یک عضو پژوهشکده خانواده میگوید که نزدیک به ۳۴ درصد خانوادههای ایرانی تک فرزند و ۱۴ درصد بدون فرزند هستند.
خبرگزاری ایسنا روز دوشنبه ۲۰ شهریور نوشته که علیرضا شریفی یزدی این موضوع را در یک گفتوگوی رادیویی بیان کرده است.
موضوع این برنامه٬ «خطرات تک فرزندی در جامعه و علل گرایش نسل جوان به تک فرزندی» بوده است.
آقای شریفی یزدی٬ آمار خانوادههای تک فرزند در ایران را برای مقامها و برنامهریزان کشور «هشدار برانگیز» خوانده و افزوده که «تبعات و آسیبهایی که در آینده تک فرزندان ایجاد میشود٬ قابل انکار نیست».
وی همچنین گفته که بر اساس «مطالعات»٬ کاهش جمعیت و افزایش تمایل به تک فرزندی٬ «بیشتر تحت تاثیر شرایط خاص اجتماعی بعد از جنگ بوده است تا سیاستهای سازمانها».
این روانشناس به همین دلیل٬ کار صرفا «فرهنگی و تشویقی مقطعی» در زمینه فرزندآوری را تا زمانی که در جامعه برای این موضوع٬ «پذیرش» ایجاد نشده٬ بدون نتیجه دانسته است.
بر اساس این گزارش٬ علیرضا پیرخائفی٬ استاد دانشگاه نیز در این برنامه رادیویی با بیان اینکه باید بر روی «مفهوم زندگی دقت بیشتری» داشته باشیم٬ گفته که در ایران٬ «مفهوم و نگاه به زندگی دچار تغییراتی شده است».
این روانشناس بالینی٬ تک فرزندی را دارای «مزایا و معایبی» دانسته و افزوده که «نمیتوان گفت تمام فرزندانی که تنها هستند٬ از نظر رفتاری مشکل خواهند داشت».
به گفته وی٬ «نمونههای زیادی وجود دارد که تک فرزندها بسیار موفق بودهاند. این موضوع به کارکرد خانواده و نحوه تعامل والدین با فرزندان وابسته است».
سازمان ملل متحد در تازهترین گزارش خود در مورد رشد جمعیت در جهان، اعلام کرد که ایران در کنار چین، آلمان، ژاپن یا آمریکا در میان ۱۰ کشور پرجمعیت جهان با نرخ باروری کم قرار گرفته است.
تغییر سبک زندگی٬ افزایش سن ازدواج و طلاق و کاهش چشمگیر تمایل به فرزندآوری در ایران به اندازهای مقامهای کشور را دچار نگرانی کرده که رهبر جمهوری اسلامی در سالهای اخیر بارها سیاستهای کنترل جمعیت در ایران را به نقد کشیده و خواستار افزایش فرزندآوری شده است.
وی ۱۹ مهرماه سال ۹۱ گفته بود که «یکی از خطاهایی که خود ما کردیم این بوده که تحدید نسل از اواسط دهه ۷۰ به این طرف باید متوقف میشد. مسئولان کشور در این باره اشتباه کردند و خود بنده هم سهیم هستم. این را خدای متعال و تاریخ بر ما ببخشد».
سیاست کنترل جمعیت در ایران بعد از انقلاب با شعار «دو بچه کافی است» و «زندگی بهتر، فرزند کمتر» پس از پایان جنگ ایران و عراق به راه افتاد و روحانیون شناختهشده نیز از آن حمایت میکردند.
اما با تغییر نظر رهبر جمهوری اسلامی دربارهٔ این سیاست، نهادها و دستگاههای مسئول نیز موظف شدند ضمن تشویق خانوادهها و بهویژه زنان به فرزندآوری بیشتر، تسهیلاتی را نیز در این زمینه ارائه کنند.
با این حال محافظهکاران معتقدند دولت حسن روحانی در این زمینه همکاری لازم را ندارد.
فرشته روحافزا٬ معاون شورای فرهنگی اجتماعی زنان، ضمن محکوم کردن وزارت بهداشت گفته بود، «استدلالی که فقرا بچهدار نشوند فاشیستی است» و «وزارت بهداشت به شکلهای مختلف هنوز این مانعتراشی را در افزایش جمعیت کشور دارد».
بر اساس ادعای خانم روحافزا، عدهای در کشور به دنبال آن هستند که «تعداد بچههای حزباللهی و بسیجی که الان به عنوان مدافعان حرم مقابل غرب میایستند کم شود».
دیدگاه شما
نمایش نظرات