لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۲۱ مهر ۱۴۰۵ تهران ۰۲:۰۰

خبرهای کوتاه

اتحادیه اروپا هزار و ۶۰۰ شخص و نهاد روسی را در فهرست تحریم‌ها قرار داد

وزیران خارجه اتحادیه اروپا روز دوشنبه ۲۰ مهر با افزودن نام حدود هزار و ۶۰۰ شخص و نهاد روسی را به فهرست تحریم‌های این اتحادیه موافقت کردند.

کایا کالاس، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، با اعلام این تصمیم در شبکهٔ اجتماعی ایکس نوشت که این تحریم‌ها صنایع نظامی روسیه را هدف قرار می‌دهد.

به نوشته خانم کالاس، بیش از نیمی از افراد و نهادهای مشمول تحریم‌های جدید، در زنجیرهٔ تولید موشک‌های بالستیک روسیه فعالیت دارند. او این اقدام را بزرگ‌ترین گسترش یک‌بارهٔ فهرست تحریم‌های اتحادیه اروپا از آغاز بحران اوکراین توصیف کرد.

کمیسیون اروپا اعلام کرده که این تحریم‌ها، جدای از بستهٔ بیست‌ودوم تحریم‌ها خواهد بود.

گزارش‌ها حاکی است که مذاکرات دربارهٔ این بسته، شامل محدودیت‌های اقتصادی و تجاری جدید، از جمله ممنوعیت واردات فلزات و کودهای شیمیایی از روسیه، همچنان ادامه دارد و تصویب رسمی آن زودتر از ماه آینده میلادی پیش‌بینی نمی‌شود.

کالاس روز دوشنبه همچنین خبر داد وزیران خارجه اتحادیهٔ اروپا از طرح ممنوعیت ورود اتباع روسیه که در جنگ اوکراین جنگیده‌اند حمایت کردند اما در عین حال گفت باید سازوکار اجرایی آن مشخص شود.

او در این باره گفت: «توافق سیاسی حاصل شده است و تنها باید جزئیات فنی آن را نهایی کنیم».

اتحادیه اروپا ماه‌هاست که موضوع اعمال این ممنوعیت را بررسی می‌کند، اما با پرسش‌هایی دربارهٔ نحوهٔ اجرای آن مواجه بوده است.

مهم‌ترین خبرهای ایران و جهان

یخچال‌های بسیاری از فروشگاه‌های فرانسه هدف حملات سایبری قرار گرفتند

زنی در ۲۰ مهر از کنار یخچال‌های خالی مواد غذایی تازه در یک سوپرمارکت «اینترمارشه»، پس از حمله‌ای سایبری، عبور می‌کند
زنی در ۲۰ مهر از کنار یخچال‌های خالی مواد غذایی تازه در یک سوپرمارکت «اینترمارشه»، پس از حمله‌ای سایبری، عبور می‌کند

هکرها شبانه دمای یخچال‌ها و فریزرهای بسیاری از سوپرمارکت‌های فرانسه را تا ۵۰ درجهٔ سانتی‌گراد بالا بردند و در یک حملهٔ سایبری گسترده، در چند صد فروشگاه باعث آتش‌سوزی و فاسد شدن مواد غذایی شدند.

دادسرای پاریس روز دوشنبه ۲۰ مهر اعلام کرد که حمله‌ای در مقیاس وسیع، «یخچال‌های متصل به شبکهٔ چندین خرده‌فروش بزرگ مواد غذایی در سراسر فرانسه را تحت تأثیر قرار داده» و منجر به فاسد شدن مواد غذایی و آتش‌سوزی شده است.

یکی از اعضای دفتر سباستین لکورنو، نخست‌وزیر فرانسه، گفت که او به آژانس ملی امنیت سایبری فرانسه دستور داده است تحقیقات در این زمینه را آغاز کند.

او افزود که فرانسه با همتایان اروپایی خود هماهنگی می‌کند، چون ممکن است کشورهای دیگر نیز آسیب دیده باشند، و مقام‌ها در حال ارزیابی این موضوع هستند که آیا شرکت‌های فرانسوی دیگری نیز در معرض خطر قرار دارند.

فلیکس آیمه، تحلیلگر ارشد اطلاعات تهدیدهای سایبری در شرکت «سکویا»، گفت که اسپانیا، پرتغال، لهستان، آلمان و بلژیک نیز از این حمله آسیب دیده‌اند.

فروشگاه زنجیره‌ای «کارفور» اعلام کرد که ۸۰ سوپرمارکت آن هدف قرار گرفته و شرکت «موپرنی» گفت که پنج درصد فروشگاه‌هایش تحت تأثیر قرار گرفته است.

لس موسکتر، مالک فروشگاه زنجیره‌ای «اینترمارشه»، اعلام کرد که یخچال‌های حدود ۱۵۰ فروشگاه آن به مدت شش ساعت در طول شب تا ۵۰ درجهٔ سانتی‌گراد گرم شده‌ بودند.

سخنگوی این شرکت گفت که همهٔ مواد غذایی فاسدشده، برای از میان بردن خطرات بهداشتی، دور ریخته شده‌اند.

گرت دو کلرک، ساکن پاریس، شاهد بود که کارکنان یک شعبهٔ اینترمارشه در مرکز پاریس چرخ‌دستی‌های پر از مواد غذایی را در یک سطل زبالهٔ بزرگ می‌ریختند و بستنی‌های آب‌شده از ظرف‌های شکسته به خیابان سرازیر شده بود.

هنوز برآوردی از کل زیان‌های این صنعت ارائه نشده است.

کریستل دلبرگ، مدیرکل انجمن خرده‌فروشان اروپا، در این زمینه گفت: «خرده‌فروشی و عمده‌فروشی نقشی اساسی در تأمین کالاهایی دارند که مردم هر روز به آن‌ها وابسته‌اند. این حادثه اهمیت تاب‌آوری در کل زنجیرهٔ تأمین را نشان می‌دهد».

سفارت آمریکا: چند آمریکایی در عربستان به‌دلیل تصویربرداری از حملات حوثی‌ها بازداشت شدند

سفارت آمریکا در ریاض روز دوشنبه ۲۰ مهر اعلام کرد چند شهروند آمریکایی به‌دلیل عکس‌برداری از حملات مرگبار حوثی‌های یمن به عربستان سعودی، بازداشت شده‌اند.

نمایندگی آمریکا اعلام کرد که «شهروندان آمریکایی به‌دلیل عکس‌برداری از رویدادهای اخیر بازداشت شده‌اند»، اما مشخص نکرد چند نفر بازداشت شده‌اند و آیا آزاد شده‌اند یا نه.

این سفارتخانه یادآوری کرد که مقام‌های سعودی هشدار داده‌اند «فیلم‌برداری، انتشار یا به‌اشتراک‌گذاری اطلاعات مربوط به دفاع در برابر موشک‌ها و پهپادها و محل‌های اصابت آن‌ها شما را در معرض مسئولیت قانونی قرار می‌دهد».

چند تن از اتباع خارجی مقیم ریاض به خبرگزاری فرانسه گفته‌اند که آشنایان آن‌ها به‌دلیل فیلم‌برداری از رویدادهای اخیر و انتشار تصاویر در شبکه‌های اجتماعی بازداشت شده‌اند.

آلمان برای رسیدن به اقتصاد پاک، باید «شش تریلیون یورو» هزینه کند

یک نیروگاه خورشیدی در شمال شرقی آلمان
یک نیروگاه خورشیدی در شمال شرقی آلمان

بر اساس یک مطالعۀ تازه که از سوی بانک دولتی توسعۀ آلمان انجام شده، این کشور برای رسیدن به اقتصادی که به تغییرات اقلیمی دامن نزند، باید طی دو دهۀ آینده نزدیک به شش‌ تریلیون یورو (معادل ۶.۷ تریلیون دلار) سرمایه‌گذاری کند.

این تخمین که موسسۀ تحقیقاتی «پروگنوس» آن را محاسبه کرده، بدین معناست که سرمایه‌گذاری‌های جاری و برنامه‌ریزی‌شدۀ قبلی، باید بیش از دو برابر شود.

بر این اساس، بخش عمدۀ هزینه‌ها بر عهدۀ شرکت‌ها و مصرف‌کنندگان خواهد بود و دولت تنها حدود ۱۲ درصد آن‌ها را خواهد پرداخت.

در عین حال، این تحقیق تازه که نتایج آن روز دوشنبه ۲۰ مهر منتشر شد، می‌گوید تنها نیمی از رقم به‌دست آمده، سرمایه‌گذاری اضافی برای حرکت به سوی اقتصاد سازگار با اقلیم خواهد بود. به‌عبارت دیگر، حتی اگر آلمان همچنان به صنایع مبتنی بر نفت، گاز و زغال‌سنگ متکی بماند، باز هم باید نزدیک به سه تریلیون یورو یا حدود سه تریلیون و پانصد میلیارد دلار هزینه کند.

بر اساس هدف‌گذاری قانونی دولت آلمان، این کشور باید تا سال ۲۰۴۵، از نظر اقلیمی به وضعیت خنثی برسد؛ بدین معنا که میزان تولید و آزاد کردن گازهای گلخانه‌ای در این کشور، از میزان قابل جذب یا ذخیره‌سازی، بیشتر نباشد.

بر اساس یافته‌های پژوهشگران، عمدۀ سرمایه‌گذاری باید در بخش حمل‌و‌نقل آلمان و حرکت به سمت وسایل نقلیۀ الکتریکی انجام شود.

همچنین بخش انرژی آلمان هم نیازمند سرمایه‌گذاری قابل توجهی است تا شبکۀ برق این کشور برای دریافت و انتقال برق تولیدشده از منابع تجدیدپذیر، مثل باد و انرژی خورشیدی، آماده شود.

پزشکیان از پرداخت پاداش‌های کلان به مدیران شرکت‌های زیان‌ده انتقاد کرد

رئیس‌جمهور اسلامی ایران روز دوشنبه ۲۰ مهر از دخالت نهادهای مختلف در انتصاب مدیران، نحوه مدیریت شرکت‌های دولتی و شبه‌دولتی و پرداخت پاداش‌های کلان به مدیران شرکت‌های زیان‌ده انتقاد کرد.

مسعود پزشکیان که در مراسم آغاز سال تحصیلی دانشگاه‌ها سخن می‌گفت، تاکید کرد حدود شش تا هفت هزار میلیون میلیارد تومان سرمایه، در اختیار این شرکت‌هاست، اما به گفته او عملکرد برخی از آن‌ها را «نمی‌توان مدیریت دانست».

او بدون نام بردن از شرکت‌های مورد نظرش همچنین از این‌که به گفته او «اجازه نمی‌دهند تصمیم بر اساس کارایی، دانایی و توانایی افراد گرفته شود» انتقاد کرد.

پزشکیان گفت این مشکلات را در «دیدار با مجبتی خامنه‌ای»، رهبر جمهوری اسلامی، مطرح کرده است. او اشاره‌ای به پاسخ احتمالی مجتبی خامنه‌ای به این انتقادات نکرد.

رئیس‌جمهور ایران همچنین با اشاره به قیمت بنزین گفت هزینه حمل‌ونقل هر لیتر بنزین چهار تا پنج هزار تومان است، در حالی که بنزین با قیمت ۱۵۰۰ تومان عرضه می‌شود.

او در عین حال هشدار داد افزایش ناگهانی قیمت بنزین می‌تواند جامعه را «دچار آشفتگی» کند، اما در عین حال گفت: «فردی که خانه‌ای مجلل دارد، نباید بدون توجه به وضعیت مالی خود از همان میزان یارانه گاز، برق و بنزین برخوردار شود که فرد نیازمند دریافت می‌کند».

مقام‌های دولت ایران در ماه‌های اخیر بارها از لزوم افزایش قیمت بنزین صحبت کرده‌اند. در همین زمینه نرخ «سهمیه سوم» بنزین در ایران از ۱۷ شهریور، رسماً از لیتری پنج هزار تومان به ۱۰ هزار تومان افزایش یافت.

هفت سناتور آمریکایی خواستار لغو مجوز واردات گازوئیل از روسیه شدند

جین شاهین، از سناتورهای دموکرات امضاکننده بیانیه جدید
جین شاهین، از سناتورهای دموکرات امضاکننده بیانیه جدید

هفت سناتور جمهوری‌خواه و دموکرات آمریکا می‌گویند که توافق دونالد ترامپ با ولادیمیر پوتین برای واردات گازوئیل روسیه به آمریکا، «برخلاف» قانون ممنوعیت واردات انرژی از این کشور است.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، روز یکشنبه ۱۹ مهر این سناتورها در بیانیه‌ای مشترک تأکید کردند که کنگره آمریکا در سال ۲۰۲۲، پس از حمله روسیه به اوکراین، واردات انرژی از روسیه را ممنوع کرد تا از تأمین مالی جنگ مسکو جلوگیری شود.

آنها گفتند: «تصمیم رئیس‌جمهور ترامپ برای اجازه واردات گازوئیل روسیه به آمریکا مستقیماً با این قانون مغایرت دارد.»

این سناتورها همچنین دولت ترامپ را متهم کردند که برخلاف الزامات قانونی، نه با کنگره مشورت کرده و نه توضیحی برای توجیه تصمیم خود ارائه داده است.

ترامپ روز جمعه ۱۷ مهر از توافق با همتای روس خود برای عرضه چند میلیون تن گازوئیل روسیه به بازار جهانی خبر داد؛ توافقی که با انتقاد اوکراین، اتحادیه اروپا و شماری از قانون‌گذاران آمریکایی روبه‌رو شد.

ترامپ هدف این تصمیم را کاهش قیمت گازوئیل در آمریکا عنوان کرده و گفته است افزایش عرضه سوخت روسیه به بازار جهانی، به‌ویژه به کاهش هزینه‌های کشاورزان، دامداران و رانندگان کامیون کمک خواهد کرد.

این تصمیم در شرایطی اتخاذ شده که جنگ در خاورمیانه و اختلال در عرضه جهانی انرژی، قیمت گازوئیل در آمریکا را به‌شدت افزایش داده است.

با این‌حال، سه سناتور دموکرات، جین شاهین، ریچارد بلومنتال و ران وایدن، و چهار سناتور جمهوری‌خواه، سوزان کالینز، لیزا مورکوفسکی، جان کرتیس و تام تیلیس، در این بیانیه تأکید کردند که آمریکا نباید در شرایط ادامه حملات روسیه به غیرنظامیان اوکراینی، منابع مالی تازه‌ای در اختیار پوتین قرار دهد و خواستار لغو فوری این تصمیم شدند.

در مقابل، اسکات بسنت، وزیر خزانه‌داری آمریکا، روز یکشنبه در گفت‌وگو با شبکه فاکس نیوز از توافق دفاع کرد و گفت دولت برای اجرای آن از «تمام اختیارات قانونی» خود استفاده خواهد کرد.

اعدام یک نفر در سیستان و بلوچستان به اتهام «عضویت در جیش‌العدل و قیام مسلحانه»

عکسی که خبرگزاری میزان از «عمر دَرَستاران» منتشر کرده است
عکسی که خبرگزاری میزان از «عمر دَرَستاران» منتشر کرده است

خبرگزاری میزان، وابسته به قوه قضاییه، از اعدام مردی جوان به نام عمر دَرَستاران در استان سیستان و بلوچستان به اتهام «عضویت در گروه جیش‌العدل و معاونت در قیام مسلحانه» خبر داد.

میزان نه به سن و زادگاه این فرد اشاره کرده و نه به دادگاه محل محاکمه او و شهری که در آن اعدام شده است.

به گفته قوه قضاییه، درستاران در «حمله تروریستی به مقر انتظامی شهرستان راسک، حمله به مقر سپاه شهرستان راسک، حمله به پایگاه پارود، و حملات تروریستی به مقر‌های نظامی در فروردین سال ۱۴۰۳ در شهرستان چابهار» نقش پشتیبانی گروه وابسته به جیش‌العدل را بر عهده داشته است.

در فروردین‌ماه ۱۴۰۳، خبرگزاری‌های ایران از درگیری مأموران انتظامی با افراد گروه جیش‌العدل در شهر «سیب و سوران» در استان سیستان و بلوچستان خبر داده‌ بودند که در نتیجه آن دست‌کم پنج مأمور کشته شدند.

میزان ادعا کرده است که این فرد پس از «طی روال قانونی و تأیید حکم در دیوان عالی کشور» به دار آویخته شده است.

«جیش‌العدل» که مقام‌های جمهوری اسلامی از آن به عنوان «جیش الظلم» یاد می‌کنند از سوی ایران و آمریکا به عنوان گروهی «تروریستی» شناخته می‌شود و مدعی است برای حقوق اقلیت بلوچ با جمهوری اسلامی مبارزه می‌کند.

در روایت رسمی جمهوری اسلامی، حملات در سیستان و بلوچستان اغلب به فعالیت گروه‌های «تروریستی» و پشتیبانی خارجی نسبت داده شده و کمتر به نگرانی‌ها از مطالبات قومی و واکنش امنیتی حکومت به رخدادها در این استان پرداخته می‌شود.

افزایش استفاده از مجازات اعدام در ایران به‌ویژه در ماه‌های اخیر نگرانی‌های بین‌المللی را برانگیخته است. گروه‌های حقوق بشری و دولت‌ها می‌گویند تهران از اعدام‌ها برای ایجاد ترس در جامعه و جلوگیری از شکل‌گیری اعتراضات بیشتر استفاده می‌کند.

بر اساس گزارش عفو بین‌الملل، ایران در سال ۲۰۲۵ دست‌کم ۲۱۵۹ نفر را اعدام کرده است.

خبر این اعدام تازه در ایران در روزی منتشر می‌شود که سعید منتظرالمهدی، سخنگوی فراجا، فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی، گفت «تیم تروریستی مرتبط با ترورهای اخیر» در استان سیستان و بلوچستان در شرق ایران منهدم شده است.

بقائی: هنوز مشغول بررسی پاسخ آمریکا به پیشنهادهای ایران هستیم

اسماعیل بقائی، سخنگوی وزارت خارجه ایران
اسماعیل بقائی، سخنگوی وزارت خارجه ایران

اسماعیل بقائی، سخنگوی وزارت خارجه ایران، می‌گوید تبادل پیام میان ایران و آمریکا از طریق میانجی‌ها ادامه دارد و ایران کماکان در حال بررسی نکاتی است که طرف آمریکایی مطرح کرده است.

او روز دوشنبه ۲۰ مهر در نشست خبری هفتگی خود، افزود: «ما پیش‌تر نیز این موضوع را اعلام کرده‌ایم و طرف آمریکایی هم از طریق میانجی‌ها در جریان مواضع ما قرار گرفته است. با این حال، درباره نکاتی که طرف آمریکایی مطرح کرده است، در حال بررسی هستیم و به‌محض پایان این بررسی‌ها، دیدگاه خود را به میانجی‌ها منعکس خواهیم کرد.»

بقائی در عین حال نقش میانجی‌گری میان ایران و آمریکا را همچنان بر عهده پاکستان و قطر عنوان کرده است.

این سخنان بعد از اظهارات محسن رضایی، دبیر شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی مطرح می‌شود که گفته بود آمریکا در پاسخ به پیشنهادهای ایران، برخی شروط جمهوری اسلامی را «پذیرفته است».

او شامگاه یکشنبه ۱۹ مهر در گفت‌و‌گو با تلویزیون جمهوری اسلامی، افزود در بعضی پاسخ‌های آنها نیز «ابهاماتی» وجود دارد و «ما در حال پاسخ دادن به آمریکایی‌ها نیستیم».

رضایی ادامه گفت‌و‌گوها میان طرفین را منوط به «رفع ابهامات» این پاسخ‌ها کرده است.

بقائی در ادامه اظهارات خود از افزایش تنش‌ها میان حوثی‌های یمنی و عربستان سعودی ابراز نگرانی کرده و گفته جمهوری اسلامی «بارها آمادگی خود را برای کمک به تسهیل گفت‌وگو میان طرفین اعلام نموده است».

این در حالی است که حملات حوثی‌های مورد حمایت حکومت ایران به فرودگاه‌های عربستان سعودی ادامه داشته و دست‌کم ۱۴ کشته بر جا گذاشته است.

سخنگوی فراجا می‌گوید تیم «مرتبط با ترورهای اخیر» در سیستان و بلوچستان منهدم شده است

سعید منتظرالمهدی، سخنگوی فراجا
سعید منتظرالمهدی، سخنگوی فراجا

سعید منتظرالمهدی، سخنگوی فراجا، فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی، می‌گوید «تیم تروریستی مرتبط با ترورهای اخیر» در استان سیستان و بلوچستان در شرق ایران منهدم شده است.

در دو هفته گذشته، تقریبا هیچ روزی نبوده است که در سیستان و بلوچستان درگیری و حمله مسلحانه رخ ندهد، حملاتی که در اغلب موارد هدف آنها نیروها یا مقام‌های انتظامی جمهوری اسلامی بوده‌اند.

تنها در یک هفته گذشته، پس از آن که دو نیروی پلیس در بمپور کشته شدند، ستاد نیروی انتظامی در گلشن هدف حمله قرار گرفت، رئیس پلیس پیشگیری فاریاب کشته شد،‌ و معاون فرهنگی اجتماعی پلیس زاهدان با بمب کنار جاده‌ای به قتل رسید.

ادعای سخنگوی فراجا مرتبط با این اتفاقات است که این مقام پلیس آنها را «ترور» و عاملان آنها را «تروریست» خوانده است.

سعید منتظرالمهدی بدون اشاره به نام و هویت افراد بازداشتی در این ارتباط، گفته است که «اعضای یک تیم تروریستی مرتبط با ترورهای اخیر شناسایی و دستگیر شدند».

او ادامه داد: «اعضای دستگیرشده به ارتباط با گروهک جیش‌الظلم اعتراف کرده‌اند و در بازرسی از محل‌های تحت اختیار آنان، مقادیری سلاح و مهمات کشف و ضبط شده است.»

منتظرالمهدی به زمان دستگیری این افراد هم هیچ اشاره‌ای نکرده است.

«جیش‌العدل» که مقام‌های جمهوری اسلامی از آن به عنوان «جیش الظلم» یاد می‌کنند از سوی ایران و آمریکا به عنوان گروهی «تروریستی» شناخته می‌شود و مدعی است برای حقوق اقلیت بلوچ با جمهوری اسلامی مبارزه می‌کند.

در روایت رسمی جمهوری اسلامی، حملات اغلب به فعالیت گروه‌های «تروریستی» و پشتیبانی خارجی نسبت داده شده و کمتر به نگرانی‌ها از مطالبات قومی و واکنش امنیتی حکومت به رخدادها در سیستان و بلوچستان پرداخته می‌شود.

امیرسالار داودی، وکیل معترضان زندانی، در دادگاه انقلاب اصفهان بازداشت شد

امیرسالار داودی، وکیل دادگستری و فعال حقوق بشر
امیرسالار داودی، وکیل دادگستری و فعال حقوق بشر

امیرسالار داودی، وکیل دادگستری و فعال حقوق بشر، روز یکشنبه ۱۹ مهر هنگام مراجعه به دادگاه انقلاب اصفهان برای دفاع از مهشاد کشانی، از معترضان زندانی، و نامزد علیرضا سپاهی، معترضی که به تازگی اعدام شد، بازداشت شد.

به گفته منابع رادیوفردا بازداشت او با دستور محمدرضا توکلی، رئیس شعبه اول دادگاه انقلاب اصفهان، صورت گرفته و برای او در شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب این شهر پرونده جدیدی تشکیل شده است.

از اتهامات انتسابی به این وکیل دادگستری اطلاعی در دست نیست و مشخص نیست که او کجا نگهداری می‌شود.

آقای داودی چند روز پیش، ساعاتی پیش از اعدام علیرضا سپاهی، مراسم عقد این معترض محکوم به اعدام و مهشاد کشانی را که هر دو در سلول‌های جداگانه بودند، به‌صورت غیابی برگزار کرده بود.

مهشاد کشانی به پنج سال حبس محکوم شده و علیرضا سپاهی یکی از پنج نفری است که تاکنون در پرونده «میدان علیخانی اصفهان» اعدام شده‌اند و هفت متهم دیگر نیز در خطر اعدام قرار دارند.

این پرونده در پی کشته شدن چهار مأمور یگان ویژه در اعتراضات ۱۸ دی ۱۴۰۴ اصفهان تشکیل شد.

این اعدام‌ها درحالی انجام می‌شود که شهرزاد شهبازی، وکیل یکی از اعدام‌شدگان، ادعای رسانه‌های حکومتی درباره قتل و سوزاندن مأموران به دست متهمان را رد کرده و روز شنبه گفت که اتهام قتل اساساً به هیچ‌یک از آنها تفهیم نشده است.

آقای داودی در عین حال وکالت شماری از بازداشت‌شدگان در پرونده «میدان شهدا» اصفهان از جمله ترانه و رومینا رحیمی، دو خواهر معترض محبوس در زندان دولت‌آباد اصفهان را بر عهده دارد.

باتوجه به بازداشت او، نگرانی‌ها از سرنوشت موکلانش که برخی از آنها زیر حکم اعدام قرار دارند، افزایش یافته است.

این وکیل دادگستری در آخرین پست خود در اینستاگرام نیز بدون اشاره مستقیم به نام غلامحسین محسنی اژه‌ای، رئیس قوه قضائیه، برای انجام مناظره در زمینه پرونده علیرضا سپاهی و نیز سیاست‌های قضایی و امنیتی جمهوری اسلامی ابراز آمادگی کرده بود.

امیرسالار داودی که سابقه وکالت شماری از پرونده‌های زندانیان سیاسی را بر عهده داشته است، پیش‌تر نیز با محکومیت‌های قضایی روبه‌رو بوده است.

او ازجمله سال ۱۳۹۸ به ۳۰ سال حبس و ۱۱۱ ضربه شلاق محکوم شد. با استناد به ماده ۱۳۴ قانون مجازات اسلامی، از مجموع حبس اعلام‌شده، ده سال زندان در مورد این وکیل قابل اجرا بود.

بازداشت امیرسالار داودی در حالی صورت گرفته که چندین وکیل دادگستری دیگر در ایران به زندان‌های طولانی مدت محکوم شده و مدت‌هاست که در زندان به سر می‌برند. محمدرضا فقیهی، محمد نجفی و طاهر نقوی از جمله این وکلا هستند.

به‌روز شده

قیمت نفت در بازارهای جهانی تا ۱۰۷ دلار بالا رفت

بورس نیویورک
بورس نیویورک

قیمت نفت برنت روز دوشنبه ۲۰ مهر پس از حملات حوثی‌های یمن به فرودگاه‌های عربستان سعودی، به نزدیک ۱۰۷ دلار در هر بشکه رسید و نگرانی‌ها دربارهٔ کاهش عرضهٔ جهانی را در آستانهٔ زمستان نیمکرهٔ شمالی افزایش داد.

این افزایش در حالی است که بهای نفت در بامداد دوشنبه و هم‌زمان با انتشار خبری درباره وقفه در جنگ اوکراین بیش از یک درصد کاهش یافته بود.

افت قیمت‌های جهانی نفت پس از آن رخ داد که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، در پیامی در شبکهٔ اجتماعی خود، تروث سوشال، از دستیابی اوکراین و روسیه به توافقی برای «آتش‌بس انرژی» خبر داد.

بر اساس «آتش‌بس انرژی» ترامپ، دو طرف جنگ در شرق اروپا به زیرساخت‌های انرژی یکدیگر حمله نخواهند کرد.

این در حالی است که ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین، از دستیابی به آتش‌بس اظهار بی‌اطلاعی کرد.

به نوشته خبرگزاری فرانسه، تردیدها دربارهٔ ادعای دونالد ترامپ، سرمایه‌گذاران را بیش از پیش نگران کرد.

ادامه جنگ ایران که بیش از هفت ماه از آن می‌گذرد و تبعات آن در منطقه، به‌ویژه با حملات روزافزون حوثی‌ها به عربستان سعودی، بیش از همه بر قیمت سوخت، به‌ویژه گازوئیل، در آمریکا اثر گذاشته، سوختی که کشاورزانی که به ترامپ رأی داده‌اند به آن نیاز دارند.

در حالی که کمتر از یک ماه به زمان برگزاری انتخابات میان‌دوره‌ای در آمریکا مانده، ترامپ تلاش می‌کند قیمت سوخت را کاهش دهد.

حمله به دو نفتکش در تنگه هرمز؛ دو ملوان هندی مفقود شدند

وزارت خارجه هند هدف قرار گرفتن دو شناور حامل خدمه هندی در تنگه هرمز با پهپاد را تأیید کرد و از مفقودشدن دو نفر از خدمه خبر داد.

در بیانیه این وزارتخانه که شامگاه یکشنبه ۱۹ مهر صادر شده، ضمن محکومیت این حمله، تأکید شده که ۱۱ خدمه دیگر نفتکش «پترو دلفین» در سلامت هستند.

در بیانیه وزارت خارجه هند همچنین از هدف قرارگرفتن نفتکش «والترا» با پرچم جزایر مارشال با یک پرتابه ناشناس خبر داده شده که موجب آتش‌سوزی در کشتی شده است. این بیانیه می‌گوید هر ۱۱ دریانورد هندی حاضر در این نفتکش در سلامت هستند.

این کشور بر ضرورت کاهش فوری تنش‌ها و حل‌وفصل درگیری‌ها در تنگه هرمز از طریق گفت‌وگو و دیپلماسی تأکید کرده و افزوده که حملات به کشتی‌های تجاری، دریانوردان و زیرساخت‌های غیرنظامی باید متوقف شود.

سازمان عملیات تجارت دریایی بریتانیا (UKMTO) نیز شب گذشته اعلام کرده بود که یک نفتکش در نزدیکی لنگرگاه بندر صحار عمان هدف حمله یک شناور سطحی بدون سرنشین قرار گرفته است.

این سازمان در اطلاعیه‌ای افزوده بود پس از دریافت تأییدیه درباره برخورد شناور بدون سرنشین با نفتکش، طبقه‌بندی این حادثه را به «حمله» تغییر داده است.

هنوز گزارشی از خسارات احتمالی زیست‌محیطی این حادثه نیز منتشر نشده است.

نیروی دریایی سپاه پاسداران، نیز یک‌شنبه ۱۹ مهر اعلام کرد یک سوپرنفتکش حامل نفت خام که قصد داشت از مسیر جنوبی تنگه هرمز خارج شود، پس از ورود به مسیر با «مین دریایی» برخورد کرده است.

سپاه پاسداران در بخشی از بیانیه خود عنوان کرد این نفتکش با خاموش‌کردن سامانه‌های ناوبری و موقعیت‌یاب خود حرکت می‌کرده است.

نیروی دریایی سپاه پاسداران همچنین هشدار داده کشتی‌هایی که در محدوده تنگه هرمز تردد می‌کنند، در صورتی که سامانه‌های ناوبری و شناسایی خود را خاموش کنند به عنوان «متخاصم» شناسایی می‌شوند و با آن به شدت و قاطعیت برخورد خواهد شد.

محسن رضایی ادعا کرد: آمریکایی‌ها برخی شروط ما را پذیرفته‌اند، اما هنوز کافی نیست

محسن رضایی
محسن رضایی

محسن رضایی، دبیر شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی می‌گوید آمریکا در پاسخ به پیشنهادهای ایران، برخی شروط جمهوری اسلامی را «پذیرفته است».

او شامگاه یکشنبه ۱۹ مهر در گفت‌و‌گو با تلویزیون جمهوری اسلامی، افزود در بعضی پاسخ‌های آنها نیز «ابهاماتی» وجود دارد و «ما در حال پاسخ دادن به آمریکایی‌ها نیستیم».

رضایی ادامه گفت‌و‌گوها میان طرفین را منوط به «رفع ابهامات» این پاسخ‌ها کرده است.

جمهوری اسلامی اعلام کرده که هفت شرط به آمریکا ارائه کرده و بازکردن تنگه هرمز را مشروط به پذیرفتن این شروط کرده است.

این در حالی است که آمریکا بارها اعلام کرده که برخلاف ادعای سپاه پاسداران، تهران کنترل تنگه هرمز را از دست داده است.

با این حال کماکان به طور مرتب گزارش‌هایی از حملات به شماری از شناورها در تنگه هرمز منتشر می‌شود و سپاه پاسداران نیز در بیانیه‌هایی این نوع گزارش‌ها را تأیید می‌کند.

رضایی در این گفت‌و‌گو مدعی شده که آمریکایی‌ها طی دو ماه اخیر از سه کانال؛ یعنی پاکستان، قطر و حتی عراق، «به ما پیشنهاد دادند و از ما خواستند پیشنهادات خودمان را به آن‌ها بدهیم».

آمریکا علاوه بر محاصره بنادر ایران، کارزار موسوم به «طرد اقتصادی» علیه جمهوری اسلامی را برای اعمال فشار بیشتر بر تهران آغاز کرده و دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور ایالات متحده، بارها گفته که جنگ ایران به «زودی به شکلی پایان خواهد یافت».

محسن رضایی: در صورت ازسرگیری جنگ به کابل‌ها و دیتاسنترهای خاورمیانه حمله می‌کنیم

دبیر شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی روز یکشنبه ۱۹ مهر تهدید کرد در صورت حمله نظامی دوباره آمریکا، نیروهای نظامی ایران «کابل‌ها، دیتاسنترها و تأسیسات هوش مصنوعی» در خاورمیانه را هدف قرار می‌دهند.

محسن رضایی در یک گفت‌وگوی تلویزیونی گفت: « اگر دوباره جنگی در بگیرد، بسیاری از کابل‌ها، دیتاسنترها، تأسیسات هوش مصنوعی و سایت‌های دیگر موجود در منطقه نابود خواهند شد که در منطقه بیش از ۲ تریلیون دلار ارزش دارد.»

این در حالی است که رئیس‌جمهور آمریکا هفدهم مهر از پایان قریب‌الوقوع جنگ با ایران سخن گفت و تهدید کرد که جمهوری اسلامی ایران یا باید خواسته‌های واشینگتن را بپذیرد یا «دیگر وجود نخواهد داشت».

دونالد ترامپ همچنین وعده داد که جنگ با ایران «به هر شکلی که باشد، خیلی سریع پایان خواهد یافت».

او پیش از آن نیز گفته بود آمریکا «تا پیش از برگزاری انتخابات میان‌دوره‌ای، در هیچ زمانی به ایران حمله نخواهد کرد».

محسن رضایی در مصاجبه تازه خود همچنین تهید کرد که در صورت بروز جنگی دیگر «با برنامه‌ای بسیار وسیع‌تر و گسترده‌تر به استقبال دشمن خواهیم رفت».

او در عین حال دور زدن تنگه هرمز توسط کشورهای حاشیه خلیج فارس را تأیید کرد و به نقش آمریکا، امارات متحده عربی و عربستان سعودی در این زمینه اشاره کرد.

دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران مدعی شد که آمریکا با همکاری نیروهای مسلح امارات و عربستان «تلاش می‌کنند از طریق خط لوله منتهی به فجیره، بخشی از نفت را به‌صورت شبانه منتقل کنند و پس از انجام این کارها، مدعی می‌شوند که تنگه هرمز باز است».

در هفته‌های اخیر گزارش شرکت‌های رصد کشتیرانی حاکی از عبور میلیون‌ها بشکه نفت از تنگه هرمز با کمک ارتش ایالات متحده است. سطح صادرات نفت از این طریق و همچنین خطوط لوله‌ای که این آبراه را دور می‌زنند، به سطج پیش از آغاز جنگ ۴۰ روزه رسیده است.

محسن رضایی همچنین اعلام کرد که نیروهای نظامی جمهوری اسلامی هر شب «پنج یا شش فروند» از کشتی‌های منتقل کننده نفت در تنگه هرمز را هدف قرار می‌دهد.

سازمان عملیات تجارت دریایی بریتانیا روز یکشنبه اعلام کرد یک نفتکش هنگام عبور در مسیر خروج از تنگه هرمز، از سمت چپ بدنه هدف اصابت یک پرتابه ناشناس قرار گرفت.

این سازمان گفت برخورد پرتابه به کشتی خسارت وارد کرده است، اما تمامی خدمه در سلامت هستند و تاکنون هیچ گزارشی از پیامدهای زیست‌محیطی این حادثه منتشر نشده است.

پاپ لئو می‌گوید برای برداشتن توده ریوی تحت عمل جراحی قرار می‌گیرد

پاپ لئو در میدان سنت پیتر واتیکان خبر جراحی خود را اعلام کرد
پاپ لئو در میدان سنت پیتر واتیکان خبر جراحی خود را اعلام کرد

پاپ لئو روز یکشنبه ۱۹ مهر اعلام کرد که پزشکان در جریان معاینات پزشکی اخیر، توده‌ای کوچک در ریه او شناسایی کرده‌اند و قرار است این هفته برای برداشتن آن تحت عمل جراحی قرار گیرد.

لئو در جمع زائران در میدان سنت پیتر واتیکان و در جریان دعای هفتگی یکشنبه گفت این تومور که یک توده کوچک است، محدود به ناحیه مشخصی بوده و در مراحل اولیه شناسایی شده است.

واتیکان اعلام نکرده است که آیا احتمال بدخیم بودن این توده مطرح است یا خیر.

پاپ گفت: «اخیراً، در جریان برخی معاینات پزشکی، پزشکان یک توده موضعی در ریه من پیدا کردند. این توده در مرحله بسیار ابتدایی شناسایی شده و به ناحیه محدودی از ریه محدود است.»

او افزود: «پزشکان معتقدند انجام مداخله درمانی مناسب است؛ بنابراین، با پیروی از توصیه آن‌ها تصمیم گرفته‌ام برای برداشتن آن تحت عمل جراحی قرار بگیرم. این عمل قرار است طی چند روز آینده انجام شود.»

توده (ندول) ریوی ضایعه‌ای کوچک و موضعی است که می‌تواند خوش‌خیم باشد. انجمن قفسه سینه آمریکا اعلام کرده است که کمتر از پنج درصد ندول‌های ریوی در مجموع سرطانی از آب درمی‌آیند؛ هرچند خطر بدخیمی با افزایش سن و اندازه توده و همچنین عواملی مانند استعمال دخانیات بیشتر می‌شود.

لئو ۷۱ ساله که سال گذشته از سوی کاردینال‌های کلیسای کاتولیک به مقام پاپی انتخاب شد، در مقایسه با بسیاری از رهبران کلیسا نسبتاً جوان است. او به ورزش، از جمله تنیس، علاقه دارد و گزارشی از استعمال دخانیات یا سابقه مشکلات پزشکی او منتشر نشده است.

پاپ فرانسیس، سلف لئو، در ۸۸ سالگی درگذشت. او در سال‌های پایانی عمر و با وخامت وضعیت جسمانی‌اش چندین بار در بیمارستان بستری شد. فرانسیس معمولاً بستری شدن خود را از پیش اعلام نمی‌کرد و این موضوع گاهی موجی از گمانه‌زنی‌های رسانه‌ای درباره وضعیت سلامت او به راه می‌انداخت.

دفتر مطبوعاتی واتیکان اعلام کرد انتظار می‌رود دوره بهبودی پاپ پس از جراحی حدود یک هفته طول بکشد. این دفتر بلافاصله جزئیات بیشتری درباره وضعیت سلامت او ارائه نکرد.

لئو برنامه کاری فشرده‌ای دارد و قرار است ماه آینده در سفری ۱۱ روزه به اروگوئه، آرژانتین و پرو برود.

بیشتر

XS
SM
MD
LG