گزارش‌ها از تخلیۀ ساختمان مرکزی آرامکو در عربستان سعودی پس از تشدید حملات حوثی‌ها

آتش‌سوزی در یکی از تأسیسات شرکت آرامکو بر اثر حمله حوثی‌ها در روز ۱۱ مهر

شرکت نفتی آرامکو عربستان سعودی در پی تشدید حملات حوثی‌های یمن به این کشور، دستور تخلیۀ ساختمان مرکزی خود در شهر ظهران را صادر کرده است. این اقدام پس از حملۀ مرگبار به فرودگاه دمام و در میانه گزارش‌ها از حملات تازه به تأسیسات نفتی و نظامی عربستان صورت می‌گیرد.

خبرگزاری رویترز روز پنج‌شنبه ۳۰ مهر به نقل از شش منبع آگاه گزارش داد که به کارکنان ساختمان مرکزی آرامکو در شهر ظهران، واقع در شرق عربستان سعودی، دستور داده شده ساختمان را تخلیه کنند و فعالیت خود را از راه دور ادامه دهند.

دلیل دقیق صدور این دستور هنوز روشن نیست و شرکت آرامکو نیز به درخواست رویترز برای اظهارنظر پاسخ نداده است.

این نخستین بار از زمان آغاز جنگ ایران در ۹ اسفند است که دستور تخلیۀ ساختمان مرکزی آرامکو صادر می‌شود.

حوثی‌های مورد حمایت جمهوری اسلامی اوایل ماه جاری نیز ساختمان مرکزی آرامکو را هدف حمله قرار داده بودند. این حمله‌ به آتش‌سوزی در چند طبقۀ ساختمان و خسارات گسترده منجر شد.

انتشار خبر تخلیۀ ساختمان مرکزی آرامکو روز پنج‌شنبه با افت ۲.۵ درصدی شاخص اصلی بورس عربستان سعودی همراه شد.

هم‌زمان با تشدید درگیری‌ها، قیمت نفت در بازارهای جهانی روز پنج‌شنبه به بالاترین سطح خود از ماه مه رسید. بهای هر بشکه نفت برنت با افزایش ۲.۸۱ درصدی به ۱۱۱ دلار و ۸۸ سنت رسید و در جریان معاملات تا ۱۱۲ دلار و ۵۵ سنت نیز بالا رفت.

از سوی دیگر، یحیی سریع، سخنگوی نظامی حوثی‌ها، مدعی شد حملات عربستان سعودی به یمن از اواسط ژوئیه تاکنون ۵۶۲ کشته و زخمی بر جای گذاشته است. این آمار به‌طور مستقل تأیید نشده است.

دو کشته در حملۀ دوباره به فرودگاه دمام

این تحولات پس از آن رخ می‌دهد که حملۀ شامگاه ۲۹ مهر حوثی‌ها به فرودگاه بین‌المللی ملک فهد در شهر دمام، در نزدیکی ظهران، دو کشته و هشت زخمی بر جای گذاشت.

بنا بر اعلام مقام‌های عربستان، یک شهروند سعودی و یک تبعۀ هند در این حمله کشته شدند و تأسیسات فرودگاه نیز آسیب دید.

این دومین حمله به فرودگاه دمام در کمتر از دو هفته بود. پیش‌تر، روز ۱۹ مهر نیز این فرودگاه هدف حمله قرار گرفته بود.

سازمان هواپیمایی کشوری عربستان روز پنج‌شنبه اعلام کرد که فعالیت فرودگاه از سر گرفته شده و پروازها به حالت عادی بازگشته است.

حوثی‌ها روز پنج‌شنبه مسئولیت حمله به فرودگاه دمام را بر عهده گرفتند و همچنین اعلام کردند که وزارت دفاع عربستان در ریاض و تأسیسات شرکت آرامکو در شهر ینبع را هدف قرار داده‌اند.

با این حال، مقام‌های عربستان سعودی هنوز حملات ادعایی به وزارت دفاع در ریاض و تأسیسات نفتی ینبع را تأیید نکرده‌اند.

ائتلاف نظامی به رهبری عربستان نیز روز پنج‌شنبه اعلام کرد که چند پهپاد را بر فراز ریاض و شهر مدینه رهگیری کرده است.

تشدید درگیری‌ها در دریای سرخ

درگیری میان حوثی‌ها و ائتلاف نظامی به رهبری عربستان سعودی در هفته‌های اخیر و پس از پیشروی این گروه به سوی تنگۀ باب‌المندب، یکی از گذرگاه‌های مهم کشتیرانی در ورودی دریای سرخ، شدت گرفته است.

این درگیری‌ها عملاً به آتش‌بس سال ۲۰۲۲ با میانجی‌گری سازمان ملل، که حملات فرامرزی را تا حد زیادی متوقف کرده بود، پایان داده و جبهۀ تازه‌ای در جنگ منطقه‌ای گشوده است.

عربستان سعودی در واکنش به حملات حوثی‌ها، مواضع و سکوهای پرتاب موشک این گروه در یمن را هدف حملات هوایی قرار داده و اعلام کرده است که شماری از موشک‌های بالستیک شلیک‌شده به سوی خاک خود را رهگیری کرده است.

یحیی سریع، سخنگوی نظامی حوثی‌ها، روز پنج‌شنبه همچنین اعلام کرد که این گروه در حال نجات سرنشینان یک شناور حامل ۱۴ تبعۀ هند در نزدیکی جزیرۀ جبل زُقَر در دریای سرخ است.

او عربستان سعودی را مسئول حمله به این شناور دانست، اما مقام‌های سعودی دربارۀ این اتهام پاسخ ندادند.

تشدید حملات به فرودگاه‌ها، تأسیسات نفتی و مسیرهای کشتیرانی، نگرانی‌ها از گسترش درگیری‌ها و پیامدهای آن برای صادرات نفت و حمل‌ونقل منطقه‌ای را افزایش داده است.