لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۹ فروردین ۱۴۰۵ تهران ۰۱:۵۹
دود ناشی از حملات سه‌شنبه شب آمریکا و اسرائیل به تهران
دود ناشی از حملات سه‌شنبه شب آمریکا و اسرائیل به تهران

زنده نخست‌وزیر پاکستان پیشنهاد داد ضرب‌الاجل ترامپ دو هفته متوقف و تنگهٔ هرمز بازگشایی شود

به‌روز شده

پوشش زندهٔ رادیوفردا هر روز شماری از مهم‌ترین اظهارنظرهای رسمی، ارزیابی‌ها و تحولات بازتاب‌یافته در رسانه‌های ایران و جهان در خصوص ایران را ارائه می‌کند.

۰۷:۳۴

قیمت نفت در پی تهدید تازه دونالد ترامپ افزایش یافت

قیمت نفت روز سه‌شنبه در پی تهدید تازه دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، علیه ایران افزایش یافت، در حالی که بازارهای سهام جهانی روندی متناقض داشتند.

ترامپ به ایران هشدار داده است که در صورت باز نکردن تنگه هرمز تا ضرب‌الاجل تعیین‌شده، زیرساخت‌های غیرنظامی کشور هدف حمله قرار خواهند گرفت. تهران نیز تهدید کرده در صورت چنین اقدامی، زیرساخت‌های انرژی در منطقه خلیج فارس را هدف می‌گیرد.

در این شرایط، بهای نفت وست تگزاس به بالای ۱۱۵ دلار و نفت برنت به حدود ۱۱۱ دلار رسید. در عین حال، بازارهای سهام در آسیا ترکیبی بودند؛ برخی شاخص‌ها کاهش و برخی دیگر افزایش یافتند.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، تحلیلگران می‌گویند بازارها میان امید به آتش‌بس و نگرانی از تشدید تنش‌ها در نوسان‌اند و معامله‌گران به تکرار تهدیدها تا حدی عادت کرده‌اند. همزمان، افزایش قیمت انرژی نگرانی‌ها درباره تورم و اختلال در زنجیره تأمین جهانی را تشدید کرده است.


۰۷:۰۲

ژاپن در پی تماس با تهران و واشینگتن؛ تلاش توکیو برای کاهش تنش‌ها

نخست‌وزیر ژاپن اعلام کرد که در بحبوحه تشدید درگیری‌ها در خاورمیانه، هماهنگی‌ها برای برقراری تماس تلفنی با رئیس‌جمهور ایران در حال انجام است.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، سانائه تاکائیچی، نخست‌وزیر ژاپن، روز سه‌شنبه ۱۸ فروردین در پارلمان این کشور گفت که توکیو در حال برنامه‌ریزی برای گفت‌وگوی تلفنی با مسعود پزشکیان است.

او افزود که ژاپن در تلاش است همزمان با ایالات متحده و ایران در تماس باشد و به همین دلیل، پیگیری گفت‌وگو با رؤسای‌جمهور هر دو کشور را در دستور کار قرار داده است.

این اظهارات در شرایطی مطرح می‌شود که پیش‌تر مقام‌های ژاپنی از آزادی یک شهروند این کشور که از ماه ژانویه در ایران بازداشت بود خبر داده بودند. خبرگزاری کیودو گزارش داده است که این فرد احتمالاً رئیس دفتر تهران شبکه ان‌اچ‌کی تلویزیون ژاپن بوده است.

وزارت خارجه ژاپن نیز اعلام کرد که توشیمیتسو موتگی، وزیر خارجه این کشور، اواخر دوشنبه به وقت توکیو با عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران، تلفنی گفت‌وگو کرده است.

به گفته این وزارتخانه، آقای موتگی در این تماس نگرانی عمیق خود را از تداوم حملات تلافی‌جویانه ایران در منطقه ابراز کرده و بر ضرورت کاهش فوری تنش‌ها تأکید کرده است. او همچنین از ایران خواسته است با تلاش‌های دیپلماتیک جاری با حسن نیت همکاری کند.

ژاپن که پنجمین واردکننده بزرگ نفت در جهان است، بیش از ۹۰ درصد نفت خود را از خاورمیانه تأمین می‌کند و حدود ۱۰ درصد واردات گاز طبیعی مایع آن نیز از این منطقه است.

در همین حال، دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، روز دوشنبه بار دیگر از متحدان ناتو و همچنین کشورهایی مانند ژاپن، کره جنوبی و استرالیا به دلیل مشارکت نکردن در جنگ با ایران انتقاد کرده بود.

۰۲:۴۵

حملات پهپادی و موشکی در منطقه؛ کشته‌شدن دو نفر در اقلیم کردستان عراق

مقام‌های محلی در اقلیم کردستان عراق اعلام کردند که سقوط یک پهپاد «آمده از ایران» به یک خانه مسکونی در استان اربیل، جان یک زوج را گرفته است.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، این حادثه روز دوشنبه در منطقه داره‌شَکْران در استان اربیل رخ داد. اداره مبارزه با تروریسم اقلیم کردستان در بیانیه‌ای اعلام کرد که این پهپاد حامل مواد منفجره بوده و پس از برخورد با یک خانه غیرنظامی منفجر شده است.

همزمان، در عربستان سعودی، وزارت دفاع این کشور اعلام کرد که سامانه‌های پدافند هوایی هفت موشک بالستیک را که به سمت استان شرقیهٔ این کشور شلیک شده بود رهگیری و منهدم کرده‌اند. به گفته این وزارتخانه، بقایای این موشک‌ها در نزدیکی تأسیسات انرژی سقوط کرده و بررسی میزان خسارت احتمالی در جریان است.

وزارت دفاع امارات متحده عربی نیز اعلام کرد که بامداد سه‌شنبه با حملات موشکی و پهپادی که منشأ آن‌ها ایران بوده، درگیر بوده است. همچنین وزارت کشور بحرین برای دومین بار از نیمه‌شب خبر داد که آژیرهای هشدار در این کشور به صدا درآمده‌اند.

مقام‌های کویتی اعلام کردند که در بازه‌ای ۲۴ ساعته، ۱۴ موشک بالستیک، دو موشک کروز و ۴۶ پهپاد را شناسایی کرده‌اند؛ خبرگزاری دولتی این کشور شامگاه دوشنبه این خبر را منتشر کرد.

به گفته این خبرگزاری، در همین مدت ۲۱ مورد سقوط ترکش ناشی از رهگیری‌ها گزارش شده که به مجروحیت‌های محدود انجامیده و حال همه مصدومان پایدار است.

در سطح بین‌المللی، شورای امنیت سازمان ملل متحد قرار است روز سه‌شنبه درباره پیش‌نویس قطعنامه‌ای برای حفاظت از کشتیرانی تجاری در تنگه هرمز رأی‌گیری کند.

به گزارش رویترز، این پیش‌نویس پس از مخالفت چین با مجوز استفاده از زور، به‌طور قابل توجهی تعدیل شده و در نسخه جدید، تنها بر هماهنگی دفاعی کشورها برای حفاظت از مسیرهای دریایی تأکید شده است. در این متن، پیشنهادهایی مانند اسکورت کشتی‌های تجاری و تلاش برای جلوگیری از اخلال در رفت‌وآمد دریایی مطرح شده، اما اشاره‌ای به اقدام نظامی مستقیم نشده است.

دیپلمات‌ها می‌گویند نسخه تعدیل‌شده بخت بیشتری برای تصویب دارد، هرچند نتیجه رأی‌گیری همچنان نامشخص است. تصویب این قطعنامه نیازمند دست‌کم ۹ رأی موافق و عدم وتوی اعضای دائم شورای امنیت است.

ایروانی: عربستان و امارات اصول حسن همجواری را رعایت کنند

درحالی که حملات موشکی و پهپادی ایران به کشورهای منطقه ادامه دارد، امیرسعید ایروانی، سفیر و نماینده جمهوری اسلامی ایران نزد سازمان ملل، خبر داد که در دو نامه جداگانه به شورای امنیت و دبیرکل سازمان ملل از عربستان و امارات متحده عربی خواست تا «اصول حسن همجواری را رعایت و از تداوم استفاده از قلمرو خود علیه ایران جلوگیری کنند.»

هفته گذشته هم امیرسعید ایروانی در نامه‌هایی جداگانه به آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل، و رئیس شورای امنیت سازمان ملل، به امارات متحده، عربستان، قطر و کویت اعتراض کرده بود.

۰۰:۳۴

حملات گسترده هوایی و موشکی به چندین شهر و فرودگاه ایران

گزارش‌ها از منابع رسمی و رسانه‌ای در ایران حاکی است که طی عصر دوشنبه ۱۷ و سه‌شنبه ۱۸ فروردین، چندین شهر از جمله تهران، تبریز، ارومیه، اصفهان، قزوین، اهواز، خرمشهر، یزد، مشهد و تبریز هدف حملات هوایی و موشکی قرار گرفته‌اند.

در استان آذربایجان‌غربی، حامد صفاری، مدیرکل مدیریت بحران، اعلام کرد که فرودگاه ارومیه و چند نقطه دیگر از جمله خوی هدف حملات موشکی قرار گرفته‌اند.

در تهران نیز گزارش‌هایی از شنیده‌شدن صدای چندین انفجار منتشر شده است. همزمان، ارتش اسرائیل در کانال تلگرامی خود نوشت که در حمله‌ای گسترده، سه فرودگاه در تهران، از جمله مهرآباد، بهرام و آزمایش، را هدف قرار داده و ده‌ها هواپیما و بالگرد و زیرساخت‌های نظامی را منهدم کرده است.

در استان اصفهان، منابع خبری از حمله به فرودگاه کاشان و همچنین شنیده‌شدن صدای جنگنده و چند انفجار در نجف‌آباد و همچنین مناطق دیگر از جمله مهیار در جنوب این استان خبر دادند. روابط عمومی ارتش جمهوری اسلامی نیز اعلام کرد که در جریان مقابله با «هواگردهای دشمن»، چهار افسر نیروی زمینی ارتش در منطقه مهیار کشته شده‌اند.

در خوزستان، گزارش‌ها از وقوع سه انفجار در اهواز و حمله هوایی به دو شرکت کشتی‌سازی در خرمشهر حکایت دارد. به گفته معاون امنیتی و انتظامی استاندار خوزستان، این حمله باعث ایجاد دود گسترده در آسمان شهر شده، اما تاکنون گزارشی از تلفات انسانی منتشر نشده است.

در هرمزگان، معاون استاندار اعلام کرد که در حمله به اسکله‌های غیرنظامی در جزیره قشم و جاسک، دو نفر کشته و چند نفر مجروح شده‌اند. همچنین یک لنج صیادی در جاسک هدف قرار گرفته است.

در استان تهران، فرماندار بهارستان از کشته شدن ۱۵ نفر در حمله بامدادی به شهرک قلعه‌میر خبر داد.

در یزد نیز معاون استاندار اعلام کرد که یک نقطه در خارج از شهر هدف حمله هوایی قرار گرفته، اما تاکنون گزارشی از تلفات انسانی منتشر نشده است.

در قم، مقام‌های استانی از تخریب کامل ۹ واحد ساختمانی و آسیب به ده‌ها ساختمان دیگر خبر داده‌اند و گفته‌اند عملیات امدادرسانی آغاز شده است.

همزمان، گزارش‌هایی از شنیده‌شدن صدای انفجار و فعالیت پدافند هوایی در مشهد و همچنین صدای جنگنده و انفجار در شمال تبریز منتشر شده است.

خبرگزاری‌های مهر، ایرنا، میزان، سایت جماران، اعتماد آنلاین و صابرین نیوز ازجمله منابع اطلاعات بالا هستند.

ارتش اسرائیل هم بامداد سه‌شنبه اعلام کرد که یک «موج حملات هوایی» را در تهران و دیگر نقاط ایران به پایان رسانده و افزود جزئیات آن بعداً منتشر خواهد شد.

دقایقی بعد، این ارتش از شناسایی شلیک موشک‌هایی از سوی ایران خبر داد و اعلام کرد برای ساکنان مناطق مربوطه هشدار احتیاطی به تلفن‌های همراه ارسال شده است.

تصاویری در شبکه‌های اجتماعی با شرح «ستون‌های شعله و دود سمت فرودگاه مهرآباد تهران. حدود ساعت ۳ بامداد سه‌شنبه ۱۸ فروردین»:


ارتش آمریکا: بیش از ۱۳ هزار «هدف» در جنگ با ایران هدف قرار گرفته‌اند

فرماندهی مرکزی ایالات متحده (سنتکام)، که مسئول عملیات نظامی آمریکا در خاورمیانه است و هدایت حملات به ایران را بر عهده دارد، اعلام کرد نیروهایش بیش از ۱۳ هزار هدف ایرانی را مورد حمله قرار داده‌اند.

سنتکام در پیامی در شبکه‌های اجتماعی همچنین گفت که بیش از ۱۵۵ شناور ایرانی آسیب دیده یا نابود شده‌اند و افزود ناوهای هواپیمابر و زیردریایی‌های هسته‌ای آمریکا، به‌همراه مجموعه‌ای از هواگردها از جنگنده‌های پنهان‌کار تا بمب‌افکن‌ها، در عملیات «خشم حماسی» مشارکت دارند.

۲۲:۳۴ ۱۷.۱.۱۴۰۵

نوازنده سرشناس تار در پاسخ به تهدید ترامپ به نیروگاه دماوند رفت

علی قمصری، نوازنده سرشناس تار در ایران، با انتشار ویدئویی اعلام کرد که برای «جلوگیری از حمله به زیرساخت‌های ایران» برای مدتی در نیروگاه برق دماوند با سازش می‌نشیند.

این پاسخی است به تهدید رئیس جمهور آمریکا مبنی بر این که در صورت عدم رضایت ایران به توافق، سه‌شنبه شب آینده تمام پل‌ها و نیروگاه‌های ایران منهدم می‌شود.


۲۲:۱۵ ۱۷.۱.۱۴۰۵

ترامپ: جریان آزاد نفت از تنگه هرمز باید جزء توافق با ایران باشد

به گفته ترامپ، یک نکته که باید حتما در توافق با ایران باشد تضمین «جریان آزاد نفت از تنگه هرمز» است.

او همچنین بار دیگر بر ضرب‌الاجل سه‌شنبه شب، به وقت آمریکا، تأکید کرد و گفت که هر توافقی باید تا آن زمان به دست بیاید.

او دقایقی پیشتر در این باره گفته بود که آمریکا «بهترین نقشه را دارد، البته من به شما نمی‌گویم که نقشه‌ام چیست. فکر جزء به جزء نقشه را کرده‌ایم، اما نمی‌توانم برای رسانه‌ها فاشش کنم.»

ترامپ در پاسخ به این سوال که آیا به عوارض گرفتن از طرف ایران برای عبور کشتی‌ها از تنگه هرمز رضایت خواهد داد، گفت: «چرا ما عوارض نگیریم؟ ما برنده جنگ هستیم، ما جنگ را بردیم، چرا ما عوارض نگیریم؟ چون ما برنده هستیم. ما از نظر نظامی جنگ را بردیم.»

او همچنین به پرسش این که آیا توافق با حکومت برای شما کافی است یا مردم ایران هم باید در آن دخیل باشند، گفت که «توافق با ایران برای من کافی است، همین قابل قبول است، جریان آزاد نفت باید برگردد».

ترامپ در پایان بار دیگر بر ضرب‌الاجل خود برای ۲۴ ساعت دیگر تأکید کرد و گفت در صورت عدم توافق ایران با آمریکا، «تمام پل‌های ایران تا ساعت ۱۲ شب منهدم می‌شود، تخریب کامل، در عرض چهار ساعت، البته ما نمی‌خواهیم این کار را بکنیم.»

او گفت: «به آنها تا فردا وقت می‌دهیم، هشت شب به وقت شرق آمریکا، و بعد از آن دیگر هیچ پلی نخواهند داشت، نیروگاه هم نخواهند داشت. عصر حجر.»

او همچنین درباره انفجار پل بی ۱ در کرج چنین توضیح داد:‌ «نزدیک به توافق بودیم که ویتکاف و کوشنر به من خبر دادند که از توافق دارند کنار می‌کشند، بنابراین گفتم بزرگ‌ترین پل آنها را بزنید.»

او تهدید کرد که در صورت عدم توافق آمریکا ایران را چنان درهم خواهد کوبید که «صد سال طول خواهد کشید که کشور را بازسازی کنند».

۲۲:۰۵ ۱۷.۱.۱۴۰۵

ترامپ: به خیابان آمدن و اعتراض در ایران «عواقبی سنگین» دارد

دونالد ترامپ درباره اعتراض مردم در ایران به حکومت گفت که در ایران «به آنها گفتند که اگر به خیابان بیایید، شما را می‌کشیم، بنابراین عواقب اعتراض [در ایران] سنگین است».

او گفت که «هر کس از خانه بیرون برود آنها فورا آنها را می‌کشند».

رئیس جمهور آمریکا در پاسخ به سوالی درباره این که «چرا مردم ایران باید بخواهند که زیرساخت‌های‌شان منفجر شود» چنین گفت: «ویدئوهایی که ما [از مخالفان حکومت] دیدیم، می‌گویند لطفا، لطفا بزن، منفجر کن، حتی وقتی که نزدیک خانه خودشان منفجر می‌شود.»

او در ادامه به تک‌تیراندازهایی اشاره کرد که به گفته او نیروهای سرکوب جمهوری اسلامی در اعتراضات دی‌ماه به کار گرفتند. به گفته ترامپ، تمام معترضان قربانی «وسط پیشانی‌شان گلوله خورده بود».

او ادامه داد: «آنها همجنس‌خواه‌ها را می‌کشند، از پشت بام به پایین می‌اندازند. برای همین از ما می‌خواهند که به حملات خود ادامه بدهیم.»



۲۱:۱۳ ۱۷.۱.۱۴۰۵

هگست: امروز شاهد بزرگ‌ترین حملات آمریکا در ایران بودیم

پیت هگست، وزیر دفاع آمریکا، در نشست خبری ترامپ خبر داد که روز دوشنبه «بزرگ‌ترین حملات آمریکا انجام شده، و حملات فردا بزرگ‌تر از آن» خواهد بود.

او ادامه داد: «پیام ما به دشمنان‌مان در ایران: ارتش همه جا می‌رود تا عضوی از خود را نجات دهد.»

به گفته وزیر دفاع آمریکا، هواپیماهای تجسسی آمریکا «هفت ساعت در روز روشن در آسمان ایران، به دنبال خلبان اول بودند» و نیروهای ایران «هیچ کاری نتوانستند بکنند».

به گفته هگست، جست‌وجو برای خلبان دوم هم شامل «هفت ساعت» پرواز در آسمان ایران بوده است.

او تأکید کرد که آمریکا با این عملیات نیروهای نظامی ایران را «شرمنده و تحقیر کرده است، باید هم شرمنده باشند».

۲۱:۰۴ ۱۷.۱.۱۴۰۵

عملیات نجات خلبان از داخل ایران تاریخی بود

دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، روز دوشنبه همزمان با مراسم عید پاک در کاخ سفید در واشینگتن نشست خبری‌ خود را با شرح عملیات جست‌وجو و نجات سرهنگ خلبانی آغاز کرد که یکی از خلبانان هواپیمای اف ۱۵ بود که روز جمعه در خاک ایران سرنگون شد.

به گفته ترامپ، «آنها شانس آوردند که هواپیمای ما را زدند». او اما اضافه کرد که عملیات نجات خلبان از عمق خاک ایران «تاریخی» بوده است.

او در میانه این شرح از عملیات نجات چنین گفت: «تکلیف کل ایران را می‌توان یک‌شبه تعیین کرد، آن شب شاید فردا شب باشد.»

او سپس با تأکید بر این که «در ارتش آمریکا ما کسی را پشت سر جا نمی‌گذاریم» آماری از تسلیحات و تجهیزاتی داد که در این عملیات استفاده شده است.

به گفته ترامپ، «۱۵۵ هواپیما در عملیات نجات دخیل بودند».

او سپس تأکید کرد که نیروهای آمریکایی «دو هواپیما را خود منفجر کرده‌اند تا به دست سپاه نیفتد».

به گفته رئیس جمهور آمریکا، این دو هواپیما در «مزرعه‌ای» که به نظر می‌رسد در جنوب اصفهان بوده فرود آمده و در انتظار بازگشت نیروهایی بودند که قرار بود با سرهنگ خلبان بازگردند.


۱۹:۵۴ ۱۷.۱.۱۴۰۵

اردوغان اسرائیل را به برهم زدن هر گونه ابتکار صلح و توقف جنگ متهم کرد

رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه، روز دوشنبه در یک سخنرانی در آنکارا دولت اسرائیل را به برهم زدن هر گونه ابتکار صلح در خاورمیانه متهم کرد.

او گفت: «دولت اسرائیل تمام ابتکارات برای پایان دادن به جنگ را سست کرده و برهم زده است.»

او اما در ادامه وعده داد:‌ «اگر حتی کوچک‌ترین شانسی برای خاموش کردن اسلحه‌ها و باز کردن فضا برای مذاکره پیش بیاید، ما صادقانه تلاش خواهیم کرد تا از این شانس بهره بگیریم.»

از ترکیه به عنوان یکی از کشورهایی یاد می‌شود که حتی پیش از آغاز جنگ آمریکا و اسرائیل با ایران مخالف آن بود و بارها تلاش کرده است که با بازی کردن نقش میانجی میان طرفین صلح را برقرار کند.

بیشتر

XS
SM
MD
LG