اتحادیه اروپا روز چهارشنبه ۲۷ اسفند تهدید کرد که بهمنظور تامین دوز کافی واکسن کرونا برای جمعیت کشورهای عضو این اتحادیه ممکن است صادرات این واکسن به بریتانیا را ممنوع کند.
کشورهای اروپایی با «موج» تازهای از شیوع ویروس کووید ۱۹ روبهرو هستند که میتواند طرحهای این اتحادیه برای لغو محدودیتهای مسافرتی در تابستان پیش رو را به خطر بياندازد.
شمار مرگومیر ناشی از ابتلا به ویروس کرونا در کشورهای عضو اتحادیه اروپا به بالای ۵۵۰ هزار نفر رسیده و در نتیجه کندی روند واکسیناسیون، تاکنون کمتر از ده درصد از جمعیت این کشورها واکسن زدهاند.
اورسولا فون درلاین، رئیس کمیسیون اروپا، روز چهارشنبه در نشستی خبری با اشاره به وخامت اوضاع در این اتحادیه گفت: «ما با بحران قرن روبهرو هستیم».
او افزود: «میدانیم که موج سوم شیوع در بسیاری از کشورهای عضو اتحادیه در راه است و میدانیم که روند واکسیناسیون را باید تسریع کنیم».
رئیس کمیسیون اروپا از روند انتقال واکسن کووید ۱۹ از آمریکا ابراز خرسندی کرد و در عوض، نارضایتی خود را از عدم انتقال کافی و بهموقع واکسن شرکت بریتانیایی-سوئدی «آسترازنکا» نشان داد.
به گفته خانم فون درلاین، حدود ۱۰ میلیون دوز از این واکسن از کارخانههای مستقر در اتحادیه اروپا به بریتانیا انتقال یافته و با وجود این، اتحادیه اروپا همچنان در انتظار دریافت واکسنهایی است که از آسترازنکا خریداری کرده است.
رئیس کمیسیون اروپا هشدار داد در صورت تداوم این وضعیت، «میزان صادرات به کشورهای تولیدکننده واکسن بر اساس نحوه همکاری آنها» ارزیابی خواهد شد.
خانم فون درلاین همچنین تاکید کرد اتحادیه اروپا با ارزیابی مجدد در زمینه صادراتش به کشورهایی که در امر واکسیناسیون جمعیتشان پیشتاز هستند، اقدامی متناسب در پیش خواهد گرفت.
سخنان اخیر این مقام بلندپایه اروپایی تازهترین مورد از تنش در مناسبات اتحادیه اروپا و بریتانیاست؛ بهویژه پس از توافق برگزیت که به خروج بریتانیا از این اتحادیه انجامید. این توافق از ابتدای سال جاری میلادی رسمیت یافت.
تاکنون، شش کشور عضو اتحادیه اروپا از میزان واکسنی که دریافت میکنند به کمیسیون اروپا شکایت کردهاند و از قرار معلوم، دلیل اصلی آن کاهش میزان دوز واکسن آسترازنکا است.
همزمان تردیدها در مورد عوارض جانبی این واکسن و توقف تزریق آن در بسیاری از کشورهای اروپایی از جمله فرانسه، آلمان و ایتالیا به کندتر شدن روند واکسیناسیون همگانی دامن زده است.
کند شدن روند واکسیناسیون طرحهای اروپا برای لغو محدودیت سفر در طول تابستان را به خطر انداخته است. کمیسیون اروپا در حال برنامهریزی برای ایجاد نوعی گذرنامه بهداشتی موسوم به «گواهینامه سبز دیجیتالی» است که با جمعآوری اطلاعات مربوط به واکسیناسیون و تست منفی کرونای شهروندان قرار است زمینه را برای سفر مردم بین کشورهای عضو این اتحادیه در ماههای تابستان فراهم کند.
سفرهای تابستانی و گردشگری یکی از منابع مهم درآمد کشورهای جنوب اتحادیه اروپاست. این کشورها و سایر حامیان طرح گذرنامه بهداشتی امیدوارند این طرح پیش از ماه ژوئن که آغاز فصل سفرهای تابستانی است به اجرا درآید.
با وجود این، چند کشور عضو اتحادیه از جمله فرانسه، بلژیک و آلمان هنوز با این طرح موافقت نکردهاند.
کشورهای عضو اتحادیه اروپا به شدت تحت فشار هستند تا هرچه سریعتر اقدامات لازم برای حفظ جان و سلامت جمعیت ۴۵۰ میلیونی این اتحادیه را به اجرا بگذارند.
رویهمرفته، بخشی از مردم اتحادیه اروپا هنوز به اهمیت واکسيناسيون و یا استفاده از واکسنهای فعلی کرونا باور ندارند.