خبرخوان
واکنش نماینده مجلس دهم به سخنان مشاور وزیر بهداشت: کودکهمسری مزخرف نیست، دردناک است

طیبه سیاوشی، نماینده مجلس دهم، با انتقاد شدید از اظهارات مشاور عالی وزیر بهداشت درباره کودکهمسری گفته است این موضوع شاید «برای ایشان که تعلق به طبقهای دارند و مواردی که مد نظرشان بوده، بحث مزخرفی باشد اما برای ما دردناک است».
او در گفتوگویی که روز سهشنبه ۹ دی در روزنامه همشهری منتشر شده، به تجربه گفتوگوی خود با ۲۰ دختربچه در خراسان رضوی اشاره کرده و گفته است: «یکی از آنها توسط شوهرش که سرباز بود، کتک میخورد و دست به خودکشی هم زده بود».
خانم سیاوشی با تاکید بر اینکه مشاور عالی وزیر بهداشت باید «درک کند» که بحث کودک همسری مربوط به دختران زیر ۱۳ است، گفته که به دلیل «درگیریهای سیاسی» قانون منع کودک همسری به تصویب نرسید.
محمد اسماعیل اکبری، مشاور عالی وزیر بهداشت، پنجم دی در یک برنامه تلویزیونی گفته بود که «کودک همسری مزخرف و حرف مفت است» و «به محض اینکه یک سری نشانهها در دختربچه پیدا شد، او خانم میشود و میتواند ازدواج کند و بچهدار بشود».
کمیسیون قضایی مجلس دهم دیماه سال ۹۷ طرح ممنوعیت ازدواج دختران زیر ۱۳ سال را رد کرد و علت آن را« مسائل فقهی و شرعی» و «کپیبرداری از طرحهای غربی» دانست.
بر اساس این طرح، «حداقل سن ازدواج در دختر ۱۶ سال تمام شمسی و در پسر ۱۸ سال تمام شمسی» تعیین شده بود ولی با توجه به مخالفت برخی مراجع تقلید شیعه، این طرح رد شد.
بر اساس آمارها سالانه حدود ۴۰ هزار دختر زیر ۱۵ سال در ایران ازدواج میکنند و بیش از هزار دختر زیر ۱۵ سال طلاق میگیرند.
منبع: روزنامه همشهری، گزارشهای رادیو فردا/ ر.ح/گ.ر
مهمترین خبرهای ایران و جهان
وقوع حمله انتحاری مرگبار در مرکز پایتخت عراق

رسانههای محلی در عراق روز پنجشنبه از وقوع یک حمله انتحاری در مرکز بغداد، پایتخت این کشور، خبر دادند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه به نقل از این رسانهها، این حمله در بازارچهای در مرکز بغداد در میدان طیران رخ داده و چند کشته و زخمی نیز بر جای گذاشته است.
هنوز از تعداد کشتهها و زخمیها در این حادثه خبری منتشر نشده و هیچ گروهی هم مسئولیت حمله را بر عهده نگرفته است.
با این حال این گونه حملات که در سالهای اخیر کمتر در عراق رخ داده است معمولا کار گروههای سنیِ افراطی است.
آخرین مورد از این گونه حملات در تابستان سال ۲۰۱۹ در شهر صدر رخ داد.
عراق در سال ۲۰۱۷ گروه افراطی داعش را شکستخورده اعلام کرد، با این حال گزارشها از وجود هستههای خفته این گروه در مناطق بیابانی عراق حکایت دارد.
نسرین ستوده به زندان قرچک بازگشت

نسرین ستوده، وکیل دادگستری و مدافع حقوق بشر در ایران که در مرخصی درمانی بود، به زندان قرچک بازگشت.
به گفته همسر نسرین ستوده وی چند روز قبل مورد آنژیوگرافی قلب قرار گرفته بود.
رضا خندان، همسر خانم ستوده روز چهارشنبه اول بهمن با ابراز نگرانی از وضعیت سلامت همسرش، شرایط زندان را فاجعه توصیف کرد و محل نگهداری نسرین ستوده را کابینی ده متری و بدون پنجره توصیف کرد که در آن ۱۲ تخت جا داده شده است.
به نوشته رضا خندان،با وجود ویروس کرونا این زندانیان به هیچ وجه نمیتوانند فاصله کافی را رعایت کنند. به همین دلیل نسرین ستوده در کمتر از سه هفته پس از انتقال به قرچک به ویروس کرونا مبتلا شد.
نسرین ستوده ۲۳ خرداد ۱۳۹۷ در منزل خود بازداشت و به زندان اوین منتقل شد. او به اتهامات سیاسی به ۳۳ سال حبس و ۱۴۸ ضربه شلاق محکوم شده است.
ادای سوگند سه سناتور جدید؛ دموکراتها اکثریت سنا را در اختیار گرفتند

کامالا هریس، معاون رئیسجمهور آمریکا روز چهارشنبه با حضور در مجلس سنا و به عنوان رئیس این مجلس مراسم سوگند سه سناتور جدید را برگزار کرد.
با اضافه شدن این سه سناتور دموکرات به سنای آمریکا تعداد اعضای دموکرات و جمهوریخواه در این مجلس برابر شد و با توجه به این که معاون رئیس جمهوری آمریکا نیز در سنا حق رای دارد به این ترتیب اکثریت سنا هم دست دموکراتها افتاد.
با این تحول دموکراتها دستور کار در مجلس سنا را در دست گرفتند و سناتور چاک شومر، رهبر اکثریت سنا خواهد بود.
الکس پدیا، سیاستمدار دموکرات، به عنوان سناتور ایالات متحده از کالیفرنیا جانشین خانم کامالا هریس در مجلس سنا شد. خانم هریس روز دوشنبه در آستانه مراسم تحلیف جو بایدن از سمت خود در مجلس سنای ایالات متحده استعفا کرد.
رافائل وارناک و جان اوساف هردو از حزب دموکرات نیز توانستند در دور دوم انتخابات سنا در ایالت جورجیا به پیروزی برسند.
دموکراتها همچنین در مجلس نمایندگان آمریکا در اختیار دارند. دموکراتها در انتخابات میاندورهای سال ۲۰۱۰ کنترل سنا را از دست دادند.
وزیر ارتباطات ایران پس از احضار با قرار التزام آزاد شد

دادستانی تهران با انتشار بیانیهای اعلام کرد محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات به اتهام «گزارش نهادهای مردم نهاد، ضابطان و ارگانهای مختلف است» احضار شده است.
رسانههای ایران پیشتر خبر داده بودند که از وزیر ارتباطات از جمله به اتهام «خودداری از اجرای حکم قوه قضاییه برای فیلتر کردن اینستاگرام» شکایت شده و پس از حضور در دادسرا با قرار التزام آزاد شده است.
در اطلاعیه دادستانی تهران اعلام شده که پرونده قضائی آمحمدجواد آذری جهرمی «با شکایت تعداد زیادی از اشخاص حقیقی و حقوقی تشکیل شده است که در متن منتشره اغلب این موارد اتهامی حذف شده است.»
دادستانی تهران اعلام کرد که «طی دو سال گذشته و در دور جدید دادستانی تهران، هیچ حکم قضایی مبنی بر فیلترینگ یا مسدودسازی شبکه اجتماعیای صادر نشده است.»
به گفته جمال هادیان، مدیر روابط عمومی وزارت ارتباطات و فناوری،محمدجواد آذری جهرمی پس از بیان توضیحاتی با قرار التزام آزاد شده است.
رضا پهلوی خواستار همبستگی بایدن با مردم ایران شد

شاهزاده رضا پهلوی با انتشار نامهای در صفحه تلگرام خود خواستار همبستگی جو بایدن رئیسجمهوری جدید آمریکا با مردم ایران علیه «دیکتاتوری بیرحم و قرون وسطایی جمهوری اسلامی» شد.
آقای پهلوی در این نامه که روز چهارشنبه اول بهمنماه، همزمان با آغاز کار آقای بایدن در مقام رئیسجمهوری جدید آمریکا منتشر کرد، مینویسد از اینکه او در جریان کارزار انتخاباتی، تعهد خود را برای پیشبرد دموکراسی و حقوق بشر در خارج از مرزهای آمریکا ابراز کرده، دلگرم شده است.
در ادامه این نامه آمده است: «با توجه به قدرت و شتاب فزاینده جنبش دموکراسیخواهی و حقوق بشر در کشور من، ایران، هممیهنانم امید و انتظار دارند که همزمان با تداوم مبارزهشان علیه دیکتاتوری بیرحم و قرون وسطایی جمهوری اسلامی، شما و دولتتان در همبستگی با آنان بایستید».
آقای بایدن در کارزار انتخاباتی خود وعده داده بود که به برجام بازگردد، اما گفته که این کار آسان نخواهد بود.
لوید آستین، ژنرال بازنشسته ارتش آمریکا که قرار است هدایت پنتاگون را در دولت آقای بایدن بر عهده گیرد نیز روز چهارشنبه حکومت ایران را تهدیدی برای متحدان آمریکا در منطقه و نیروهایی دانست که در آنجا مستقر شدهاند.
همچنین آوریل هینس، کاندیدای آقای بایدن برای تصدی سمت مدیر اطلاعات ملی روز سهشنبه گفت که «راهی درازی در پیش داریم» تا ایران در چارچوب برجام دوباره تحت نظارت شدید قرار گیرد.
بر اساس نامه رضا پهلوی و سایت رادیو فردا/ف.ق/ک.ر
نام یک آمریکایی ایرانیتبار در فهرست عفوشدگان دونالد ترامپ

در فهرست ۷۳ نفرهای که دونالد ترامپ رئیسجمهوری پیشین آمریکا روز چهارشنبه اول بهمن در آخرین ساعات کاری خود مورد عفو قرار داد، نام محمودرضا بانکی آمریکایی ایرانیتبار نیز وجود دارد که به اتهام نقض تحریمهای ایران و ارائه اظهارات نادرست محکوم شده بود.
بر اساس گزارشی که در سایت کاخ سفید منتشر شده، آقای بانکی ۱۰ سال پیش بازداشت شده بود و به اتهام نقض تحریمهای آمریکا علیه جمهوری اسلامی و ادای اظهارات «نادرست» دو سال و نیم زندانی بود.
بر اساس گزارشها، وی در سال ۲۰۱۰ حدود ۳.۴ میلیون دلار از ایران دریافت کرده بود و به اتهام استفاده از سیستم انتقال پول که مورد تایید ایالات متحده نبود و همچنین اظهارات نادرست در جریان بازپرسی، محکوم شده بود.
او در نهایت بعد از نزدیک به دو سال حبس، توسط دادگاه تجدیدنظر تبرئه شد اما کماکان ارائه اظهارات نادرست در جریان بازپرسی در پرونده کیفری وی باقی ماند؛ موضوعی که محدودیتهایی برای فعالیت شغلی وی ایجاد کرده بود.
آقای بانکی بعد از آزاد شدن در تلاش بود که مورد عفو یکی از روسایجمهوری آمریکا قرار بگیرد تا پرونده کیفری وی پاک شود.
در گزارش کاخ سفید گفته شده که این آمریکایی ایرانیتبار از ۱۸ سالگی در آمریکا بوده و درجه دکترا از دانشگاه پرینستون نیوجرسی گرفته است.
کاخ سفید میگوید عفو آقای بانکی مورد تایید و درخواست برخی از سناتورها نیز بوده است.
در این گزارش آمده که آقای بانکی بعد از آزاد شدن زندگی خود را وقف جامعه و عشق و احترام به آمریکا کرده است.
انفجار در مرکز مادرید دست کم سه کشته بر جای گذاشت

گزارشها حاکی است در انفجاری که روز چهارشنبه اول بهمن در ساختمانی در مرکز پایتخت اسپانیا اتفاق افتاد، دست کم سه نفر کشته شدند.
به گفته مقامات محلی، این بنا متعلق به کلیسای کاتولیک مادرید است که در پی انفجار امروز تخریب شد.
وضعیت یک مجروح این حادثه که به بیمارستان انتقال یافته، وخیم گزارش شده است. همچنین به گفته مقامات، یک خادم کلیسا نیز ناپدید شده است.
خوزه لوییز مارتینز آلمیدا، شهردار مادرید، نشت گاز را دلیل اصلی وقوع این انفجار عنوان کرده است.
افراد سالمند داخل ساختمان بلافاصله توسط ماموران آتشنشانی به بیمارستانی در نزدیکی محل حادثه منتقل شدند.
پنج طبقه بالایی ساختمان به کلی فرو ریخته است.
یک شاهد عینی به خبرنگاران گفت که این مجتمع ویژه آموزش کشیشها و همچنین اهدای غذا به افراد بیخانمان بود.
با استفاده از گزارش خبرگزاری رویترز/ آ.ت/ ک.ر
ایران بازداشت کاوه افراسیابی را «گروگانگیری» نامید

سخنگوی وزارت خارجه ایران در واکنش به بازداشت کاوه لطفالله افراسیابی، این اقدام واشینگتن را «گروگانگیری آشکار علیه اتباع ایرانی» خواند.
سعید خطیبزاده روز چهارشنبه اول بهمن ماه در گفتوگو با خبرگزاری ایسنا با بیان اینکه «آمریکاییها به این نوع اقدامات اعتیاد پیدا کردهاند» گفت: «امیدواریم دولت جدید آمریکا از رویکرد گروگانگیری دولت ترامپ فاصله بگیرد».
وزارت دادگستری آمریکا روز سهشنبه اعلام کرد که آقای افراسیابی در تاریخ ۲۹ دی به اتهام «نقض قانون ثبت نمایندگان خارجی» در کنار «توطئه برای اقدام به عنوان عامل ثبت نشده»، بازداشت شده است.
وزارت دادگستری آمریکا میگوید که آقای افراسیابی «به استخدام» دفتر نمایندگی جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل متحد درآمده و سالها «مخفیانه» برای آن کار میکرده است.
سخنگوی وزارت خارجه ایران در ادامه سخنان امروز خود از کاوه افراسیابی به عنوان «استاد شناختهشده دانشگاه» نام برد و گفت: «این چندمین باری است که آمریکا در کشورهای مختلف با ادعاهای بیاساس اقدام به ایجاد مشکل برای اتباع ایرانی می کند و دست به 'گروگانگیری' میزند».
آقای خطیبزاده در حالی آمریکا را به گروگانگیری متهم کرده که در حال حاضر دستکم سه ایرانی-آمریکایی به نامهای سیامک نمازی، باقر نمازی و مراد طاهباز دوران محکومیت خود را در ایران سپری میکنند.
عماد شرقی یک شهروند ایرانی-آمریکایی دیگر هم هفته گذشته هنگام خروج از ایران بازداشت شد.
بر اساس کزارش خبرگزاری ایسنا، رادیو فردا و سایت وزارت دادگستری آمریکا/ا.ن/ک.ر
صادرات ایران به چین در سال ۲۰۲۰ بیش از ۵۰ درصد کاهش یافت

آمارهای گمرکی چین نشان میدهد واردات این کشور از جمهوری اسلامی طی سال گذشته میلادی با ۵۲ درصد کاهش نسبت به سال ۲۰۱۹ به حدود ۶.۴ میلیارد دلار رسیده است.
آمارهای گمرکی چین نشان میدهد واردات این کشور از جمهوری اسلامی طی سال گذشته میلادی با ۵۲ درصد کاهش نسبت به سال ۲۰۱۹ به حدود ۶.۴ میلیارد دلار رسیده است.
بر اساس آمارهای سایت گمرک چین، صادرات این کشور به ایران نیز در سال ۲۰۲۰ با افتی ۱۱ درصدی به ۸.۵ میلیارد دلار رسید.
بدین ترتیب برای اولین بار صادرات سالانه چین به ایران از وارداتش پیشی گرفت.
جزئیات آمارهای گمرکی نشان میدهد که واردات نفت چین از ایران در سال گذشته به ۱.۳ میلیارد دلار رسیده، در حالی که این رقم در سال ۲۰۱۹ بیش از ۷ میلیارد دلار بود.
ایران پارسال روزانه نزدیک ۸۰ هزار بشکه نفت به چین تحویل داده است، در حالی که در سال ۲۰۱۹ این رقم حدود ۳۰۰ هزار بشکه و در سال ۲۰۱۸ حدود ۷۰۰ هزار بشکه بود.
چین تنها مشتری نفتی سنتی ایران است که علنا خرید نفت از جمهوری اسلامی را ادامه میدهد، اما حجم وارداتش به شدت کاهش یافته است. سوریه و ونزوئلا نیز که هر دو از طرف آمریکا تحریم شدهاند، نفت خام و محصولات نفتی از ایران میخرند.
کرونا در ایران؛ آمار رسمی قربانیان از مرز ۵۷ هزار نفر گذشت

سخنگوی وزارت بهداشت ایران روز چهارشنبه از افزایش قربانیان کووید ۱۹ به بیش از ۵۷ هزار نفر در ایران خبر داد و از افزایش احتمالی آمارها در روزهای آینده در پی سفرهای روزهای گذشته ابراز نگرانی کرد.
سیما سادات لاری روز چهارشنبه، اول بهمنماه، ضمن هشدار درخصوص «عادیانگاری» درباره کرونا از نگرانی مقامات وزارت بهداشت به دنبال سفرهای انجامشده در روزهای اخیر به مناطق جنوبی و شمالی کشور خبر داد.
وزیر بهداشت ایران روز شنبه، ۲۷ دیماه، از وزیر کشور خواسته بود که «از ورود هرگونه مسافر غیر بومی» به استانها، بهویژه استان مازندران، جلوگیری شود.
اما با وجود هشدار مقامات وزارت بهداشت ایران درباره احتمال خیز دوباره کرونا در بهمنماه، گزارشهای منتشره در شبکههای اجتماعی از سفر هزاران گردشگر به شهرهای جنوبی در تعطیلات هفته گذشته حکایت داشت.
مسئولان وزارت بهداشت و درمان قشم روز شنبه تعداد گردشگران ورودی به این جزیره را ۳۰ تا ۴۰ هزار نفر تخمین زده بودند.
بنا بر آخرین گزارش سخنگوی وزارت بهداشت ایران در روز چهارشنبه، طی ۲۴ ساعت گذشته، ۸۴ تن دیگر در اثر ابتلا به کرونا جان خود را از دست دادند. به این ترتیب تعداد کل قربانیان از مرز ۵۷ هزار نفر گذشت.
به گفته خانم لاری، در مدت زمان گفتهشده نزدیک به شش هزار بیمار جدید شناسایی شد و مجموع کل بیماران کووید ۱۹ در ایران به یک میلیون و ۳۴۸ هزار و ۳۱۶ نفر رسید.
آمار رسمی مبتلایان به کرونا و قربانیان آن همواره با تردید جدی کارشناسان و شماری از مدیران بهداشتی در ایران مواجه بوده و حتی مدیران سازمان نظام پزشکی، آمار قربانیان را سه تا چهار برابر آمار رسمی اعلام شده توسط وزارت بهداشت برآورد کردهاند.
عذرخواهی سخنگوی ستاد کرونا در پی انتقاد از نحوه برگزاری نماز جمعه در قم

سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا در ایران که پیشتر از نحوه برگزاری نماز جمعه در قم بدون رعایت پروتکلهای بهداشتی انتقاد کرده بود، در مقابل واکنش تند روحانیون و نهادهای مذهبی این شهر مجبور به عذرخواهی شد.
علیرضا رئیسی روز چهارشنبه، اول بهمنماه، در پیامی صوتی با بیان اینکه از صحبتهای اخیر او در جلسه ستاد «سوءبرداشت» شده، گفت که از «مردم شریف، علما و ائمه جمعه استان قم» عذرخواهی میکند.
آقای رئیسی روز شنبه، ۲۷ دیماه، در جلسه ستاد مقابله با کرونا ضمن انتقاد از نحوه برگزاری نماز جمعه هفته گذشته در قم گفته بود: «در قم هیچ گونه پروتکل بهداشتی رعایت نمیشود و تنها ۳۰ درصد مردم از ماسک برای پیشگیری از شیوع ویروس کرونا استفاده میکنند.»
این سخنان سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا با واکنش تند بسیاری از روحانیون و نهادهای مذهبی در قم مواجه شد.
قرارگاه حوزوی انقلاب اسلامی روز دوشنبه، ۲۹ دیماه، در نامهای به وزیر بهداشت ایران در پی آن چه «قمهراسی» در ستاد ملی کرونا خوانده بود، خواستار عزل و محاکمه علیرضا رئیسی به دلیل «تشویش اذهان عمومی» شده بود.
احمد پناهیان از روحانیون قم هم روز ۳۰ دیماه ضمن انتقاد از «تعطیلی بیدلیل» نماز جمعه قم در ماههای گذشته گفت که «سخنگوی ستاد کرونا دهان باز کرد و به شهر قم توهین کرد.»
نماز جمعه قم بعد از ۲۴ هفته تعطیلی در حالی روز جمعه گذشته، ۲۶ دیماه در فضای بسته برگزار شد که بسیاری از گروههای مذهبی در هفته گذشته اقدام به برگزاری مراسم عزاداری به مناسبت سالروز مرگ دختر پیامبر اسلام کردند.
شورای اروپا آمریکا را «نزدیکترین متحد» و بایدن را «دوست» این اتحادیه خواند

رئیس شورای اروپا صبح چهارشنبه، تنها ساعاتی پیش از مراسم تحلیف رئیس جمهور جدید آمریکا، به استقبال این مراسم رفت و در پیامی جو بایدن را «دوست» اتحادیه اروپا خواند.
شارل میشل در پیامی که به زبان انگلیسی در پارلمان اروپا قرائت کرد با تاکید بر تاریخ مشترک اروپا و آمریکا این کشور را «نزدیکترین متحد» اروپا خواند.
او با اشاره به حمله عدهای از حامیان خشونتطلب دونالد ترامپ به کنگره آمریکا در روز ششم ژانویه گفت: «تاریکی خشونت از نور دموکراسی نخواهد کاست.»
آقای میشل در ادامه بر دو نکته تاکید کرد: «بازیابی رابطهای که در چهار سال اخیر لطمه دید» و «مشارکت استراتژیک با آمریکا».
او در پیام خود به دونالد ترامپ اشاره مستقیم نکرد، اما همین پیام نشانه اثری است که چهار سال ریاست جمهوری او بر رابطه ایالات متحده با متحدان اروپاییاش داشته است.
آمریکا یک کشتی روسی را در ارتباط با پروژه «نورد استریم ۲» تحریم کرد

ایالات متحده روز سهشنبه اعلام کرد یک کشتی روسی را که در ساخت خط لوله جدید انتقال گاز روسیه به اروپا شرکت دارد، تحریم میکند.
این خط لوله زیردریایی که «نورد استریم ۲» نام دارد از مدتها پیش با فشار دولت ترامپ مواجه بوده و تحریم کشتی یادشده تازهترین مورد از این فشارها در آخرین روز از دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ است.
به گزارش خبرگزاری رویترز، وزارت خزانهداری ایالات متحده اعلام کرد که در این ارتباط، هم کشتی «فورچونا» و هم شرکت صاحب آن کیویتی-روس (KVT-RUS) بر طبق قوانین تحریمی آمریکا تحریم میشوند.
پروژه «نورد استریم ۲» قرار است با دور زدن اوکراین و عبور از آلمان، دو برابر خط «نورد استریم ۱»، از روسیه گاز به اروپا برساند.
این پروژه به یکی از مسائل تنشآفرین بین آمریکا و روسیه تبدیل شده است. ایالات متحده که مشتاق فروش بیشتر گاز طبیعی به اروپا است میگوید «نورد استریم ۲» اهرم فشار اقتصادی و سیاسی مسکو بر اروپا را سنگینتر میکند، اما روسیه و آلمان میگویند که این تنها یک پروژه تجاری است.
روز سهشنبه مایک پومپئو، وزیر خارجه ایالات متحده، در بیانیهای گفت: «ایالات متحده از پاسخگو کردن کسانی که برای فراهم کردن این ابزار با روسیه همدستی میکنند و به آن یاری میرسانند باکی ندارد.»
به نوشته رویترز، جو بایدن، رئیس جمهور منتخب ایالات متحده که روز چهارشنبه جانشین دونالد ترامپ میشود، پیش از این مخالفت خود را با ساخت خط لوله «نورد استریم ۲» اعلام کرده است.
آنتونی بلینکن، کاندیدای آقای بایدن برای وزارت امور خارجه، روز سهشنبه به سنای آمریکا گفت که جو بایدن کاملاً با اعضای کنگره موافق است که ساخت این خط لوله «ایده بدی» است.
زندانی محکوم به قطع انگشتان دست در ارومیه «دست به خودکشی زد»

یک زندانی محکوم به قطع چهار انگشت دست راست در زندان ارومیه با خوردن شیشه شکسته «اقدام به خودکشی کرد».
به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، این زندانی به نام هادی رستمی در اعتراض به تداوم نگهداری در بند امن زندان ارومیه، شامگاه دوشنبه، ۲۹ دی، «با خوردن شیشه شکسته خودکشی کرد» و به بیمارستان منتقل شد.
درباره وضعیت این زندانی پس از انتقال به بیمارستان تاکنون خبری منتشر نشده است.
اواخر شهریورماه امسال تایید حکم قطع دست چهار زندانی متهم به سرقت در ارومیه از سوی دیوان عالی کشور با واکنش بسیاری از سوی مدافعان حقوق بشر و کاربران شبکههای اجتماعی مواجه شد.
سه تن از این متهمان هادی رستمی٬ مهدی شرفیان و مهدی شاهیوند نام دارند که در یک پرونده مشترک با حدود ۳۰ شاکی خصوصی به اتهام «سرقت» در سالهای ۹۴ و ۹۵ بازداشت شدند و امسال به قطع انگشتان دست محکوم شدهاند.
بنا بر گزارشها، هادی رستمی پیشتر در دفاعیات خود اعترافاتش را تحت فشار و شکنجه اعلام کرده و گفته بود که در زمان وقوع برخی از سرقتهای اعلامشده از سوی دادگاه در زندان تهران بزرگ در حال تحمل محکومیت پیشین خود بوده است.
پس از انتشار این اظهارات، آقای رستمی چندین بار احضار و تهدید شد که با رسانهای شدن پرونده، حکم قطع ید او زودتر اجرا خواهد شد.
عفو بینالملل اواسط آذرماه امسال گزارش داد که مقامات زندان ارومیه دستگاهی مخصوص شبیه به گیوتین برای قطع انگشت به این زندان منتقل کردهاند.
این سازمان دادگاه متهمان به دزدی در زندان ارومیه را «ناعادلانه» توصیف کرد و حکم قطع دست را هم امری «ضد انسانی و خلاف موازین حقوق بشر در جهان» اعلام کرد.
ابراهیم رئیسی، رئیس قوه قضائیه، قبلا اعلام کرده بود که «قطع دست از افتخارات بزرگ نظام ما است.»
به گزارش عفو بینالملل طی ۲۰ سال گذشته برای ۲۶۴ نفر در ایران حکم قطع دست صادر شده که اجرای حکم ۱۲۹ نفر از آنها ثبت و تایید شده است.
وزیر ارتباطات در ارتباط با موضوع اینستاگرام به دادسرا احضار شد

با اعلام جرم دادستان کل کشور و شکایت صداوسیما، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات ایران به دادسرای فرهنگ و رسانه فراخوانده شد.
به گزارش خبرگزاری برنا، دادستان کل کشور از محمدجواد آذری جهرمی به دلیل «استنکاف از اجرای اوامر قضایی در مورد فیلتر کردن اینستاگرام» و «استنکاف از ابلاغ رئیس مرکز ملی فضای مجازی برای کاهش پهنای باند بینالملل و محدودسازی پیامرسانهای خارجی» شکایت کرده است.
عدم اجرای مصوبات شورای عالی فضای مجازی از جمله بستن فیلترشکنها و ویپیانها دیگر دلایل شکایت از وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات اعلام شده است.
شکایت سازمان صداوسیما از جهرمی در مورد اظهارنظر او در مورد بازپسگیری فرکانسهای باند ۷۰۰ و ۸۰۰ از دیگر اتهامات وزیر ارتباطات است.
پیشتر اظهارات وزیر ارتباطات دربارهٔ عدم فیلترینگ پیامرسان اینستاگرام در ایران با واکنشهای بسیاری روبهرو شده بود.
بیشتر شبکههای اجتماعی در ایران برای عموم فیلتر شدهاند، در حالی که مقامات ارشد جمهوری اسلامی از این شبکههای اجتماعی استفاده میکنند.
انتخاب سردبیر
-
تحلیلی از رضا حقیقتنژاد
«حرف قطعی» خامنهای درباره برجام چیست؟
-
نگاه فریدون خاوند
از دلار رفسنجانی تا دلار روحانی
-
یادداشتی از حبیب حسینیفرد
آیا کرملین واقعاً از آلکسی ناوالنی میترسد؟
زیر ذرهبین
-
«شما کسی را پیدا نمیکنید که مثل بابا آزادی و دموکراسی را عملاً پیاده کرده باشد... [در زمان او در کشور] آزادی بود»
در زمان هاشمی رفسنجانی موارد متعددی از سرکوب، شکنجه و قتل مخالفان به ثبت رسیده و یکی از ابتداییترین مؤلفههای دموکراسی، یعنی تضمین حقوق مخالفان و منتقدان به تواتر نقض شده است.