لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۳ تهران ۰۴:۴۱

رئیس‌جمهور چین در دیدار با روحانی خواستار حفظ برجام شد


 سفر شی جی‌پینگ رئیس جهور چین در سال ۲۰۱۶ به تهران
سفر شی جی‌پینگ رئیس جهور چین در سال ۲۰۱۶ به تهران

شی‌جی‌پینگ رئیس‌جمهور چین در دیدار با حسن روحانی همتای ایرانی خود، خواستار ادامه اجرای برجام به منظور تأمین امنیت خاورمیانه و حفظ نظام منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای شد.

ر>سای جمهوری چین و ایران روز یکشنبه ۲۰ خرداد در حاشیه نشست سازمان همکاری‌ شانگهای در چینگ‌دائوی چین با یکدیگر دیدار و گفت‌وگو کردند.

در این دیدار شی‌جی‌پینگ برجام را نتیجه مهم چندجانبه‌گرایی دانست و گفت: «این توافق زمینه‌ساز تأمین صلح ثبات در خاورمیانه و حافظ نظام بین‌المللی منع گسترش سلاح‌های اتمی است و از این رو باید همچنان صادقانه اجرا شود.»

او رویکرد کشورش را حل مسالمت‌آمیز مناقشات بین‌المللی و موضوعات حساس توصیف کرد و افزود که «چین آماده تقویت همکاری با ایران در چارچوب چندجانبه‌گرایی است و آماده ارتقای شکل تازه‌ای از روابط بین‌الملل است.»

حسن روحانی در روزهای گذشته برای شرکت در اجلاس سران کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای به چین سفر کرده بود. از اعضای این سازمان، چین و روسیه در گفت‌وگوهای هسته‌ای که منجر به توافق برجام در سال ۱۳۹۴ شد، حضور داشتند.

در دیدار روز یکشنبه با رئیس‌جمهور چین، آقای روحانی سفر شی جی‌پینگ در سال ۲۰۱۶ به تهران را «نقطه عطف جدیدی» در روابط دو کشور برشمرد و چین را بزرگترین شریک تجاری ایران طی سال‌های گذشته دانست.

او همچنین نقش چین در رسیدن به توافق اتمی را مهم و مؤثر خواند، و گفت: «اکنون نیز نقش پکن در استحکام برجام و اجرای تعهدات توسط سایر طرفین بسیار مهم است.»

رئیس‌جمهور ایران در گفت‌وگو با همتای چینی‌ خود همچنین بر تکمیل رآکتور آب سنگین اراک که به چینی‌ها واگذار شده تاکید کرد.

ایران در چارچوب برجام قبول کرد که رآکتور IR-۴۰ نیروگاه اراک با کمک کشورهای ۱+۵ بازطراحی شود تا نگرانی‌ها درباره پلوتونیوم برطرف شود.

ایران همچنین پذیرفته است که در چارچوب بازطراحی رآکتور اراک، در بخشی از قلب رآکتور بتون‌ریزی کند و به جای آن قلب دیگری نصب کند. این باز طراحی به چین واگذار کرده است.

در همین زمینه بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انژری اتمی، روز یکشنبه اعلام هفته گذشته هیئتی از ایران برای بازطراحی رآکتور اراک به چین رفت.

به گفته این مقام سازمان انرپی اتمی ایران، مراحل طراحی رآکتور تقریباً در حال اتمام است و کار به مرحله «طراحی تفصیلی» رسیده است.

در اجلاس شانگهای محمدجواد ظریف وزیر خارجه ایران، نیز حسن روحانی را همراهی می‌کرد.

آقای ظریف یکی از دستاوردهای نشست سازمان همکاری شانگهای را حمایت از برجام و گفت‌وگو با رؤسای جمهوری چین و روسیه برای حفظ منافع اقتصادی ایران در برجام برشمرد.

پس از خروج دولت دونالد ترامپ از برجام، تهران به دیگر اعضای ۱+۵ و به ویژه به کشورهای اروپایی «مهلت چند هفته‌ای» داده تا با تأمین منافع ایران، این توافق را حفظ کنند.

با خروج آمریکا از توافق هسته‌ای ایران، تحریم‌های بانکی و نفتی ایالات متحده در بازه‌های ۹۰ و ۱۸۰ روزه، علیه ایران اجرایی خواهد شد، و در این زمینه آمریکا از شرکت‌های بین‌المللی خواسته است که همکاری با ایران را قطع کنند.

در روزها و هفته‌های اخیر شرکت‌های بزرگی نظیر توتال، مرسک، پژو، جنرال الکتریک، هانی ول، بوئینگ، لوک اویل، ریلاینس، داور کورپوریشن و زیمنس، از بیم تحریم‌ها اعلام کرده‌اند همکاری با ایران را متوقف می‌کنند.

با استفاده از گزارش‌های خبرگزاری شینهوا، پایگاه اطلاع‌رسانی دولت، خبرگزاری فرانسه و رادیو فردا؛ ح.ر.
XS
SM
MD
LG