لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ تهران ۲۱:۰۸

بریتانیا: اول پرونده هسته‌ای، بعد حقوق بشر


دیوید کمرون (چپ)، نخست وزیر بریتانیا، به همراه نیک کلگ
دیوید کمرون (چپ)، نخست وزیر بریتانیا، به همراه نیک کلگ
بعدازظهر ۲۱ دسامبر، ۳۰ آذرماه، دیوید کمرون، نخست وزیر بریتانیا، و نیک کلگ، معاون او، آخرین کنفرانس خبری سال ۲۰۱۰ را در ساختمان شماره ۱۰ داونینگ استریت، مقر نخست وزیری در لندن، برگزار کردند.

در سرمای بی‌سابقه بریتانیا، مقر نخست وزیری بریتانیا در لندن با شیرینی مخصوص کریسمس و شراب قرمز به جمعیت کثیری از خبرنگاران داخلی و خارجی خوشامد گفت.

سپس دیوید کمرون، نخست وزیر دولت ائتلافی از حرب محافظه‌کار، و نیک کلگ، معاونش از حزب لیبرال دموکرات، هر یک چند دقیقه‌ای درباره مسائل مختلف داخلی بریتانیا صحبت کردند. اما پیش از آن از خدمات ارتش بریتانیا در افغانستان قدردانی شد و برای خانواده‌های نیروهای بریتانیایی در این کشور پیام تبریک میلاد مسیح و سال نو فرستادند.

آنها سپس درباره مشکلاتی که بارش شدید برف و سرمای شدید و بی‌سابقه در بریتانیا به همراه آورده صحبت کردند و از اقداماتی که برای تسهیل کار فرودگاه‌ها و پروازهای داخلی و بین‌المللی در پیش گرفته شده اطلاع دادند.

تمام صحبت‌ها و پرسش و پاسخ‌ها در این جلسه درباره مسائل داخلی بریتانیا بود. از جمله وضعیت بانک‌ها، تغییرات شدید سیاست‌گذاری‌های مالی و رفاهی و همچنین استحکام دولت ائتلافی با توجه به اختلاف نظرهایی که از سوی برخی اعضای عالی‌رتبه حزب لیبرال دموکرات ابراز شد.

اما تنها سوال در مورد روابط خارجی بریتانیا در پایان این جلسه از سوی رادیوفردا مطرح شد.

رادیوفردا: یک روز پس از آن که آقای احمدی‌نژاد، رئیس جمهور ایران، خواهان همکاری با قدرت‌های بزرگ جهان شد و آقای صالحی، مسئول جدید وزارت خارجه، از ضرورت تعامل مثبت با اتحادیه اروپا صحبت کرد، کمیسیون امنیت ملی مجلس در اعتراض به سخنان سایمون گس، سفیر بریتانیا در ایران، خواهان قطع رابطه دیپلماتیک با بریتانیا شد. برداشت شما از این پیام‌های متناقض از سوی ایران چیست؟

دیوید کمرون: مهم این است که پاسخ ما به این صحبت‌ها به هیچ وجه متناقض نیست. پیام ما بسیار واضح و روشن است، اگر ایران می‌خواهد بخشی از جامعه جهانی باشد، اگر می‌خواهد روابط مبتنی بر همکاری داشته باشد و خواهان روابط تجاری و بازرگانی بهتر است که البته همه اینها به نفع مردم ایران است، راه رسیدن به آن آسان و پایان دادن به غنی‌سازی اورانیوم و برنامه تولید سلاح هسته‌ای است.

از جانب ما راه برای تعامل و گفت‌وگو با ایران باز است. این دولت ایران است که نخواسته این راه را در پیش گیرد. به همین دلیل من فکر می‌کنم اقدامات دولت ما در پافشاری به در پیش گرفتن تحریم‌های شدید علیه ایران از سوی اتحادیه اروپا و سازمان ملل کار بسیار درستی بود، اما اگر ایران به تعهداتی که گفتم عمل کند البته تحریم‌ها برداشته خواهد شد.

آیا این مسئله بدان معنی است که آن وقت شما به نقض حقوق بشر در ایران توجهی نخواهید داشت؟

دیوید کمرون: در مورد نقض حقوق بشر باید بگویم تردیدی نیست سابقه ایران در رعایت حقوق بشر بسیار اسفناک و بد است. این را در موارد اخیر زندان‌ها و اعدام‌ها و همچنین وقایع بعد از انتخابات سال گذشته شاهد بوده‌ایم، اما این بخشی از پیامدهای دولتی است که روی کار آمده است. من باز هم تاکید می‌کنم آن چه برای ما و جامعه جهانی در وهله اول مهم است مسئله حل پرونده هسته‌ای ایران است.

نیک کلگ: حقوق بشر موضوعی است جهانی، یا باید به آن معتقد بود یا نبود، نمی‌توان بخشی از آن را قبول و بخشی را رد کرد و جامعه جهانی باید در این مورد به ایران فشار بیاورد.

رعایت حقوق بشر ربطی به تفاوت‌های فرهنگی و دین و آیین یک جامعه با جامعه دیگر ندارد، اما همان طور که دیوید کمرون گفت راه برای تعامل با ایران باز است و باید در مورد تمام این مسائل به گفت‌وگو نشست.
XS
SM
MD
LG