گزارشها از اصفهان حاکی از ادامه راهپیمایی اعتراضی کشاورزان اصفهانی و خانوادههای آنان در خیابانهای این شهر در روز سهشنبه ۲۱ فروردین، است. آنها در این راهپیمایی علیه دولت نیز شعار دادند.
دور جدید اعتراضهای کشاورزان اصفهانی از هفتههای پایانی سال ۹۶ آغاز شده است. آنها به عدم دریافت حقآبه خود معترضند.
بر اساس فیلمهای انتشاریافته در شبکههای اجتماعی، یکی از شعارهای معترضان به طور مستقیم علیه دولت بود. آنها شعار میدادند: «نصر من الله و فتح قريب، مرگ بر این دولت مردمفریب».
کشاورزان پیشتر در برخی از تجمعها و راهپیماییهای خود در اسفند سال ۹۶، حسن روحانی را به دروغگویی متهم کرده بودند.
بر اساس گزارش شبکههای اجتماعی، کشاورزان در راهپیمایی روز سهشنبه بر روی بنرهایی نوشته بودند: «خواهان حقآبه خود هستیم و تا پای جان ایستادهایم».
کشاورزان همچنین نوشته بودند: «مردهرودمان را زنده خواهیم کرد».
اشاره آنها به وضعیت زایندهرود بود که در سالیان اخیر کم آب شده است.
به گزارش خبرگزاری دولتی ایرنا، مناطق شرق اصفهان متشکل از شهرها و مناطقی از جمله زیار، جرقویه، ورزنه، اژیه، هرند، برآن و خوراسگان ۳۰۰ هزار تن جمعیت دارند که اغلب به کشاورزی اشتغال دارند، اما خشکسالی، آنان را به شدت در معرض مشکلات شغلی و معیشتی قرار داده است.
بر اساس این گزارش، سهم کلی حقآبه کشاورزان شرق اصفهان از زایندهرود حدود ۴۰۰ میلیون مترمکعب است، اما این میزان در سالهای اخیر اختصاص نیافته است و با وجود جریان یافتن زایندهرود در مقطعی از سال گذشته، تنها حدود ۴۰ درصد از ۱۰۰ هزار هکتار زمینهای کشاورزی شرق اصفهان، زیر کشت رفت.
به نوشته ایرنا، به دلیل رها نشدن آب برای کشت پاییزه، این رقم با کاهش زیادی روبهرو شده است.
در این میان، طبق مصوبه شورای هماهنگی زایندهرود، با توجه به اینکه ذخیره آب در سد زایندهرود به کمترین میزان طی ۵۰ سال اخیر رسیده است، امکان بازگشایی زایندهرود و توزیع آب کشاورزی در سال زراعی جاری وجود ندارد.
راهپیمایی کشاورزان و خانوادههایشان در روز سهشنبه همانند روزهای شنبه ۱۸ فروردین، و دوشنبه ۲۰ فروردین، در شرایطی برگزار شد که نیروهای ضدشورش در مقابل آنان صف کشیدند.
بر اساس فیلمهای انتشاریافته در شبکههای اجتماعی، یک افسر نیروی انتظامی از کشاورزان خواسته بود به راهپیمایی ادامه ندهند.
در این میان، به گزارش خبرگزاری ایسنا، حسن کامران، نماینده مجلس از اصفهان، روز سهشنبه با انتقاد از عملکرد وزارت نیرو در مورد موضوع کمبود آب در این منطقه و گفت: «یک دهه است که حقآبه کشاورزان اصفهانی به غارت رفته است».
وی خطاب به وزارت نیرو گفت: «گفتید صندوق درست می کنیم، صندوقتان کو؟ چه خسارتی دادید؟»
این نماینده مجلس اشاره کرد که «بانک، حکم جلب کشاورزانی را میدهد که نمیتوانند وامشان را پرداخت کنند».
پیش از این، به نوشته ایرنا، محسن مهرعلیزاده، استاندار اصفهان روز ۲۹ اسفند سال گذشته، از پرداخت «سه میلیارد و ۷۶۰ میلیون تومان به حدود ۲۷ هزار خانوار کشاورز آسیبدیده از خشکسالی» در این منطقه خبر داده بود.
به نوشته ایسنا، حسن کامران روز سهشنبه در بخش دیگری از سخنانش در مجلس با انتقاد از برخورد با کشاورزان معترض گفت: «هر وقت کشاورزان بیرون میآیند، کتک هم میخورند» و در عین حال، اشاره کرد که یکی از کشاورزان «یک چشم» خود را از دست داده است.
این نماینده مجلس به زمان این رویداد اشاره ای نکرد و توضیح بیشتری هم در این مورد نداد.
حسن کامران روز یکشنبه ۱۹ فروردین، نیز با انتقاد از برخورد با کشاورزان گفته بود: این کشاورازن به گفته او، کسانی هستند «در زمانی که در اصفهان اغتشاشات شد ایستادند و برخورد کردند».
پیش از این، برخی گزارش ها حاکی از برخورد نیروهای ضدشورش با کشاورزان معترض در اسفند ماه و نیز در روز شنبه هفته جاری بود.
پیش از این، غلامحسین محسنی اژهای، سخنگوی قوه قضائیه، روز ۲۷ اسفند از کشاورزان معترض اصفهانی خواسته بود که به گفته او، «اجازه ندهند فرصتطلبان خود را در صف آنان قرار دهند و حقشان را مخدوش کنند».
کشاورزان اصفهانی در سالهای اخیر از جمله به انتقال آب زایندهرود به یزد اعتراض کردهاند و از جمله در سال ۹۱، گروهی از آنان اقدام به شکستن لولههای انتقال آب کردند که منجر به درگیری با نیروی انتظامی و مجروح شدن تعدادی از آنها شد.
کشاورزان در آبان سال گذشته نیز تراکتورهای خود را به نشانه اعتراض در ورودی شهر اصفهان مستقر کرده بودند.
در این میان، بر اساس اخباری که در برخی از رسانههای ایران منتشر میشود، فقط کشاورزان اصفهانی با مشکل بیآبی مواجه نیستند.
بر اساس این گزارشها، در این ارتباط میتوان به منطقه کهنوج در استان کرمان و همچنین منطقه سیستان و استان خوزستان اشاره کرد.