لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲۲ اسفند ۱۴۰۴ تهران ۰۵:۳۷
تجمع اعتراضی شبانه در هفت‌حوض، ۱۳ دی‌ماه
تجمع اعتراضی شبانه در هفت‌حوض، ۱۳ دی‌ماه

تداوم اعتراضات شبانه در تهران و شهرهای دیگر؛ چندین معترض در ملکشاهی کشته شدند

پوشش زندهٔ رادیوفردا هر روز شماری از مهم‌ترین اظهارنظرهای رسمی، ارزیابی‌ها و تحولات بازتاب‌یافته در رسانه‌های ایران و جهان در خصوص ایران را ارائه می‌کند.

۱۲:۲۳ ۱۱.۱۰.۱۴۰۴

دستیار وزیر علوم بازداشت دانشجویان در دانشگاه شهید بهشتی را تکذیب کرد

محمدعلی دادگسترنیا، مدیر روابط عمومی وزارت علوم و دستیار رسانه‌ای وزیر علوم، در پیامی در شبکه ایکس بازداشت دانشجویان دانشگاه شهید بهشتی در روز چهارشنبه را تکذیب کرد.

در آخرین ساعات روز چهارشنبه خبرهایی در شبکه‌های اجتماعی منتشر شد حاکی از این که نیروهای امنیتی حکومت در واکنش به ادامه اعتراض دانشجویان همگام با دور تازه اعتراضات، به خوابگاه‌های دختران و پسران دانشگاه شهید بهشتی در ولنجک تهران «یورش برده‌اند».

این اخبار همچنین حاکی از آن بود که تعدادی از دانشجویان دختر و پسر هم توسط این نیروها بازداشت شده‌اند. همزمان ویدئوهایی هم در شبکه‌ها منتشر شد که در آنها شعار «مرگ بر خامنه‌ای» و «مرگ بر دیکتاتور» شنیده می‌شد و همین طور صدای عده‌ای دانشجوی دختر که فریاد می‌زدند: «ولش کن.»

در خبرها به نام دو دانشجو، امیرحسین قلی‌زاده و سریرا کریمی، به عنوان دانشجویان بازداشتی اشاره شده بود.

رادیوفردا هنوز نتوانسته است که ارتباط ویدئوها به خوابگاه‌های دانشگاه شهید بهشتی را به طور مستقل تأیید کند.

دادگسترنیا در واکنش به این اخبار تکذیب کرده است که نیروهای امنیتی حکومت وارد محوطه دانشگاه یا خوابگاه‌ها شده‌اند.

او در شبکه ایکس نوشت: «صبح امروز طی تماس‌هایی مقرر شد هیچ گروهی خودسرانه حق برخورد با دانشجویان را ندارد. با تلاش‌های صورت گرفته اکنون هیچ دانشجویی از این دانشگاه در بازداشت نیست.»

۱۲:۴۹ ۱۱.۱۰.۱۴۰۴

اعلام حمایت خانه سینما از خواسته مژده شمسایی، همسر بیضایی

هیئت رئیسه خانه سینما در بیانیه‌ای ضمن تأیید خواسته «به‌حق» مژده شمسایی، همسر بهرام بیضایی، از «پیگیری‌ لازم و جدی» برای انتشار آثار این فیلمساز و نمایشنامه‌نویس فقید خبر داد.

در پی مرگ بیضایی، مژده شمسایی، همسر او، در پیامی در شبکه‌های اجتماعی از دوستداران او خواست که به جای درخواست بازگشت پیکر او به ایران، بخواهند که آثار سانسورشده و چاپ‌نشده او منتشر شوند.

او نوشته بود: «پيكر بهرام بيضايى كلمات و انديشه اوست. فيلمها و آثار نوشتارى اوست. او دو فيلم توقيف شده و يک فيلم كمتر ديده شده دارد و هم‌اكنون جلوى انتشار دست‌كم چهار كتابش را گرفته‌اند.»

در واکنش به این موضع‌گیری، هیئت رئیسه خانه سینما اعلام کرده است که برای «پیگیری مطالبات مژده شمسایی، در مورد انتشار کتاب‌های منتشرنشده و نمایش فیلم‌های به نمایش در نیامده‌ استاد، که قطعا خواست جمعیِ همه اهالی فرهنگ و هنر این سرزمین نیز هست آماده هرگونه همراهی و اقدامی است».

بهرام بیضایی، کارگردان و نمایشنامه‌نویس برجستهٔ سینما و تئاتر ایران، روز جمعه پنجم دی‌ماه، همزمان با زادروز ۸۷ سالگی‌اش، در آمریکا درگذشت.


۲۱:۰۴ ۱۱.۱۰.۱۴۰۴

یک نمایندهٔ مجلس می‌گوید «لایحهٔ تجمعات و راهپیمایی» به رأی گذاشته می‌شود

یک نمایندهٔ مجلس شورای اسلامی در پی ناآرامی‌های اخیر در شهرهای مختلف ایران، اعلام کرد که «لایحهٔ تجمعات و راهپیمایی» در صحن علنی مجلس مطرح و به رأی گذاشته خواهد شد.

محمدصالح جوکار، رئیس کمیسیون امور داخلی و شوراهای مجلس شورای اسلامی، اظهار داشت: «با اتفاقات چند روز اخیر ضرورت بیشتری احساس شد که لایحهٔ تجمعات و راهپیمایی‌ در صحن بررسی شود».

او اظهار داشت: نقش فرمانداران و استانداران در تعیین جا و مکان برای برگزاری اعتراضات و بیان مطالبات «کاملاْ مشخص شده است و گروه‌ها و اقشار مختلف می‌توانند در مکان‌های خاصی که فرمانداری‌ها تعیین می‌کنند، جمع شوند و مطالبات خودشان را بیان کند».

این نمایندهٔ مجلس با اشاره به اعتراضات در بعضی شهر‌های کشور گفت: اعتراض در چارچوب قانون حق مردم است و مسئولان باید آن را بشنوند.

«لایحهٔ تجمعات و راهپیمایی» اوایل سال ۱۴۰۲ و در زمان ریاست‌جمهوری ابراهیم رئیسی به مجلس فرستاده شد اما تاکنون مسکوت مانده بود.

۱۰:۲۰ ۱۲.۱۰.۱۴۰۴

پیام تازه رضا پهلوی: متحد بمانید. روی هدف متمرکز شوید. پیروزی از آن ماست

شاهزاده رضا پهلوی در پیامی تازه که روز جمعه منتشر شد از مخالفان حکومت در داخل کشور خواست که «متحد بمانید».

آخرین ولیعهد ایران در این پیام که در شبکه ایکس منتشر شد در واکنش به ادامه اعتراضات مردمی در ایران نوشت: «درود بر شما که دلیرانه در سراسر ایران ایستاده‌اید؛ از لرستان، چهارمحال‌وبختیاری، و اصفهان تا کرمانشاه، ایلام و خوزستان؛ از فارس، همدان و زنجان، تا مرکزی، قم، و تهران؛ از قزوین و البرز و گیلان، تا مازندران، و خراسان و هرمزگان. شما در حال تاریخ‌سازی هستید؛ تاریخی که با شجاعت، همبستگی و اراده‌ یک ملت برای بازپس‌گیری کشورش نوشته می‌شود.»

۱۰:۲۵ ۱۲.۱۰.۱۴۰۴

بیانیه بنیاد نرگس محمدی: سکوت جایز نیست؛ در کنار مردم ایران ایستاده‌ایم

بنیاد نرگس محمدی در بیانیه‌ای که روز پنج‌شنبه منتشر شد در واکنش به دور تازه اعتراضات در ایران تأکید کرد که «سکوت جایز نیست؛ در کنار مردم ایران ایستاده‌ایم».

در این بیانیه همچنین آمده است: «در روزهایی که خیابان‌های ایران بار دیگر شاهد شلیک گلوله، گاز اشک‌آور، ضرب‌وجرح و بازداشت‌های گسترده بوده و جان شهروندان معترض بی‌دفاع گرفته شده است، سکوت جایز نیست. ایستادن در کنار مردم، نه یک انتخاب سیاسی، که وظیفه‌ای انسانی و اخلاقی است.»

نرگس محمدی، برنده جایزه معتبر نوبل صلح، در پی شرکت در مراسم بزرگداشت خسرو علی‌کردی در مشهد دستگیر شد و پس از سه هفته هم‌چنان در بازداشت به سر می‌برد.

۱۳:۳۴ ۱۲.۱۰.۱۴۰۴

امتداد: حراست، عامل افزایش تنش در دانشگاه شهید بهشتی

وب‌سایت امتداد در گزارشی که روز پنج‌شنبه درباره وقایع دانشگاه شهید بهشتی به نقل از شاهدان عینی و «منابع آگاه» منتشر کرد نوشته است که مدیر و مأموران حراست این دانشگاه مسئول افزایش تنش و خشم دانشجویان در چهارشنبه شب بوده‌اند.

امتداد از شب دهم دی‌ماه به عنوان «شب تاریک» و «یکی از تلخ‌ترین شب‌های این دانشگاه» در خوابگاه ولنجک دانشگاه شهید بهشتی نام برده است.

به نوشته امتداد، «برخورد تند و خشن» رضا حضرتی، رئیس حراست دانشگاه شهید بهشتی، با دانشجویان معترض در پی بازداشت یک دانشجو به جای آرام کردن فضا بیش از پیش باعث تنش شده است.

در پی ورود دانشجویان به دور تازه اعتراضات در ایران، یکی از اولین اقدامات دولت مسعود پزشکیان برکناری چند تن از روسای حراست در چند دانشگاه تهران بود؛ رضا حضرتی در میان این برکنارشده‌ها نبود.

روز پنج‌شنبه، محمدعلی دادگسترنیا، مدیر روابط عمومی وزارت علوم و دستیار رسانه‌ای وزیر علوم، در پیامی در شبکه ایکس بازداشت دانشجویان دانشگاه شهید بهشتی در روز چهارشنبه را تکذیب کرده بود.

در آخرین ساعات روز چهارشنبه خبرهایی در شبکه‌های اجتماعی منتشر شد حاکی از این که نیروهای امنیتی حکومت در واکنش به ادامه اعتراض دانشجویان همگام با دور تازه اعتراضات، به خوابگاه‌های دختران و پسران دانشگاه شهید بهشتی در ولنجک تهران «یورش برده‌اند».

این اخبار همچنین حاکی از آن بود که تعدادی از دانشجویان دختر و پسر هم توسط این نیروها بازداشت شده‌اند. همزمان ویدئوهایی هم در شبکه‌ها منتشر شد که در آنها شعار «مرگ بر خامنه‌ای» و «مرگ بر دیکتاتور» شنیده می‌شد و همین طور صدای عده‌ای دانشجوی دختر که فریاد می‌زدند: «ولش کن.»

در خبرها به نام دو دانشجو، امیرحسین قلی‌زاده و سریرا کریمی، به عنوان دانشجویان بازداشتی اشاره شده بود.

۱۴:۵۸ ۱۲.۱۰.۱۴۰۴

حضور گسترده مردم در مراسم خاکسپاری امیرحسام خدایاری‌فرد در کوهدشت

مراسم خاکسپاری امیرحسام خدایاری‌فرد، ۲۱ ساله، که خبر کشته شدنش در اعتراضات روز پنج‌شنبه منتشر شد در روز جمعه، ۱۲ دی‌ماه، با حضور گسترده مردم در شهر کوهدشت برگزار شد.

در این مراسم فردی که برخی منابع از او به عنوان پدر امیرحسام یاد کرده‌اند با حضور در میان جمعیت می‌گوید که «امیرحسام بسیجی نبود، اغتشاش نکرد.»

این در حالی است که سپاه ابوالفضل استان لرستان روز پنج‌شنبه بلافاصله در بیانیه‌ای این جوان را عضو بسیج معرفی کرده و از او با عنوان «شهید امنیت» یاد کرد.

خبرگزاری‌های وابسته به حکومت نیز در همان روز عکس‌هایی را از دیدار مقامات کوهدشت با خانواده امیرحسام خدایاری‌فرد منتشر کردند.

در مقابل کاربران شبکه‌های اجتماعی از همان ابتدا این گمانه را مطرح کردند که این جوان در میان معترضان بوده و با حکومت ارتباطی نداشته است.

در ویدئویی که رسانه‌های داخل کشور از لحظه کشته‌ شدن امیرحسام منتشر کردند، این جوان با لباس معمولی و ماسک دیده می‌شود.

اعتراضات کوهدشت واقع در استان لرستان روز چهارشنبه ۱۰ دی در همراهی با معترضان در شهرهای دیگر رخ داد.

۱۷:۵۶ ۱۲.۱۰.۱۴۰۴

تهدید مقامات قضایی و انتظامی لرستان علیه معترضان

مقامات قضایی و انتظامی استان لرستان با ادعای این‌که «دوران مماشات» با معترضان به پایان رسیده، تهدید کردند که از این پس با «هرگونه تجمع، تحرک یا اقدام خارج از قانون» برخورد خواهند کرد.

فرمانده انتظامی لرستان و همچنین دادستان عمومی این استان روز جمعه ۱۲ دی در بیانیه‌های جداگانه، با «آشوبگر و اغتشاشگر» خواندن معترضان، تهدید کردند که هرگونه حضور در تجمعات اعتراضی «با واکنش قاطع» مأموران انتظامی و امنیتی مواجه خواهد شد.

این در حالی است که در جریان سرکوب اعتراضات در این استان تاکنون چندین معترض با شلیک مأموران کشته و شمار بسیاری هم زخمی شده‌اند.

در شش روزی که از دور جدید اعتراضات در ایران می‌گذرد، استان لرستان از جمله استان‌هایی بوده که اعتراضات در آن به‌ویژه در شهرهای کوهدشت و ازنا جریان داشته است.

امروز جمعه نیز گزارش شد در مراسم خاکسپاری امیرحسام خدایاری‌فرد، معترض ۲۱ ساله‌ای که در کوهدشت کشته شد نیز درگیری مأموران با مردم حاضر در این مراسم نیز ادامه داشته است.

۱۸:۱۸ ۱۲.۱۰.۱۴۰۴

انجمن کارگردانان سینمای مستند: اعتراضات صرفاً واکنش به دشواری‌های اقتصادی نیست

انجمن صنفی کارگردانان سینمای مستند، با انتشار بیانیه‌ای، با تأکید بر این‌که اعتراضات جاری در ایران مقطعی و صرفاً اقتصادی نیست، این اعتراضات را بازتاب انباشت مطالبات مدنی، اجتماعی و انسانی خواند که طی ده‌ها سال انباشته شده است.

در بیانیه‌ این انجمن سینمایی که روز جمعه ۱۲ منتشر شد، آمده است: «رویدادهای اجتماعی اخیر در نقاط مختلف کشور، پدیده‌ای مقطعی یا صرفاً واکنشی به دشواری‌های اقتصادی نیست. این تحولات، بازتاب انباشت مطالبات مدنی، اجتماعی و انسانی است که طی دهه‌های متمادی در بخش‌های مختلف جامعه شکل گرفته است».

این بیانیه همچنین فروکاستن اعتراض‌های اخیر به عوامل صرفاً اقتصادی را، که مقامات جمهوری اسلامی آن را این‌گونه عنوان می‌کنند، «توصیفی ناقص از واقعیت موجود» خوانده است.

انجمن صنفی کارگردانان سینمای مستند در بخش دیگری از بیانیهٔ خود، ضمن محکوم کردن خشونت علیه معترضان، از حکومت خواسته‌اند «در مواجهه با اعتراض‌های اجتماعی، حفظ جان شهروندان، پرهیز از خشونت و رعایت حقوق بنیادین انسانی را در اولویت قرار دهند».

مقامات و رسانه‌های جمهوری اسلامی در شش روزی که از اعتراضات جاری می‌گذرد، پیوسته ادعا کرده‌اند که اعتراضات مردم صرفاً اقتصادی است. حکومت ایران، همچون دیگر اعتراضات سراسری در سال‌های گذشته، با این ادعا که اعتراض‌های گسترده علیه اساس حکومت مربوط «اغتشاشگران» است، روند سرکوب خشونت‌آمیز معترضان آغاز کرده است.

۱۸:۳۰ ۱۲.۱۰.۱۴۰۴

حضور مأموران حکومتی و شلیک گاز اشک‌آور در قم

ویدئویی که حساب کاربری وحید‌ آن‌لاین منتشر کرده است حضور گستردۀ نیروهای حکومتی در یکی از خیابان‌های قم در غروب روز جمعه ۱۲ دی و شلیک گاز اشک‌آور به سوی معترضان را نشان می‌دهد.

در پی سقوط تاریخی ارزش ریال، از روز یکشنبه هفتم دی شهرهای مختلف ایران شاهد اعتصاب مغازه‌داران و بازاریان همچنین و اعتراض‌های مردمی است. این اعتراضات از همان ابتدا به‌سرعت از شکل صنفی خارج شد و در قالب اعتراض‌ها به حکومت به شهرهای مختلف گسترش یافته است.

بیشتر

XS
SM
MD
LG