لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۸ فروردین ۱۴۰۲ تهران ۲۰:۵۷

خبرهای کوتاه

علی صالح‌آبادی، رئیس سابق سازمان بورس، رئیس کل بانک مرکزی شد

هیئت دولت، علی صالح آبادی، رئیس پیشین سازمان بورس را به عنوان رئیس کل جدید بانک مرکزی جمهوری اسلامی معرفی کرد.

آقای صالح آبادی با پیشنهاد احسان خاندوزی، وزیر امور اقتصادی و دارایی و رای اعتماد هیئت وزیران در روز چهارشنبه، ۱۴ مهر برای این سمت انتخاب شد.

به این ترتیب، وی جانشین اکبر کمیجانی شد که پس از عزل عبدالناصر همتی، رئیس پیشین بانک مرکزی ایران، حدود چهار ماه سرپرستی این بانک را بر عهده داشت.

علی صالح آبادی، مدیرعامل فعلی بانک توسعه صادرات ایران و نخستین رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار جمهوری اسلامی بود.

وی دارای مدرک کارشناسی ارشد معارف اسلامی و مدیریت مالی از دانشگاه امام صادق و دکترای مدیریت مالی از دانشگاه تهران و عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق است.

در سوابق اجرایی صالح‌آبادی مسئولیت‌هایی چون مدیر تالار منطقه‌ای بورس کرج، مسئول بررسی‌های سرمایه‌گذاری در شرکت سرمایه‌گذاری غدیر، سازمان تأمین اجتماعی و ستاد اجرایی فرمان امام دیده می‌شود.

با استفاده از گزارش‌های ایسنا و ایرنا؛ ب.ب / پ.پ

مهم‌ترین خبرهای ایران و جهان

نرخ دلار در ایران از ۵۲ هزار تومان فراتر رفت

نرخ دلار در بازار آزاد ایران عصر روز سه‌شنبه ۸ فروردین از ۵۲ هزار تومان فراتر رفت.

نرخ دلار آمریکا در بازار آزاد ایران عصر روز جاری نسبت به روز دوشنبه تقریبا ۹۰۰ تومان رشد کرد و به ۵۲ هزار و ۵۰ تومان اوج گرفت.

نرخ دلار از حدود ۲۶ هزار تومان در ابتدای سال گذشته خورشیدی به نزدیک ۶۰ هزار تومان در ابتدای اسفند پارسال رسید، اما دوباره با روندی کاهشی به ۴۳ هزار تومان رسید.

با این حال کاهش نرخ دلار ادامه نیافت و از آن زمان دلار دوباره نسبت به ریال ایران روندی افزایشی گرفته و هم‌اکنون تا بالای ۵۲ هزار تومان اوج گرفته است.

از ابتدای سال جاری خورشیدی نرخ دلار دو هزار و ۶۵۰ تومان رشد داشته است.

هنوز مقامات ایران اعلام نکرده‌اند علت این نوسانات چشمگیر در بازار ارز ایران چیست.

با آنکه بر اساس درآمدهای ارزی دولت افزایش یافته، اما مشخص نیست چرا ریال ایران مدام سقوط می‌کند.

سال گذشته هم صادرات غیرنفتی ایران به ۵۲.۵ میلیارد دلار رسید که بالاترین میزان طی سال‌های گذشته بوده و هم بر اساس برآورد اداره اطلاعات انرژی آمریکا، صادرات نفتی ایران نیز با رشدی ۴۹ درصدی به ۵۸ میلیارد دلار رسیده است.

پرونده اف‌بی‌آی درباره همسر اول ترامپ به طور عمومی منتشر می‌شود

دونالد ترامپ در کنار همسر اولش

هشت ماه پس از مرگ ایوانا ترامپ، اولین همسر دونالد ترامپ، اداره تحقیقات فدرال آمریکا، اف‌بی‌آی، با فشار خبرگزاری بلومبرگ حاضر شده بخش‌هایی از پرونده تحقیقات خود در مورد همسر فقید ترامپ را منتشر کند.

ایوانا ترامپ، مدل اهل چکسلواکی، پس از زندگی در چک، اتریش و کانادا، به آمریکا رسیده و با دونالد ترامپ، کارآفرین آن زمان، ازدواج کرده بود.

زندگی مشترک او و آقای ترامپ مدت‌ها پیش از ورود عملی دونالد ترامپ به صحنه سیاست به پایان رسیده و آقای ترامپ با یک مدل دیگر اهل اسلووانی، که کشورش بخشی از یوگسلاوی پیشین بود، ازدواج کرد.

به دلیل ثروت سرشار آقای ترامپ و موفقیت‌های اقتصادی این زوج در دهه‌های هفتاد، هشتاد و نود قرن بیستم، برخی در آمریکا به خانم ایوانا ترامپ مظنون بودند که مهره‌ای، حتی ناخواسته در دست سازمان‌های جاسوسی کشورهایی مانند حکومت وقت کمونیستی چکسلواکی بوده است.

به گزارش خبرگزاری بلومبرگ، بخش تحقیقات ضد جاسوسی اف‌بی‌آی در زمینه ظن به خانم ترامپ به بررسی در چند کشور پرداخت و از جمله به وابستگان امور حقوقی دفاتر نمایندگی آمریکا دستور داده شد در مورد نحوه و دلایل مهاجرت خانم ایوانا از چکسلواکی تا به آمریکا تحقیق کنند.

به گفته بلومبرگ، این تحقیقات از زمستان ۱۹۸۹ آغاز شد. آن زمان او هنوز همسر دونالد ترامپ بود.

اما در کنکاش اف‌بی‌آی دوره طلاق او از دونالد ترامپ نیز بررسی شده و ماحصل آن در پرونده‌های «سری» طبقه‌بندی شد.

این اسناد شامل ۹۰۰ صفحه است که با فشار خبرگزاری بلومبرگ، قرار شده به جای انتشار در یک بازه پنج ساله، بخش‌های زیادی از آن ماه آینده منتشر شود.

این اسناد از جمله به «یک منبع بسیار محرمانه و قابل اعتماد» اشاره دارد که عامل تشویق خانم ایوانا به حضور در محلی بود که واتسلاو هاول، یک کتاب امضاشده خود را به او داد.

آقای هاول در جریان خیزش مردم چکسلواکی یک نویسنده محبوب بود که بعدها به ریاست جمهوری چک برگزیده شد.

فشار برای افشای پرونده‌های اف‌بی‌آی در مورد همسر اول دونالد ترامپ در حالی است که این سیاستمدار، با وجود درگیر بودن در پرونده‌های اتهامی و ماجراهای جنجالی متعدد، کارزار خود را برای بازگشت به ریاست‌ جمهوری در انتخابات سال ۲۰۲۴ آغاز کرده است.

خانم ایوانا، مادر سه تن از پنج فرزند آقای ترامپ، تابستان پارسال درگذشت.

تعداد جان‌باختگان تصادفات نوروز در ایران به ۴۷۰ نفر رسید

احمدرضا رادان، فرمانده کل انتظامی کشور، روز سه‌شنبه هشتم فروردین از جان باختن ۴۷۰ نفر در سفرهای نوروزی تا ششمین روز تعطیلات نوروز خبر داد.

او گفت که این آمار بر اساس آمارهای «سامانه رخدادهای انتظامی» به‌دست آمده و نشان می‌دهد که «آمار تصادفات فوتی نسبت به سال گذشته کاهش داشته اما آخرین آمار را نیز بایستی از زبان پزشکی قانونی داشته باشیم.»

در همین روز کمال هادیانفر، رئیس پلیس راهور فراجا، گفت که از ۲۴ اسفند ۱۴۰۱ تاکنون، «آمار جان‌باختگان امسال نسبت به سال گذشته حدود ۲۳ درصد کاهشی اعلام شده، اما متأسفانه در حوزه خسارات و مجروحین شاهد افزایش ۸ درصدی آمار بوده‌ایم.»

فرمانده کل انتظامی کشور و همچنین رئیس پلیس راهور فراجا آماری از تعداد مجروح‌شدگان ندادند، اما رئیس پلیس راهور فراجا پیش از این گفته بود که طی هفت روز منتهی به روز اول فروردین امسال نزدیک به ۷ هزار نفر در تصادفات زخمی شدند.

سال گذشته، آمار قربانیان در طول ۱۸ روز سفرهای نوروزی، ۷۴۶ کشته در تصادفات جاده‌ای اعلام شد و مسئولان افزودند که طی تعطیلات نوروزی ۴۷ نفر از شهروندان نیز غرق شدند.

ایران یکی از بدترین آمارها را از نظر تصادفات منجر به مرگ دارد و تصادفات رانندگی در جاده‌های ایران به طور معمول در تعطیلات نوروزی به اوج خود می‌رسد.

بر اساس گزارشی که پژوهشکده بیمه مرکزی ایران در سال‌های قبل منتشر کرده بود، در میان ۱۹۰ کشور جهان، ایران پس از کشور آفریقایی سیرالئون، بالاترین نرخ مرگ‌ و میر در جاده‌ها را داشته است.

پیش از این، آیت‌الله جعفر سبحانی، از مراجع تقلید در قم، راه‌ حل این معضل را «در خانه ماندن مردم» اعلام کرده و گفته بود: «چرا رسانه‌ها مردم را تشویق به انجام سفر می‌کنند در حالی که می‌دانند تعداد تصادفات رانندگی در این ایام بالاست؟»

پاکپور در سیستان و بلوچستان: اگر کسی بخواهد امنیت را از مردم بگیرد، به‌شدت برخورد می‌کنیم

محمد پاکپور، فرمانده نیروی زمینی سپاه پاسداران

در حالی که استان سیستان و بلوچستان از ماه‌ها پیش و به‌ویژه هر جمعه پس از نمازهای جمعه صحنه تجمع اعتراضی مردم علیه حکومت بوده است، فرمانده نیروی زمینی سپاه پاسداران روز سه‌شنبه، هشتم فروردین، طی یک سخنرانی در این استان هشدارهایی در مورد «خط قرمز» نظام داد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم، وابسته به سپاه پاسداران، محمد پاکپور که در «همایش سران طوایف، علما و منتقدین استان سیستان و بلوچستان» سخن می‌گفت، ناامنی‌ها در این استان را به «بدخواهان و دشمن» نسبت داد و با ذکر «آستانه تحمل یا همان خط قرمز» گفت: «اگر کسی بخواهد این امنیت را از مردم بگیرد با او به شدت برخورد خواهد شد.»

این سخنان در حالی بیان می‌شود که سران مذهبی سیستان و بلوچستان و به‌ویژه مولوی عبدالحمید اسماعیل‌زهی، امام جمعه اهل سنت زاهدان، نوع برخورد حکومتی و تیراندازی مأموران جمهوری اسلامی به سوی نمازگزاران در سیستان و بلوچستان را باعث ناامنی می‌دانند.

در همین زمینه، فعالان مدنی در سیستان و بلوچستان گزارش می‌دهند که طی اعتراضات شش ماه گذشته در سیستان و بلوچستان و به‌ویژه با تداوم جمعه‌های اعتراضی در زاهدان «تعداد زیادی از شهروندان و از جمله کودکان زیر ۱۸ سال بدون دلیل و برخلاف روال قانونی بازداشت شده‌اند که از وضعیت بسیاری از آن‌ها به دلیل قطعی اینترنت در بسیاری از مناطق سیستان و بلوچستان و تهدید خانواده‌ها از سوی دستگاه‌های امنیتی اطلاع» دقیقی در دست نیست.

با وجود این، فرمانده نیروی زمینی سپاه پاسداران در ادامه سخنان روز سه‌شنبه خود گفت که «لازمه سرمایه‌گذاری در سیستان و بلوچستان احساس امنیت است» و مدعی شد که «با توسعه امنیت در تمام موضوعات به دنبال رونق اقتصادی در منطقه هستیم.»

قول «رونق اقتصادی» در حالی از سوی این مقام نظامی داده می‌شود که استان سیستان و بلوچستان با گذشت دهه‌ها از حکومت جمهوری اسلامی همچنان در محرومیت شدید به‌ سر می‌برد.

در این باره در بولتن شماره ۲۹ خبرگزاری فارس، به تاریخ ۰۳/۰۹/۱۴۰۱، که در جریان هک این خبرگزاری نزدیک به سپاه از سوی گروه هکری بلک‌ریوارد منتشر شد، در سرفصلی با عنوان «مردم سیستان و بلوچستان در اوج فقر و مظلومیت طرفدار نظام و رهبری هستند» آمده است: «مردم سیستان و بلوچستان مظلوم هستند. این منطقه بسیار خشن است. در برخی از مناطق استان به دلیل فقر و گرسنگی نوزادان انگشتان خود را می‌مکند.»

ترامپ به چین، روسیه، ایران و کره شمالی هشدار داد

دونالد ترامپ بین سال‌های ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۱ رئیس‌جمهور ایالات متحده آمریکا بود

دونالد ترامپ، نامزد جمهوری‌خواه برای انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ ایالات متحده که از روز ششم فروردین کارزار انتخاباتی خود را آغاز کرده، به چین، روسیه، ایران و کره شمالی هشدار داد.

آقای ترامپ در پیامی تازه که در شبکه اجتماعی تروث سوشِل (Truth Social) منتشر کرده این چهار کشور را متهم کرد که قصد «تقسیم جهان» را دارند. تروث سوشل یک شبکه اجتماعی است که از سوی خود دونالد ترامپ ایجاد شده است.

این نامزد جمهوری‌خواه در پیام خود نوشت: «چین، روسیه، ایران، و همچنین کره شمالی و دیگر کشورها، آمریکا را در موقعیت بسیار بد و خطرناکی قرار داده‌اند. آنها دارند دنیا را تقسیم می‌کنند و ما دست روی دست گذاشته و به آنها اجازه این کار را می‌دهیم. آنها دیگر به ایالات متحده احترام نمی‌گذارند، اما احترام خواهند گذاشت.»

دونالد ترامپ اخیراً نیز با قرار دادن ویدئویی از مذاکرات اخیر ژئوپلیتیکی شی جین‌پینگ، رئیس‌جمهور چین و ولادیمیر پوتین، همتای روس او در کاخ کرملین از این رویداد به عنوان «نقطه سقوط» برای ایالات متحده یاد کرد.

آقای ترامپ که پیش از این یک دوره ریاست‌جمهوری آمریکا را برعهده داشته، در زمان ریاست‌جمهوری خود از توافق هسته‌ای با جمهوری اسلامی خارج شد و تحریم‌های سنگینی را علیه ایران وضع کرد.

او در قبال چین نیز سیاست سختگیرانه‌ای داشت اما در رابطه با سران حکومت‌های خودکامه روسیه و کره شمالی گاه به تمجید و گاه به تهدید روی می‌آورد.

این سیاستمدار جمهوری‌خواه در مهرماه سال ۹۷ درباره تبادل نامه با رهبر کره شمالی و گفت‌وگوهایی که با او داشته گفت: «گفت‌وگوهایی سرسختانه با رهبر کره شمالی داشتم ولی عاشق یکدیگر شدیم.»

دونالد ترامپ همچنین پیش از حمله تمام‌عیار روسیه به اوکراین، تاکتیک‌های نظامی ولادیمیر پوتین در شرق اوکراین را «نبوغ‌آمیز» توصیف کرده بود.

کاهش چشمگیر خرید میوه در نوروز ۱۴۰۲؛ «مردم دیگر سبدی میوه خرید نمی‌کنند»

نایب رییس اتحادیه فروشندگان میوه و سبزی تهران با اشاره به کاهش قدرت خرید مردم و افزایش نرخ تورم از «کاهش چشمگیر خرید میوه» خبر داد و گفت که مردم دیگر مانند گذشته سبدی میوه خرید نمی‌کنند.

اسماعیل مرادیان در مصاحبه با خبرگزاری ایلنا درباره میزان خرید میوه در نوروز گفت: «مردم خرید میوه را به دو روز پایانی اسفند موکول کردند چرا که دیگر مانند گذشته سبدی میوه خرید نمی‌کنند و از آنجایی که نوروز امسال با رمضان مصادف شد حجم خرید میوه کاهش چشمگیری کرد.»

نایب رئیس اتحادیه فروشندگان میوه و سبزی تهران همزمان افزایش قیمت میوه در روزهای منتهی به سال نو را تایید کرد اما گفت که بخشی از این افزایش قیمت ناشی از کاهش حمل و نقل جاده‌ای برای ورود بار به تهران است.

مرادیان ضمن انتقاد از کیفیت میوه‌های عرضه شده در میادین میوه و تره‌بار سطح استان تهران، تاکید کرد که قیمت اجاره غرفه‌ها بالا رفته است و متصدیان غرفه‌ها برای اینکه بتواند هزینه‌ها را جبران کنند قیمت عرضه میوه و سبزی را در میادین افزایش داده‌اند.

نایب رئیس اتحادیه فروشندگان میوه و سبزی تهران میزان افزایش قیمت میوه در میدان اصلی میوه و تره‌بار در آستانه عید نوروز را حدود ۱۰ تا ۱۵ درصد اعلام کرد و افزود که قیمت میوه و تره‌بار نسبت به نرخ تورم، افزایش چندانی نداشته است.

مرکز آمار ایران پس از تاکید علی خامنه‌ای در پیام نوروزیخود مبنی بر لزوم «کاهش نرخ تورم»، بر خلاف روال معمول از اعلام نرخ تورم اسفند ماه در اول روز ماه بعد، فروردین، امتناع کرد اما بانک مرکزی نرخ تورم دوازده ماه منتهی به اسفند ماه را ۴۶.۵ درصد اعلام کرده است.

نرخ تورم در اسفند سال ۱۴۰۱ نیز نسبت به ماه مشابه سال قبل از آن، ۶۳.۹ درصد افزایش یافته که یک رکورد تاریخی در دوران جمهوری اسلامی به‌شمار می‌رود.

مقام نظارتی وزارت ارشاد کارگردان «برادران لیلا» را به «قاچاق عامدانه» فیلم خود متهم کرد

فیلم سینمایی «برادران لیلا» از زمان حضور در جشنواره کن تاکنون در ایران توقیف بوده است

در پی انتشار گسترده فیلم «برادران لیلا» در وب‌سایت‎‌های اینترنتی، یک مقام وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی کارگردان فیلم را به «قاچاق عامدانه» اثر خود متهم ساخت و گفت که «ابعاد مهمی» از این رخداد را فاش می‌کند.

نسخه‌ای از فیلم توقیف‌شدۀ «برادران لیلا» طی هفته‌های اخیر به طور گسترده‌ در سایت‌های اینترنتی پخش شد و این فیلم را، به‌ویژه به‌دلیل نزدیکی درونمایۀ پیشگویانۀ آن با شعار «زن زندگی آزادی» و اعتراضات شش ماه گذشتۀ ایران، به فیلمی بحث‌برانگیز در میان مخاطبان ایرانی تبدیل کرد.

سعید روستایی، کارگردان اثر، در واکنش به پخش اینترنتی نسخه‌ای از «برادران لیلا»، در صفحه اینستاگرام خود چند عکس از بازیگران فیلم ازجمله ترانه علیدوستی در نقش «لیلا» را منتشر کرد و روز یک‌شنبه ششم فروردین نیز به بازتاب‌های پخش اینترنتی نسخه‌ای از «برادران لیلا» اشاره کرد و نوشت: «ما در حیرتیم از این حجم از واکنش مثبت و دلنشین.»

آقای روستایی ضمن «قدردانی» از بینندگان فیلم خود نوشت: «امیدوارم به‌زودی شرایطی فراهم شود تا نسخۀ کامل‌تر فیلم را در دسترس شما عزیزان قرار دهیم.»

انتشار این متن اما واکنش روح‌الله سهرابی، مدیرکل نظارت بر نمایش و عرضه فیلم وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را در پی داشت.

آقای سهرابی «ابراز امیدواری کارگردان فیلم برادران لیلا برای انتشار نسخه کامل فیلم» را «تعجب‌آور» خواند و آن را «تشکر از مخاطبان برای دیدن نسخه قاچاق» توصیف کرد و در ادامه نوشت:«یعنی قاچاق فیلم اقدامی عامدانه بوده؟»

این مقام وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی همچنین هشدار داد که «این رشته سر دراز دارد و چنانچه لازم باشد، به‌زودی ابعاد تازه و مهمی از آن» منتشر خواهد شد.

فیلم سینمایی «برادران لیلا» از زمان حضور در جشنواره کن تاکنون در ایران توقیف بوده و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اجازه اکران به فیلم را نداده است.

حذف واردات «خودروهای سواری کارکرده» از قانون بودجه با وجود تصویب مجلس

واردات «خودروهای سواری کارکرده» که پارسال در مجلس شورای اسلامی تصویب شد، به‌طور غیرمنتظره‌ای از قانون بودجه حذف شده است.

کمیسیون تلفیق مجلس اواسط بهمن گذشته تصویب کرد که واردات انواع خودرو با حداکثر عمر پنج سال آزاد است؛ یک ماه پس از آن نیز مجلس مجوز این واردات را به وزارت صمت داد.

با این حال، به گزارش خبرگزاری ایسنا، در متن نهایی قانون بودجه ۱۴۰۲ عبارت «خودروهای سواری» حذف شده است.

برخی تحلیلگران اقتصادی گفته بودند واردات این خودروها می‌تواند به تنظیم بازار خودرو در ایران و کاسته شدن از دامنه نفوذ مافیای خودرو کمک کند.

نرگس محمدی در پیامی طرح موسوم به عفو رهبر را «نمایشی فریبکارانه» خواند

نرگس محمدی بار دیگر برای شهادت درباره «تعرض و آزار جنسی زنان زندانی» اعلام آمادگی کرد

نرگس محمدی، مدافع حقوق بشر که در زندان اوین محبوس است، آنچه به نام «عفو رهبری» خوانده می‌شود را نمایشی برای فریب دولت‌های غربی دانست و از مجامع بین‌المللی خواست مردم ایران را برای پایان دادن به جمهوری اسلامی یاری کنند.

این زندانی مدافع حقوق بشر در پیامی که در روزهای اخیر در نشستی در ژنو خوانده شد، تاکید کرد: سیاست‌های زن‌ستیزانه حکومت استبداد دینی شدت گرفته و مسمومیت‌های سریالی دختران دانش‌آموز نیز حاوی این پیام بود که سرکوب زنان ادامه خواهد داشت.

خانم محمدی همچنین بار دیگر برای شهادت دادن درباره «تعرض و آزار جنسی زنان زندانی» اعلام آمادگی کرد.

در جریان بازداشت گسترده معترضان در بیش از شش ماه گذشته، گزارش‌های متعددی از تجاوز و تعرض به زنان از سوی مأموران حکومتی در زندان‌ها منتشر شد.

شبکه خبری «سی‌ان‌ان» نیز اوایل آذرماه یک گزارش تحقیقی در این زمینه منتشر کرد.

در واکنش به پخش این گزارش، وزیر خارجه جمهوری اسلامی این گزارش‌ها را «جهت‌دار و نادرست» توصیف کرد و گفت که نمی‌تواند این موضوع را تأیید کند و ادعاهای «بی‌مبنای» بسیاری شبیه به این مطرح است.

نرگس محمدی، سخنگوی کانون مدافعان حقوق بشر، بارها بازداشت و زندانی شده است و آخرین بار به ۱۰ سال و هشت ماه زندان و ۱۵۴ ضربه شلاق محکوم شد.

دهمين بسته تحريم‌های کانادا علیه ایران به‌دلیل نقض حقوق بشر و تولید پهپاد و موشک بالستیک

کانادا در شش ماه گذشته، همزمان با اعتراضات سراسری در ایران، صحنه تظاهرات مختلف علیه حکومت جمهوری اسلامی بوده است

دولت کانادا روز دوشنبه هفتم فروردین اعلام کرد که دو نهاد و هشت مقام نظامی و انتظامی جمهوری اسلامی ایران را به‌دلیل نقض حقوق بشر و تولید پهپادهای نظامی و موشک‌های بالستیک تحریم کرده است.

وزارت خارجه کانادا در بیانیه‌ای گفت در تحریم‌های جديد اين کشور که دهمین بسته تحریم علیه جمهوری اسلامی از ماه اکتبر گذشته تاکنون است، «چند فرمانده ارشد سپاه پاسداران و نیروی انتظامی به‌دلیل نقض شدید و سیستماتیک حقوق بشر» تحریم شده‌اند.

در بخش دیگری از این بیانیه گفته می‌شود که چند مقام ارشد دیگر به‌دلیل مشارکت در تولید پهپادهای نظامی و موشک‌های بالستیک مورد تحریم قرار گرفته‌اند.

تنش بین جمهوری اسلامی ایران و کشورهای غربی پس از بی‌نتیجه ماندن مذاکرات احیای برجام و در پی آن سرکوب بی‌رحمانه و خونین اعتراضات شش ماه گذشته و ارسال پهپادهای انتحاری به روسیه تشدید شده است. مقامات جمهوری اسلامی فروش پهپاد به روسیه برای استفاده در جنگ اوکراين را تکذیب می‌کنند.

ملانی جولی، وزیر خارجه کانادا، روز دوشنبه گفت: «ما از رژیم ایران می‌خواهیم سرکوب بی‌رحمانه مردم را متوقف کرده و با حسن نیت به مطالبات آن‌ها پاسخ دهد».

وزارت خارجه کانادا در بخش دیگری از بیانیه خود افزود که نهادهای تحریم شده «با مختل کردن و یا دستکاری در ارتباطات آنلاین مخالفان رژیم و یا تامین ابزارهایی که نیروی انتظامی در سرکوب بی‌رحمانه اعتراضات مخالفان از آن‌ها استفاده می‌کند»، از جمهوری اسلامی حمایت می‌کنند.

احمد خاتمی: زنان حجاب را نعمت بدانند، مردان لباس تنگ نپوشند

از اظهارات احمد خاتمی چنین برمی‌آید که حکومت ممکن است درصدد تحمیل نظرات متعصبانه خود به مردان در خصوص پوشش نیز برآید

احمد خاتمی، یکی از امامان جمعه موقت نماز تهران، روز دوشنبه مدعی شد «حجاب برای مردان این است که لباسی با علائم و نوشته‌های خارجی و یا لباس تنگ به تن نکنند».

به ادعای این عضو تندرو «مجلس خبرگان رهبری»، زنان نیز باید حجاب را یک نعمت بدانند.

احمد خاتمی سال گذشته نیز زمان کوتاهی پیش از آغاز اعتراضات جنبش «زن، زندگی، آزادی» گفته بود که «بسیاری از بی‌حجاب‌ها، زن و بچه‌دزدها و اختلاس‌گران هستند».

به‌رغم خشونت‌های حکومتی با معترضین پس از مرگ مهسا امینی در بازداشت پلیس امنیت اخلاقی بر سر حجاب اجباری، شمار بیشتری از زنان و دختران ایران بدون حجاب تحمیلی در شهر تردد می‌کنند. این روند در ایام عید امسال به میزان محسوسی گسترش یافته است.

خبرنگاران خارجی بازگشته از تهران گزارش داده‌اند که زنان و دختران در تمامی نقاط پایتخت و بسیاری از شهرهای دیگر، اعتنایی به حجاب اجباری ندارند و فرزندان خانواده‌های مقامات و نیروهای انتظامی نیز در میان آن‌ها هستند.

حسین جلالی، یک نماینده تندرو مجلس، روز ششم فروردین از جزییات طرحی در پارلمان خبر داد که براساس آن، برای زنان و دخترانی که حجاب اجباری را زیر پا بگذارند، مجازات نقدی و باطل شدن گذرنامه درنظرگرفته شده است.

اما از اظهارات احمد خاتمی چنین برمی‌آید که حکومت ممکن است درصدد تحمیل نظرات متعصبانه خود به مردان در خصوص پوشش نیز برآید.

محسنی اژه‌ای: ضابطین با هر نوع خلاف مسبب آزردگی مردم مؤمن برخورد کنند

غلامحسین محسنی اژه‌ای رئیس دستگاه قضایی جمهوری اسلامی

غلامحسین محسنی اژه‌ای، رئیس دستگاه قضایی جمهوری اسلامی، به ضابطین قوه قضاییه دستور داد که با «هر نوع ناهنجاری خلاف قانون و شرع» که «در ملاء‌عام رخ می‌دهد و سبب آزردگی مردم مؤمن می‌شود»، برخورد کنند.

آقای محسنی اژه‌ای روز دوشنبه ۷ فروردین در جلسه شورای عالی قوه قضاییه و شورای قضایی استان‌ها همچنین تأکید کرد: «ضابطین موظف‌اند این موارد را برای رسیدگی به مراجع ذی‌صلاح قضایی ارجاع دهند و مراجع قضایی نیز باید در رسیدگی به این قبیل پرونده‌ها اهتمام داشته باشند.»

این اظهارات در حالی است که در روزهای اخیر گزارش‌هایی از پلمب اصناف و بازداشت افراد به‌دلایلی ازجمله رعایت‌نکردن حجاب اجباری و نیز «روزه‌خواری» منتشر شده است.

بر اساس گزارش رسانه‌های ایران، در چند روز اخیر ده‌ها واحد صنفی در استان‌های مختلف پلمب شده و تعدادی از مردم نیز بازداشت شده‌اند.

سال گذشته نیز محمدجواد منتظری، دادستان کل کشور در آستانه ماه رمضان در نامه‌ای به فرمانده نیروی انتظامی، «روزه‌خواری» در ملأ عام را «جرم» اعلام کرد و خواستار «برخورد قانونی» با «روزه‌خواران» حتی در خودروی شخصی شد.

محسنی اژه‌ای در بخش دیگری از اظهاراتش بار دیگر کسانی را که به گفته او، «شایعه‌سازان و نشردهندگان اکاذیب و جعلیات و دروغ‌ها» هستند، تهدید کرد.

او گفت: «قوه قضاییه با تمام توان به مقابله با هر آن‌چه امنیت روانی و فیزیکی مردم را تهدید می‌کند، خواهد پرداخت و از موارد نقض و مخدوش کردن حقوق عامه جلوگیری به عمل خواهد آورد.»

در روزهای پایانی سال گذشته و پس از بالا گرفتن انتقادها علیه حکومت در جریان مسمومیت‌های مشکوک در مدارس، مأموران جمهوری اسلامی افرادی را به اتهام «شایعه‌سازی» در این رابطه بازداشت کردند.

حزب حاکم قزاقستان، به‌رغم برخی گشایش‌ها، باز هم پیروز انتخابات پارلمانی اعلام شد

یک هفته پس از برگزاری انتخابات زودهنگام در قزاقستان، نتایج نهایی این انتخابات نشان داد که حزب حاکم در این کشور تقریباً دوسومِ کرسی‌های پارلمان را به دست آورده است.

بر اساس نتایج انتخابات پارلمانی قزاقستان که روز دوشنبه هفتم فروردین اعلام شد، از ۹۸ کرسی پارلمان ۶۲ کرسی به حزب قدرتمند «امانت» رسید.

همچنین در این دور از انتخابات، نمایندگانی از شش حزب توانستند به پارلمان راه یابند، این در حالی است که در دوره قبلی پارلمان فقط نمایندگان سه حزب حضور داشتند.

به غیر از حزب حاکم، پنج حزب دیگر بین چهار تا هشت نماینده در پارلمان جدید خواهند داشت و هفت کرسی باقیمانده را نامزدهای مستقل در اختیار خواهند داشت.

اما این احزاب راه‌یافته به پارلمان نیز همگی کم‌وبیش به قاسم جومارت توکایف، رئیس‌جمهور قزاقستان، وفادارند و چندین حزب مخالف حکومت همچنان از فعالیت سیاسی ممنوع هستند.

این گشایش بسیار محدود بخشی از اصلاح قانون اساسی است که سال گذشته با ادعای ساختن «قزاقستان جدید» عادلانه‌تر و به درخواست توکایف به تصویب رسید.

سازمان امنیت و همکاری اروپا پس از انتخابات پارلمانی قزاقستان اعلام کرد که چارچوب‌های قانونی در این کشور «هنوز به اصلاح نیاز دارد تا زمینه کافی برای برگزاری انتخابات دموکراتیک فراهم شود».

با این حال، این سازمان اشاره کرد که اصلاحات پیشین «انتخاب بیشتری» را برای رأی‌دهندگان فراهم کرد.

درحالی‌که ویدئوهایی از پرکردن صندوق‌های رأی در چندین منطقه قزاقستان در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده، سازمان امنیت و همکاری اروپا تأکید کرد که «بی‌نظمی‌های قابل توجه و اقدامات حفاظتی مهم در طول شمارش نادیده گرفته شد».

قزاقستان که با روسیه و چین، دو قدرت منطقه، هم‌مرز است، همچنان جزو کشورهایی به شمار می‌رود که آمارهای مربوط به مبارزه با فساد مالی، خویشاوندسالاری و نابرابری‌های اقتصادی در آن بهبود نیافته است.

کمتر از دو سال پیش، اعتراضات قزاقستان که در واکنش به بحران اقتصادی به راه افتاد، با کمک نیروهای نظامی روسیه به‌شدت سرکوب شد و دولت قزاقستان مدعی شد اعتراضات کشور توسط «گروه‌های مسلح وابسته به خارج» به خشونت کشیده شده بود.

در زمان، دولت قزاقستان از کشته‌شدن ۲۲۵ نفر در اعتراضات خبر داد و مدعی شد «۱۹ نفر از این افراد نیروهای امنیتی و بقیه تروریست‌ها» بودند.

«حمله انتحاری» به ساختمان وزارت خارجه حکومت طالبان در منطقه حفاظت‌شده کابل

یکی از نیروهای امنیتی طالبان در مقابل ساختمان وزارت خارجه در کابل، پس از انفجار روز دوشنبه ۷ فروردین

روز دوشنبه ۷ فروردین بر اثر یک انفجار «انتحاری» در مقابل ساختمان وزارت خارجه حکومت طالبان در کابل دست‌کم شش نفر کشته و ۱۰ نفر زخمی شدند.

استفانو سوزا، از سازمان غیردولتی ایتالیایی «ایمرجنسی» که مرکز جراحی قربانیان جنگ در مرکز شهر کابل را اداره می‌کند، به خبرگزاری‌ها گفت که این انفجار در ساعات شلوغ رفت‌وآمد کارمندان رخ داده و دست‌کم یک کودک در میان مجروحان این انفجار دیده می‌شود.

مسئولان امنیتی طالبان تاکنون واکنش رسمی به این خبر نداشته‌اند اما یک منبع دیپلماتیک طالبان که خواسته نامش فاش نشود، به رادیو آزادی، بخش افغان رادیو اروپای آزاد، گفته پاسگاه ایست‌بازرسی مقابل دروازه ورودی ساختمان وزارت خارجه حکومت طالبان هدف حمله انتحاری قرار گرفته است.

وزارت خارجه افغانستان در منطقه‌ای بسیار حفاظت‌شده از شهر کابل قرار دارد و محل استقرار چندین اداره دولتی و سفارتخانه‌های خارجی نیز هست.

دروازه ورودی وزارت خارجه حکومت طالبان روز ۲۱ دی‌ماه سال گذشته هم هدف حمله انتحاری قرار گرفته بود که بر اثر آن ۱۴ تن، ازجمله چندین دیپلمات افغان، کشته و بیش چهل تن دیگر زخمی شدند.

مسئولیت آن حمله انتحاری را شاخه خراسان گروه داعش پذیرفت.

حکومت طالبان که «برقراری امنیت» را از اهداف اصلی خود در افغانستان اعلام کرده، در هفته‌های اخیر هدف ناامنی بیشتر از سوی گروه اسلام‌گرای رقیب خود یعنی «حکومت اسلامی»، معروف به داعش، بوده است.

گروه داعش در هفته‌های اخیر مسئولیت بمب‌گذاری روز ۲۰ اسفند در مرکز فرهنگی «تبیان»، نزدیک به جمهوری اسلامی، را بر عهده گرفت و کشته شدن محمد داود مُزَمِّل، والی طالبان در ولایت بلخ افغانستان، در روز ۱۸ اسفند بر اثر انفجار در دفترش نیز به داعش نسبت داده می‌شود.

محمد داوود مزمل یکی از بالاترین مقام‌های کشته‌شده از زمان بازگشت طالبان به قدرت در دو سال گذشته است.

ارزش شرکت توئیتر به کمتر از نصف کاهش یافت

پنج ماه پس از آن‌که ایلان ماسک، میلیاردر سرشناس، رسانه اجتماعی توئیتر را به قیمت ۴۴ میلیارد دلار خرید، گزارش‌های تازه نشان می‌دهد که ارزش توئیتر اکنون کمتر از نصف شده است.

به‌نوشته خبرگزاری فرانسه، بر اساس یک ایمیل داخلی که توسط رسانه‌های خبری آمریکایی مشاهده شده، ایلان ماسک ارزش فعلی توئیتر را ۲۰ میلیارد دلار اعلام کرده است.

با این حساب ارزش توئیتر اکنون در سطح شرکت‌هایی چون اسنپ (شرکت مادر پیام‌رسان آمریکایی اسنپ‌چت که ۱۸.۲ میلیارد دلار ارزش دارد) و پینترست (پلتفرم اشتراک‌گذاری تصاویر به ارزش ۱۸.۷ میلیارد دلار) رسیده است.

ایلان ماسک که همچنین مدیر اجرایی شرکت تسلا و گروه هوافضای اسپیس‌ایکس است، در ایمیل داخلی شرکت توئیتر نوشته است که توئیتر با چنان مشکلات مالی شدیدی مواجه است که در مقطعی در آستانه ورشکستگی قرار گرفت.

به‌نوشتهٔ آقای ماسک در این ایمیل، توئیتر سه میلیارد دلار در سال زیان داده و این شرکت در حال حاضر «تنها برای چهار ماه دیگر» پول دارد.

ایلان ماسک از زمان به دست گرفتن کنترل توئیتر تعداد کارمندان این شرکت را از ۷۵۰۰ نفر به کمتر از ۲۰۰۰ نفر کاهش داد.

دوره کوتاه مدیریت ماسک بر توئیتر با سیاست‌های جدید و جنجالی همراه بوده که باعث واکنش شدید برخی کاربران و روزنامه‌نگاران و رسانه‌ها و حتی دولت‌ها شده است.

آبان‌ماه گذشته، توئیتر قابلیتی را راه‌اندازی کرد که به کاربران اجازه می‌داد تا هشت دلار برای تأیید «چک آبی» بپردازند. ترول‌ها (مزاحم‌های اینترنتی) به سرعت از آن استفاده کردند و حساب‌هایی را با جعل هویت برخی شرکت‌های معروف راه‌اندازی کردند.

پس از آن نیز حساب توئیتری متعلق به چندین روزنامه‌نگار برجسته در آمریکا که اخبار مربوط به ایلان ماسک، مالک این شرکت، را پوشش می‌دهند، ناگهانی و بدون ذکر دلیل به حال تعلیق درآمد.

ایلان ماسک در آذرماه گذشته پس از انجام یک نظرسنجی عمومی که در آن ۵۷ درصد به کناره‌گیری‌اش رأی دادند، در توئیتی نوشت که به محض یافتن جانشین کنار خواهد رفت.

بیشتر

XS
SM
MD
LG