اسرائیل پایان مأموریت در علی الطاهر را اعلام کرد؛ «طرح کاهش نیروها» در جنوب لبنان

تپه‌‌های علی الطاهر در حدود ۱۵ کیلومتری مرز اسرائیل قرار دارد

ارتش اسرائیل می‌گوید مرحلهٔ اصلی عملیات خود برای پاکسازی شبکه زیرزمینی حزب‌الله در ارتفاعات راهبردی «علی الطاهر» در جنوب لبنان را به پایان رسانده است.

هم‌زمان شبکه «کان» اسرائیل روز شنبه ۱۴ شهریور گزارش داد که «پس از نابودی تونل‌های ارتفاعات علی الطاهر»، ارتش این کشور در حال آماده‌ شدن برای کاهش قابل‌توجه نیروهای خود در جنوب لبنان و انتقال بخشی از مواضعش به منطقه‌ای نزدیک‌تر به مرز است.

ارتش اسرائیل شامگاه پنج‌شنبهٔ گذشته اعلام کرد نیروهایش کنترل عملیاتی ارتفاعات علی الطاهر را در سطح زمین و زیر زمین به دست گرفته‌اند و دو مسیر زیرزمینی حزب‌الله در این منطقه را از نیروهای این گروه پاکسازی کرده‌اند.

رسانه‌های نزدیک به حکومت ایران از جمله خبرگزاری تسنیم و صداوسیما صبح جمعه این اعلام ارتش اسرائیل را رد کردند. با این حال، یک خبرنگار نزدیک به رسانه‌های حکومتی که در منطقه حضور دارد، همان روز اذعان کرد که «علی الطاهر در معنای نظامی و آتش‌باری سقوط کرده و دشمن بر آن سیطرهٔ عملیاتی یافته است».

حزب‌الله تاکنون هیچ توضیح رسمی و تفصیلی دربارهٔ نتیجهٔ درگیری، وضعیت نیروهای خود یا تأسیسات زیرزمینی این منطقه منتشر نکرده و مقام‌های جمهوری اسلامی، حامی اصلی این گروه، نیز به اعلام پایان مأموریت اسرائیل در علی الطاهر واکنش رسمی نشان نداده‌اند.

بیشتر در این باره:

ارتش اسرائیل می‌گوید بر منطقه استراتژیک «علی الطاهر» در جنوب لبنان مسلط شده است

بر اساس بیانیهٔ ارتش اسرائیل، شماری از نیروهای حزب‌الله در جریان عملیات کشته و گروهی دیگر از منطقه خارج شده‌اند. ارتش اسرائیل می‌گوید در تونل‌های علی الطاهر مراکز فرماندهی، انبارهای سلاح، اتاق‌های ژنراتور، محل‌های اقامت، آشپزخانه و تأسیساتی برای حضور طولانی‌مدت نیروها وجود داشته است.

اسرائیل این مجموعه را یک زیرساخت «راهبردی» توصیف کرده و ادعا می‌کند این تأسیسات طی حدود دو دهه و با حمایت مالی و طراحی جمهوری اسلامی ایران ساخته شده است.

ارتش اسرائیل تأکید کرده که عملیات برای خنثی‌سازی و از کار انداختن کامل تأسیسات زیرزمینی همچنان ادامه دارد، اما می‌گوید توانایی استفاده از این تونل‌ها برای حمله به نیروهای اسرائیلی و مناطق شمال اسرائیل از بین رفته است.

رویترز گزارش داده است که نمی‌تواند میزان پیشروی نیروهای اسرائیلی در مجموعه زیرزمینی علی الطاهر را به‌طور مستقل تأیید کند. یک مقام نظامی لبنان به این خبرگزاری گفته بود اسرائیل ورودی‌های جنوبی مجموعه را در اختیار دارد و ورودی‌های شمالی را با پهپاد زیر نظر گرفته است، اما مشخص نیست نیروهای اسرائیلی تا چه عمقی وارد تونل‌ها شده‌اند.

ارتفاعات علی الطاهر در حدود ۱۵ کیلومتری مرز اسرائیل و در نزدیکی نبطیه قرار دارد و از ارتفاع حدود ۶۰۰ متری بر بخش بزرگی از جنوب لبنان اشراف دارد. منابع امنیتی لبنان پیش‌تر گفته بودند حزب‌الله در این منطقه مرکز فرماندهی زیرزمینی و انبارهای تسلیحاتی ایجاد کرده است.

این ارتفاعات در هفته‌های اخیر به یکی از حساس‌ترین نقاط درگیری اسرائیل و حزب‌الله تبدیل شده بود؛ گروهی که علاوه بر اسرائیل، آمریکا نیز آن را یک سازمان تروریستی می‌داند اما اتحادیه اروپا تنها شاخه‌ی نظامی آن را در فرهست سازمان تروریستی قرار داده است.

طرح اسرائیل برای کاهش حضور نظامی

در پی تحولات علی الطاهر، شبکه «کان» روز شنبه ۱۴ شهریور گزارش داد که مقام‌های امنیتی اسرائیل اخیراً دربارهٔ کاهش قابل‌توجه حضور ارتش در جنوب لبنان و ایجاد یک منطقه امنیتی جدید در فاصله‌ای نزدیک‌تر به مرز گفت‌وگو کرده‌اند.

بر اساس این گزارش، در طرح مورد بررسی، ارتش اسرائیل از بخشی از مواضع کنونی خود در امتداد آن‌چه «خط زرد» نامیده می‌شود، عقب خواهد رفت. برخی از این مواضع چندین کیلومتر در عمق خاک لبنان قرار دارند.

در مقابل، قرار است نیروهای اسرائیلی در امتداد خط تازه‌ای موسوم به «خط خاکستری» مستقر شوند و مواضع نظامی جدیدی در فاصله چند کیلومتری از مرز، در داخل خاک لبنان، ایجاد کنند.

«کان» می‌گوید این طرح هنوز نهایی نشده و به تأیید رهبران سیاسی اسرائیل نرسیده است، اما ارتش خود را برای کاهش قابل‌توجه تعداد نیروهای مستقر در جنوب لبنان آماده می‌کند.

این گزارش دو روز پس از آن منتشر شده که یسرائیل کاتز، وزیر دفاع اسرائیل، اعلام کرد تصرف علی الطاهر مرحله تثبیت کنترل اسرائیل بر آن‌چه این کشور «منطقه امنیتی» در جنوب لبنان می‌نامد تکمیل کرده است و گفت نیروهای اسرائیلی از این منطقه عقب‌نشینی نخواهند کرد.

البته طرح گزارش‌شده از سوی کان لزوماً به معنای خروج اسرائیل از منطقهٔ امنیتی نیست. بر اساس آن‌چه تاکنون منتشر شده، اسرائیل در حال بررسی محدود کردن عمق این منطقه و انتقال بخشی از نیروها و مواضع خود به خطی نزدیک‌تر به مرز است، نه خروج کامل از خاک لبنان.

درگیری بر سر حضور نظامی اسرائیل در جنوب لبنان و خلع‌سلاح حزب‌الله همچنان یکی از موانع اصلی اجرای توافق مورد حمایت آمریکا است. طبق نقشهٔ راهی که در ماه‌های گذشته مطرح شده، اسرائیل باید به‌تدریج از جنوب لبنان عقب‌نشینی کند و ارتش لبنان نیز کنترل این مناطق را به دست بگیرد و حزب‌الله را خلع‌سلاح کند.

این در حالی است که حزب‌الله با خلع‌سلاح مخالفت کرده و اسرائیل نیز می‌گوید تا زمانی که تهدید نظامی این گروه برطرف نشود، از همهٔ مواضع خود در جنوب لبنان خارج نخواهد شد.