خبرخوان
محمد نوریزاد برای تحمل باقی دوران محکومیتش بار دیگر به زندان بازگشت

محمد نوریزاد از منتقدان سرشناس رهبر جمهوری اسلامی، دو ماه و نیم پس از آزادی از زندان با رای دادستان در میانه دوران محکومیتش، بار دیگر برای تحمل باقیمانده محکومیت خود به زندان بازگشت.
محمدحسین آقاسی، وکیل این فعال سیاسی روز یکشنبه، سوم بهمن در توییتی گفت که بازگشت آقای نوریزاد به زندان پس از تماس دادیاری ناظر زندان اوین مبنی بر معرفی دوباره او به زندان، صورت گرفته است.
آقای آقاسی در ادامه آورده است که «امروز با ارائه گواهی اعلام کردم که معالجاتش نیمهکاره است، ولی درصورت مخالفت با ادامه آن، موکل آماده بازگشت است».
وکیل آقای نوریزاد در این توییت «زندان را مسئول حفظ سلامتی» موکل خود اعلام کرد.
دادستانی و مسئولان زندان تاکنون درباره دلایل بازگشت آقای نوریزاد برای تحمل ادامه محکومیتش توضیحی ندادهاند.
محمد نوریزاد یکی از ۱۴ فعال مدنی موسوم به «گروه ۱۴» است که خرداد ۹۸ با انتشار بیانیهای خواستار استعفای علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، شدند.
او مرداد همان سال بازداشت و پس از آن به ۱۵ سال زندان، دو سال تبعید به ایذه و دو سال ممنوعیت خروج از کشور محکوم شد. بر اساس رای دادگاه در مرداد پارسال محکومیت این فعال مدنی به هشت ماه زندان، ۷۴ ضربه شلاق و یک سال تبعید به طبس تبدیل شد.
وکیل محمد نوریزاد روز چهارشنبه ۲۶ آبان با انتشار توییتی از آزادی موکل خود خبر داده و گفته بود که در پی تماس دادیاری ناظر زندان اوین به او اعلام شد که دادستان با توقف اجرای حکم موکلش موافقت کرده است.
مهمترین خبرهای ایران و جهان
روسیه صادرات گاز به فنلاند را از روز شنبه متوقف میکند

شرکت تامین انرژی «گازوم» فنلاند روز جمعه، ۳۰ اردیبهشت، به نقل از شرکت روسی «گازپروم» اعلام کرد که از ساعت هفت صبح روز شنبه بهوقت محلی، صادرات گاز طبیعی روسیه به فنلاند متوقف میشود.
شرکت دولتی گازوم ضمن اعلام این خبر گفت که از پیش برای رویارویی با چنین وضعیتی بهدقت آماده شده و شبکه جایگزینی را برای تامین گاز این کشور راهاندازی کرده است، بنابراین خللی در جریان گاز طبیعی در فنلاند ایجاد نخواهد شد.
تصمیم روسیه برای توقف تامین گاز کشور همسایه پس از آن اتخاذ میشود که فنلاند روز یکشنبه، ۲۵ اردیبهشت، به طور رسمی از قصد خود برای پیوستن به ناتو (سازمان پیمان آتلانتیک شمالی) خبر داد.
فنلاند یکهزار و ۳۰۰ کیلومتر مرز مشترک با روسیه دارد و از آغاز تهاجم روسیه به اوکراین و در پی تشدید نگرانیهای امنیتی، حمایت عموم فنلاندیها برای پیوستن به ناتو افزایش یافته است.
مسکو بارها یکی از دلایل آنچه را «عملیات ویژه نظامی» در اوکراین میخواند، نگرانی از گسترش ناتو اعلام کرده و حال خودِ این تهاجم به کشور همسایه، باعث نگرانی کشورهای دیگر و تلاش و زمینهچینی آنها برای پیوستن به ناتو شده است.
گازوم از پرداخت روبل به روسیه در ازای صادرات گاز خودداری کرده است. پیش از این نیز، شرکت دولتی گازپروم فروش گاز به لهستان و بلغارستان را به دلیل مشابه متوقف کرده بود.
ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه، اعلام کرد که از ۱۲ فروردین، فرمان دریافت پول گاز صادراتی به روبل اجرایی خواهد شد و قرارداد صادرات گاز به هر کشوری که زیر بار این شرط نرود، لغو خواهد شد.
این اقدام تلافیجویانه از سوی کرملین در واکنش به تحریمهای «تنبیهی» غرب در پی تهاجم روسیه به اوکراین انجام گرفته است.
نرگس محمدی خواستار فشار بر جمهوری اسلامی همچون حکومت «متجاوز» روسیه شد

نرگس محمدی، فعال زندانی حقوق بشر، با اعلام حمایت از اعتصابات و اعتراضات مردمی ایران از مجامع جهانی و نهادهای حقوق بشری خواست که جمهوری اسلامی را چون حکومت «متجاوز» روسیه تحت فشار قرار دهند و «کشتار مردم در خیابانها» را محکوم کنند.
خانم محمدی که از ۲۳ فروردینماه با «یورش» ماموران امنیتی به منزلش به زندان بازگردانده شده تاکید کرد که جمهوری اسلامی با رفتار «خشونتآمیز» و «سرکوبگرانه» خود، در وضعیتی بدتر از حکومت «متجاوز» به سایر ملتها قرار میگیرد.
این فعال مدنی و حقوق بشری همچنین از مردم خواست تا با تداوم «حضور در خیابان و راهاندازی نافرمانیهای مدنی جمعی» خانوادههای کشتهشدگان و بازداشتشدگان و زندانیان را تنها نگذارند.
او در پیامی از داخل زندان که در اختیار رادیوفردا قرار گرفته است، علت اصلی فقر و گرانی در ایران را «نتیجه چپاولگری و فساد گسترده سیستماتیکِ» جمهوری اسلامی دانست.
به گفته این فعال حقوق بشر، شرایط فلاکتبار کنونی حاکم بر کشور را «حکومتی استبدادی» رقم زده است که «راه و امکان تحرک اجتماعی سیاسی و اقتصادی را مسدود و فعالیتهای مدنی را سرکوب کرده است».
سخنگو و نایب رئیس کانون مدافعان حقوق بشر در ایران یادآور شد: «اعتراضات و حضور مردم در خیابانها، حق قانونی» ایرانیان است و جمهوری اسلامی به دلیل نقض این حق، حکومتی «متعرض به حقوق اساسی و سلبنشدنی ملت خود است».
به دنبال اعتصابات کارگران و تجمعات متعدد معلمان سراسر ایران، اعتراضات خیابانی نیز بار دیگر از نیمه اردیبهشت امسال در پی اعلام رسمی گران شدن نان و سهمیهبندی آن و افزایش چندبرابری قیمت مواد غذایی آغاز شد.
جرقه این تجمعات اعتراضی ابتدا در شماری از شهرهای خوزستان و چهارمحال و بختیاری زده شد و سپس به استانهای دیگر از جمله اصفهان و یزد گسترش یافت.
دیدبان حقوق بشر روز جمعه، ۳۰ اردیبهشت، هشدار داد که جمهوری اسلامی بار دیگر در دو هفته گذشته با بازداشت دهها تن از جمله شماری از فعالان سرشناس صنفی و مدنی و استفاده از نیروی قهری بهویژه سلاحهای مرگبار در دهها شهر کوچک، سعی در سرکوب و ساکت کردن مخالفان و جنبشهای مردمی در ایران دارد.
وزیر خارجه سوئد ارتباط کشورش با حزب کارگران کردستان را کذب خواند

در ادامه تلاش دولت سوئد در کنار فنلاند برای پیوستن به سازمان ناتو، وزیر خارجه سوئد روز جمعه در یک توییت هر گونه ارتباط کشور خود با پکاکا، حزب کارگران کردستان، را رد کرد و «کذب» خواند.
در پی تهاجم روسیه به خاک اوکراین که نزدیک به سه ماه از آغاز آن میگذرد، سوئد و فنلاند نیز به فکر افتادند که به سازمان پیمان آتلانتیک شمالی، ناتو، بپیوندند تا از حمله نظامی روسیه در امان باشند.
در حالی که این دو کشور روز چهارشنبه هفته جاری رسما تقاضای خود برای پیوستن به ناتو را ارائه کردند، موضع رئیس جمهور ترکیه به عنوان یکی از اعضای ناتو این نگرانی را ایجاد کرده که عضویت این دو کشور با مانع مواجه شود.
رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه، مدعی است که کشورهای سوئد و فنلاند پناهگاه افرادی هستند که با گروههایی که به زغم آنکارا «تروریست» قلمداد میشوند، ارتباط دارند.
اشاره او به حزب کارگران کردستان، پکاکا، و همین طور هواداران فتح الله گولن است که آنکارا آنها را مسئول کودتای نافرجام سال ۲۰۱۶ میداند.
در پاسخ به این موضعگیری، آن لیندِه، وزیر خارجه سوئد، روز جمعه در توییتی نظر آقای اردوغان را «خبر و اطلاعات کذب» توصیف کرده و یادآوری کرد که کشورش دهههاست که پکاکا را سازمانی تروریستی میداند.
به گفته خانم لینده، دولت اولوف پالمه در سوئد در سال ۱۹۸۴ این سازمان را تروریستی اعلام کرده و از آن زمان تاکنون موضع این کشور در این باره «تغییر نکرده» است.
رهبران ناتو و مقامات آمریکایی در روزهای اخیر ابراز اطمینان کردهاند که در نهایت دولت ترکیه مانع عضویت سوئد و فنلاند در ناتو نخواهد شد.
جمعآوری تابلوهای تبلیغات فروش قسطیِ مرغ در یزد؛ «بیسلیقگی بود»

در پی سیل واکنش تمسخرآمیز به تابلوهای تبلیغات فروش قسطی گوشت و مرغ در یزد، مدیرکل اداره ارشاد این استان دستور جمعآوری این تبلیغات را صادر کرد.
اشاره این مدیر به تبلیغات فروش گوشت و مرغ در یزد «با پرداخت چک دو ماهه، بدون ضامن» است.
خبرگزاری فارس، نزدیک به سپاه، روز پنجشنبه نوشت که انتشار عکس این تبلیغات در شبکههای اجتماعی «حاشیهساز شد و برخی آن را بهانه تمسخر» طرح جدید دولت ابراهیم رئیسی در اصلاح یارانهها کردند.
احسان عابدی، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان یزد، در این باره گفت: «به دلیل شرایط کنونی قیمت و عرضه مرغ در استان، قرار شده این بیلبورد از منظر شهری حذف شود.»
یک مدیر دیگر نیز در این اداره گفت: «مراحل تایید محتوا قبل از گرانی مرغ و شرایط کنونی عرضه این محصول انجام، ولی متأسفانه در نحوه نصب و زمان انتشار آن بیسلیقگی شده است.»
علیرغم افزایش چشمگیر قیمت کالاهای اساسی از ۲۱ تا ۶۴ درصد طی یک سال گذشته، دولت ابراهیم رئیسی قیمت چهار کالای اساسی شامل مرغ، تخممرغ، روغن و لبنیات و زیرمجموعههای آنها را، این بار، به طور رسمی افزایش داد.
دولت مدعی است که در پی حذف ارز ترجیحی و افزایش یارانههای نقدی که به حساب برخی دهکها واریز میشود، میخواهد «نظام پرداخت یارانهای [در کشور] را اصلاح کند» و به این طریق «جلو فساد و سوء استفاده عظیمی را که از سوی بسیاری از واردکنندگان صورت گرفته، بگیرد».
این افزایش قیمتها و همین طور افزایش قیمت نان و سهمیهبندی آن جرقه اعتراضاتی را در کشور زد که در شماری از شهرهای خوزستان و چهارمحال و بختیاری آغاز شد و به استانهای دیگر از جمله اصفهان و یزد گسترش یافت.
این تابلوهای تبلیغاتی درست همزمان با وقوع این اعتراضات در ایران نصب شده و به واکنشهایی منفی در شبکههای اجتماعی دامن زده است.
تعداد کشتههای گروگانگیری در ایلام به شش نفر افزایش یافت

خبرگزاری ایسنا روز جمعه خبر داد که تعداد قربانیان گروگانگیری در شهر ایلام که در هفته جاری رخ داد به پنج نفر افزایش یافته است.
این آمار با احتساب فرد گروگانگیر که در نهایت به زندگی خود پایان داد به شش نفر میرسد.
خبرگزاری رسمی ایرنا روز چهارشنبه، ۲۸ اردیبهشت، از وقوع گروگانگیری مرگبار در یکی از ادارات ایلام خبر داد. یکی از کارمندان «سابق» سازمان اموال و املاک متعلق به بنیاد مستضعفان در محل این سازمان اقدام به گروگانگیری کرد.
روز چهارشنبه پس از آن که آمار کشتهشدگان چهار نفر اعلام شد، خبر رسید که یک نفر از مجروحان حادثه نیز عصر همان روز در بیمارستان جان باخته است.
حال خبرگزاریها نوشتهاند که فردی به نام سعید رستمی، یک مجروح دیگر حادثه نیز روز جمعه در بیمارستان درگذشته است.
خبرگزاری ایرنا به نقل از فرمانده انتظامی ایلام انگیزه فرد مهاجم برای گروگانگیری را «اختلاف شخصی با مدیران» این سازمان عنوان کرده بود.
شش ماه حبس برای یک خبرنگار بهدلیل طرح «سوال» از امام جمعه کرج

مهیار تقیخانی، خبرنگار اهل کرج که بهدلیل طرح یک سوال از امام جمعه این شهر به شش ماه حبس و یک سال محرومیت از دسترسی به اینستاگرام محکوم شده بود، راهی زندان شد.
جواد موگویی مستندساز روز پنجشنبه ۲۹ اردیبهشت با اعلام این خبر در صفحه اینستاگرام خود نوشت: شش ماه پیش در پی اعتراض آیتالله حسینی همدانی امام جمعه کرج به دیده شدن فرزند رئیس شورای شهر کرج (جواد چپردار) با خودروی شهرداری در شمال، آقای تقیخانی در لایو اینستاگرام «از باب مثال» سوال میکند که اگر دختر امامجمعه هم این کار را کرد موضعگیری میکنید؟
بهگفته وی، چند روز بعد دادستان کرج به استناد درخواست دفتر امامجمعه، از خبرنگار شکایت و او را به شش ماه حبس و یکسال محرومیت از اینستاگرام محکوم میکند.
آقای موگویی میگوید ساعاتی پیش خبرنگار کرجی راهی زندان شد.
شکایت امام جمعه کرج از این روزنامهنگار در حالی است که او مهرماه پارسال در واکنش به دیده شدن فرزند آقای چپردار با خودروی شهرداری در شمال، تلویحا وی را مستحق «لعنت» دانسته بود.
بعد از این انتقاد، آقای چپردار از سفر فرزندش با خودرو شهرداری به شمال عذرخواهی کرد.
با استفاده از گزارش صفحه اینستاگرام موگویی و خبرگزاری ایمنا/د.خ/ک.ر
بازداشت یک عضو سندیکای شرکت واحد اتوبوسرانی و یک امضاکننده درخواست استعفای خامنهای

حسن سعیدی، عضو سندیکای کارگران شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و حومه، و نرگس منصوری، از امضاکنندگان نامه ۱۴ کنشگر زن برای استعفای علی خامنهای از رهبری جمهوری اسلامی، بازداشت شدند.
به گزارش سندیکای کارگران شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و حومه، حسن سعیدی که از اعضای این تشکل است شب ۲۸ اردیبهشت بازداشت شد.
بر اساس این گزارش، ۹ مامور وزارت اطلاعات حدود ساعت ۱۰ شب «از طریق پشت بام به محل اقامت حسن سعیدی و همسر و پسرشان در خارج از تهران یورش آورده و پس از تفتیش خانه» او را بازداشت کردند.
ماموران وزارت اطلاعات پس از بازرسی محل اقامت حسن سعیدی و ضبط تلفن همراه او و نیز تلفن همراه همسر و فرزندش، این فعال سندیکایی را به زندان اوین بند ۲۰۹ منتقل کردند.
همچنین به گزارش خبرگزاری دولتی ایرنا، نرگس منصوری هنگام «خروج غیر قانونی» از مرزهای زمینی ایران بازداشت شد.
ایرنا از خانم منصوری به عنوان یکی از «عناصر ضد انقلاب» نام برده که به ادعای این خبرگزاری دولتی، با رسانههایی مانند ایراناینترنشنال «همکاری داشته است».
این خبرگزاری دولتی، «ماموریت» نرگس منصوری را «تحریک افکار عمومی از طریق تهیه بیانیههای جعلی و انجام مصاحبههای تحریف شده و تحریک آمیز با هدف ایجاد آشوب و ناامنی در کشور» توصیف کرد.
در یک ماه گذشته، شمار زیادی از فعالان کارگری، مدنی و معلمان بازداشت شدهاند. از جمله بازداشتشدگان، رضا شهابی، آنیشا اسداللهی، کیوان مهتدی، رسول بداقی، اسکندر لطفی، مسعود نیکخواه و شعبان محمدی هستند.
این بازداشتها، انتقاد شدید تشکلهای حقوق بشری و صنفی در ایران و نیز شماری از اتحادیههای صنفی در جهان را به همراه داشته است.
در همین حال، به گزارش سندیکای کارگران شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و حومه، چهار مامور وزارت اطلاعات، در ساعت یک بامداد پنجشنبه، با شکستن در منزل داود رضوی، عضو هیئت مدیره این تشکل، وارد خانه شدند تا او را بازداشت کنند.
با این حال، به دلیل اینکه آقای رضوی در خانه نبود، موفق به بازداشت او نشدند.
ونجلیس، خالق موسیقی «ارابههای آتش» و «بلید رانر»، درگذشت

نخستوزیر یونان روز ۲۹ اردیبهشت اعلام کرد ونجلیس، موسیقیدان یونانی و خالق موسیقی آثاری چون «ارابههای آتش» و «بلید رانر» در ۷۹ سالگی درگذشت.
کیریاکوس میتسوتاکیس در توئیتی نوشت: «ونجلیس پاپاتاناسیو دیگر در میان ما نیست».
او افزود: «دنیای موسیقی، ونجلیس (هنرمند) بینالمللی را از دست داد».
ونجلیس که پیشگام موسیقی الکترونیک بود، از کاوش در فضا، طبیعت، معماری آیندهنگرانه، عهد جدید و جنبش دانشجویی مه ۱۹۶۸ الهام گرفت.
موسیقی او برای فیلم «ارابههای آتش» برنده جایزه اسکار شد.
وکیل ونجلیس به خبرگزاری آنا گفته است: «با تاسف فراوان باید اعلام کنیم که یونانی کبیر، ونجلیس پاپاتاناسیو، سهشنبه شب دار فانی را وداع گفت».
به گزارش رسانههای یونانی، ونجلیس بر اثر ابتلا به ویروس کرونا در فرانسه درگذشت که همراه با لندن و آتن از محلهای سکونت او بودند.
از دیگر آثار مهم ونجلیس میتوان به ساخت موسیقی برای فیلم «فتح بهشت؛ ۱۴۹۲»، «گمشده»، «ماه تلخ» و «اسکندر» اشاره کرد.
روسها خرید خانه در ترکیه را دو برابر کردند

مرکز آمار ترکیه در تازهترین گزارش ماهانه خود اعلام کرد که اتباع روسیه در ماه آوریل خرید خانه در این کشور را دو برابر کردند.
بر اساس این گزارش که روز پنجشنبه ۲۹ اردیبهشت در سایت مرکز آمار ترکیه منتشر شد، شهروندان روس در این ماه هزار و ۱۵۲ واحد خانه در ترکیه خریداری کردند و در صدر خریداران خارجی مسکن در این کشور بودهاند.
قبلا ایرانیها در صدر جدول خریداران خارجی مسکن در ترکیه بودند و ماه گذشته نیز ۹۰۵ واحد خانه در این کشور خریداری کردند که بالاترین رقم در سال جاری میلادی است.
غرب به دلیل تهاجم روسیه به اوکراین تحریمهای سنگینی علیه مسکو وضع کرده است و شمار اتباع روسیه که کشورشان را ترک میکنند افزایش یافته است.
مرکز آمار ترکیه میگوید در ماه آوریل حدود شش هزار و ۵۲۴ واحد مسکن به خارجیها فروخته شده است.
بعد از روسیه و ایران، اتباع عراق، قزاقستان، آلمان، افغانستان و اوکراین اصلیترین خریداران خانه در ترکیه بودهاند.
طی چهار ماه گذشته، اتباع خارجی بیش از ۲۱ هزار واحد مسکن در ترکیه خریدهاند که ۱۵ درصد آن به شهروندان ایرانی فروخته شده است.
با استفاده از گزارش مرکز آمار ترکیه و سایت رادیو فردا/د.خ/ک.ر
وزارت اطلاعات ایران مانع برگزاری مراسم گرامیداشت سالگرد تشکیل نهضت آزادی شد

نهضت آزادی ایران روز پنجشنبه ۲۹ اردیبهشت اعلام کرد که وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی مانع برگزاری برنامه بزرگداشت شصتویکمین سالگرد تاسیس این حزب شده است.
در بیانیه این حزب آمده که امسال قرار بود «طبق سنوات گذشته» عصر روز جمعه ۳۰ اردیبهشت «برنامه بزرگداشت سالگرد نهضت آزادی ایران» و همزمان تقدیر از هاشم صباغیان عضو این تشکیلات در منزل وی بهطور داخلی و محدود برگزار شود.
نهضت آزادی میگوید امروز «مقامات وزارت اطلاعات» در تهران و برخی استانها در تماسهای تلفنی تاکید داشتند که «این برنامه نباید برگزار شود و در غیر این صورت برخورد خواهد شد».
این تشکیلات ابراز تاسف کرده است که مقامهای امنیتی جمهوری اسلامی «حتی برگزاری یک دیدار محدود داخلی اعضای نهضت آزادی ایران را هم بر نمیتابند».
نهضت آزادی ایران در ۲۷ اردیبهشت سال ۱۳۴۰ توسط مهدی بازرگان و برای مبارزه با حکومت محمدرضا پهلوی تشکیل شد. این حزب گرچه در چهار دهه گذشته زیر ضربات امنیتی بوده است ولی همواره رویکرد «میانهروانه» را در برخورد با حکومت جمهوری اسلامی در پیش گرفته است.
عثمان محمدپرست، استاد برجسته دو تار نوازی، درگذشت

ترانه «نوایی» عثمان محمدپرست به یکی از ترانههای ماندگار ایران تبدیل شده است
عثمان محمدپرست، از اساتید مشهور دوتار نوازی در خواف، استان خراسان رضوی، دو روز پس از انتقال به بیمارستان درگذشت.
عثمان محمدپرست از معدود اساتید بازمانده موسیقی مقامی بود که ترانه «نوایی» او به یکی از ترانههای ماندگار ایران تبدیل شده است.
آقای محمدپرست در سال ۱۳۰۷ در خواف متولد شد و بیشتر عمر خود را آنجا گذراند.
او با بسیاری از اساتید موسیقی سنتی ایران از جمله جلیل شهناز، محمدرضا شجریان، شهرام ناظری، فرهنگ شریف، اکبر گلپایگانی و اصغر بهاری همکاری کرده بود.
وی در امور خیریه بویژه ساخت مدرسه نیز فعال بود.
وزیر اطلاعات ایران مدعی «ارتباط» برخی کانونهای صنفی با «گروهکهای تروریستی» شد

اسماعیل خطیب، وزیر اطلاعات ایران، روز پنجشنبه، ۲۹ اردیبهشت، در توضیحِ علت بازداشت دو شهروند فرانسوی در ایران گفت که این دو نفر توریست «نبودند» و در ایران با «چند کانون» صنفی «قرار تشکیلاتی» داشتند.
اسماعیل خطیب همچنین این اتهام را مطرح کرد که برخی از اعضای این کانونهای صنفی با «گروهکهای تروریستی شناختهشده و برخی جواسیس شناساییشده خارجنشین» ارتباط داشتهاند.
او شواهدی برای این مدعای خود ارائه نکرد و تنها گفت: «به زودی اطلاعات بیشتری درخصوص این پرونده منتشر خواهد شد.»
دو شهروند فرانسوی بازداشتشده در ایران سسیل کوهلر و ژاک پاری نام دارند که به گفته اتحادیه آموزشی و تحصیلی فرانسه کارمند این نهاد هستند و برای تعطیلات به ایران سفر کرده بودند.
وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی هفته گذشته در بیانیهای ادعا کرد که این دو نفر به تشکلهای صنفی در داخل کشور «خط عملیاتی» دادهاند. از جمله این تشکلها مشخصاً به «شورای هماهنگی تشکلهای صنفی فرهنگیان» ایران اشاره شده بود.
شورای هماهنگی تشکلهای صنفی فرهنگیان ایران، وابسته به صنف معلمان، تشکلی است که در یک سال گذشته کار هماهنگی اعتراضات گسترده معلمان را انجام داده و در یکی از آخرین بیانیههای خود در روز ۱۷ اردیبهشت اخطار کرده بود که «اگر معلمان بازداشت شده طی دو هفته گذشته آزاد نشوند، تجمع سراسری برگزار خواهد شد».
خبر دستگیری این دو تبعه فرانسه درست یک روز پیش از پایان ضربالاجل این شورا منتشر شد.
تلویزیون حکومتی ایران نیز درباره بازداشت دو فرانسوی به اتهام «ارتباطگیری» با فعالان صنفی معلمان برنامهای پخش کرده است و کانون صنفی معلمان ایران در بیانیهای که روز ۲۸ اردیبهشت منتشر کرد این برنامه را از جمله «سناریوهای نخنمایی» خواند که با هدف «فریب افکار عمومی» و سرکوب جنبش دادخواهی معلمان تهیه شده است.
در بیانیه کانون صنفی معلمان آمده است: «اعتراضات معلمان ریشهها و زمینههای واقعی و چنددههای دارد و لجنپراکنی تهیهکنندگان این گزارش تنها پاک کردن صورت مسئله است.»
جداییطلبان دونباس میگویند «نیمی» از مدافعان اوکراینی آزوفاستال تسلیم شدهاند

جداییطلبان مورد حمایت روسیه در شرق اوکراین روز پنجشنبه، ۲۹ اردیبهشت، گفتند که «بیش از نیمی» از مدافعان اوکراینی کارخانه فولاد آزوفاستال در شهر ماریوپل اوکراین اکنون تسلیم شدهاند.
وزارت دفاع روسیه نیز در همین روز اعلام کرد که تعداد افراد مسلح اوکراینی پناهگرفته در این کارخانه که اکنون «سلاح خود را به زمین گذاشتهاند» به ۱۷۳۰ نفر رسیده و کمیته بینالمللی صلیب سرخ در حال ثبت نام آنها است.
این کمیته سربازان تسلیمشده را «اسیر جنگی» نامیده که تحت کنوانسیون ژنو دارای حقوق خاص خود هستند.
گزارشها حاکی است شمار زیادی از این افراد در حال انتقال به مناطق تحت کنترل روسیه هستند.
ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین، مدافعان ماریوپل را که شامل سربازان ارتش اوکراین و اعضای «هنگ آزوف» میشود، «مدافعان قهرمان سرزمین مادری در برابر اشغالگران خارجی» نامیده و مقامات اوکراینی از قصد خود برای تبادل اسرا با روسیه خبر دادهاند.
تسلیم شدن نظامیان اوکراینی در کارخانه فولاد آزوفاستال به معنی سقوط این شهر ۴۰۰ هزار نفری پس از سه ماه مقاومت است.
این شهر طی سه ماه گذشته زیر بمباران شدید نیروهای روسیه ویران شده و باقیمانده شهروندان نیز طی هفتههای گذشته این شهر را ترک کردند.
دستور جدید طالبان: مجریان زنِ تلویزیون روی خود را بپوشانند

شبکه خبری «طلوع» در افغانستان خبر میدهد که طالبان در دستوری تازه مقرر کردهاند که در تمامی شبکههای دیداری «گروه موبی»، ازجمله طلوعنیوز، مجریان زن از این پس در برنامههای تلویزیونی روی خود را بپوشانند.
مجموعه رسانهای «گروه موبی» در افغانستان شامل شبکههای تلویزیونی طلوع، تلویزیون لمر، طلوعنیوز، تلویزیون فارسی ۱، رادیو آرمان، استودیوی موسیقی باربد میوزیک، کابورا پروداکشن، رادیو ارکوزیا و اپ دریا است.
این دستور پس از آن صادر میشود که در دستوری دیگر که روز ۱۷ اردیبهشت از سوی هبتالله آخوندزاده، رهبر گروه طالبان، صادر و توسط سخنگوی وزارت امر به معروف و نهی از منکر خوانده شد، به زنان هشدار داده شد که در صورت سرپیچی از فرمان پوشش اجباری چهرهشان در خیابان، پدر یا نزدیکترین عضو مرد در خانواده آنها احضار و در نهایت زندانی یا از مشاغل دولتی اخراج میشوند.
درپی واکنش گسترده جهانی علیه دستور طالبان برای اجباری بودن پوشش صورت زنان افغان در انظار عمومی، کمی بعد عاکف مهاجر، سخنگوی وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان گفت که در طرح تازه حجاب زنان، «حجاب عربی» و «حجاب روستایی افغانستان» هم پذیرفته است.
گروه طالبان برخلاف قولهای اولیه در مورد رعایت برخی از حقوق زنان، از زمان بازگشت به قدرت در اوت ۲۰۲۱، با صدور احکام مختلف، زنان را از بیشتر مشاغل دولتی، تحصیلات متوسطه و سفر طولانیتر از حدود ۷۰ کیلومتر بدون «محرم» منع کرده است.
عفو بینالملل حکومت ایران را در پرونده احمدرضا جلالی به «گروگانگیری» متهم کرد

سازمان عفو بینالملل روز پنجشنبه در بیانیهای حکومت جمهوری اسلامی را متهم کرد که احمدرضا جلالی، تبعه ایران و سوئد، را «گروگان» گرفته و به «مهرهای در یک بازی سیاسی بیرحمانه» تبدیل کرده است.
درست در آخرین روز دادگاه حمید نوری در سوئد، خبرگزاری ایسنا از اجرای حکم اعدام احمدرضا جلالی، پژوهشگر دوتابعیتی زندانی ایرانی-سوئدی، تا پایان ماه جاری خبر داد، اما مسئولان ایرانی همچنان میگویند که ارتباطی بین این دو موضوع «نیست».
در حالی که قوه قضاییه ایران اعلام کرده است که حکم اعدام برای آقای جلالی «قطعی است» و حتما اجرا خواهد شد، وزارت خارجه ایران از بررسی به تعویق افتادن اجرای حکم خبر داده است.
عفو بینالملل، سازمان مدافع حقوق بشر، میگوید که حکومت احمدرضا جلالی را به «گروگان گرفته» تا دو کشور سوئد و بلژیک را به معامله در پرونده دو مقام سابق جمهوری اسلامی وادار کند.
به گفته دیانا الحاوی، مدیر بخش خاورمیانه در این سازمان، حکومت ایران از آقای جلالی به عنوان «مهرهای در یک بازی سیاسی بیرحمانه» بهره میگیرد تا «بر روند قانونی در سوئد و بلژیک اثر بگذارد».
خانم الطحاوی در ادامه ایران را به «جنایت گروگانگیری» متهم کرده و خواستار تحقیقات در این زمینه شده است.
اشاره این مدیر عفو بینالملل از دو مقام سابق به حمید نوری، دادیار سابق، و اسدالله اسدی، دیپلمات سابق، است.
حمید نوری متهم است که در اعدامهای دستهجمعی زندانیان سیاسی در زندان گوهردشت کرج در سال ۱۳۶۷ مشارکت داشته است. دادگاههای رسیدگی به اتهامات او در ماههای گذشته با شهادت دهها شاهد در سوئد برگزار شد.
اسدالله اسدی، دیپلمات ایرانیِ حدوداً ۵۰ ساله که در سفارت ایران در اتریش شاغل بود، هم در دادگاه ثابت شده است که مادهای انفجاری به وزن نیم کیلوگرم را در اختیار یک زوج ایرانی ساکن در بلژیک قرار داده تا همایش سازمان مجاهدین خلق را هدف حمله قرار دهند. او هماکنون در حال گذراندن ۲۰ سال حبس خود در بلژیک است.
انتخاب سردبیر
-
روایت مازیار بهاری و رؤیا کریمی مجد
سعید حنایی، قاتل زنجیرهای، در فیلمهای داخل و خارج ایران
-
انتخابات لبنان
دومینوی باخت جمهوری اسلامی در منطقه
-
یادداشتی از علی افشاری
اصولگرایان، فقرزدایی در حرف و کوچککردن سفرهها در عمل
-
کالینینگراد
جزیره هستهای خطرناک پوتین در دریاچه ناتو
-
از گوشه و کنار جهان
از مثلث استثنایی فنلاند، سوئد و ناتو چه میدانید؟
-
یاسمین فهیمی کیست؟
وقتی آلمان به نامهای ایرانی عادت میکند
زیر ذرهبین
-
«منتقدان تأثیر افزایش قیمت جهانی چهار کالا را در داخل میبینند و بزرگنمایی میکنند.»
این ادعا، ادعایی گمراهکننده است، زیرا گرانیها فقط محدود به چند کالا نیست و اعتراضها به گرانی، تنها از سوی منتقدان دولت ابراهیم رئیسی ابراز نمیشوند.