سازمان بهداشت جهانی روز چهارشنبه ۳۱ شهریور راهنمای خود در زمینه کیفیت هوا را سختگيرانهتر کرد و گفت آلودگی هوا یکی از شدیدترین خطرات زیستمحیطی برای انسانهاست و هر سال موجب مرگ زودرس حدود هفت میلیون نفر میشود.
این نهاد خواستار اقدامات موثر و عاجل برای کاهش آلودگی هوا شد و گفت عوارض این آلودگی برای سلامتی عموم در حد مصرف دخانیات و تغذیه ناسالم است.
سازمان بهداشت جهانی در بیانیهای گفت: «ما تمامی شاخصهای آلودگی هوا را کاهش دادهایم و هشدار میدهیم که فرا رفتن از این شاخصها برای سلامتی عموم خطرات جدی ایجاد خواهد کرد. رعایت این شاخصهای جدید میتواند جان میلیونها نفر را نجات دهد».
هدف از تعیین این شاخصها حفاظت از سلامتی مردم در برابر خطر ناشی از آلودگی هواست و دولتهای جهان موظف هستند آنها را رعایت کنند.
سازمان بهداشت جهانی آخرین بار در سال ۲۰۰۵ شاخصهای کیفیت هوا را منتشر کرده بود که روی اقدامات بینالمللی برای کاهش آلودگی هوا تاثیر چشمگیری برجای گذاشت.
اما این نهاد اکنون میگوید در شانزده سالی که از آن زمان میگذرد شواهد علمی جدیدی در مورد تاثیر مخرب حد کمتری از آلودگی هوا بر سلامتی مردم کشف شده است.
سازمان بهداشت جهانی در بخش دیگری از بیانیه خود افزود: «شواهد علمی جدید نشان میدهد که تمرکز روی کاهش آلودگی هوا در برخی از کشورها و یا شهرهای جهان کافی نیست و با این مشکل باید در سطح جهانی مقابله کرد».
این نهاد یادآوری میکند که آلودگی هوا در کنار گرمایش زمین یکی از بزرگترین خطرات برای سلامتی انسان است. مقابله با آلودگی هوا به مهار تغییرات اقلیمی کمک میکند و مقابله با تغییرات اقلیمی نیز روی کیفیت هوا تاثیر مثبت خواهد داشت.
سازمان بهداشت جهانی در راهنمای جدید خود میزان قابل قبول شش عنصر آلاینده موجود در هوای تنفسی از جمله ازون، دی اکسید نیتروژن، دی اکسید سولفور و منو اکسید کربن را مشخص کرده است.
دو عضو آلاینده دیگر «پیام ۱۰» و «پیام ۲.۵» هستند که قطر آنها بسیار کوچک و کمتر از ۱۰ میکرون است.
به گفته سازمان بهداشت جهانی، اين دو عنصر قادرند به اعماق ریه رخنه کنند و تحقیقات علمی جدید ثابت کرده که «پیام ۲.۵» حتی میتواند وارد شبکه انتقال خون شود که عوارضی نظیر بیماری قلبی و مشکلات تنفسی ایجاد میکند و سایر اعضای بدن را نیز تحت تاثیر قرار خواهد داد. به همین دلیل در راهنمای جدید سازمان بهداشت جهانی میزان قابل قبول این عنصر در هوای تنفسی به نصف کاهش یافته است.
پژوهشها نشان میدهند که در سال ۲۰۱۹ حدود ۹۰ درصد از جمعیت جهان در مناطقی زندگی میکردند که میزان آلودگی هوای آن به عنصر آلاینده «پیام ۲.۵» بالاتر از معیارهای سال ۲۰۰۵ سازمان بهداشت جهانی بود. آسیای جنوب شرقی از این نظر آلودهترین بخش جهان است.
تدروس ادهانوم، رئیس سازمان بهداشت جهانی همزمان با انتشار راهنمای جدید این نهاد گفت: «آلودگی هوا برای سلامتی مردم تمامی کشورهای جهان یک تهدید جدی است ولی عوارض آن در کشورهای فقیر و با درآمد متوسط شدیدتر است».
سازمان بهداشت جهانی خاطرنشان کرد که با وجود بهبود کیفیت هوای تنفسی در کشورهای پیشرفته در مقایسه با دهه نود میلادی هنوز هم میلیونها نفر به دلیل آلودگی هوا دچار مرگ زودرس میشوند چون همزمان با توسعه اقتصادی کیفیت هوای تنفسی در بسیاری از کشورهای در حال توسعه بدتر شده است.
علاوه بر مرگ زودرس هفت میلیون نفر در سراسر جهان آلودگی هوا باعث اختلال در رشد طبیعی ریه کودکان و ابتلای آنها به بیماریهای تنفسی میشود. در میان بزرگسالان سکته و ابتلا به بیماری سرخرگ کرونری شایعترین عوارض آلودگی هوا هستند.
سازمان بهداشت جهانی میگوید تحقیقات جدید نشان داده که آلودگی هوا روی ابتلا به بیماریهای دیگر از جمله دیابت و زوال اعصاب نیز تاثیر دارد.