لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۳۰ فروردین ۱۴۰۳ تهران ۰۷:۵۷

پوتین خواستار لغو «اجازه دخالت نظامی در اوکراین» شد


ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه، از شورای فدراسیون آن کشور (مجلس علیا) خواست، تا حق استفاده از نیروی نظامی در خاک اوکراین را، که به گفته مسکو برای «دفاع از روس زبان‌ها» در اختیار او گذاشته شده بود، لغو کند.

سوم تیر ماه اندکی پیش از آنکه او چنین خواستی را بیان کند، اوکراین اعلام کرد شورشیان جدایی‌طلب هودار روسیه، یک هلیکوپتر ارتش آن کشور را با ۹ سرنشین سرنگون کردند. این حمله طی ۲۴ ساعت پس از آن صورت می‌گیرد که نهایتا رهبران شورشی و دولت اوکراین بر سر آتش‌بس به توافق رسیدند.

خواست پوتین از پارلمان روسیه برای لغو اجازه استفاده از نیروی نظامی، با استقبال محتاطانه اوکراین روبه‌رو شده است.

پترو پوروشنکو، رئیس‌جمهوری آن کشور، این موضوع را «گام عملی اولیه» نام نهاده است.

او در عین حال از نیروهای امنیتی آن کشور خواسته است اگر مورد حمله قرار گرفتند، «بی‌درنگ آتش بگشایند».

به گزارش رویترز، پوروشنکو اعلام آمادگی کرده که در صورت ادامه حمله شورشیان، به آتش‌بس پیش از موعد مقرر پایان دهد.

در دیگر سو، ولادیمر پوتین که دولتش از سوی غرب متهم است از شورشیان حمایت کرده و به تنش‌ها در اوکراین دامن زده است، می‌گوید انتظارش اکنون این است که اوکراین، گفت‌وگوها را برای ارائه ضمانت به حق اقلیت روس‌زبان، آغاز کند.

پوتین در وین به خبرنگاران گفته «آتش‌بس کافی نیست» و افزوده است «گفت‌وگوهایی حقیقی در مورد ریشه مشکلات ضروری است».

اجازه دخالت نظامی که رئیس‌جمهوری روسیه از پارلمان خواسته است آن را لغو کند به رای‌گیری در اسفند ماه سال گذشته در شورای فدراسیون (مجلس علیا) باز می‌گردد؛ در پی آن نمایندگان به اتفاق آرا به اعزام نیروهای نظامی روسیه به شبه‌جزیره کریمه رای دادند.

ولادیمیر پوتین از پارلمان روسیه خواست بود تا نيروهای نظامی اين کشور تا زمان «عادی شدن شرايط» در خاک اوکراين حضور داشته باشند.

روسیه شبه‌جزیره اوکراینی کریمه را به خاک خود الحاق کرده است؛ آنچه با مخالفت گروه بزرگی از کشورها در سازمان ملل متحد روبه‌رو بوده است.

در آن زمان رئیس‌جمهوری روسیه گفته بود حق استفاده از نیروی نظامی در اوکراین «در راستای حفظ امنیت اقلیت روس‌زبان و نیروهای ارتش آن کشور در شبه‌جزیره کریمه» لازم است.

ناتو، کماکان از روسیه می‌خواهد تا نیروهای نظامی خود را از مرز اوکراین نیز عقب بکشد؛ آنچه بار دیگر -به گفته این پیمان نظامی- رخ داده و نیروهای ارتش روسیه در مرز مستقر شده‌اند.

کاخ سفید آمریکا از حمایت پوتین از طرح آتش‌بس پترو پوروشنکو، استقبال کرده، در عین حال خواستار «کنشی حقیقی» برای کاهش تنش‌ها در اوکراین شده است. از سویی، به گفته اوباما، در صورتی که روسیه دست به کاهش تنش‌ها نزند، «بهایی دوباره» در انتظارش خواهد بود.

XS
SM
MD
LG