طرح تازه نمایندگان کنگره آمریکا برای تحریم برنامه موشکی و پهپادی ایران

نمایش موشک های ساخت ایران در تهران (عکس از آرشیو)

اعضای کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا روز سه‌شنبه ۱۹ اردیبهشت طرحی را برای تحریم فعالیت‌های موشکی و پهپادی ایران قبل از انقضای محدویت‌های اعمال‌شده در قطعنامه ۲۲۳۱ سازمان ملل علیه برنامه موشکی ایران در اکتبر٬ ارائه کردند.

مایک مک‌کال، نماینده جمهوری‌خواه و رئیس کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان، گریگوری میکس، نماینده دموکرات و عضو ارشد این کمیته، جو ویلسون، نماینده جمهوری‌خواه و رئیس کمیته فرعی خاورمیانه، شمال آفریقا و آسیای مرکزی، و دین فیلیپس، نماینده دموکرات این طرح را ارائه کرده‌اند.

بیشتر در این باره: حملات گسترده روسیه به اوکراین در آستانه «روز پیروزی» با پهپادهای ساخت ایران

در بیانیه تدوین‌کنندگان این طرح آمده است: «حتی با وجود برقرار بودن محدودیت‌های سازمان ملل، موشک‌ها و پهپادهای ایران سربازان، متحدان و شرکای ما را در سراسر خاورمیانه هدف قرار می‌دهند و به نحو فزاینده‌ای به آتش جنگ غیرقانونی و تجاوزکارانه ولادیمیر پوتین علیه اوکراین می‌دمد.»

این بیانیه اضافه کرده است: ««بدون اقدام فوری، موشک‌ها و پهپادهای ایران می‌توانند در ماه اکتبر ویرانی‌های بزرگ‌تری در سراسر جهان ایجاد کنند.»

نمایندگان کنگره آمریکا می‌گویند که این طرح را با نام « قانون مبارزه با جرم و جنایت» برای محدود کردن زرادخانه ایران، منع حمایت از ایران و گروه‌های نیابتی‌اش، و جلوگیری از اشاعه این سلاح‌های خطرناک در میادین جدید جنگ، بدون توجه به پابرجا ماندن یا لغو محدودیت‌های سازمان ملل، ارائه کرده‌اند.

بر اساس این طرح٬ اموال و دارایی‌های هر شخص یا نهاد دخیل در فروش، انتقال یا حمایت از برنامه موشکی و پهپادی ایران مسدود شده و مورد تحریم قرار خواهد گرفت. این تحریم‌ها همچنین شامل منع صدور ویزا برای این افراد و اعضای خانوادهای آنها خواهد شد.

این طرح برای قانون شدن٬ می‌بایست در مجلس نمایندگان و همچنین سنای آمریکا به تصویب برسد.

جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، تابستان سال گذشته اعلام کرد که ایالات متحده اطلاعاتی در اختیار دارد که نشان می‌دهد حکومت ایران قصد دارد صدها هواپیمای بدون سرنشین از جمله پهپادهای با قابلیت حمل تسلیحات را در یک بازه زمانی سریع تحویل روسیه دهد.

مقام‌های جمهوری اسلامی پس از یک دوره سکوت، در نهایت اعلام کردند که ایران تعداد محدودی پهپاد را پیش از جنگ اوکراین به روسیه داده است

از آن زمان، آمریکا، اوکراین، بریتانیا، فرانسه و آلمان بارها اعلام کرده‌اند که عرضه پهپادهای ساخت ایران به روسیه ناقض قطعنامه ۲۲۳۱ است و از سازمان ملل متحد خواسته‌اند تا در این زمینه تحقیقاتی را انجام دهد.

پس از امضای توافق «برنامه جامع اقدام مشترک»، یا برجام، بین ایران و شش قدرت جهانی یعنی آمریکا، بریتانیا، فرانسه، روسیه، چین و آلمان، شورای امنیت سازمان ملل متحد در ۲۹ تیر ۱۳۹۴ (۲۰ژوئیه ۲۰۱۵)، با اکثریت قاطع ، ۱۵ رای مثبت از ۱۵ عضو، قطعنامه ۲۲۳۱ را برای تایید این توافق تصویب کرد.

قطعنامه ۲۲۳۱ با استناد به برجام، کلیه تحریم‌های هسته‌ای مصوب شورای امنیت علیه ایران را لغو کرد. این قطعنامه کشورهای عضو سازمان ملل متحد را به اجرای مفاد برجام متعهد می‌کند.

در یکی از پیوست‌های قطعنامه ۲۲۳۱ از ایران خواسته شده از انجام هرگونه فعالیتی در ارتباط با موشک‌های بالستیکی که «برای برخورداری از قابلیت حمل سلاح‌های اتمی طراحی می‌شوند» خودداری کند.