خبرهای کوتاه
ترامپ اولین گردهمایی کارزار انتخاباتی خود را برگزار کرد

دونالد ترامپ در حالی که با چند پرونده کیفری و احتمال اعلام جرم علیه خود مواجه است، روز شنبه پنجم فروردین اولین گردهمایی مبارزات انتخاباتی ریاست جمهوری خود را در تگزاس برگزار کرد.
دونالد ترامپ، درحالیکه با چند پرونده کیفری و احتمال اعلام جرم علیه خود مواجه است، روز شنبه پنجم فروردین اولین گردهمایی مبارزات انتخاباتی ریاستجمهوری خود را در تگزاس برگزار کرد.
خبرگزاری فرانسه نوشت که این کاندیدای جمهوریخواه برای گردهماییِ آغاز کارزار انتخاباتی خود که در شهر وِیکوی تگزاس برگزار شد، انتظار حضور ۱۵ هزار هوادار را داشت اما تعداد حاضران «بسیار کمتر» از این رقم بود.
رئیسجمهور پیشین آمریکا در سخنرانی روز شنبه خود مدعی شد که «قربانی تحقیقات ساختگی» است و از دادستانهایی که پروندههای او را در دست دارند، با الفاظی توهینآمیز یاد کرد.
او همچنین مدعی شد که تحقیقات کیفری علیه او «پایان یافته» و قضاتی را که در ایالتهای نیویورک، واشینگتن و آتلانتا پرونده او را پیگیری میکنند، «دیوانههای چپ تندرو» توصیف کرد که بهگفتهٔ او «بیگناهی افراد برایشان فرقی ندارد».
دونالد ترامپ، ۷۶ ساله، بهدلیل تلاشهایش برای ملغیکردن نتیجهٔ انتخابات ریاستجمهوری سال ۲۰۲۰ آمریکا و تحریک به شورش مرگباری که هوادارانش در ساختمان کنگره آمریکا به راه انداختند، تحت بازجویی فدرال قرار دارد.
او با این حال در روزهای اخیر از هوادارانش خواست، در اعتراض به اعلام جرم علیه او توسط دادستانی نیویورک، تجمع اعتراضی برگزار کنند، اما این درخواست او با واکنش سکوت هوادارانش روبهرو شد.
بنابر گزارشها، حتی برخی از طرفداران سرسخت رئیسجمهور سابق آمریکا اعتراض به اقدام دادستانی نیویورک را «هدردادن وقت و یا تلهگذاری پلیس» توصیف کردهاند.
آقای ترامپ با چندین پرونده کیفری مواجه است و اولین جلسه از دادرسی مربوط به نقض قوانین مالی کارزارهای انتخاباتی توسط او در بحبوحه کارزار انتخابات ریاستجمهوری سال ۲۰۱۶، به اتهام «دادن حق سکوت» به یک ستاره پورن، روز سهشنبه در دادگاه فدرال شعبه منهتن در نیویورک برگزار میشود.
برخی کارشناسان معتقدند که اگر هیئت منصفه این اتهام را تأیید کند، ممکن است آقای ترامپ بازداشت شود.
مهمترین خبرهای ایران و جهان
سپیده فرهان، کنشگر مدنی و زندانی سیاسی سابق درگذشت

سپیده فرهان (فرحآبادی) از زندانیان سیاسی سابق که در اعتراضهای سال ۹۶ بازداشت و به زندان محکوم شده بود، به شکل نامعلومی درگذشت و روز ۲۰ خرداد به خاک سپرده شد.
گزارشهای منتشر شده در شبکههای اجتماعی حاکی است که پیکر بیجان خانم فرهان روز ۱۹ خرداد در منزلش در کرج پیدا شده بود
هنوز از دلیل درگذشت این زندانی سیاسی سابق اطلاعی در دست نیست. با این حال، گفته میشود که پیکر او در «بهشت سکینه» کرج دفن شده است.
سپیده فرهان دانشآموخته رشته معماری و فعال مدنی، روز ۱۲ دیماه ۹۶ در جریان اعتراضهای سراسری در تهران بازداشت و به بند ۲۰۹ زندان اوین منتقل شد.
او یک ماه و نیم بدون حق ملاقات با خانواده و بدون دسترسی به وکیل مدافع در سلول انفرادی زندانی و تحت بازجویی بود و در ۲۸ بهمن همان سال با سپردن وثیقه ۲۵۰ میلیون تومانی به صورت موقت از زندان آزاد شد.
او در دادگاه انقلاب تهران به شش سال حبس و ۷۴ ضربه شلاق محکوم شد و سپس گفته شد که محکومیت او به دو سال کاهش یافته است که از دی ۹۸ آغاز شد و بعد از یک سال و نیم، در تیر ۱۴۰۰ آزاد شد.
پرونده نگهداری اسناد محرمانه؛ ترامپ اتهامات علیه خود را «مسخره و بیاساس» خواند

دونالد ترامپ، رئیس جمهوری سابق آمریکا روز شنبه ۲۰ خرداد، اتهامات مطرح شده در پرونده نگهداری اسناد محرمانه علیه خود را «مسخره» و «بی اساس» خواند.
دادستانی فدرال ایالات متحده روز گذشته متن کیفرخواست حاوی ۳۷ اتهام علیه دونالد ترامپ را منتشر کرد.
رئیس جمهور سابق آمریکا آمریکا که در نشست جمهوریخواهان در ایالت جورجیا صحبت میکرد، دولت جو بایدن را متهم کرد که با طرح اتهامات علیه او میخواهد مانع از حضورش در انتخابات ریاست جمهوری آتی شود.
او گفت، آنها پرونده پشت پرونده مطرح میکنند تا «جنبش ما را متوقف کنند و اراده مردم آمریکا را بی اثر کنند.»
دونالد ترامپ تصریح کرد: «جو بایدن می خواهد مهمترین رقیب سیاسی خود را به زندان بیندازد، چرا که در نظر سنجی از او جلوتر است.»
او اضافه کرد: «در نهایت، آنها به دنبال من نیستند. آنها به دنبال شما هستند. در این بحبوبه (من یک مانع هستم) که بر سر راهشان ایستادهام.»
آسوشیتدپرس میگوید، این رویکرد دونالد ترامپ در مقابله با پروندههای حقوقی مطرح شده، شیوهای معمول است که تاکنون بارها آن را به کار برده است. دونالد ترامپ در مواجهه با تحقیقات قضایی تلاش کرده است تا از مقامات مجری قانون مشروعیتزدایی کند و خود، و حامیانش، را به عنوان قربانی معرفی کند، حتی زمانی که با اتهامات جدی مواجه است.
در کیفرخواست دادستانی فدرال ۳۷ اتهام علیه دونالد ترامپ مطرح شده است. این اتهامات در ارتباط با پرونده نگهداری صدها سند محرمانه از جمله فایلهای مربوط به اسرار اتمی و طرحهای نظامی آمریکا است که آقای ترامپ پس از ترک کاخ سفید در سال ۲۰۲۱ با خود برده بود.
طبق این کیفرخواست، دونالد ترامپ اسناد فوق محرمانه را در یک دستشویی نگهداری کرده و برخی دیگر را به ویلای خود در مارا لاگو در ایالت فلوریدا منتقل کرده بود.
جک اسمیت، بازرس ویژه وزارت دادگستری آمریکا در این پرونده دونالد ترامپ، در نخستین اظهار نظر علنی روز گذشته گفت: «قوانین ما که از اطلاعات امنیت ملی محافظت میکنند برای ایمنی و امنیت ایالات متحده حیاتی هستند و باید اجرا شوند. نقض چنین قوانینی، کشور ما را به خطر میاندازد.»
آقای اسمیت اضافه کرد: «ما یک قانون در کشور داریم که برای همه اعمال میشود.»
بازرس ویژه همچنین ابراز امیدواری کرد این پرونده به سرعت در دادگاه مورد رسیدگی قرار گیرد.
قرار است رئیس جمهوری پیشین آمریکا روز سهشنبه در دادگاه فدرال در میامی حضور یابد.
«لغو اسکان» گروهی از دانشجویان دانشگاه تهران در رابطه با حجاب اجباری

گزارشهای دانشجویی از ایران حاکی است که تعدادی از دانشجویان دختر دانشگاه تهران به دلیل سر باز زدن از «حجاب اجباری» از سوی مجتمع خوابگاهی این دانشگاه «در یک روز ناگهان» لغو اسکان شدند.
شوراهای صنفی دانشجویان کشور روز شنبه ۲۰ خرداد در کانال تلگرامی خود خبر داد که حراست مجتمع خوابگاهی چمران در همدستی با حراست دانشگاه تهران، علاوهبر «مدرکسازی» علیه دانشجویان هنگام ورود و خروج، سختگیری را «به درون دیوارهای خوابگاه» دختران هم کشاندهاست.
بر اساس این گزارش، پس از پیگیری دانشجویانی که اسکانشان لغو شده است مشخص شد این لغو اسکان «به علت حجاب» بوده است.
شوراهای صنفی تصمیم به لغو اسکان شماری از دانشجویان دختر را «یکی از بیشرمانهترین» اقدامات مسئولان دانشگاه تهران خوانده و تصریح کرده است: «در مراجعۀ این دانشجویان به مسئولان حراست دانشگاه، مشخص شد که حراست عکسهایی از این دانشجویان در هنگام ورود به خوابگاه یا خروج از آن در دست داشته است که نشان میدهد حراست خوابگاه و دانشگاه در حال جمعآوری و تهیه مدارکی علیه دانشجویان هستند.»
این گزارش میافزاید در حالی که مسئولان دانشگاه تهران در جریان اعتراضهای سال گذشته از نیروهای حراست خوابگاه برای «شناسایی» دانشجویان شرکت کننده در تجمعها استفاده کردند، اکنون در رابطه با سر باز زدن دانشجویان از حجاب اجباری چنین رویهای در پیش گرفتهاند.
شوراهای صنفی دانشجویان کشور همچنین از افزایش «بیسابقۀ» نظارت بر ورود و خروج دانشجویان دختر به مجتمع خوابگاهی چمران خبر داده و نوشته است حراست اجازه ورود بعد از ساعت ۱۰ شب به خوابگاه را به «یک بار در طول ترم» کاهش داده است.
فعالان دانشجویی اعلام کردند علاوه بر رفتار تحقیرآمیز با دانشجویان، این رویه درباره خانوادههای آنان هم صورت میگیرد و در یک مورد بعد از تماس با پدر یکی از دانشجویان، به او گفته شده «گفتیم اینها را به شما بگوییم بلکه به غیرتتان بر بخورد».
در ادامه گزارش شوراها آمده است که حتی خروج از خوابگاه بعد از ساعت ۱۰ نیز دشوارتر شده و فقط با ارائه بلیت سفر یا در صورت بیماری «به تشخیص پزشک خوابگاه» امکانپذیر است و به همین دلیل جان دانشجویان را ممکن است به خطر بیاندازد.
در یک مورد، به مسمومیت یکی از دانشجویان اشاره شده که پزشک خوابگاه با اعزام او به بیمارستان مخالفت کرده و اخیراً مسئولان حراست حتی اجازه تماس با اورژانس را نمیدهند و فقط اورژانس مستقر در کوی خوابگاه را خبر میکنند.
بر اساس این گزارش، سختگیریهای جدید در شرایطی اعمال میشود که مسئولان خوابگاه چمران از تأمین «سادهترین امکانات رفاهی» ناتوان هستند و دانشجویانی که مشکلات خوابگاه را پیگیری میکنند، به «لغو اسکان» تهدید شدهاند.
انفجار در کارخانۀ موشکسازی ترکیه پنج کشته بر جای گذاشت

انفجار در یک کارخانه تولید موشک و مواد منفجره در نزدیکی پایتخت ترکیه به کشته شدن پنج تن از کارگران این کارخانه منجر شد.
واسیپ شاهین، فرماندار آنکارا، به خبرنگاران گفت که انفجار حدود ساعت ۸:۴۵ صبح شنبه ۲۰ خرداد در محوطه شرکت دولتی صنایع شیمیایی و مکانیکی در حومه پایتخت ترکیه رخ داد.
او افزود احتمالاً دلیل انفجار، واکنش شیمیایی هنگام تولید دینامیت بوده و دادستانها تحقیقات رسمی در این زمینه را آغاز کردهاند.
شبکه تلویزیونی انتیوی گزارش داده که دود خاکستری بر فراز محوطه کارخانه دیده شده و آمبولانسها و ماشینهای آتشنشانی به سمت محل انفجار در حرکت بودند.
این گزارش میگوید بر اثر موج انفجار، شیشههای خانههای اطراف کارخانه شکسته و خانوادههای کارکنان کارخانه به سمت محل حادثه رفتهاند تا از سرنوشت عزیزان خود باخبر شوند.
هنوز جزییات بیشتری در مورد مجروحان احتمالی این حادثه منتشر نشده است.
بارندگی به پاکسازی آسمان دودآلود کانادا کمک کرد؛ دود به نروژ هم رسید

یک هفته پس از آغاز آتشسوزیهای وسیع در کانادا که ابرهای متراکم دود و آلودگی شدید هوا در بخشهای شرقی آمریکا را نیز به دنبال داشت، رسانههای کانادا بامداد شنبه، ۲۰ خرداد، گزارش دادند کاهش دمای هوا و بارندگی به پاکسازی آسمان دودآلود از مناطق پرجمعیتتر کانادا کمک کرده، اما حریق در شمال استان کِبِک ادامه دارد.
به گزارش شبکه سیبیسی کانادا، کاهش دود در جنوب غربی استان انتاریو نظر به ادامه آتشسوزیهای کبک ممکن است یک تسکین موقتی باشد.
وزیر امور اضطراری کانادا از سوختن حدود چهار میلیون هکتار از اراضی جنگلی در بیش از ۴۰۰ مورد حریق دراین کشور خبر داده بود. آتشسوزیها استانهای آلبرتا، نُوا اسکوشا، انتاریو و کبک را دربرگرفت و صدها هزار تن از ساکنان بخشهایی از کانادا و عمدتا در استان کبک از خانه خود تخلیه شدند.
ابرهای غلیظ نارنجیرنگ دود که اواسط هفته گذشته از کانادا وارد آسمان شرق آمریکا شد، در کار عادی پروازها از فرودگاه نیویورک و شهرهای اطراف اخلال ایجاد کرد. دود به مناطق دورتری تا ویسکانسین و همچنین به جنوب ویرجینیا هم رسیده بود.
به گفته شبکه سیانان، حدود ۷۵ میلیون نفر در آمریکا زیر نفوذ دود قرار گرفتند.
در همین حال رسانههای اروپا روزهای جمعه و شنبه خبر دادند که دود ناشی از حریق گسترده کانادا اکنون به نروژ و اسکاتلند نیز رسیده است.
سرویس هواشناسی اسکاتلند اعلام کرد که تودههای دود کانادایی را در غرب اسکاتلند شناسایی کرده اما فعلا بر شرایط آب و هوایی این منطقه تأثیری نخواهد داشت و تنها آسمان را در غروب خورشید «دراماتیکتر» خواهد کرد زیرا غروب خورشید به دلیل وجود ذرات مهآلود در بخش فوقانی جو زمین، «روشنتر» بهنظر میرسد.
شبکه سیانان روز جمعه گزارش داده بود که تودههای دود از کانادا در سراسر گرینلند پراکنده شده و به آسمان نروژ هم رخنه کرده است.
کارشناسان گفتهاند که در وضعیتی که دود به لایههای فوقانی اتمسفر نفوذ میکند، مدت طولانیتری در جو باقی میماند و میتواند تا مسافتهای بسیار دور برسد. این امر هرچند برای مردم شاید کمی احساس بوی سوختگی را ایجاد کند اما سبب گرم شدن سریعتر قطب شمال خواهد شد.
این در حالی است که قطب شمال در حال حاضر چهار برابر سریعتراز سایر نقاط جهان گرم میشود، امری که پیامدهای جهانی مانند امواج گرما، آتشسوزیهای جنگلی و سیلهای ناگهانی و مهیب بهدنبال دارد.
با وخیمترشدن وضعیت آب و هوایی، پیشبینی شده که آتشسوزیها، بهویژه در دوران خشکسالی و گرما، با شدتی بیش از گذشته دامن انسانها را بگیرد.
اولین پیروزی والیبال ایران در لیگ ملتها پس از دو باخت

تیم ملی والیبال ایران در ناگویا با برتری ۳-۱ مقابل چین، اولین پیروزی خود را در لیگ ملتهای ۲۰۲۳ به دست آورد.
ایران که دو باخت پشت هم مقابل ژاپن و لهستان متحمل شده بود، در دور سوم از هفته اول این رقابتها توانست دارنده سه جام قهرمانی آسیا و سه نشان طلا از بازیهای آسیایی را شکست دهد.
ایران در حضور ۳۵۰۰ تماشاگر، بازی را با ترکیب محمد موسوی، محمد ولیزاده، محمدجواد معنوینژاد، پوریا حسینخانزاده، جواد کریمی، امین اسماعیلنژاد و محمدرضا حضرتپور آغاز کرد و در ست اول، ۲۵-۲۳ مغلوب شد.
چینیها با نزولی چشمگیر، در ست دوم از امتیاز ۱۵ فراتر نرفتند. کو زونگ شوای و چن جیا جی، لیبروهای چین در برابر ایران روزی پر اشتباه را سپری کردند.
ضعف چین در دریافت اول، از ست دوم تا پایان مسابقه برقرار ماند. جابهجایی لیبروها با یکدیگر چارهساز نبود و گو چنگ پاسور چین، توپهای مناسبی دریافت نمیکرد.
در ست سوم، چین در بیستمین امتیاز متوقف شد. در چهارمین ست هم برتری یکطرفه از آن شاگردان بهروز عطایی بود و چین از عدد نازل ۱۴ فراتر نرفت. به نحوی که فرصت بیشتری به بازیکنان ذخیره رسید تا امتیاز پایانی را هم شهروز همایونفرمنش کسب کند.
امین اسماعیلنژاد برترین بازیکن ایران در هفته اول، در این بازی هم ستاره زمین بود و ۲۶ امتیاز کسب کرد. پوریا حسینخانزاده پدیده ۱۸ ساله ایران بار دیگر درخشید و ۱۶ امتیاز گرفت.
در آن سوی زمین، ژانگ جینیین با اختلافی چشمگیر برترین بازیکن تیمش بود. پشت خطزن باشگاه گدانسک لهستان با قامت ۲۰۷ سانتیمتری، بارها روی دست مدافعان ایران پرید و در خط سرویس هم موفق ظاهر شد. او به تنهایی ۲۰ امتیاز به دست آورد.
ایران در آخرین بازیاش از هفته نخست لیگ ملتها، یکشنبه در برابر اسلوونی قرار میگیرد. این تیم با سرمربیگری گئورگی کرتیو از رومانی، دو پیروزی ارزشمند مقابل فرانسه (قهرمان المپیک و مدافع عنوان قهرمانی) همچنین صربستان به دست آورده. یک شکست هم مقابل بلغارستان متحمل شده است.
بهروز عطایی سرمربی ایران پیش از دیدار با چین گفته بود: «مقابل لهستان نسبت به دیدار با ژاپن عملکرد خیلی بهتری داشتیم و امیدوارم که این روند رو به رشد، ادامه داشته باشد تا به اهدافمان برسیم.»
در سایر دیدارها، آرژانتین در اوتاوا ۳-۱ از سد کانادا گذشت. ایتالیا با همین نتیجه کوبا را پشت سر گذاشت. در نبرد اروپاییها نیز هلند با درخشش مارتن فان گاردرن ۳-۰ آلمان را برد.
در گروه اول به میزبانی ناگویا، ژاپنیها توانستند صربستان را از پیش رو بردارند. لهستان هم پس از پیروزی دشوار ۳-۲ مقابل ایران، به همان سختی و با همان نتیجه از سد بلغارستان گذشت.
رادیو فردا؛ م.ر.ب.ب/
سرویس امنیتی اوکراین با انتشار یک فایل صوتی روسیه را عامل تخریب سد معرفی کرد

تشکیلات اطلاعاتی اوکراین روز جمعه، ۱۹ خرداد، اعلام کرد تماسی را ردگیری کرده که «ثابت میکند» یک «گروه خرابکار روسی» «یا هواداران روسیه» عامل ریزش سد کاخوفکا در استان اشغالشده خرسون در جنوب اوکراین بوده است.
به گزارش خبرگزاریها، سرویس امنیتی اوکراین، اسبییو، یک کلیپ صوتی از تماس ادعایی را در کانال تلگرامی خود منتشر کرد.
تماس یادشده گفتوگوی میان دو مرد درباره سد است؛ یکی از آنها میگوید: آنها (اوکراینیها) به آن (سد) حمله نکردند. کار گروه خرابکاری ما بود... میخواستند (مردم) را بترسانند... کار طبق برنامه پیش نرفت و (عوامل یادشده) کاری را بیش از آنچه که در نظر داشتند، انجام دادند».
اوکراین جزئیات بیشتری در مورد مکالمه «ردگیری» شده نداد.
کییف ریزش این سد مهم بهروی رودخانه دنیپرو را که روز ۱۶ خرداد رخ داد، «انفجار عامدانه» از سوی ارتش روسیه عنوان میکند.
وزارت کشور اوکراین روز جمعه اعلام کرد که چهار تن دیگر در سیل ایجاد شده به دنبال شکستن سد کشته شده و ۱۳ تن هنوز ناپدید هستند. هزاران تن از روستاییان ساکن آبادیهای اطراف سد از خانه خود تخلیه شده و سیلاب دستکم ۶۰۰ کیلومتر مربع را دربرگرفته است.
ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین، دو روز بعد از ریزش سد از بخشی از استان خرسون که هنوز در تسلط کشورش است، بازدید کرد و دستوراتی برای پرداخت غرامت و رسیدگی به سیلزدگان صادر کرد.
کرملین اعلام کرده که ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، فعلا برنامهای برای بازدید از وضعیت در اطراف سد ندارد. کرملین کماکان مدعی است که گلولهبارانهای نیروهای اوکراینی عامل ریزش سد بود.
در این میان، آقای پوتین روز جمعه در جریان دیدار با الکساندر لوکاشنکو، رئیسجمهور بلاروس، خبر داد که سلاحهای هستهای تاکتیکی روسیه از یک ماه دیگر در خاک این کشور متحد با کرملین مستقر خواهد شد. مینسک و مسکو ماه گذشته قرارداد در این زمینه را رسمی کردند که با واکنش تند غرب روبهرو شد.
روسیه همچنین روز ۲۰ خرداد اعلام کرد که ضدحمله اوکراین آغاز شده، اما «با شکستهای سخت» برای کییف همراه بوده است.
معاون وزیر دفاع اوکراین روز جمعه از نبردهای سنگین، بهویژه در منطقه دونتسک خبر داد و گفت «دشمن در باخموت نیز در حال عقبنشینی است».
وزارت دفاع بریتانیا که تحولات جنگ را رصد میکند، «پیشرفتهای محسوس» اوکراین در برخی جبههها در روزهای پنجشنبه و جمعه را تأیید کرده است.
ارتش اوکراین خبر داد که در تازهترین حمله پهپادی روسیه در بامداد شنبه در بندر اودسا در ساحل دریای سیاه، سه تن کشته و ۲۷ غیرنظامی دیگر زخمی شدند.
نماینده مجلس مذاکره نمایندگان ایران و آمریکا در نیویورک را تأیید کرد

پس از انتشار گزارشهای تأییدنشده درباره مذاکرات ایران و آمریکا بر سر احیای برجام، یک نماینده مجلس ایران انجام این مذاکرات غیررسمی میان تهران و واشینگتن در نیویورک را تأیید کرد.
پیشتر روزنامه «هاآرتص» با استناد به گفتههای مقامات دفاعی اسرائیل گزارش داده بود که ایران و آمریکا به توافق بر سر احیای برجام «بسیار نزدیک» شدهاند.
پس از آن بود که یک سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گزارشهای منتشر شده در مورد نزدیک شدن تهران و واشینگتن به توافق «موقت» بر سر احیای برجام را «غلط» و «گمراهکننده» خواند.
با این حال مجتبی توانگر، نماینده مجلس، روز شنبه، ۲۰ خرداد، مذاکرات محرمانه ایران و آمریکا در نیویورک را تأیید کرد و در توئيتی نوشت: «با وجود انجام مذاکراتی در نیویورک توافق قریبالوقوعی به دلیل کارشکنی آمریکا وجود ندارد.»
او آمریکا را به تلاش برای «امتیازگیری هستهای از ایران در ازای آزادسازی داراییهای بلوکه شده» کشور متهم کرده و نوشت که این اقدام «خلاف قانون و مغایر منافع ایران است.»
آن طور که این نماینده مجلس نوشته، «دولت آمریکا همچنین درصدد کشاندن ایران به مذاکرات مستقیم رسمی است. دولت آمریکا حتی در زمینه مبادله زندانیان نیز جدی نبوده و آن را به غنیسازی مرتبط میکند.»
او در ادامه انتشار گزارشهای رسانهای در این زمینه را «فضاسازیهای رسانهای» نامیده و نوشته است که هدف از آنها «در مقطع فعلی، شرطیسازی فضای اقتصادی و وارد کردن شوک به بازار است.»
روزنامه فایننشال تایمز روز ۱۲ خرداد به نقل از دیپلماتها و تحلیلگران نوشته بود که رابرت مالی، نماینده آمریکا در امور ایران، چندین بار با امیرسعید ایروانی، سفیر و نماینده داٰئم ایران در سازمان ملل متحد، دیدار کرده است.
طبق این گزارش، مقامات آمریکایی و اتحادیه اروپا مذاکرات بر سر چگونگی تعامل با ایران و به ویژه برنامه هستهای این کشور را آغاز کردهاند.
یک فرد نزدیک به دولت جو بایدن که نامش فاش نشده به روزنامه فایننشال تایمز گفته بود که این گفتوگوها عمدتا بر امکان تبادل زندانیان با ایران متمرکز بوده است.
دستکم سه شهروند آمریکایی در ایران زندانی هستند.
با استفاده از گزارشهای شبکههای اجتماعی و رادیوفردا/ ب. ب./ ف. دو.
حمله با اسلحه ساچمهای به فعالان اصلاحطلب در گچساران چهار مصدوم به جا گذاشت

خبرگزاری ایلنا روز شنبه، ۲۰ خرداد، از مصدومیت شماری از «فعالان مجازی و اهالی رسانههای اصلاحطلب» در شهرستان گچساران در استان کهگیلویه و بویراحمد توسط فرد یا افراد «نامعلوم» خبر داد.
بر اساس این گزارش، این افراد که تعداد آنها ۱۱ نفر اعلام شده، با شلیک اسلحه ساچمهای مصدوم شدهاند.
زمان این حمله اندکی پس از ساعت ۹ شب پنجشنبه، ۱۸ خرداد، و مکان آن در خارج از یک قهوهخانه یا کافیشاپ گزارش شده است.
اسامی مصدومشدگان میلاد محمدی، زعیم موسوی، عباس الهی و میثم سینا اعلام شده است.
زعیم موسوی و میلاد محمدی در بیمارستان شهید رجایی دوگنبدان، عباس الهی در بیمارستان شرکت نفت و میثم سینا هم سرپایی در همان ساعات اولیه در بیمارستان شهید رجایی معالجه و مرخص شده، اما «همچنان ساچمه در شانه دارد».
این گزارش حاکی است که میلاد محمدی بر اثر این حمله اکنون «۱۵ ساچمه» در بدن دارد.
عباس عبدی، مهرداد علیپور، ایمان قاسمی، مهدی رمضانی و فربد یوسفی از دیگر فعالان مجازی و رسانهای هستند که در زمان حمله در کنار مصدومان و در نشست دوستانه آنها حضور داشتند.
هنوز علت این حمله و انگیزه فرد یا افراد مهاجم مشخص نیست.
نیروی انتظامی گچساران وعده داده که این فرد یا افراد ناشناس را بهزودی شناسایی و بازداشت خواهد کرد.
با استفاده از گزارشهای ایلنا و رکنا و شبکههای اجتماعی/ ب. ب./ ف. دو.
وقوع «بیش از ۱۶۰۰ سیل» در ایران در ده سال اخیر، با خسارت هزاران میلیاردی

آمار سازمان منابع طبیعی ایران حکایت از آن دارد که در ده سال اخیر «بیش از ۱۶۰۰» سیل در کشور به راه افتاده که در مجموع هزاران میلیارد تومان خسارت بر جای گذاشته است.
خبرگزاری تسنیم روز شنبه، ۲۰ خردادماه، به نقل از سازمان منابع طبیعی نوشت که «در ده سال اخیر بیش از ۱۶۰۰ سیل در کشور اتفاق افتاده» و «هر سیل به طور متوسط بیش از ۴۰ میلیارد تومان خسارت اقتصادی برجای گذشته است».
به این ترتیب خسارت جاری شدن سیل در ایران تنها در ده سال گذشته بیش از ۶۰ هزار میلیارد تومان بوده است.
خبرگزاری تسنیم یادآوری کرده است که پس از سیلهای سال ۱۴۰۱ که دهها کشته نیز بر جای گذاشت، ابراهیم رئیسی «برای ارائه و تصویب لایحه اجرای گسترده عملیات آبخیزداری در نقاط بحرانی سیل» مهلتی ده هفتهای تعیین کرد، اما با گذشت نزدیک به یک سال هنوز این لایحه تصویب نشده است.
به گفته مدیرکل سیلاب و آبخوانداری سازمان منابع طبیعی، با اجرای عملیات آبخیزداری «میتوان شدت آسیب سیلها را پایین آورد و از خسارات جانی و مالی پیشگیری کرد».
سیلی چند روزه که در مرداد سال ۱۴۰۱ در چندین استان ایران به راه افتاد علاوه بر آن که بیش از ۶۰ قربانی بر جای گذاشت، تنها به بخش کشاورزی هم بر اساس برآوردهای اولیه «بیش از شش هزار میلیارد تومان» خسارت زد.
به گفته حمیدرضا پیروان، رئیس گروه مهندسی حفاظت از آب و خاک پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری، خشکسالیهای پیاپی و تغییر الگوی بارش بر اثر گرمایش جهانی، تغییر کاربری اراضی، رعایت نکردن حریم رودخانهها و عدم برنامهریزی مدون برای منابع خاکی از جمله عوامل افزایش میزان فرسایش خاک و افزایش احتمال وقوع سیلهای مخرب در کشور است.
خبر آمار چشمگیر از وقوع سالانه سیل در ایران کمتر از یک هفته پس از آن منتشر میشود که وقوع سیل و طوفان در مناطقی از استانهای اصفهان، آذربایجان شرقی، تهران، زنجان، سمنان، قزوین، مازندران، همچنین سرریز شدن سد گتوند در مسجدسلیمان، جان دستکم شش نفر را گرفت، بیش از ۵۳ تن را روانه بیمارستان کرد و دهها خانه را تخریب کرد.
منابع: تسنیم، رادیوفردا/ ف. دو.
طرح ۳۷ اتهام علیه دونالد ترامپ در ارتباط با پرونده نگهداری اسناد محرمانه

دادستانی فدرال ایالات متحده روز جمعه، ۱۹ خرداد، متن کیفرخواست علیه دونالد ترامپ را منتشر کرد. کیفرخواست حاوی ۳۷ اتهام علیه رئیس جمهور سابق آمریکا است.
رئیس جمهوری پیشین آمریکا متهم است که با نگهداری اسناد محرمانه، اسرار امنیتی کشور را در معرض خطر قرار داده است.
در این کیفرخواست ۳۷ اتهام علیه دونالد ترامپ مطرح شده است. این اتهامات در ارتباط با پرونده نگهداری صدها سند محرمانه از جمله فایلهای مربوط به اسرار اتمی و طرحهای نظامی آمریکا است که آقای ترامپ پس از ترک کاخ سفید در سال ۲۰۲۱ با خود برده بود.
طبق این کیفرخواست، دونالد ترامپ با وکلای خود برای «دروغ گفتن به بازرسان» صحبت کرده است.
او همچنین اسناد محرمانه را در یک دستشویی نگهداری کرده و برخی دیگر را به ویلای خود در مارا لاگو در ایالت فلوریدا منتقل کرده بود.
در این کیفرخواست ۴۹ صفحهای علیه رئیس جمهور پیشین آمریکا آمده است، دونالد ترامپ به یکی از وکلای خود گفته که «بهتر نیست فقط به آنها بگوییم که اینجا چیزی نداریم؟ »
جک اسمیت، بازرس ویژه وزارت دادگستری آمریکا در این پرونده دونالد ترامپ، در نخستین اظهار نظر علنی در این خصوص گفت: «قوانین ما که از اطلاعات امنیت ملی محافظت میکنند برای ایمنی و امنیت ایالات متحده حیاتی هستند و باید اجرا شوند. نقض چنین قوانینی، کشور ما را به خطر میاندازد.»
آقای اسمیت اضافه کرد: «ما یک قانون در کشور داریم که برای همه اعمال میشود.»
بازرس ویژه همچنین ابراز امیدواری کرد این پرونده به سرعت در دادگاه مورد رسیدگی قرار گیرد.
قرار است رئیس جمهوری پیشین آمریکا روز سهشنبه در دادگاه فدرال در میامی حضور یابد.
این در حالی است که دونالد ترامپ بر بیگناهی خود تاکید کرده است. به دنبال اعلام ایراد اتهام علیه رئیس جمهور پیشین، دونالد ترامپ در شبکههای اجتماعی به جک اسمیت حمله کرد.
آقای ترامپ در شبکه اجتماعی خود موسوم به «تروت سوشل» درباره جک اسمیت نوشت: «او از ترامپ متنفر است، یک "روانی" و دیوانه که نباید در هیچ موردی که با "دادگاه" مرتبط است، دخالت کند.»
مأموران پلیس فدرال آمریکا، افبیای، تابستان سال گذشته خانههای آقای ترامپ، از جمله اقامتگاه او در مارا لاگو در ایالت فلوریدا را تفتیش کرده و اسنادی را که او با خود از کاخ سفید برده بود، ضبط کردند.
دولت فدرال در سال میلادی گذشته دهها سند با مهر محرمانه را که از املاک آقای ترامپ ضبط شده بود، بررسی کرد.
به دنبال کشف و ضبط این اسناد، مریک گارلند، وزیر دادگستری و دادستان کل ایالات متحده، جک اسمیت را به عنوان بازرس ویژه این پرونده منصوب کرد.
هرچند متهم شدن رسمی آقای ترامپ در دادگاه نیویورک به پرداخت رشوه سکوت به یک زن از طریق وکیلش مانع از ادامه نامزدی او برای انتخابات ریاست جمهوری نشده، به گفته برخی از رسانههای آمریکا، محکومیت احتمالی او در خصوص نگهداری اسناد محرمانه ممکن است مانع از ادامه نامزدی او شود، زیرا عملکرد این سیاستمدار را در نحوه برخورد درست با اسناد محرمانه مملکتی تعیین میکند.
بازداشت تعدادی از جوانان زاهدان در پی برگزاری سی و ششمین جمعه اعتراضی

در پی تظاهرات ضد حکومتی در سی و ششمین «جمعه اعتراضی» زاهدان، نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی عصر و شامگاه نوزدهم خرداد ماه باردیگر در چند منطقه مرکز استان سیستان و بلوچستان، اقدام به بازداشت گسترده شماری از نوجوانان، جوانان و همچنین تعدادی از نیروهای انتظامات مسجد مکی، محل برگزاری نماز جمعه اهل سنت، کردند.
سایت حال وش، که اعتراضات و موارد نقض حقوق بشر در سیستان و بلوچستان را پوشش میدهد، شامگاه جمعه نوزدهم خرداد، نوشت، نیروهای امنیتی «به صورت گسترده اقدام به بازداشت نوجوانان و جوانان در مناطق مختلف زاهدان» کردند.
منابع مطلع در زاهدان به این سایت گفتند که «نیروهای نظامی و لباس شخصی در خیابان مجیدیه واقع در مناطق شیرآباد، غدیر، فلکه خیام و توحید شهر زاهدان» اقدام به بازداشت گسترده افرادی کردند که بیشترشان «زیر هیجده سال» بودهاند.
سایت حال وش افزود که تا ساعتهای اوایل بامداد شنبه توانسته هویت دستکم ۹ تن از بازداشت شدگان را احزار کند و این معترضان بازداشت شده شامل شامل یاسر توتازهی، علی زردکوهی، حامد ریگی، عبدالله خروت، ابراهیم گرگیج، علی ریگی، روح الله شهبخش، حامد خارکوهی و سعید گرگیج هستند.
کانال تلگرامی رصد بلوچستان نیز با اشاره به بازداشتهای گسترده نوزدهم خرداد ماه، تاکید کرد که «نیروهای نظامی لباس شخصی» پس از نماز جمعه اهل سنت زاهدان و در ساعتهای پس از اعتراضات مردمی این شهر «اقدام به بازداشت تعدادی از جوانان بلوچ» در محلههای مختلف زاهدان کردند اما توضیحی درباره «علت بازداشت و اتهامات انتسابی به این جوانان» ارائه نکردند.
همزمان کمپین فعالین بلوچ در گزارشی اعلام کرد که چهار تن از بازداشت شدگان عصر و شامگاه جمعه زاهدان، از نیروهای داوطلب «انتظامات مسجد مکی» بودهاند که شامل یاسر توتازهی، روحالله شهبخش، حامد خارکوهی و علی ریگی است.
کمپین فعالین بلوچ از قول یک منبع مطلع افزود که چهار نیروی انتظامات مسجد مکی بعد از تمام شدن نماز جمعه و سخنرانی مولوی عبدالحمید اسماعیلزهی، «با سرویس خود میخواستند به منزل بروند که ماموران لباس شخصی آنها را بازداشت کرده و با خود بردند.»
این کمپین همچنین تاکید کرد که عمده بازداشتهای عصر و شامگاه جمعه در مناطق مختلف زاهدان را نیروهای اداره کل اطلاعات سیستان و بلوچستان انجام دادهاند.
شهر زاهدان، مرکز استان سیستان و بلوچستان از هشتم مهر ماه که پس از نماز جمعه اهل سنت و با شلیک مستقیم نیروهای امنیتی نزدیک به یکصد تن از مردم در «جمعه خونین» کشته شدند صحنه اعتراضات مداوم در روزهای جمعه بوده که به «جمعههای اعتراضی» شهرت یافته است.
دستگاههای امنیتی جمهوری اسلامی با وجود بازداشتهای گسترده و صدور احکام سنگین زندان و حتی اعدام در مورد شماری از معترضان، تاکنون در سرکوب جمعههای اعتراضی زاهدان ناکام ماندهاند.
پوتین: سلاحهای اتمی تاکتیکی از ماه ژوئیه در بلاروس مستقر میشوند

ولادیمیر پوتین، رییس جمهور روسیه، روز جمعه ۱۹ خرداد گفت پس از آماده شدن انبارهای ویژه در روزهای هفتم و هشتم ژوئیه سلاحهای اتمی تاکتیکی این کشور در بلاروس مستقر خواهند شد.
از زمان فروپاشی اتحاد شوروی این اولین باری است که روسیه سلاحهای اتمی خود را در خاک این کشور دیگر مستقر میکند.
آقای پوتین در ماه مارس این تصمیم را اعلام کرد و در توجیه آن به استقرار سلاحهای اتمی تاکتیکی آمریکا در تعدادی از کشورهای اروپایی در چند دهه اخیر اشاره کرد.
کاخ کرملین در بیانیهای گفت که رییس جمهور روسیه در دیدار با الکساندر لوکاشنکو به رییس جمهور بلاروس گفته است: «همه چیز طبق برنامه پیش می رود. انبارهای مخصوص در روزهای هفتم و هشتم ژوئیه آماده خواهند شد و ما بلافاصله کار انتقال و استقرار تسلیحات مناسب در کشور شما را شروع می کنیم.»
آقای پوتین تهاجم نظامی به اوکراین را یک جنگ سرنوشت ساز برای بقای روسیه در برابر توسعه مرزهای ناتو میداند و کشورهای غربی را متهم میکند که با ارسال مقادیر زیادی اسلحه به اوکراین به یک جنگ نیابتی برای به زانو درآوردن روسیه دامن میزنند.
در مقابل اوکراین میگوید که تا خروج تمامی سربازان روسیه از قلمرو این کشور به جنگ ادامه خواهد داد و درعین حال خواستار پیوستن هرچه سریعتر به ناتو است.
آمریکا از تصمیم روسیه برای استقرار سلاحهای اتمی تاکتیکی در خاک بلاروس انتقاد و درعین حال تصریح کرده است که در نظر ندارد آرایش سلاحهای هستهای استراتژیک خود را تغییر دهد.
مسکو و واشینگتن جنگ اوکراین را بزرگترین تنش و بحران در مناسبات خود از زمان پایان جنگ سرد میدانند.
در سالهای اخیر معاهدههای مهم کنترل تسلیحاتی بین دو کشور از هم پاشیده و مسکو و واشینگتن به طور علنی طرف مقابل را به این دلیل محکوم کردهاند.
تسلیحات اتمی تاکتیکی که به بلاروس منتقل میشوند تحت کنترل کامل ارتش روسیه خواهند بود. محل استقرار آنها هنوز مشخص نشده است.
ولادیمیر پوتین، تصمیمگیرنده نهایی در مورد استفاده از سلاحهای اتمی روسيه، در گذشته گفته است که تعدادی سامانه موشکی متحرک «اسکندر» به بلاروس تحویل داده شدهاست. این نوع موشکهای بالستیک با برد کوتاه قادر به حمل کلاهکهای هستهای و به گفته منابع روس برد آنها ۵۰۰ کیلومتر است.
بلاروس نیز اعلام کرده که جنگندههای سوخو- ۲۵ نیروی هوایی این کشور برای حمل موشکهای مجهز به کلاهک -ای آماده شدهاند. براساس منابع روس برد پرواز این جنگندهها حدود هزار کیلومتر است.
در صورت شلیک از پایگاه هوایی اصلی بلاروس در حومه مینسک، این نوع تسلیحات میتوانند تقریبا تمامی اروپای شرقی از جمله چند کشور عضو ناتو و شهرهایی نظیر برلین و استکهلم را هدف بگیرند.
در پی فروپاشی اتحاد شوروی در سال ۱۹۹۱ دولت آمریکا با اقدامات گستردهای توانست تمامی تسلیحات اتمی موجود در قزاقستان، اوکراین و بلاروس را به روسیه منتقل کند که وارث زرادخانه هستهای اتحاد شوروی شد.
ولادیمیر پوتین بارها در سخنان خود به استقرار موشکهای « ب - ۶۱» رایجترین موشک مجهز به کلاهک هستهای ارتش آمریکا در قلمرو کشورهای عضو ناتو از جمله بلژیک، هلند، آلمان، ایتالیا و ترکیه اشاره کرده است.
روسیه همچنین نارضایتی خود از ارتقاء این موشکها را اعلام کرده است که مدت کوتاهی پس از بحران موشکی کوبا در سال ۱۹۶۲ به خدمت ارتش آمریکا درآمد.
تأخیر هفت ساله پاکستان در واردات گاز ایران و امضای سند جدید گازی با ترکمنستان

در پی تاخیر هفت ساله پاکستان در واردات گاز ایران و تهدید جمهوری اسلامی به دریافت خسارت «۱۸ میلیارد دلاری»، دولت اسلامآباد سند همکاری جدید با ترکمنستان برای تسریع واردات گاز امضا کرد.
به گزارش پایگاه خبری «اکسپرس تریبون» پاکستان، وزرای انرژی دو کشور جمعه ۱۹ خرداد، سند همکاری مشترک برای تسریع در ساخت خط لوله ترکمنستان-افغانستان-پاکستان-هند (تاپی) را امضا کردند.
دفتر نخستوزیری پاکستان نیز با انتشار بیانیهای گفته است پروژه گاز «تاپی» جلوهای از همکاری استراتژیک پاکستان و ترکمنستان در بخش انرژی است.
دفتر نخستوزیری پاکستان همچنین از مقامات ارشد ترکمنستان برای حضور در آیین افتتاح گذرگاه مرزی «چمن» میان این کشور و افغانستان دعوت کردد.
هنوز معلوم نیست آیا پاکستان از مقامات ایران نیز برای حضور در این آیین دعوت کرده یا نه، اما در پی تعلل هفت ساله دولت اسلامآباد در دریافت گاز ایران، اخیرا مقامات جمهوری اسلامی تهدید به اقامه دعوی خسارت «۱۸ میلیارد دلاری» علیه پاکستان کرده و اعلام کردند که این کشور باید فورا برای دریافت گاز ایران، زیرساخت ها را فراهم سازد.
این در حالی است که گزارش اخیر مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی نشان میدهد کسری گاز ایران طی سالهای آینده به شدت افزایش خواهد یافت و کشور مجبور به واردات گاز است.
بر اساس قرارداد پروژه گازی «تاپی» ترکمنستان سالانه ۳۳ میلیارد متر مکعب، معادل دو برابر کل صادرات کنونی گاز ایران، صادرات گاز به افغانستان، پاکستان و هند خواهد داشت که چهار برابر حجم گازی است که طبق قرارداد سال ۲۰۰۹ قرار بود ایران از ابتدای سال ۲۰۱۵ راهی پاکستان کند.
هفته گذشته نیز جواد اوجی وزیر نفت ایران، از آغاز دوباره واردات گاز از ترکمنستان در ماه جاری خبر داد.
با استفاده از گزارشهای خبری اکسپرس تریبون و رادیو فردا؛د.خ
محمد خاتمی: نمیتوان حجاب را به زور به جامعه تحمیل کرد

محمد خاتمی، رئیس جمهور پیشین ایران و از چهرههای اصلی اصلاح طلبان٬ با تمایز قائل شدن بین «عفاف» و «حجاب» تاکید کرد که حجاب را «با زور» نمیتوان به جامعه تحمیل کرد.
به گزارش روز جمعه ۱۹ خرداد وب سایت جماران، این مقام پیشین جمهوری اسلامی در دیدار جمعی از فعالان مسایل زنان و بانوان فعال در عرصههای اجتماعی و سیاسی، گفت: «ما از جامعه عفیف حمایت میکنیم اما به آن معنا نیست که عفت را با حجاب یکی بدانیم و آن را به زور به جامعه تحمیل کنیم.»
محمد خاتمی با اشاره به آیهای از قران مبنی بر این که «در دین اجباری نیست»، اضافه کرد: «یعنی در دین خدا که اصل است، زور و اجبار وجود ندارد پس چرا باید در فرع آن زور و تحکم باشد.»
در حالی محمد خاتمی گفته است که «حجاب را نمیتوان به زور» به جامعه تحمیل کرد که حجاب اجباری زنان یکی از موضوعهای محوری برای جمهوری اسلامی بهشمار میرود و بسیاری از مقامات جمهوری اسلامی از آن با عنوان «خط قرمز نظام» نام میبرند.
حکومت جمهوری اسلامی پس از اعتراضات سراسری اخیر دور تازهای از سختگیری برای اعمال حجاب اجباری را شروع کرده است. همزمان قوه قضائیه و دولت سیزدهم «لایحه حمایت از فرهنگ حجاب و عفاف» را به مجلس ارائه کردهاند که برای تشدید فشار برای تحمیل حجاب در کشور است.
این لایحه مجازاتهای سنگینی برای شهروندان بابت رعایت نکردن حجاب اجباری در نظر گرفته است که مجازاتهایی مانند محرومیت از خدمات اینترنتی، تعطیلی کسبوکارها و توقیف خودرو را در بر میگیرد.
منتقدان میگویند این لایحه برای تشدید فشار بر زنان جهت تن دادن به پوشش مورد نظر حکومت و مجبور کردن شهروندان به اعمال حجاب اجباری در نظر گرفته شده است.
اما اعتراضات سراسری«زن، زندگی، آزادی» و اقدامات مدنی زنان در اعتراض به اجباری بودن آن تلاشهای جمهوری اسلامی برای اعمال حجاب اجباری را به چالش کشیدهاند.ارائه «لایحه حمایت از فرهنگ حجاب و عفاف» از جمله اقدامات جمهوری اسلامی برای تشدید سختگیریهای حجاب اجباری بدون دامن زدن به بسیج بیشتر مخالفان ارزیابی شده است.