با انحلال قطعی دوره پارلمانی اسرائیل که بعد از انتخابات ۲۶ شهریور امسال تشکیل شده بود، این کشور خود را برای برگزاری سومین انتخابات، در کمتر از یک سال، آماده میکند.
مجلس اسرائیل تا آخرین ساعت چهارشنبه، ۲۰ آذر، برای معرفی یک سیاستمدار جهت احراز پست نخست وزیری و تشکیل دولت مهلت داشت اما در این ماموریت شکست خورد.
نمایندگان مجلس در سه دور رایگیری، از نیمهشب چهارشنبه تا ساعات اولیه سحرگاه پنجشنبه، ۲۱ آذر، به انحلال پارلمان و برگزاری انتخابات بعدی در روز ۱۲ اسفند آینده رای دادند.
تنها کسی که میتوانست از انحلال پارلمان و برگزاری انتخابات جدید جلوگیری کند، بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر موقت و رهبر حزب لیکود بود که برخی از سیاستمداران رقیب و شمار معدودی از همحزبیهای او تا آخرین لحظات امیدوار بودند که آمادگیاش را برای محاکمه قضایی در پروندههای اتهامی و واگذاری رهبری لیکود اعلام کند.
اما آقای نتانیاهو که در نخستین رایگیری انحلال پارلمان شرکت نکرد، شخصا در رایگیریهای دوم و سوم حضور یافت تا تمایل قوی خود را به ادامه پست نخست وزیری و رهبری لیکود، یک بار دیگر ثابت کند.
بنی گانتس رهبر حزب رقیب آبی- سفید و سران شماری از احزاب دیگر، بنیامین نتانیاهو را عامل بنبست سیاسی یک سال اخیر کشورشان معرفی کرده و در سخنرانیهای خود در آخرین ساعت حیات این دوره مجلس، به سختی به او تاختند.
آقای نتانیاهو اما بنی گانتس و نیز آویگدور لیبرمن، رهبر حزب اسرائیل «خانه ما»، را عامل بنبست و تشکیل نشدن دولت در نتیجه دو انتخابات امسال معرفی کرد.
آقای لیبرمن که میتوانست با ائتلاف با یکی از دو حزب عمده بنبست را بشکند، سرسختانه تاکید داشت که این دو حزب باید به خاطر تشکیل «یک دولت وحدت ملی» با یکدیگر ائتلاف کنند، حتی اگر حزب او بخشی از این دولت نباشد.
بنیامین نتانیاهو بعد از انتخابات فروردین و شهریور از سوی رئیس جمهوری مامور تشکیل دولت شد اما هر دو بار شکست خورد.
بنی گانتس نیز که برای اولین بار دو ماه پیش از سوی رئیس جمهوری ماموریت تشکیل دولت را به دست گرفت، در تشکیل ائتلاف میان حزبش با احزاب دیگر که از حمایت حد نصاب پارلمانی ۶۱ نماینده برخوردار شود، ناکام ماند.
بنبست پیچیده سیاسی که در تاریخ ۷۱ ساله دولتها و دورههای مجلس اسرائیل سابقه نداشته در حالی رخ میدهد که شواهد بسیاری نشان میدهد انتخابات ۱۲ اسفند نیز آرایش جناحها را چندان تغییر نخواهد داد و تغییرات احتمالی در میان خود جناحها خواهد بود.
انتخابات بعدی در شرایطی برگزار خواهد شد که بنیامین نتانیاهو به دلیل سه پرونده اتهامی رشوه، فساد و خیانت در امانت، باید دادگاهی شود.
بنیامین نتانیاهو، ۷۰ ساله، در مجموع نزدیک به ۱۴ سال نخست وزیر این کشور بوده و کوچکترین تمایلی برای خارج شدن از قدرت حتی همزمان با محاکمه قریبالوقوع از خود بروز نداده است.
یک هفته پیش از انتخابات پارلمانی، لیکود انتخابات داخلی خود را برای تعیین فهرست نمایندگانی که به دور بعدی مجلس راه خواهند یافت، برگزار میکند؛ در این انتخابات داخلی، گیدئون ساعار، یک سیاستمدار لیکود، برای رقابت بر سر رهبری حزب با بنیامین نتانیاهو ابراز آمادگی کرده اما فعلا بخت زیادی ندارد.
در این میان نام ایران در بنبست سیاسی اسرائیل بهشدت مطرح بوده است. یووال اشتاینیتز، وزیر انرژی و سیاستمدار نزدیک به آقای نتانیاهو، بارها در روزهای اخیر گفته است که کشورش «در آستانه گرفتن تصمیمات حیاتی در مورد ایران» است و لازم است که بنیامین نتانیاهو در مسند نخست وزیری بماند.