لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۶ فروردین ۱۴۰۲ تهران ۰۶:۰۰

خبرهای کوتاه

۱۶ نفر در سقوط هواپیمای روسی حامل چتربازان کشته شدند

روسیه طی سال‌های گذشته استانداردهای پرواز را سخت‌تر کرده است اما سوانح هوایی این کشور هنوز در سطح بالایی است.

سقوط یک هواپیمای روسی حامل ۲۰ چترباز در منطقه تاتارستان روسیه منجر به کشته شدن ۱۶ نفر و زخمی شدن شش نفر دیگر شد.

به گزارش وزارت ترابری روسیه، این حادثه روز یکشنبه ۱۸ مهرماه در نزدیکی شهر منزلینسکی اتفاق افتاد و هواپیمای نوع «ال ۴۱۰ توربولت»، مخصوص آموزش چتربازان، حامل ۲۰ چترباز و دو خدمه بوده است.

این افراد برای آموزش چتربازی به این محل اعزام شده بودند.

هنوز گزارش نهایی درباره علت این حادثه اعلام نشده، اما یک مقام محلی به خبرگزاری ریانوستی گفته است که احتمالا یکی از موتورهای هواپیما از کار افتاده بود.

روسیه طی سال‌های گذشته استانداردهای پرواز را سخت‌تر کرده است اما سوانح هوایی این کشور هنوز در سطح بالایی است. ماه گذشته سقوط یک هواپیمای آنتونوف در شرق کشور منجر به کشته شدن شش نفر شد و حادثه مشابهی برای یک هواپیمای نوع آنتونوف دیگر در ماه ژوئیه منجر به کشته شدن ۲۸ سرنشین آن در منطقه کاماچاتکا شد.

در ایران نیز سقوط هواپیماهای آنتونوف حادثه‌ساز شده است.

خبرگزاری تاس گزارش داده که روز یکشنبه و تا زمان پایان تحقیقات پیرامون حادثه روز یکشنبه، استفاده از هواپیماهای نوع «ال ۴۱۰ توربولت» برای نیروهای نظامی به حالت تعلیق درآمده است.

با استفاده از گزارش‌های سی‌ان‌ان و تاس/د.خ/ک.ر

مهم‌ترین خبرهای ایران و جهان

حضور فعالان کارگری هفت‌تپه بر مزار کیان پیرفلک

حضور فعالان کارگری بر مزار کیان پیرفلک

اسماعیل بخشی و جمعی از فعالان مستقل کارگری هفت‌تپه با حضور در شهر ایذه با پدر و مادر کیان پیرفلک دیدار کرده و با حضور بر مزار این کودک ۹ ساله کشته شده در آرامستان روستای پرچستان گورویی، به او ادای احترام کرده و در یادداشتی خطاب به کیان نوشتند: «آنقدر مبارزه کنیم تا جهان و آینده‌ای شاد و آزاد را برای دوستانت بسازیم.»

در جریان این دیدار اسماعیل بخشی خطاب به والدین کیان پیرفلک گفت: «خون کیان را به صورتمان سابیدیم که جزو فراموشکاران نباشیم. هر وقت به آینه نگاه کنیم ببینیم و بدانیم وظیفه داریم، برای چی باید بجنگیم و یادمان نرود که چه خون‌هایی ریخته شده است. نمی‌خواهیم جزو فراموشکاران باشیم.»

اسماعیل بخشی که از فعالان سرشناس کارگری در ایران است و پیشتر چند بار در جریان اعتراضات کارگران نیشکر هفت‌تپه بازداشت و زندانی شده است، در صفحه اینستاگرام خود درباره دیدار با خانواده و حضور بر مزار کیان پیرفلک نوشت: «روز جمعه در چهارمین روز از سال جدید به همراه تعدادی از فعالین مستقل کارگری هفت تپه به دیدار خانواده و حضور بر مزار زنده‌نام کیان پیر فلک رفتیم.»

آقای بخشی در ادامه افزود که هنگام حضور بر مزار کیان پیرفلک «تصورش را هم نمی‌کردم در چنین فضایی قرار بگیرم، گویی بر مزار فرزند خودم می‌رفتم سرتا پایم اندوه و ماتم بود، همگی حال غریبی را از سر گذراندیم.»

این فعال کارگری از خانواده کیان به عنوان «خانواده شجاع و سرافراز پیرفلک» نام برد و بابت مهر و محبت و شجاعت میثم پیرفلک پدر کیان، سجاد پیرفلک عموی کیان و به‌خصوص زینب مولایی راد، مادر شجاع کیان پیرفلک» از آنها قدردانی کرد.

فعالان کارگری هفت‌تپه همچنین در یادداشتی خطاب به کیان پیرفلک نوشتند: «کیان عزیز، آمدیم بگوییم شرمساریم، ما باید در خیابان‎ها کشته می‌شدیم تا تو عزیز گلگون کفن به تمام آرزوها و رویاهایت برسی، نشد. اما قول می‌دهیم آنقدر مبارزه کنیم تا جهان و آینده‌ای شاد و آزاد را برای دوستانت بسازیم.»

گزارش‌ها حاکی است که نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی شامگاه ۲۵ آبان با شلیک چندین گلوله جنگی به خودروی حامل خانواده پیرفلک، موجب کشته شدن کیان، کودک ۹ ساله و مجروح شدن شدید پدرش شدند.

در همان شب تعداد دیگری از مردم و جوانان ایذه نیز در جریان سرکوب اعتراضات این شهر، هدف حمله شلیک نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی قرار گرفته و کشته و زخمی شدند.

پس از واکنش‌های گسترده مردمی و محکومیت این کشتار در داخل و خارج از ایران، مقام‌های جمهوری اسلامی با طرح سناریوهای مختلف درصدد برآمده‌اند کشتار ۲۵ آبان ایذه را به «حمله ترویستی» و «حمله مخالفان» نسبت دهند.

زینب مولایی‌ راد، مادر کیان پیرفلک، که خود در لحظه شلیک نیروهای حکومتی در داخل خودرو حضور داشته است اما در مراسم خاکسپاری پسرش و برابر هزاران تن و در حضور نیروهای امنیتی تاکید کرد که ادعای حکومت «دروغ» است و خود نیروهای حکومتی، خودروی این خانواده را «به رگبار گلوله بستند» و عامل کشته شدن کیان پیرفلک هستند.

اعتصاب ۱۴ بازیکن تیم ملی فوتبال زنان ایران

تیم ملی فوتبال زنان ایران (عکس از آرشیو)

جمعی از بازیکنان دعوت شده به تیم ملی فوتبال زنان ایران می‌گویند به دلیل نامساعد بودن شرایط، حاضر به شرکت در تمرینات نیستند. کادر فنی سعی کرد معترضین را منصرف کند. با این حال ۱۴ بازیکن اردو را تحریم کرده‌اند.

برپایی دیرهنگام اردو، بی توجهی به تیم ملی، نداشتن امکانات، کیفیت نامناسب لباس‌ها و نوع برخورد نایب‌ رئیس زنان فدراسیون فوتبال از جمله دلایلی است که باعث شده تعدادی از ملی‌پوشان زن شامل یاران کلیدی، قید حضور در اردوی تیم ملی را بزنند.

فدراسیون برای سفر به تهران و حضور در اردو، از تهیه بلیت برای ملی‌پوشان خودداری کرده. ضمن اینکه از بابت رویدادهای قبلی هم در خصوص حقوق و مزایا به ملی‌پوشان بدهکار است. مبالغی که با توجه به سقوط مداوم ارزش ریال، هر چه دیرتر پرداخت شود از ارزشش کاسته خواهد شد.

به رغم این مشکلات و کمبودها، هیات رئیسه فدراسیون فوتبال مصوبه‌ای را به تصویب رسانده که اعضای این هیات بابت پیروزی ایران بر ولز در جام جهانی، معادل پاداش بازیکنان یعنی نفری ۲۰ هزار دلار دریافت کنند.

احمدرضا براتی، طهمورث حیدری، احسان اصولی، میرشاد ماجدی، منصور قنبرزاده، مهدی محمدنبی، بهرام رضائیان، خداداد افشاریان، محمدرضا ساکت و دبیرکل و خزانه‌دار وقت، این پاداش را دریافت کرده‌ و با وجود انتقلد برخی رسانه‌ها، حاضر به برگرداندنش نشده‌اند.

مرحله اول انتخابی المپیک پاریس از ۱۴ فروردین به میزبانی میانمار آغاز می‌شود و زنان ایران به مصاف بنگلادش، مالدیو و میانمار خواهند رفت. آنهم در شرایطی که فقط یک تیم راهی دور بعد خواهد شد.

مریم آزمون، سرمربی تیم ملی، ۳۰ بازیکن را به اردو فراخوانده است.

زهرا قنبری، زهرا سربالی، زینب عباسپور، زهرا خواجوی، بهناز طاهرخانی، نگین زندی، سحر رمضانی، رقیه جلال نسب، سمانه چهکندی، افسانه چترنور، سمیرا محمدی، شبنم بهشت، فاطمه برازجانی، حدیثه بساط شیر، فاطمه مخدومی، ملیکا متولی، رها یزدانی، شقایق روزبهان، عارفه سیدکاظمی، هستی فروزنده، فاطمه شبان، هاجردباغی، فاطمه عادلی، مینا نافعی، ثنا صادقی، ملیکا محمدی، اسماء نظری، محدثه زلفی، سپیده نزهتی و شهناز جعفری دعوت شده‌اند.

عفو «۵ هزار مجرم سابق» روسیه بعد از مشارکت در جنگ اوکراین

مزدوران نظامی شرکت واگنر

رئیس شرکت خصوصی «واگنر» که به نیابت از دولت روسیه مزدوران را برای جنگ‌های خارجی استخدام می‌کند، از عفو بیش از پنج هزار مجرم زندانی بعد از مشارکت در جنگ اوکراین خبر داده است.

یوگنی پریگوژین رئیس گروه مزدوران نظامی واگنر که طی هفته‌های گذشته به خاطر استفاده از زندانیان به عنوان «گوشت دم توپ» در جنگ اوکراین مورد انتقاد قرار گرفته است، روز شنبه پنجم فروردین با انتشار ویدیویی گفت بیش از پنج هزار مجرم زندانی که با این شرکت قرارداد بسته و راهی جنگ اوکراین شده بودند، بعد از اتمام قرارداد مورد عفو قرار گرفته و آزاد شده‌اند.

او در ادامه مدعی شد، تنها ۳۱ صدم درصد از این افراد پس از آزادی، دوباره مرتکب جرم شده‌اند که بنا به ادعای او «۱۰ تا ۲۰» برابر کمتر از استانداردهای معمول است.

گروه واگنر هم‌اکنون درگیر نبردی سخت در شرق اوکراین است، منطقه‌ای که بنا بر گفته مقامات ناتو، نظامیان روسیه روزانه متحمل ۱۵۰۰ کشته و زخمی می‌شوند.

یوگنی پریگوژین اولیگارش ثروتمند روسی که به «آشپز شخصی پوتین» معروف است، روز دوشنبه هفته گذشته در نامه‌ای خطاب به سرگئی شویگو، وزیر دفاع روسیه، هشدار داده بود که نیروهای اوکراینی قصد دارند ارتباط بین مواضع مزدوارن «واگنر» و واحدهای ارتش روسیه را قطع کنند.

کاخ سفید روز جمعه ۳۰ دی اعلام کرد که وزارت خزانه‌داری آمریکا قرار است گروه مزدوران مسلح واگنر وابسته به روسیه را به عنوان سازمان تبهکار فراملی معرفی کرده و به زودی مورد تحریم‌های بیشتر قرار دهد.

با استفاده از گزارش‌های رویترز و رادیو فردا؛ د.خ/س.ن

گردباد در می‌سی‌سی‌پی دست‌کم۲۳ کشته بر جای گذاشت

در گردباد و توفان می‌سی‌سی‌پی در ایالات متحده آمریکا، تا شامگاه روز شنبه ۵ فروردین حداقل ۲۳ نفر کشته و ده‌ها نفر زخمی شده‌اند.

گزارش نهادهای حوادث غیرمترقبه آمریکا حاکی است که گردباد حدود ۱۰۰ مایل از منطقه را ویران کرده است.

آژانس مدیریت اضطراری می‌سی‌سی‌پی گزارش داده است که عملیات جستجو و نجات در مناطق شارکی و هامفریز این ایالت ادامه دارد.

تیت ریوز فرماندار می‌سی‌سی‌پی با انتشار توئیتی گفته است بسیاری از ساکنان محتاج دعای شما و حفاظت خداوند هستند: «ما گروه‌های پشتیبانی پزشکی را فعال کرده‌ایم؛ آمبولانس‌های بیشتر و سایر تجهیزات اورژانسی را برای افراد آسیب دیده افزایش می‌دهیم. جستجو و عملیات نجات ادامه دارد.»

گزارش‌های مقامات این ایالات حاکی است که تاکنون ده‌ها ساختمان و یک روستا به کلی ویران شده‌اند.

الدریج واکر، شهردار رولینگ فورک، نیز اعلام کرده «شهر من ناپدید شده است».

مقامات محلی و کارشناسان هشدار داده‌اند که احتمال افزایش چشمگیر شمار قربانیان زیاد است و احتمالا پس از آواربرداری، شمار رسمی تلفات گردباد و توفان یاد شده افزایش خواهد یافت.

سازمان مدیریت اضطراری ایالت می‌سی‌سی‌پی آمریکا نیز گزارش داده است که تاکنون مرگ ۲۳ نفر تایید شده، اما «متأسفانه انتظار می‌رود شمار تلفات افزایش یابد».

تصاویر منتشر شده در شبکه‌های اجتماعی حاکی است که بسیاری از خانه‌ها ویران و اتوموبیل‌ها واژگون شده است.

همچنین تصاویری از خروج افراد از زیر آوارهای فروریخته ساختمان‌ها منتشر شده و انتظار می‌رود شماری از ساکنان مناطق زیر آوارها باقی مانده باشند.

طی چند سال گذشته حوادث طبیعی در آمریکا ویرانی‌های گسترده و تلفات انسانی زیادی بر جای گذاشته است.

کارشناسان تغییرات اقلیمی را مهم‌ترین عامل افزایش حوادث طبیعی، خصوصا سیل، توفان و گردبادها در آمریکا و دیگر نقاط جهان معرفی کرده و خواهان مقابله با گرمایش زمین هستند.

با استفاده از گزارش‌های رویترز و سی‌ان‌ان؛ د.خ/س.ن

دلار در بازار آزاد ایران به حدود ۵۱ هزار تومان رسید

نرخ دلار روز شنبه ۵ فروردین با افزایشی نزدیک به ۱۵۰۰ تومان تا ۵۰ هزار و ۸۵۰ تومان اوج گرفت. بدین ترتیب، نرخ دلار در بازار آزاد ایران به بالاترین میزان از ۴ اسفند پارسال رسیده است.

نرخ دلار از حدود ۲۶ هزار تومان در ابتدای سال گذشته خورشیدی به نزدیک ۶۰ هزار تومان در ابتدای اسفند پارسال رسید، اما دوباره با روندی کاهشی به ۴۳ هزار تومان رسید.

با این حال کاهش نرخ دلار ادامه نیافت و از آن زمان دلار دوباره نسبت به ریال ایران روندی افزایشی گرفته و هم‌اکنون تا نزدیک ۵۱ هزار تومان اوج گرفته است.

هنوز مقامات ایران اعلام نکرده‌اند علت این نوسانات چشمگیر در بازار ارز ایران چیست، اما پارسال هم صادرات غیرنفتی ایران به ۵۲.۵ میلیارد دلار رسید که بالاترین میزان طی سال‌های گذشته بوده و هم بر اساس برآورد اداره اطلاعات انرژی آمریکا، صادرات نفتی ایران نیز با رشدی ۴۹ درصدی به ۵۸ میلیارد دلار رسیده است.

متوسط نرخ دلار نسبت به ریال ایرن در سال ۲۰۲۲ نسبت به سال ۲۰۲۱ حدود ۸۴ درصد رشد داشت.

با استفاده از گزارش‌های وبسایت‌های تخصصی بازار ارز و رادیو فردا؛ د.خ/س.ن

افزایش شهرهای قرمز همزمان با آغاز موج هشتم کرونا در ایران

وزیر بهداشت ایران روز شنبه، پنجم فروردین، از افزایش مراجعه به مراکز درمانی در پی آغاز «موج هشتم» کرونا در کشور خبر داد.

بهرام عین‌اللهی بدون اشاره به جزئیات وضعیت کرونا در کشور از افرادی که از مدت تزریق آخرین واکسن‌شان شش ماه گذشته است، خواست که به منظور پیشگیری برای تزریق دوباره اقدام کنند.

آقای عین‌اللهی ۲۹ اسفند ۱۴۰۱ گفته بود که «موج هشتم کرونا در روزهای پایانی سال با تاخیر وارد کشور شده است.»

بر اساس گزارش‌ها در روزهای گذشته و همزمان با سفرهای نوروزی تعداد شهرهای قرمز در کشور افزایش یافته است. بر اساس آخرین به‌روزرسانی وزارت بهداشت تا روز جمعه وضعیت ۱۳ شهر قرمز، ۴۸ شهر نارنجی و ۱۹۴ شهر زرد اعلام شده بود.

این وزارتخانه روز جمعه، چهارم فروردین، نیز از شناسایی ۷۳۸ بیمار جدید مبتلا به کووید ۱۹ در کشور خبر داده و اعلام کرده بود که طی یک شبانه‌روز ۱۷ نفر جان خود را به دلیل این بیماری از دست‌ داده‌اند.

بر اساس آمار رسمی مجموع جان‌باختگان کرونا در ایران به ۱۴۵ هزار و ۱۷۲ نفر رسیده است. پیشتر و در دوره اوج کرونا در کشور برخی منابع مستقل آمار واقعی کرونا را سه تا چهار برابر آمار رسمی اعلام کرده بودند.

سخنگوی وزارت صنعت و معدن: سه خودرو در سال جدید از رده خارج می‌شوند

خط تولید پژو ۲۰۶ در حومه تهران

سخنگوی وزارت صنعت، معدن و تجارت ایران در حالی روز شنبه، پنجم فروردین‌ماه، از خروج سه خودرو از چرخه تولید خبر داد که همچنان توقف تولید پژو ۲۰۶ در هاله‌ای از ابهام قرار دارد.

امید قالیباف، سخنگوی وزارت صمت، با بیان این که در سال ۱۴۰۲ دو خودروی اطلس و آریا وارد خط تولید می‌شوند، افزود: «دو یا سه مدل قدیمی را از رده خارج می‌کنیم که به دلیل جلوگیری از ایجاد التهاب در بازار از بیان اسم خودرو‌ها خودداری می‌کنم.»

در سال ۱۴۰۱ تولید سمند و پژو ۴۰۵ متوقف شد. با این حال، پلت‌فرم و موتور قدیمی پژو ۴۰۵ همچنان روی بیشتر محصولات ایران‌خودرو مانند سورن و دنا نفس می‌کشد.

در زمستان سال ۱۴۰۱ قرار شد ایران‌خودرو تولید پژو ۲۰۶ را متوقف کند، اما این تصمیم با مخالفت‌های شدیدی روبه‌رو شد. به همین دلیل همچنان توقف تولید این خودرو در هاله‌ای از ابهام است.

بر اساس گزارش رسانه‌های خودرویی ایران، اتومبیلی با نام «تی‌اف ۲۱» قرار است جایگزین خودرو پژو ۲۰۶ در ایران شود.

خودرو «تی‌اف ۲۱» روی پلتفرم «پی‌اف یک» پژو توسعه یافته است. این پلتفرم در خودروهای پژو ۲۰۸، ۲۰۰۸ و ۳۰۱ استفاده شده است و ایران خودرو روی این پلتفرم‌ خودروهای «ریرا»، «تارا» و «تی‌اف ۲۱» را توسعه داده است.

با وجود این که خودرو «تارا» هم اکنون در حال تولید است اما همچنان تولید «ریرا» شروع نشده است و تولید خودرو «تی‌اف ۲۱» هم به گفته رسانه‌های ایران حداقل به دو سال زمان نیاز دارد.

دو خودرو «اطلس» و «آریا» شرکت سایپا، محصولات جدید دیگری هستند که قرار است به گفته سخنگوی وزارت صمت در سال جاری تولیدشان آغاز شود.

خودرو آریا در اصل نمونه کراس‌اوور خودرو «شاهین» است که از پلتفرم قدیمی تویوتا یاریس بهره‌ می‌برد.

در دو سال گذشته خودرو «شاهین» به دلیل فرمان‌پذیری پایین، موتور قدیمی هشت سوپاپ و آتش‌سوزی‌های مختلف مورد انتقاد رسانه‌های ایران بوده است.

خودرو «اطلس» سایپا هم روی پلتفرم خودرو «تیبا» توسعه پیدا کرده، اما تولید خودرو «تیبا» به دلیل قدیمی بودن پلتفرم متوقف شده است.

دیدار نتانیاهو با وزیر کشور بریتانیا درباره «مقابله با تهدیدات از ناحیه دولت‌ها»

سوئلا بریورمن

سوئلا برِیورمن، وزیر کشور بریتانیا، روز جمعه، چهارم فروردین، توییت کرد که با بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، در مورد «منافع امنیتی و کوشش‌های مشترک در مقابله با تهدیدات از ناحیه دولت‌ها» گفت‌وگو کرده است.

این دیدار در جریان سفر بنیامین نتانیاهو به لندن انجام شد.

خانم بریورمن نوشت برای او، داشتن رابطه قوی کشورش با اسرائیل و شراکت در حفظ امنیت مردم قابل ارج است.

جزئیات مذاکرات این دو مقام اسرائیلی و بریتانیایی هنوز اعلام نشده است. اما ملاقات نخست ‌وزیر اسرائیل در سفرهای خارجی او با وزیر کشور دولت میزبان یک امر رایج نیست.

رسانه‌های اسرائیل اعلام کردند که دلیل این امر، مسائلی است که بنیامین نتانیاهو تأکید داشت باید خود به آگاهی وزیر کشور بریتانیا برساند تا این کشور در راستای تروریستی نامیدن سپاه پاسداران گام بردارد.

به نوشته رسانه‌های کالکالیست و تایمز اسرائیل، خانم بریورمن و تام تاگنهات، فرمانده پلیس ضد ترور بریتانیا، از قرار دادن سپاه در سیاهه تروریستی بریتانیا حمایت می‌کنند اما وزارت خارجه بریتانیا به این امر متقاعد نشده است.

روزنامه بریتانیایی تلگراف دو ماه پیش نوشته بود پس از کشف طرح‎‌های آدم‎‌ربایی یا قتل شهروندان بریتانیا، انتظار می‌رود که بریتانیا سپاه پاسداران را در فهرست تروریستی قرار دهد. رسانه‌های اسرائیل از وجود «تهدید» از ناحیه ایران برای اهداف یهودی در بریتانیا نیز خبر داده بودند.

تام تاگنهات، فرمانده پلیس ضد ترور بریتانیا، دو ماه پیش اعلام کرد که جمهوری اسلامی ایران در ده مورد تلاش برای هدف قرار دادن شهروندان در بریتانیا دخیل بوده است.

کن مک‌کالوم، فرمانده سازمان امنیت داخلی بریتانیا، موسوم به ام‌آی‌فایو، که زیر نظر وزیر کشور فعالیت می‌کند، جمهوری اسلامی ایران را منبع «تهدید مستقیم» برای بریتانیا توصیف کرده است.

به نوشته تایمز اسرائیل، این کشور به بریتانیا در شناسایی منابع تهدید تروریستی، از ناحیه جمهوری اسلامی ایران برای روزنامه‌نگاران ساکن بریتانیا که در رسانه‌های مخالف حکومت ایران کار می‌کنند، کمک کرده است.

جمهوری اسلامی ایران به کشورهای اروپایی نسبت به تروریستی نامیدن سپاه «هشدار» داده است.

چاره دولت رئیسی برای ناهمخوانی در ساعات کار: یکی از والدین «شناور» شود

در پاسخ به انتقادها از ناهماهنگی بین شروع ساعت کار اداری و آغاز کار مدارس برای خانواده‌ها، دولت سیزدهم اعلام کرد که ساعت آغاز به کار یکی از والدین در «تعامل» با دستگاه‌های اجرایی «شناور» می شود.

بر اساس مصوبه هیئت دولت، از آغاز فروردین سال ۱۴۰۲ ساعت کشور تغییر نکرد و ساعت شروع فعالیت مراکز پیش دبستانی و مدارس مقطع ابتدایی ۸ صبح و ساعت کاری کارمندان ادارات ۷ صبح اعلام شده است.

این برنامه‌ریزی به آن معنا است که ادارات والدین قبل از باز شدن مدارس باز می‌شوند و در برنامه والدین شاغل برای رساندن بچه‌ها به مدرسه اخلال ایجاد می‌شود.

پس از اعلام این مصوبه بسیاری از خانواده‌ها به‌ویژه آن‌هایی که پدر و مادر هر دو شاغل هستند از این مصوبه به دلیل مشکلات ناشی از یک ساعت فاصله زمانی ایجادشده انتقاد کردند.

بر اساس تبصره پیشنهادی سازمان اداری و استخدامی کشور مورخ ۲۸ اسفند ۱۴۰۱، دستگاه‌های اجرایی «در تعامل با یکدیگر» مکلف شدند: «با شناور شدن ساعت شروع به کار یکی از والدین موافقت کنند. کارکنان زن سرپرست خانوار که دارای این شرایط باشند هم مشمول همین حکم خواهند بود.»

رئیس سازمان اداری و استخدامی کشور نیز روز پنج‌شنبه، سوم فروردین، اعلام کرد: «تعداد کارکنان دستگاه‌های اجرایی که دارای فرزندان مدرسه‌ای هستند، نسبت به جامعه هدف دانش‌آموزی کشور رقم قابل توجهی نیست. در عین حال در بخشنامه نیز پیش‌بینی شده است که مدارس نیم‌ساعت زودتر از ساعت تعیین‌شده باز شوند تا مشکل والدین این دانش‌آموزان برطرف شود.»

میثم لطیفی در ادامه گفت که در صورت شاغل بودن هر دوی والدین «دستگاه‌های اجرایی موظف به همکاری هستند تا تأخیر اولیه برای والدین در ساعت حضور شناور لحاظ شود، به‌خصوص برای والدینی که کودکان پیش‌دبستانی و دبستانی دارند.»

بر اساس گزارش‌ها نزدیک به ۱۶ میلیون نفر دانش‌آموز و یک میلیون نفر کارمند در بخش آموزش فعال هستند و با توجه به آمار والدین شاغل در بخش‌های دولتی و اداری می‌توان گفت که بسیاری از خانواده‌ها با بازگشایی مدارس پس از تعطیلات نوروز با مشکلات بسیاری روبه‌رو شوند.

دلار آمریکا سال نو را در کانال ۵۱ هزار تومان آغاز کرد

در اولین روز کاری پس از تعطیلات نوروز در ایران، قیمت دلار آمریکا با افزایش در بازار آزاد روز شنبه را بالای ۵۱ هزار تومان آغاز کرد.

دلار آمریکا سال ۱۴۰۱ را با قیمت ۴۹ هزار و ۴۰۰ تومان به پایان برده بود.

بر اساس گزارش وب‌سایت‌های غیررسمی که بهای ارزهای خارجی در ایران را ثبت می‌کنند، نرخ دلار آمریکا در روز شنبه، پنج فروردین، پس از رسیدن به ۵۱ هزار و ۸۵۰ تومان فروکش کرد و در لحظه انتشار این خبر ۵۱ هزار و ۴۰۰ تومان ثبت شده است.

نرخ برابری پوند بریتانیا نیز در همین منابع خبری ۶۲ هزار و ۹۰۰ تومان اعلام شد و هر یورو با قیمت ۵۵ هزار و۴۵۰ تومان معامله شد.

روز شنبه قیمت سکه طلا هم در بازار افزایش داشت.

قیمت هر سکه به ۳۱ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان رسید، و سکه طرح قدیم ۲۹ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان و بهای هر قطعه نیم‌سکه نیز به ۱۹ میلیون و۵۰۰ هزار رسید.

افزایش قیمت ارزهای خارجی در اولین روز کاری سال ۱۴۰۲ در حالی است که دولت ابراهیم رئیسی امیدوار است روند قیمت این ارزها کاهشی شود تا شاید تورم در سال جدید کاهش یابد.

در همین زمینه حسین عبده تبریزی، رئیس اسبق سازمان بورس، روز چهار فروردین گفته است: «متغیر سیاست مهم‌ترین عامل موثر بر قیمت ارز است و با توجه به مبهم بودن روند مذاکرات هسته‌ای، نمی‌توان آینده قیمت دلار را پیش‌بینی کرد، اما می‌توان گفت که روند قیمت دلار در سال جاری افزایشی است اما شدت و ضعف این افزایش، وابسته به مسائل سیاسی و تحریم‌هاست.»

وی افزود: «وضعیت چند سال اخیر باز هم متفاوت‌تر بوده است. از سال ۱۳۹۷ رشد سطح عمومی قیمت‌ها از افزایش نقدینگی بیشتر بوده است. این را می‌توان چنین تعبیر کرد که متغیرهای تعیین‌کننده قیمت ارز حداقل تا حدی از کمیت‌های پولی فراتر رفته است. با توجه به وضعیت روابط خارجی جاری ایران، موقعیت برجام و تحریم‌ها، روشن است که متغیر «سیاست» اکنون تأثیر اصلی را بر قیمت ارز دارد؛ محدود کردن و محروم‌ کردن ایران از دسترسی به ارزی که حاصل صادرات پرمشقت امروز کشور است، در کنار گرایش عمده به خروج سرمایه از کشور، عامل عمده افزایش نرخ ارزاین روزهاست.»

آمار حال‌وش از کشته‌شدگان بلوچ در سال گذشته: ۱۸۲ اعدام و ۲۸۸ کشته با شلیک مأموران

پلاکارد یک معترضِ بلوچ در تظاهرات جمعه‌های اعتراضی

بر اساس گزارش سایت حقوق بشری «حال‌وش» از کشته‌شدگان بلوچ در سال ۱۴۰۱، دست‌کم ۱۸۲ نفر در این سال اعدام شده و ۲۸۸ نیز در پی شلیک مأموران حکومتی جان خود را از دست داده‌اند.

در گزارش این وب‌سایت که اخبار مربوط به سیستان و بلوچستان را پوشش می‌دهد آمده است که از مجموع آمار بلوچ‌هایی که در سال ۱۴۰۱ اعدام شده‌اند، اتهامات ۱۴۸ نفر مربوط به جرائم مواد مخدر، ۲۹ نفر «قصاص نفس» و اتهام پنج نفر نیز سیاسی و امنیتی عنوان شده است.

در قوانین کیفری جمهوری اسلامی ایران، قصاص نفس به معنای مجازات فردی است که مرتکب قتل شده است که در صورت عدم رضایت اولیای دم، اعدام متهم را در پی دارد.

در میان اعدام‌شدگان بلوچ دو نفر در زمان ارتکاب جرم کمتر از ۱۸ سال داشته یعنی «کودک‌مجرم» بوده‌اند. سه زن نیز در فهرست اعدام‌شدگان قرار دارند و دو برادر نیز به دلیل جرائم مواد مخدر به‌ طور همزمان اعدام شده‌اند.

به گزارش حال‌وش بیشتر اعدام‌ بلوچ‌ها در سال ۱۴۰۱ همچون سال‌های پیش از آن به دلیل جرایم مواد مخدر صورت گرفته، این در حالی است که بسیاری از خانواده‌ها و بستگان فرد اعدام‌شده، رأی صادرشده را زیر سوال برده‌اند.

در ادامه این گزارش آمده است که در سال ۱۴۰۱ حداقل ۱۶۷ بلوچ در پی شلیک مأموران حکومتی جان باخته‌اند و با افزودن آمار ۱۲۱ جان‌باخته اعتراضات خونین زاهدان و خاش در ماه مهر، آمار کل در این باره به ۲۸۸ نفر می‌رسد.

در بخش دیگری از گزارش سالانه حال‌وش آمده است که در سال ۱۴۰۱، ۸۲ بلوچ نیز در حین «سوخت‌بری» کشته شده‌اند.

به دلیل تفاوت قیمت فرآورده‌های نفتی همچون گازوئیل، بنزین و نفت سفید در ایران نسبت به کشورهای هم‌مرز در برخی از مناطق ایران از جمله مناطق بلوچ‌نشین کسب و کاری به نام «سوخت‌فروشی» یا «سوخت‌بری» شکل گرفته است.

حکومت، خرید و فروش سوخت خارج از سیستم دولتی را قاچاق می‌داند و با آن برخورد می‌کند. این در حالی است که بر اساس برخی گزارش‌ها بیشترین قاچاق سوخت در مناطق مرزی ایران توسط شرکت‌های نفتی و نهادهای نظامی صورت می‌گیرد.

در زمین لرزه خوی و سلماس ۱۶۵ نفر مصدوم شدند

استاندار آذربایجان غربی روز جمعه چهارم فروردین آمار مصدومان زمین لرزه در شمال این استان را دست‌کم ۱۶۵ نفر اعلام کرد.

زمین لرزه‌ای به بزرگی ۵.۶ درجه بامداد جمعه شمال استان آذربایجان غربی از جمله خوی و سلماس را لرزاند.

محمدصادق معتمدیان، استاندار آذربایجان غربی٬ گفت: از این تعداد ۱۳۹‌ نفر به صورت سرپایی مداوا و ترخیص شدند.

وی اضافه کرد: همچنین ۲۶ نفر نیازمند درمان بیشتر هستند که اقدامات لازم برای آنها در حال انجام است.

مرکز لرزه نگاری کشوری وابسته به دانشگاه تهران ساعت وقوع این زمین‌لرزه را ۶:۴۷ دقیقه و مرکز آن را منطقه یزدگان خوی و در عمق هشت کیلومتری زمین اعلام کرده است.

این زلزله در سایر شهرهای استان از جمله ارومیه و برخی شهرهای استان آذربایجان شرقی نیز احساس شده است.

شهرستان خوی در سال گذشته کانون وقوع چندین زلزله و بیش از ۳۰۰ پس‌لرزه بوده است. در پی وقوع یک زمین‌لرزه به بزرگی ۵.۴ درجه در بامداد ۱۳ مهر در این شهر بیش از ۵۰۰ نفر زخمی شدند.

زمین‌لرزه‌ای به بزرگی ۵.۹ درجه در شامگاه ۸ بهمن نیز دست‌کم ۸۱۶ مصدوم و سه قربانی بر جای گذاشته است.

نوازنده‌ جوان به خاطر حمایت از «دختران اکباتان» به «اعتراف و عذرخواهی اجباری» وادار شد

نغمه مرادآبادی (عکس از آرشیو)

پس از آنکه دختران اکباتان به خاطر رقص در روز جهانی زن «وادار به اعتراف اجباری» شدند، این بار نغمه مرادآبادی، نوازده‌ تار، که در حمایت از این دختران قطعه «آرام باش» را در این شهرک نواخته بود، تحت فشار نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی «وادار به اعتراف و عذرخواهی اجباری» شد.

نغمه مرادآبادی در آخرین روزهای اسفند ماه در شهرک اکباتان اقدام به اجرای آهنگ «آرام باش»، را با تار و درحالی اجرا کرد که از حجاب اجباری سرباز زده بود اما نزدیک به یک هفته بعد در روز جمعه چهارم فروردین ماه نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی او را به «اعتراف و عذرخواهی اجباری» و با «رعایت حجاب اجباری» وادار کردند.

حساب توییتری «شهرک اکباتان» در توییتی در این خصوص نوشت: «متاسفانه جمهوری اسلامی باز هم با گرفتن اعتراف اجباری سعی کرده موج نافرمانی‌های مدنی و حمایت‌ها از دختران اکباتان» را کنترل کند.

این حساب توییتری که رویدادهای شهرک اکباتان را پوشش می‌دهد افزود: «ویدیوی عذرخواهی نغمه مرادآبادی با حجاب اجباری در صفحه‌ اینستاگرامش» منتشر شده است.

پنج دختر جوان روز ۱۷ اسفند، همزمان با روز جهانی زن، در محوطه بلوک ۱۳ شهرک اکباتان تهران، با آهنگ «آرام باش» رما، خواننده اهل نیجریه و سلنا گومز خواننده آمریکایی یک رقص گروهی را اجرا کردند که انتشار ویدیوی آن بازتاب‌های گسترده‌ای داشت.

نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی یک روز بعد، هجدهم اسفند ماه، با مراجعه به بلوک ۱۳ اکباتان و بررسی فیلم‌ دوربین‌های مدار بسته در جستجوی این دختران بودند.

این پنج دختر جوان که در شبکه‌های اجتماعی به «دختران اکباتان» مشهور شدند، پس از احضار اولیه و دریافت تذکر، بار دیگر از سوی قوه قضاییه احضار و پس از «دو روز بازداشت» وادار به اعتراف اجباری در مقابل دوربین شدند.

رسانه‌های حکومتی ویدیوی «عذرخواهی» اجباری آنها را در حالی که حجاب بر سر داشتند، منتشر کردند و حساب توییتری «شهرک اکباتان» از فشار بر مربی رقص «دختران اکباتان» خبر داده بود.

با وجود اقدامات دستگاه‌های امنیتی جمهوری اسلامی در فشار بر «دختران اکباتان»، مربی رقص آنها و اکنون نغمه مرادآبادی، نوازنده تار، که از دختران اکباتان حمایت کرده بود، کاربران شبکه‌های اجتماعی در ایران و خارج از ایران کارزار گسترده‌ای را در حمایت از دختران اکباتان برپا کرده‌‌اند.

در جریان این کارزار، صدها کاربر اینستاگرام و توییتر در شهرهای مختلف ایران و خارج از ایران با اجرای رقص مشابه دختران اکباتان و انتشار ویدیویی آن به اعمال فشار دستگاه‌های امنیتی به دختران اکباتان اعتراض کردند.

همچنین راما خواننده نیجریه‌ای آهنگ «آرام باش» و سلنا گومز٬ بازیگر سرشناس آمریکایی و دیگر خواننده این آهنگ، با انتشار تصویری دختران اکباتان از خواسته‌های این دختران و همه زنان ایران حمایت کرده و شجاعت‌شان را ستودند.

شهرک اکباتان از آغاز اعتراضات سراسری تاکنون از کانون‌های اعتراضات ضد حکومتی در تهران بوده است. نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی از سومین ماه اعتراضات سراسری با بازداشت‌های گسترده و چند مرحله‌ای ساکنان اکباتان، اقدامات گسترده‌ای را برای سرکوب اعتراضات در این شهرک اجرا کردند.

با وجود همه این بازداشت‌ها، و تشدید فضای امنیتی در اکباتان، اعتراضات در این شهرک واقع در غرب تهران به شکل شعارهای شبانه، شعارنویسی، و اقدامات نمادین و هنری همچنان در هفتمین ماه اعتراضات تداوم دارد.

نماینده کنگره آمریکا خواستار اقدامات بازدارنده قوی‌تر در مقابل ایران شد

مایکل مک‌کال٬ رئیس کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان ایالات متحده

به دنبال حمله پهپادی و راکتی نیروهای وابسته به سپاه در سوریه به مواضع نیروهای آمریکایی، رئیس کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان ایالات متحده روز جمعه بر لزوم اقدامات بازدارنده قدرتمندتر آمریکا در مقابل جمهوری اسلامی تاکید کرد.

مایکل مک‌کال، نماینده جمهوری‌خواه، در بیانیه‌ای تصریح کرد، پیش از این حمله تازه، نیروهای نیابتی ایران از ابتدای سال ۲۰۲۱ تاکنون ۷۸ بار به نیروهای آمریکایی در سوریه حمله کردند، اما دولت جو بایدن تنها سه بار پاسخ داد.

رئیس کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان ایالات متحده ضمن ابراز همدردی با خانواده پیمانکار آمریکایی که در حمله پهپادی روز گذشته در سوریه کشته شد، گفت: «من حمله پهپادی به نیروهای آمریکایی‌ها در شمال شرق سوریه را به شدت محکوم می‌کنم.»

مایکل مک‌کال اضافه کرد: «(سیاست) بازدارندگی ما در برابر ایران ناکارآمد است، حتی در شرایطی که ایران تنها چند ماه از دستیابی به سلاح هسته‌ای فاصله دارد. ما باید بازدارندگی خود را علیه ایران احیا کنیم وگرنه شاهد عواقب ویرانگر بیشتری خواهیم بود.»

وزارت دفاع آمریکا روزگذشته اعلام کرد در حمله یک پهپاد «با سرمنشاء ایرانی» به مواضع نظامیان ایالات متحده در سوریه٬ یک پیمانکار آمریکایی کشته و پنج نیرو و یک پیمانکار دیگر مجروح شدند.

آمریکا در واکنش، مواضع نیروهای وابسته به سپاه پاسداران در سوریه را هدف قرار داد. در همین زمینه گروه ناظر حقوق بشر سوریه که در بریتانیا مستقر است، گزارش داده است که در حملات آمریکا، دستکم ۱۴ شبه‌نظامی مورد حمایت ایران کشته شده‌اند.

وزارت دفاع آمریکا همچنین می‌گوید روز جمعه دستکم ۱۰ راکت به یک پایگاه نیروهای آمریکایی در نزدیکی دیرالزور شلیک شد، ولی این حملات تلفات و خساراتی برجای نگذاشته است.

هشدار صلیب سرخ در مورد وضعیت وخیم هزاران غیرنظامی ساکن باخموت

نمایی از شهر باخموت زیر بمباران ارتش روسیه

کمیته بین‌المللی صلیب سرخ روز جمعه چهارم فروردین هشدار داد، وضعیت زندگی حدود ده هزار اوکراینی که اکثر آنها سالخورده و دارای معلولیت هستند در داخل و اطراف شهر باخموت که در محاصره ارتش روسیه قرار دارد، بسیار وخیم است.

حملات پیاپی نیروهای روسیه برای تصرف باخموت از چهار ماه پیش آغاز شده و کارشناسان، جنگ در اين جبهه را خونین‌ترین نبرد پیاده نظام از زمان پایان جنگ جهانی دوم تاکنون در اروپا توصیف کرده‌اند.

اومار خان، مسئول کمک رسانی کمیته بین‌المللی صلیب سرخ به ساکنان شهر باخموت گفت براساس ارزیابی‌های این کمیته هنوز چندین هزار غیرنظامی در این شهر زندگی می‌کنند.

او در تماسی ویدئویی از شهر دنیپرو در اوکراین به خبرنگاران گفت:«غیرنظامیانی که در این شهر گرفتار شده‌اند در شرایط بسیار وخیمی زندگی می‌کنند و به دلیل گلوله‌باران شدید و مداوم تقریبا تمامی ساعات روز را در پناهگاه‌های زیرزمینی به سرمی‌برند. این جمعیت به سرحد مقاومت برای ادامه بقا رسیده‌اند.»

از زمان شروع تهاجم نظامی روسیه به اوکراین هزاران غیرنظامی اوکراینی و ده‌ها هزار سرباز هر دو طرف کشته و یا زخمی شده اند.

اومارخان گفت ابعاد ویرانی شهر باخموت تکان‌دهنده است. او افزود: «تمامی و یا اکثر ساختمان‌های مسکونی باخموت ویران شده یا به شدت آسیب دیده‌اند. در شرایطی که هر لحظه امکان گلوله باران و انفجار گلوله‌های توپ و خمپاره وجود دارد غیرنظامیانی که در باخموت باقی مانده‌اند برای بقا به غیر از زندگی دائمی در پناهگاه‌ها راه ديگری ندارند.»

با استفاده از گزارش خبرگزاری رویترز؛ ش.ر/س.ن

بیشتر

XS
SM
MD
LG