شورای همکاری خلیج فارس خواستار تروریستی شناختن حوثی‌ها شد

همزمان با نشست وزیران خارجه شورای همکاری خلیج فارس، روز یکشنبه نهمین نشست گفت‌وگوی راهبردی این شورا و روسیه نیز با حضور وزیر خارجه روسیه در منامه برگزار شد

شورای همکاری خلیج فارس خواستار قرار گرفتن حوثی‌های یمن در فهرست گروه‌های تروریستی شد و تأکید کرد که هرگونه توافق با جمهوری اسلامی باید علاوه بر برنامه هسته‌ای، برنامه‌های موشکی و پهپادی ایران و حمایت تهران از گروه‌های نیابتی در منطقه را نیز در بر بگیرد.

این درخواست‌ها در بیانیه پایانی صدوشصت‌وهشتمین نشست وزیران خارجه شورای همکاری خلیج فارس مطرح شده که روز یکشنبه ۲۶ مهر به ریاست عبداللطیف بن راشد الزیانی، وزیر خارجه بحرین، در منامه برگزار شد.

وزیران خارجه کشورهای عضو این شورا در بیانیه خود حملات اخیر حوثی‌ها به عربستان سعودی، از جمله حملات به فرودگاه‌های غیرنظامی، تأسیسات حیاتی و آنچه «هدف قرار گرفتن حرمین شریفین» و مناطق اطراف آن خواندند، به‌شدت محکوم کردند.

آنها با اعلام همبستگی کامل با عربستان تأکید کردند که بر اساس توافق‌نامه دفاع مشترک شورای همکاری، هرگونه حمله به یکی از کشورهای عضو، حمله به تمامی اعضا محسوب می‌شود و این کشورها بر اساس ماده ۵۱ منشور سازمان ملل از حق دفاع فردی و جمعی برخوردارند.

این شورا همچنین از سازمان ملل و جامعه بین‌المللی خواست تحریم تسلیحاتی حوثی‌ها را مطابق قطعنامه‌های شورای امنیت، از جمله قطعنامه‌های ۲۲۱۶ و ۲۷۲۲، به‌طور کامل اجرا کنند و مانع از رسیدن موشک و پهپاد به این گروه شوند.

جنگ بیش از یک دهه‌ای میان حوثی‌ها و ائتلاف به رهبری عربستان که از دولت به‌رسمیت‌شناخته‌شده یمن حمایت می‌کند، در ماه ژوئیه بار دیگر شدت گرفت.

بیشتر در این باره:

پارلمان مصر رأی‌گیری درباره مجوز حمایت نظامی از عربستان سعودی را به تعویق انداخت

حوثی‌ها در ماه سپتامبر کنترل بخش‌هایی از سواحل یمن در دریای سرخ را به دست گرفتند و از آن زمان حملات خود به اهدافی در عربستان، از جمله شرکت نفتی دولتی آرامکو و فرودگاه بین‌المللی ریاض را افزایش داده‌اند. در حمله هفته گذشته به فرودگاه ریاض، ۱۳ نفر کشته شدند.

در بخش دیگری از بیانیه تازه، وزیران خارجه کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس، جمهوری اسلامی را مسئول حملات موشکی و پهپادی به کشورهای عضو شورا و اردن دانستند و خواستار توقف فوری و بدون قیدوشرط این حملات و پرداخت غرامت از سوی تهران بابت خسارت‌های واردشده شدند.

ایران در روزهای نهم و دهم سپتامبر به پایگاه هوایی موفق‌السلطی در اردن نیز حمله موشکی کرده بود.

«توافق احتمالی با جمهوری اسلامی نمی‌تواند به موضوع هسته‌ای محدود شود»

این شورا همچنین تأکید کرد که کشورهای عضو باید در هرگونه مذاکره یا ترتیبات مربوط به امنیت و منافعشان حضور داشته باشند و توافق احتمالی با جمهوری اسلامی نمی‌تواند به موضوع هسته‌ای محدود شود.

دولت ایالات متحده در دوره اخیر و در جریان ردوبدل پیام با مقام‌های جمهوری اسلامی، بر تعهد ایران به کنارگذاشتن برنامه هسته‌ای به عنوان شرطی اصلی در توافق احتمالی تأکید داشته‌ است.

جی‌دی ونس، معاون رئیس‌جمهور آمریکا، نیز روز یک‌شنبه ۲۶ مهر گفت ایالات متحده با نابود کردن برنامه هسته‌ای ایران به «پیروزی قاطع» دست یافته، اما جنگ باید ادامه پیدا کند تا اطمینان حاصل شود که جمهوری اسلامی توانایی‌های هسته‌ای خود را بازسازی نمی‌کند و جهان نیز با بحران انرژی روبه‌رو نمی‌شود.

در بخش مربوط به امنیت دریایی نیز شورای همکاری خلیج فارس خواستار بازگشت وضعیت تنگه هرمز به شرایط پیش از حملات آمریکا و اسرائیل به ایران شد و هرگونه محدودیت غیرقانونی بر عبور کشتی‌ها، دریافت عوارض اجباری، مین‌گذاری و تهدید کشتی‌های تجاری در تنگه هرمز، باب‌المندب و دریای سرخ را محکوم کرد.

در تحولی مرتبط، روز یکشنبه نهمین نشست گفت‌وگوی راهبردی شورای همکاری خلیج فارس و روسیه نیز با حضور سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه، در منامه برگزار شد.

کشورهای عضو این شورا در این نشست از مسکو خواستند با استفاده از نفوذ خود، جمهوری اسلامی را به توقف حملات به کشورهای منطقه، رعایت قطعنامه‌های شورای امنیت و تضمین آزادی کشتیرانی در تنگه هرمز ترغیب کند.

بیشتر در این باره:

ایران نقش داشتن در حملات حوثی‌های یمن به عربستان سعودی را رد کرد