تهاجم روسیه به اوکراین
اتحادیه اروپا زغال سنگ روسیه را تحریم کرد

اتحادیه اروپا روز پنجشنبه اعلام کرد که تحریمهایی را علیه واردات زغال سنگ روسیه وضع کرده و همچنین بنادر خود را به روی کشتیهای روسی میبندد.
یکی از مقامات شورای اروپا گفت که این اقدام آغازگر دور پنجم تحریمهای اتحادیه اروپا علیه مسکو به خاطر جنگ اوکراین خواهد بود.
این تحریمها همچنین شامل ممنوعیت صادرات ۱۰ میلیارد یورویی به روسیه، از جمله در حوزه تکنولوژی، و مسدود کردن داراییهای چندین بانک روسی میشود.
اتحادیه اروپا علاوه بر این تحریمها از طرح افزایش ۵۰۰ میلیون یورویی تامین تسلیحاتی اوکراین حمایت کرد تا مجموع این کمکهای تسلیحاتی به یک و نیم میلیارد دلار برسد.
شارل میشل، رئیس شورای اروپا، در توییتر نوشت که این طرح «به سرعت تصویب خواهد شد».
کمیسیون اروپا به دنبال کشف دهها جسد شهروندان غیرنظامی اوکراینی در بوچا اقدام به این تحریمهای جدید میکند.
اوکراین و کشورهای غربی ارتش روسیه را به «جنایت جنگی» در بوچا متهم میکنند، منطقهای در نزدیکی کییف که نیروهای روس به تازگی از آن عقبنشینی کردهاند.
با استفاده از گزارش خبرگزاری فرانسه؛ س.ن
مهمترین خبرهای ایران و جهان
اوکراین: ۸۷ سرباز در حمله روسیه به یک پادگان آموزشی کشته شدهاند

اوکراین روز دوشنبه دوم خرداد اعلام کرد که تلفات حمله روسیه به پادگان آموزشی دسنا واقع در شمال این کشور ۸۷ نفر است. پادگان آموزشی دسنا در ناحیه چرنیهیف و در حاشیه شهرکی به همین نام واقع شده است.
این حمله روز ۲۷ اردیبهشت روی داد و در آن زمان دولت اوکراین تعداد تلفات را ۱۷ نفر اعلام کرده بود.
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین، در بخشی از سخنرانی ویدئویی خود در مجمع اقتصادی داووس گفت: «امروز کار آواربرداری در پادگان دسنا تمام شد و ۸۷ جسد زیر آوار پیدا شده است».
وزارت دفاع روسیه در زمان وقوع این حمله گفته بود که یک پادگان آموزشی را با موشکهای دوربرد هدف قرار داده است.
آماری که زلنسکی اعلام کرده است پرشمارترین تلفات نیروهای اوکراینی در یک حمله مشخص و دو برابر تلفات در حمله روسیه به یک پادگان آموزشی دیگر در یاراویو واقع در غرب کشور است که در ماه مارس روی داد.
در مورد تحولات در جبهههای جنگ، دفتر ریاستجمهوری اوکراین روز دوشنبه گفت نیروهای این کشور یک حمله دیگر روسیه به شهر سیورودونتسک در ایالت لوهانتسک را دفع کردهاند.
از هفته گذشته که آخرین سنگر مقاومت نیروهای اوکراینی در بندر ماریوپل سقوط کرد شهر سیورودونتسک به کانون حملات روسیه در جبهه شرقی بدل شده است. به نظر میرسد که هدف فعلی روسیه تصرف کامل لوهانتسک و دونتسک، دو ایالت ناحیه دونباس، و به محاصره درآوردن نیروهای اوکراینی در این جبهه است.
در یک رویداد دیگر، دادگاهی در شهر کییف یک سرباز روس به نام وادیم شيشیمارین را به جرم قتل یک غیرنظامی اوکراینی در روز چهارم تهاجم نظامی روسیه، به ارتکاب جنایت جنگی و حبس ابد محکوم کرد. روسیه به دلیل عدم امکان دفاع حقوقی از این سرباز به محاکمه اعتراض کرده است.
همزمان واحدهای مینیابی ارتش روسیه مشغول پاکسازی مينها در محدوده و اطراف تاسیسات صنعتی آزوفاستال در بندر ماریوپل هستند و کار آواربرداری از ساختمانهای ویران شده نیز آغاز شده است.
یک سرباز در واحدهای مینروبی ارتش روسیه گفت: «ماموریت بزرگی است چون دشمن این منطقه را مینگذاری کرده بود و ما نیز در جریان محاصره نیروهای اوکراینی مینهای ضد نفر زیادی کار گذاشته بودیم. جمع آوری مینها ممکن است دو هفته طول بکشد».
سرنوشت نیروهای اوکراینی که در مایوپل تسلیم شدند و وزارت دفاع روسیه تعداد آنها را حدود دو هزار نفر اعلام کرده است هنوز مشخص نیست. فرمانده جداییطلبان مورد حمایت روسیه در شرق اوکراین گفت این افراد محاکمه خواهند شد ولی معاون وزیر خارجه روسیه در گفتوگو با رسانههای آن کشور احتمال تبادل اسرا را مطرح کرده است.
روسیه پس از عقبنشینی از شمال اوکراین و حومه کییف اعلام کرده که هدف اصلی تهاجم نظامی، تصرف ناحیه دونباس است. روسیه به رغم تجمع بخش اعظم نیروهای خود در این جبهه و توپباران مداوم و سنگین، تاکنون پیشروی چندانی نداشته و بخشی از مناطق تصرف شده در خارکیف را نیز از دست داده است.
تصرف آخرین سنگر مقاومت نیروهای اوکراینی در آزوفاستال در دو ماه گذشته تنها پیروزی مهم روسیه بوده است و اکثر واحدهایی که در منطقه مستقر بودند اکنون به جبهههای اصلی نبرد در ناحیه دونباس اعزام شدهاند.
در روزهای اخیر حملات به سیورودونسکف، شرقیترین کانون مقاومت نیروهای اوکراینی در ناحیه دونباس و یکی از معدود شهرهای ایالت لوهانتسک که روسیه هنوز آن را تصرف نکرده، تشدید شده است.
فرماندار ایالت لوهانتسک گفت روسیه قصد دارد «این شهر را از روی زمین محو کند» و با حمله از سه جبهه تلاش میکند این شهر را محاصره کرده و نیروهای اوکراین را وادار به عقبنشینی کند.
برخی از کارشناسان نظامی غربی میگویند توان تهاجمی روسیه ممکن است به زودی کاهش یابد و همزمان با ارسال سلاحهای سنگین بیشتر از سوی غرب برای اوکراین، ارتش روسيه مجبور خواهد شد وارد موقعیت دفاعی شود.
وزارت دفاع بریتانیا روز دوشنبه در بیانیههای روزانه خود در تحلیل تازهترین تحولات جنگ اوکراین گفت تعداد تلفات ارتش روسیه طی سه ماهی که از شروع حمله به اوکراین میگذرد احتمالا معادل تلفات ارتش شوروی در طول ۹ سال اشغال افغانستان است.
در بخشی از این بیانیه گفته میشود: «مجموعهای از ضعفهای تاکتیکی، محدود بودن کنترل بر حریم هوایی، فقدان انعطاف و روش فرماندهی که حاضر است اشتباهات را تکرار کند، باعث شده است که تلفات ارتش روسیه بسیار سنگین شود و همزمان با تداوم حملات در ناحیه دونباس تلفات روسیه افزایش خواهد یافت».
بر اساس گزارش خبرگزاری رویترز/ش.ر/ک.ر
یک دیپلمات روسیه در سازمان ملل در اعتراض به جنگ اوکراین استعفاء داد

یک دیپلمات روسیه در اقدامی کمسابقه و در اعتراض به تهاجم کشورش به اوکراین از نمایندگی این کشور در دفتر سازمان ملل در ژنو سوئیس استعفاء داد.
بوریس باندارف که در صفحه شخصی لینکدین، خود را مشاور نمایندگی دائمی روسیه در دفتر سازمان ملل در ژنو معرفی کرده است، به خبرگزاری رویترز گفت که صبح دوشنبه دوم خرداد به سر کار رفته، نامه استعفایش را تحویل داده و بعد از ساختمان خارج شده است.
او علت این موضوع را مخالفت با تهاجم روسیه به اوکراین عنوان کرده است.
آقای باندارف گفته است چند سال پیش نیز موضوع تهاجم کشورش به اوکراین را تصور کرده بود، اما ابعاد این فاجعه بسیار بالاتر از آن چیزی بود که انتظارش را داشت.
او افزود: این نگرانی را بارها با دیپلماتهای ارشد روسیه در سازمان ملل مطرح کرده است اما آنها به او گفتند که «برای اجتناب از تفرقه، دهانش را ببندد».
این دیپلمات روس همچنین در صفحه لینکدین خود نوشته است وزارت خارجه روسیه تبدیل به خانه و خانواده وی شده بود، اما دیگر نمیتواند «افتضاح خونین، بیمعنی و غیرلازم» حمله به اوکراین را تحمل کند.
روسیه پنجم اسفند پارسال تهاجم نظامی علیه اوکراین را آغاز کرد که در نتیجه آن، تاکنون هزاران نفر کشته و بیش از پنج میلیون اوکراینی آواره شدهاند.
روسیه با تحریمهای شدید غرب و محکومیت مجمع عمومی سازمان ملل و نهادهای بینالمللی دیگر مواجه شده است.
با استفاده از گزارش خبرگزاری رویترز و رادیو فردا/د.خ/ک.ر
حبس ابد برای یک سرباز روس در نخستین پرونده «ارتکاب جنایت جنگی» در اوکراین

دادگاهی در اوکراین، در نخستین پرونده مربوط به ارتکاب جنایت جنگی، یک سرباز روس را به اتهام کشتار غیرنظامیان در این کشور به حبس ابد محکوم کرد.
وادیم شیشیماریان، سرباز ۲۱ ساله روس، متهم است که یک مرد روستایی در شمال شرق اوکراین را از پشت سر به ضرب گلوله کشته است.
این فرمانده تانک روسی با قبول اتهامات خود، از خانواده مقتول طلب بخشش کرده است.
مقامهای روسیه هنوز به صدور این حکم واکنشی نشان ندادهاند.
اوکراین، روسیه را به ارتکاب گسترده جنایت و خشونت علیه غیرنظامیان اوکراینی در جریان جنگ متهم کرده است.
تشدید حملات روسیه در شرق اوکراین؛ کییف آتشبس و امتیاز دادن به مسکو را رد کرد

همزمان با تشدید حملات روسیه در منطقه دونباس در هشتادوهشتمین روز از تهاجم ارتش این کشور به خاک اوکراین، کییف میگوید که حاضر به پذیرفتن آتشبس و یا امتیاز دادن به مسکو نیست.
خبرگزاری رویترز روز یکشنبه اول خرداد به نقل از مذاکرهکننده ارشد اوکراین نوشت که کییف هر گونه توافق با مسکو از جمله واگذاری قلمرو سرزمینی را رد میکند.
میخائیلو پودولیاک، مشاور رئیسجمهوری اوکراین، تصریح کرد هر گونه امتیازدهی به مسکو نتیجه معکوس خواهد داشت، زیرا جنگ پایان نخواهد یافت و روسیه هر بار پس از وقفهای کوتاه، با شدت بیشتری حملات خود را از سر میگیرد.
اخیرا لوید آستین، وزیر دفاع ایالات متحده، و ماریو دراگی، نخستوزیر ایتالیا، درخواست آتشبس فوری در جنگ اوکراین را مطرح کردند.
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین، روز ۱۴ اردیبهشت هشدار داده بود که تا وقتی نیروهای روسیه بهطور کامل از خاک اوکراین عقبنشینی نکنند، کشورش به توافق آتشبس با مسکو تن نخواهد داد.
او گفته بود اگرچه ادامه مذاکره صلح اهمیت دارد اما «تا وقتی رئیسجمهوری روسیه آن را امضا نکند یا بیانیه رسمی صادر نشود»، چنین توافقهایی بیفایده است.
تشدید حملات روسها برای تصرف کامل دونباس
آقای زلنسکی شامگاه شنبه ۳۱ اردیبهشت در یک سخنرانی ویدئویی، وضعیت در دونباس را «بسیار دشوار» توصیف کرد و در عین حال گفت: «این واقعیت که میتوانیم در هشتادوهفتمین روز از جنگی همهجانبه علیه روسیه چنین حرفی بزنیم، خبر خوشایندی است».
پس از پایان هفتهها مقاومت از سوی آخرین مبارزان اوکراینی در بندر راهبردی ماریوپول در جنوب شرقی این کشور، روسیه هماکنون مشغول انجام حملهای بزرگ در لوهانتسک، یکی از دو استان منطقه دونباس است.
جداییطلبان مورد حمایت روسیه پیش از تهاجم نیروهای روسی به اوکراین در ۲۴ فوریه (پنجم اسفند)، بخشهایی از لوهانتسک و استان همجوار آن، دونتسک، را در کنترل داشتند.
با این حال، از اوایل آوریل که نیروهای روسی وادار به عقبنشینی از مناطقی در حومه کییف شدند، مسکو تلاش خود را برای تصرف آخرین نواحی تحت کنترل اوکراین در دونباس تشدید کرده است.
ستاد کل نیروهای مسلح اوکراین روز یکشنبه در بهروز رسانی تازهترین تحولات جنگ در خط مقدم دونتسک گزارش داد که نیروهای روسی تلاش دارند با عبور از خطوط دفاعی اوکراین خود را به مرزهای اداری منطقه لوهانتسک برسانند.
به گفته فرماندار محلی در استان دونتسک، در پی بمباران نیروهای روسی در روز شنبه هفت غیرنظامی کشته و ده تن نیز مجروح شدند.
در همین حال، مناطق شمالیتر در لوهاننسک از جمله سورودوینسک نیز هدف آتشبار سنگین توپخانه روسیه قرار گرفتهاند.
پیش از این روسیه روز جمعه اعلام کرد که پس از سه ماه محاصره، شهر ماریوپل را به تمامی تصرف کرده است؛ رویدادی که تا به امروز، نادرترین دستاورد ارتش روسیه در خاک اوکراین قلمداد میشود.
تداوم پشتیبانی دولتهای غربی از کییف
در حالی که تهاجم روسیه به اوکراین به زودی وارد ماه چهارم میشود، جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا، روز شنبه لایحه مربوط به بسته جدید کمک ۴۰ میلیارد دلاری به اوکراین را ابلاغ کرد.
به این ترتیب، کل کمکهای ارائه شده توسط دولت بایدن به اوکراین از آغاز تهاجم روسیه به این کشور به ۵۳ میلیارد دلار میرسد.
همزمان با ادامه پشتیبانی غرب از اوکراین، آندری دودا، رئیسجمهوری لهستان، نیز روز یکشنبه در سفری غیرمترقبه به کییف، پایتخت اوکراین، حاضر شد که به عنوان نخستین رهبر خارجی از آغاز جنگ، در پارلمان اوکراین سخنرانی کند.
لهستان که از آغاز تهاجم روسیه به همسایه خود پذیرای میلیونها پناهنده اوکراینی بوده، به دروازه اصلی برای ارسال تسلیحات و کمکهای بشردوستانه غرب به اوکراین مبدل شده است. ورشو همچنین از حامیان جدی پیوستن اوکراین به اتحادیه اروپا است.
ولودیمیر زلنسکی روز شنبه بار دیگر گفت که اتحادیه اروپا باید هر چه سریعتر، تمایل اوکراین برای پیوستن به این اتحادیه را در متن تهاجم روسیه مد نظر قرار دهد.
با استفاده از گزارشهای خبری رویترز، آسوشیتدپرس و گزارشهای رادیو فردا/ آ.ت/ ک.ر
روسیه ورود بایدن و بلینکن به این کشور را ممنوع کرد

روسیه روز شنبه اعلام کرد که ورود ۹۶۳ شهروند آمریکایی از جمله جو بایدن و آنتونی بلینکن، رئیس جمهور و وزیر خارجه ایالات متحده، و ویلیام برنز، رئیس سازمان سیآیای، به این کشور را ممنوع میکند.
این ممنوعیت سفر گرچه تاثیری صرفا نمادین دارد، اما گویای روند نزولی روابط میان مسکو و واشینگتن است که از زمان تهاجم نظامی روسیه به اوکراین بسیار بغرنج شده است.
روز شنبه همچنین وزارت خارجه روسیه بهطور جداگانه ۲۶ اسم را به فهرست کاناداییهای که از سفر به روسیه منع شدهاند اضافه کرد که در بین آنها نام مقامات دفاعی، مدیران صنایع دفاعی و سوفی ترودو، همسر نخست وزیر کانادا، دیده میشود.
مسکو پیش از این در واکنش به تحریمهای کانادا، جاستین ترودو و کریستیا فریلند، نخست وزیر و وزیر اقتصاد این کشور را به همراه صدها کانادایی دیگر از ورود به روسیه منع کرده بود.
با استفاده از گزارش خبرگزاری رویترز؛ س.ن
روسیه در ماریوپل اعلام پیروزی کامل کرد

روسیه روز جمعه اعلام کرد که شهر ماریوپل را به تمامی تصرف کرده است، رخدادی که از آن به عنوان بزرگترین پیروزی ارتش روس در جنگ با اوکراین یاد شده است.
ارتش روسیه حدود سه ماه شهر ماریوپل را تحت محاصره داشت و با حملات خود این بندر استراتژیک را به تلی از آوار تبدیل کرد بهطوری که برآوردها حاکی از آن است که بیش از ۲۰ هزار شهروند غیرنظامی در این شهر کشته شدهاند.
بر اساس اعلام کرملین، سرگئی شویگو، وزیر دفاع روسیه، در گزارشی به ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور، اطلاع داده که کارخانه فولاد آزوفاستال «کاملا آزاد شده» و به این ترتیب تمام شهر به تصرف نیروهای روس درآمده است.
آزوفاستال آخرین سنگر نیروهای اوکراینی بود که در آن علیه تهاجم روسیه مقاومت میکردند. خبرگزاری روسی ریانووستی به نقل از وزارت دفاع روسیه گزارش داد که از روز دوشنبه در مجموع دو هزار و ۴۳۹ نیروی اوکراینی تسلیم شدهاند، از جمله بیش از ۵۰۰ نفر در روز جمعه.
رهبری نیروهای دفاعی در کارخانه آزوفاستال بر عهده هنگ آزوف بود، گروهی که عقاید راست افراطی آنها بهانهای به مسکو داده بود تا ادعا کند تهاجم این کشور علیه اوکراین به مثابه نبرد علیه نفوذ نازیها در اوکراین است. روسیه میگوید که فرمانده آزوف را با خودروی زرهی از کارخانه خارج کردهاند.
مقامات روسیه تهدید کردهاند که برخی مدافعان کارخانه فولاد آزوفاستال را به اتهام «جنایت جنگی» محاکمه خواهند کرد و آنها را «نازی» و «جنایتکار» نامیدهاند. همین امر موجب نگرانیهایی در جامعه بینالمللی نسبت به سرنوشت آنها شده است.
تصرف کامل ماریوپل پیروزی مهمی برای پوتین از آغاز جنگ تاکنون محسوب میشود که به شدت به آن نیاز داشت، جنگی که تصور میشد تبعات نه چندان سنگینی برای کرملین داشته باشد، اما شکست ارتش روسیه در تصرف کییف، عقبنشینی نیروها برای تمرکز مجدد در شرق اوکراین، و غرق شدن رزمناو روسی در دریای سیاه خلاف تصورات اولیه بود.
کارشناسان نظامی میگویند که تصرف کامل ماریوپل در این مقطع زمانی صرفا اهمیتی نمادین دارد، چرا که این شهر عملا تحت کنترل روسها بود.
با استفاده از گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس؛ س.ن
روسیه صادرات گاز به فنلاند را از روز شنبه متوقف میکند

شرکت تامین انرژی «گازوم» فنلاند روز جمعه، ۳۰ اردیبهشت، به نقل از شرکت روسی «گازپروم» اعلام کرد که از ساعت هفت صبح روز شنبه بهوقت محلی، صادرات گاز طبیعی روسیه به فنلاند متوقف میشود.
شرکت دولتی گازوم ضمن اعلام این خبر گفت که از پیش برای رویارویی با چنین وضعیتی بهدقت آماده شده و شبکه جایگزینی را برای تامین گاز این کشور راهاندازی کرده است، بنابراین خللی در جریان گاز طبیعی در فنلاند ایجاد نخواهد شد.
تصمیم روسیه برای توقف تامین گاز کشور همسایه پس از آن اتخاذ میشود که فنلاند روز یکشنبه، ۲۵ اردیبهشت، به طور رسمی از قصد خود برای پیوستن به ناتو (سازمان پیمان آتلانتیک شمالی) خبر داد.
فنلاند یکهزار و ۳۰۰ کیلومتر مرز مشترک با روسیه دارد و از آغاز تهاجم روسیه به اوکراین و در پی تشدید نگرانیهای امنیتی، حمایت عموم فنلاندیها برای پیوستن به ناتو افزایش یافته است.
مسکو بارها یکی از دلایل آنچه را «عملیات ویژه نظامی» در اوکراین میخواند، نگرانی از گسترش ناتو اعلام کرده و حال خودِ این تهاجم به کشور همسایه، باعث نگرانی کشورهای دیگر و تلاش و زمینهچینی آنها برای پیوستن به ناتو شده است.
گازوم از پرداخت روبل به روسیه در ازای صادرات گاز خودداری کرده است. پیش از این نیز، شرکت دولتی گازپروم فروش گاز به لهستان و بلغارستان را به دلیل مشابه متوقف کرده بود.
ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه، اعلام کرد که از ۱۲ فروردین، فرمان دریافت پول گاز صادراتی به روبل اجرایی خواهد شد و قرارداد صادرات گاز به هر کشوری که زیر بار این شرط نرود، لغو خواهد شد.
این اقدام تلافیجویانه از سوی کرملین در واکنش به تحریمهای «تنبیهی» غرب در پی تهاجم روسیه به اوکراین انجام گرفته است.
بلینکن روسیه را به استفاده از غذا به عنوان سلاح در اوکراین متهم کرد

آنتونی بلینکن، وزیر خارجه ایالات متحده، روز پنجشنبه روسیه را به استفاده از غذا به عنوان سلاح در اوکراین علیه میلیونها نفر از مردم جهان با «گروگانگیری» ذخایر غذایی متهم کرد.
یک مقام ارشد دولت روسیه اما این اتهام را رد کرد و گفت، روسها «احمق نیستند» که تحت شرایط تحریم، غذا به کشورهای دیگر صادر کنند.
آقای بلینکن که در شورای امنیت سازمان ملل متحد سخنرانی میکرد از روسیه خواست به محاصره بنادر اوکراین پایان دهد.
وی اظهار داشت: «به نظر میرسد دولت روسیه تصور میکند با استفاده از غذا به عنوان سلاح میتواند کاری را به انجام برساند که تهاجم نظامی آن کشور نتوانسته است چنین کند و به این شیوه روحیه مردم اوکراین را در هم بشکند.»
وزیر خارجه ایالات متحده افزود: «ذخایر غذای میلیونها اوکراینی و میلیونها نفر دیگر در سراسر جهان به معنای واقعی کلمه به گروگان گرفته شده است.»
جنگ در اوکراین باعث افزایش جهانی بهای غلات، روغن پخت و پز، انرژی و کود شده است. روسیه و اوکراین به تنهایی حدود یک سوم ذخایر گندم جهان را تامین میکنند. اوکراین در عین حال صادرکننده عمده ذرت، جو، روغن آفتابگردان و روغن کلزا است. روسیه و بلاروس که به مسکو در جنگ اوکراین کمک میکند نیز بیش از ۴۰ درصد صادرات جهانی پتاس، یک ماده مغذی گیاهی، را بر عهده دارند.
دیمیتری مدودوف، نخست وزیر سابق روسیه، در شبکه اجتماعی تلگرام نوشت، روسها در شرایط درست در تولید غذای مورد نیاز جهان تبحر دارند.
آقای مدودوف که اکنون معاون شورای امنیت روسیه است در ادامه افزود: «همه چیز غیرمنطقی به نظر میرسد. از یک طرف تحریمهای دیوانهواری اعمال میشود و از طرف دیگر تقاضاهایی برای تامین مواد غذایی وجود دارد.»
وی سپس عنوان کرد: «مسائل اینطوری جواب نمیدهد. ما احمق نیستیم.»
بر اساس گزارشها، آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، تلاش میکند تا توافقی به دست بیاید که به اوکراین اجازه صادرات غذا بدهد و صادرات و غذا و کود روسیه به بازارهای جهانی نیز از سرگرفته شود.
با استفاده از گزارش خبرگزاری رویترز؛ س.ن
بایدن تصمیم سوئد و فنلاند برای پیوستن به ناتو را ستود؛ تصویب کمک ۴۰ میلیاردی برای اوکراین

جو بایدن، رییس جمهوری آمریکا روز پنجشنبه ۲۹ اردیبهشت پس از دیدار با رهبران سوئد و فنلاند تصمیم «تاریخی» دو کشور برای پیوستن به ناتو را ستود. در این مذاکرات سه جانبه جزییات پیوستن دو کشور به ناتو بهرغم مخالفت ترکیه و نگرانیهای امنیتی در اروپا مورد بحث قرار میگیرد.
ساعاتی بعد سنای ایالات متحده با رای اکثریت کمک اقتصادی و نظامی ۴۰ میلیارد دلاری برای اوکراین را تصویب کرد.
مقامات آمریکایی در مورد نتیجه مثبت درخواست عضویت سوئد و فنلاند در ناتو ابراز خوشبینی کردهاند و پیوستن این دو کشور در پی تهاجم نظامی روسیه به اوکراین میتواند مایه سرافکندگی مسکو شود.
آقای بایدن پس از ملاقات با ماگدالنا اندرسون، نخست وزیر سوئد و سائولی نینیسته، رییس جمهوری فنلاند گفت: «امروز مفتخرم که حمایت قوی ایالات متحده از تقاضای عضویت دو دمکراسی عظیم و دو همکار بسیار قابل برای پیوستن به نیرومندترین اتحاد دفاعی در تاریخ جهان را اعلام کنم.»
وی افزود: «آنها تمامی شروط عضویت در ناتو را دارند و پیوستن دو کشور دیگر در شمالیترین نقطه اروپا امنیت متحدان ما را تقویت خواهد کرد.»
دولت روسیه هشدار داده است که پیوستن این دو کشور به ناتو «پیامدهای نظامی و سیاسی فراگیری» خواهد داشت. ولادیمیر پوتین همواره تاکید کرده که یکی از دلایل حمله نظامی روسیه به اوکراین تمایل کیيف به پیوستن به ناتو بوده است.
ولی دولتهای آمریکا و بریتانیا اعلام کردهاند که در صورت اقدامات تحریکآمیز و بیثبات کننده مسکو علیه سوئد و فنلاند در دورهای که درخواست عضویت آنها بررسی میشود از این دو کشور حمایت خواهند کرد.
جو بایدن در واکنش به ادعاهای ولادیمیر پوتین گفت: «پیوستن اعضای جدید به ناتو امنیت هیچ کشوری را به خطر نمیاندازد و هیچگاه چنین نبوده است.»
او تاکید کرد که آمریکا و متحدانش در دوره بررسی عضویت سوئد و فنلاند با هرگونه تهدید و تعرضی علیه این دو کشور مقابله خواهند کرد.
رییس جمهوری ترکیه روز پنجشنبه بار دیگر بر مخالفت آن کشور با پیوستن سوئد و فنلاند به ناتو تاکید کرد. بر اساس منشور ناتو هر یک از ۳۰ کشور عضو میتوانند در خواست عضویت کشورهای جدید را وتو کنند.
رجب طیب اردوغان در یک سخنرانی ویدئویی به مناسبت روز ورزش و جوانان گفت: «ما به دوستان خود گفتهایم که با عضویت سوئد و فنلاند در ناتو مخالفیم و به همین مسیر ادامه خواهیم داد.»
رییس جمهوری ترکیه در سخنرانیهای خود در روزهای گذشته گفت که دلیل مخالفت آن کشور حمایت سوئد و تا حد کمتری فنلاند از افرادی است که با حزب کارگران کردستان (پکاکا) و یا نیروهای کرد سوریه ارتباط دارند.
ترکیه این گروهها را «تروریست» میداند و ادعا میکند که سوئد و فنلاند به پناهگاه افراد وابسته به فتح الله گولن بدل شده است که آنکارا آنها را مسئول کودتای نافرجام سال ۲۰۱۶ میداند.
سائولی نینیسته، رییس جمهوری فنلاند در نشست خبری در کاخ سفید گفت: «ما حاضریم در مورد حساسیتهای ترکیه در مورد عضویت کشور ما در ناتو به شیوهای سازنده و شفاف مذاکره کنیم. ما تروریسم را بسیار جدی میگیریم، تروریسم را در هر شکلی محکوم میکنیم و به طور فعال با آن مبارزه میکنیم.»
ماگدالنا اندرسون، نخست وزیر سوئد نیز گفت کشورش برای رفع نگرانیهای تمامی اعضای ناتو از جمله ترکیه و با هدف حل هر مشکلی حاضر به گفتوگو است.
مقامات آمریکایی در روزهای گذشته ابراز امیدواری کردهاند که در نهایت مسئله مخالفت ترکیه حل خواهد شد و جو بایدن نیز روز گذشته در پاسخ به سئوالی در همین زمینه گفت: «به نظرم مشکل برطرف خواهد شد.»
جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا روز چهارشنبه گفت دولتهای سوئد و فنلاند به طور مستقیم با ترکیه در حال مذاکره هستند و آمریکا نیز برای کمک به یافتن یک توافق با هدف رفع نگرانیهای ترکیه با مقامات آن کشور در تماس است.
او افزود: «ناتو در برگیرنده مجموعهای از کشورهای مستقل است که هر یک دیدگاهها و منافع خاص خود را دارند ولی در عین حال ثابت کردهاند که در مواقع ضروری میتوانند اختلافات را حل کنند. پیشبینی من این است است که این مشکل حل خواهد شد.»
تصویب کمک ۴۰ میلیارد دلاری
بامداد جمعه سنای آمریکا با رای اکثریت اعضایش از هر دو حزب دموکرات و جمهوریخواه کمکی به ارزش ۴۰ میلیارد دلار برای اوکراین و متحدانش را تصویب کرد.
این بسته کمک اقتصادی و نظامی که پیشتر در مجلس نمایندگان به تصویب رسیده بود با ۸۶ رای در برابر ۱۱ رای مورد تایید سناتورها قرار گرفت.
میچ مککانل، رهبر جمهوریخواهان در سنای آمریکا، که در روزهای گذشته پس از کییف به استکهلم سفر کرده بود به خبرنگاران گفته بود که انتظار دارد سنا طی این هفته حدود ۴۰ میلیارد دلار کمک اضافه به اوکراین را تصویب کند.
جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده، ماه گذشته درخواست ۳۳ میلیارد دلار کمک به اوکراین کرده بود که ۲۰ میلیارد آن شامل کمک نظامی میشود، اما مجلس نمایندگان آمریکا این رقم را تا حدود ۴۰ میلیارد دلار افزایش داد.
همزمان وزارت دفاع اوکراین در یک پیام توییتری ضمن خبر دادن از کمک تازه آمریکا، خبر داد که نهادهای مالی بینالمللی و کشورهای گروه هفت هم تعهد کردهاند که در سه ماه آینده بیش از ۱۸ میلیارد دلار کمک به این کشور اختصاص دهند.
با استفاده از گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس؛ ش.ر/س.ن
جداییطلبان دونباس میگویند «نیمی» از مدافعان اوکراینی آزوفاستال تسلیم شدهاند

جداییطلبان مورد حمایت روسیه در شرق اوکراین روز پنجشنبه، ۲۹ اردیبهشت، گفتند که «بیش از نیمی» از مدافعان اوکراینی کارخانه فولاد آزوفاستال در شهر ماریوپل اوکراین اکنون تسلیم شدهاند.
وزارت دفاع روسیه نیز در همین روز اعلام کرد که تعداد افراد مسلح اوکراینی پناهگرفته در این کارخانه که اکنون «سلاح خود را به زمین گذاشتهاند» به ۱۷۳۰ نفر رسیده و کمیته بینالمللی صلیب سرخ در حال ثبت نام آنها است.
این کمیته سربازان تسلیمشده را «اسیر جنگی» نامیده که تحت کنوانسیون ژنو دارای حقوق خاص خود هستند.
گزارشها حاکی است شمار زیادی از این افراد در حال انتقال به مناطق تحت کنترل روسیه هستند.
ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین، مدافعان ماریوپل را که شامل سربازان ارتش اوکراین و اعضای «هنگ آزوف» میشود، «مدافعان قهرمان سرزمین مادری در برابر اشغالگران خارجی» نامیده و مقامات اوکراینی از قصد خود برای تبادل اسرا با روسیه خبر دادهاند.
تسلیم شدن نظامیان اوکراینی در کارخانه فولاد آزوفاستال به معنی سقوط این شهر ۴۰۰ هزار نفری پس از سه ماه مقاومت است.
این شهر طی سه ماه گذشته زیر بمباران شدید نیروهای روسیه ویران شده و باقیمانده شهروندان نیز طی هفتههای گذشته این شهر را ترک کردند.
کالینینگراد؛ جزیره هستهای خطرناک پوتین در دریاچه ناتو

اگر دو کشور همسایه فنلاند و سوئد در شمال اروپا به ناتو بپیوندند، دریای بالتیک با سه خلیج متصل به این دریا، بهجز دو منطقه که همچنان آبهای سرزمینی روسیه است، عملاً به «دریاچه بزرگ ناتو» تبدیل خواهد شد.
پیشتر، دیگر کشورهای ساحلی دریای بالتیک شامل دانمارک، آلمان، لهستان، لیتوانی، لتونی و استونی به ناتو پیوستهاند و این دریا تا حدود بسیاری تحت سیطره ناتو درآمده است.
اما روسیه از دو قسمت جدا از هم، یکی سواحل سنپترزبورگ در خلیج فنلاند و دیگری سواحل کالینینگراد، به دریای بالتیک دسترسی دارد.
کالینینگراد یک برونبوم (exclave) روسیه است؛ به این معنا که بخشی از خاک روسیه است، اما کاملاً جدا از قلمرو اصلی. به این ترتیب، کالینینگراد با حدود دویست کیلومتر مربع مساحت و نزدیک به نیم میلیون نفر جمعیت، یکی از استانهای روسیه محسوب میشود و اتفاقاً به دلیل همین جداافتادگی از سرزمین اصلی، کالینینگراد برای مسکو اهمیت بسزایی دارد.
همزمان این منطقه که بین لهستان و لیتوانی، دو کشور عضو ناتو، و همچنین دریای بالتیک محصور شده، برای ناتو موجب نگرانی است؛ زیرا موشکهایی که در این منطقه مستقر شده میتوانند تاسیسات ناتو در چند کشور عضو این پیمان را هدف بگیرند.

چه تهدیدی از کالینینگراد متوجه غرب است؟
روسیه دو هفته پیش، در میانه جنگ با اوکراین، اعلام کرد ارتش روسیه شلیک موشکهای با قابلیت حمل کلاهک هستهای را در کالینینگراد شبیهسازی کرده است.
این خبر درست در هفتادمین روز تهاجم روسیه به اوکراین منتشر شد؛ تهاجمی که تاکنون هزاران کشته برجای گذاشته و بزرگترین بحران پناهجویان و آوارگان در اروپا پس از جنگ جهانی دوم را پدید آورده است.
همچنین این خبر در حالی منتشر شد که به عقیده کارشناسان نظامی، تهاجم روسیه به اوکراین بسیار بیش از آنچه در ابتدا مسکو تصور میکرد، به طول انجامیده است.
وزارت دفاع روسیه روز چهارشنبه چهارم ماه مه با انتشار بیانیهای نوشت که در جریان مانورهای نظامی در کالینینگراد، روسیه «پرتاب الکترونیکی» سامانههای موشکهای بالستیک سیار اسکندر را شبیهسازی کرده که این موشکها قابلیت حمل بمب هستهای را دارند.
به گفته کارشناسان، موشکهای اسکندر دارای سیستمی بسیار پیچیده و قابلیت تغییر مسیر در میانه عملیات هستند و میتوانند اهدافی را تا برد ۴۰۰ تا ۵۰۰ کیلومتر هدف قرار دهند.
در بیانیه وزارت دفاع روسیه آمده بود که نیروهای روس حملات منفرد و چندگانهای را به اهدافی شبیهسازی شده، شامل پرتابگرهای سامانه موشکی، زیرساختهای حفاظت شده، تجهیزات نظامی و پستهای فرماندهی یک دشمن خیالی را انجام دادند.
بر اساس این بیانیه، پس از انجام شلیکهای «الکترونیکی»، سربازان برای جلوگیری از «حمله تلافیجویانه احتمالی» مانوری را برای تغییر مواضع برگزار کردند و واحدهای رزمی همچنین «عملیات تحت شرایط رادیواکتیو و آلودگی شیمیایی» را تمرین کردند.
روسیه اعلام کرد بیش از صد سرباز ارتش این کشور در این مانور حضور داشتند.
بر اساس گزارش خبرگزاری فرانسه، روسیه مدت کوتاهی پس از آغاز تهاجم این کشور به اوکراین، نیروهای هستهای خود را در حالت آمادهباش قرار داده است.
در حالی که پوتین نسبت به هرگونه مداخله مستقیم غرب در جنگ اوکراین هشدار و وعده تلافی سریع روسیه را داده، به گفته ناظران، در روزهای اخیر تلویزیون دولتی روسیه تلاش کرده استفاده از سلاحهای هستهای را برای افکار عمومی این کشور بیشتر توجیه کند.
دمیتری موراتوف، سردبیر یک روزنامه مستقل روسی و برنده جایزه صلح نوبل، اعلام کرده که در هفتههای اخیر «ما در تلویزیون [روسیه] میشنویم که سیلوهای هستهای باید باز شوند».
تأسیسات پرتاب موشک یا سیلوی هستهای یک ساختار استوانهای عمودی است که برای ذخیرهسازی و پرتاب موشکهای بالستیک زیر زمین ساخته میشود.
کالینینگراد چه زمانی هستهای شد؟
اما این اولین بار نیست که مسکو از کالینینگراد برای تهدید غرب استفاده میکند؛ کرملین چه در جریان تهاجم روسیه به اوکراین و چه پیش از این تهاجم، همواره چنین تهدیدی را مطرح کرده است.
روز ۲۵ فروردین، دمیتری مدودف، رئیسجمهور پیشین روسیه تهدید کرده بود در صورت عضویت فنلاند و ناتو در ناتو، سلاحهای هستهای و موشکهای مافوق صوت روسیه در قلمرو کالینینگراد مستقر میشوند.
او هشدار داد که در صورت گسترش ناتو، دیگر نمیتوان از بالتیک «عاری از سلاح هستهای» سخن گفت و «توازن باید برقرار شود». مدودف همچنین گفت که اگر سوئد و فنلاند «منطقی عمل نکنند»، مجبور خواهند بود با سلاحهای هستهای و موشکهای مافوق صوت که به مرزهای آنها نزدیک شده است، زندگی کنند.
روسیه حتی چند روز مانده به آغاز تهاجم خود به اوکراین، مانورهای کوچکتری نیز با شرکت جنگندهها در کالینینگراد برگزار کرد.
این منطقه در سالهای اخیر و در جریان خروج آمریکا از معاهده «آسمانهای باز» نیز مورد مناقشه میان دو کشور آمریکا و روسیه بود و مقامات آمریکایی در زمینه موارد نقض این معاهده از سوی روسیه، به جلوگیری از پرواز هواپیماهای آمریکایی بر فراز گرجستان و همچنین کالینینگراد اشاره کردند.
معاهده «آسمانهای باز» به هواپیماهای جاسوسی و تجسسی کشورهای عضو اجازه میدهد که در حریم هوایی سایر اعضا پرواز کنند.
اما تهدیدهای هستهای روسیه علیه غرب در منطقه کالینینگراد به سالهای بسیار قبل باز میگردد.
روسیه بسیار قبل از آنکه موشکهای اسکندر خود را به کالینینگراد منتقل کند، بارها و بارها غرب را به چنین اقدامی تهدید کرده و عملی نکردن این تهدیدش را به رفع نگرانیهای مسکو درباره سامانه دفاع موشکی در اروپا مشروط کرده بود.
اما سرانجام در سال ۲۰۱۶ (پاییز ۱۳۹۵)، روسیه رسماً از انتقال موشکهای اسکندر به کالینینگراد خبر داد که با ابراز نگرانی کشورهای همسایه به ویژه لهستان و غرب و ناتو مواجه شد.
روسیه گفت که این موشکها جایگزین موشکهای بالستیک تاکتیکی توچکا میشوند که موشکهای کوتاه برد دوران شوروی سابق هستند که در ناتو با نام اساس-۲۱ شناخته میشوند.
ناتو استقرار این موشکها را اقدامی «ستیزهجویانه» نامید و کرملین پاسخ داد که این اقدامش صرفاً واکنشی به افزایش نیروهای ناتو در کشورهای بالتیک است.
انتقال این سامانه موشکی روسیه به نزدیکی مرزهای اروپا در حالی انجام گرفت که در آن زمان، به دلیل الحاق کریمه به روسیه و آغاز مداخله نظامی روسیه در جنگ داخلی سوریه، تنش میان غرب و مسکو اوج گرفته بود.
مقامات لهستان همچنین اعلام کردند که در جریان رزمایش نظامی روسیه در سال گذشتهاش نیز موشکهایی در کالینینگراد استقرار یافته بودند که پس از پایان رزمایش، تعدادی از این موشکها به خاک اصلی روسیه بازگردانده نشدند.
هرچند رسانهها آغاز روند هستهای شدن کالینینگراد را همزمان با افزایش تنشهای روسیه با غرب پس از الحاق کریمه به روسیه میدانند، اما در دسامبر ۲۰۱۵، فرمانده نیروهای آمریکایی در اروپا تأیید کرد که در سال ۲۰۰۸ دمیتری مدودف رئیسجمهور وقت روسیه موشکهای اسکندر-۴ را به کالینینگراد منتقل کرده و در پی آن تمرینات حمله هستهای را انجام داده است.
روسیه نه تنها به نگرانیهای ناتو و کشورهای همسایهاش توجهی نکرد، بلکه یک سال پس از اعلام رسمی انتقال موشکهای اسکندر به کالینینگراد، بار دیگر غرب را به انتقال بیشتر این موشکها تهدید کرد.
ولادیمیر شامانوف، رئیس کمیته امور دفاعی مجلس سفلای پارلمان روسیه، تهدید کرد که ممکن است مسکو در واکنش به اعزام نیروهای آمریکایی به مرزهای شرقی ناتو، موشکهای پیشرفته اسکندر بیشتری را در مرزهای غربی خود از جمله کالینینگراد، مستقر کند.
این در حالی است که مقامهای آمریکا و ناتو گفته بودند هیچ یک از برنامههای استقرار نظامیان این کشور ناقض توافقها با روسیه یا کشورهای دیگر نیست.
تاریخچه کالینینگراد چیست؟
کالینینگراد که تا سال ۱۸۷۱ بخشی از پادشاهی پروس بود، در این سال با تشکیل امپراطوری آلمان، جزو سرزمین این امپراطوری شد.
پس از پایان جنگ جهانی اول و شکست آلمان در این جنگ، کالینینگراد مرکز استان پروس شرقی در ایالت آزاد پروس به شمار آمد. این ایالت پس از این جنگ شکل گرفته بود و استان پروس شرقی با کریدور دانتسیش به خاک اصلی آلمان متصل میشد.
در جریان جنگ جهانی دوم، کالینینگراد که اغلب جمعیت آن را تا آن زمان آلمانیها تشکیل میدادند و نام دیگری داشت، شدیداً بمباران شد و در پایان جنگ از سوی استالین به عنوان غرامت به خاک شوروی سابق ضمیمه شد.
ارتش سرخ توانست استان پروس شرقی را در اواخر جنگ جهانی دوم به کنترل خود درآورد و در پایان جنگ نیز این سرزمین میان اتحاد جماهیر شوروی و لهستان تقسیم شد. تقسیم این استان نتیجه تمایل به جلوگیری از تجدید ادعاهای اراضی آلمان بود که زمانی از سوی هیتلر درباره کریدور دانتسیش مطرح شده بود.
همچنین به جمعیت آلمانی کالینینگراد دستور داده شد تا ظرف چند روز این قلمرو را ترک کنند. شوروی بازماندگان چندین روستای بلاروس را که از سوی نازیها ویران شده بود به این منطقه منتقل کرد.
خروج آلمانیها از کالینینگراد به حضور بیش از هزار ساله آنان در این منطقه پایان داد.
در دوران شوروی و همچنین پس از آن، چندین طرح برای ایجاد یک منطقه خودمختار در کالینینگراد مطرح شد که همگی مورد پذیرش مسکو قرار نگرفت.
در دهه ۱۹۵۰ یهودیان شوروی خواهان انتقال خود به این منطقه بودند و در سالهای ۱۹۸۹ تا ۱۹۹۵، آلمانیهای ولگا که به دستور استالین به قزاقستان تبعید شده بودند، خواستار بازگرداندن خود به منطقه کالینینگراد شدند.
پروژه سوم که آن هم با شکست مواجه شد، اقتصادی بود و ساکنان فعلی کالینینگراد مایل بودند یک منطقه آزاد تجاری در کالینینگراد ایجاد کنند.
هفتهنامه آلمانی اشپیگل در سال ۲۰۱۰ فاش کرد که در جریان اتحاد دو آلمان، اصلاحطلبان شوروی با پیشبینی ناآرامیها در کالینینگراد، ایده بازگرداندن این منطقه به حاکمیت آلمان را مطرح کردند، اما بن، پایتخت آلمان غربی که بر اتحاد دو آلمان متمرکز بود، این پیشنهاد را رد کرد.
فروپاشی شوروی و استقلال کشورهای حوزه بالتیک موجب شد که ارتباط زمینی کالینینگراد با روسیه قطع شود؛ از آن پس این منطقه با کریدور سوواوکی به طور ۶۵ کیلومتر به بلاروس متصل میشود.
کالینینگراد که برای دههها نماد یک شهر ویرانشده با معماری معمول دوران شوروی بود، در اواخر دهه ۲۰۰۰، مرکز شهر تاریخی خود را بازسازی کرد.
این شهر در سال ۲۰۱۸ یکی از شهرهای میزبان بازیهای جام جهانی آن سال نیز بود که در کشور روسیه برگزار میشد.
روسیه از طریق یک خط لوله که از لیتوانی میگذرد، به کالینینگراد گاز میرساند، و در میانه جنگ اوکراین، دولت لیتوانی اعلام کرد که ترانزیت گاز روسیه به منطقه کالینینگراد همچنان برقرار است.
همچنین کالینینگراد پناهگاه قایقهای تفریحی الیگارشها و مقامهای روس است.
اواخر بهمن سال گذشته و حدود دو هفته قبل از شروع حمله نظامی روسیه به اوکراین، یک قایق تفریح ۸۲ متری که گفته میشود متعلق به ولادیمیر پوتین است، از بندر هامبورگ در شمال آلمان به کالینینگراد منتقل شد.
بلندپروازیهای پوتین در کالینینگراد
منطقه کالینینگراد که در طول سال یخبندانی در آن اتفاق نمیافتد، همواره یکی از پایگاههای مهم شوروی سابق در جریان جنگ سرد و سپس روسیه پس از فروپاشی شوروی در سال ۱۹۹۱ بوده است.
پوتین در سالهای حکومت خود همواره تلاش کرده تا ناوگان شمالی ارتش روسیه را توسعه دهد و کالینینگراد مقر ناوگان بالتیک این کشور به شمار میرود.
پس از انتقال موشکهای اسکندر به کالینینگراد، روسیه سامانه دفاع موشکی اس-۴۰۰ خود را به این منطقه برد و همزمان اظهارات و مواضع ضدغربی را شدت بخشید.
بر اساس گزارش روزنامه لوموند، پوتین دو هفته پیش از آغاز تهاجم روسیه به اوکراین، دستور داد جنگندههای میگ-۳۱ مجهز به موشکهای مافوق صوت کینژال را که قادر به حمل کلاهکهای هستهای هستند، به کالینینگراد ارسال شود.
این موشکها یکی از سلاحهای نسل جدید روسیه است؛ هر چند که هنوز تعداد و کارآیی آنها بین کارشناسان مورد بحث است.
برد این موشکها دو هزار و ۴۰۰ کیلومتر اعلام شده که میتوانند به همه پایتختهای اروپای غربی به جز مادرید و لیسبون حمله کنند.
اگر زمانی میان روسیه و ناتو درگیری رخ دهد، نیروهای مستقر در کالینینگراد که حدود ۱۰هزار نفر تخمین زده میشود، میتوانند بهعنوان بخشی از دفاع هوایی روسیه عمل کنند.
روسیه ۸۵ دیپلمات اروپایی را اخراج کرد

با تشدید تنش بین کرملین و اتحادیه اروپا بر سر جنگ در اوکراین، مسکو روز چهارشنبه ۲۸ اردیبهشت اعلام کرد که در اقدامی تلافیجویانه ۸۵ دیپلمات فرانسوی، اسپانیایی و ایتالیایی را از روسیه اخراج میکند.
بنابر اعلام وزارت خارجه روسیه، دستور اخراج ۳۴ دیپلمات از سفارت فرانسه، ۲۷ دیپلمات از سفارت اسپانیا و ۲۴ دیپلمات هم از سفارت ایتالیا در مسکو صادر شده است.
کشورهای اروپایی از جمله سه کشور یاد شده، از آغاز تهاجم روسیه به اوکراین در ۲۴ فوریه (پنجم اسفند) صدها دیپلمات روس را اخراج کردهاند.
معاون وزیر خارجه روسیه روز پنجم اردیبهشت تایید کرد که بعد از تهاجم نظامی به اوکراین بیش از ۴۰۰ دیپلمات روس از ۲۸ کشور اخراج شدهاند.
بسیاری از کشورهای اروپایی علاوه بر تهاجم روسیه به اوکراین و کشتار غیرنظامیان اوکراینی در برخی نواحی به دست نیروهای روسی، موضوع «جاسوسی و پروپاگاندای» دیپلماتهای روسیه را دلیل اخراج آنها عنوان کردهاند؛ اتهامی که مسکو رد میکند.
روسیه پیشتر نیز به تلافی اخراج دیپلماتهای خود از کشورهای اروپایی، دهها دیپلمات لهستانی و آلمانی را ماه گذشته از سفارت این دو کشور در مسکو اخراج کرده بود.
مسکو همچنین تهدید کرده است که اقدامهای تلافیجویانه مشابهی در انتظار فنلاند، رومانی، دانمارک، سوئد، نروژ، و ژاپن خواهد بود.
ماریو دراگی، نخستوزیر ایتالیا، اطلاعیه اخیر مسکو مبنیبر اخراج دیپلماتهای سه کشور اروپایی را «اقدامی خصمانه» خواند و تاکید کرد که نباید در «مجاری دیپلماتیک» خللی وارد شود.
با استفاده از گزارش خبرگزاری رویترز و آسوشیتدپرس/ آ.ت/ ک.ر
روسیه مدعی تسلیم شدن حدود هزار نظامی اوکراینی در آزوفاستال شد؛ سکوت اوکراین

روسیه روز چهارشنبه ۲۸ اردیبهشت مدعی شد حدود هزار تن از نظامیان اوکراینی که هفتهها در کارخانه فولاد آزوفاستال در ماریوپل سنگر گرفته بودند، تسلیم شدهاند.
گزارشها حاکی است ۹۵۹ نظامی اوکراینی که دهها مجروح نیز در میان آنها هستند، به مناطق تحت کنترل روسیه و نیروهای جداییطلب در شرق اوکراین منتقل شدهاند.
مقامهای اوکراینی هنوز این آمار را تایید نکرده و سکوت پیشه کردهاند.
وزارت دفاع اوکراین روز سهشنبه گفته بود که تلاش برای آزادی این جنگجویان ادامه دارد و کییف امیدوار است که افراد تخلیه شده از ماریوپل را با اسرای جنگی روسیه مبادله کند.
برخی از قانونگذاران روسیه به شدت با چنین مبادلهای مخالفت کردهاند.
در این میان، دنیس پوشیلین رهبر جداییطلبان طرفدار روسیه در شرق اوکراین گفته است هنوز فرماندهان اصلی نظامیان ماریوپل در زیر تونلهای تاسیسات آزوفاستال در ماریوپل حضور دارند و مقاومت میکنند.
اولکساندر موتوزاینیک سخنگوی وزارت دفاع اوکراین گفته است این کشور تمام تلاش خود را برای نجات نظامیان در ماریوپل انجام میدهد: «فعلا باید منتظر ماند. اولویت دولت، نجات جان قهرمانانمان است و عمومی کردن اطلاعات روند نجات آنها را به خطر میاندازد».
اوکراین روز سهشنبه تسلیم شدن ۲۵۰ نظامی خود را تایید کرد اما اعلام نکرد که چه تعداد نظامی دیگر هنوز در تاسیسات آزوفاستال حضور دارند.
وادیم بویچنکو شهردار ماریوپل گفته که موضوع بسیار حساس است و گفتوگوهای بسیار شکنندهای در جریان است.
او اظهار داشت: سازمان ملل و صلیب سرخ جهانی نیز وارد مذاکره شدهاند.
تسلیم شدن نظامیان اوکراینی در کارخانه فولاد آزوفاستال به معنی سقوط این شهر ۴۰۰ هزار نفری پس از سه ماه مقاومت است. این شهر طی سه ماه گذشته زیر بمباران شدید نیروهای روسیه ویران شده و باقیمانده شهروندان نیز طی هفتههای گذشته این شهر را ترک کردند.
گزارشها همچنین حاکی از انتقال دهها هزار تن از ساکنان این شهر توسط نیروهای روسیه به مناطق تحت کنترل جداییطلبان یا خاک روسیه است. مقامات اوکراین میگویند که دهها هزار نفر از ساکنان شهر نیز زیر بمباران نیروهای روسیه کشته شدهاند.
روسیه درباره آخرین وضعیت نظامیان در ماریوپل گفته است حدود ۵۰ نفر از آنها که زخمی بودند، به بیمارستان منتقل شده و بقیه راهی زندان خواهند شد.
تصرف این شهر در جنوب اوکراین اتصال شرق این کشور به شبه جزیره کریمه که روسیه به خاک خود الحاق کرده است را هموار میکند.
با استفاده از گزارش خبرگزاری رویترز و سایت رادیو فردا/د.خ/ک.ر
«تسلیم» صدها سرباز اوکراینی در آزوفاستال؛ «تلاش برای تخلیه بقیه سربازان ادامه دارد»

پس از خروج حدود ۲۶۰ نفر از سربازان اوکراينی از تاسيسات صنعتی آزوفاستال، آخرين سنگر مقاومت آنها در شهر بندری ماريوپل، دولت اوکراين میگويد به تلاشها برای تخليه باقيمانده نيروهای خود از اين تاسيسات ادامه خواهد داد.
ایرینا ورشچوک، معاون نخستوزیر اوکراین، نیز در پیامی در شبکه تلگرام نوشت: «دولت در تلاش برای مرحله بعدی تخلیه سایر سربازان باقیمانده در آزوفاستال است و به امید خدا همه چیز به خوبی پیش خواهد رفت».
او جزئیات این اقدامات را توضیح نداد.
وزارت دفاع اوکراین روز سهشنبه ۲۷ اردیبهشت اعلام کرد: ۲۶۷ نفر از نیروهای این کشور از جمله ۵۳ سرباز مجروح روز دوشنبه از تاسیسات صنعتی آزوفاستال در بندر ماریوپل تخلیه شده و به مناطق تحت کنترل روسیه منتقل شدهاند.
وزارت دفاع روسیه نیز گفت ۲۵۶ سرباز اوکراینی از جمله ۵۱ نفر که جراحات شدیدی دارند سلاح خود را زمین گذاشته و تسلیم شدهاند.
هانا مالیار، معاون وزیر دفاع اوکراین، گفت ۵۳ سربازی که جراحات آنها شدید است به بیمارستانی در شهر نووازوفسک در استان دونتسک و ۲۱۱ نفر دیگر نیز به شهر اولنیوکا منتقل شدهاند. هر دو شهر یاد شده در کنترل نیروهای روسیه و شورشیان مورد حمایت آنهاست.
شهر بندری ماریوپل قبل از سقوط، هفتهها توسط ارتش روسیه توپباران شد و حدس زده میشود که تعداد زیادی از ساکنان غیرنظامی شهر در این حملات کشته شدهاند. در آخرین مراحل مقاومت در برابر حملات روسيه، واحدهايی از ارتش اوکراین در تاسیسات صنعتی آزوفاستال پناه گرفته بودند.
ستاد ارتش اوکراین روز سهشنبه گفت نیروهای مستقر در پادگان ماریوپل «وظیفه عملیاتی خود را انجام دادهاند». این ستاد در بیانیهای افزود: «سرفرماندهی ارتش اوکراین به فرماندهان واحدهای مستقر در آزوفاستال دستور داد جان پرسنل را نجات دهند. مدافعان ماریوپل قهرمانان دوران ما هستند».
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین، نیز در سخنرانی غروب دوشنبه خود گفت: ارتش و نهادهای امنیتی اوکراین در همکاری با سازمان ملل و صلیب سرخ این تخلیه را هماهنگ کردهاند.
او یادآوری کرد که اسرای اوکراینی ممکن است به زودی آزاد نشوند و مذاکرات در مورد آزادی آنها مستلزم «زمان و ظرافت» است.
دمیتری پسکوف، سخنگوی کاخ کرملین، روز سهشنبه گفت با سربازان اوکراینی که تسلیم شدهاند بر اساس قوانین بینالمللی رفتار خواهد شد و ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسيه، این را تضمین کرده است.
وزارت دفاع روسیه در بیانیه خود گفت آن عده از سربازان اوکراینی که مجروح هستند برای درمان به بیمارستانی در قلمرو تحت کنترل شورشیان شرق اوکراین منتقل خواهند شد. دولت اوکراین نیز گفته بود که این افراد با سربازان اسیر روسیه مبادله خواهند شد.
ولی خبرگزاری روسی تاس به نقل از وایچسلاو وولودین، رئیس دومای روسیه، گفت رزمندگان اوکراینی مستقر در آزوفاستال «تبهکاران نازی» هستند و نباید مبادله شوند. یک نماینده دیگر دوما گفت هر چند در روسیه مجازات مرگ وجود ندارد ولی در مورد جنگجویان آزوف مجازات مرگ «باید با دقت بررسی شود».
فرماندهی ارتش اوکراین گفت مدافعان آزوفاستال ارتش روسیه را مجبور کردند حدود ۲۰ هزار نفر از نیروهای خود را در ماریوپل حفظ کند و این باعث شد که آنها نتوانند به سرعت نقاط دیگر را تصرف کنند.
هر چند تخلیه سربازان از آزوفاستال برای اوکراین یک شکست تلقی میشود ولی شهر ماریوپل که قبل از جنگ حدود ۴۰۰ هزار نفر جمعیت داشت در نتیجه حملات مداوم و سنگین ارتش روسیه کاملا ویران شده و غیرقابل استفاده است.
وزارت دفاع بریتانیا روز سهشنبه در بیانیه روزانه خود در مورد تحولات جنگ گفت تکیه روزافزون ارتش روسيه به توپباران بیملاحظه نشان دهنده ضعف در شناسایی و هدفگیری دقیق و عدم پذیرش ریسک برای اعزام هواپیماهای نظامی به خارج از مناطق تحت کنترل ارتش روسیه است.
در بخش دیگری از این بیانیه آمده است: در مراحل اول شروع تهاجم نظامی روسیه و حمله نیروهای آن کشور از جبهههای شمالی، حدود سه هزار و ۵۰۰ ساختمان بر اثر توپباران ارتش روسیه در ناحیه چرنیهیف، واقع در شمال کییف ویران شده و یا آسیب دیدهاند.
هشتاد درصد از این ساختمانها غیرنظامی بودهاند و وزارت دفاع بریتانیا هشدار داد که ارتش روسیه برای کسب برتری در جبهههای شرقی ممکن است از آتش سنگین و بیملاحظه توپخانه استفاده کند.
ارتش اوکراین روز سهشنبه گفت حملات روسیه در شرق ادامه دارد و هدف اصلی این حملات اکنون دونتسک است.
یک منبع نظامی غربی به شبکه بیبیسی گفت به نظر میرسد که اکنون ولادیمیر پوتین و ژنرال والری گراسیموف، سرفرمانده ارتش روسیه، شخصا در جزئیات عملیات آن کشور در شرق اوکراین که قاعدتا باید برعهده فرماندهان درجه پایینتر باشد، دخالت میکنند.
بر اساس گزارش رادیو اروپای آزاد-رادیو آزادی/ش.ر/ک.ر
بیش از ۲۶۰ سرباز اوکراینی از کارخانه آزوفاستال خارج شدند

گانا مالیار، معاون وزیر دفاع اوکراین، روز دوشنبه اعلام کرد که بیش از ۲۶۰ سرباز اوکراینی از کارخانه محاصره شده آزوفاستال در شهر بندری ماریوپل خارج شدهاند.
این مقام اوکراینی گفت: «۵۳ سربازی که به شدت زحمی شده بودند از آزوفاستال برای کمکهای پزشکی به درمانگاهی در نزدیکی نوازوفسک منتقل شدهاند.»
وی افزود که ۲۱۱ سرباز دیگر نیز با استفاده از کریدورهای انساندوستانه به اولنیوکا منتقل شدند.
نوازوفسک و اولنیوکا، هر دو اکنون تحت کنترل نیروهای روسی و جداییطلبان تحت حمایت روسیه هستند.
خانم مالیار خاطرنشان ساخت که کییف برای بازگرداندن این سربازان به خانه دست به معاوضه نفرات خواهد زد.
ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین، نیز گفت که «ما امیدواریم جان این فرزندانمان را نجات دهیم».
وی شامگاه دوشنبه در یک نطق ویدیویی اظهار داشت: «میخواهم تاکید کنم که اوکراین نیاز دارد قهرمانان اوکراینی آن زنده بمانند. این جزو اصول ماست.»
ستاد کل اوکراین هم گفت که سربازان اوکراینی در ماریوپل وظیفه خود را انجام دادهاند و اکنون هدف اصلی کشور نجات جان آنهاست.
این ستاد در بیانیه خود عنوان کرد که نیروهای اوکراینی با مقاومت در کارخانه آزوفاستال اجازه ندادند تا روسیه بتواند به سرعت شهر جنوبی ژاپوریژیا را تصرف کند.
بیانیه یادشده میافزاید: «مدافغان ماریوپل قهرمان دوران ما هستند. آنها برای همیشه در تاریخ باقی خواهند ماند.»
کارخانه فولاد آزوفاستال به نماد مقاومت اوکراینیها در برابر روسیه تبدیل شده است، جایی که صدها سرباز اوکراینی علیرغم سقوط شهر ماریوپل به جنگ ادامه دادهاند.
با استفاده از گزارش خبرگزاری فرانسه؛ س.ن
انتخاب سردبیر
-
روایت مازیار بهاری و رؤیا کریمی مجد
سعید حنایی، قاتل زنجیرهای، در فیلمهای داخل و خارج ایران
-
انتخابات لبنان
دومینوی باخت جمهوری اسلامی در منطقه
-
یادداشتی از علی افشاری
اصولگرایان، فقرزدایی در حرف و کوچککردن سفرهها در عمل
-
کالینینگراد
جزیره هستهای خطرناک پوتین در دریاچه ناتو
-
از گوشه و کنار جهان
از مثلث استثنایی فنلاند، سوئد و ناتو چه میدانید؟
-
یاسمین فهیمی کیست؟
وقتی آلمان به نامهای ایرانی عادت میکند
زیر ذرهبین
-
«منتقدان تأثیر افزایش قیمت جهانی چهار کالا را در داخل میبینند و بزرگنمایی میکنند.»
این ادعا، ادعایی گمراهکننده است، زیرا گرانیها فقط محدود به چند کالا نیست و اعتراضها به گرانی، تنها از سوی منتقدان دولت ابراهیم رئیسی ابراز نمیشوند.