تهاجم روسیه به اوکراین
رئیس جمهوری چین در میانه تنشهای فزاینده بر سر جنگ در اوکراین به مسکو میرود

رئیس جمهوری چین هفته آینده به مسکو سفر خواهد کرد تا در میانه تنشهای فزاینده بین شرق و غرب بر سر جنگ در اوکراین، با همتای روس خود دیدار کند.
دولتهای چين و روسيه روز جمعه ۲۶ اسفند تأیید کردند که شی جی پینگ روز دوشنبه آینده عازم روسیه خواهد شد.
دولت جو بایدن در واکنش به اعلام این خبر گفت که با هرگونه تلاش چین در این نشست برای پیشنهاد آتشبس در اوکراین که «مؤید استیلای روسیه» خواهد بود، مخالفت خود را ابراز میکند.
جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا، به آقای شی توصیه کرد که پیش از سفر به مسکو با ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین، نیز تماس بگیرد و از دیدگاه کییف در مورد جنگ جاری مطلع شود.
این دیپلمات آمریکایی همچنین خطاب به رئیس جمهوری چین تأکید کرد که در جریان ملاقات با ولادیمیر پوتین از طرح پیشنهادهای «یک سویه» بپرهیزد.
رسانههای آمریکایی سفر رئیس جمهوری چین را نشانه دیگری از «جاهطلبیهای جسورانه» چین در عرصه دیپلماسی خواندند.
کشورهای غربی از آغاز تهاجم نظامی روسیه به اوکراین به شکلهای گوناگون کوشیدهاند مسکو را منزوی کنند ولی دیدار رهبر چین با ولادیمیر پوتین در مسکو را میتوان عاملی مهم در تقویت جایگاه روسیه قلمداد کرد.
چین کوشیده در بحران اوکراین خود را «بیطرف» جلوه دهد ولی در بیش از یک سال گذشته از محکوم کردن تهاجم نظامی روسیه به اوکراین خودداری کرده است. پکن حتی ضمن محکوم کردن تحریمهای غرب علیه روسیه، آمریکا و ناتو را به تحریک مسکو برای حمله به اوکراین متهم میکند.
سخنگوی وزارت خارجه چین روز جمعه گفت که شی جی پینگ و ولادیمیر پوتین علاوه بر مناسبات دو جانبه، در مورد مسایل مهم بینالمللی و منطقهای که برای هر دو کشور اهمیت دارد مذاکره خواهند کرد.
کاخ کرملین در بیانیهای گفت که رهبران دو کشور علاوه بر گفتوگو و تبادل نظر در مورد همکاریهای چین و روسیه در عرصه بینالمللی توافقهای مهمی در مورد همکاریهای دو جانبه امضا خواهند کرد.
دمیتری پسکوف، سخنگوی کاخ کرملین، تصریح کرد رهبران روسیه و چین غروب دوشنبه به شکل خصوصی دیدار و گفتوگو خواهند کرد و مذاکرات گستردهتر بین مقامهای دو کشور روز سهشنبه برگزار میشود.
یوری اوشاکوف، مشاور سیاست خارجی ولادیمیر پوتین، نيز گفته است که «رهبران روسیه و چین ارزیابی خود از تحولات جنگ اوکراین را با یکدیگر درمیان خواهند گذاشت. باید منتظر شد و دید این مذاکرات چه نتایجی خواهد داشت».
چین گانگ، وزیر خارجه چین، روز پنجشنبه در تماس با دمیترو کولبا، وزیر خارجه اوکراین در مورد از کنترل خارج شدن جنگ ابراز نگرانی کرد و از کییف خواست برای یافتن یک راه حل سیاسی با مسکو مذاکره کند.
وزارت خارجه چین در بیانیهای گفت که چین گانگ در این گفتوگو «بر موضع بیطرفانه و عادلانه پکن در مورد جنگ اوکراین، تعهد چين به صلح و کمک به مذاکره و درخواستهای پکن از جامعه بینالمللی برای فراهم کردن شرایط مناسب برای مذاکرات صلح تأکید کرده است».
دمیترو کولبا پس از گفتوگو با همتای چینی خود در توئیتی نوشت: «ما در مورد اهمیت اصل تمامیت ارضی اوکراین گفتوگو کردیم. من بر اهمیت فرمول صلح پیشنهادی ولودیمیر زلنسکی برای پایان دادن به تجاوز و برقراری یک صلح عادلانه در اوکراین تأکید کردم.» این مقام اوکراینی در همان روز با آنتی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، نیز گفتوگو کرد.
دولت چین ماه گذشته نیز خواستار برقراری آتشبس در اوکراین و مذاکره بین مسکو و کییف شده بود. ولودیمیر زلنسکی محتاطانه از پیشنهاد چین استقبال کرد ولی ظاهراً پیشنهاد پکن تاکنون نتیجهای نداشته است.
با استفاده از گزارشهای خبری رویترز و آسوشیتدپرس و گزارشهای رادیو فردا/ ش.ر/آ.ت.
مهمترین خبرهای ایران و جهان
پوتین میگوید پیشنهاد چین میتواند مبنایی برای گفتگوی صلح با اوکراین باشد

رئیسجمهور روسیه پس از پایان مذاکرات با همتای چینی خود گفت پیشنهاد شیجی پینگ میتواند مبنایی برای مذاکرات صلح در اوکراین باشد ولی کییف و حامیان غربی آن هنوز آماده گفتگو نیستند.
ولادیمیر پوتین قدرتهای غربی را متهم کرد که قصد دارند «تا آخرین اوکرینی» به جنگ ادامه دهند.
او افزود که مذاکرات با رئیسجمهور چین در مسکو نشانهای از توسعه همکاریهای دو کشور در عرصههای تجاری، انرژی و سیاسی است.
آقای شی نیز گفتگوها با همتای روس خود را «باز و دوستانه» توصیف کرد و ضمن تاکید بر موضع بیطرفانه پکن در جنگ اوکراین خواستار گفتگو بین طرفین شد.
آقای پوتین گفت: «ما معتقدیم که بسیاری از نکات مندرج در پیشنهاد چین با سیاست روسیه در این زمینه انطباق دارد و زمانی که آنها در کییف و غرب آماده باشند میتواند مبنایی برای حل صلح آمیز بحران باشد. اما تاکنون هیچ نشانهای از آمادگی آنها ندیدهایم».
طرح ۱۲ مادهای چین برای کاهش تخاصم و در نهایت برقراری آتشبس در اوکراین، جزییات نحوه پایان دادن به جنگ و برقراری صلح را تشریح نمیکند.
با توجه به اینکه پکن تجاوز نظامی روسیه به اوکراین را محکوم نکرده است، واشینگتن طرح پیشنهادی چین را رد کرده است و میگوید برقراری آتشبس در شرایط فعلی باعث خواهد شد که ارتش روسیه برای تداوم حملات خود تجدید سازمان کرده و مناطق اشغالی اوکراین را در عمل به روسیه واگذار میکند.
کییف بدون ورود به جزییات از مشارکت دیپلماتیک چین استقبال کرده ولی ضمن تاکید بر پذیرش تمامیت ارضی اوکراین در هر طرح صلحی میگوید فقط به شرط خروج کامل ارتش روسیه حاضر است مذاکره کند.
امضای چند قرارداد مهم برای همکاریهای استراتژیک
هدف اصلی ملاقات رهبران چین و روسیه در مسکو تحکیم و توسعه همکاریهای گسترده دو کشور است که در ملاقات قبلی آنها در پکن حدود سه هفته قبل از تهاجم نظامی به اوکراین «نامحدود» توصیف شد.
در مذاکرات مقامات ارشد دو کشور که پوتین آن را «موفقیتآمیز و سازنده» توصیف کرد، چین و روسیه چند قرارداد مهم برای همکاریهای استراتژیک امضا کرده اند.
در شرایطی که روسیه تحت تحریمهای شدید غرب قرار دارد و به گفته ولادیمیر پوتین «هدف حملات همهجانبه غرب برای تضعیف استراتژیک این کشور است»، سفر رئیسجمهور چین به مسکو عامل مهمی برای تقویت موقعیت بینالمللی روسیه تلقی میشود.
شیجی پینگ درست چند روز پس از صدور حکم بازداشت ولادیمیر پوتین به اتهام «ارتکاب جنایات جنگی» از سوی دیوان کیفری بینالمللی به مسکو سفر کرد.
آقای پوتین خاطرنشان کرد که روسیه، چین و مغولستان در مورد احداث خط لولهای برای انتقال گاز روسیه به چین توافق کردهاند و روسیه آماده است صادرات نفت به چین را افزایش دهد.
او افزود که روسیه حاضر است به شرکتهای چینی برای جایگزینی شرکتهای غربی که از روسیه خارج شدهاند کمک کند.
خط لولهای با نام «قدرت سیبری ۲» با عبور از خاک مغولستان قادر خواهد بود سالانه حدود ۵۰ میلیون متر مکعب از گاز طبیعی روسیه را به چین منتقل کند.
در حال حاضر شرکت روسی گاز پروم از طریق خط لوله « قدرت سیبری ۱» که طول آن حدود سه هزار کیلومتر است به چین گاز میفروشد. البته میزان صادرات گاز روسیه به چین در مقایسه با حدود ۱۷۷ میلیارد مترمکعب که قبل از جنگ اوکراین به اروپا صادر میشد رقم ناچیزی است.
آقای پوتین وعده داد که حجم گاز صادراتی روسیه به چین تا سال ۲۰۳۰ حداقل به ۹۸ میلیارد متر میرسد.
بر اساس گزارش خبرگزاری رویترز/ش.ر/ک.ر
ادعاهای ضدونقیض روسیه و اوکراین در مورد وقوع انفجار در شبهجزیره کریمه

اوکراین و روسیه روز سهشنبه اول فروردین در مورد انفجار در یک قطار حامل موشکهای کروز روسیه در شبهجزیره کریمه ادعاهای ضدونقیضی مطرح کردند.
یک سخنگوی نیروهای مسلح اوکراین بدون پذیرش مسئولیت این حادثه غیرمستقیم گفت که عوامل اوکراین در این انفجار دست داشتهاند.
گزارش میشود که غروب دوشنبه چندین موشک کروز مدل «کالیبر» در جریان انفجار بزرگی در نزدیکی شهر جانکوی واقع در شمال شبهجزیره کریمه منهدم شدهاند.
سخنگوی سرفرماندهی جنوب نیروهای مسلح اوکراین گفت این حمله یک پیام و هشداری جدی به مسکو است که باید از شبهجزیره کریمه که در سال ۲۰۱۴ آن را تصرف کرده است خارج شود.
این سخنگوی نظامی در مصاحبهای با تلویزیون دولتی اوکراین با اشاره به اهمیت تقاطع مسیرهای راهآهن در شهر جانکوی گفت: اکنون تنها راهی که برای نیروهای روسیه باقی مانده خروج از ناحیه کریمه از طریق مسیرهای راهآهن است.
بخش ضد اطلاعات ارتش اوکراین نیز روز دوشنبه در بیانیه مبهمی گفت چندین موشک کروز روسیه که از طریق راهآهن برای زیردریاییهای آن کشور در آبهای دریای سیاه حمل میشد منهدم شده است.
در این بیانیه به روش و سلاحهایی که در این حمله مورد استفاده قرار گرفته، اشاره نشده است و مستقیما مسئولیت این حمله را نمیپذیرد.
با این همه، از لحن بیانیه چنین برداشت میشود که گویا اوکراین در این حمله دست داشته و میافزاید: «این انفجار گام مهم دیگری در مسیر بیرون راندن نیروهای روسیه و بازپس گیری ناحیه کریمه توسط اوکراین است».
در مقابل، مقامات محلی منصوب روسیه در ناحيه کریمه روز سهشنبه یک روایت کاملا متفاوت از این حادثه مطرح کرده و مدعی شدند که تاسیسات غیرنظامی هدف حملات پهپادی اوکراین قرار گرفتهاند.
سرگی آکسفوف، رئیس دولت محلی ناحیه کریمه، گفت: این حمله خسارات جدی در برنداشته و فقط یک غیرنظامی مجروح شده است.
مشاور آقای آکسنوف نیز ضمن رد ادعاهای مقامات اوکراین گفت هدف حملات پهپادی مناطق مسکونی بوده است و نه راه آهن.
شهردار جانکوی نیز ادعا کرد که در این حمله بخشی از خطوط انتقال برق، یک خانه مسکونی، یک انبار و بخشی از یک دبیرستان آسیب دیدهاند.
غروب دوشنبه ادعاهای متعددی در مورد انهدام چندین پهپاد توسط پدافند ضد هوایی روسیه در آسمان کریمه منتشر شد ولی تایید این اخبار به طور مستقل ممکن نیست.
در طول یک سالی که از جنگ میگذرد پایگاههای نظامی و سایر تاسیسات روسیه در ناحیه کریمه بارها مورد حمله قرار گرفته است ولی دولت اوکراین معمولا مسئولیت این حملات را برعهده نگرفته است.
در ماه اوت در پایگاه هوایی روسیه در غرب ناحیه کریمه چند انفجار بزرگ روی داد و اوکراین ادعا کرد که ۹ فروند هواپیمای جنگی روسیه بر اثر این انفجارها منهدم شدهاند. روسیه دلیل این انفجارها را سهلانگاری سربازان و افتادن سیگار در زاغه مهمات اعلام کرد ولی مدتی بعد رئیس ستاد ارتش اوکراین گفت او دستور حمله به این پایگاه را صادر کرده است.
دولت محلی ناحیه کریمه نیز چند بار اعلام کرده که نقاط مختلف این شبهجزیره و بهخصوص شهر سواستوپول، مقر فرماندهی ناوگان نیروی دریایی روسیه در دریای سیاه، هدف حملات پهپادی قرار گرفتهاند.
همزمان، به گفته مقامات اوکراینی نبردهای شدید در جبهه باخموت واقع در استان دونتسک در شرق اوکراین ادامه دارد. فرمانده نیروی زمینی اوکراین گفت که نیروهای این کشور به مقاومت در برابر تهاجم نیروهای روسیه به سوی مرکز شهر باخموت ادامه میدهند و این مقاومت ادامه خواهد یافت.
دفتر ریاستجمهوری اوکراین اعلام کرد که بر اثر گلولهباران شهرها و مناطق مسکونی توسط ارتش روسیه طی ۲۴ ساعت گذشته حداقل سه غیرنظامی کشته و ده نفر مجروح شدهاند.
بر اساس گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس/ش.ر/ک.ر
ولادیمیر پوتین از مناطق اشغالشدۀ اوکراین بازدید کرد

کاخ کرملین با انتشار بیانیهای در روز یکشنبه ۲۸ اسفند خبر داد که رئیس جمهور روسیه از مناطقی که این کشور در جنگ ۱۳ ماه اخیر با اوکراین به اشغال درآورده، بازدید کرده است.
بر اساس گزارش رسانههای روسیه، ولادیمیر پوتین در جریان این بازدید اعلامنشده، پس از شبهجزیره کریمه که روسیه آن را ۹ سال پیش اشغال کرد، وارد منطقه جنگزده ماریوپل در استان دونتسک در منطقه دونباس در شرق اوکراین شد.
این نخستین خروج او از کاخ ریاستجمهوری پس از صدور حکم بازداشتش در دیوان کیفری لاهه بهاتهام «جنایت جنگی» است.
رئیس جمهور روسیه با بالگرد به ماریوپل، نزدیکترین نقطه به خط مقدم جنگ، رسید و سپس با خودرویی که خودش رانندۀ آن بود، در چند نقطۀ شهر توقف کرد «تا با مردم سخن بگوید».
براساس بیانیه کرملین، آقای پوتین همچنین از خط ساحلی بندر، یک باشگاه قایقرانی و ساختمان تئاتر شهر هم دیدن کرده است.
مارات خوسنولین، معاون نخستوزیر روسیه، نیز که در این بازدید حضور داشته، از «ساختوساز» و «مرمتهای در دست انجام» خبر داده و مدعی شده است که ساکنان ماریوپل با علاقه به زادگاه خود بازمیگردند.
ماریوپل تا قبل از جنگ حدود نیم میلیون نفر جمعیت داشت و کارخانه فولاد آزوستال، از بزرگترین کارخانههای اروپا، در این منطقه واقع شده بود. محاصرۀ این کارخانه و مجبورکردن کارگران به تسلیم و سقوط کارخانه، یکی از عملیاتهای مهم جنگی روسیه بود. بر اساس ارزیابیها، دستکم یکسوم از ساکنان ماریوپل تاکنون آواره شدهاند.
به توصیف شبکه سیانان، ماریوپل در ماههای نخست جنگ جاری «نماد مقاومت اوکراین» بوده است. یکی از بیرحمانهترین حملات روسیه در ماریوپل تهاجم به زایشگاه این شهر در نخستین هفتههای جنگ بود. بمباران تئاتر شهر نیز سرنوشت صدها غیرنظامی را که به آن پناه برده بودند، مدتها در صدر اخبار جنگی قرار داد.
بندر ماریوپل اواسط بهار ۲۰۲۲، پس از عملیاتی طولانی سقوط کرد و نخستین پیروزی بزرگ روسیه، پس از ناکامی مسکو در اشغال کییف و آغاز کنترل نظامیان روس بر مناطق شرق و جنوب شرقی اوکراین بود.
ماریوپل در ساحل دریای آزوف، بخشی از چهار استان اشغالی است که ولادیمیر پوتین با ادعای برگزاری همهپرسی، آنها را شش ماه پیش به خاک روسیه منضم کرد. او بهطور مشخص در مورد ماریوپل مدعی شده بود که این شهر از دوران قدیم، متعلق به روسیه بوده است و ساکنان آن «طرفدار» این کشور باقی ماندهاند.
رسانههای روسی همچنین روز یکشنبه گزارش دادهاند که پوتین با فرماندهان ارشد نظامی خود ازجمله والری گراسیموف، رئیس ستاد کل ارتش که مسئول هدایت جنگ روسیه در اوکراین است، نشستی در مقر فرماندهی در «روستوف اون الدون» برگزار کرده است.
درحالیکه ولودمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین، برای تقویت روحیۀ سربازان و نظارت بر راهبردهای جنگی بارها به میدانهای جنگی رفته، ولادیمیر پوتین بیشتر از کرملین ناظر «عملیات نظامی ویژه» بوده است.
بازدید آقای پوتین از این مناطق نخستین خروج او از کاخ ریاستجمهوری روسیه پس از صدور حکم بازداشت او از سوی دیوان کیفری لاهه بهاتهام «جنایت جنگی» است.
ولادیمیر پوتین تاکنون بهطور علنی در مورد حکم دیوان لاهه اظهارنظری نکرده اما بهنوشته رویترز، حضور او در مناطق اشغالی اوکراین را میتوان واکنش او به این حکم قلمداد کرد.
دیوان کیفری بینالمللی ۲۶ اسفند ولادیمیر پوتین را بهدلیل انتقال غیرقانونی صدها کودک اوکراینی به خاک روسیه به «جنایت جنگی» متهم و حکم بازداشت او را صادر کرد.
رئیسجمهور روسیه در صورت سفر به ۱۲۳ کشور عضو دیوان، با خطر بازداشت روبهرو است.
مسکو یک روز پس از صدور این حکم، در واکنش اعلام کرد که این حکم، ارزشی ندارد. روسیه عضو دیوان نبوده است و تعهدی به آن ندارد.
تصمیم اسلواکی و لهستان به ارائه چندین فروند هواپیمای جنگنده به اوکراین

ادوارد هگر، نخست وزیر اسلواکی، روز جمعه، ۲۶ اسفند، اعلام کرد که کشورش ۱۳ فروند هواپیمای جنگی به اوکراین میدهد تا از خود در برابر روسیه دفاع کند.
آقای هگر در یک نشست خبری گفت دولت او «در سمت درست تاریخ میایستد».
اندری دودا، رئیس جمهور لهستان، نیز یک روز پیش از آن، از ارسال چهار فروند جنگنده برای ارتش اوکراین خبر داده بود.
جنگندههایی که اسلواکی و لهستان به اوکراین خواهند فرستاد، از نوع میگ ۲۹ است که در زمان اتحاد شوروی از آن کشور دریافت کرده بودند.
جدول زمانی مشخصی برای ارسال جنگندههای دو کشور اعلام نشده اما ارزیابیها حول عملی شدن این تصمیم در ماه آینده است.
خلبانان اوکراینی از امکانات لجیستیکی برای کاربرد میگ ۲۹ برخوردارند و با داشتن تجربه پرواز با آن، از زمانی که اوکراین بخشی از شوروی بود، نیازی به آموزشهای جدید ندارند.
این دو کشور عضو ناتو در حالی این تصمیم را گرفتهاند که آمریکا، آلمان و سایر قدرتهای این پیمان نظامی، با وجود کمکهای عظیم تسلیحاتی یک سال اخیر به اوکراین، تا حال از ارسال هواپیمای جنگی به اوکراین خودداری کردهاند.
به نوشته گاردین، تصمیم لهستان و اسلواکی برای کمک به اوکراین در مقابله با حملاتی است که روسیه به احتمال زیاد برای فصل بهار برنامهریزی کرده تا سرنوشت جنگ را، به زعم مسکو، تعیین کند.
اوکراین از سه ماه پیش بر لزوم تجهیز این کشور به جنگنده تأکید دارد، اما میگوید نیازمند هواپیماهای مدرن و پیشرفته است تا بتواند با قدرت ویرانگر روسیه که تأسیسات زیربنایی اوکراین را هدف قرار میدهد، مقابله کند.
اوکراین مشخصا" خواهان دریافت جنگندههای اف ۱۶ آمریکایی است. هرچند آمریکا به طور اصولی این درخواست را رد نکرده اما کارشناسان نظامی میگویند کاربرد آن، نیازمند فراهم کردن شبکه زیرساخت لجیستیکی قابل توجه و خاص است.
معاون وزیر دفاع اوکراین ماه گذشته به گاردین گفته بود که سرنوشت جنگ را برتری فناوری رقم خواهد زد.
سخنگوی کرملین روز جمعه با تکرار هشدار به ناتو که جنگندههای پیشرفته به اوکراین ندهد و در صورت تجهیز، آنها را منهدم میکند، اضافه کرد که تقویت هوایی اوکراین شرایط جنگ را به سود آن کشور تغییر نخواهد داد.
صدور قرار بازداشت ولادیمیر پوتین به اتهام ارتکاب «جنایات جنگی» در اوکراین

دیوان کیفری بینالمللی روز جمعه ۲۶ اسفند اعلام کرد که برای ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه، به اتهام مشارکت در «رُبایش کودکان اوکراینی» قرار بازداشت صادر کرده است.
در بیانیه دیوان لاهه آمده است که «پوتین به ارتکاب جنایات جنگی، به طور مشخص تبعید غیرقانونی جمعیت اوکراین (کودکان) و انتقال غیرقانونی جمعیت (کودکان) از مناطق اشغالی اوکراین به فدراسیون روسیه متهم است».
دیوان کیفری بینالمللی برای ماریا الکسیونا لوونا-بلووا، کمیسیر حقوق کودکان در دفتر ریاست جمهوری روسیه، نیز به دلیل اتهامهایی مشابه بهطور جداگانه حکم بازداشت صادر کرد.
پیوتر هوفمانسکی، حقوقدان لهستانی و رئیس دیوان کیفری بینالمللی، در یک سخنرانی تصویری تصریح کرد که حوزه اختیارات دیوان صدور حکم بازداشت است ولی اجرای آن به همکاری جامعه بینالملل بستگی دارد. این دیوان برای اجرای احکام خود نیروی پلیس ندارد.
محاکمه مقامهای روسیه در دیوان کیفری بینالمللی اساساً بعید به نظر میرسد چون مسکو این دیوان را به رسمیت نمیشناسد.
سخنگوی وزارت خارجه روسیه روز جمعه در واکنش به این خبر بر همین موضوع تأکید کرد و گفت: «تصمیم دیوان کیفری بینالمللی برای کشور ما از جمله از نظر قضايی بیمعناست.»
اوکراین نیز عضو دیوان کیفری بین المللی نیست ولی اختیارات قضایی این دیوان در حدود قلمرو خود را پذیرفته است. کریم خان، دادستان دیوان کیفری بینالمللی، از زمان آغاز تحقیقات این نهاد در حدود یک سال پیش چهار بار به اوکراین سفر کرده است.
در بخش دیگری از بیانیه اخیر دیوان لاهه آمده است: «بخش دادرسی قبل از محاکمه براساس شواهد کافی به این نتیجه رسیده است که هر دو مظنون در ارتکاب جنایات جنگی، به طور مشخص انتقال غیرقانونی و (کوچ) اجباری مردم نواحی اشغالی اوکراین به فدراسیون روسیه که علیه کودکان اوکراینی صورت گرفته مشارکت داشتهاند.»
مسئول بخش عدالت بینالمللی در دیدبان حقوق بشر ضمن استقبال از صدور این حکم گفت: «دیوان کیفری بینالمللی پوتین را تحت پیگرد قرار داده و این اولین گام برای پایان دادن به مصونیتی است که دليل گستاخی روسیه در ارتکاب جنایات جنگی در اوکراین بوده است.»
پروفسور دیوید کرین از قضات پیشین دیوان کیفری بینالمللی، صدور این حکم را گامی مهم در مسیر دادخواهی مردم اوکراین خواند. او ۲۰ سال پیش از این چارلز تیلور، دیکتاور سیرالئون، را به جرم ارتکاب جنایات جنگی و جنایت علیه بشریت محکوم اعلام کرده بود.
آقای کرین افزود: «دیکتاتورها و ستمگران در سراسر جهان اکنون درمییابند هرکس که مرتکب جنایات بینالمللی شود از جمله رهبران کشورها دیر یا زود مجازات خواهد شد.»
مقامات اوکراینی از صدور حکم بازداشت ولادیمیر پوتین از سوی دیوان کیفری بینالمللی استقبال کردند.
دمیترو کولبا، وزیر خارجه اوکراین، در توئیتی نوشت: «چرخهای عدالت به گردش درآمده است. صدور این حکم را تحسین میکنم.»
دادستان کل اوکراین گفت صدور این حکم برای اوکراین و سیستم قضایی بین المللی یک تصمیم تاریخی است. او افزود:«تصمیم امروز یک گام مهم و تاریخی است. ولی فقط آغاز راه طولانی به سوی اجرای عدالت است.»
رئیس دفتر ریاست جمهوری اوکراین نیز گفت صدور حکم بازداشت برای پوتین تنها آغاز راه است.
او یادآور شد که دولت اوکراین با دیوان کیفری بینالمللی همکاری میکند و در حال تحقیق در مورد انتقال اجباری بیش از ۱۶ هزار کودک اوکراینی به روسیه است. به گفته او دولت اوکراین تاکنون توانسته است ۳۰۸ نفر از این کودکان را به این کشور بازگرداند.
کرملین در یک سال گذشته همواره ارتکاب «جنایات جنگی» توسط نیروهای این کشور در تهاجم نظامی به اوکراین را تکذیب کرده است.
با استفاده از گزارشهای خبری رویترز و آسوشیتدپرس و رادیو فردا/ش.ر/آ.ت.
اوکراین در سال ۲۰۲۲ سومین واردکننده بزرگ اسلحه در جهان بود

اوکراین بهدلیل کمکهای تسلیحاتی قابل ملاحظه آمریکا و اتحادیه اروپا برای مقابله با تهاجم نظامی روسیه، در سال ۲۰۲۲ سومین واردکننده بزرگ اسلحه در جهان بوده است.
انستیتو بینالمللی پژوهشهای صلح استکهلم (سیپری) در گزارش سالانه خود از تجارت تسلیحات در سطح جهان میگوید اوکراین از زمان استقلال از اتحاد شوروی در سال ۱۹۹۱ تا سال ۲۰۲۱ تسلیحات بسیار کمی وارد میکرد. ولی در پی تهاجم نظامی روسیه به این کشور در پنجم اسفند پارسال، حجم تسلیحات وارداتی اوکراین به شدت افزایش یافته است.
براساس آمارهای این پژوهشکده، در سال میلادی گذشته فقط هند و قطر که طی یک دهه اخیر خرید تسلیحات را به شدت افزایش داده است در مقایسه با اوکراین تسلیحات بیشتری وارد کردهاند.
یکی از پژوهشگران ارشد سیپری در زمینه معاملات تسلیحاتی میگوید با وجود اینکه خريد تسلیحات در سایر نقاط جهان به شکل محسوسی کاهش یافته است، «خریدهای تسلیحاتی کشورهای اروپایی بهدلیل جنگ اوکراین و تنش با روسیه افزایش یافته و آنها تلاش میکنند خیلی سریع تسلیحات بیشتری خریداری کنند».
سیپری در گزارش امسال نیز خاطرنشان میکند که آمریکا و با فاصله محسوسی در مقام بعدی، روسیه بزرگترین صادرکنندگان تسلیحات در جهان هستند و در سه دهه گذشته بازار معاملات تسلیحاتی در احاطه این دو کشور بوده است.
این گزارش در عین حال یادآوری میکند که حجم صادرات تسلیحاتی روسیه در سالهای اخیر کاهش یافته و فاصله آن با آمریکا که در مقام اول این فهرست قرار دارد بیشتر شده است. در سال گذشته فاصله بین روسیه و کشور سوم در این فهرست که فرانسه است کاهش پیدا کرده است.
انستیتو بینالمللی پژوهشهای صلح استکهلم (سیپری) پیشبینی میکند که با ادامه جنگ در اوکراین بهدلیل نیاز روسیه به تسلیحات و اولویت دادن به مصارف ارتش خود و از سوی دیگر کاهش تقاضا برای معامله با روسیه بهدلیل تحریمهای غرب، حجم تسلیحات صادراتی این کشور کاهش خواهد یافت.
آمارهای این پژوهشکده نشان میدهد که حجم صادرات تسلیحاتی آمریکا در فاصله سالهای ۲۰۱۸ تا ۲۰۲۲ در مقایسه با سالهای ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۷ حدود ۱۴ درصد افزایش یافته است و در چهار سال گذشته این کشور صادرکننده ۴۰ درصد از تسلیحات خریداری شده در سطح جهان بوده است.
حجم صادرات تسلیحاتی روسیه در همین بازه زمانی حدود ۳۱ درصد کاهش یافته و سهم این کشور از کل صادرات تسلیحاتی جهان از ۲۲ به ۱۶ درصد افت کرده است. از سوی دیگر، سهم فرانسه از کل صادرات تسلیحاتی در جهان از حدود هفت درصد به ۱۱ درصد افزایش پیدا کرده است.
انستیتو بینالمللی پژوهشهای صلح استکهلم (سیپری) که در سال ۱۹۶۶ تاسیس شد یک پژوهشکده بینالمللی است که در زمینه جنگ، تسلیحات، کنترل تسلیحاتی و خلع سلاح تحقیق میکند.
بر اساس گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس/ش.ر/ک.ر
حملات تازه روسیه به اوکراین با موشک هایپرسونیک؛ برق تاسیسات اتمی زاپوریژیا قطع شد

با وجود حملات تازه روسیه به اوکراین با موشکهای هایپرسونیک در ساعات چهارشنبهشب تا بامداد پنجشنبه، ۱۸ اسفند، که رئیس جمهور اوکراین آن را «یک شب سخت» نامید، او «سوگند خورد» که «مدافعان اوکراینی» به نبرد در باخموت ادامه داده و نگذارند اشغال روسیه در این بخش از شرق اوکراین تکمیل شود.
به گزارش خبرگزاری رویترز و دو شبکه سیبیاس و اسکاینیوز، روسیه در نخستین ساعات بامداد روز پنجشنبه ساختمانهای مسکونی در شهر لِویو در غرب اوکراین و نزدیکی مرز لهستان را هدف قرار داد.
قویترین حمله موشکی روسیه به اوکراین در سه هفته گذشته، دستکم پنج تن را در لویو و یک نفر را منطقه دنیپروپترووسک کشت.
اوکراین اعلام کرد هر شش کشته غیرنظامی بودند. به گفته ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور، «اشغالگران تنها میتوانند غیرنظامیان را به وحشت بیندازند».
به گزارش رویترز، در طول هفت ساعت تا بامداد آژیر خطر حمله قریبالوقوع موشکی در شهرهای متعدد، از جمله کییف، طنین انداخته بود و صدای انفجار در دو نقطه در غرب شهر به گوش رسید. شعله برخاسته از خودروهای آتشگرفته و دود از فراز کارخانهای در هولوسیوسکی دیده میشد.
دولت اوکراین اعلام کرد که روسیه ۸۱ فروند موشک شلیک کرد، که شش فروند آن از نوع هایپرسونیک بود. همچنین به گفته اوکراین، هشت فروند پهپاد انتحاری ساخت ایران در این حملات به کار رفت.
ارتش اوکراین افزود که ۳۴ فروند موشک و چهار فروند از پهپادها را رهگیری کرد. اما دفاعی در برابر موشکهای هایپرسونیک ندارد.
کارشناسان نظامی غربی معتقدند که روسیه چند ده فروند موشک «کینژال» هایپرسونیک دارد، که ولادیمیر پوتین، مرتبا" در سخنرانیهای خود آن را به عنوان سلاحی که ناتو پاسخی برای آن ندارد، مطرح کرده است.
ویتالی کلیچکو، شهردار کییف، گفت که تأسیسات زیربنایی، از جمله سایتهای انرژی، آسیب دیده و ۴۰ درصد از شهر بیبرق مانده است.
شهرداران اودسا، چرنیهیو، دنیپرو، لوتسک، ریون و پولتاوا نیز از حمله موشکی به تأسیسات و ساختمانهای مسکونی خبر دادند. فرماندار خارکیف اصابت ۱۵ فروند موشک را تأیید کرد.
اِنِرگواتم، سازمان انرژی اوکراین و اپراتور کارخانه هستهای در زاپوریژیا، اعلام کرد که برق این تأسیسات هستهای برای ششمین بار در دوران اشغال این تأسیسات از سوی نظامیان روسیه، قطع شده است.
حملات جدید موشکی روسیه به اوکراین ساعاتی پس از دیدار آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، از کییف و دیدار او با ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور، رخ داد. آقای گوتروش بر مذاکره برای تمدید توافق صدور غلات از دریای سیاه تمرکز کرده بود.
در این میان، آقای زلنسکی «سوگند» خورد که نیروهای کشورش مانع از تکمیل تسلط روسیه بر باخموت، در منطقه دونباس در شرق اوکراین، شوند.
روسیه با این امید که نبرد باخموت سرنوشت جنگ را رقم زده و اوکراین را وادار به تسلیم کند، هزاران تن از نیروهای شرکت مزدوران خصوصی واگنر را وارد این کارزار کرده است. هفت ماه است که نبردی سخت بر سر این منطقه راهبردی در جریان است.
فرمانده واگنر در روزهای اخیر مدعی پیشرفت زیاد در تنگ کردن حلقه محاصره شد اما گفته بود که نیروهایش با کمبود ساز و برگ نظامی روبهرو شدهاند.
وزارت دفاع بریتانیا ارزیابی کرده که دو طرف متحمل تلفاتی سنگین در نبردهای باخموت شدهاند.
تقریبا هیچ غیرنظامی غیر از شماری معدود از سالمندان در این شهرک باقی نمانده است. باخموت تا پیش از جنگ حدود ۷۰ هزار تن ساکن داشت و به دلیل معادن نمک و سنگ گچ، برای صنعت اوکراین حائز اهمیت است.
نظر به اهمیت میدانی، سیاسی و حتی اهمیت نمادین کنترل بر باخموت، طرفین عملیات را با وجود کشتههای زیاد ادامه دادهاند تا روحیه نیروهای خود را برای ادامه جنگ نشکنند. از دست رفتن تسلط کامل اوکراین بر باخموت ممکن است امید این کشور به بازپسگیری دونتسک و لوهانسک از اشغال روسیه را برباد دهد.
اما وزیر دفاع آمریکا این هفته گفت سقوط باخموت نیز یک شکست راهبردی برای اوکراین نیست زیرا اهمیت نمادین شهر، از ارزش عملیاتی و استراتژیک آن، بیشتر شده است.
کییف: نیروهای اوکراینی در نبرد «جهنمی» شهر باخموت مقاومت میکنند

اوکراین روز دوشنبه ۱۵ اسفند گفت نیروهای این کشور هنوز در نبرد بیرحمانه در شهر باخموت مقاومت میکنند.
وزير دفاع آمريکا نیز گفت حتی اگر این شهر در ناحیه دونباس کاملا سقوط کند، ضرورتا به معنای بهدست گرفتن ابتکارعمل توسط ارتش روسیه نخواهد بود.
در تازهترین مورد از مشاجره علنی بین رئيس شرکت خصوصی امنیتی «واگنر» که در محاصره باخموت نقش مهمی ایفا کرده است و ارتش روسیه، رئیس این شرکت خواستار درخواست مهمات بیشتر شد و ادعا کرد که سرفرماندهی ارتش روسیه از ارسال کمکهای مورد نیاز به نفرات این شرکت در جبهه باخموت جلوگیری کرده است.
نبرد در باخموت که از حدود شش ماه پیش بدون وقفه ادامه داشته، خونینترین نبرد در جنگ اوکراین توصیف شده است و در صورت عقبنشینی نیروهای اوکراینی، بزرگترین پیروزی نظامی روسیه طی چندین ماه اخیر خواهد بود.
ارتش اوکراین برای آمادگی در صورت عقبنشینی نيروهايش، از مدتی پیش سنگربندی و احداث مواضع دفاعی در غرب شهر باخموت را آغاز کرده ولی به نظر میرسد که هنوز دستور عقبنشینی کامل صادر نشده است.
لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا، در جریان دیدار از کشورهای خاورمیانه گفت عقبنشینی نیروهای اوکراینی قطعی نیست و اگر چنین تصمیمی اتخاذ شود زمان آن را نمیتواند پیشبینی کند.
او افزود: «سقوط این شهر به معنای بهدست گرفتن ابتکار عمل توسط ارتش روسیه نیست و به اعتقاد من کنترل باخموت بیشتر جنبه نمادین دارد تا اهمیت استراتژیک».
مسکو مدعی است که تصرف باخموت راه را برای پیشروی و تصرف نواحی بیشتری در دونباس خواهد گشود. در مقابل اوکراین میگوید با وارد کردن تلفات سنگین به نیروهای روسیه در این جبهه قصد دارد قابلیت رزمی آن در نبردهای آینده را کاهش دهد.
فرمانده نیروهای اوکراینی در جبهه باخموت روز دوشنبه در شبکه تلگرام نوشت که هنوز دستور عقبنشینی دریافت نکرده است. او وضعیت جنگ در باخموت و مناطق اطراف آن را «جهنمی» توصیف کرد.
دفتر ریاستجمهوری اوکراین روز دوشنبه اعلام کرد که ولودیمیر زلنسکی در مورد وضعیت نبرد در باخموت با رئیس ستاد و فرمانده نیروی زمینی اوکراین گفتگو کرده و هر دو مقام ارشد نظامی موافق ادامه نبرد و تقویت مواضع دفاعی اوکراین در این منطقه هستند.
همزمان، یوگنی پریگوژین، رئیس شرکت خصوصی امنیتی «واگنر» در ادامه انتقادهای تند و علنی از فرماندهی ارتش روسیه ادعا کرد که به رغم ارسال نامهای برای فرمانده عملیات در اوکراین در روز یکشنبه، مهمات و تجهیزات مورد نیاز برای نفرات این گروه ارسال نمیشود.
او صبح دوشنبه افزود که اجازه حضور نماینده او در جلسات فرماندهی عملیات در منطقه لغو شده است.
وزارت دفاع روسیه تاکنون در این مورد اظهار نظر نکرده است. از اوایل سال میلادی جاری فرماندهی عملیات در اوکراین به ژنرال والری گراسیموف، رئیس ستاد ارتش روسیه، محول شده است.
یوگنی پریگوژین روز جمعه در یک پیام ویدئویی ادعا کرد که باخموت عملا در محاصره کامل است ولی روز یکشنبه در یک پیام دیگر با لحنی معترضانه گفت اگر نفرات «واگنر» مجبور به عقبنشینی شوند خط مقدم نیروهای روسیه از هم میپاشد.
فرمانده یکی از یگانهای ارتش اوکراین در جبهه باخموت در مصاحبهای با رسانههای این کشور اذعان کرد که حملات زمینی روسیه برای درهم شکستن خطوط دفاعی اوکراین در روزهای اخیر تشدید شده ولی تاکنون تمامی این حملات دفع شدهاند.
پژوهشکده مطالعات جنگ در واشینگتن گفت هنوز مشخص نیست که آیا ارتش اوکراین از باخموت عقبنشینی خواهد کرد و یا به نبرد برای فرسوده کردن ارتش روسیه ادامه خواهد داد.
این پژوهشکده افزود: «به نظر میرسد که تهاجم روسیه به مرحله نهایی رسیده است. تحت تاثیر تجمع نیرو در جبهه باخموت و تشدید حملات آن کشور در جبهه ووهلدار، هرگونه ضد حمله اوکراین در آینده برای بازپس گیری مناطق اشغالی در دونتسک و لوهانسک بسیار دشوار خواهد شد».
بر اساس گزارش خبرگزاری رویترز/ش.ر/ک.ر
روسیه مدعی حمله اوکراین به نواحی مرزی این کشور شد؛ کییف تکذیب کرد

مقامات روسیه روز پنجشنبه ۱۱ اسفند «عوامل خرابکار» اوکراین را به رخنه در نواحی غربی روسیه و حمله به روستاییان منطقه متهم کردند. اوکراین این اتهام را رد کرده و هشدار داده که روسیه ممکن است به این بهانه حملات خود را تشدید کند.
هنوز ابعاد این حادثه که ظاهرا در نواحی مرزی استان بریانسک در غرب روسیه روی داده است مشخص نشده و معلوم نیست آیا هدف این حمله نفوذی به درون خاک روسیه، تاسیسات یا اهداف استراتژیک باشند.
اگر وقوع این حمله تایید شود، همچون حمله پهپادی چند روز پیش، بهنظر میرسد اوکراین قصد دارد که علاوه بر برملا کردن نقاط ضعف دفاعی روسیه، کرملین را تحقیر کرده و به نارضایتی در میان مردم آن کشور دامن بزند.
ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، روز پنجشنبه در یک نشست خبری ویدئویی، «تروریستهای» اوکراینی را به رخنه در خاک این کشور متهم کرد و گفت آنها به شکل عمدی غیرنظامیان از جمله کودکان را هدف گرفتهاند.
او افزود: «این یک مورد دیگر از حملات تروریستی و یک جنایت دیگر بود. آنها به قلمرو ما در جوار مرز رخنه کرده و به سوی غیرنظامیان آتش گشودند».
آقای پوتین خاطرنشان کرد حمله «نئونازیها» به استان بریانسک ثابت میکند که «عملیات ویژه نظامی» روسیه در خاک اوکراین تصمیم درستی بود و افزود: «بار دیگر تکرار میکنم، آنها موفق نخواهند شد و ما آنها را وادار به عقبنشینی میکنیم».
کاخ کرملین اعلام کرد ولادیمیر پوتین روز جمعه جلسه شورای امنیت ملی روسیه را فرا میخواند.
دمیتری پسکوف، سخنگوی کاخ کرملین، در پاسخ به سئوال خبرنگاران در مورد احتمال تغییر وضعیت جنگ در اوکراین تحت تاثیر حمله خرابکارانه در استان بریانسک گفت: «در حال حاضر نمیتوانم در این مورد اظهار نظر کنیم».
او افزود که ولادیمیر پوتین برنامه سفرش به جنوب روسیه را لغو کرده و هم اکنون در حال بررسی گزارشهای فرماندار استان بریانسک از وضعیت منطقه است.
این حمله درست چند روز پس از دستور ولادیمیر پوتین به اداره امنیت فدرال روسیه برای تقویت کنترل نوار مرزی با اوکراین روی میدهد.
میخائیلو پودولیاک، مشاور رئیسجمهور اوکراین، ادعای دولت روسیه را یک «اقدام تحریکآمیز کلاسیک» توصیف کرد و گفت: «روسیه قصد دارد با ترساندن مردم خود حمله به یک کشور دیگر و افزایش فقر پس از یک سال جنگ را توجیه کند».
او افزود که اگر چنین حملهای روی داده باشد کار پارتیزانهای روس است.
مقامات و نهادهای امنیتی روسیه تاکنون جزئیات این حمله را مشخص نکردهاند. خبرگزاری روسی «تاس» به نقل از اداره امنیت فدرال روسیه گزارش داد: «درگیری مسلحانه با یک واحد خرابکاری در استان بریانسک روی داده و تا نابود کردن تمامی اوکراینیهای ناسیونالیست که از مرز عبور کردهاند ادامه خواهد داشت».
پلیس و مقامات محلی در استان بریانسک به خبرگزاری تاس گفتند که مهاجمان حدود شش نفر را به گروگان گرفتهاند و در تیراندازی آنها به سوی یک خودروی غیرنظامی یک مرد کشته و یک پسرخردسال مجروح شده است.
به گفته فرماندار استان بریانسک، بر اثر اصابت یک پهپاد اوکراینی، یک خانه در روستایی به نام «سوشانی» آتش گرفته است.
روز سهشنبه نیز چند نقطه در خاک روسیه هدف حملات پهپادی قرار گرفت و به گفته مقامات محلی در مسکو، یکی از پهپادها در فاصله ۱۰۰ کیلومتری مسکو رهگیری و در آسمان منهدم شد. مسکو، اوکراین را مسئول این حمله معرفی کرد.
یک مقام ضد اطلاعات ارتش اوکراین روز سهشنبه گفت که این پهپادها را روسها شلیک کرده و اوکراین هیچ دخالتی دراین ماجرا نداشته است.
او افزود که گروهی به نام «واحد داوطلبان روس» با انتشار ویدئویی مسئولیت این حملات پهپادی را پذیرفته و از مردم روسیه خواستهاند شورش کنند.
«واحد داوطلبان روس» خود را یک تشکیلات داوطلب در نیروهای مسلح اوکراین معرفی میکند. اطلاعات چندانی در مورد این گروه وجود ندارد و مشخص نیست آیا با ارتش اوکراین ارتباط دارد یا نه. در بیانیه ویدئویی اين گروه مشخص نیست که واقعا این حملات را انجام داده باشد و معلوم نیست که اهداف حملات دقیقا چه بودهاند.
بر اساس گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس/ش.ر/ک.ر
اوکراین در تمامی جبههها «در حال دفاع است»؛ تاکید پوتین بر تقویت زرادخانه هستهای روسیه

ارتش اوکراین روز پنجشنبه چهارم اسفند اعلام کرد که طی ۲۴ ساعت گذشته حدود ۹۰ حمله نیروهای روسیه را در جبهههای شمال شرقی و شرقی دفع کرده است.
همزمان ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، در یک سخنرانی دیگر در آستانه سالگرد شروع تهاجم نظامی به اوکراین بر تقویت زرادخانه هستهای روسیه تاکید کرد.
آقای پوتین اعلام کرد که در سال جاری میلادی موشکهای بالستیک قارهپیما «سارمات» که قادر به حمل چند کلاهک هستهای هستند به حالت عملیاتی در میآیند.
او با اشاره به موشکهای هستهای که میتوانند از زمین، هوا و یا دریا شلیک شوند افزود: «همچون گذشته، ما به تقویت زرادخانه سهگانه هستهای توجه بیشتری خواهیم کرد. به تولید انبوه سامانههای موشکی مافوق صوت کینژال و زیرکون ادامه خواهیم داد».
موشکهای «کینژال» مخصوص شلیک از هوا و موشکهای «زیرکون» برای شلیک از سطح دریا طراحی و تولید میشوند.
آقای پوتین در بخش دیگری از سخنرانی خود افزود که روسیه تولید موشکهای مافوق صوت را افزایش خواهد داد که بهدلیل سرعت زیاد رهگیری و انهدام آنها بسیار دشوار است.
شبکه خبری «سیانان» گزارش داد که آمریکا معتقد است روسیه درست قبل از سفر جو بایدن به اوکراین موشکهای مافوق صوت «سامارات» را آزمایش کرده ولی این شلیک آزمایشی موفقیتآمیز نبوده است.
مقامات و کارشناسان غربی میگویند ارتش روسیه خود را برای یک تهاجم گسترده همزمان با سالگرد آغاز جنگ آماده کرده است.
ارتش اوکراین روز پنجشنبه اعلام کرد که حملات نیروی زمینی ارتش روسیه با هدف محاصره شهر باخموت را دفع کرده است.
مقامات اوکراینی میگویند روسیه دیگر توانایی انجام حملات گسترده را ندارد. با این همه بهدلیل نگرانی از حملات موشکی روسیه به شهرها همزمان با سالگرد تهاجم نظامی، بسیاری از مدارس اوکراین تعطیل شدهاند.
فرمانده ضد اطلاعات ارتش اوکراین در مصاحبه با رسانههای این کشور گفت: «حادثه نامعمولی روی نخواهد داد. طبق معمول روسیه ممکن است برای حملات موشکی کوچک برنامهریزی کرده باشد.آنها ممکن است این حملات را روز چهارم و پنجم اسفند انجام دهند. ما بیش از بیست بار چنین حملاتی را تجربه کردهایم».
بهنظر میرسد که در غیاب پیروزیهای نظامی در جبهههای جنگ، ولادیمیر پوتین به شعار دادن در مورد توان هستهای روسیه روی آورده است. او روز سهشنبه خروج روسیه از پیمان «استارت نو» را اعلام کرد.
جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا، روز چهارشنبه این تصمیم روسیه را «یک اشتباه بزرگ» توصیف کرد و افزود: «به اعتقاد من از این تصمیم نمیتوان نتيجه گرفت که پوتین واقعا میخواهد از جنگافزارهای هستهای استفاده کند».
بهرغم ضد حملات موفقیتآمیز ارتش اوکراین در اواخر تابستان و پاییز امسال، هنوز حدود ۲۰ درصد از قلمرو این کشور در اشغال روسیه است. تخمین زده میشود که دهها هزار نفر از غیرنظامیان اوکراینی و سربازان دو طرف طی یک سال گذشته کشته شدهاند.
بر اثر حملات موشکی و پهپادی روسیه بخش قابل توجهی از زیرساختهای اوکراین نابود شده و میلیونها نفر از مردم این کشور به کشورهای اروپایی پناهنده شدهاند.
همزمان با فرارسیدن سالگرد شروع تهاجم نظامی روسيه قرار است روز پنجشنبه مجمع عمومی سازمان ملل قطعنامهای را به رای بگذارد که خواستار توقف فوری جنگ در اوکراین است. اوکراین امیدوار است که اين قطعنامه با جلب رای مثبت سه چهارم از کشورهای عضو سازمان ملل انزوای روسیه در جامعه بینالمللی را تشدید کند.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل، در سخنرانی خود ضمن محکوم کردن تهاجم نظامی روسیه آن را «ناقض» منشور این سازمان و قوانین بینالمللی توصیف کرد.
آقای گوترش افزود: «ما تهدیدهای آشکاری در مورد کاربرد جنگافزارهای هستهای شنیدهایم. کاربرد به اصطلاح تاکتیکی سلاحهای هستهای از اساس غیرقابل قبول است. زمان آن فرارسیده که از لبه پرتگاه عقب بنشینیم».
همزمان، پارلمان اوکراین با تصویب لایحهای تمامی موسسات و نهادهای مالی روسیه از جمله بانک مرکزی، تمامی بانکهای خصوصی و شرکتهای سرمایهگذاری و بیمه آن کشور را به مدت ۵۰ سال تحریم کرد. تصویب این قانون بخشی از اقدامات کییف با هدف تداوم فشار اقتصادی و مالی بر روسیه است.
سخنرانی پوتین در آستانه سالگرد تهاجم به اوکراین: «شما جنگ را شروع کردید»

رئیس جمهور روسیه روز سهشنبه، دوم اسفند، در یک سخنرانی تند در آستانه نخستین سالروز جنگ کشورش در اوکراین، با متهم کردن غرب به استفاده از «نازیها» و «خودِ شیطان» برای دستیابی به «قدرت نامحدود»، «سوگند» خورد که روسیه «اهداف خود را گام به گام محقق کند».
ولادیمیر پوتین در برابر اعضای مجلسین روسیه، به موازات با حضور روز سهشنبه رئیس جمهور آمریکا در لهستان و یک روز پس از حضور جو بایدن در اوکراین، سخنرانی میکرد.
به گزارش خبرگزاریها، آقای پوتین گفت غرب برای مقابله با روسیه حاضر است از «هر تروریست، هر نازی و حتی خود شیطان استفاده کند».
او گفت هرچه که غرب سلاحهای دوربرد بیشتری به اوکراین بدهد، روسیه باید به همان اندازه «تهدیدات را از مرزهای خود دورتر کند».
این جمله او تهدید تلویحی نسبت به احتمال حمله روسیه به سایر کشورهای همکار و مورد حمایت غرب تلقی شد.
رئیس جمهور روسیه در سخنرانی دو ساعته خود همچنین گفت که «غرب به روی خائنان به روسیه قمار میکند».
وی خطاب به غرب افزود «شما تصمیم گرفتید جنگ را شروع کنید، و ما آن را تمام میکنیم».
رئیس جمهور روسیه همچنین با اشاره به ایران گفت که کشورش تصمیم گرفته همکاری با ایران را تحکیم کند. او از گسترش همکاری با ایران، هند و پاکستان به عنوان «فرصتهای همکاری دوستانه» در چارچوب توجه ویژه به توسعه کریدور حمل و نقل شمال- جنوب، حمایت کرد.
ولادیمیر پوتین اعلام کرد که فرمان تعلیق توافق منع آزمایش هستهای را که ۱۳ سال پیش میان آمریکا و روسیه امضا شده بود، صادر کرده است. او تهدید کرد که اگر آمریکا آزمایش هستهای انجام دهد، «ما نیز چنین خواهیم کرد».
بر اساس آن توافق، که مدت زمان آن دستکم تا سال ۲۰۲۶ تمدید شده بود، شمار کلاهکهای هستهای قابل استفاده در هر یک از دو کشور به ۱۵۵۰ فروند محدود شده بود.
رئیس جمهور روسیه اضافه کرد که هفته گذشته فرمان «آمادهباش» سامانههای جدید موشکهای راهبردی را امضا کرده است.
جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا، که جو بایدن را در سفر به اوکراین و لهستان همراهی میکند، در واکنش به سخنرانی پوتین، آن را هذیان نامید و تاکید کرد که اگر روسیه به مرزهای خود بازگردد و نیروهایش را از خاک اوکراین بیرون بکشد، جنگ تمام خواهد شد.
میخائل پودولیاک، مشاور ارشد ولودمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین، گفت سخنرانی پوتین نشان بارزی است که او ارتباطش را با حقیقت از دست داده است.
به گفته آقای پودولیاک، نطق پوتین در همین حال شرایطی نومیدکننده را ترسیم میکند.
جو بایدن، که پس از دیدار غیرمنتظره روز دوشنبه در کییف با ولودومیر زلنسکی، بامداد سهشنبه به ورشو رسید، با مقامات لهستان و سران پیمان ناتو، که پابهپای آمریکا حامی مهم اوکراین در یک سال اخیر بودهاند، دیدار کرده است.
آقای بایدن روز سهشنبه در پارلمان لهستان نیز سخنرانی میکند.
جو بایدن تاکید کرد که اوکراین یک سال جنگ را در شرایطی پشت سر گذاشت که سرپا و استوار است. او ضمن تاکید بر ادامه حمایت آمریکا و غرب از اوکراین، یک کمک نیم میلیارد دلاری دیگر به اوکراین را اعلام کرد.
این تحولات در حالی است که روز جمعه، پنجم اسفند، با نخستین سالروز لشگرکشی روسیه به اوکراین مصادف است.
زلنسکی: اتحاد چین با روسیه به جنگ جهانی منجر میشود

رئیسجمهور اوکراین در مصاحبهای با روزنامه آلمانی «دی ولت» که روز دوشنبه اول اسفند منتشر شد هشدار داد که حمایت چین از روسیه در تهاجم نظامی به اوکراین به یک جنگ جهانی منجر خواهد شد.
ولودیمیر زلنسکی افزود: «برای ما بسیار مهم است که در این جنگ، چین از روسیه حمایت نکند. در حقیقت من ترجیح میدهم که چین در اردوی ما باشد ولی در حال حاضر این بعید است. البته به نظرم این فرصت وجود دارد که چین از وضعیت موجود یک ارزیابی عملگرایانه داشته باشد، چون اگر چین با روسیه متحد شود یک جنگ جهانی روی خواهد داد و فکر میکنم که چین به خوبی از این مسئله آگاه است.»
آقای زلنسکی در مورد مولداوی به روزنامه «دی ولت» گفت که دولت اوکراین اطلاعات مربوط به توطئه روسیه برای کودتا در این کشور را در اختیار مایا ساندو، رئیسجمهور مولداوی، قرار داده است.
رئیسجمهور اوکراین افزود: «خانم ساندو هیچگاه از من تقاضای کمک نکرده است ولی به خاطر اطلاعاتی که در اختیار او قرار دادهایم از من تشکر کرد. او از وضعیت و مواضع ما به خوبی اطلاع دارد. اوکراین در هر شرایطی حاضر است به مولداوی کمک کند.»
کاخ کرملین روز دوشنبه گفت مناسبات با مولداوی بسیار پرتنش است و دولت مولداوی را که هفته گذشته اعلام کرد یک اقدام به کودتا توسط مسکو را خنثی کرده است، به روسیهستیزی متهم کرد.
سخنان هشدارآمیز ولودیمیر زلنسکی دو روز پس از آن منتشر میشود که آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، در دیدار با همتای چینی خود به دولت آن کشور در مورد کمکهای نظامی به روسیه هشدار داد.
آقای بلینکن در مصاحبهای پس از پایان این مذاکرات بار دیگر تصریح کرد که واشینگتن نگران احتمال ارسال اسلحه و مهمات از سوی چین برای کمک به تهاجم نظامی به اوکراین است.
همزمان با این تحولات، ونگ ئی، وزیر خارجه چین قرار است به زودی به مسکو برود و در این سفر ممکن است با ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، نیز دیدار کند.
یک منبع دیپلماتیک که نخواست نامش در گزارش قید شود به خبرگزاریهای بینالمللی گفت وزیر خارجه چین علاوه بر مناسبات دوجانبه با روسیه، طرح پیشنهادی پکن برای پایان دادن به جنگ در اوکراین را با مقامات روسیه در میان خواهد گذاشت.
مناسبات واشینگتن و پکن بر سر بالنی که دو هفته پیش در آسمان آمریکا شناسایی و سرنگون شد بار دیگر دچار تنش شده است. چين سرنگون کردن این بالن را که به ادعای پکن یک سفینه هواشناسی بود، رفتاری «هیستریک» و نقض قوانین بینالمللی توصیف کرده است.
وزیر خارجه چین روز دوشنبه در حاشیه دیدار از بوداپست گفت پکن حاضر است در همکاری با مجارستان و کشورهای دیگر به پایان دادن جنگ در اوکراین کمک کند.
ونگ ئی در بخش دیگری از سخنانش به کشورهای اروپایی پیشنهاد کرد که «با خونسردی در مورد راههای پایان دادن به جنگ» بیاندیشند و افزود که پکن پیشنهاد خود برای پایان دادن به بحران اوکراین از طریق سیاسی را به زودی مطرح خواهد کرد.
دمیتری پسکوف، سخنگوی کاخ کرملین، بدون ارائه جزئیات بیشتر سفر وزیر خارجه چین به مسکو را تایید کرد و گفت: «احتمال دیدار آقای ونگ با ولادیمیر پوتین منتفی نیست. محورهای مذاکرات کاملا مشخص و فراگیر است و در نتیجه موضوعات زیادی برای مذاکره وجود دارد.»
دولت چین با تحریمهای غرب علیه مسکو بهدلیل تهاجم نظامی به اوکراین همکاری نکرده است و در یک سال گذشته حجم مبادلات تجاری و مالی بین دو کشور در حد چشمگیری افزایش یافته و چین به یکی از خریداران مهم نفت و گاز صادراتی روسیه بدل شده است.
سخنگوی وزارت خارجه چین در نشست خبری روز دوشنبه خود بدون نام بردن از وزیر خارجه آمریکا تاکید کرد واشینگتن در موقعیتی نیست که برای چین شرط تعیین کند.
او افزود: «مناسبات و همکاریهای همهجانبه مسکو و پکن بر اساس عدم اتحاد، عدم تخاصم و یا تعرض به کشورهای ثالث تنظیم شده و بر مبنای حق حاکمیت دو کشور کاملا مستقل است.»
کنفرانس مونیخ؛ تأکید زلنسکی بر «تسریع» ارسال کمکهای نظامی به اوکراین

رئیس جمهوری اوکراین روز جمعه ۲۸ بهمن از کشورهای غربی خواست ارسال کمکهای تسلیحاتی به کشورش را تسریع کنند و هشدار داد که هر گونه تأخیر در این زمینه به نفع روسیه تمام خواهد شد.
ولودیمیر زلنسکی در جریان سخنرانی آنلاین خود در نخستین روز از کنفرانس امنیتی مونیخ خطاب به مقامهای غربی حاضر در این نشست گفت: «هیچ جایگزینی برای سرعت وجود ندارد چون زندگی به سرعت بستگی دارد.»
اوکراین برای مقابله با ارتش روسیه که بخش قابل توجهی از خاک این کشور را تصرف کرده کاملاً به حمایت نظامی غرب وابسته است. با توجه به هزینه سنگین کمکها در طول یک سالی که از تهاجم نظامی روسیه میگذرد تسریع روند ارسال تسلیحات برای اوکراین سنجش مهمی از اراده کشورهای غربی در حمایت از اوکراین است.
ولودیمیر زلنسکی در سخنرانی خود مبارزه اوکراین با تهاجم روسیه را به داستان «نبرد داود و جالوت» در انجیل تشبیه کرد و گفت: «اوکراین همچون داود است ولی برای به دست آوردن فلاخن به کمک نیاز دارد.»
او تأکید کرد که اوکراین در نهایت در این نبرد «پیروز خواهد شد» ولی هشدار داد که تا آن زمان، روسیه میتواند زندگیهای بیشتری را نابود کند.
آقای زلنسکی اوکراین را کشوری مدافع ارزشهای غربی مثل آزادی و دمکراسی دانست که در حال جنگ با استبداد است اما برای مقابله با قدرت برتر روسیه به امکانات بیشتری نیاز دارد.
او خاطرنشان کرد که هر چند کشورهای غربی از اوکراین حمایت میکنند ولی در مقاطعی برای تأمین نیازهای آن «به کندی» عمل کردهاند.
ارسال تسلیحات سنگین و پیشرفته برای اوکراین علاوه بر هزینه مالی سنگین باعث کاهش ذخایر تسلیحاتی کشورهای غربی شده است. دولت اوکراین پس از دریافت تضمین در مورد ارسال تانکهای سنگین، تقاضای تأمین جنگنده را مطرح کرده است.
امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه در سخنان خود در کنفرانس امنیتی مونیخ از درخواست ولودیمیر زلنسکی حمایت کرد.
او گفت: «ما به عنوان یک مجموعه باید قابل اتکا باشیم چون این تنها راهی است که میتوان روسیه را به شیوه قابل قبولی به میز مذاکره بازگرداند و صلح دائم را برقرار کرد. البته تعیین زمان و شروط مذاکرات برعهده اوکراین است.»
فرانس تیمرمانس، نایب رئیس کمیسیون اروپا، نیز در سخنرانی خود یادآور شد تمامی ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا تاکنون در مورد جنگ اوکراین یکپارچگی خود را حفظ کردهاند.
برای نخستین بار در دو دهه گذشته روسیه به کنفرانس امنیتی مونیخ دعوت نشده است.
کامالا هریس، معاون رئیس جمهوری آمریکا، نیز قرار است روز شنبه در این کنفرانس حضور یابد و سخنرانی کند.
خانم هریس در نشست سال گذشته این کنفرانس که چند روز قبل از تهاجم نظامی روسیه برگزار شد به مسکو در مورد حمله نظامی به کشور همسایه خود هشدار داد و وخامت اوضاع را از پایان جنگ سرد تا آن زمان «بیسابقه» توصیف کرد.
بنابر اعلام کاخ سفید، خانم هریس در سخنرانی روز شنبه خود اهمیت این جنگ را تشریح و بر ادامه حمایت آمریکا از اوکراین تا هر زمانی که جنگ ادامه یابد تأکید خواهد کرد.
ارائه قطعنامه پیشنهادی اتحادیه اروپا برای توقف جنگ در اوکراین

اتحادیه اروپا متن قطعنامه پیشنهادی خود برای متوقف کردن جنگ در اوکراین را به سازمان ملل ارائه داد و از مجمع عمومی این نهاد خواست در مورد قطعنامه رأیگیری کند.
این قطعنامه پیشنهادی که روز ۲۶ بهمن حدود یک هفته قبل از سالگرد شروع تهاجم نظامی روسیه ارائه شد، خواستار پایان یافتن جنگ و برقراری صلحی است که در آن «استقلال، وحدت و تمامیت ارضی اوکراین» به رسمیت شناخته شود.
در مجمع عمومی سازمان ملل با ۱۹۳ عضو، مکانیسم وتو کردن قطعنامهها وجود ندارد. از همین رو، در اجلاس اضطراری مجمع که روز ۲۳ فوریه برگزار میشود، مجموع شمار آرای مثبت سرنوشتساز خواهد بود.
یک دیپلمات اروپایی که نخواست نامش فاش شود به خبرگزاریهای بینالمللی گفت: «دولت اوکراین از اتحادیه اروپا درخواست کرده که در مشورت با اعضای سازمان ملل و در راستای منشور این نهاد قطعنامهای را با هدف جلب حمایت بینالمللی از صلح به مجمع عمومی ارائه دهد».
منشور سازمان ملل بر راه حل صلحآمیز برای حل اختلافات تاکید و تصریح میکند که «تمامی کشورهای جهان باید از تهدید و یا کاربرد قدرت نظامی علیه تمامیت ارضی یا استقلال سیاسی هر کشور دیگری پرهیز کنند».
با توجه به حق وتوی روسیه در شورای امنیت که در ساختار سازمان ملل مسئول برقراری صلح و امنیت بینالمللی است، مجمع عمومی به مهمترین مرجع این نهاد در مورد جنگ اوکراین بدل شده است.
هر چند پنج قعطنامه مصوب مجمع عمومی در مورد بحران اوکراین از نظر قانونی «لازمالاجرا» نیستند اما میتوانند روی افکار عمومی در سطح بینالمللی تأثیرگذار باشند.
نخستین قطعنامه که هشت روز پس از شروع تهاجم نظامی روسیه و با ۱۴۱ رأی موافق ، پنج رأی مخالف و ۳۵ رأی ممتنع به تصویب رسيد با خواست برقراری فوری آتشبس و عقبنشینی ارتش روسیه از خاک اوکراین مطرح شد.
قطعنامه دوم که سه هفته بعد و با ۱۴۰ رأی موافق ، ۵ رأی مخالف و ۳۸ رأی ممتنع تصویب شد روسیه را مسئول «بحران انسانی» در اوکراین معرفی کرد و خواستار حفاظت از غیرنظامیان و زیرساختهای غیرنظامی و ضروری برای زندگی مردم شد.
قطعنامه سوم مجمع عمومی سازمان ملل که روز ۱۲ اکتبر گذشته با ۱۴۳ رأی موافق، ۵ را مخالف و ۳۵ رأی ممتنع تصویب شد «اقدام غیرقانونی روسیه برای الحاق» چهار بخش از خاک اوکراین را محکوم و بر معکوس کردن این اقدام تاکید کرد.
اما دو قطعنامه دیگر که در نتیجه یکی از آنها عضویت روسیه در شورای حقوق بشر سازمان ملل تعلیق شد و دیگری که خواهان محکومیت و پاسخگو کردن مسکو به دلیل نقض قوانین بینالمللی و پرداخت غرامت به اوکراین بود، به ترتیب ۹۳ و ۹۴ رأی مثبت کسب کرد.
به گفته دیپلماتهای سازمان ملل دولت اوکراین ابتدا در فکر پیشنهاد دادن قطعنامهای شامل طرح صلح ۱۰ مادهای بود که ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری این کشور، در ماه نوامبر به اجلاس سران کشورهای گروه ۲۰ ارائه داد اما بعدتر، با انصراف از تصمیم قبلی خود با متن کلیتری که از سوی اتحادیه اروپا پيشنهاد شد، موافقت کرد.
به عنوان نمونه در متن پیشنهادی اتحادیه اروپا روی بررسی جرائم جدی در اوکراین «از طریق تحقیقات مستقل و دادرسی در سطح کشوری و یا بینالمللی» تاکید شده اما درخواست رئیس جمهوری اوکراین مبنی بر تشکیل یک دیوان ویژه بینالمللی برای رسیدگی به جرائم روسیه لحاظ نشده است.
قطعنامه پیشنهادی اتحادیه اروپا صراحتاً به «تهاجم نظامی برای اشغال کامل» خاک اوکراین اشاره کرده، خواستار توقف کامل جنگ شده است. این قطعنامه همچنین بر ضرورت «دستیابی به یک صلح عادلانه و پایدار» تاکید میکند.
این قطعنامه از اعضای سازمان ملل و نهادهای بینالمللی میخواهد که از اقدامات دیپلماتیک آنتونیو گوترش، دبیر کل این نهاد و کشورهایی که نامشان ذکر نشده است، حمایت کنند.
متن قطعنامه پیشنهادی بر مصوبات قبلی مجمع عمومی سازمان ملل از جمله «عقبنشینی کامل، فوری و نامشروط نیروهای روسیه از تمامی قلمرو اوکراین» تاکید میکند.
علاوه بر این، ضمن محکوم کردن «پیامدهای ناگوار حمله نظامی روسیه بر وضعیت بشردوستانه و حقوق بشری» نگرانی عمیق خود از تعداد تلفات غیرنظامی را ابراز کرده و خواستار توقف حملات به زیرساختهای غیرنظامی، مناطق مسکونی، مدارس و مراکز بهداشتی شده است.