خبرهای کوتاه
سخنرانی روز اول نوروز آیتالله خامنهای به خاطر «کرونا» لغو شد

دفتر رهبر جمهوری اسلامی اعلام کرد سخنرانی روز اول نوروز آیتالله علی خامنهای که هر سال در مشهد انجام میشد سال آینده برگزار نمیشود.
در اطلاعیه این دفتر علت لغو سخنرانی یاد شده «شیوع ویروس کرونا» و «توصیههای اکید مسئولان و متخصصان امور بهداشتی و درمانی مبنی بر پرهیز از برگزاری تجمعات و خودداری از سفر و خارج شدن از شهرها» عنوان شده است.
دفتر رهبر جمهوری اسلامی گفته که علی خامنهای نوروز امسال به مشهد هم سفر نخواهد کرد.
آیتالله خامنهای در دوران رهبریاش همواره روز اول فروردین در شهر مشهد حاضر و برای هوادارانش سخنرانی کرده است. او معمولا در این سخنرانیها چشمانداز سال پیش رو را برای مخاطبانش ترسیم میکرد.
در حالی «شیوع کرونا» به عنوان دلیل لغو سخنرانی روز اول نوروز رهبر جمهوری اسلامی اعلام میشود که او ۳۰ بهمن امسال، همزمان با شیوع وسیع این ویروس در ایران، از آن به عنوان «تلاش دشمن» برای کاهش مشارکت در انتخابات یاد کرده بود.
مهمترین خبرهای ایران و جهان
تولیدکنندگان لوازم خانگی در ایران خواستار افزایش قیمت محصولاتشان در سال جدید شدند

در حالی که تولیدکنندگان لوازم خانگی در ایران خواستار افزایش قیمت در سال ۱۴۰۲ هستند، دبیر کل انجمن صنایع لوازم خانگی گفت که دولت اجازه افزایش قیمت نمیدهد.
عباس هاشمی، دبیرکل انجمن صنایع لوازم خانگی روز جمعه چهارم فروردین به خبرگزاری ایسنا گفت: «اصرار دولت بر قیمتگذاری چالش این صنعت است. به طوری که علیرغم افزایش انفجاری قیمت مواد اولیه دولت به تولیدکنندگان اجازه افزایش قیمت نمیدهد.»
او ادامه داد: «با توجه به اینکه قیمت تمام شده کالا به خاطر افزایش قیمت نهادههای تولید افزایش یافته و اجازه افزایش قیمت هم صادر نشده، در حال حاضر کمبود کالا در مواردی در بازار مشهود است.»
این مقام صنفی از دولت ابراهیم رئیسی خواست که ضرر واحدهای تولیدی را به دلیل افزایش قیمت مواد اولیه جبران کند، وگرنه این واحدها به گفته او، امکان فعالیت نخواهند داشت.
در حالی دبیر کل انجمن صنایع لوازم خانگی از مخالفت دولت برای افزایش قیمت لوازم خانگی سخن گفته که برخی تولیدکنندگان در ایران از احتمال افزایش ۲۰ درصدی قیمت لوازم خانگی در کشور خبر دادهاند.
رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی مشهد گفته است: «اگر مواد اولیه تولیدکننده لوازم خانگی تامین نشود و مواد اولیه همچون فولاد و پتروشیمی که دولت تامینکننده آن است، با قیمت کنونی ارائه شود، باید انتظار افزایش ۲۰ درصدی قیمت لوازم خانگی را داشت.»
رسول ابنالرضا با بیان اینکه بازار لوازم خانگی در حالت رکود به سر میبرد، تأکید کرد: «با اینکه قیمت دلار تغییر کرده ولی تغییری در خرید و فروش لوازم خانگی حاصل نشده است.»
او «کاهش قدرت خرید مردم» را «دلیل اصلی رکود بازار لوازم خانگی» عنوان کرد و هشدار داد که «اگر دولت مواد اولیه را به قیمت مناسب به تولیدکننده عرضه نکند، علاوه بر افزایش قیمت شاهد کمبود کالا هم خواهیم بود.»
بر اساس گزارش رسانههای ایران، ۷۰ درصد مواد اولیه لوازم خانگی داخلی و ۳۰ درصد آن خارجی است.
بازار لوازم خانگی در ایران به دلیل ممنوعیت واردات، انحصاری است و چند تولیدکننده خاص کل بازار را در انحصار خود دارند.
با این حال، افزایش قیمت دلار روی قیمت مواد اولیه داخلی به صورت غیرمستقیم و مواد اولیه خارجی به صورت مستقیم تاثیر گذاشته است.
احتمال افزایش قیمت لوازم خانگی در سال جدید در حالی است که رسانههای ایران در سال گذشته از افزایش قیمت این لوازم خبر داده بودند و به عنوان نمونه، قیمت کولر ۷۰ درصد گرانتر شده بود.
همچنین افزایش قیمت لوازم خانگی در ایران در سالهای اخیر سبب شده بسیاری از مردم در ایران به جای خرید لوازم خانگی جدید به دنبال خرید لوازم دستدوم یا تعمیر وسایل قدیمی خود باشند.
روزنامه اعتماد در اسفند ۱۴۰۱ در گزارشی نوشت: «۹۰ درصد مردم لوازم خانگی قبلی را تعمیر میکنند و دیگر نو نمیخرند.»
یک زمینلرزه دیگر به بزرگی ۵.۶ درجه، خوی را لرزاند

در پی یک زمینلرزه دیگر این بار به بزرگی ۵.۶ درجه در بامداد جمعه چهارم فروردین در خوی، دهها نفر مصدوم شدند.
بنا بر اعلام امیر عباس جعفری، مدیر کل مدیریت بحران آذربایجان غربی تا ظهر روز جمعه مصدومیت ۸۲ نفر در شهرستانهای خوی و سلماس تأیید شده است.
تاکنون اخباری درباره جان باختن شهروندان بر اثر این زلزله منتشر نشده و با وجود آمار نسبتا بالای مصدومان، مدیرکل مدیریت بحران این استان، خسارات واردشده را «بسیار کم» و «جزئی» خوانده است.
مرکز لرزه نگاری کشوری ساعت وقوع این زمینلرزه را ۶:۴۷ دقیقه و مرکز آن را منطقه یزدگان خوی و در عمق هشت کیلومتری زمین اعلام کرده است.
این زلزله در سایر شهرهای استان از جمله ارومیه و برخی شهرهای استان آذربایجان شرقی نیز احساس شده است.
شهرستان خوی در سال گذشته کانون وقوع چندین زلزله و بیش از ۳۰۰ پسلرزه بوده است. در پی وقوع یک زمینلرزه به بزرگی ۵.۴ درجه در بامداد ۱۳ مهر در این شهر بیش از ۵۰۰ نفر زخمی شدند.
زمینلرزهای به بزرگی ۵.۹ درجه در شامگاه ۸ بهمن نیز دستکم ۸۱۶ مصدوم و سه قربانی بر جای گذاشته است.
بر اساس گزارشهای مردمی، روند رسیدگی به زلزلهزدگان این منطقه در ماههای گذشته با وجود برودت دما بسیار کُند بوده است و بسیاری از آنها همچنان مجبور به زندگی در چادر با حداقل امکانات هستند.
آزمایش موشکی سوئد برای کشف راز شفقهای قطبی

سوئد یک موشک ژرفاسنج را برای بررسی و مطالعه شفقهای قطبی در شمال این کشور به آسمان پرتاب کرد.
پرتوهایی از نورهای آبی، سبز یا بنفش را که شبها در آسمان قطب شمال دیده میشوند، شفقهای قطبی مینامند.
محققان موسسه فیزیک فضایی سوئد شامگاه پنجشنبه دوم فروردین موشکی را از پایگاه اسرانگ در نزدیکی شهر کیرونا در منطقه لاپلاند، شمالیترین استان سوئد به فضا پرتاب کردند تا موادی مشابه مواد آتشبازی را در ارتفاع صد تا دویست کیلومتری زمین رها کند.
این مواد، امواجی از رنگهای سفید و سبز مصنوعی را در ساعت ۱۸ و ۳۰ دقیقه پنجشنبه به وقت گرینویچ ایجاد کرد و به تدریج شفق قطبی «واقعی» را از بین برد.
این آزمایش در واقع برای بهبود پیشبینی آب و هوا در منطقه فضایی نزدیک به زمین صورت گرفته که جو فوقانی نیز نامیده میشود.
در جو فوقانی زمین، ماهوارهها و دیگر زیرساختهای ضروری مخابراتی وجود دارند.
تیما سرگینکو مدیر این آزمایش موشکی درباره آن گفته است: «هیچ کس نمیتواند خود را بدون تلویزیون، بدون کابل ماهوارهای یا بدون گوشی هوشمند تصور کند. برای تضمین دسترسی به همه اینها، باید فضا را بهتر بشناسیم.»
او افزود که همه این چیزها میتواند در زمان فعالیتهای یونی قوی که باعث ایجاد شفق قطبی میشود، از بین برود.
برای بازتولید شفقهای قطبی، محققان عنصر شیمیایی باریم را از سیلندرهای آلومینیومی آزاد کردند.
مدیر این تحقیقات گفت: «این هیچ خطری برای مردم ندارد. این یک پدیده زیبا در آسمان خواهد بود و نگران نباشید، این یک بشقاب پرنده نیست.»
او افزود: «آزمایشهای مشابهی در دهههای اخیر در سراسر جهان انجام شده است، اما دوربینها و فناوری اکنون بیشتر توسعه یافتهاند.»
به گفته این محقق، پژوهشگران میتوانند «به لطف این نوع آزمایشها و اندازهگیریهای نوری اطلاعات بیشتری به دست آورند».
هویت ۱۲۱ بلوچ کشتهشده در اعتراضات جمعه خونین زاهدان و خاش «تأیید شد»

سایت خبری «حالوش» که اخبار مربوط به سیستانوبلوچستان را پوشش میدهد، در آخرین گزارش خود درباره شمار کشتهشدگان اعتراضات زاهدان و خاش در «جمعه خونین»، اعلام کرد که هویت دست کم ۱۲۱ نفر را تأیید کرده است.
در این گزارش که روز چهارم فروردین منتشر شده، آمده است که این آمار از «نخستین دقایق کشتار معترضان جمعه خونین زاهدان و خاش تا لحظه تنظیم گزارش بهدست آمده و از منابع مطلع و مختلف همراه با راستیآزمایی جمعآوری شده است.»
«جمعه خونین» یا «جمعه سیاه» به کشتار معترضان در زاهدان در هشتم مهر ۱۴۰۱ اشاره دارد. در این روز، معترضان در واکنش به تجاوز یک فرمانده نیروی انتظامی به یک دختر بلوچ در حال تشکیل تجمع اعتراضی بودند که از سوی نیروی انتظامی هدف شلیک مستقیم گلوله قرار گرفتند و دهها نفر از آنها کشته شدند.
به گزارش عفو بینالملل در کشتار خونین خاش نیز که روز ۱۳ آبان رخ داد، نیروهای جمهوری اسلامی با شلیک گلوله جنگی به سوی مردم معترض، نمازگزاران و رهگذران دستکم ۱۸ نفر از جمله دو کودک را کشتند و دهها نفر را زخمی کردند.
با وجود این که سپاه پاسداران گروه «جیشالعدل» را مسئول این حملات معرفی کرد، اما مولوی عبدالحمید، امام جمعه زاهدان، علی خامنهای را مسئول کشته شدن معترضان بلوچ اعلام کرد.
در واکنش به کشتار خونین بلوچها عفو بینالملل در بیانیهای تأکید کرد که نیروهای حکومتی جمهوری اسلامی با استفاده از «الگویی کشنده» در سرکوب اعتراضات سیستان و بلوچستان، از «مهمات و گلوله جنگی مرگبار» علیه این مردم استفاده کردند و «بالاتنه، سینه و سر معترضان را به قصد کشتار» هدف قرار دادند.
در ماههای گذشته صدها بلوچ از جمله کودکان نیز در شهرهای مختلف سیستان و بلوچستان بازداشت شدند و تاکنون دست کم شش بلوچ در معرض خطر اعدام قرار گرفتهاند.
پس از حملات خونین به معترضان در زاهدان و خاش، شهرهای مختلف سیستان و بلوچستان طی شش ماه گذشته هر جمعه صحنه تظاهرات بلوچها بوده است. با وجود تشدید فشارها این تجمعها هر هفته ادامه دارد و معترضان به سردادن شعارهای تند علیه حکومت ادامه میدهند.
هشدار یونیسف: هر ده دقیقه یک کودک یمنی میمیرد

صندوق کودکان ملل متحد (یونیسف)، از ادارههای زیرمجموعه سازمان ملل متحد، نسبت به وضعیت وخیم ۱۱ میلیون کودک در یمن ابراز نگرانی کرد و هشدار داد که به طور متوسط، هر ده دقیقه یکی از این کودکان به دلایل قابل پیشگیری جان میبازد.
یونیسف روز جمعه چهارم فروردین با انتشار بیانیهای گزارش داد که اکنون «بیش از ۵۴۰ هزار کودک زیر پنج سال» در یمن به «سوءتغذیه حاد و تهدیدکننده» مبتلا هستند.
این نهاد سازمان ملل تاکید کرد که به یک «کمک ۴۸۴ میلیون دلاری» برای تداوم فعالیت خود در یمن در سال جاری میلادی نیاز فوری دارد.
یونیسف با اشاره به این که «بدون اقدام فوری، میلیونها کودک ممکن است با خطرات شدید سوءتغذیه مواجه شوند»، هشدار داد: «اگر بودجهای نرسد، یونیسف مجبور میشود کمکهای حیاتی خود را به کودکان آسیبپذیر کاهش دهد.»
در پایان ماه گذشته میلادی، کشورهای کمککننده به یمن قول دادند که ۱.۲ میلیارد دلار را برای کمک به مردم این کشور اختصاص دهند. این در حالی است که سازمانهای فعال در زمینه کمکهای بشردوستانه خواستار چهار میلیارد دلار کمک برای این کشور شده بودند.
بر اساس گزارش سازمان ملل متحد، بیش از ۲۱.۷ میلیون نفر در یمن، معادل دو سوم جمعیت این کشور به کمکهای بشردوستانه نیاز دارند.
هشت سال و نیم از آغاز جنگ یمن میگذرد؛ زمانی که شبهنظامیان شیعی حوثی تحت حمایت جمهوری اسلامی، شهر صنعا پایتخت یمن را تصرف کردند.
این جنگ تاکنون صدها هزار کشته و میلیونها آواره برجای گذاشته و به گفته یونیسف بیش از ۱۱ هزار کودک در این جنگ کشته یا معلول شدهاند.
درگیری در یزد بر سر حجاب اجباری؛ سه نفر بازداشت شدند

سه شهروند ایرانی روز اول سال نو خورشیدی، به دلیل واکنش به تذکرِ حجاب چند زن در یزد بازداشت شدند.
سایت خبری «عصر ایران» نوشته که این سه نفر وقتی در حال بازدید از باغ دولتآباد یزد بودند، به تذکر یک زن که از او با عنوان «زن شهید» نام برده شده است، واکنش نشان داده و با او و دخترش درگیری فیزیکی پیدا کردند.
بر اساس این گزارش در حین این درگیری، یک زن دیگر نیز که «آمر به معروف» خوانده شده، وارد ماجرا شد و بلافاصله نیروی انتظامی سه نفری که به تذکر حجاب واکنش دادند را بازداشت کرد.
پس از آغاز اعتراضات «زن زندگی آزادی» در پی کشته شدن مهسا امینی توسط مأموران گشت ارشاد، یکی از اقدامات اعتراضی زنان ایرانی که همچنان بهطور گسترده ادامه دارد، برداشتن شال و روسری از سر و امتناع از پوشیدن مانتو است.
در ماههای گذشته مقامات ایران از انحلال گشت ارشاد خبر داده اما بر نظارت فیزیکی و جریمه زنانی که از قانون حجاب اجباری پیروی نمیکنند، تأکید کردهاند.
در همین حال برخی از امامان جمعه و مسئولان ستاد امر به معروف از حامیان حکومت خواستهاند که برای برخورد با «بیحجابها» بهصورت «آتش بهاختیار» عمل کنند.
پیش از این نیز درگیری میان شهروندان و مأموران گشت ارشاد، نیروهای «آمر به معروف» و شهروندانی که اقدام به دخالت درباره پوشش سایرین میکنند، بارها اتفاق افتاده بود.
در ماههای اخیر نیز باوجود نافرمانی مدنی در رعایت حجاب اجباری و نیز اعتراضات سراسری، کماکان این درگیریها ادامه دارد و منجر به بازداشت شماری از شهروندان و پلمب چندین مرکز شده است.
وزیر خزانهداری آمریکا: تحریمها علیه ایران تأثیر مورد نظر ما را نداشته است

جنت یلن، وزیر خزانهداری آمریکا، روز پنجشنبه گفت که ایالات متحده به دنبال راههایی برای تقویت تحریمها علیه ایران است، ولی او با این حال اذعان کرد که این تحریمها به تغییر رفتار و رویکرد ایران به گونهای که واشینگتن انتظار داشت، منجرنشده است.
جنت یلن که در نشست با قانونگذاران آمریکایی صحبت میکرد، اظهار داشت: «تحریمهای ما علیه ایران بحران اقتصادی واقعی را در کشور ایجاد کرده است و ایران از نظر اقتصادی به دلیل تحریمها به شدت تحت فشار قرار گرفته است... آیا این (تحریمها) باعث تغییر رفتار شده است؟»
وزیر خزانهداری آمریکا اضافه کرد: «پاسخ این است که بسیار کمتر از چیزی که به طور ایدهآل میخواستیم.»
جنت یلن با این حال توضیحی بیشتری در خصوص رفتار مطلوب مورد نظر واشینگتن ارائه نکرد، اما آمریکا در ماههای اخیر تحریم های گستردهای علیه جمهوری اسلامی به دلیل سرکوب اعتراضات در ایران و همکاری نظامی تهران با مسکو در جنگ اوکراین اعمال کرده است.
آمریکا در ماههای اخیر ایران را به دلیل « ارسال صدها پهپاد انتحاری ایران به روسیه برای هدف قرار دادن زیرساختهای غیرنظامی و مناطق مسکونی اوکراین» مورد تحریم قرار داده است.
ایران برای ماهها ارسال پهپاد به اوکراین را تکذیب میکرد، اما با انتشار شواهد و اسناد مرتبط با آن، نهایتا حسین امیرعبداللهیان وزیر خارجه جمهوری اسلامی، آبان سال گذشته مدعی شد که ایران «قبل از جنگ اوکراین و بهصورت محدود»، پهپاد تحویل روسیه داده است.
تیم ملی فوتبال ایران در برابر روسیه تحریمشده به تساوی دست یافت

تیمهای ملی فوتبال ایران و روسیه در دیداری دوستانه، به تساوی یک بر یک رضایت دادند. هر دو گل بازی از روی نقطه پنالتی به ثمر رسید.
این بازی در ورزشگاه آزادی و با حضور تماشاگران زن و مرد هوادار هر دو تیم ایران و روسیه برگزار شد.
روسیه در حالی به مصاف ایران رفت که پس از حمله نظامی این کشور به خاک اوکراین، از سوی فیفا و یوفا با محرومیت مواجه شد و فرصت حضور در جام جهانی قطر را هم از دست داد.
روسیه که جدایی از حوزه یوفا و حضور در رقابتهای رسمی قاره آسیا را تحت بررسی دارد، در سال ۲۰۲۲ فقط سه بازی با کشورهای آسیای میانه انجام داد که حاصل آن پیروزی ۲-۱ مقابل قرقیزستان، و تساوی بدون گل با تاجیکستان و ازبکستان بود.
نتایجی که انتقاد رسانههای ورزشی روسیه را هم در پی داشته. این تیم در تهران هم از کسب پیروزی باز ماند.
در نخستین سرمربیگری امیر قلعهنویی که پس از ۱۶ سال مجدداً روی نیمکت تیم ملی نشست، در ترکیب اصلی ایران فقط محبی، نورافکن و مغانلو در جام جهانی حضور نداشتند.
در بیستوهشتمین دقیقه اشتباه بیرانوند در شروع مجدد بازی و تعلل مدافعین در دور کردن توپ، با پرس روسها و توپربایی بازیکنان این تیم، زینکوفسکی را صاحب موقعیت کرد.
هافبک تکنیکی اسپارتاک مسکو، عزتاللهی را دریبل زد و توسط او سرنگون شد تا داور ازبکستانی نقطه پنالتی را نشان دهد.
آنتون میرانچوک هافبک هجومی لکوموتیو مسکو پشت ضربه ایستاد و پس از مکثی کوتاه، برای به ثمر رساندن چهارمین گل ملیاش توپ را بر خلاف جهت شیرجه بیرانوند وارد دروازه ایران کرد.
ایران در نیمه اول دو موقعیت ایدهآل از دو سمت چپ و راست را که در موقعیت تک به تک اما از زاویه بسته بود، توسط طارمی و مغانلو از دست داد.
شوتها و ضربات ایستگاهی مکرر نورافکن، کنعانی، حاجصفی و طارمی هم راهی به درون دروازه نیافت تا نیمه نخست به سود روسیه تمام شود.
در آغاز نیمه دوم با روی زمین افتادن محبی روی خط کناری محوطه جریمه، داور نقطه پنالتی را نشان داد. طارمی وسط زمین را نشانه گرفت تا تساوی ۱-۱ را رقم بزند.
این سیویکمین گل ملی مهاجم آماده و قبراق باشگاه پورتو بود. والری کارپین سرمربی روسیه و بازیکنان این تیم معتقد بودند خطایی رخ نداده. شبکه سوم صداوسیما به دلیل دیر آغاز کردن پخش زنده در نیمه دوم، تصاویر دقیقتری را از این صحنه نشان نداد.
در نیمه دوم، ایران موقعیتهای بیشتری نسبت به مهمان خود داشت. مهمترین فرصت ایران برای پیروزی توسط طارمی در نودویکمین دقیقه رقم خورد اما او موقعیت تک به تک را از دست داد.
ایران بازی را با ترکیب علیرضا بیرانوند، احسان حاجصفی، شجاع خلیلزاده، سعید عزتاللهی، محمدحسین کنعانیزادگان، علی قلیزاده، محمد محبی، امید نورافکن، رامین رضاییان، شهریار مغانلو و مهدی طارمی آغاز کرد.
رضا اسدی، روزبه چشمی، وحید امیری، میلاد زکیپور و صادق محرمی پنج بازیکن جایگزین ایران بودند.
سردار آزمون که بهدلیل «مسائل خانوادگی» از تیم ملی مرخصی گرفته بود، یک روز پیش از بازی تیم ملی را کنار اسبهایش گذراند و پستی را هم در این خصوص منتشر کرد.
مهاجم بایر لورکوزن شب هم مشغول انجام بازی والیبال در سالن المپیک گنبد بود. این موضوع، انتقاد برخی رسانههای ورزشی و کنایه گزارشگر پخش زنده بازی ایران و روسیه را هم در پی داشت.
متقابلاً در تیم جوان روسیه، بازیکنان اروپایی این تیم به تهران نیامدند. چند بازیکن اصلی شاغل در لیگ داخلیشان هم بهدلایلی از قبیل مصدومیت و بیماری، در تهران حضور نداشتند.
ماتوی سافونوف، ویاچسلاو کاراوایف، روسلان لیتوینوف، ماکسیم اوسیپنکو، دانیل خلوسویچ، دالر کوزیائف، دانیل گلبوف، آنتون میرانچوک، آرسن زاخاریان، نیکولای کوملیچنکو و آنتون زینکوفسکی ۱۱ مرد آغازگر روسیه بودند.
رسانههای روسیه در حاشیه این بازی، ویدئوهایی از فرسودگی استادیوم آزادی و چکیدن آب از سقف راهروی جایگاه ویژه منتشر کردند.
تیم ملی ایران در دومین بازی تدارکاتی، روز سهشنبه در همین ورزشگاه میزبان تیم ملی کنیا است.
کنیاییها بهدلیل فساد مالی فدراسیون فوتبال این کشور از سوی فیفا تعلیق شده و در ۵۰۰ روز گذشته، اردو و مسابقهای نداشتند. پس از پایان محرومیت، دیدار با ایران، نخستین بازی کنیا محسوب میشود.
تایید حکم ۱۸ سال حبس فاطمه سپهری، از امضاکنندگان نامه درخواست استعفای خامنهای

وکیل فاطمه سپهری، از امضاکنندگان نامه درخواست استعفای علی خامنهای، اعلام کرد که دستگاه قضایی جمهوری اسلامی حکم بدوی ۱۸ سال حبس موکلش را تایید کرده و اکنون قابل اجراست.
اصغر سپهری، برادر فاطمه سپهری، روز پنجشنبه سوم فروردین در حساب توئیتر خود متن پیام کوتاه غلامحسین دوستعلی مکی وکیل خانم سپهری را منتشر کرد.
آقای دوستعلی مکی اعلام کرده که حکم صادره از سوی شعبه اول دادگاه انقلاب مشهد مبنی بر ۱۸ سال حبس «بهدلیل عدم قبول و تایید وکالت» او، مورد اعتراض قرار نگرفته است.
این وکیل دادگستری اضافه کرد: «حکم صادره از تاریخ ۲۱ اسفندماه ۱۴۰۱ قطعی و مجازات اشد لازمالاجرا است».
اصغر سپهری روز دوم اسفند در حساب توئیتری خود خبر داده بود که حکم خواهرش شامل «۱۰ سال حبس برای تبلیغ علیه نظام، پنج سال حبس برای همکاری با دول متخاصم، دو سال حبس برای توهین به خمینی و خامنهای و یک سال حبس برای یک اتهام دیگر (احتمالا برای تجمع و تبانی علیه امنیت داخلی کشور)» است.
بر اساس قوانین جمهوری اسلامی، اگر محکومی در یک پرونده به چند حکم زندان محکوم شود، طولانیترین حکم زندان در مورد او به اجرا در میآید. به این ترتیب، خانم سپهری باید ۱۰ سال آینده را در زندانهای جمهوری اسلامی بگذراند.
اصغر سپهری پیشتر با انتشار تصویری از یک حکم قضایی دیگر علیه خواهرش اعلام کرده بود که شعبه ۱۴۲ به ریاست قاضی عرب نیز این زندانی سیاسی را به یک سال زندان و ۲۰میلیون تومان جریمه برای اتهام «نشر اکاذیب» محکوم کرده است.
بر اساس آن حکم، خانم سپهری به «توهین» به روحالله خمینی بنیانگذار جمهوری اسلامی و علی خامنهای رهبر جمهوری اسلامی، و «نشر اکاذیب و تشویش اذهان عمومی بهوسیله سامانههای مخابراتی، همکاری با دول متخاصم علیه جمهوری اسلامی ایران، اجتماع و تبانی علیه امنیت داخلی کشور و فعالیت تبلیغی علیه نظام و بهنفع گروههای مخالف نظام» متهم شده بود.
فاطمه سپهری، کنشگر سیاسی، فعال حقوق بشر، دموکراسیخواه و زندانی سیاسی از جمله امضاکنندگان نامهٔ درخواست استعفای رهبر جمهوری اسلامی است. او ۳۰ شهریور امسال و در ابتدای اعتراضات سراسری ایران توسط نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی بازداشت شد.
این فعال سیاسی پیشتر نیز در سال ۹۸ در حالی که در یک تجمع اعتراضی مقابل دادگستری مشهد شرکت کرده بود، بازداشت شد و پس از حدود ۹ ماه آزاد شد.
این بازداشت پس از آن صورت گرفت که خانم سپهری همراه با ۱۳ نفر از فعالان زن نامهای را امضا و منتشر کرد و در آن با انتقادات گسترده از دوران حکومت رهبر جمهوری اسلامی، خواستار «استعفای خامنهای» و «گذار از جمهوری اسلامی» شد.
رسانههای ایران ادعای پرداخت کامل حقوق اسفندماه معلمان را رد کردند

یک روز پس از ادعای وزیر آموزش و پرورش و همچنین مقامهای بانکی ایران مبنی بر پرداخت حقوق اسفندماه «تمامی فرهنگیان»، رسانهها به نقل از معلمان این ادعا را رد کردند.
خبرگزاری تسنیم روز چهارشنبه دوم فروردین گزارش داد: «بر اساس اعلام فرهنگیان، هنوز بخش زیادی از معلمان در استانهای مختلف کشور حقوق اسفندماه خود را به صورت کامل دریافت نکردهاند».
بر اساس این گزارش، عدم واریز کامل حقوق معلمان در حالی است که قرار بود طی روزهای آخر اسفند، آنان علاوه بر حقوق ماه پایانی سال، حقوق مربوط به رتبهبندی خود بر اساس «رتبه استحقاقی» را نیز دریافت کنند.
اما خبرگزاری تسنیم گزارش داد که «این وعده نیز عملی نشد».
وزارت آموزش و پرورش با داشتن صدها هزار حقوقبگیر جاری و میلیونها بازنشسته، بزرگترین وزارتخانه دولتی از نظر پرداخت حقوق بهشمار میرود.
در حالی که گزارشها از عدم پرداخت حقوق اسفند معلمان در آخرین روزهای سال منتشر شده بود، ابوالفضل نجارزاده سرپرست بانک ملی ایران روز اول فروردین مدعی شد که «باقیمانده حقوق اسفندماه فرهنگیان پرداخت شده است».
همزمان یوسف نوری وزیر آموزش و پرورش نیز مدعی شد: «ممکن است مشکلاتی وجود داشته باشد و یا واریزی برای یکی از همکاران صورت نگرفته باشد اما به صورت کلی حقوق اسفند ماه همکاران کامل پرداخت شده است».
اما تسنیم نوشت که برای پیگیری عدم واریز حقوق معلمان بارها با صادق ستاریفرد معاون برنامهریزی و توسعه منابع وزارت آموزش و پرورش تماس گرفته، اما او «تلفن همراه خود را خاموش کرده است».
این خبرگزاری همچنین افزود یک مقام ارشد وزارت آموزش و پرورش که خواسته نامش فاش نشود، تایید کرده که «مبالغ مربوط به معوقات رتبهبندی سال ۱۴۰۱» نیز واریز نشده است.
در سالهای اخیر، معلمان ایران بارها نسبت به تاخیرها در پرداخت حقوق خود و عدم افزایش متناسب حقوقشان تجمعهای اعتراضی برگزار کردهاند.
کانون صنفی معلمان ایران در پیام خود به مناسبت آغاز سال ۱۴۰۲ خورشیدی، تعهد کرد در سال جدید نیز «در کنار معلمان، دانشآموزان، خانوادههای آنها و همسو با مطالبات جنبش زن زندگی آزادی» مانده و به اعتراضات خود علیه مسئولان ادامه دهد.
بانک جهانی هزینه بازسازی اوکراین را ۴۱۱ میلیارد دلار برآورد کرد

بانک جهانی در ارزیابی مشترک خود با دولت اوکراین، کمیسیون اروپایی و سازمان ملل، هزینه بازسازی اوکراین را ۴۱۱ میلیارد دلار عنوان کرد.
بر اساس این گزارش که روز پنجشنبه سوم فروردین در سایت بانک جهانی منتشر شد، ارزیابی یاد شده بر اساس خسارات یکسال تهاجم نظامی روسیه به اوکراین تا تاریخ ۲۴ فوریه امسال است.
این گزارش میافزاید بازسازی ویرانیهای اوکراین نیز ممکن است تا ۱۰ سال طول بکشد.
این ارزیابی، ویرانیها در ۲۰ حوزه را مورد بررسی جامع قرار داده و خسارات مالی بر زیرساختها و مناطق مسکونی، همچنین جان و زندگی شهروندان اوکراینی را در نظر گرفته است.
بر اساس این گزارش، اوکراین برای بازسازی حوزههای حیاتی و بسیار لازم تا پایان سال جاری میلادی نیاز به ۱۴ میلیارد دلار سرمایهگذاری دارد: «این کشور ۱۱ میلیارد دلار سرمایه اضافیتر از میزان بودجهای که خود دولت برای بازسازی زیرساختها در سال جاری میلادی در نظر گرفته، نیاز دارد».
اولیور وارهلی، کمیسر عالی کمیته «همسایگی و گسترش» کمیسیون اروپایی، میگوید هر روز که میگذرد هزینه خسارات تهاجم نظامی روسیه به اوکراین سنگینتر میشود.
نیاز به ۴۱۱ میلیارد دلار سرمایهگذاری برای بازسازی اوکراین، معادل ۲.۶ برابر تولید ناخالص داخلی این کشور در سال گذشته میلادی است.
گفتوگو وزیران خارجه ایران و اتریش؛ تأکید صریح وین بر «لزوم پایان سرکوب اعتراضها»

وزیر خارجه اتریش میگوید در یک گفتوگوی «صریح» با همتای ایرانی خود، بر لزوم «پایان دادن به سرکوب اعتراضات» از سوی جمهوری اسلامی تأکید کرده است.
این در حالی است که جمهوری اسلامی با ارائه روایت سانسورشده از محتوای گفتوگو با طرف اتریشی، هدف این مکالمات را «تقدیر» ایران از اتریش در «میزبانی مذاکرات رفع تحریمها» عنوان کرد.
الکساندر شالِنبِرگ، وزیر خارجه اتریش، روز پنجشنبه سوم فروردین توئیت کرد که در «تماس تلفنی صریح و شفاف» با حسین امیرعبداللهیان، به او گفت اتریش «انتظار دارد که ایران سرکوب اعتراضات مسالمتآمیز را پایان دهد، به حقوق زنان احترام کامل بگذارد، زندانیان را آزاد کند و با سازمان بینالمللی انرژی اتمی کاملا همکاری کند».
اما رسانههای ایران نوشتند حسین امیرعبداللهیان «از میزبانی وین در مذاکرات رفع تحریمها تقدیر کرد» و وزیر خارجه اتریش نیز با بیان «تأسف» از شرایط ایجادشده در روابط ایران و اروپا گفته «امیدوار است با رفع این موانع، پویایی و تحرک مثبت در روابط ایران و اروپا ایجاد شود».
درخواست وزیر خارجه اتریش برای «آزادی زندانیان» در ایران به احتمال زیاد اشاره به شهروند اتریشی است که به تازگی در ایران به هفت سال و نیم حبس محکوم شد.
اتریش ماه گذشته سفیر تهران در وین را در ارتباط با حکم یادشده احضار و شدیدا به او اعتراض کرد. این شهروند اتریش که نامش برده نشده، در تظاهرات ماههای اخیر ایران بازداشت شده است.
حکم این دوتابعیتی زمان کوتاهی پس از آن بود که ایران مسعود مصاحب، زندانی دوتابعیتی را برای «درمان» موقتا از زندان خارج کرد.
آقای مصاحب، ۷۶ ساله و دبیر پیشین انجمن دوستی ایران و اتریش، به اتهام «جاسوسی برای موساد و آلمان» به ۱۰ سال حبس محکوم شده بود اما چند ماه پیش موقتا از زندان آزاد شد.
به نوشته رسانههای تهران، حسین امیرعبداللهیان در گفتوگو با الکساندر شالنبرگ، سخنان روز سهشنبه علی خامنهای در مورد «عدم دخالت ایران در اوکراین» را نقل کرد. اما این رسانهها نگفتند که وزیر خارجه اتریش در این ارتباط چه مطالبی بیان کرده است.
اتحادیه اروپا، که اتریش یکی از ۲۷ عضو آن است، در ماههای اخیر بارها از جمهوری اسلامی به دلیل «تجهیز روسیه به پهپادهای تهاجمی» انتقاد کرده و مقامات و نهادهای متعددی در ایران را تحریم کرده است.
با این حال، وزیر خارجه اتریش که کشورش دارای منافع اقتصادی مهمی در ارتباط با عربستان و امیرنشینهای خلیج فارس است، در حساب توئیتری خود تأیید کرد در گفتوگو با همتای ایرانیاش، با استقبال از توافق اخیر عربستان و ایران (برای ازسرگیری روابط کامل بین ریاض و تهران)، آن را «گامی برای کاهش تنش در منطقه» نامیده است.
وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران روز دوم فروردین نیز روایت متفاوتی از محتوای گفتوگوی تلفنی وزیر خارجه استرالیا با حسین امیرعبداللهیان ارائه کرده بود.
خبرگزاری ایرنا گزارش داده بود که حسین امیرعبداللیهان بر «تداوم دیپلماسی» بین تهران و کانبرا تأکید کرده و گفته که رهبر یک «گروه جداییطلب تروریستی و متهم به قتل شهروندان عادی ایران» ساکن استرالیا شده است.
این گزارش در حالی منتشر شد که بر اساس توئیت پنی وانگ، وزیر خارجه استرالیا، او همتای ایرانی خود گفت «سرکوب وحشیانه زنان و اقلیتها و اعدام معترضان» در ایران را محکوم میداند و افزود که استرالیا در کنار مردم ایران میایستد.
آمریکا ادعای چین مبنی بر اخطار به ناو جنگی در دریای چین جنوبی را رد کرد

ارتش چین میگوید یک کشتی جنگی ایالات متحده را که «بهطور غیرقانونی» وارد آبهای دریای چین جنوبی شده بود، ردیابی کرده و به آن اخطار داده است.
در واکنش به این خبر، نیروی دریایی آمریکا ادعاهای چین را رد و اعلام کرد که این کشتی مشغول یک عملیات معمولی بوده و منطقه را به میل خود ترک کرده است.
ارتش آزادیبخش خلق چین روز پنجشنبه ۳ فروردین در بیانیهای گفت که ناوشکن میلیوس آمریکا، یک ناوشکن دارای موشکهای هدایتشونده، به آبهای اطراف جزایر مورد مناقشه پاراسِل «نفوذ کرده است.»
تیان جونلی، سخنگوی فرماندهی منطقه جنوب ارتش چین، مدعی شد که این کشتی «بدون مجوز دولت چین به آبهای سرزمینی چین حمله کرد و به صلح و ثبات در منطقه لطمه زد.»
سخنگوی فرماندهی منطقه هند و اقیانوسیه ارتش آمریکا نیز در گفتوگو با خبرگزاری فرانسه به سرعت این ادعاها را رد کرده و گفت که «بیانیه جمهوری خلق چین نادرست است و ایالات متحده به پرواز، ناوبری و عملیات در هر جایی که قوانین بینالمللی اجازه دهد، ادامه خواهد داد.»
علیرغم حکم دادگاه بینالمللی مبنی بر اینکه ادعای ارضی چین بر این جزایر و آبهای پیرامون آنها مبنای قانونی ندارد، چین مدعی حاکمیت بر تقریباً کل دریای چین جنوبی، از جمله آبهای جزایر پاراسل است.
چین در سالهای اخیر برای پیش بردن ادعای ارضی خود، در این دریا، جزایر مصنوعی متعددی با امکانات نظامی ساخته و در کنار آن، کشورهای منطقه کشتیهای چینی را به آزار و اذیت قایقهای ماهیگیری خود متهم کردهاند.
دریای چین جنوبی یک آبراه راهبردی است که سالانه تریلیونها دلار تجارت از طریق آن انجام میشود. فیلیپین، ویتنام، مالزی و برونئی همگی ادعاهای ارضی در این دریا دارند.
ایالات متحده به منظور تضمین آزادی کشتیرانی در آبهای بینالمللی، همواره ناوهایی را عازم دریای چین جنوبی میکند.
بازداشت دوباره برخی فعالان مدنی و بازگشت شماری به زندان، پس از پایان مرخصی

چند هفته پس از آزادی شماری از فعالان سیاسی و مدنی زندانی در پی صدور بخشنامه «عفو»، برخی از این کنشگران دوباره بازداشت و بعضی دیگر نیز پس از پایان مرخصی کوتاهمدت به زندان بازگشتند.
در تازهترین مورد زرتشت راغب، کنشگر مدنی در یک فایل صوتی که روز چهارشنبه، دوم فروردین منتشر شد، اعلام کرد که روز ۱۶ اسفند و در پی شرکت در تجمع معلمان در اعتراض به مسمومیت دانشآموزان در مقابل مجلس شورای اسلامی، با ضرب و شتم بازداشت شد و در حال حاضر در زندان تهران بزرگ بهسر میبرد.
بر اساس گزارشها آقای راغب پس از آخرین بازداشت در زندان اعتصاب غذا کرد و پس از ۱۴ روز، یکم فروردین در پی درخواست دوستان و همبندانش به این اقدام اعتراضی پایان داد.
آقای راغب، آتشنشان اخراجی و یکی از ۱۴ کنشگری که خرداد ۹۸ خواستار استعفای خامنهای شده بود، اوایل اسفند آزاد شد. این فعال مدنی در سالهای گذشته بهدلیل فعالیتهای مدنی و اعتراضی بارها بازداشت شده است.
سپیده قلیان، دیگر فعال مدنی نیز روز ۲۴ اسفند ساعاتی پس از آزادی از زندان اوین دوباره توسط مأموران حکومت بازداشت شده است.
در همین حال گزارش شده است که ثمین احسانی، فعال حقوق کودکان، و سها مرتضایی، فعال دانشجویی، پس از پایان دوره چندروزه مرخصی خود و به دلیل عدم تمدید آن از سوی دادستانی به زندان بازگشتند.
با وجود تبلیغات گسترده درباره عفو معیاری، شماری از فعال مدنی و سیاسی همچون نرگس محمدی، مصطفی نیلی، وکیل زندانی و الهه محمدی و نیلوفر حامدی، روزنامهنگاران زندانی به مرخصی فرستاده نشدند و تعدادی نیز مانند اسماعیل عبدی، دبیر کل پیشین کانون صنفی معلمان با وجود صدور حکم آزادی، همچنان در زندان بهسر میبرند.
برخی کنشگران آزادشده همچون عالیه مطلبزاده، فعال حقوق زنان و عکاس، و لیلا حسینزاده، فعال دانشجویی، چند هفته پس از آزادی اعلام کردند که بار دیگر احضاریه دریافت کردهاند.
حسین رونقی، فعال مدنی نیز هفته آخر اسفند از یورش «عدهای ناشناس و لباس شخصی» به خانه خود خبر داده بود.
سایت حقوق بشری ههنگاو هم در روزهای گذشته از اجرای حکم اعدام محیالدین ابراهیمی، زندانی سیاسی کُرد، در بامداد ۲۶ اسفند در زندان مرکزی ارومیه خبر داده بود.
سازمان حقوق بشر ایران اواسط بهمن در واکنش به اظهارات مقامهای قوه قضائیه درباره عفو معترضان از سوی رهبر جمهوری اسلامی این اقدام را «ریاکارانه» و «تبلیغی» خوانده بود.
شماری از وکلا، فعالان حقوق بشر، معترضان زندانی و زندانیان سیاسی سابق نیز هدف این «عفو تبلیغاتی» را «تحمیل روایت دروغین نظام» و «تعویض وقیحانه جایگاه شاکی و متهم» خوانده بودند.
گزارشها از «جانباختن» حسین آل علی، معترضِ «تحت تعقیب»

دو حساب کاربری «+۱۵۰۰ تصویر» که اخبار مربوط به اعتراضات را پوشش میدهد، و «جانباختگان انقلاب ایران»، از «جانباختن» حسین آل علی، از معترضانِ «تحت تعقیب»، در روز یکم فرودین خبر میدهند.
بر اساس این گزارشها، آقای آل علی که از معترضان اعتراضات «زن زندگی آزادی» بود، از مدتها پیش از سوی نیروهای حکومتی به قصد بازداشت «تحت تعقیب بوده و در خانهای در بندرعباس پنهان شده بود».
این گزارشها افزوده که حسین آل علی ، «هفته آخر اسفند توسط این نیروها در پناهگاهش پیدا شد و پس از حمله آنها از طبقه چهارم ساختمان پرت شد و پس از یک هفته کما، روز یکم فروردین جان باخت.»
رادیو فردا نمیتواند به طور مستقل این گزارشها را تأیید کند.
به گزارش سایتها و نهادهای حقوق بشری حدود ۵۰۰ معترض در جریان اعتراضات سراسری در ایران از سوی حکومت کشته شدند.
با توجه به این که علت مرگ برخی کشتهشدگان در گواهی پزشکی قانونی موارد دیگری اعلام شده یا بسیاری از خانوادهها برای اعلام دلیل مرگ فرزند و عضو خانواده خود تحت فشار بودهاند، به نظر میرسد آمار دقیق و واقعی بسیار بیش از این باشد.
برخی خانوادههای جانباختگان اعلام کردهاند که پیکر معترض جانباخته به این شرط که از سوی خانواده عضو بسیج اعلام شود، تحویل آنها داده شده است.
در همین حال مقامات نیروهای انتظامی علت مرگ برخی از جانباختگان را پرتاب از بلندی، گاز گرفتن توسط سگ، گاز گرفتگی، مسمومیت با کنسرو، مصرف زیاد مواد مخدر و مشروبات الکلی و مواردی از این قبیل اعلام کردهاند.