لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۲۱ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۹:۲۸

توکلی: اختلال در اینترنت مردم‌آزاری است


احمد توکلی، نماینده مجلس، با اعتراض با اختلال در شبکه اینترنت در روزهای اخیر، این اقدامات را «مردم‌‌آزاری» خوانده که به گفته او برای نظام هزینه‌ دارد.

رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس به خبرگزاری مهر گفت: «شیوه فیلترینگ اخیر و قطع بدون اطلاع بسیاری از سرویس‌های مورد مراجعه اکثر قریب به اتفاق مردم، بدون اینکه قبلا گزینه جایگزین در داخل ایجاد شده باشد و بدون اینکه مسئولان مربوطه قبلا توضیح قانع کننده به مردم داده باشند، گلایه اقشار تحصیلکرده که چندین میلیون نفر هستند را به دنبال دارد و چنین فیلترینگ مردم آزاری برای نظام بسیار هزینه‌زاست.»

توکلی افزود: «اتفاقات اخیر حتی اگر توضیح امنیتی داشته باشد، باید توسط مسئولان برای مردم توضیح داده شود، چرا که به افزایش اعتماد مردم نسبت به حاکمیت می‌انجامد و مردم حق جو نیز اقدامات قابل توضیح منطقی را خواهند پذیرفت.»

گرچه احمد توکلی به این نگرانی‌های «امنیتی» اشاره نکرده است، اما به ویژه پس از انتخابات سال ۱۳۸۸، بارها شبکه اینترنت با اختلالات شدید و کندی سرعت و نبود دسترسی به بسیاری از سایت‌ها و حتی جی میل و یاهو مواجه بوده است. این اختلالات به ویژه اگر معترضان، دعوت به راهپیمایی یا تجمع می‌کردند، بیشتر نمود پیدا می‌کرد.

در روزهای اخیر، هواداران «جنبش سبز»، و شورای هماهنگی راه سبز امید، برای برگزاری «راهیپمایی سکوت» در روز ۲۵ بهمن فراخوان داده‌اند. این فراخوان به مناسب سالگرد راهپیمایی سال گذشته و در اعتراض به حبس میرحسین موسوی، زهرا رهنورد و مهدی کروبی صورت گرفته است.

گزارش‌ها حاکی است قطع اینترنت و محدودیت شدید دسترسی به آن که از چهارشنبه هفته پیش شروع شده بود، هنوز به طور کامل مرتفع نشده و از جمله دسترسی به «جی میل» ناممکن است.

سایت خبری الف در همین باره در گزارشی نوشت مسئولان دلیل قانع كننده‌ای برای این اختلال ارائه نمی‌دهند و و هر یک دیگری را مسئول این كار معرفی می‌کنند.

خبرگزاری مهر هم در گزارشی از قطع گسترده برخی سرویس‌های اینترنتی خبر داده و نوشت که این گونه فشار مستقیم بر مردم، استفاده از راه های دیگر را توجیه می‌کند.


خبرگزاری مهر همچنین با یکی از مدیران شرکت‌های سرویس اینترنتی در ایران گفت وگو کرده و نوشته وقتی تمامی سرویس دهنده‌ها با مشکل روبرو هستند، تقصیر آنها نیست و مشکل جای دیگری است.

محمدحسن شانه ساز زاده، مدیر شرکت سرویس اینترنتی شاتل در ایران می‌گوید: «این که کاربران اینترنت نمی‌توانند ایمیل‌های خود را چک کنند و یا دسترسی به اکثر سایت‌های اینترنتی به کندی صورت می‌گیرد موضوعی نیست که مربوط به کیفیت سرویس اپراتورهای ارائه‌دهنده اینترنت باشد.»

وی ‌می‌افزاید: «کاربران در اکثر مواقع برای دور زدن فیلترینگ از شبکه‌های "وی پی ان" استفاده می‌کنند که این امر باعث کندی دسترسی کاربران به سایت‌های اینترنتی می‌شود.»

پیشتر گزارش شده بود که دسترسی «بیش از ۳۰ میلیون کاربر ایرانی» به برخی پست‌های الکترونیکی خارجی و وبسایت‌ها قطع شده است.

گزارش‌ها حاکی بود از ۲۰ بهمن‌ماه، ارتباط کاربران ایرانی با پست‌های الکترونیکی خارجی نظیر یاهو، جی‌میل و هات‌میل قطع شده و تمامی سایت‌های خارجی‌ای که نیاز به ورود و ثبت اطلاعات دارند، مسدود شده‌اند.

این اختلال‌ها در حالی ایجاد شده که دو متولی اینترنت کشور، شرکت ارتباطات زیرساخت و سازمان فناوری اطلاعات ایران هیچ‌کدام در این باره پاسخ روشنی ارائه نکرده و توضیح در این مورد را به یکدیگر ارجاع می‌دهند.

تا کنون بارها مسئولان دولت ایران، قطعی کابل در خلیج فارس را دلیل قطعی یا سرعت پایین اینترنت عنوان کرده‌اند. در عین حال در چند وقت اخیر برخی رسانه‌ها راه‌اندازی اینترنت ملی را دلیل اصلی اختلال در دسترسی به شبکه جهانی در ایران دانسته‌اند.
XS
SM
MD
LG