لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۵ فروردین ۱۴۰۲ تهران ۱۰:۲۳

خبرهای کوتاه

پرسشگری علی دایی از اینفانتینو درباره خلیج فارس

علی دایی که برای مشارکت در مراسم برترین‌های فیفا به پاریس سفر کرده بود، از گفت‌وگو با رئیس فیفا درباره استفاده از عنوانی متفاوت برای خلیج فارس خبر داد.

جام ملت‌های خلیج فارس در عراق با نام خلیج عربی برگزار شد. رئیس فیفا، سایت فیفا، نخست وزیر عراق و مصطفی صدر، هیچکدام خلیج فارس را به کار نبردند.

فدراسیون فوتبال ایران با اشاره به نام خلیج فارس در نقشه‌های کهن اعلام کرد: «سوابق متقن و استوار اسناد مربوطه جهت تصحیح روندهای ناصواب خلاف عرف بین‌المللی، به فیفا ارسال خواهد شد».

مشخص نیست پیگیری‌های احتمالی فدراسیون ایران با چه واکنشی از سوی فیفا روبرو شده. خود فدراسیون هم تمایلی به پیگیری مطالباتش نشان نداد.

این دومین حضور علی دایی در تیم برگزاری مراسم برترین‌های فیفا بود. او نخستین بار در دوران ریاست سپ بلاتر حضور یافت و جایزه بهترین فوتسالیست سال را اهدا کرد.

دایی درباره گفت‌وگو با رئیس فیفا، به سایت تابناک گفت: «سوال مردم ایران را با اینفانتینو در میان گذاشتم که برای خودم هم مهم بود. این که چرا در بازی‌هایی که در یکی از کشورهای همسایه برگزار شد، ایشان واژه نادرست خلیج عربی را به جای عنوان تاریخی و اصیل خلیج فارس به کار برد. آقای اینفانتینو توضیح داد چاره دیگری نداشتم، چون نام تورنمنتی که برگزار می‌شد همانی بود که من استفاده کردم».

آقای گل پیشین فوتبال جهان در ادامه گفت: «برایم جالب بود که ایشان با تاریخ ایران کاملاً آشناست. اینفانتینو به "PERSIAN GULF" اشاره کرد و گفت تنها دلیلی که عنوان دیگری را استفاده کردم، این بود که از سوی میزبان انتخاب شده بود».

سرمربی اسبق تیم ملی ایران درباره انتخاب لیونل مسی به عنوان برترین بازیکن تاکید کرد: «در این بخش واقعاً حق به حق‌دار رسید. مسی در جام‌جهانی از عوامل بسیار تأثیرگذار و حتی می‌توانم بگویم بزرگترین عامل قهرمانی آرژانتین بود».

پس از به کار بردن عنوانی متفاوت برای جام خلیج فارس و اعتراضات گسترده در رسانه‌ها و شبکه‌های اجتماعی، مهدی تاج گفته بود: «قبل از اینکه وزیر ورزش هم دستور بدهد خودمان طی نامه‌ای آن را محکوم کردیم. به فیفا اعتراض کردیم و دستور دادم تمام بازی‌های لیگ و جام حذفی به نام خلیج‌ فارس برگزار شود».

وریا غفوری کاپیتان پیشین استقلال هم در اینستاگرام نوشت: «آقای اینفانتیننو، آنچه در تاریخ ثبت شده را نمی‌توان به سادگی نادیده گرفت. مراقب واژه‌های فیکی که بر زبان جاری می‌کنید، باشید».

مهم‌ترین خبرهای ایران و جهان

در زمین لرزه خوی و سلماس ۱۶۵ نفر مصدوم شدند

استاندار آذربایجان غربی روز جمعه چهارم فروردین آمار مصدومان زمین لرزه در شمال این استان را دست‌کم ۱۶۵ نفر اعلام کرد.

زمین لرزه‌ای به بزرگی ۵.۶ درجه بامداد جمعه شمال استان آذربایجان غربی از جمله خوی و سلماس را لرزاند.

محمدصادق معتمدیان، استاندار آذربایجان غربی٬ گفت: از این تعداد ۱۳۹‌ نفر به صورت سرپایی مداوا و ترخیص شدند.

وی اضافه کرد: همچنین ۲۶ نفر نیازمند درمان بیشتر هستند که اقدامات لازم برای آنها در حال انجام است.

مرکز لرزه نگاری کشوری وابسته به دانشگاه تهران ساعت وقوع این زمین‌لرزه را ۶:۴۷ دقیقه و مرکز آن را منطقه یزدگان خوی و در عمق هشت کیلومتری زمین اعلام کرده است.

این زلزله در سایر شهرهای استان از جمله ارومیه و برخی شهرهای استان آذربایجان شرقی نیز احساس شده است.

شهرستان خوی در سال گذشته کانون وقوع چندین زلزله و بیش از ۳۰۰ پس‌لرزه بوده است. در پی وقوع یک زمین‌لرزه به بزرگی ۵.۴ درجه در بامداد ۱۳ مهر در این شهر بیش از ۵۰۰ نفر زخمی شدند.

زمین‌لرزه‌ای به بزرگی ۵.۹ درجه در شامگاه ۸ بهمن نیز دست‌کم ۸۱۶ مصدوم و سه قربانی بر جای گذاشته است.

نوازنده‌ جوان به خاطر حمایت از «دختران اکباتان» به «اعتراف و عذرخواهی اجباری» وادار شد

نغمه مرادآبادی (عکس از آرشیو)

پس از آنکه دختران اکباتان به خاطر رقص در روز جهانی زن «وادار به اعتراف اجباری» شدند، این بار نغمه مرادآبادی، نوازده‌ تار، که در حمایت از این دختران قطعه «آرام باش» را در این شهرک نواخته بود، تحت فشار نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی «وادار به اعتراف و عذرخواهی اجباری» شد.

نغمه مرادآبادی در آخرین روزهای اسفند ماه در شهرک اکباتان اقدام به اجرای آهنگ «آرام باش»، را با تار و درحالی اجرا کرد از حجاب اجباری سرباز زده بود اما نزدیک به یک هفته بعد در روز جمعه چهارم فروردین ماه نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی او را به «اعتراف و عذرخواهی اجباری» و با «رعایت حجاب اجباری» وادار کردند.

حساب توییتری «شهرک اکباتان» در توییتی در این خصوص نوشت: «متاسفانه جمهوری اسلامی باز هم با گرفتن اعتراف اجباری سعی کرده موج نافرمانی‌های مدنی و حمایت‌ها از دختران اکباتان» را کنترل کند.

این حساب توییتری که رویدادهای شهرک اکباتان را پوشش می‌دهد افزود: «ویدیوی عذرخواهی نغمه مرادآبادی با حجاب اجباری در صفحه‌ اینستاگرامش» منتشر شده است.

پنج دختر جوان روز ۱۷ اسفند، همزمان با روز جهانی زن، در محوطه بلوک ۱۳ شهرک اکباتان تهران، با آهنگ «آرام باش» رما، خواننده اهل نیجریه و سلنا گومز خواننده آمریکایی یک رقص گروهی را اجرا کردند که انتشار ویدیوی آن بازتاب‌های گسترده‌ای داشت.

نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی یک روز بعد، هجدهم اسفند ماه، با مراجعه به بلوک ۱۳ اکباتان و بررسی فیلم‌ دوربین‌های مدار بسته در جستجوی این دختران بودند.

این پنج دختر جوان که در شبکه‌های اجتماعی به «دختران اکباتان» مشهور شدند، پس از احضار اولیه و دریافت تذکر، بار دیگر از سوی قوه قضاییه احضار و پس از «دو روز بازداشت» وادار به اعتراف اجباری در مقابل دوربین شدند.

رسانه‌های حکومتی ویدیوی «عذرخواهی» اجباری آنها را در حالی که حجاب بر سر داشتند، منتشر کردند و حساب توییتری «شهرک اکباتان» از فشار بر مربی رقص «دختران اکباتان» خبر داده بود.

با وجود اقدامات دستگاه‌های امنیتی جمهوری اسلامی در فشار بر «دختران اکباتان»، مربی رقص آنها و اکنون نغمه مرادآبادی، نوازنده تار، که از دختران اکباتان حمایت کرده بود، کاربران شبکه‌های اجتماعی در ایران و خارج از ایران کارزار گسترده‌ای را در حمایت از دختران اکباتان برپا کرده‌‌اند.

در جریان این کارزار، صدها کاربر اینستاگرام و توییتر در شهرهای مختلف ایران و خارج از ایران با اجرای رقص مشابه دختران اکباتان و انتشار ویدیویی آن به اعمال فشار دستگاه‌های امنیتی به دختران اکباتان اعتراض کردند.

همچنین راما خواننده نیجریه‌ای آهنگ «آرام باش» و سلنا گومز٬ بازیگر سرشناس آمریکایی و دیگر خواننده این آهنگ، با انتشار تصویری دختران اکباتان از خواسته‌های این دختران و همه زنان ایران حمایت کرده و شجاعت‌شان را ستودند.

شهرک اکباتان از آغاز اعتراضات سراسری تاکنون از کانون‌های اعتراضات ضد حکومتی در تهران بوده است. نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی از سومین ماه اعتراضات سراسری با بازداشت‌های گسترده و چند مرحله‌ای ساکنان اکباتان، اقدامات گسترده‌ای را برای سرکوب اعتراضات در این شهرک اجرا کردند.

با وجود همه این بازداشت‌ها، و تشدید فضای امنیتی در اکباتان، اعتراضات در این شهرک واقع در غرب تهران به شکل شعارهای شبانه، شعارنویسی، و اقدامات نمادین و هنری همچنان در هفتمین ماه اعتراضات تداوم دارد.

نماینده کنگره آمریکا خواستار اقدامات بازدارنده قوی‌تر در مقابل ایران شد

مایکل مک‌کال٬ رئیس کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان ایالات متحده

به دنبال حمله پهپادی و راکتی نیروهای وابسته به سپاه در سوریه به مواضع نیروهای آمریکایی، رئیس کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان ایالات متحده روز جمعه بر لزوم اقدامات بازدارنده قدرتمندتر آمریکا در مقابل جمهوری اسلامی تاکید کرد.

مایکل مک‌کال، نماینده جمهوری‌خواه، در بیانیه‌ای تصریح کرد، پیش از این حمله تازه، نیروهای نیابتی ایران از ابتدای سال ۲۰۲۱ تاکنون ۷۸ بار به نیروهای آمریکایی در سوریه حمله کردند، اما دولت جو بایدن تنها سه بار پاسخ داد.

رئیس کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان ایالات متحده ضمن ابراز همدردی با خانواده پیمانکار آمریکایی که در حمله پهپادی روز گذشته در سوریه کشته شد، گفت: «من حمله پهپادی به نیروهای آمریکایی‌ها در شمال شرق سوریه را به شدت محکوم می‌کنم.»

مایکل مک‌کال اضافه کرد: «(سیاست) بازدارندگی ما در برابر ایران ناکارآمد است، حتی در شرایطی که ایران تنها چند ماه از دستیابی به سلاح هسته‌ای فاصله دارد. ما باید بازدارندگی خود را علیه ایران احیا کنیم وگرنه شاهد عواقب ویرانگر بیشتری خواهیم بود.»

وزارت دفاع آمریکا روزگذشته اعلام کرد در حمله یک پهپاد «با سرمنشاء ایرانی» به مواضع نظامیان ایالات متحده در سوریه٬ یک پیمانکار آمریکایی کشته و پنج نیرو و یک پیمانکار دیگر مجروح شدند.

آمریکا در واکنش، مواضع نیروهای وابسته به سپاه پاسداران در سوریه را هدف قرار داد. در همین زمینه گروه ناظر حقوق بشر سوریه که در بریتانیا مستقر است، گزارش داده است که در حملات آمریکا، دستکم ۱۴ شبه‌نظامی مورد حمایت ایران کشته شده‌اند.

وزارت دفاع آمریکا همچنین می‌گوید روز جمعه دستکم ۱۰ راکت به یک پایگاه نیروهای آمریکایی در نزدیکی دیرالزور شلیک شد، ولی این حملات تلفات و خساراتی برجای نگذاشته است.

هشدار صلیب سرخ در مورد وضعیت وخیم هزاران غیرنظامی ساکن باخموت

نمایی از شهر باخموت زیر بمباران ارتش روسیه

کمیته بین‌المللی صلیب سرخ روز جمعه چهارم فروردین هشدار داد، وضعیت زندگی حدود ده هزار اوکراینی که اکثر آنها سالخورده و دارای معلولیت هستند در داخل و اطراف شهر باخموت که در محاصره ارتش روسیه قرار دارد، بسیار وخیم است.

حملات پیاپی نیروهای روسیه برای تصرف باخموت از چهار ماه پیش آغاز شده و کارشناسان، جنگ در اين جبهه را خونین‌ترین نبرد پیاده نظام از زمان پایان جنگ جهانی دوم تاکنون در اروپا توصیف کرده‌اند.

اومار خان، مسئول کمک رسانی کمیته بین‌المللی صلیب سرخ به ساکنان شهر باخموت گفت براساس ارزیابی‌های این کمیته هنوز چندین هزار غیرنظامی در این شهر زندگی می‌کنند.

او در تماسی ویدئویی از شهر دنیپرو در اوکراین به خبرنگاران گفت:«غیرنظامیانی که در این شهر گرفتار شده‌اند در شرایط بسیار وخیمی زندگی می‌کنند و به دلیل گلوله‌باران شدید و مداوم تقریبا تمامی ساعات روز را در پناهگاه‌های زیرزمینی به سرمی‌برند. این جمعیت به سرحد مقاومت برای ادامه بقا رسیده‌اند.»

از زمان شروع تهاجم نظامی روسیه به اوکراین هزاران غیرنظامی اوکراینی و ده‌ها هزار سرباز هر دو طرف کشته و یا زخمی شده اند.

اومارخان گفت ابعاد ویرانی شهر باخموت تکان‌دهنده است. او افزود: «تمامی و یا اکثر ساختمان‌های مسکونی باخموت ویران شده یا به شدت آسیب دیده‌اند. در شرایطی که هر لحظه امکان گلوله باران و انفجار گلوله‌های توپ و خمپاره وجود دارد غیرنظامیانی که در باخموت باقی مانده‌اند برای بقا به غیر از زندگی دائمی در پناهگاه‌ها راه ديگری ندارند.»

با استفاده از گزارش خبرگزاری رویترز؛ ش.ر/س.ن

رهبر اپوزیسیون در هند به اتهام «افترا» به نارندرا مودی به زندان محکوم شد

راهول گاندی، رهبر حزب کنگره هند به همراه خواهرش پریانکا گاندی وادرا

راهول گاندی، رهبر حزب کنگره حزب اصلی مخالف دولت هند روز پنجشنبه به دلیل اظهار نظری در مورد نام خانوادگی مودی توسط دادگاه ایالت گوجارات به دو سال حبس محکوم شد و روز جمعه نیز پارلمان هند صلاحیت نمایندگی او را لغو کرد.

پارلمان هند در بیانیه‌ای گفت صلاحیت آقای گاندی برای نمایندگی در مجلس سفلای پارلمان لغو شده است.

اعضا و هواداران حزب کنگره روز جمعه در اعتراض به حکم دو سال زندان برای راهول گاندی که توسط مراجع قضایی ایالت گوجارات صادر شده است در برخی از شهرهای هند تظاهرات کردند.

سابقه شکایت از آقای گاندی به سخنان او در یک اجتماع انتخاباتی در سال ۲۰۱۹ بازمی‌گردد. رهبر حزب کنگره در بخشی از سخنرانی خود گفته بود چرا همه دزدان نام خانوادگی «مودی» دارند؟ او در ادامه سخنانش از نیروا مودی، دلال الماس که تحت تعقیب است، لالیت مودی، رییس پیشین لیگ برتر کریکت هند که به دلیل فساد مالی مادام‌العمر از این مقام برکنار شده است و نارندرا مودی، نخست وزیر هند نام برد.

آقای مودی، نخست وزیر هند با سایرین هیچ نسبت خانوادگی ندارد.

شکایت از راهول گاندی به اتهام افترا از سوی رهبر حزب حاکم بهاراتیا جاناتا در ایالت گوجارات به دادگاه تسلیم شده است. آقای پورنش مودی در شکایت خود گفت که راهول گاندی در این اظهار نظر «به کل جامعه مودی‌ها توهین کرده است.»

مودی یک نام خانوادگی متداول در ایالت گوجارات است.

راهول گاندی در جلسه دادگاه گفت منظور او از این سخنان تاکید بر فساد بوده و هیچ گروه یا جامعه خاصی هدف او نبوده است. دادگاه به قید وثیقه شروع دوره زندان او را به مدت ۳۰ روز به تعویق انداخت و آقای گاندی در این فرصت می‌تواند به حکم دادگاه شکایت کند.

دبیر کل حزب کنگره گفت آقای گاندی به مراجع قضایی عالی شکایت خواهد کرد و دولت نارندرا مودی را به «بزدلی و دیکتاتوری» متهم کرد.

راهول گاندی پس از صدور حکم دادگاه در توئیتی نوشت: «مبنای اعتقادات مذهبی من حقیقت و پرهیز از خشونت است. خدای من حقیقت و راه رسیدن به او پرهیز از خشونت است.»

راهول گاندی، فرزند راجیو و سونیا گاندی، نوه ایندیرا گاندی نخست وزیر فقید و نتیجه جواهر لعل نهرو، اولین نخست وزیر هند پس از استقلال این کشور است.

کارشناسان پیش‌بینی می‌کنند که او یکی از رقبای اصلی نارندرا مودی، نخست وزیر فعلی در انتخابات سراسری سال ۲۰۲۴ خواهد بود.

مخالفان نارندرا مودی می‌گویند او به روش‌های فراقانونی تلاش می‌کند منتقدان را تضعیف کرده و از صحنه سياست خارج کند و محاکمه آقای گاندی را نمونه برجسته‌ای از اين اقدامات دولت فعلی هند و حزب حاکم بهاراتیا جاناتا می‌دانند.

با استفاده از گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس؛ ش.ر/س.ن

نخستین موشک پرینت سه‌بعدی جهان به فضا پرتاب شد

موشک پرینت سه‌‌بعدی جهان با نام «تران یک»

نخستین موشک پرینت سه‌‌بعدی جهان با نام «تران یک» برای اولین بار به فضا فرستاده شد، اما در مدار قرار نگرفت.

این موشک روز چهارشنبه، دوم فروردین از مجتمع پرتاب ۱۶ در ایستگاه نیروی فضایی کیپ کاناورال فلوریدا پرتاب شد و ابتدا توانست حداکثر فشار واردشده به بدنه را تحمل کند، اما با وجود موفقیت در مراحل اول و دوم پرتاب، حدود سه دقیقه پس از پرواز، به‌دلیل بروز مشکل، نتوانست به مدار برسد.

«تران یک» موشکی ۳۳ متری است که حدود ۸۵ درصد آن توسط پرینتر سه‌بعدی ساخته شده است. در این موشک از متان مایع و اکسيژن مایع به‌عنوان سوخت استفاده و هدف‌گذاری شده است تا باری به وزن هزار و ۲۵۰ کیلوگرم را به مدار ۵۰۰ کیلومتری زمین برساند.

شرکت سازنده این موشک (Relativity Space) اعلام کرده است پس از برطرف کردن اشکالات به‌وجود‌آمده در پرتاب اول قصد دارد در پرتاب دوم ۹۵ درصد از ساختار این موشک را با پرینتر سه‌بعدی تولید کند.

آروا تیزانی، مهندس ارشد این شرکت پس از پرتاب موشک تران وان گفت: «تاکنون کسی تلاشی برای پرتاب موشک سه‌بعدی به فضا انجام نداده بود، اما حالا این اتفاق افتاده و موشک ما تا نزدیکی مدار زمین هم بالا رفته است. پیش از پرتاب تست‌های زمینی انجام شده بود و موتور موشک توانسته بود ۱۲ هزار ثانیه کار کند.»

استفاده از پرینتر سه‌بعدی می‌تواند هزینه و زمان ساخت موشک‌ را کاهش دهد و در آینده راه جدیدی برای ارسال ما‌هواره‌ به مدار زمین را باز کند.

تولیدکنندگان لوازم خانگی در ایران خواستار افزایش قیمت محصولات‌شان در سال جدید شدند

کارخانه تولید لوازم خانگی در ایران

در حالی که تولیدکنندگان لوازم خانگی در ایران خواستار افزایش قیمت در سال ۱۴۰۲ هستند، دبیر کل انجمن صنایع لوازم خانگی گفت که دولت اجازه افزایش قیمت نمی‌دهد.

عباس هاشمی، دبیرکل انجمن صنایع لوازم خانگی روز جمعه چهارم فروردین به خبرگزاری ایسنا گفت: «اصرار دولت بر قیمت‌گذاری چالش این صنعت است. به طوری که علی‌رغم افزایش انفجاری قیمت مواد اولیه دولت به تولیدکنندگان اجازه افزایش قیمت نمی‌دهد.»

او ادامه داد: «با توجه به اینکه قیمت تمام شده کالا به خاطر افزایش قیمت نهاده‌های تولید افزایش یافته و اجازه افزایش قیمت هم صادر نشده، در حال حاضر کمبود کالا در مواردی در بازار مشهود است.»

این مقام صنفی از دولت ابراهیم رئیسی خواست که ضرر واحدهای تولیدی را به دلیل افزایش قیمت مواد اولیه جبران کند، وگرنه این واحدها به گفته او، امکان فعالیت نخواهند داشت.

در حالی دبیر کل انجمن صنایع لوازم خانگی از مخالفت دولت برای افزایش قیمت لوازم خانگی سخن گفته که برخی تولیدکنندگان در ایران از احتمال افزایش ۲۰ درصدی قیمت لوازم خانگی در کشور خبر داده‌اند.

رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی مشهد گفته است: «اگر مواد اولیه تولیدکننده لوازم خانگی تامین نشود و مواد اولیه همچون فولاد و پتروشیمی که دولت تامین‌کننده آن است، با قیمت کنونی ارائه شود، باید انتظار افزایش ۲۰ درصدی قیمت لوازم خانگی را داشت.»

رسول ابن‌الرضا با بیان اینکه بازار لوازم خانگی در حالت رکود به سر می‌برد، تأکید کرد: «با اینکه قیمت دلار تغییر کرده ولی تغییری در خرید و فروش لوازم خانگی حاصل نشده است.»

او «کاهش قدرت خرید مردم» را «دلیل اصلی رکود بازار لوازم خانگی» عنوان کرد و هشدار داد که «اگر دولت مواد اولیه را به قیمت مناسب به تولیدکننده عرضه نکند، علاوه بر افزایش قیمت شاهد کمبود کالا هم خواهیم بود.»

بر اساس گزارش رسانه‌های ایران، ۷۰ درصد مواد اولیه لوازم خانگی داخلی و ۳۰ درصد آن خارجی است.

بازار لوازم خانگی در ایران به دلیل ممنوعیت واردات، انحصاری است و چند تولیدکننده خاص کل بازار را در انحصار خود دارند.

با این حال، افزایش قیمت دلار روی قیمت مواد اولیه داخلی به صورت غیرمستقیم و مواد اولیه خارجی به صورت مستقیم تاثیر گذاشته است.

احتمال افزایش قیمت لوازم خانگی در سال جدید در حالی است که رسانه‌های ایران در سال گذشته از افزایش قیمت این لوازم خبر داده بودند و به عنوان نمونه، قیمت کولر ۷۰ درصد گران‌تر شده بود.

همچنین افزایش قیمت لوازم خانگی در ایران در سال‌های اخیر سبب شده بسیاری از مردم در ایران به جای خرید لوازم خانگی جدید به دنبال خرید لوازم دست‌دوم یا تعمیر وسایل قدیمی خود باشند.

روزنامه اعتماد در اسفند ۱۴۰۱ در گزارشی نوشت: «۹۰ درصد مردم لوازم خانگی قبلی را تعمیر می‌کنند و دیگر نو نمی‌خرند.»

یک زمین‌لرزه‌ دیگر به بزرگی ۵.۶ درجه، خوی را لرزاند

عکس آرشیوی و مربوط به زمین‌لرزه مهر ۱۴۰۱ در خوی است

در پی یک زمین‌لرزه‌ دیگر این بار به بزرگی ۵.۶ درجه در بامداد جمعه چهارم فروردین در خوی، ده‌ها نفر مصدوم شدند.

بنا بر اعلام امیر عباس جعفری، مدیر کل مدیریت بحران آذربایجان غربی تا ظهر روز جمعه مصدومیت ۸۲ نفر در شهرستان‌های خوی و سلماس تأیید شده است.

تاکنون اخباری درباره جان باختن شهروندان بر اثر این زلزله منتشر نشده و با وجود آمار نسبتا بالای مصدومان، مدیرکل مدیریت بحران این استان، خسارات واردشده را «بسیار کم» و «جزئی» خوانده است.

مرکز لرزه نگاری کشوری ساعت وقوع این زمین‌لرزه را ۶:۴۷ دقیقه و مرکز آن را منطقه یزدگان خوی و در عمق هشت کیلومتری زمین اعلام کرده است.

این زلزله در سایر شهرهای استان از جمله ارومیه و برخی شهرهای استان آذربایجان شرقی نیز احساس شده است.

شهرستان خوی در سال گذشته کانون وقوع چندین زلزله و بیش از ۳۰۰ پس‌لرزه بوده است. در پی وقوع یک زمین‌لرزه به بزرگی ۵.۴ درجه در بامداد ۱۳ مهر در این شهر بیش از ۵۰۰ نفر زخمی شدند.

زمین‌لرزه‌ای به بزرگی ۵.۹ درجه در شامگاه ۸ بهمن نیز دست‌کم ۸۱۶ مصدوم و سه قربانی بر جای گذاشته است.

بر اساس گزارش‌های مردمی، روند رسیدگی به زلزله‌زدگان این منطقه در ماه‌های گذشته با وجود برودت دما بسیار کُند بوده است و بسیاری از آن‌ها هم‌چنان مجبور به زندگی در چادر با حداقل امکانات هستند.

آزمایش موشکی سوئد برای کشف راز شفق‌های قطبی

شفق‌های قطبی در سوئد

سوئد یک موشک ژرفاسنج را برای بررسی و مطالعه شفق‌های قطبی در شمال این کشور به آسمان پرتاب کرد.

پرتوهایی از نورهای آبی، سبز یا بنفش را که شب‌ها در آسمان قطب شمال دیده می‌شوند، شفق‌های قطبی می‌نامند.

محققان موسسه فیزیک فضایی سوئد شامگاه پنجشنبه دوم فروردین موشکی را از پایگاه اسرانگ در نزدیکی شهر کیرونا در منطقه لاپلاند، شمالی‌ترین استان سوئد به فضا پرتاب کردند تا موادی مشابه مواد آتش‌بازی را در ارتفاع صد تا دویست کیلومتری زمین رها کند.

این مواد، امواجی از رنگ‌های سفید و سبز مصنوعی را در ساعت ۱۸ و ۳۰ دقیقه پنجشنبه به وقت گرینویچ ایجاد کرد و به تدریج شفق قطبی «واقعی» را از بین برد.

این آزمایش در واقع برای بهبود پیش‌بینی آب و هوا در منطقه فضایی نزدیک به زمین صورت گرفته که جو فوقانی نیز نامیده می‌شود.

در جو فوقانی زمین، ماهواره‌ها و دیگر زیرساخت‌های ضروری مخابراتی وجود دارند.

تیما سرگینکو مدیر این آزمایش موشکی درباره آن گفته است: «هیچ کس نمی‌تواند خود را بدون تلویزیون، بدون کابل ماهواره‌ای یا بدون گوشی هوشمند تصور کند. برای تضمین دسترسی به همه اینها، باید فضا را بهتر بشناسیم.»

او افزود که همه این چیزها می‌تواند در زمان فعالیت‌های یونی قوی که باعث ایجاد شفق قطبی می‌شود، از بین برود.

برای بازتولید شفق‌های قطبی، محققان عنصر شیمیایی باریم را از سیلندرهای آلومینیومی آزاد کردند.

مدیر این تحقیقات گفت: «این هیچ خطری برای مردم ندارد. این یک پدیده زیبا در آسمان خواهد بود و نگران نباشید، این یک بشقاب پرنده نیست.»

او افزود: «آزمایش‌های مشابهی در دهه‌های اخیر در سراسر جهان انجام شده است، اما دوربین‌ها و فناوری اکنون بیشتر توسعه یافته‌اند.»

به گفته این محقق، پژوهشگران می‌توانند «به لطف این نوع آزمایش‌ها و اندازه‌گیری‌های نوری اطلاعات بیشتری به دست آورند».

هویت ۱۲۱ بلوچ کشته‌شده در اعتراضات جمعه خونین زاهدان و خاش «تأیید شد»

عکس‌های کشته‌شدگان بلوچ در دست معترضان

سایت خبری «حا‌ل‌وش» که اخبار مربوط به سیستان‌و‌بلوچستان را پوشش می‌دهد، در آخرین گزارش خود درباره شمار کشته‌شدگان اعتراضات زاهدان و خاش در «جمعه خونین»، اعلام کرد که هویت دست کم ۱۲۱ نفر را تأیید کرده است.

در این گزارش که روز چهارم فروردین منتشر شده، آمده است که این آمار از «نخستین دقایق کشتار معترضان جمعه خونین زاهدان و خاش تا لحظه تنظیم گزارش به‌دست آمده و از منابع مطلع و مختلف همراه با راستی‌آزمایی جمع‌آوری شده است.»

«جمعه خونین» یا «جمعه سیاه» به کشتار معترضان در زاهدان در هشتم مهر ۱۴۰۱ اشاره دارد. در این روز، معترضان در واکنش به تجاوز یک فرمانده نیروی انتظامی به یک دختر بلوچ در حال تشکیل تجمع اعتراضی بودند که از سوی نیروی انتظامی هدف شلیک مستقیم گلوله قرار گرفتند و ده‌ها نفر از آن‌ها کشته شدند.

به گزارش عفو بین‌الملل در کشتار خونین خاش نیز که روز ۱۳ آبان رخ داد، نیروهای جمهوری اسلامی با شلیک گلوله جنگی به سوی مردم معترض، نمازگزاران و رهگذران دست‌کم ۱۸ نفر از جمله دو کودک را کشتند و ده‌ها نفر را زخمی کردند.

با وجود این که سپاه پاسداران گروه «جیش‌العدل» را مسئول این حملات معرفی کرد، اما مولوی عبدالحمید، امام جمعه زاهدان، علی خامنه‌ای را مسئول کشته شدن معترضان بلوچ اعلام کرد.

در واکنش به کشتار خونین بلوچ‌ها عفو بین‌الملل در بیانیه‌ای تأکید کرد که نیروهای حکومتی جمهوری اسلامی با استفاده از «الگویی کشنده» در سرکوب اعتراضات سیستان و بلوچستان، از «مهمات و گلوله جنگی مرگبار» علیه این مردم استفاده کردند و «بالاتنه، سینه و سر معترضان را به قصد کشتار» هدف قرار دادند.

در ماه‌های گذشته صدها بلوچ از جمله کودکان نیز در شهرهای مختلف سیستان و بلوچستان بازداشت شدند و تاکنون دست کم شش بلوچ در معرض خطر اعدام قرار گرفته‌اند.

پس از حملات خونین به معترضان در زاهدان و خاش، شهرهای مختلف سیستان و بلوچستان طی شش ماه گذشته هر جمعه صحنه تظاهرات بلوچ‌ها بوده است. با وجود تشدید فشارها این تجمع‌ها هر هفته ادامه دارد و معترضان به سردادن شعارهای تند علیه حکومت ادامه می‌دهند.

هشدار یونیسف: هر ده دقیقه یک کودک یمنی می‌میرد

یک کودک یمنی

صندوق کودکان ملل متحد (یونیسف)، از اداره‌های زیرمجموعه سازمان ملل متحد، نسبت به وضعیت وخیم ۱۱ میلیون کودک در یمن ابراز نگرانی کرد و هشدار داد که به طور متوسط، هر ده دقیقه یکی از این کودکان به دلایل قابل پیشگیری جان می‌بازد.

یونیسف روز جمعه چهارم فروردین با انتشار بیانیه‌ای گزارش داد که اکنون «بیش از ۵۴۰ هزار کودک زیر پنج سال» در یمن به «سوءتغذیه حاد و تهدیدکننده» مبتلا هستند.

این نهاد سازمان ملل تاکید کرد که به یک «کمک ۴۸۴ میلیون دلاری» برای تداوم فعالیت خود در یمن در سال جاری میلادی نیاز فوری دارد.

یونیسف با اشاره به این که «بدون اقدام فوری، میلیون‌ها کودک ممکن است با خطرات شدید سوءتغذیه مواجه شوند»، هشدار داد: «اگر بودجه‌ای نرسد، یونیسف مجبور می‌شود کمک‌های حیاتی خود را به کودکان آسیب‌پذیر کاهش دهد.»

در پایان ماه گذشته میلادی، کشورهای کمک‌کننده به یمن قول دادند که ۱.۲ میلیارد دلار را برای کمک به مردم این کشور اختصاص دهند. این در حالی است که سازمان‌های فعال در زمینه کمک‌های بشردوستانه خواستار چهار میلیارد دلار کمک برای این کشور شده بودند.

بر اساس گزارش سازمان ملل متحد، بیش از ۲۱.۷ میلیون نفر در یمن، معادل دو سوم جمعیت این کشور به کمک‌های بشردوستانه نیاز دارند.

هشت سال و نیم از آغاز جنگ یمن می‌گذرد؛ زمانی که شبه‌نظامیان شیعی حوثی تحت حمایت جمهوری اسلامی، شهر صنعا پایتخت یمن را تصرف کردند.

این جنگ تاکنون صدها هزار کشته و میلیون‌ها آواره برجای گذاشته و به گفته یونیسف بیش از ۱۱ هزار کودک در این جنگ کشته یا معلول شده‌اند.

درگیری در یزد بر سر حجاب اجباری؛ سه نفر بازداشت شدند

عکس آرشیوی از باغ دولت‌آباد یزد

سه شهروند ایرانی روز اول سال نو خورشیدی، به دلیل واکنش به تذکرِ حجاب چند زن در یزد بازداشت شدند.

سایت خبری «عصر ایران» نوشته که این سه نفر وقتی در حال بازدید از باغ دولت‌آباد یزد بودند، به تذکر یک زن که از او با عنوان «زن شهید» نام برده شده است، واکنش نشان داده و با او و دخترش درگیری فیزیکی پیدا کردند.

بر اساس این گزارش در حین این درگیری، یک زن دیگر نیز که «آمر به معروف» خوانده شده، وارد ماجرا شد و بلافاصله نیروی انتظامی سه نفری که به تذکر حجاب واکنش دادند را بازداشت کرد.

پس از آغاز اعتراضات «زن زندگی آزادی» در پی کشته شدن مهسا امینی توسط مأموران گشت ارشاد، یکی از اقدامات اعتراضی زنان ایرانی که هم‌چنان به‌طور گسترده ادامه دارد، برداشتن شال و روسری از سر و امتناع از پوشیدن مانتو است.

در ماه‌های گذشته مقامات ایران از انحلال گشت ارشاد خبر داده اما بر نظارت فیزیکی و جریمه زنانی که از قانون حجاب اجباری پیروی نمی‌کنند، تأکید کرده‌اند.

در همین حال برخی از امامان جمعه و مسئولان ستاد امر به معروف از حامیان حکومت خواسته‌اند که برای برخورد با «بی‌حجاب‌ها» به‌صورت «آتش به‌اختیار» عمل کنند.

پیش از این نیز درگیری میان شهروندان و مأموران گشت ارشاد، نیروهای «آمر به معروف» و شهروندانی که اقدام به دخالت درباره پوشش سایرین می‌کنند، بارها اتفاق افتاده بود.

در ماه‌های اخیر نیز باوجود نافرمانی مدنی در رعایت حجاب اجباری و نیز اعتراضات سراسری، کماکان این درگیری‌ها ادامه دارد و منجر به بازداشت‌ شماری از شهروندان و پلمب چندین مرکز شده است.

وزیر خزانه‌داری آمریکا: تحریم‌ها علیه ایران تأثیر مورد نظر ما را نداشته است

جنت یلن، وزیر دارایی آمریکا

جنت یلن، وزیر خزانه‌داری آمریکا، روز پنجشنبه گفت که ایالات متحده به دنبال راه‌هایی برای تقویت تحریم‌ها علیه ایران است، ولی او با این حال اذعان کرد که این تحریم‌ها به تغییر رفتار و رویکرد ایران به گونه‌ای که واشینگتن انتظار داشت، منجرنشده است.

جنت یلن که در نشست با قانون‌گذاران آمریکایی صحبت می‌کرد، اظهار داشت: «تحریم‌های ما علیه ایران بحران اقتصادی واقعی را در کشور ایجاد کرده است و ایران از نظر اقتصادی به دلیل تحریم‌ها به شدت تحت فشار قرار گرفته است... آیا این (تحریم‌ها) باعث تغییر رفتار شده است؟»

وزیر خزانه‌داری آمریکا اضافه کرد: «پاسخ این است که بسیار کمتر از چیزی که به طور ایده‌آل می‌خواستیم.»

جنت یلن با این حال توضیحی بیشتری در خصوص رفتار مطلوب مورد نظر واشینگتن ارائه نکرد، اما آمریکا در ماه‌های اخیر تحریم های گسترده‌ای علیه جمهوری اسلامی به دلیل سرکوب اعتراضات در ایران و همکاری نظامی تهران با مسکو در جنگ اوکراین اعمال کرده است.

آمریکا در ماه‌های اخیر ایران را به دلیل « ارسال صدها پهپاد انتحاری ایران به روسیه برای هدف قرار دادن زیرساخت‌های غیرنظامی و مناطق مسکونی اوکراین» مورد تحریم قرار داده است.

ایران برای ماه‌ها ارسال پهپاد به اوکراین را تکذیب می‌کرد، اما با انتشار شواهد و اسناد مرتبط با آن، نهایتا حسین امیرعبداللهیان وزیر خارجه جمهوری اسلامی، آبان سال گذشته مدعی شد که ایران «قبل از جنگ اوکراین و به‌صورت محدود»، پهپاد تحویل روسیه داده است.

تیم‌ ملی فوتبال ایران در برابر روسیه تحریم‌شده به تساوی دست یافت

رسانه‌های روسیه در حاشیه این بازی، ویدئوهایی از فرسودگی استادیوم آزادی و چکیدن آب از سقف راهروی جایگاه ویژه منتشر کردند

تیم‌های ملی فوتبال ایران و روسیه در دیداری دوستانه، به تساوی یک بر یک رضایت دادند. هر دو گل بازی از روی نقطه پنالتی به ثمر رسید.

این بازی در ورزشگاه آزادی و با حضور تماشاگران زن و مرد هوادار هر دو تیم ایران و روسیه برگزار شد.

روسیه در حالی به مصاف ایران رفت که پس از حمله نظامی این کشور به خاک اوکراین، از سوی فیفا و یوفا با محرومیت مواجه شد و فرصت حضور در جام جهانی قطر را هم از دست داد.

روسیه که جدایی از حوزه یوفا و حضور در رقابت‌های رسمی قاره آسیا را تحت بررسی دارد، در سال ۲۰۲۲ فقط سه بازی با کشورهای آسیای میانه انجام داد که حاصل آن پیروزی ۲-۱ مقابل قرقیزستان، و تساوی بدون گل با تاجیکستان و ازبکستان بود.

نتایجی که انتقاد رسانه‌های ورزشی روسیه را هم در پی داشته. این تیم در تهران هم از کسب پیروزی باز ماند.

در نخستین سرمربیگری امیر قلعه‌نویی که پس از ۱۶ سال مجدداً روی نیمکت تیم ملی نشست، در ترکیب اصلی ایران فقط محبی، نورافکن و مغانلو در جام جهانی حضور نداشتند.

در بیست‌وهشتمین دقیقه اشتباه بیرانوند در شروع مجدد بازی و تعلل مدافعین در دور کردن توپ، با پرس روس‌ها و توپ‌ربایی بازیکنان این تیم، زینکوفسکی را صاحب موقعیت کرد.

هافبک تکنیکی اسپارتاک مسکو، عزت‌اللهی را دریبل زد و توسط او سرنگون شد تا داور ازبکستانی نقطه پنالتی را نشان دهد.

آنتون میرانچوک هافبک هجومی لکوموتیو مسکو پشت ضربه ایستاد و پس از مکثی کوتاه، برای به ثمر رساندن چهارمین گل ملی‌اش توپ را بر خلاف جهت شیرجه بیرانوند وارد دروازه ایران کرد.

ایران در نیمه اول دو موقعیت‌ ایده‌آل از دو سمت چپ و راست را که در موقعیت تک به تک اما از زاویه بسته بود، توسط طارمی و مغانلو از دست داد.

شوت‌ها و ضربات ایستگاهی مکرر نورافکن، کنعانی، حاج‌صفی و طارمی هم راهی به درون دروازه نیافت تا نیمه نخست به سود روسیه تمام شود.

در آغاز نیمه دوم با روی زمین افتادن محبی روی خط کناری محوطه جریمه، داور نقطه پنالتی را نشان داد. طارمی وسط زمین را نشانه گرفت تا تساوی ۱-۱ را رقم بزند.

حضور محدود و گزینشی زنان در بازی ایران و روسیه با کنترل شدید نیروهای انتظامی زن همراه بود
حضور محدود و گزینشی زنان در بازی ایران و روسیه با کنترل شدید نیروهای انتظامی زن همراه بود

این سی‌ویکمین گل ملی مهاجم آماده و قبراق باشگاه پورتو بود. والری کارپین سرمربی روسیه و بازیکنان این تیم معتقد بودند خطایی رخ نداده. شبکه سوم صداوسیما به دلیل دیر آغاز کردن پخش زنده در نیمه دوم، تصاویر دقیق‌تری را از این صحنه نشان نداد.

در نیمه دوم، ایران موقعیت‌های بیشتری نسبت به مهمان خود داشت. مهم‌ترین فرصت ایران برای پیروزی توسط طارمی در نودویکمین دقیقه رقم خورد اما او موقعیت تک به تک را از دست داد.

ایران بازی را با ترکیب علیرضا بیرانوند، احسان حاج‌صفی، شجاع خلیل‌زاده، سعید عزت‌اللهی، محمدحسین کنعانی‌زادگان، علی قلیزاده، محمد محبی، امید نورافکن، رامین رضاییان، شهریار مغانلو و مهدی طارمی آغاز کرد.

رضا اسدی، روزبه چشمی، وحید امیری، میلاد زکی‌پور و صادق محرمی پنج بازیکن جایگزین ایران بودند.

سردار آزمون که به‌دلیل «مسائل خانوادگی» از تیم ملی مرخصی گرفته بود، یک روز پیش از بازی تیم ملی را کنار اسب‌هایش گذراند و پستی را هم در این خصوص منتشر کرد.

مهاجم بایر لورکوزن شب هم مشغول انجام بازی والیبال در سالن المپیک گنبد بود. این موضوع، انتقاد برخی رسانه‌های ورزشی و کنایه گزارشگر پخش زنده بازی ایران و روسیه را هم در پی داشت.

متقابلاً در تیم جوان روسیه، بازیکنان اروپایی این تیم به تهران نیامدند. چند بازیکن اصلی شاغل در لیگ داخلی‌شان هم به‌دلایلی از قبیل مصدومیت و بیماری، در تهران حضور نداشتند.

ماتوی سافونوف، ویاچسلاو کاراوایف، روسلان لیتوینوف، ماکسیم اوسیپنکو، دانیل خلوسویچ، دالر کوزیائف، دانیل گلبوف، آنتون میرانچوک، آرسن زاخاریان، نیکولای کوملیچنکو و آنتون زینکوفسکی ۱۱ مرد آغازگر روسیه بودند.

رسانه‌های روسیه در حاشیه این بازی، ویدئوهایی از فرسودگی استادیوم آزادی و چکیدن آب از سقف راهروی جایگاه ویژه منتشر کردند.

تیم ملی ایران در دومین بازی تدارکاتی، روز سه‌شنبه در همین ورزشگاه میزبان تیم ملی کنیا است.

کنیایی‌ها به‌دلیل فساد مالی فدراسیون فوتبال این کشور از سوی فیفا تعلیق شده و در ۵۰۰ روز گذشته، اردو و مسابقه‌ای نداشتند. پس از پایان محرومیت، دیدار با ایران، نخستین بازی کنیا محسوب می‌شود.

تایید حکم ۱۸ سال حبس فاطمه سپهری، از امضاکنندگان نامه درخواست استعفای خامنه‌ای

فاطمه سپهری

وکیل فاطمه سپهری، از امضاکنندگان نامه درخواست استعفای علی خامنه‌ای، اعلام کرد که دستگاه قضایی جمهوری اسلامی حکم بدوی ۱۸ سال حبس موکلش را تایید کرده و اکنون قابل اجراست.

اصغر سپهری، برادر فاطمه سپهری، روز پنجشنبه سوم فروردین در حساب توئیتر خود متن پیام کوتاه غلامحسین دوستعلی مکی وکیل خانم سپهری را منتشر کرد.

آقای دوستعلی مکی اعلام کرده که حکم صادره از سوی شعبه اول دادگاه انقلاب مشهد مبنی بر ۱۸ سال حبس «به‌دلیل عدم قبول و تایید وکالت» او، مورد اعتراض قرار نگرفته است.

این وکیل دادگستری اضافه کرد: «حکم صادره از تاریخ ۲۱ اسفندماه ۱۴۰۱ قطعی و مجازات اشد لازم‌الاجرا است».

اصغر سپهری روز دوم اسفند در حساب توئیتری خود خبر داده بود که حکم خواهرش شامل «۱۰ سال حبس برای تبلیغ علیه نظام، پنج سال حبس برای همکاری با دول متخاصم، دو سال حبس برای توهین به خمینی و خامنه‌ای و یک سال حبس برای یک اتهام دیگر (احتمالا برای تجمع و تبانی علیه امنیت داخلی کشور)» است.

بر اساس قوانین جمهوری اسلامی، اگر محکومی در یک پرونده به چند حکم زندان محکوم شود، طولانی‌ترین حکم زندان در مورد او به اجرا در می‌آید. به این ترتیب، خانم سپهری باید ۱۰ سال آینده را در زندان‌های جمهوری اسلامی بگذراند.

اصغر سپهری پیشتر با انتشار تصویری از یک حکم قضایی دیگر علیه خواهرش اعلام کرده بود که شعبه ۱۴۲ به ریاست قاضی عرب نیز این زندانی سیاسی را به یک سال زندان و ۲۰میلیون تومان جریمه برای اتهام «نشر اکاذیب» محکوم کرده است.

بر اساس آن حکم، خانم سپهری به «توهین» به روح‌الله خمینی بنیان‌گذار جمهوری اسلامی و علی خامنه‌ای رهبر جمهوری اسلامی، و «نشر اکاذیب و تشویش اذهان عمومی به‌وسیله سامانه‌های مخابراتی، همکاری با دول متخاصم علیه جمهوری اسلامی ایران، اجتماع و تبانی علیه امنیت داخلی کشور و فعالیت تبلیغی علیه نظام و به‌نفع گروه‌های مخالف نظام» متهم شده بود.

فاطمه سپهری، کنشگر سیاسی، فعال حقوق بشر، دموکراسی‌خواه و زندانی سیاسی از جمله امضاکنندگان نامهٔ درخواست استعفای رهبر جمهوری اسلامی است. او ۳۰ شهریور امسال و در ابتدای اعتراضات سراسری ایران توسط نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی بازداشت شد.

این فعال سیاسی پیشتر نیز در سال ۹۸ در حالی که در یک تجمع اعتراضی مقابل دادگستری مشهد شرکت کرده بود، بازداشت شد و پس از حدود ۹ ماه آزاد شد.

این بازداشت پس از آن صورت گرفت که خانم سپهری همراه با ۱۳ نفر از فعالان زن نامه‌ای را امضا و منتشر کرد و در آن با انتقادات گسترده از دوران حکومت‌ رهبر جمهوری اسلامی، خواستار «استعفای خامنه‌ای» و «گذار از جمهوری اسلامی» شد.

بیشتر

XS
SM
MD
LG