آغاز تحقیقات آژانس درباره «بمب کثیف» در اوکراین؛ آلمان اتهامات روسیه را رد کرد

رافائل گروسی، مدیرکل آژانس، راست، در اوکراین

در حالی که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی از آغاز بازرسی‌های خود در اوکراین درباره اتهام مربوط به «بمب کثیف» خبر داده، اولاف شولتس، صدراعظم آلمان، اتهام روسیه مبنی بر این که اوکراین در حال آماده‌سازی چنین بمبی است را رد کرد.

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی که از نهادهای زیر نظر سازمان ملل متحد است، شامگاه دوشنبه، نهم آبان، اعلام کرد که به درخواست اوکراین بازرسی‌های خود را در این کشور آغاز کرده است.

این بازرسی‌ها مربوط به اتهامی است که ولادیمیر پوتین، رئیس‌ جمهور روسیه، علیه اوکراین مطرح کرده؛ مبنی بر این که این کشور در حال پاکسازی شواهد آماده‌سازی یک «بمب کثیف» است.

در بیانیه‌ای که از سوی آژانس منتشر شده، رافائل گروسی مدیرکل این نهاد گفت که او «اولین نتایج خود در مورد فعالیت راستی‌آزمایی بر روی دو سایت» را طی این هفته منتشر خواهد کرد.

پیشتر اوکراین در یک درخواست کتبی خواستار اعزام تیم‌های آژانس به این کشور شده بود.

کی‌یف مسکو را متهم کرده که خود قصد دارد از «بمب کثیف» استفاده کند و در شرایطی که نیروهای روسیه از سرزمین‌هایی در شرق و جنوب اوکراین عقب نشسته، با متهم کردن اوکراین به آماده‌سازی «بمب کثیف»، بهانه را برای به‌کارگیری چنین بمبی فراهم کند.

بمب کثیف به یک بمب معمولی می‌گویند که با مواد رادیواکتیو، بیولوژیکی یا شیمیایی احاطه شده باشد. این مواد هنگام انفجار بمب، در محل انفجار پخش می‌شوند.

پیشتر هم اوکراین و کشورهای حامی‌اش در غرب ابراز نگرانی کرده بودند که روسیه با طرح این اتهام، در صدد زمینه‌چینی برای کاربرد این نوع بمب‌ها است تا شکست‌های پیاپی خود در جبهه‌های جنگ را جبران کند.

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی هفته گذشته اعلام کرد که یکی از دو سایت را یک ماه پیش بازرسی کرده و هیچ فعالیت یا ماده اعلام نشده‌ای را در آنجا پیدا نکرده است.

همچنین اولاف شولتس، صدراعظم آلمان، روز دوشنبه اتهام‌های روسیه را مبنی بر این که اوکراین در حال آماده‌سازی «بمب کثیف» است، رد کرد.

آقای شولتس پس از یک تماس تلفنی با ولودیمیر زلنسکی، رئیس ‌جمهور اوکراین، در بیانیه‌ای گفت که این دو رهبر توافق کردند که تحقیقات آژانس هرگونه تردید را در این زمینه برطرف می‌کند.

صدراعظم آلمان همچنین حملات مداوم روسیه علیه زیرساخت‌های غیرنظامی اوکراین را محکوم و بر تمایل برلین برای ادامه حمایت سیاسی، مالی، بشردوستانه و دفاع از حاکمیت و تمامیت ارضی اوکراین، از جمله با ارسال سلاح، تاکید کرد.

بیشتر در این باره:

کشورهای غربی می‌گویند روسیه احتمالا در حال زمینه‌‌چینی برای استفاده از «بمب کثیف» است