خبرهای کوتاه
شرکت ماهوارهای «ويرجين اوربيت» تعطيل شد

شرکت ماهوارهای «ويرجين اوربيت» که توسط ريچارد برانسون، ميلياردر بريتانيايی، تاسيس شده بود روز سهشنبه دوم خرداد، چند ماه پس از يک شکست بزرگ در پرتاب ماهواره به فضا، اعلام کرد که تمام فعاليتهای خود را تعطيل میکند.
اين شرکت که دفتر مرکزی آن در ايالت کاليفرنياست، اوايل ماه آوريل ورشکستگی خود را به نهادهای مسئول در آمريکا اعلام کرد و در يک مزايده، اموال اصلی خود را به بهای ۳۶ ميليون دلار فروخت که حتی از يک درصد ارزش مالی شرکت در اوج خود کمتر بود.
ارزش مالی «ويرجين اوربيت» در اواخر سال ۲۰۲۱ در بازار بورس آمريکا حدود ۳.۵ ميليارد دلار بود.
«ويرجين اوربيت» در بيانيهای ضمن اعلام خبر ورشکستگی کامل و فروش اموال خود، از تمامی کارکنان و سهامداران تشکر کرد و گفت اين شرکت به خاطر «فناوریهای پيشگام» به ياد خواهد ماند.
اين بيانيه افزود: «ويرجين اوربيت در تمام دوران فعاليت خود پيشگام نوآوری بوده و در عرصه تجاری (غيرنظامی) پرتاب موشک مشارکت مهمی داشته است.»
«ويرجين اوربيت» در سال ۲۰۱۷ با تفکيک از «ويرجين گالاکتيک»، شرکت گردشگری فضايی متعلق به ريچارد برانسون، تاسيس شد.
هدف اصلی اين شرکت ارائه خدمات در بازار پررونق ارسال سريع و قابل انطباق ماهوارههای کوچک به فضا از طريق پرتاب موشکهای کوچک از هواپيماهای تغييريافته بوئينگ ۷۴۷- ۴۰۰ بود.
«ويرجين اوربيت» از شکست اولين عمليات پرتاب موشک به فضا که اوايل سال جاری ميلادی از خاک بريتانيا انجام شد لطمه شديدی خورد و ارزش مالی آن به سرعت سقوط کرد.
مهمترین خبرهای ایران و جهان
بازدید عمومی از باغ سفارت ایتالیا بهدلیل مخالفت مقامهای جمهوری اسلامی لغو شد

سفارت ایتالیا در تهران روز دوشنبه هشتم خرداد خبر داد که برنامه بازدید عمومی از باغ تاریخی سفارت که برای روز ۱۲ خرداد برنامهریزی شده بود، لغو شده است.
حساب کاربری سفارت ایتالیا در توئیتر دلیل لغو این برنامه را مخالفت مقامهای جمهوری اسلامی اعلام کرده است.
بازدید یادشده قرار بود به مناسبت روز «جشن ملی ایتالیا» برای عموم آزاد باشد.
مقامها و رسانههای ایران هنوز به این خبر واکنشی نشان ندادهاند.
باغ سفارت ایتالیا از معدود باغهای باقیمانده در تهران است که از نابودی و دستبرد انبوهسازان در امان مانده و بیش از ۶۱ هزار متر مربع مساحت دارد.
این باغ که متعلق به خانواده فرمانفرما بود در سال ۱۳۱۹ به مبلغ ۱۰۰ هزار تومان به نماینده وقت سفارت ایتالیا فروخته شد و از آن زمان محل سفارت ایتالیا و اقامتگاه ییلاقی سفیر این کشور است.
باغ یادشده که بر پایه اصول باغهای ایرانی ساخته شده، دوم اسفند سال ۱۳۷۶ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید.
رئیس پیشین بانک مرکزی: حداکثر فروش نفت ایران ۱.۲ میلیون بشکه در روز است

رئیس پیشین بانک مرکزی ایران روز دوشنبه هشتم خرداد فاش کرد حداکثر فروش نفت ایران، ۱.۲ میلیون بشکه در روز است ولی تهران ناچار است که همین مقدار را نیز با تخفیف به مشتریان بفروشد.
عبدالناصر همتی در توییتی نوشت که درآمد ماهانه ایران از فروش نفت با تخفیف تنها ۲.۲ میلیارد دلار است.
او نوشت عراق با صادرات روزانه ۳.۳ میلیون بشکه نفت در ماه آوریل، ۷.۷ میلیارد دلار درآمد داشت و سرانه ماهانه ۱۸۳ دلار را برای مردم خود تأمین کرد.
آقای همتی در مقایسه میان ایران و عراق، درآمد کشور را معادل ۱۴ درصد درآمد همسایه غربی دانست و نتیجهگیری کرد که ایران کماکان با «کسری بودجه، تورم، رشد قیمت ارز و کاهش قدرت خرید مردم» روبروست.
رئیس پیشین بانک مرکزی که در انتخابات ریاستجمهوری سال ۱۴۰۰ رقیب ابراهیم رئیسی بود، وضعیت جاری کشور را ناشی از سیاستهایی دانست که به تداوم تحریمها علیه ایران منجر شده است.
مقامات دولت رئیسی در دوره اخیر مدعی بودهاند که صادرات نفت کشور به «حال عادی» بازگشته است. اما رسانههای اقتصادی ایران در روزهای گذشته نوشتند که صادرات ایران در ماه آوریل (از ۱۲ فروردین تا ۱۰ اردیبهشت) به کمترین میزان خود طی ۴۰ سال گذشته رسیده است.
بر اساس گزارشهای بینالمللی از جمله خبرگزاری رویترز، ایران بخش اعظم نفت خود را از طریق واسطهها، بویژه دلالان مالزی، به چین تحویل میدهد.
بهای پایه نفت کشورهای عضو اوپک در حال حاضر ۷۳ دلار و یا کمی بیشتر است، که با لحاظ آن، قیمت نفت سنگین ایران میبایست حدود ۶۹.۹ دلار باشد اما آقای همتی و شمار دیگری از مقامات غیررسمی ایران تأکید دارند که ایران با قائل شدن تخفیفهای چشمگیر مشتریان را به سوی خود جلب میکند.
سایت اویلپرایس به تازگی نوشت تخفیف ایران برای مشتریان چینی تا ۴۴ درصد هم بوده است و چین پرداختهای خود را با ارز «یوآن» انجام میدهد که ایران به ناچار باید تنها کالاهای چینی خریداری کند.
رسانههای ترکیه میگویند ۱۰۰ کیلومتر دیگر از دیوار بتونی مرزی با ایران ساخته شده است

رسانههای ترکیه روز دوشنبه هشتم خرداد خبر دادند که حدود یکصد کیلومتر دیگر از دیوار بتونی در امتداد مرزهای این کشور با ایران ساخته شده است.
به نوشته روزنامه «حریت»، مقامات ترکیه اعلام کردند این دیوار بخشی از طرح ایجاد حائل امنیتی با خاک ایران است که پیشبینی شده ۵۶۰ کیلومتر امتداد داشته باشد.
ایجاد دیوار گامی برای جلوگیری از عبور غیرقانونی مهاجران و تشدید کنترل مرزهای دو کشور برای مقابله با قاچاق انسان و مواد مخدر و تسلیحات احتمالی است.
ترکیه دو سال پیش احداث ۲۹۵ کیلومتر از دیوار امنیتی یاد شده را در استان وان پیش برد و ۹۶ کیلومتری که روز هشتم خرداد خبر تکمیل آن اعلام شد، در محدوده چالدیران (چالدران) و اوزالپ در استان وان، به عنوان گامی مهم در پیگیری برنامههای امنیتی در این استان عنوان شده است.
حدود ۱۷۰ کیلومتر از خط مرزی باقیمانده دو کشور نیز با موانع بتونی به ارتفاع پنج متر و عرض حدود سه متر، با سیمهای فولادی، پروژکتورها و دوربینها تقویت خواهد شد و سنسورهای حرارتی که عبور احتمالی افراد را خبر دهد، در پایههای موانع در دل زمین قرار خواهد گرفت.
ترکیه پایان سال جاری میلادی را برای اتمام این پروژه مرزی که سال ۲۰۱۵ کلید خورد، درنظر گرفته است.
مقامات محلی ترکیه میگویند این تلاشها در سه سال گذشته موجب جلوگیری از ورود بیش از ۱۵۵ هزار مهاجر غیرقانونی به خاک این کشور شده است.
شمار نیروهای ژاندارمری، یگانهای مرزی و پلیس عملیات ویژه ترکیه در این بخش از مرز، مانند سایر مرزهای این کشور، افزایش یافتهاند.
از آنجا که بسیاری از شهروندان ایران با داشتن گذرنامه و بدون نیاز به روادیدمیتوانند به ترکیه سفر کنند، هدف آنکارا از ایجاد دیواره حائل امنیتی با ایران، عمدتا جلوگیری از ورود پناهجویان غیرایرانی، مانند افغانستانیهایی است که درصدد رساندن خود به ترکیه و سپس اروپا هستند.
خواستگاری در آرامگاه حافظ موجب بازداشت مدیر حافظیه و تعلیق یک مقام محلی شد

انتشار یک کلیپ خواستگاری در حافظیه شیراز موجب بازداشت مدیر این مجموعه و تعلیق مدیرکل میراث فرهنگی فارس شد.
بر اساس ویدئوهایی که در شبکههای اجتماعی منتشر شده، مردی در آرامگاه حافظ در حالی که زانو میزند از دختری بدون حجاب اجباری خواستگاری کرده و به او حلقه میدهد. دختر هم پیشنهاد خواستگار را پذیرفته و او را در آغوش میگیرد.
گزارش حسابهای کاربری محلی شیراز در اینستاگرام حاکی است که بهدنبال اقدام این زوج، مدیر مجموعه حافظیه بازداشت و از ورود مدیرکل میراث فرهنگی فارس به محل کار خود جلوگیری شده است.
خبرگزاری تسنیم، نزدیک به سپاه پاسداران، نیز روز دوشنبه هشتم خرداد در گزارشی این خبر را تایید کرده و از قول استاندار فارس، زوج یادشده را به «رفتارهای خلاف شرع و هنجارشکنانه» متهم کرده است.
محمد هادی ایمانیه روز دوشنبه گفت که «براساس تصمیم مقامات قضایی، مدیر مجموعه حافظیه و دو نفری که رفتارهای خلاف شرع و هنجارشکنانه داشتهاند، امروز تعیین تکلیف خواهند شد و مدیرکل میراث فرهنگی و گردشگری استان نیز تا مشخص شدن پرونده اجازه حضور در محیط اداری را نخواهد داشت».
او این نوع خواستگاری را «مغایر با عرف جامعه ایرانی- اسلامی» دانسته و گفته که «با عوامل و عناصری که به صورت سازمانیافته در صدد ترویج لاابالیگری و فساد هستند، برخورد قانونی صورت خواهد گرفت».
استاندار فارس توضیح نداده که این نوع خواستگاری چه «فسادی» داشته است.
در کلیپ منتشرشده، شمار زیادی از بازدیدکنندگان آرامگاه حافظ نیز با خواندن ترانه «یار مبارک بادا/ایشاالله مبارک بادا»، این زوج را همراهی و تشویق میکنند.
باقر پرهام، مترجم و پژوهشگر فلسفه، درگذشت

باقر پرهام، مترجم و عضو سابق هیئت دبیران کانون نویسندگان ایران در کالیفرنیا درگذشت.
رامین پرهام روز دوشنبه، ۸ خرداد، در حساب توئیتری خود با انتشار خبر مرگ پدرش در سن ۸۸ سالگی نوشت: «پدر کتاب داد. پدر رفت.»
در کارنامه آقای پرهام ترجمه و تالیف آثار متعددی در زمینه فلسفه و جامعهشناسی وجود دارد و برخی از ترجمههای او با گذشت چند دهه از جمله کتابها و منابع مهم حوزه فلسفه و جامعهشناسی به شمار میروند.
فرج سرکوهی، منتقد ادبی نیز در واکنش به خبر درگذشت این نویسنده ایرانی از او با عنوان یکی از «خوشفکرترین و خلاقترین روشنفکرانِ ایران»، «از چهرههای موثرِ کانونِ نویسندگان» و «از بهترین مترجمهای متونِ دشوار و مهم به زبانِ فارسی» یاد کرد.
از میان ترجمههای او میتوان به «نظم گفتار» نوشته میشل فوکو، فیلسوف فرانسوی، «مبانی نقد اقتصاد سیاسی» اثر کارل مارکس، فیلسوف آلمانی، و «استقرار شریعت در مذهب مسیح» نوشته فریدریش هگل، دیگر فیلسوف آلمانی، اشاره کرد.
با استفاده از گزارشهای شبکههای اجتماعی/پ.م./پ.پ.
تهیهکننده زن ایرانی ممکن است اقامت خود در کانادا را از دست بدهد

ناآگاهی از متممی که اقامت پناهندگان در کانادا را در صورت سفر به کشورشان لغو میکند، وضعیت اقامت مهشید آهنگرانی، فعال حقوق بشر و تهیهکننده ایرانی سینما ساکن کانادا را در خطر قرار داده است.
آن طور که خانم آهنگرانی و وکلای او میگویند، پرونده اخذ شهروندی او، که در دو دهه گذشته در کانادا اقامت داشته، از سوی دولت کانادا متوقف شده، و این احتمال هست اقامت خود در این کشور را از دست بدهد.
مهشید آهنگرانی ۲۰ سال پیش در کانادا درخواست پناهندگی داد، و سه سال بعد، اقامت دائم این کشور را به دست آورد، اما از آن زمان چند سفر به ایران داشته که به گفته او دلیل آن «مراقبت از مادر»، «رسیدگی به بازداشت خواهرش در زندان اوین» و پیگیری «اموال و وسایل فیلمبرداری مصادره شده» بوده است.
این تهیهکننده سینما، دختر منیژه حکمت، از کارگردانان شناختهشده ایرانی، و خواهر پگاه آهنگرانی، بازیگر و مستندساز، است و فیلمهایی را در کارنامهاش دارد که به گفته او «حکومت ایران را مورد انتقاد قرار میدهند»؛ از جمله تهیهکنندگی دو فلیم «بندربند» و «۱۹» که با کارگردانی مادرش، منیژه حکمت، در ایران ساخته شدهاند.
تا بیش از سال ۲۰۱۲، پناهندگانی که به کشور مبدأ خود سفر میکردند بدون از دست دادن اقامت دائم، از پناهندگی در این کشور محروم میشدند، اما دولت محافظهکار کانادا در سال ۲۰۱۲ متممی را به این قانون افزود که علاوه بر سلب پناهندگی، اقامت دائم این افراد را هم لغو میکند.
خانم آهنگرانی و وکیل او میگویند که او به دلیل ناآگاهی از این متمم در این وضعیت قرار دارد.
اداره مهاجرت کانادا به دلیل «حفظ حریم خصوصی» از پاسخگویی در این زمینه امتناع کرده است.
با استفاده از گزارشهای سیپی۲۴ و رادیو فردا/پ.م./پ.پ./م.ا.
خامنهای در دیدار با سلطان عمان: از ازسرگیری روابط با مصر استقبال میکنیم

رسانههای داخلی ایران خبر میدهند که سلطان عمان روز دوشنبه در دیدار با علی خامنهای، از تمایل مصر برای از سرگیری روابط با جمهوری اسلامی خبر داده و رهبر جمهوری اسلامی از این موضوع استقبال کرده است.
هیثم بن طارق آل سعید، سلطان عمان، روز دوشنبه در تهران با علی خامنهای دیدار کرد و بنابر گزارشها، رهبر جمهوری اسلامی در مورد «تمایل مصر برای از سرگیری روابط با جمهوری اسلامی» گفته است که «ما از این موضع استقبال میکنیم و مشکلی در این زمینه نداریم.»
سلطان عمان که هفته گذشته در سفر به قاهره با عبدالفتاح سیسی، رئیسجمهور مصر، دیدار و گفتوگو کرده بود عصر یکشنبه، هفتم خرداد، برای سفری دو روزه وارد ایران شده است.
عمان روابط نزدیکی با ایران دارد و بارها بر سر اختلافات میان جمهوری اسلامی با دولتهای عربی و غربی میانجیگری کرده است.
روزنامه نشنال، چاپ امارات متحده عربی، روز چهارشنبه سوم خرداد به نقل از مقامات مصری نوشت که ایران و مصر طی چند ماه آینده تبادل سفیر میکنند، تحولی که با میانجیگری عمان در شرف وقوع است.
گزارش این روزنامه به نقل از دو مقام مصری میگوید که توافق اصولی برای دیدار میان عبدالفتاح السیسی، رئیس جمهوری مصر و ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری ایران به دست آمده است.
به گفته این مقامات، دیدار روسای جمهور ایران و مصر احتمالا تا اواخر سال جاری میلادی انجام شود.
روابط ایران و مصر از زمان انقلاب سال ۱۳۵۷ و سرنگونی حکومت محمدرضا پهلوی به این سو پرتنش بوده است، اگرچه دو کشور تماسهای دیپلماتیک خود را حفظ کردهاند. آخرین شاه ایران سال ۱۳۵۹ در مصر درگذشت و در قاهره به خاک سپرده شد که همین امر به تنشها میان تهران و قاهره دامن زد.
روابط دو طرف پس از آنکه حکومت ایران نام خالد اسلامبولی را بر یکی از خیابانهای تهران گذاشت تیرهتر شد. خالد اسلامبولی رهبری تیم ترور انور سادات، رئیس جمهور وقت مصر در سال ۱۹۸۱ را بر عهده داشت. مصر بارها از ایران خواسته که نام خالد اسلامبولی را از آن خیابان بردارد، اما جمهوری اسلامی آن را نپذیرفته است.
رهبر بزرگترین حزب در پارلمان اروپا خواستار پایان روند پیوستن ترکیه به اتحادیه اروپا شد

همزمان با اعلام پیروزی رجب طیب اردوغان در انتخابات ریاست جمهوری ترکیه، رهبر بزرگترین حزب در میان احزاب حاضر در پارلمان اروپا، خواستار پایان یافتن روند بررسی پیوستن ترکیه به اتحادیه اروپا شد.
مانفرد وبر، رهبر «حزب مردمی اروپا»، در مصاحبه با روزنامه گروه «فونکه» چاپ آلمان که روز دوشنبه هشتم مرداد منتشر شد، گفت که «هیچ کس، نه ترکیه و نه اتحادیه اروپا خواهان عضویت کامل ترکیه در اتحادیه اروپا نیست» و افزود: «همکاری نزدیک بین دو طرف مهم است.»
آقای وبر در ادامه ضمن تاکید بر لزوم توقف تلاش ترکیه برای پیوستن کامل به اتحادیه اروپا گفت که «این روند بیش از آن که منجر به بهتر شدن شود، منجر به مسدود شدن آن خواهد شد.»
دولت ترکیه از سال ۱۹۹۹ درخواست رسمی خود برای پیوستن به اتحادیه اروپا را ارائه داد و مذاکرات در این باره را از سال ۲۰۰۵ آغاز کرد. با وجود همه تلاشها در ۱۸ سال گذشته اتحادیه اروپا تاکنون با این درخواست موافقت نکرده است.
مانفرد وبر، نماینده «حزب مردمی اروپا»، در ادامه مصاحبه امروز خود همچنین خواستار «موافقت فوری» رجب طیب اردوغان با عضویت سوئد در ناتو در دوره جدید ریاست جمهوری شد و گفت: «با هدف تسهیل روند صلح بین اوکراین و روسیه همچنین سیاست مهاجرتپذیری و نوسازی اقتصادی و موضوع قبرس، ما نیاز به همکاری ترکیه در این باره داریم.»
پارلمان ترکیه دهم فروردین، پیوستن فنلاند به ناتو را تصویب کرد اما با عضویت سوئد در این سازمان موافقت نکرد.
رجب طیب اردوغان پیش از آن اعلام کرده بود با اقداماتی که دولت فنلاند انجام داده است، از جمله مقابله با گروههایی که آنکارا آنها را تروریست میداند و لغو تحریم تسلیحاتی علیه ترکیه، راه برای تأیید عضویت فنلاند در ناتو از سوی این کشور هموار شده است.
در همین حال دولت ترکیه موافقت خود درباره پیوستن سوئد به ناتو را مشروط به اقدامات قاطعتر دولت این کشور علیه حامیان گروههای پیکارجوی کُرد و حامیان فتحالله گولن کرده است که از نظر آنکارا «طراح و مجری» کودتای نافرجام تابستان ۲۰۱۶ بهشمار میروند.
با استفاده از گزارشهای فونکه و رادیوفردا؛ ف.ع/ پ.پ
روند «تخریب ۱۵ خانه» در بافت تاریخی شیراز آغاز شده است

دبیر پویش ملی نجات بافت تاریخی شیراز از آغاز روند تخریب ۱۵ خانه دیگر در بافت تاریخی شیراز خبر داد و گفت که ماموران به تعداد دیگری از خانههای این منطقه که هنوز تخلیه نشدهاند نیز ورود کرده و ساکنان آنان را تهدید کردهاند.
روزنامه شرق شامگاه یکشنبه هفتم خرداد ماه گزارش داد که پس از مدتی وقفه در تخریب خانههای بافت تاریخی شیراز به دلیل واکنشهای گسترده در شبکههای اجتماعی، باردیگر روند تخریب بخشی از خانههای بافت تاریخی شیراز آغاز شده است.
این رسانه از قول محمد مهدی کلانتری، دبیر پویش ملی نجات بافت تاریخی شیراز، نوشت: «روند تخریب شروع شده و اداره راه و شهرسازی که مسئول تملکها است در ۱۵ خانه کارگر گذاشته که با وسایل تخریب دستی، در و پنجرهها را جدا کرده و مشغول به تخریب و اوراق خانه شدهاند.»
دبیر پویش ملی نجات بافت تاریخی شیراز افزود که در چند روز گذشته ماموران به داخل باغهای محوطه بافت تاریخی شیراز نیز رفته و ساکنان خانههای تخلیه نشده را دوباره تهدید کردهاند و در اثر این تهدیدات «فردی که ساکن یکی از خانههای بافت تاریخی شیراز بوده بیهوش شده و به بیمارستان انتقال یافته» است.
کلانتری افزود که در حال حاضر بیش از ۳۰ پلاک از خانههای بافت تاریخی شیراز توسط اداره راه و شهرسازی استان فارس تملک شده است.
در همین حال موید محسننژاد، مدیرکل میراث فرهنگی استان فارس، تخریب جدید در بافت تاریخی شیراز رد کرد اما به وبسایت خبری روزنامه شرق گفت: «در و پنجرههای یک خانه خالی از سکنه» واقع در رو به روی مسجد جامع عتیق مورد سرقت قرار گرفته و نیروهای یگان حفاظت و شهرداری به آنجا اعزام شدند تا ورودی خانه را مسدود کنند.
شماری از دستگاهها و مقامهای حکومتی تحت عنوان اجرای «طرح توسعه حرم شاهچراغ» و «طرح بینالحرمین» در شیراز، تخریب بافت تاریخی این شهر با ۴۱۰ اثر ثبت ملی و ۲۵۰۰ پلاک واجد ارزش تاریخی را دنبال میکنند.
ایالات متحده پیروزی اردوغان را تبریک گفت

جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده، روز یکشنبه پیروزی رجب طیب اردوغان در انتخابات ریاست جمهوری ترکیه را به او تبریک گفت.
آقای بایدن در شبکه اجتماعی توییتر بدون اشاره به تنشهای اخیر در روابط دوجانبه واشینگتن و آنکارا نوشت: «مشتاقانه منتظر ادامه همکاریهای [دو کشور] به عنوان اعضای ناتو در رابطه با مسائل دوجانبه و چالشهای مشترک جهانی هستم.»
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه ایالات متحده، نیز به نوبه خود در توییتر پیروزی آقای اردوغان را به او تبریک گفت و ترکیه را «شریک و متحد ارزشمند ناتو» نامید.
وی افزود: «منتظر ادامه همکاریهایمان با دولت منتخب مردم ترکیه هستم.»
آقای بلینکن همچنین میزان بالای مشارکت مردم ترکیه در انتخابات ریاست جمهوری را ستود و آن را نشانه «سنت طولانیمدت دموکراتیک» در این کشور دانست.
اردوغان در دور دوم انتخابات ریاست جمهوری ترکیه توانست با اختلاف چهار درصد رقیب خود، کمال قلیچداراوغلو را شکست دهد تا دستکم برای پنج سال دیگر قدرت را در این کشور در دست داشته باشد.
روابط واشینگتن و آنکارا طی سالهای اخیر به خاطر پارهای مسائل از جمله سرکوب مخالفان در ترکیه، عملیاتهای نظامی در سوریه، روابط نزدیک اردوغان با ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه، و مخالفت آنکارا با پیوستن سوئد به سازمان ناتو پرتنش بوده است.
با استفاده از گزارش خبرگزاری فرانسه؛ س.ن
رسانه دولتی سوریه: اسرائیل حومه دمشق را هدف حمله هوایی قرار داد

رسانههای دولت سوریه گزارش دادند که ارتش اسرائیل شامگاه یکشنبه مناطقی در حومه دمشق را هدف حمله هوایی قرار داد. این نخستین حمله منتسب به اسرائیل در سوریه طی یک ماه اخیر بوده است.
خبرگزاری سانا نوشت که نیروهای دفاع هوایی سوریه به این حملات واکنش نشان دادند و برخی از موشکهای اسرائیلی را رهگیری و منهدم کردند. این گزارش میگوید که حملات اسرائیل تنها «خساراتی مادی» بر جای گذاشت.
آخرین حمله منتسب به اسرائیل در سوریه یک ماه قبل صورت گرفت که در جریان آن مناطقی در استان حمص مورد هدف واقع شد. خبرگزاری سانا آن زمان به نقل از منابع مطلع نظامی نوشت که در جریان آن حملات سه شهروند غیرنظامی مجروح شدند و یک مرکز سوخت شهری دچار حریق شد و شماری تانکر سوخت و کامیون نیز در آتش سوختند.
مقامات اسرائیل هنوز به گزارشها درباره حملات شامگاه یکشنبه واکنشی نشان ندادهاند. اسرائیل که تاکید کرده حضور نظامی ایران در سوریه را تحمل نمیکند، طی سالهای اخیر صدها بار کشور همسایه خود را هدف حملات هوایی قرار داده ،اما به ندرت به انجام این حملات اذعان داشته است.
با این حال یوآف گالانت، وزیر دفاع اسرائیل، روز اول خرداد طی یک سخنرانی در کنفرانسی امنیتی گفت که دولت جدید اسرائیل از زمان آغاز کار خود، تعداد حملات به اهداف ایرانی را به شدت افزایش داده است.
هفته گذشته سخنگوی ارتش اسرائیل در بیانیهای اعلام کرد، یک پهپاد اسرائیلی که در حریم هوایی سوریه ماموریت تجسسی انجام میداد «با سلاحهای سبک هدف آتش قرار گرفت» و نیروهای اسرائیلی نیز با شلیک مسلسل به آن واکنش نشان دادند.
با استفاده از گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس؛ س.ن
فشار بر خانوادۀ مجید کاظمی؛ «حقوق بازنشستگی پدرش را قطع و خواهرش را از کار اخراج کردند»

کمتر از دو هفته پس از اعدام مجید کاظمی، معترض جوانی که در پروندۀ موسوم به «خانه اصفهان» محاکمه شده بود، اکنون یکی از بستگان او خبر داده که حقوق بازنشستگی پدر آقای کاظمی قطع و خواهرش نیز از محل کار خود اخراج شده است.
محمد هاشمی، پسرخالۀ مجید کاظمی، صبح یکشنبه هفتم خرداد در توئیتی با اعلام این خبر یادآور شد که بهرغم گذشت یک هفته، دو برادر مجید کاظمی - مهدی و حسین - همچنان در بازداشت نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی هستند.
مجید کاظمی بههمراه صالح میرهاشمی و سعید یعقوبی در ارتباط با کشته شدن دو عضو «بسیج» و یک سرهنگ یگان ویژه در اعتراضات شامگاه ۲۵ آبان ۱۴۰۱ در محله «خانه اصفهان» بازداشت و به اتهام «محاربه» و پس از گرفتن اعترافات اجباری بامداد ۲۹ اردیبهشت اعدام شدند.
گزارشها از ایران حاکی است که پس از اعدام این سه معترض جوان، فشارهای حکومتی بر خانوادههای آنها افزایش یافته است.
یک هفته پیش نیز، پسرخاله آقای کاظمی شرح حملۀ مأموران امنیتی به منزل خانوادۀ کاظمی و بازداشت «خشونتآمیز» دو برادر او را نوشته بود. دستگیری مهدی و حسین کاظمی تنها یک روز پس از اجرای حکم اعدام مجید کاظمی صورت گرفت.
سلطان عمان برای سفری دو روزه به ایران رفت

سلطان عمان و هیئت همراه او عصر روز یکشنبه، هفتم خرداد، برای سفری دو روزه به ایران با استقبال معاون اول رئیسجمهوری اسلامی وارد فرودگاه مهرآباد تهران شد.
رسانههای داخلی ایران اعلام کردهاند که هیثم بن طارق ساعاتی پس از ورود به ایران، با ابراهیم رئیسی، رئیسجمهور اسلامی، در کاخ سعدآباد دیدار کرده است و طی دو روز اقامت در تهران «برنامه فشردهای» خواهد داشت.
این سفر دو روزه پس از مبادله جنجالی زندانیان سیاسی میان ایران و بلژیک صورت میگیرد.
اسدالله اسدی، «دیپلمات» ایرانی، با میانجیگری مقامهای عمانی با اولیویه فاندهکاستیل، گردشگر بلژیکی، مبادله و عصر روز پنجم خرداد وارد تهران شد.
دستگاه قضایی بلژیک آقای اسدی را به اتهام دستداشتن در یک بمبگذاری به ۲۰ سال زندان محکوم کرده بود. با این حال او در طرح تبادل زندانیان میان ایران و بلژیک آزاد شد.
سلطان عمان هفته گذشته در سفر به قاهره با عبدالفتاح سیسی، رئیسجمهور مصر، دیدار و گفتوگو کرده بود. به نظر میرسد یکی از برنامههای سفر هیثم بن طارق به ایران، وساطت میان تهران و قاهره و تلاش برای ازسرگیری روابط دو کشور است.
این دیدار در بحبوحه تنش بین ایران و غرب بر سر برنامه هستهای تهران و همچنین گزارشهای متعدد درباره تامین پهپاد از سوی جمهوری اسلامی برای جنگ روسیه در اوکراین صورت میگیرد.
از سوی دیگر جمهوری اسلامی ایران بهدلیل نقض گسترده حقوق بشر و سرکوب اعتراضات اخیر تحت فشارهای بینالمللی زیادی است.
ایران: تلاشهایی برای آزادی حمید نوری هم در جریان است

دو روز پس از آزادی اسدالله اسدی، دیپلمات محکوم به تروریسم، معاون امور بینالملل و حقوق بشر وزارت دادگستری جمهوری اسلامی اعلام کرد که تلاشهایی نیز برای آزادی حمید نوری، از متهمان اعدامهای تابستان ۱۳۶۷ در جریان است.
حمید نوری معروف به «حمید عباسی»، دادیار سابق زندان گوهردشت، به دو اتهام اصلی «جنایت جنگی از نوع بینالمللی» و «قتل عمد» در دادگاه منطقه استکهلم، پایتخت سوئد به مدت ۹ ماه محاکمه و در نهایت مجرم شناخته و به حبس ابد محکوم شد.
اما عسکر جلالیان روز یکشنبه هفتم خرداد به خبرگزاری میزان، وابسته به قوه قضاییه، گفت: «ما در حال انجام تلاشهایی در پرونده نوری هستیم و امیدواریم بتوانیم به زودی خبر خوبی در پرونده حمید نوری برای مردم کشورمان داشته باشیم.»
او افزود: «ما با سوئد سند لازم الاجرا نداریم، اما مذاکرات با کشور سوئد در زمینه موافقتنامههای مذکور در حال انجام است.»
این در حالی است که دو روز پس از مبادلۀ اسدالله اسدی، دیپلمات پیشین جمهوری اسلامی و محکوم به اقدام تروریستی با اولیویه فاندهکاستیله، امدادگر بلژیکی زندانی در ایران، مطرح میشود.
این مبادله زندانی موجی از محکومیتها را به همراه داشته و عفو بینالملل با صدور بیانیهای از دولت بلژیک به دلیل آزاد کردن آقای اسدی انتقاد کرد.
اسدالله اسدی در پروندهای در دستگاه قضایی بلژیک به جرم تروریسم به ۲۰ سال زندان محکوم شد. در محاکمهای که در سال ۲۰۲۱ پایان یافت مشخص شد که اسدی در طراحی و مشارکت فعال در توطئه برای بمبگذاری در همایش هواداران سازمان مجاهدین خلق در سال ۲۰۱۸ نقش داشته است.
اکنون تلاشهای جمهوری اسلامی برای آزادی نوری در حالی صورت میگیرد که سال گذشته، وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی از بازداشت یک تبعه سوئد در ایران به اتهام «جاسوسی» خبر داد.
پیشتر یک رسانه سوئدی از بازداشت یک مرد سوئدی که به همراه چند گردشگر سوئدی دیگر به ایران سفر کرده بود، خبر داده بود.
جمهوری اسلامی که متهم است با بازداشت خودسرانه اتباع خارجی در پی اعمال فشار بر کشورهای دیگر و گرفتن امتیاز است.
دو فرمانده نظامی ارشد جمهوری اسلامی وارد سیستان شدند

در پی وقوع درگیری مرزی میان نظامیان ایرانی و طالبان، جانشین فرمانده کل انتظامی و فرمانده نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران روز یکشنبه وارد منطقه سیستان شدند.
قاسم رضایی، جانشین فرمانده کل انتظامی کشور در جریان این سفر با اشاره به چند مورد درگیری در مرز مشترک میان ایران و افغانستان، آن را اشتباهی از سوی حاکمان افغانستان خواند و تیراندازی روز گذشته به سوی مرزبانان ایرانی را «بیجا» توصیف کرد.
شامگاه شنبه مقامهای جمهوری اسلامی ایران و طالبان گفتند که درگیری میان نیروهای مرزبانی دو طرف در محدوده پاسگاه مرزی ساسولی واقع در منطقه مرزی زابل بعد از دستکم «شش ساعت» پایان یافت.
در این درگیری دو مرزبان ایرانی جان خود را از دست دادند و دو تن دیگر مجروح شدند.