خبرهای کوتاه
هفتمین قهرمانی جوکوویچ در فینال تور جهانی

فینال تور جهانی تنیس ۲۰۲۳ با قهرمانی نوواک جوکوویچ ۳۶ ساله به پایان رسید. او در فینال مقابل یانیک سینر که از حمایت پرشور هموطنانش برخوردار بود ۲-۰ پیروز شد تا برای هفتمین بار، تور پایان فصل را با موفقیت به پایان برساند.
جوکوویچ برای عبور از رکورد راجر فدرر، تورنمنت بسیار سختی را پشت سر گذاشت و در مرحله گروهی همین رقابتها به سینر باخت.
جالب اینکه اگر سینر مغلوب رونه دانمارکی میشد، جوکوویچ از جدول بیرون میافتاد اما سینر بدون باخت تا فینال پیش آمد.
صربیناتور به هوبرت هورکاچ لهستانی و هولگر رونه از دانمارک هم سِت داد اما بر خلاف پیشبینیها، نیمه نهایی را بدون دردسر در برابر کارلوس آلکاراس (شماره ۲ تنیس جهان) برد. در پنج نبرد رو در رو، نوله ۳-۲ از کارلیتوس پیش است.
نوواک جوکوویچ که ۲۴ گرنداسلم در ویترین افتخاراتش دارد، ضمن دفاع از عنوان قهرمانی پارسال، فصل ۲۰۲۳ را با ۵۵ برد به اتمام رساند. در قهرمانی روی هارد کورت، او و فدرر اینک در عدد ۷۱ برابرند.
حالا جوکوویچ در رنکینگ ATP با ۱۱۲۴۵ امتیاز و فاصله خیره کننده ۲۳۹۰ امتیازی نسبت به آلکاراس، صدرنشین است. مدودف، سینر، روبلف و سیتسیپاس در ردههای بعدی قرار گرفتهاند.
مهمترین خبرهای ایران و جهان
مقابله با بحران اقلیمی؛ صندوق بینالمللی پول خواستار کاهش یارانههای سوختی شد

رئیس صندوق بینالمللی پول از کشورهای جهان خواست تا با کاستن از یارانههایی که به تولید سوختهای فسیلی میدهند و با واقعیتر کردن قیمت این نوع سوختها، تریلیونها دلاری را که برای مقابله با تغییرات اقلیمی لازم است، فراهم کنند.
کریستالینا گئورگیوا، رئیس صندوق بینالمللی پول که در جریان کنفرانس تغییرات اقلیمی کاپ۲۸ در دبی سخن میگفت، روز پنجشنبه، ۱۶ آذر، در مصاحبه با روزنامه گاردین توضیح داد که قیمت تولیدات کربنزا باید منعکسکننده هزینههای واقعی آنها برای جامعه باشد.
به گفته این مقام، این امر از طریق گرفتن مالیات بیشتر سوخت از شرکتها و کاهش یارانهدهی به آنها میسر میشود.
این پیشنهاد او در حالی مطرح میشود که سیاستمداران و احزاب مختلف، از ایالات متحده و استرالیا گرفته تا اروپا و بریتانیا، به دلیل عدم محبوبیت اخذ بیشتر مالیات کربن، صراحتاً با قیمتگذاری واقعی برای سوخت جلوگیری میکنند.
به نوشته گاردین، مطالعات انجامشده توسط اقتصاددانان برجسته جهان نشان داده است که هر ساله تریلیونها دلار در سراسر جهان برای سرمایهگذاری در انرژیهای تجدیدپذیر و سایر فناوریهای کمکربن مورد نیاز است و تنها کشورهای در حال توسعه (به استثنای چین) تا سال ۲۰۳۰ میلادی برای کاهش انتشار گازهای گلخانهای و مقابله با تأثیرات تغییرات شدید آبوهوایی به دو تریلیون دلار نیاز دارند.
در تابستان امسال، صندوق بینالمللی پول محاسبه کرد که یارانههای مستقیم و غیرمستقیمی که برای تولید سوختهای فسیلی پرداخت میشود، حتی بدون احتساب اثرات سوء ثابتشده این سوختها مانند هزینههای سلامت، به بیش از هفت تریلیون دلار بالغ میشود.
افشای کارزار وابسته به حکومت روسیه برای پخش نقل قولهای جعلی ضد اوکراینی از زبان چهرههای مشهور

رسانههای غربی از یک کارزار روسی پخش اطلاعات نادرست خبر میدهند که نقل قولهایی با محتوای ضد اوکراینی را به دروغ از زبان چهرههای مشهور موسیقی و ورزش و سینما منتشر میکند.
بنا بر این گزارشها، عوامل دولتی روسیه این کارزار را با افزودن نقل قولهایی جعلی زیر تصاویر افراد مشهوری مانند تیلور سویفت، بیانسه، کیم کارداشیان، جاستین بیبِر و اپرا وینفری، لیدی گاگا، جنیفر لوپز، شکیرا و گوئینت پالترو و پخش آنها در سراسر شبکههای اجتماعی پیش میبرند.
در همین ارتباط، در هفته اول ماه گذشته میلادی، نوامبر، محققان رسانهای دستکم ۵۶۰ آگهی جعلی در فیسبوک مشاهده کردند که تصاویری از افراد مشهور را در کنار نقل قولهای طرفدار روسیه و ضد اوکراین نشان میداد.
در یکی از این آگهیهای جعلی که به کریستیانو رونالدو نسبت داده شده بود، از قول این فوتبالیست مشهور آمده بود که او خواستار توقف کمک مالی غرب به اوکراین است. این آگهی پیش از غیرفعال شدن، بیش از ۱۱۵ هزار بازدیدکننده داشت.
نشریه «وایِرد» که در حوزه ارتباطات و فناوریهای جدید فعالیت میکند نیز خبر میدهد که، بنا بر اطلاعات رسیده به این نشریه، این کارزار دروغپراکنی به رهبری گروهی مرتبط با سازمان اطلاعات روسیه انجام میشود.
در اقدامی دیگر، این گروه مرتبط با روسیه، ویدئوهایی با محتوای جعلی یا دستکاریشده از الایجا وود، بازیگری که بیشتر به خاطر ایفای نقش فرودو بَگینز در «ارباب حلقهها» شناخته میشود، و چند چهره سینمایی دیگر منتشر کرده، با این مضمون که آنها «از ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، میخواهند تا درمان اعتیاد به مواد مخدر و الکل را آغاز کند».
در واکنش به انتشار جعلی این ویدئوها، نماینده آقای وود گفت که پیام ضبطشده الایجا وود «به هیچ وجه خطاب به زلنسکی یا مرتبط با روسیه یا اوکراین یا جنگ نیست.»
پیامی جعلی نیز با تغییر صدا از مایک تایسون، قهرمان سنگینوزن بوکس جهان، منتشر شده با این مضمون که او ولودیمیر زلنسکی را به عنوان «یک نئونازی معتاد به مواد مخدر» معرفی میکند.
به گفته محققان، این گروه مرتبط با سازمان اطلاعات روسیه همزمان با کمپین خود در فیسبوک، کارزاری را نیز در شبکه ایکس با استفاده از بیش از ده هزار حساب رباتیک راهاندازی کرده که در یک بازه زمانی هشت ساعته، بیش از ۲۷ هزار پیام دروغین ارسال کردهاند.
بر اساس گزارشی که روز پنجشنبه توسط مرکز تحلیل تهدیدات مایکروسافت منتشر شد، از ماه ژوئیه، این ویدئوها و موارد مشابه از طریق رسانههای اجتماعی روسی پخش شده و سپس گزارشدهی درباره محتوای آنها سر از خبرگزاریهای اصلی روسیه مانند «ریا نووستی» و روزنامههای رسمی دولتی مانند «روسیسکایا گازتا» درآورده که کوشیدهاند با این نوع گزارشها، رئیس جمهوری اوکراین را «با اعتیاد به مواد مخدر» مرتبط نشان دهند.
محققان رسانهای میگویند که تازهترین تلاشهای روسیه در جهت پخش اطلاعات نادرست (دروغرسانی)، با استفاده از فناوری هوش مصنوعی تقویت شده که این کار میتواند این کارزار روسیه را سرعت ببخشد.
با استفاده از نیویورکتایمز و وایرد/ پ. پ./ ف. دو.
آمریکا: روابط دفاعی نگرانکننده روسیه و ایران را همچنان زیر نظر داریم

جان کربی٬ هماهنگ کننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی کاخ سفید، روز چهارشنبه ۱۵ آذرماه در خصوص روابط روسیه با کشورهای خاورمیانه گفت که آمریکا همچنان با نگرانی روابط نظامی مسکو و تهران را زیر نظر دارد.
جان کربی در پاسخ به این پرسش که آیا واشینگتن نگران سفر رئیس جمهور روسیه، به کشورهای دوست آمریکا چون عربستان نیست، گفت: «ولادیمیر پوتین عادتهای خاص خود را برای سفر دارد. اما آنچه که میتوانم اضافه کنم این است که ما به نظارت بر روابط دفاعی در حال گسترش و نگرانکننده بین ایران و روسیه ادامه میدهیم.»
این مقام کاخ سفید اضافه کرد: «برای این که ایران به ارسال پهپاد برای آقای پوتین ادامه میدهد و او از این پهپادها برای حمله به زیرساختهای انرژی اوکراین و کشتن اوکراینیهای بیگناه استفاده میکند. در ازای (چنین کمکهایی) ایران توقع حمایت دفاعی از روسیه دارد.»
جان کربی تاکید کرد چنانچه ایران به تواناییهای نظامی تسلیحات روسیه دست یابد این امر برای امنیت منطقه خاورمیانه پیامدهای خوبی نخواهد داشت.
این اظهارات در حالی مطرح شده است که ایران و روسیه روز سهشنبه سند مشترکی را برای همکاری در خصوص «راهها و ابزارهای مقابله، کاهش و جبران آثار منفی اقدامات قهرآمیز یکجانبه همچون تحریمها»، امضا کردند.
این سند در آستانه سفر روز پنجشنبه ابراهیم رئیسی، رئيس جمهور ایران، به مسکو برای دیدار با ولایمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه امضا شد.
جمهوری اسلامی و روسیه در سالهای اخیر همکاری نظامی خود را تقویت کردهاند، اما تهاجم روسیه به اوکراین در اسفند ۱۴۰۰ و نیاز مسکو به تسلیحات بیشتر به ویژه پهپادهای جنگی، موجب شد که این همکاریها گسترش یابد.
کشورهای غربی بارها نقش جمهوری اسلامی در جنگ اوکراین به واسطه فروش پهپادهای ساخت ایران به روسیه را محکوم و تحریمهایی را علیه روسیه و ایران وضع کردهاند.
در همین زمینه، جانشین وزیر دفاع ایران هفتم آذرماه سال جاری از قطعی شدن قرارداد خرید چند نوع تسلیحات نظامی از روسیه از جمله جنگنده سوخو ۳۵ خبر داد.
مهدی فرحی به خبرگزاری تسنیم وابسته به سپاه پاسداران گفت که قرار است به زودی «بالگرد هجومی میل ۲۸، جنگنده سوخو ۳۵ و هواپیمای آموزشی یاک ۱۳۰» وارد ایران شود.
تیراندازی در دانشگاه نوادا در لاسوگاس دستکم سه کشته برجای گذاشت

مقامات لاسوگاس روز چهارشنبه ۱۵ آذرماه اعلام کردند که در جریان تیراندازی در محوطه اصلی دانشگاه نوادا در این شهر دستکم سه نفر کشته شدند.
به گفته پلیس لاس وگاس، فرد مظنون در جریان این تیراندازی کشته شد و همچنین وضعیت یکی از مجروحان این تیراندازی وخیم گزارش شده است.
هنوز مقامات ایالت نوادا هویت قربانیان را اعلام نکردهاند و همچنین مشخص نیست که آیا مظنون اصلی این تیراندازی به ضرب گلوله پلیس کشته شده یا دست به خودکشی زده است.
کوین مکهیل، رئیس پلیس منطقه لاسوگاس گفت: دیگر تهدیدی متوجه شهروندان نیست و مظنون جان باخته است.
وی اضافه کرد که دانشگاه نوادا و تمام شعبههای آن برای روز چهارشنبه بسته شدند.
پلیس لاسوگاس پیشتر در شبکه اجتماعی ایکس اعلام کرد که تیراندازی در نزدیکی مدرسه بازرگانی این دانشگاه رخ داده است.
دانشگاه نوادا که در حومه شرق لاس وگاس قرار دارد، حدود ۲۵ هزار دانشجو در مقطع کارشناسی و۸۰۰۰ دانشجوی فوق لیسانس و دکترا دارد.
در مرگبارترین حادثه تیراندازی در تاریخ مدرن آمریکا در مهرماه سال ۱۳۹۶ در شهر لاسوگاس فردی که بعدا مشخص شد دچار افسردگی بود از فراز یک هتل به روی شرکتکنندگان در یک کنسرت آتش گشود و۶۰ نفر را کشت و صدها نفر مجروح کرد.
آمریکا چهار نظامی روس را به اتهام شکنجه یک آمریکایی در اوکراین تحت تعقیب قرار داد

وزارت دادگستری آمریکا چهار نظامی روسی را به اتهام «ربودن و شکنجه» یک مرد آمریکایی در هفتههای آغازین تهاجم نظامی روسیه به اوکراین، تحت تعقیب قضایی قرار داد.
این برای اولین بار است که چنین پروندهای در دستگاه قضائی آمریکا علیه شهروندان خارجی باز میشود. این اقدام همچنین اولین پرونده قرار تعقیب علیه نظامیان روس در چهارچوب قوانین جنایات جنگی سیستم قضایی آمریکا است.
آسوشیتدپرس با انتشار این خبر نوشته با توجه به اینکه چهار نظامی روسی، در خاک آمریکا نیستند و امکان بازداشت آنها وجود ندارد، اقدام دادگستری آمریکا بیشتر جنبه نمادین دارد؛ اما مقامات آمریکایی میگوید این پرونده یک اقدام تاریخی درباره جنایات جنگی روسیه در اوکراین است و احتمالا سرآغاز باز شدن پروندههای قضایی بیشتری خواهد بود.
مریک گارلند، دادستان کل آمریکا میگوید این اولین اقدام است و باید منتظر اقدامات بیشتری هم باشید.
بر اساس گزارش دادگستری آمریکا، دو افسر و دو سرباز رده پایین روسی در اوایل تهاجم نظامی کرملین به اوکراین یک مرد آمریکایی را ربوده و شکنجه کردهاند.
نام دو افسر یاد شده سورن سیرانوویچ مکرتچیان و دیمیتری بودنیک اعلام شده، و آمریکا میگوید تنها نام کوچک دو سرباز روسی را شناسایی کرده؛ یکی «والری» و دیگری «نازار» بوده است.
گزارش دادستانی میگوید این چهار نظامی روسی یک مرد آمریکایی را در آوریل ۲۰۲۴، حدود چند هفته بعد از آغاز تهاجم روسیه به اوکراین، در روستایی ربوده و به مدت ۱۰ روز او را مورد شکنجه قرار دادهاند.
نام این فرد آمریکایی در گزارش دادستانی ذکر نشده، اما گفته میشود نظامیان روسی نه تنها او را لخت کرده، عکس انداخته و کتک زدهاند، بلکه او را تهدید به مرگ هم کردهاند.
بر اساس این گزارش، حتی در یک مورد از این شهروند آمریکایی خواسته شده تا «قبل از مرگ آخرین حرف هایش را بزند» و سپس چنین وانمود کردهاند که او را برای کُشتن به بیرون میبرند.
آمریکا همچنین به تحقیقات بینالمللی درباره جنایات جنگی کرملین در جنگ اوکراین کمک میکند و از طرفی به کییف نیز در جمعآوری شواهد حقوقی برای اثبات جنایات جنگی نظامیان روسی یاری میرساند.
کمیسیون اروپا وضع تعرفه در تجارت خودروهای الکتریکی با بریتانیا را به تعويق انداخت

کمیسیون اروپا پیشنهاد کرد که مقررات سختگیرانهتر در زمینه تجارت خودروهای الکتریکی با بریتانیا که وضع تعرفه گمرکی در آن در نظر گرفته شده و قرار بود از آغاز سال ۲۰۲۴ به اجرا درآید برای سه سال به تعویق افتد.
اتحادیه اروپا و بریتانیا در صنعت خودروهای الکتریکی که تولید آنها برای کاستن از انتشار گازهای آلاينده تشویق میشود، بزرگترین شریک تجاری یکدیگر هستند.
کمیسیون اروپا درعین حال اعلام کرد سه میلیارد یورو به تقویت صنعت تولید باطری برای خودروهای الکتریکی اختصاص خواهد داد که هدف آن افزایش تولید داخلی این محصول و کاهش وابستگی به واردات از چین است.
طبق معاهده تجاری پسابرگزیت بین اتحادیه اروپا و بریتانیا فقط خودروهای الکتریکی از تعرفه گمرکی معاف میشوند که حداقل ۵۵ درصد از کل ارزش آنها، ۶۵ درصد از ارزش صفحات باطری و ۷۰ درصد از ارزش مجموعه سیستم باطریها محصول صنایع اروپایی و یا بریتانیایی باشند.
خودروهای الکتریکی وارداتی به اتحادیه اروپا که این مشخصات را نداشته باشند مشمول حداقل ۱۰ درصد تعرفه گمرکی خواهند شد.
در این معاهده یک دوره انتقالی سه ساله در نظر گرفته شده که شروط آن برای برخورداری از معافیت گمرکی سهلتر است.
جوهره پیشنهاد کمیسیون اروپا این است که دوره انتقالی تا پایان سال ۲۰۲۷ یعنی مقطعی که معاهده تجاری پسابرگزیت قرار است به طور کامل به اجرا آيد به مدت سه سال تمدید شود.
اتحادیه صنایع خودروسازی اروپا تخمین زده بود که اگر اجرای مقررات به تعویق نیفتد حدود ۴.۳ میلیارد یورو برای این صنعت هزینه خواهد داشت و در نتیجه از تصمیم کمیسیون اروپا استقبال کرد.
مسئول مناسبات با بریتانیا در کمیسیون اروپا گفت افزایش بهای انرژی تحت تاثیر جنگ در اوکراین و کمک مالی قدرتهای بزرگ اقتصادی نظیر آمریکا و چین به صنایع خودروسازی خود باعث شده شتاب تولید باطری برای خودروهای الکتریکی در اروپا کندتر از پیشبینیها باشد.
با توجه به این نکته که حدود ۳۰ تا ۴۰ درصد ارزش هر خودروی الکتریکی مربوط به باطری آن است و بخش اعظم باطریها از چین وارد میشوند اکثر خودروسازان اروپایی معتقدند که هنوز برای اجرای کامل مقررات تجاری پیشبینی شده با بریتانیا آماده نیستند.
به نظر آنها وضع تعرفه تجاری در چنین وضعیتی فقط به نفع رقبای خارجی از جمله خودروسازان چینی خواهد بود که صادرات آنها به بازار اتحادیه اروپا با سرعت رو به افزایش است.
عزل مدیر ورزش کهگیلویه برای «روسری نداشتن دختران زیر ۱۲ سال»

یک رسانه در ایران از عزل مدیر اداره ورزش و جوانان شهرستان کهگیلویه به دلیل «روسری نپوشیدن کودکان» در یک مسابقه ورزشی خبر داد.
خبرگزاری ایلنا روز چهارشنبه ۱۵ آذر به نقل از ناصر رمضانی، رئیس معزول ورزش و جوانان شهرستان کهگیلویه، نوشت که دلیل این «عزل ناگهانی» نپوشیدن روسری از سوی تعدادی از دختران زیر ۱۲ سال بود که همراه با خانوادههای خود در مسابقات تکواندو دختران نونهال در دهدشت حضور داشتند.
او گفت: «در زمانی که جوایز قرار بود اهداء شود یکی دو نفر از دختران نونهال حدود ۱۲ سال و یا زیر ۱۲ سال بدون روسری خواستند جوایز خود را دریافت کنند که از آنان خواستم روسری شان را اول بپوشند و بعد لوح و جوایز خود را بگیرند.»
آقای رمضانی افزود: «آقایانی که بدنبال عزل ما بودند همین روسری نپوشیدن کودکان پیش دبستانی را پیراهن عثمان کردند.»
حمزه محققزاده سرپرست فرمانداری کهگیلویه با تأیید این عزل، به ایلنا گفت: «وقتی مدارک و اسناد را ارائه دادند، پذیرفتیم که براساس آن اسناد و مدارک، باید این برکناری صورت گیرد.»
این اولین بار نیست که مقامهای جمهوری اسلامی، مسئولان دولتی را در راستای اعمال سیاست حجاب اجباری برکنار میکنند.
چندی پیش و پس از برگزاری مراسم روز پزشک در شهر آمل که در جریان آن، یک پزشک جراح زن بدون حجاب اجباری شرکت کرده بود، مقامهای جمهوری اسلامی مدیران حاضر در این مراسم را برکنار کردند.
مردادماه سال جاری نیز دادستان عمومی و انقلاب شهرستان دماوند از بازداشت مدیر و کارمند بانکی در دماوند به علت ارائه خدمات به یک زن مخالف حجاب اجباری با دستور مدعیالعموم خبر داده بودند.
با وجود اعتراضات سراسری «زن، زندگی، آزادی» که پس از جان باختن مهسا ژینا امینی در بازداشت گشت ارشاد به راه افتاد، و محکومیت حجاب اجباری از سوی معترضان، جمهوری اسلامی فشارها را برای اعمال این سیاست افزایش داده است.
عذرخواهی بوریس جانسون بابت نحوه مدیریت بحران کووید در بریتانیا

بوریس جانسون، نخست وزیر اسبق بریتانیا در جلسه کمیته تحقیق همهگیری کووید ۱۹ به صریح ترین زبان در دو سال گذشته، از نحوه مدیریت این بحران عذرخواهی کرد.
او گفت دولتش در این زمینه با «خودستایی و انفعال» برخورد کرد و در آغاز خطرهای جدی شیوع ویروس را «دستِکم» گرفت.
آقای جانسون در ادامه شهادت خود گفت شخصاً مسئولیت تمامی تصمیمهای دولت در این زمینه را برعهده میگیرد و خشم افکار عمومی را درک میکند.
در جلسات کمیته تحقیق همهگیری کووید ۱۹ در بریتانیا تاکنون تعدادی از مقامات ارشد دولت از جمله وزیر بهداشت و مسئولان ارشد دفتر نخست وزیر در دوران بوریس جانسون شهادت دادهاند.
در این جلسات اتهامات جدی علیه دولت و نخست وزیر سابق بریتانیا از جمله ناکارآمدی مقامات، دسیسه و توطئه مقامات ارشد علیه یکدیگر و حتی زنستیزی مطرح شده است.
بوریس جانسون در بخش دیگری از سخنانش گفت: «کووید ۱۹ در ابتدا شبیه ابری در افقهای دور دست بود و نه توفان مرگباری که در بریتانیا به مرگ ۲۳۰ هزار نفر و بیماری میلیونها نفر منجر شد.»
او خاطر نشان کرد که در ابتدای این بحران فقط در چند مورد خلاصهای از گزارشهای هیئت علمی مشاور دولت را خوانده بود، به رغم آن که مشاوران علمی در همان گزارشهای اولیه خود هشدار داده بودند که همهگیری کووید ۱۹ بزرگترین فاجعه بشری پس از جنگ جهانی دوم خواهد بود.
بوریس جانسون که به عنوان «قهرمان برگزیت» در اواخر سال ۲۰۱۹ و در پی پیروزی انتخاباتی بزرگ حزب محافظه کار به مقام نخست وزیری بریتانیا رسید، بعد از رسواییهای مکرر مربوط به میهمانیهای متعدد در ساختمان نخست وزیری همزمان با قرنطینه کووید در سال های ۲۰۲۰ و ۲۰۲۱ بالاخره در تابستان سال ۲۰۲۲ مجبور به استعفا شد.
در جلسات قبلی کمیته تحقیق همهگیری کووید ۱۹ شواهدی در مورد مقاومت آقای جانسون در برابر اجرای قرنطینه و سردرگمی او در درک و پذیرش شواهد و مشاورههای علمی ارائه شده است.
کارکنان دفتر نخست وزیری بریتانیا در دوران بحران کرونا در شهادت خود گفتند که آقای جانسون از اطرافیان خود سئوال کرده بود اگر با سشوار هوای گرم وارد بینیام کنم ویروس ها می میرند؟ در یک گفتوگوی دیگر نیز پیشنهاد کرده بود که برای آرام کردن مردم باید در برابر دوربینهای یک برنامه زنده تلویزیونی ویروس کووید ۱۹ را به خودش تزریق کند.
جانسون در پاسخ به سئوال اعضای کمیته تحقیق در خصوص تأخیر دولت او در واکنش به بحران کرونا گفت که وزرا و مقامات ارشد در این مورد دیدگاههای متفاوتی داشتند و اعضای ارشد کابینه حتی بیش از او با اعمال محدودیت در رفتوآمد مردم مخالف بودند.
شروع جلسه کمیته تحقیق در روز چهارشنبه به دلیل حضور معترضان به عملکرد دولت بوریس جانسون مدتی به تأخیر افتاد.
وکیل گروهی از خانوادههای قربانیان کووید گفت:«بوریس جانسون بر فرهنگ مرگبار ناکارآمدی و مصونیت ریاست داشت که با مردم مثل پسماندههای مسموم رفتار کرده است.»
انتظار جابهجایی ۴.۷ میلیارد مسافر هوایی در جهان طی سال ۲۰۲۴

انجمن بینالمللی حملونقل هوایی پیشبینی کرده که در سال آینده میلادی، ۴.۷ میلیارد مسافر از طریق پروازهای بینالمللی جابهجا شوند که یک رکورد تاریخی است.
بر اساس این گزارش که روز چهارشنبه ۱۵ آذر در سایت این نهاد بینالمللی منتشر شده است، جابهجایی هوایی مسافر در سال آینده حتی از دوران پیش از کرونا در سال ۲۰۱۹ نیز ۲۰۰ میلیون نفر بیشتر خواهد بود.
همچنین ترانزیت بار از طریق هواپیماهای باری نیز در سال آینده به ۶۱ میلیون تُن خواهد رسید که سه میلیون تُن بیشتر از سال جاری خواهد بود.
در مجموع درآمد شرکتهای هواپیمایی در سال آینده با رشدی ۶.۷ درصدی به ۹۶۴ میلیارد دلار خواهد رسید که ۲۷.۵ میلیارد دلار آن سود خالص این شرکتها خواهد بود.
نیمی از سود خالص یاد شده، مربوط به شرکتهای هواپیمایی آمریکای شمالی، ۲۹ درصد شرکتهای اروپایی، ۱۱ درصد شرکتهای هواپیمایی خاورمیانه و بقیه مربوط به شرکتهای دیگر مناطق جهان خواهد بود.
بیشترین رشد سود خالص با اختلاف چشمگیری از دیگر مناطق، مربوط به شرکتهای هواپیمایی خاورمیانه است که عمدتاً در امارات، قطر و عربستان مستقر هستند و سود آنها هر سال با شتاب چشمگیری در حال افزایش است.
در میان کشورهای همسایه ایران، ترکیه نیز خدمات مسافربری هوایی خود را به سرعت توسعه داده و پارسال سود خالص شرکتهای هواپیمایی آن به ۲.۷ میلیارد دلار بالغ شد که معادل بیش از ۱۰ درصد سود خالص کل شرکتهای هواپیمایی جهان است.
شرکتهای هواپیمایی ترکیه پارسال ۷۲ میلیون مسافر جابهجا کردند که نسبت به سال ۲۰۲۱ حدود ۶۰ درصد جهش نشان میدهد.
در این میان، بخش اعظمی از هواپیماهای ایرلاینهای ایران زمینگیر هستند و این شرکتها با بدهی چشمگیر مواجه هستند.
دولت در نظر دارد در سال آینده شرکت هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران (ایرانایر) را واگذار کند.
شمسالدین فرزادیپور، مدیر عامل ایرانایر مرداد امسال از بدهی ۶۰۰ میلیون دلاری این شرکت به بانکها خبر داده بود. او همچنین گفته بود از ۵۰ هواپیمای این شرکت، تنها ۱۲ تا ۱۵ هواپیما پرواز میکنند و بقیه زمینگیر هستند.
شرکتهای هواپیمایی همچنین بدهی عظیمی به شرکت ملی نفت ایران به خاطر دریافت سوخت و همچنین به فرودگاههای کشور دارند.
ابراهیم رئیسی ادعا کرد «نخبگان» ایران برای «پول بیشتر» مهاجرت میکنند

ابراهیم رئیسی روز چهارشنبه ۱۵ آذر در یک سخنرانی در تهران از نخبگانی که به ادعای او برای «پول بیشتر» از ایران مهاجرت میکنند، انتقاد و به شکل تلویحی آنها را متهم کرد که «وطندوستی» ندارند.
او که یک روز پیش از روز دانشجو در دانشگاه بهشتی تهران حاضر شده بود، گفت: «یکی از شاخصهای نخبگی را وطندوستی میدانم. نخبگی اجازه میدهد که خدمت به کشور را رها کنید و به این بهانه که فلانجا مقداری بیشتر به من پول میدهد پس به آنجا بروم؟»
رئیس جمهور ایران در حالی مهاجرت نخبگان دانشگاهی را به مسائل مالی ارتباط داده است که طی چند ماه اخیر و به دنبال اعتراضهای سراسری، گزارشهای متعدد از تشدید برخورد امنیتی با دانشجویان و همچنین شدت گرفتن موج اخراج، تمدید نکردن قرارداد و تعلیق استادان دانشگاه منتشر شده است.
همچنین روزنامه اعتماد در گزارشی در روز ۹ شهریور فهرستی از ۵۲ استاد اخراجشده از دانشگاههای ایران را منتشر کرده که نشان میداد موج اخیر اخراج استادان دانشگاه از ابتدای دولت ابراهیم رئیسی در سال ۱۴۰۰ آغاز شده بود.
ابراهیم رئیسی در سخنرانی روز چهارشنبه خود همچنین گفت تمام کسانی که تحت پوشش بنیاد ملی نخبگان قرار دارند، به عنوان اعضای هیئتهای علمی در حال جذب در دانشگاههای کشور هستند.
او هرچند توضیح بیشتری درباره جذب این افراد نداد، اما سندی که مرداد ماه در کانال تلگرامی «خبرنامه امیرکبیر» منتشر شد، و از مجموعه اسناد درزکرده توسط گروه هکری «قیام تا سرنگونی» نزدیک به سازمان مجاهدین خلق بود، نشان میداد که «شورای امنیت کشور» در مصوبهای در دی ماه سال گذشته دستور داده «هیئت علمی در تراز انقلاب اسلامی جذب دانشگاهها شوند».
رادیوفردا بهطور مستقل نمیتواند صحت اطلاعات این سند درزکرده را تأیید کند، اما انتشار این سند شماری از واکنشها را به دنبال داشت.
ازجمله عبدالناصر همتی، رئیس سابق بانک مرکزی، این را که «معاونت سیاسی وزارت کشور» مسئول «اصلاح فرآیند ضوابط جذب ۱۵۰۰۰ عضو هیئت علمی» باشد، «بدعت خطرناک» دانست.
علیاکبر صالحی، معاون سابق رئیسجمهور ایران نیز از اخراج استادان دانشگاه و همچنین طرح حکومت برای جذب هزاران استاد همسو با خود انتقاد کرد و گفت: «نام این دیگر دانشگاه نیست».
پوتین در آغاز سفر کوتاه به امارات و عربستان سعودی وارد ابوظبی شد

ولادیمیر پوتین، رئيس جمهور روسیه، روز چهارشنبه، ۱۵ آذرماه، در آغاز سفری یک روزه به خاورمیانه برای دیدار با سران عربستان سعودی و امارات متحدهٔ عربی وارد ابوظبی شد. او روز پنجشنبه در کرملین پذیرای رئيس جمهور ایران خواهد بود.
کرملین، مقر حکومت روسیه، اعلام کرد روابط دوجانبه محور اصلی مذاکرات رئيس جمهور روسیه با سران کشورهای خاورمیانه است، اما درباره جنگ در اوکراین و جنگ اسرائیل در غزه نیز گفتوگو خواهد شد.
ولادیمیر پوتین روز چهارشنبه قرار است با محمد بن زاید آل نهیان، رئيس امارات متحدهٔ عربی، و محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، دیدار کند.
یوری اوشاکوف دستیار رئيسجمهور روسیه در امور بینالملل به خبرنگاران گفت این سه دیدار نه تنها به روابط دوجانبه کمک میکند، بلکه «پیام روشنی به جامعهٔ بینالملل» است.
امارات متحدهٔ عربی به مهمترین شریک تجاری روسیه در خاورمیانه تبدیل شده و میزبان روسهایی است که در شرایط جنگ و تحریم ترجیح دادهاند روسیه را ترک کنند.
رئیس امارات متحده عربی تابستان گذشته مهمان ویژه همایش اقتصادی سنپترزبورگ بود.
از سوی دیگر، به گزارش بلومبرگ، دبی تحت فشار واشینگتن پذیرفته تا صادرات فنآوری و تجهیزاتی را که روسیه علیه اوکراین استفاده میکند محدود کند.
گسترش روابط اقتصادی با ریاض نیز یکی دیگر از اهداف مسکو است.
رئيس بنیاد سرمایهگذاری روسیه روز چهارشنبه اعلام کرد که عربستان سعودی طی دو سال آینده دو تریلیون روبل یعنی بیش از ۲۰ میلیارد دلار در روسیه سرمایهگذاری خواهد کرد.
افزایش صادرات محصولات کشاورزی، طرحهای اتمی، تحقیقات فضایی و هماهنگی سیاستهای نفتی در چارچوب اوپک پلاس از دیگر زمینههای همکاری دو کشور است.
مناقشات بینالمللی از جمله در اوکراین نیز در کانون توجه خواهد بود، بهویژه که عربستان سعودی و امارات متحدهٔ عربی در تلاشاند برای حل مسائل بشردوستانه بین روسیه و اوکراین رایزنی کنند.
کییف درخواست کرده کشورهای بانفوذ مسکو را به ازسرگیری تبادل اسرا ترغیب کنند.
بحران خاورمیانه و توقف جنگ اسرائیل در غزه از دیگر محورهای مورد توجه بهویژه طی دیدار روسای جمهور روسیه و ایران اعلام شده است.
به گزارش روزنامهٔ روسی کامرسانت، بستگان شهروندان روس گروگان حماس از ولادیمیر پوتین خواستهاند هماهنگی شرایط آزادی آنها را بهویژه هنگام مذاکره با همتای ایرانیاش در اولویت قرار دهد.
خبرگزاری ایرنا در شرح دستور کار احتمالی ابراهیم رئيسی طی سفر به مسکو به تعاملات اقتصادی و تحولات غزه اشاره کرده است.
در همین زمینه حسین امیرعبداللهیان وزیر خارجهٔ ایران روز سهشنبه برای شرکت در رایزنیهای کشورهای حوزهٔ خزر از مسکو دیدار و با سرگئی لاوروف همتای روسش توافقنامه مقابله با تحریمها را امضا کرد.
روسیه پس از آغاز جنگ علیه اوکراین حتی بیش از ایران هدف تحریمهای غرب قرار گرفته؛ آمریکا و متحدانش به دلیل نقش ایران در این جنگ تهران را نیز هدف تحریمهای مضاعف قرار دادهاند.
بازیگران هالیوود بعد از چهار ماه به شکل رسمی به اعتصاب خود پایان دادند

اعضای اتحادیه بازیگران سینما، تلویزیون و رادیوی آمریکا روز ۱۴ آذر قرارداد سه ساله با استودیوهای بزرگ هالیوود را تأیید کردند و به این ترتیب اعتصاب چهار ماهه این بازیگران به شکل رسمی به پایان رسید.
این اتحادیه میگوید ۷۸ درصد از اعضایی که در رأیگیری شرکت کردند، با محتوای قرارداد با کمپانیهای نتفلیکس، دیزنی و سایر استودیوهای اتحادیه تهیهکنندگان سینما و تلویزیون آمریکا موافقت کردند.
این قرارداد شامل افزایش دستمزد و پاداش ناشی از پخش آنلاین فیلم و سریال میشود و روسای اتحادیه بازیگران میگویند طی سه سال مبلغی بالغ بر یک میلیارد دلار را شامل میشود.
همچنین تمهیدهای حفاظتی در برابر استفاده بیاجازه از هوش مصنوعی در تولید فیلم و سریال و خلق تصاویر در این قرارداد آمده است، هرچند برخی بازیگران معتقدند این بندها کافی نیست و نمیتوانند استفاده نکردن از هوش مصنوعی به جای هنرپیشهها را تضمین کنند.
این موضوع هم برای بازیگران و هم نویسندگان هالیوود که آنها نیز در ماههای گذشته اعتصاب کرده بودند اهمیت ویژهای دارد. نگرانی آنها این بود که استودیوهای فیلمسازی با استفاده از هوش مصنوعی بتوانند مضامین تصویری و نوشتاری خلق کنند که در عمل جایگزین کار بازیگران و نویسندگان شود.
اتحادیه بازیگران آمریکا موسوم به SAG-AFTRA که حدود ۱۶۰ هزار عضو دارد، از تیرماه امسال وارد اعتصاب شد که باعث توقف تولید بسیاری از فیلمهای سینمایی و سریالهای تلویزیونی شد.
این اتحادیه در آبانماه گذشته به توافقی موقت و سه ماهه با استودیوها دست یافته بود که بلافاصله باعث بازگشت بازیگران به کار شد.
استودیوهای بزرگ هالیوود با استقبال از تأیید شدن قرارداد با اتحادیه بازیگران اعلام کردند توافق صورت گرفته «مزایا و حفاظت تاریخی» برای بازیگران فراهم میکند.
حدود دو ماه قبل از بازیگران هالیوود، فیلمنامهنویسان آمریکایی به دلیل اختلافات مشابهی با استودیوهای بزرگ فیلمسازی وارد اعتصاب شده بودند که بعد از پنج ماه، در مهرماه به پایان رسید.
امسال برای اولین بار بعد از سال ۱۹۶۰ دو صنف مهم سینمایی آمریکا به شکل همزمان دست از کار کشیده بودند که آینده صنعت فیلمسازی جهان را مبهم کرده و بر برگزاری جشنوارههای سینمایی نیز تأثیر گذاشته بود.
سپاه پاسداران دو کشتی با ۳۴ خدمه خارجی را در خلیج فارس به اتهام «قاچاق سوخت» توقیف کرد

سپاه پاسداران روز چهارشنبه ۱۵ آذر اعلام کرد دو شناور را که در مجموع ۳۴ خدمه خارجی داشتهاند، به اتهام «قاچاق سوخت» در خلیج فارس توقیف کرده است.
به گزارش خبرگزاریهای ایران به نقل از علی عظمایی، فرمانده منطقه پنجم نیروی دریایی سپاه، یکی از این کشتیها با ۱۳ خدمه خارجی دو میلیون و ۲۸۰ هزار لیتر سوخت قاچاق داشت و در جنوب جزیره ابوموسی توقیف شد.
او افزود کشتی دیگر که ۲۱ خدمه خارجی داشت، حاوی دو میلیون و ۳۰۰ هزار لیتر سوخت قاچاق بود و توسط نیروهای سپاه توقیف شد.
او اشارهای به ملیت ملوانان خارجی این دو کشتی و کشورهای مالک آنها نکرده است.
این اولین بار نیست که سپاه پاسداران دست به توقیف کشتیهای خارجی در خلیج فارس میزند. آمریکا تابستان امسال اعلام کرد در دو سال گذشته ایران بیش از ۲۰ کشتی را در خلیج فارس «مورد حمله، آزار و مزاحمت قرار داده یا توقیف کرده است.»
در یکی از این موارد که ۱۶ تیر سال جاری رخ داد، سپاه پاسداران ادعا کرد شناوری با ۱۲ خدمه خارجی را توقیف کرده که حامل ۹۰۰ تن سوخت قاچاق بوده است.
نیروهای سپاه پیش از آن تلاش کرده بودند در آبهای جنوبی ایران دو نفتکش خارجی را نیز توقیف کنند که نیروی دریایی آمریکا مانع آن شد.
این نهاد نظامی و امنیتی ادعا میکند که این اقدامات را با «حکم قضایی» و برای جلوگیری از خروج سوخت ارزانقیمت از کشور و قاچاق آن به کشورهای منطقه انجام میدهد.
علاوه بر سپاه پاسداران، نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی هم اردیبهشتماه امسال نفتکش خارجی «اَدوَنتِج» سوئیس را با این ادعا که به یک لنج ایرانی برخورد کرده توقیف کرده بود.
اذعان رئیس قرارگاه ارشاد مدیران به ریشهای بودن فساد: «نمیتوان گفت با فساد مبارزه شده»

رئیس نهادی با عنوان «قرارگاه گشت ارشاد مدیران» در ریاست جمهوری ایران اذعان کرد که «فساد» در دستگاههای اداری ایران «ریشه دوانده» و این موضوع دیگر قابل کتمان نیست.
علی خانمحمدی که پیشتر سخنگوی «ستاد امر به معروف و نهی از منکر» بوده روز سهشنبه، ۱۴ آذر به وبسایت دیدهبان ایران گفت برخورد با فساد مدیران «ضعفهای قانونی» دارد و مدعی شد ارزیابی عملکرد و پاسخگو کردن و جابهجایی آنها «خلأ قانونی» دارد.
بعد از افشای آن چه «فساد دو میلیارد دلاری» در واردات چای به ایران توسط مدیران «گروه کشتوصنعت دبش» خوانده شد، سخنگوی دولت ابراهیم رئیسی گفت «۶۰ مدیر» دولتی در ارتباط با آن جابهجا شدند.
بر اساس گزارش قوه قضائیه، این شرکت بخش عظیمی از دلار نیمایی را که از بانک مرکزی برای واردات چای و کاغذ دریافت کرده، در بازار آزاد به قیمت بالا فروخته و کالایی از خارج وارد نکرده است.
رئیس قرارگاه گشت ارشاد مدیران همچنین گفته است «گزارشهای متعددی» درباره «فساد اخلاقی» مدیران به این قرارگاه رسیده است که در مواردی به تشکیل پرونده در قوه قضائیه رسیده است.
وزارت ارشاد جمهوری اسلامی در نیمه آبانماه سال جاری تأیید کرد رضا ثقتی، مدیرکل پیشین اداره ارشاد استان گیلان که برکنار شده بود، به دلیل آن که دستگاه قضایی برای او حکمی صادر نکرده، همچنان در این وزارتخانه مشغول به کار است.
اواخر تیرماه فیلمی از رضا ثقتی منتشر شد که منتشرکنندگان آن مدعی بودند که او با مردی که در این فیلم صدایش شنیده میشود رابطه جنسی داشته است.
خانمحمدی در گفتوگوی روز گذشته خود گفته است پرونده رضا ثقتی در قوه قضائیه تشکیل شده و باید دید چه حکمی صادر میشود.
او افزود این قرارگاه همه پروندههای «فساد اخلاقی» مدیران را که از سراسر کشور گزارش شده است، «علنی» نکرده است.
هشدار وزیر خزانهداری آمریکا درباره پیامدهای تصویبنشدن کمک به اوکراین

جنت یلن، وزیر خزانهداری آمریکا، روز سهشنبه هشدار اگر کنگره این کشور بودجه مورد درخواست جو بایدن برای کمک به اوکراین را تصویب نکند، واشینگتن «مسئول شکست اوکراین» خواهد بود.
خانم یلن گفت: «من و همکارانم با اعضای کنگره صحبت کردهایم. من فکر می کنم آنها این را درک می کنند، که این یک وضعیت بحرانی است و ما می توانیم خود را مسئول شکست اوکراین بدانیم اگر نتوانیم این بودجه مورد نیاز را به اوکراین برسانیم.»
در همین زمینه، رئیس دفتر رئیسجمهور اوکراین هم روز سهشنبه هشدار داد در صورتی که اختلافات در کنگره ایالات متحده باعث تاخیر در کمکهای واشینگتن به کییف شود، اوکراین در معرض خطر شکست از روسیه قرار خواهد گرفت.
خبرگزاری رویترز میگوید، سخنان آندری یرماک یکی از صریحترین اعترافات مقامات ارشد اوکراین در خصوص نامشخص بودن آینده کمکهای ایالات متحده و اتحادیه اروپا به کییف است.
آندری یرماک گفت: «اگر کمکها به تعویق بیفتد، چنین خطر بزرگی را در پی خواهد داشت.»
او اضافه کرد: « چنین چیزی به احتمال بسیار زیاد پیشرفت مستمر نیروهای (اوکراینی) در جبهههای جنگ را غیرممکن میکند و خطر بزرگ شکست نیز وجود خواهد داشت.»
یک روز قبل از این اظهارات، مقامات کاخ سفید نیز نسبت به پایان یافتن منابع مالی برای تامین تسلیحات اوکراین هشدار داده بودند.
دولت جو بایدن لایحه در خواست حدود ۱۰۶ میلیارد دلار بودجه تکمیلی برای تأمین مالی جنگهای اوکراین و اسرائیل و همچنین امنیت مرزهای آمریکا را به کنگره ارائه کرده است.
اما جمهوریخواهان که اکثریت را در مجلس نمایندگان آمریکا را در دست دارند، مخالفت خود را با لایحه پیشنهادی دولت بایدن اعلام کردهاند.
با این حال، برخی از مقامات دولت بایدن امیدوارند که همچنان بتوانند بسته کمکهای مالی برای اوکراین را در کنگره این کشور نهایی کنند.
اوکراین از چند ماه پیش ضد حملهای را برای بازپسگیری مناطق اشغالی خود از دست روسیه آغاز کرده است اما برخی نمایندگان حزب جمهوریخواه نسبت به سرعت ضدحملات اوکراین و هدر رفتن این منابع مالی در سیستم فسادآمیز اوکراین اظهار نگرانی میکنند.