ایالات متحده از محکومیت یک عضو حزبالله لبنان در دادگاه بینالمللی رسیدگی به پرونده ترور رفیق حریری، استقبال کردهاست. نخستوزیر پیشین لبنان ۱۵ سال پیش در یک بمبگذاری بزرگ و مرگبار جان خود را از دست داد.
دادگاه بینالمللی لاهه ۲۸ مرداد ماه، سلیم جمیل عیاش، ملقب به «ابوسلیم» را در ارتباط با ترور رفیق حریری، همچنین قتل ۲۱ شهروند دیگر که در انفجار بمب در سال ۱۳۸۴ کشته شدند و تلاش برای قتل ۲۲۶ تن دیگر و یا رخمی کردن آنها، مجرم شناخت. سه تن دیگر؛ اسد صبرا، حسن حبیب مرحی و حسن عنیسی، تبرئه شدهاند.
مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا، در بیانیهای که ۲۸ مرداد منتشر شده گفته این حکم «تاکیدیست بر اهمیت اجرای عدالت و پایان دادن به مصونیت از مجازات؛ آنچه برای تضمین امنیت، ثبات و حاکمیت ملی لبنان ضروریست».
آقای پومپئو همچنین میگوید این حکم مقاصد اصلی حزبالله لبنان و حامی اصلی آن، یعنی جمهوری اسلامی را آشکار میکند.
ساعاتی پیش، سعد حریری، فرزند نخستوزیر پیشین که خود زمانی ریاست هیئت دولت را در دست داشت، گفته بود «حقیقت امروز مشخص شده و تنها اجرای عدالت باقی مانده است».
سعد حریری که زمان اعلام حکم در دادگاه در لاهه بود تاکید کرده زمانهای که «جرائم تروریستی بدون مجازات میماندند» پایان یافته است.
چهار عضو حزبالله لبنان بهطور غیابی در این دادگاه محاکمه شدند.
دادستانها بخش مهمی از پرونده را بر اساس دادهها و اطلاعات تلفنهای موبایل که گفته میشود برای طرح ترور و انفجار از آنها استفاده شده، پیش بردهاند.
قضات در لاهه از مدارک ارائهشده ابراز رضایت کردهاند و میگوید این مدارک نشان میدهد «ابوسلیم»، یکی از شش موبایل مورد استفاده توسط مجریان سوءقصد را در اختیار داشته است.
قاضی میشلین بریدلی که خلاصهای از پرونده ۲۶۰۰ صفحهای را خوانده، تاکید کرده مدارک حاکیست که سلیم جمیل عیاش به حزبالله لبنان وابسته است.
محل حضور عیاش و سه نفر دیگر مشخص نیست.
اما وزیر خارجه آمریکا میگوید «محکومیت عیاش به آنچه جهان بهطور فزاینده در حال مشاهده آن است، کمک میکند؛ که حزبالله و اعضای آن، برخلاف ادعایشان، مدافعان لبنان نیستند، بلکه یک سازمان تروریستی هستند که هدف آن پیشبرد فرامین تفرقهانگیز و مداخلهجویانه ایران است».
او همچنین افزوده «در حالی که شهروندان لبنان از مشکلات ناشی از بحران عمیق اقتصادی در رنج هستند، حزبالله با سوءاستفاده از سیستم مالی، تضعیف نهادهای کشور، و اجرای اقدامات تحریکآمیز و خطرناک، مردم لبنان را تهدید میکند و رفاه و بهبودی احتمالی اوضاع را به چالش کشیده است».
دادگاه لاهه با وجود محکوم کردن یک عضو حزبالله، اعلام کرده که شواهد متقن و محکمهپسند مبنی بر دخالت مستقیم دولت سوریه و رهبری گروه حزبالله در این ترور به دست نیامده است.
سعد حریری در مورد اینکه آیا حزبالله عضو محکوم شده خود را تحویل خواهد داد یا نه، گفته این گروه باید همکاری کند زیرا دادگاه اعتبار خود را ثابت کرده و نشان داده که سیاسی عمل نکرده است.
حسن نصرالله، دبیرکل حزبالله، روز شنبه گفته بود «هر چه که بگویند، از نظر ما انگار دادگاهی در کار نبوده و حکمی صادر نشده است».
رفیق حریری بهمن ۱۳۸۴ در انفجار بزرگی در بیروت کشته شد. وزیر اقتصاد وقت و شماری از محافظان او نیز در آن انفجار کشته شدند. دادگاه بینالمللی شش سال پیش بر اساس مصوبه شورای امنیت ملل متحد کار خود را آغاز کرد.