جمهوری آذربایجان روز چهارشنبه ۲۳ مهر حمله به یک سامانه موشکانداز در خاک ارمنستان را تایید کرد و گفت از این موشکاندازها برای حمله به اهداف غیرنظامی استفاده میشد. دولت ارمنستان این ادعا را تکذیب کرده است.
این نخستین بار است که باکو مسئولیت حمله به اهدافی در داخل خاک ارمنستان را میپذیرد و اين باعث تشديد نگرانیها در مورد گسترش درگیریهای نظامی بر سر ناحیه ناگورنو- قره باغ شده است.
وزارت دفاع جمهوری آذربایجان اعلام کرد که «یک سامانه پرتاب موشکهای بالستیک تاکتیکی در نواحی مرزی ارمنستان واقع در جوار منطقه اشغالی کلبَجَر را منهدم کرده است».
وزارت دفاع آذربایجان افزود که در این نقطه «هیچ تاسیسات غیرنظامی» وجود ندارد.
شوشان استپانیان، سخنگوی وزارت دفاع ارمنستان، ضمن تایید این حمله هدف گرفتن خاک جمهوری آذربایجان را تکذیب کرد.
او با اشاره به احتمال حملات این کشور به خاک آذربایجان گفت: «همزمان ما اعلام میکنیم که نیروهای مسلح ارمنستان بر اساس همان منطق، حق خود برای حمله به تاسیسات نظامی و نیروهای مسلح در خاک آذربایجان را محفوظ میداند.»
دولت روسیه که توانست روز شنبه ارمنستان و جمهوری آذربایجان را به پذیرش یک آتشبس دوستانه متقاعد کند، بار دیگر خواستار توقف بلادرنگ درگیریها شد و تاکید کرد که این بحران باید از راه دیپلماتیک حل شود.
گزارشهای منتشر شده حاکی است که جمهوری آذربایجان پیشتر نیز به اهدافی در خاک ارمنستان حمله کرده است. ارمنستان مدعی است که روز هفتم مهر یک اتوبوس مسافربری در شهر واردنیس بر اثر حملات پهپادهای جمهوری آذربایجان منهدم شد.
دولت ارمنستان روز ۹ مهر گفت چهار پهپاد جمهوری آذربایجان را در نواحی کوتایک و گغارکونیک واقع در شمال شهر ایروان سرنگون کرده است.
کشیده شدن درگیریها به داخل خاک ارمنستان به دلیل تعهد روسیه در قبال امنیت آن کشور حائز اهمیت است. روسیه و ارمنستان همراه با بلاروس، قرقیزستان، قزاقستان و تاجیکستان اعضای یک پیمان امنیتی مشترک هستند.
طبق ماده چهار این پیمان «در صورت حمله نظامی که امنیت، ثبات، تمامیت ارضی و استقلال هر یک از اعضای پیمان را به خطر بیاندازد تمامی اعضای پیمان به درخواست کشوری که مورد حمله قرار گرفته باید کمکهای ضروری از جمله کمک نظامی در اختیار آن کشور قرار دهند».