لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ تهران ۱۷:۱۷

آغاز نشست رسمی سران سازمان همکاری شانگهای


سران عضو سازمان در چینگ‌دائو، چین، گرد آمده‌اند
سران عضو سازمان در چینگ‌دائو، چین، گرد آمده‌اند

یک روز پس از ورود رهبران کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای، نخستین نشست رسمی سران عضو با حضور هند و پاکستان، اعضای تازه، در روز یک‌شنبه ۲۰ خرداد در شهر چینگ‌دائو برگزار می‌شود.

شی جین‌پینگ، رئیس‌جمهوری چین، شب شنبه میزبان سران سازمان همکاری شانگهای و اعضای ناظر آن، از جمله ایران بود. او در جریان مراسم شام گفت: این سازمان «به‌دنبال راهی برای پیدا کردن زمینه‌های مشترک است، در حالی‌که تفاوت‌ها را کنار می‌گذاریم و همکاری‌های مفید برای همه طرف‌ها را در پیش می‌گیریم، حمایت جامعه جهانی را کسب کرده‌ایم».

به گزارش خبرگزاری رسمی چین، شی جین‌پینگ گفته است اجلاس سال جاری در چینگ‌دائو «نقطه‌ای برای یک آغاز تازه است».

نشست رسمی اعضای سازمان شانگهای در حالی کار خود را آغاز می‌کند که نشست سران گروه هفت، در سایه اختلافات میان ایالات متحده و شـش قدرت اقتصادی دیگر، به کار خود پایان می‌دهد. ساعاتی پیش، دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا، با انتقاد از سخنان نخست‌وزیر کانادا، میزبان نشست سران گروه هفت، گفت امضا و تائید خود از بیانیه پایانی این اجلاس را پس گرفته‌است.

این موضوع مورد توجه رسانه‌های منطقه‌ای در آسیا نیز قرار گرفته‌است. نشریه نیکه‌ای ژاپن می‌گوید «در تفاوتی آشکار با دیدارهای گروه هفت در کانادا… چین و روسیه، رهبران اصلی سازمان شانگهای، بر سر مسائل مهم بین‌المللی موضع مشترکی گرفته‌اند».

شی جین‌پینگ، رئیس‌جمهوری چین و ولادیمیر پوتین، همتای روس او روز جمعه، در پکن دیدار کرده‌ بودند. آقای پوتین پیش از آغاز رسمی اجلاس شانگهای به چین سفر کرده و با رسانه‌های رسمی آن کشور مصاحبه‌هایی کرده‌است. آقای پوتین از عضویت رسمی جمهوری اسلامی در این سازمان نیز حمایت کرده‌است.

از سوی دیگر این نخستین بار است که با پذیرفته‌شدن هند و پاکستان به عنوان اعضای رسمی سازمان شانگهای، نارندرا مودی، نخست‌وزیر هند و ممنون حسین، رئیس‌جمهوری پاکستان، در آن شرکت دارند. چین و پاکستان در حال گسترش روابط خود هستند، در حالی‌که هند در زمینه‌های مختلف رقیب هر دو کشور به‌شمار می‌رود.

رئیس‌جمهوری چین در دیدار با ممنون حسین گفته «روابط راهبردی و همه‌جانبه دو کشور... مدلی‌ست که می‌تواند به‌عنوان روش تازه‌ای از روابط بین‌المللی مورد استناد قرار گیرد». شی جین‌پینگ و نارندرا مودی نیز بر تعهد خود برای بهبود روابط دو کشور تاکید کرده‌اند.

چین، روسیه، قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان، ازبکستان، هند و پاکستان اعضای دائم و افغانستان، بلاروس، ایران و مغولستان اعضای ناظر سازمان شانگهای هستند. برخلاف گروه هفت که کشورهای عضو آن هم صاحب اقتصاد آزاد هستند و هم ساز و کار انتخاباتی و دمکراتیک دارند، اعضای سازمان شانگهای ساز و کارهای سیاسی و اقتصادی متفاوتی دارند.

چینگ‌دائو، در استان شرقی شان‌دونگ قرار دارد؛ استانی که زادگاه کنفوسیوس، یکی از مهم‌ترین و موثرترین اندیشمندان چین و شرق آسیا است. دیدار بعدی سرای سازمان شانگهای در تابستان آینده در قرقیزستان برگزار می‌شود.

با استفاده از شین‌هوا، ان‌دی‌تی‌وی، نیکه‌ای، اسوشیتدپرس، رویترز|ت.ت
XS
SM
MD
LG