سازمان بهداشت جهانی روزچهارشنبه ۲۱ مهر اعلام کرد که هیات تحقیق جدید این گروه در مورد بیماریهای خطرناک شاید «آخرین فرصت» برای تشخیص منشاء ویروس کرونا باشد و از چین خواست اطلاعات مربوط به نخستین موارد ابتلا را در اختیار این نهاد قرار دهد.
نخستین نمونههای ابتلا به کرونا ماه دسامبر ۲۰۱۹ در شهر ووهان چین شناسایی شد. دولت چین همواره احتمال درز کردن این ویروس از آزمایشگاه ویروسشناسی ووهان را رد کرده و میگوید تحقیقات بیشتر کارشناسان بینالمللی ضرورتی ندارد.
اوایل سال جاری میلادی هیات کارشناسی سازمان بهداشت جهانی همراه با کارشناسان چینی در یک سفر چهار هفتهای، تحقیقات گستردهای در شهر ووهان و اطراف آن انجام دادند. آنها در گزارش خود که در ماه مارس منتشر شد اعلام کردند که به احتمال فراوان ویروس کرونا از یک جانور دیگر توسط خفاش به انسان منتقل شده است ولی در عین حال توصیه کردند که تحقیقات بیشتری انجام شود.
تدروس ادهانوم، رئیس سازمان بهداشت جهانی، گفته است بهدلیل دستیابی به اطلاعات جدید در مورد نخستین روزهای شیوع ویروس، تحقیقاتی که اوایل امسال انجام شد ناکافی است و علاوه بر این خواستار بازرسی و تحقیق در آزمایشگاه ووهان شده است.
این نهاد روز چهارشنبه ۲۶ عضو هیات جديد مشاوره علمی برای بررسی منشاء ویروس را معرفی کرد. چهار نفر از آنها از جمله یک کارشناس چینی سلامت جانوران اعضای همان هیات علمی هستند که تحقیقات قبلی را انجام دادند.
ماریا فن کرخوه، کارشناس ارشد سازمان بهداشت جهانی در زمینه کووید ۱۹، ابراز امیدواری کرد که هیات کارشناسی بینالمللی جديد بتواند به چین سفر کند و پکن با این هیات همکاری کند.
او در یک نشست خبری گفت برای تشخیص دقیق نحوه انتقال ویروس کرونا از جانوران به انسان باید «بیش از ۳۰ تحقیقات دیگر» انجام شود. او تاکید کرد که شناخت دقیق پادتنهایی که اواخر سال ۲۰۱۹ در میان ساکنان شهر ووهان مورد آزمایش قرار گرفته است در تشخیص منشاء ویروس کرونا «نقش حیاتی» دارد.
سازمان بهداشت جهانی در سرمقالهای که در مجله علمی «ساینس» منتشر شده است گفت بررسی دقیق نخستین موارد ابتلا و یا مشکوک به ابتلا به ویروس قبل از دسامبر ۲۰۱۹، از جمله نمونههای خون بیماران که در بیمارستان ووهان گرفته شده و همینطور بازرسی از این بیمارستان و اطلاعاتی که در اولین روزهای شیوع ویروس جمعآوری کرده است بسیار مهم است.
این سرمقاله میافزاید آزمایشگاه ویروس شناسی ووهان که اولین محل تشخیص ابتلای انسان به ویروس کرونا در اين شهر بوده باید مرکز اصلی تحقیقات باشد چون رد احتمال نشت ویروس از محیط آزمایشگاه مستلزم شواهد کافی و قانعکننده است.
مایک رایان، کارشناس ارشد اقدامات اضطراری سازمان بهداشت جهانی، گفت تحقیقات این هیات علمی جدید شاید «آخرین فرصت» برای تشخیص منشا ویروسی باشد که جهان را متوقف کرده است.
او افزود: «سازمان بهداشت جهانی قصد دارد یک گام به عقب بردارد و فضای مناسب برای بررسی مجدد یک مسئله علمی فراهم کند. این بهترین و شاید آخرین فرصت ما برای تشخیص منشاء ویروس باشد».
نماینده چین در نهادهای وابسته به سازمان ملل در شهر ژنو در یک نشست خبری جداگانه گفت نتایج تحقیقات مشترکی که اوایل سال جاری انجام شد «کاملا واضح» است. تاکنون دو هیات علمی به چین اعزام شدهاند و «اکنون باید هیات تحقیق را به کشورهای دیگر اعزام کرد».
او افزود: «به اعتقاد من اگر قرار است تحقیقات علمی ادامه پیدا کند باید به طور مشترک صورت بگیرد و این اقدامات بر پایه علوم انجام شود و نه توسط نهادهای امنیتی. در نتیجه اگر قرار است اقدامات بیشتری انجام دهیم باید کاملا توسط هیات مشاوران علمی سازمان بهداشت جهانی انجام شود».