وبسایت روزنامه «همشهری» و روزنامه «جامجم» گزارش کردهاند بسیاری از بانکهای ایران از صدور «کارت اعتباری» برای مشتریان خود طفره میروند و «شرایط سختی» برای صدور این کارتها در نظر گرفتهاند.
فرایند صدور کارتهای اعتباری عام برای متقاضیان در شعبههای نظام بانکی از روز یکشنبه چهارم مهر، در ایران آغاز شده٬ اما گزارشهای میدانی خبرنگاران این دو روزنامه حکایت از خودداری مدیران بانکها از ارائه این کارتها به مشتریان خود دارد.
روزنامه جامجم در شماره روز شنبه ۱۷ مهر ماه، در گزارشی نوشته «بسیاری از شعب بانکها» از ارائه کارتهای اعتباری به مشتریان «امتناع» میکنند.
این روزنامه افزوده «شتابزدگی» در اجرای این طرح٬ منجر به تبدیل آن به «یک طرح کوچک» شده و بسیاری از بانکهای خصوصی و دولتی اعلام کردهاند «نمیتوانند چنین خدماتی» را ارائه کنند.
جامجم در گزارش خود به نقل از برخی مشتریان نیز نوشته برخی بانکهای ارائه دهنده کارت اعتباری «آن قدر شرایط اعطای آن را سخت گرفتهاند» که مشتری حاضر نیست آن را دریافت کند.
آنطور که این روزنامه وابسته به سازمان صدا و سیما اعلام کرده «برخی شعبات هم فقط برای مشتریان خاص خود این کارتها را در نظر میگیرند و مردم عادی نمیتوانند از آنها بهره ببرند».
در این گزارش به نقل از برخی از مشتریان به این موضوع نیز اشاره شده که «هیچ شعبهای کارت اعتباری ۵۰ میلیون تومانی ارائه نمیکند و تنها کارتهای ۱۰ میلیون تومانی را پیشنهاد میدهند».
فرشاد حیدری، معاون نظارت بانک مرکزی، در این گزارش اعلام کرده ابلاغیه بانک مرکزی در خصوص کارتهای اعتباری به همه بانکها ارسال شده و «با گذشت زمان» کارت اعتباری٬ عمومی و به تمام مشتریان ارائه خواهد شد.
وبسایت همشهری آنلاین نیز روز جمعه ۱۶ مهر، گزارش کرده دریافت کارتهای اعتباری از بانکها «مانند گرفتن تسهيلات خرد بانكی هفتخان دارد و اغلب متقاضيان را ناكام» گذاشته است.
همشهری آنلاین براساس یک گزارش میدانی اعلام کرده برخی بانکها «فقط کارت اعتباری ۱۰ میلیون تومانی» ارائه میکنند و «فقط یک بانک به بخشنامه بانک مرکزی پایبند بوده و به این طرح ورود کرده است».
خبرنگار همشهری در مراجعه به حدود ۲۰ شعبه بانکی اطلاعاتی در مورد اعطای کارت اعتباری گرفته که نشاندهنده «شرایط دشوار دریافت تسهیلات یا کارت اعتباری است».
به نوشته همشهری آنلاین در حال حاضر «بانک تجارت برنامهای برای ارائه کارت اعتباری ندارد و به گفته مدیر یکی از شعب بانک صادرات نیز چیزی به بانک صادرات ابلاغ نشده است».
مسئول اعتبارات یکی از شعب بانک سپه هم گفته بخشنامه اعطای کارت اعتباری به بانک سپه ابلاغ شده٬ اما بانک سپه هنوز دستورالعمل داخلی را تنظیم نکرده است.
مدیر یکی از شعب بانک ملی درباره شرایط اعطای کارت اعتباری ۱۰ میلیون تومانی گفته «برای ضمانت کارت ۱۰میلیونی باید یک کارمند با گواهی کسر اقساط داشته باشید ضمن اینکه میانگین باقیمانده حساب شما در شش ماه گذشته باید حداقل یک میلیون تومان باشد».
در این گزارش همچنین آمده که «بانک ملت تنها بانکی است که در کنار بانک ملی ادعا میکند کارتهای اعتباری را با هر سه رقم ۱۰، ۲۰ و ۵۰ میلیون تومانی به مشتریان میدهد».
این دو گزارش در شرایطی منتشر شده که پیشتر ولیالله سیف٬ رئیس بانک مرکزی اعلام کرده بود کارتهای اعتباری به مرور توزیع و گسترش خواهند یافت و «به تدریج جایگزین وامهای خرد فعلی» خواهند شد.
مقامهای بانکی امیدوارند این کارتها به تدریج «جایگزین تسهیلات خرد» شده و باعث عبور نظام اقتصادی ایران از مسئله «فاکتورهای صوری» شود.
با این حال دارندگان این کارتها قادر به همکاری با شرکتهای بزرگ عرضهکننده کارتهای اعتباری بینالمللی نیستند.
این کارتها در سه رده طلایی (۵۰ میلیون تومانی)، نقرهای (۳۰ میلیون تومانی) و برنز (۱۰ میلیون تومانی) از سوی بانکها به مشتریان و متقاضیان ارائه میشود٬ اما از گزارش این دو روزنامه مشخص شده که بسیاری از بانکها تاکنون حاضر به صدور کارتهای طلایی و نقرهای برای مشتریان خود نشدهاند.