عباسعلی کدخدایی، سخنگوی شورای نگهبان، سه شنبه ۲۴ اردیبهشت از رسیدگی به طرح استانی شدن انتخابات در قالب اصلاحیه قانون انتخابات خبر داده و گفته است، این طرح در مواردی «ناقض عدالت انتخاباتی» است.
عباسعلی کدخدایی در توییتر خود نوشته است: استانی شدن انتخابات در قالب اصلاحیه قانون انتخابات ساعت ها در شورای نگهبان مورد رسیدگی قرار گرفت و رسیدگی همچنان ادامه دارد.
وی اضافه کرده است: کلیات این طرح قابل قبول است اما شیوه های اجرایی آن ابهاماتی دارد. به نظر میرسد در مواردی حقوق رای دهندگان و نامزدها نادیده گرفته شده و ناقض عدالت انتخاباتی است.
کلیات طرح اصلاح قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی درباره استانی شدن انتخابات مجلس در دی ماه سال گذشته در مجلس تصویب شد.
در صورتی که شورای نگهبان این طرح را تصویب کند، انتخابات مجلس شورای اسلامی به صورت استانی - شهرستانی برگزار میشود.
اما با توجه به این که سخنگوی شورای نگهبان می گوید طرح استانی شدن انتخابات «در مواردی حقوق رای دهندگان و نامزدها نادیده گرفته» و «ناقض عدالت انتخاباتی است» احتمالا این طرح نتواند چون گذشته از مانع شورای نگهبان عبور کند.
طبق این طرح، کاندیداهای انتخابات مجلس، جهت احراز نمایندگی می بایست حداقل ۱۰ درصد رأی از یک «حوزه انتخابیه فرعی» و بیشترین رأی از استان مربوطه را کسب کنند.
همچنین طبق این طرح، هر کاندیدا می بایست متولد حوزه انتخابیه فرعی محل ثبتنام باشد و یا حداقل پنج سال سابقه سکونت مستمر در آن حوزه فرعی را داشته و یا سابقه نمایندگی مجلس از آن حوزه را نیز داشته باشد.
این نخستین بار نیست که مجلس شورای اسلامی میکوشد تا تغییری در ساختار انتخابات درحوزههای انتخابیه مجلس در ایران ایجاد کند.
طرح استانیشدن حوزههای انتخابيه مجلس شورای اسلامی برای نخستین بار در سـال ۱۳۷۸ در دوره پنجم مجلس مطرح شد. اما این طرح آرا لازم را کسب نکرد.
دومين بـار تعدادی از نمایندگان مجلس ششم آن را در سال ۱۳۸۱ به همان صورت قبلی تقديم هيات رئيسه کردند.
نمايندگان مجلس هفتم نيز در سال ۱۳۸۶ طرح استانی شدن انتخابات مجلس را پس از اعمـال تغييرات در طرحهای نمايندگان مجلسهای پنجم و ششم بار ديگر دنبال کردند.
با اين که کلیـات طـرح استانی شدن انتخابات مجلس در دوره پنجم رد شد٬ امـا در مجلس های ششم و هفتم تا مرحلۀ دريافت نظر شورای نگهبان پيش رفت.
در مجلس نهم نیز این طرح به تصویب رسید. در خرداد سال ۱۳۹۴، نمایندگان مجلس کلیات طرح استانی شدن به تصویب رساندند. اما شورای نگهبان در تیرماه همان سال این طرح مغایر شرع و قانون اساسی دانست و رد کرد.
مواردی مانند؛ «تشديد اختلافهای محلی، قومی و قبيلهای»، «کاهش مشـارکت مـردم در انتخابـات»، «افزايش هزينه عمومی» و «ايجاد تبعيض ناروا» دلايل اصلی مخالفت شورای نگهبان با اين طرح اعلام شد.
انتخابات مجلس شورای اسلامی در حال حاضر دارای ۲۰۷ حوزه انتخابیه است. با توجه به اختصاص پنج کرسی به اقلیت های مذهبی،۲۰۲ حوزه باقی مانده به حوزههای تک نماینده و چند نماینده تقسیم میشوند. تهران با ۳۰ کرسی، بزرگترین حوزه انتخابیه چند نمایندهای محسوب می شود.