تهاجم روسیه به اوکراین
حمله به خاک اوکراین، روز ۳۰؛ سه اجلاس همزمان در اروپا در روز پنجشنبه

سیامین روز از حمله روسیه به خاک اوکراین شاهد سه اجلاس همزمان در خاک اروپا خواهد بود: ناتو، گروه هفت و اتحادیه اروپا، هر سه با حضور جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا.
در همین حال بندر بِردیانسک در جنوب شرقی اوکراین و ۷۵ کیلومتری شهر تحت محاصره ماریوپل در آتش میسوزد.
قرار است رئیس جمهور آمریکا به همراه سران دیگر کشورهای غربی در سه اجلاس روز پنجشنبه به ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، در مورد هزینههای «خانمانبرانداز» این تهاجم برای کشورش هشدار بدهند.
همچنین انتظار میرود که اعضای سازمان ناتو روز پنجشنبه بر سر مجموعهای ویژه از کمکها به اوکراین در صورت حمله شیمیایی، بیولوژیکی یا اتمی روسیه به توافق برسند.
همزمان ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین، با استقبال از این سه اجلاس ابراز امیدواری کرده است که «گامهایی معنادار» برداشته شود.
آقای زلنسکی همچنین چنین نظر داده است که این گردهمآییها آشکار خواهد کرد که «دوست ما کیست، شریک ما کیست، و چه کسی برای پول به ما خیانت خواهد کرد».
ولودیمیر زلنسکی همچنین خواستار برگزاری تجمعهایی در سراسر جهان در اعتراض به تهاجم روسیه به خاک اوکراین شده است.
همزمان در خاک اوکراین گزارشهای مقامات محلی حکایت از آن دارد که ارتش روسیه مردم شهر تحت محاصره چِرنیهیف را به گروگان گرفتهاند. در این شهر که هماکنون ۱۵۰ هزار نفر در آن گیر افتادهاند آب آشامیدنی «جیرهبندی شده است».
اما در آمریکا چهارشنبه شب روزنامه نیویورک تایمز گزارش داد که دولت این کشور «بی سروصدا» تیمی از مقامات امنیت ملی تشکیل داده تا تصمیم بگیرند که در صورت حمله شیمیایی یا اتمی از طرف روسیه، آمریکا و متحدانش باید چگونه پاسخ دهند.
مهمترین خبرهای ایران و جهان
جنگ اوکراین؛ از جدال کیسینجر و زلنسکی تا ملاحظات بایدن

مجمع جهانی اقتصاد در داووس سوئیس که از روز ۲۲ مه (اول خرداد) به مدت چهار روز جریان داشت، به طور طبیعی زیر سایه سنگین جنگ اوکراین بود و بسیاری از مباحث آن کم یا بیش به همین جنگ مربوط میشدند.
از بحث شناورتر و لزرانتر شدن نظم جهانی شکلگرفته پس از جنگ جهانی دوم تا بحث خوب و بد ارتباط اقتصادی و انرژیایی تا حد وابستگی، میان غرب با کشورهایی مانند روسیه و چین، تا بحران مواد غذایی و بروز گرسنگی بیشتر در جهان و بروز موجی کمسابقه از پناهجویی، تا چند و چون کمک نظامی به اوکراین به گونهای که ناتو و غرب مستقیماً به طرف جنگ بدل نشوند، تا تدقیق این که راهبرد در این جنگ چه باید باشد و ...
سخنرانی ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین در مراسم افتتاحیه مجمع هم نمود پررنگ دیگری از محوریت بحث جنگ روسیه علیه اوکراین در این مجمع بود.
در همان روز اول اجلاس مجمع هنری کیسینجر، سیاستمدار کهنهکار آمریکا و از نظریهپردازان امنیت و استراتژی ملی این کشور که به رغم ۹۹ سالگی همچنان در طرح ایده و نظر در این زمینهها فعال است، یکی از طرفهای بحث و گفتوگو بود. او به صراحت این نظر را مطرح کرد که اوکراین باید برای پایان دادن به درگیریها در این کشور، بخشهایی از خاک خود را به روسیه واگذار کند.
کسینجر که از دیرباز در چارچوب «رویکردهای رئالپلیتک» خود دستیابی و حفظ صلح و امنیت در اروپا را بدون «توازن میان قدرتهای این قاره» غیرممکن دانسته، این بار نیز با هشدار در این رابطه که غرب نباید به دنبال این باشد که «در جنگ اوکراین روسیه را متحمل شکستی شرمآور کند» گفت که چنین شکستی میتواند موجب وخیم تر شدن ثبات بلندمدت در اروپا شود و بیش از پیش روسیه را به چین که هماورد اصلی آمریکا و اروپا تلقی میشود نزدیک کند.
او یادآور شد که «اوکراین بهتر است به جای اینکه خودش را تبدیل به مرز اروپا با روسیه کند یک کشور حائل بیطرف باشد... روسیه به مدت ۴۰۰ سال بخش مهمی از اروپا و ضامن ساختار موازنه قدرت اروپا در مواقع حساس بوده است. رهبران اروپایی نباید روابط بلندمدت را از دست بدهند و نباید روسیه را به سمت اتحاد دائمی با چین سوق دهند».
سخنرانی بحثانگیز کیسینجر سه روز پس از انتشار مقالهای در نیویورک تایمز (جمعه ۲۰ مه) صورت گرفت که در محتوا ولو با صراحت کمتر، کم و بیش در راستای نقطهنظرات کیسینجر بود.
نیویورک تایمز، روزنامهای که از عمدهترین نشریات لیبرال جهان به شمار میرود و حوزه نفوذ و تأثیرش ورای مرزهای آمریکاست، در این سرمقاله خود که با امضای هیئت تحریریه منتشر کرد نسبت به تداوم جنگ در اوکراین ابراز نگرانی کرده و از دولت بایدن میخواهد که درباره اهداف کمک به اوکراین در این جنگ به چند سؤال معین پاسخ دهد.
مقالهای با بازتاب بینالمللی
اهمیت این مقاله به خصوص از این بابت است که امضای هیئت تحریریه معمولاً به معنای همراهی بخشی از الیت سیاسی و اقتصادی و اجتماعی ایالات متحده به خصوص در میان دمکراتها و پایگاه اجتماعی آنها با این مواضع است. بلافاصله پس از انتشار این مقاله در نشریات و در محافل سیاسی اروپا هم پرسش و اما و اگر صریحتر در باره راهبرد جنگ در اوکراین و کمکهایی که کشورهای غربی به اوکراین میکنند ابعادی تازه یافت و با سخنرانی کیسینجر در داووس به اوج رفت.
در مقاله نیویورک تایمز آمده است که دولت بایدن باید در گفتوگو با رهبری اوکراین مرزها و محدودیتها و ریسکهای حمایت بیچشمانداز غرب از اوکراین را به بحث بگذارد: «این در خدمت منافع و مصالح آمریکا نیست که در جنگی طولانی و پرهزینه درگیر شود... حتی اگر یک صلح مبتنی بر مذاکره احتمالاً نیازمند اتخاذ تصمیمات دشوار توسط اوکراین باشد. تشخیص اهداف و استراتژی ایالات متحده در این جنگ دشوارتر شده، زیرا به نظر میرسد پارامترهای ماموریت تغییر کرده است».
نویسندگان مقاله میگویند که این درست است که رنج و محنت و آوارگی اوکراینیها احساسات و همبستگی مردم آمریکا را به جوش آورده است، ولی حمایت این مردم برای جنگی که بسیار دورتر از مرزهای آمریکا در جریان است، همیشگی نخواهد بود، و مسائلی مانند تورم مشکلی بزرگتر از جنگ اوکراین برای آمریکاییها هستند و ادامه جنگ با اثراتی منفی که بازارهای غذا و انرژی دنیا میگذارد احتمالاً این تورم را فزونتر خواهد کرد.
نیویورک تایمز همچنین هشدار میدهد که کوبیدن بر طبل پیروزی و نیز این تصور که اوکراین با کمک وسیع آمریکا و اروپا قادر میشود روسیه را به موقعیت قبل از تجاوز به اوکراین عقب براند، اقدامات و فرضهایی خطرناک هستند: «پیروزی نظامی اوکراین بر روسیه به گونهای که موقعیت سال ۲۰۱۴ را احیا کند و روسیه را از کریمه و کل منطقه دونباس عقب براند، تصوری غیر واقعی است... روسیه هر چقدر هم که آسیب دیده باشد و ناشیانه و غیرحرفهای عمل کرده باشد باز هم در شرایطی هست که ویرانیهای بزرگتری را به اوکراین تحمیل کند، و نیز یک قدرت بزرگ اتمی است با دیکتاتوری عصبانی و غیرقابل محاسبه...»
ملاحظات و درنگهایی نه چندان غیرمهم
پنج روز بعد از انتشار مقاله نیویورک تایمز که در سطح بینالمللی هم اعتنای زیاد برانگیخت، واشینگتن پست نیز در مقالهای به قلم مفسر خود، کاترین وندن هوول، که سردبیر مجله «نیشن» هم است، از نبود «یک بحث جدی درباره چشماندازهای متفاوت برای جنگ اوکراین و تمرکز صرف بر پیروزی نظامی در این جنگ» لب به انتقاد گشود و این نقد را مطرح کرد که منافع آمریکا ایجاب نمیکند که نوعی «منطقه پرواز ممنوع ذهنی و فکری» در باره ابعاد جنگ اوکراین بر رسانهها و افکار عمومی حاکم باشد.
همزمانی تمرکز نیویورک تایمز و کیسینجر و واشینگتنپست و نیز سایر محافل سیاسی و رسانهای آمریکا و اروپا بر بحث مربوط به خطرناکبودن ابهام یا «بلندپروازانهبودن» راهبرد جنگ اوکراین یا اثراتی مخرب و منفی که تشدید یا طولانیشدن جنگ برای امنیت و اقتصاد جهان میتواند داشته باشد لزوماً با هماهنگی نیست، ولی از ملاحظات کم و بیش مشترکی آب میخورد.
از همان ابتدای جنگ این بحث در برخی از محافل سیاسی و امنیتی دو سوی اقیانوس مطرح بوده که جنگ کنونی در اوکراین شباهتی به جنگ در عراق و افغانستان و لیبی ندارد و قدرت اتمی روسیه وضعیت را حساستر از آن میکند که غرب در میزان دخالت خود در این جنگ جانب احتیاط را رها کند، به خصوص که کرملین این تهدید را مطرح کرده که در مرحلهای از تشدید احتمالی و سنگین جنگ از کاربرد سلاحهای تاکتیکی اتمی هم ابایی نخواهد داشت.
در ارزیابیهای کیسینجر و نیویورک تایمز و واشینگتنپست، این نکته نیز احتمالاً بیتأثیر نبوده که روسیه در تجاوز به اوکراین به رغم شکستهایش در اطراف کییف، و به هم ریختن و تعویق برنامههای جنگیاش، همچنان در جنوب و شرق اوکراین به تهاجم خود ادامه میدهد و پس از تصرف ماریوپل در حال سمتگیری به سوی بخشهای دیگری در منطقه دونباس و خارج از آن است، و همه اینها میتواند تداوم جنگی خونین و پرهزینه و طولانی را رقم بزند.
همچنین گرچه تحریمهای اروپا و آمریکا علیه روسیه و الیگارشهای روس ضربات سختی به اقتصاد این کشور وارد کردهاند، ولی عدم همراهی بخشهایی مهم از جهان (شامل هند و چین و بخشهای عمده آسیا و آفریقا و آمریکای جنوبی) با این تحریمها و عدم تأثیر آنی و محسوس آنها بر تحرکات ماشین جنگی روسیه و سوق کرملین به توقف جنگ نیز، جنبه دیگر واقعیت است.
از همین رو این بحث همچنان داغ است که آیا تشدید بیشتر تحریمها به نتیجه مطلوب خواهد انجامید یا بالعکس، شکاف و عدم هماهنگی در جبهه غرب را تشدید خواهد کرد و ضرر و زیان بیشتری را به خود اقتصاد غرب و وجهه سیاسی آن وارد خواهد نمود. تعلل و تأخیر جاری اروپا بر سر تصویب بسته ششم تحریمها، شامل تحریم نفتی روسیه، در رابطه با همین اختلافات قابل درک و دریافت است.
در زمینه ارسال سلاح سنگین برای اوکراین که شاید چرخشی جدی و نسبتاً فوری را در روند جنگ به سود اوکراین رقم بزند هم، ملاحظهکاران و اما و اگرکنندکان کم نیستند. گرچه ارسال این سلاحها کم و بیش در جریان است، ولی همچنان این بحث مطرح است که روسیه با اشراف ماهوارهای و پهپادی و تجسسی خود میتواند دائما مسیر ارسال تسلیحات و محلهای انبار و توزیع آنها را مورد حمله قرار دهد و حتی اگر سلاحها هم در وجه عمده به دست نیروهای اوکراینی برسند، بعید است که برتری و فرادستی قوای روسیه را تغییر اساسی بدهند.
عدم آشنایی نیروهای مسلح اوکراین با سلاحهای سنگین و پیشرفته غربی و زمانبربودن آموزش آنها نیز مشکل کوچکی تلقی نیست. رفتن مشاوران و مستشاران نظامی به درون اوکراین هم چه در رابطه با این آموزشها و چه در ارتباط با تعمیر تجهیزات ارسالی نیز اگر بیش از پیش شدت بگیرد، میتواند از سوی کرملین به دخالت مستقیم غرب در جنگ تلقی شود. در این بحثها نگرانی در مورد به غنیمتگرفته شدن تجهیزات و تسلیحات غربی توسط روسها و دستیابی بیشتر کرملین بر فناوریهای پیشرفته غربی هم محلی از اعراب داشته است.
این نگرانی هم حالا کم و بیش در حال افزایش است که با محوریتداشتن مطلق پیروزی نظامی بدون آن که تعریف معینی از این پیروزی وجود داشته باشد و به تبع آن، نبود تمایل برای به جریان انداختن روندهای دیپلماتیک همه و همه ممکن است جنگ را چنان طولانی کنند که حساسیت افکار عمومی و آمادگی جوامع غربی برای همبستگی و کمکرسانی به اوکراین و تحمل فشارهای اقتصادی ناشی از جنگ که بر بازار انرژی و مواد غذایی تاثیر محسوسی داشته کمتر و کمتر شود.
بیم آن میرود که در چنین شرایطی رقم خوردن یک چرخش در میدان جنگ هم نه با تحریمها و نه با ارسال سلاحهای سنگین واقعیت نیابد و این جنگ به جنگی فرسایشی در درون خاک اروپا، با همه تأثیرات منفیاش برای امنیت و اقتصاد قاره و جهان، بدل شود.
تضعیف حداکثری روسیه یا عدم پیروزی روسیه؟
جنبه دیگر ماجرا این است که در دو سوی اقیانوس در مورد راهبرد در جنگ اوکراین تعریف و همپوشی معینی وجود ندارد. در خود اروپا میان شرق و غرب قاره بر سر راهبرد جنگ لزوماً اشتراک نظر نیست. بخشی از شرق اروپا به راهبرد نسبتاً مبهمی که برلین و پاریس تعریف میکنند (اوکراین نباید در این جنگ ببازد و روسیه نباید پیروز شود) با بدبینی نگاه میکند و بیشتر با تعاریف رسمی آمریکا از اهداف کمک به اوکراین در جنگ جاری همراه است.
در این تعاریف هم که ابهام از مشخصههای آنهاست، این شعار نسبتاً تاکتیکی مطرح میشود که نباید به روسیه اجازه داد که در این جنگ در موقعیتی قرار گیرد که صلح مورد نظر خودش را در مذاکراهای که بالاخره به جریان خواهد افتاد، به اوکراین تحمیل کند.
واشینگتن اما اهداف دیگری هم برای این جنگ تعریف میکند که ابعاد استراتژیک دارند، اهدافی که بر زبان وزرای خارجه و دفاع این کشور جاری شده و بریتانیا هم با آن همراهی میکند: «روسیه باید در این جنگ چنان تضعیف شود که دیگر هرگز قادر نباشد دست به اقدامی مشابه بزند».
طبیعی است که «ضعفی» که قرار است از رهگذر این جنگ به روسیه عارض شود، با هدف اصلی استراتژی امنیت ملی آمریکا یعنی مهار چین و عدم اجازه به آن به فرا روییدن به قدرتی همسطح یا فراتر نیز سازگار است، چرا که پکن دیگر نه روسیه کنونی که روسیهای بسی ضعیفتر را در گستره بینالمللی به عنوان متحد خود خواهد داشت، و قدرت مانورش در عرصههای مختلف به تبع، محدودتر خواهد بود.
البته این که «تضعیف حداکثری روسیه» از رهگذر جنگ جاری به طور دقیق تعریف شود، کرملین «زخمخورده» را به اقدامات جنونآمیز سوق ندهد و دستیابی به هدف این چنان ابعاد و درازایی به جنگ ندهد که زیرساختها و اقتصاد اوکراین را به مرز نابودی کامل بکشاند، نیز در این بحثها کم و بیش مورد اشاره است.
گرچه دولت جو بایدن همان روز انتشار مقاله نیویورک تایمز، تصادفاً یا متأثر از بحثهای مشابه، جان کربی، سخنگوی پنتاگون را به عنوان «هماهنگکننده ارتباطات استراتژیک» در شورای امنیت ملی منصوب کرد تا از «سیاست نظامی و دفاعی آمریکا» تبیینی دقیقتر به دست دهد، ولی به نظر نمیرسد که در کنه سیاست مبتنی بر «تضعیف حداکثری روسیه» تغییری ایجاد شده باشد، یا نقطهنظرات کیسینجر یا آنچه در نیویورک تایمز بازتاب یافته راهنمای سیاست واشینگتن شود.
به رغم نامساعد بودن ارقام و آمارهای اقتصادی در آمریکا که با جنگ اوکراین هم بیارتباط نیست و به رغم کاهش فاحش محبوبیت رئیسجمهور هرگونه تغییر در سیاست کنونی نسبت به جنگ که نوعی مماشات و انعطاف در قبال روسیه از آن تعبیر شود، میتواند به تضعیف بیشتر مواضع و آرای حزب دمکرات در انتخابات میان دورهای کنگره بیانجامد.
به سختی میتوان گفت که در صورت ادامه جنگ تا ماه نوامبر هدف تعیینشده در جنگ حاصل شود. همچنین این پرسش که عدم دستیابی به این هدف چه تغییری در سیاست دولت بایدن بعد از انتخابات خواهد داد نیز فعلاً پاسخ روشن ندارد.
زلنسکی و ملاحظات و قرینهسازیها
دولت زلنسکی هم در شرایط کنونی که مایههایی از غرور و میل به تداوم شکست روسیه در اطراف کییف، یا مقاومت قابل اعتنا در مناطق شرقی و جنوبی را در کارنامه دارد و در حالی که متأثر از معادلات این جنگ، نفوذ ملیگرایان و ناسیونالیستهای بعضاً افراطی فزونتر شده، برایش آسان نیست که با چرخش ملموس به سوی تمکین از مطالبات روسیه، بحرانی درونحکومتی را رقم بزند و موقعیت خود را به خطر بیاندازد.
شاید محتمل نباشد که موضع قاطع و سرسختانه دولت کییف تحت تأثیر فشار سنگین در جبهههای شرقی و جنوبی و تداوم تهاجم ویرانگر نیروهای روسیه، با مشکل مواجه شود، چرا که پارامتری مهمتر، یعنی تداوم سیاست کنونی آمریکا و حمایت همهجانبه مالی و تسلیحاتی از کییف برای تحقق هدف «تضعیف حداکثری روسیه»، بر تصمیمگیری کییف راجع به روندهای جنگ اثرگذار است.
شاید از همین روست که زلنسکی این روزها در پیامهای ویدئویی خود دائم به کسان و محافلی که خواهان «انعطاف» در برابر روسیه هستند میتازد و دستکم تا عقبنشینی روسیه به مواضع قبل از جنگ، به جریان افتادن دیپلماسی را منتفی میداند.
او در پیام ویدئویی روزانه خود در روز پنجشنبه، پنجم خرداد (۲۶مه) آشکارا به کیسینجر تاخت و گفت که «به نظر میرسد تقویم آقای کیسینجر سال ۲۰۲۲ نیست، بلکه روی سال ۱۹۳۸متوقف شده و او فکر میکرد با مخاطبان خود در مونیخ و نه در داووس سخن میگوید».
زلنسکی ایده کیسینجر برای مذاکره با روسیه را توصیه به مماشاتی به سبک و سیاق سال ۱۹۳۸ دانست و آن را محکوم کرد. او گفت: «امسال در داووس شنیده شد علیرغم اصابت هزاران موشک روسی به اوکراین و با وجود کشته شدن دهها هزار اوکراینی و با وجود بوچا و ماریوپل و اردوگاه های فیلتراسیون ساخته شده توسط روسیه که در آنجا شکنجه، تجاوز و تحقیر میکنند، فردی مانند آقای کیسینجر از گذشته دور بیرون آمده و میگوید یک تکه از اوکراین باید به روسیه داده شود».
سال ۱۹۳۸ توافقی میان بریتانیا و فرانسه و ایتالیا و آلمان در مونیخ امضا شد که در آن به رژیم هیتلری «حق» داده شد که بخشی از چکسلواکی را در اشغال خود بگیرد تا از تلاش برای تصرف مناطقی بیشتر در این کشور و شرق اروپا منصرف شود. این توافق که مانع جنگافروزی و جنگ تجاوزگرانه هیتلر نشد به عنوان یکی از «نمادهای مماشات فاجعهبار و عدم قاطعیت و سرسختی در برابر تهدیدات و خطراتی که صلح و امنیت جهانی را تهدید میکنند» شناخته میشود.
این که آیا رژیم روسیه با رژیم هیتلری قابل قیاس است و این که توصیه کیسینجر یا نکات مطرح در مقاله نیویورک تایمز قرینهای از سیاستهای سال ۱۹۳۸ است و این که نهایتاً در مجادله بر سر روندها و راهبردها در جنگ جاری کدام طرف واقعبینتر است، سؤالهایی است که پاسخ به آنها به پارامترهای متعددی وابسته است.
این پارامترها نه تنها وضعیت میدانی جنگ و تأثیر تحریمها بر روسیه، و پیامدهای آتی اختلالاتی ناشی از جنگ بر اقتصاد جهان و کشورهای غربی، و ابعاد و مدت زمانی که جنگ ادامه خواهد یافت، را شامل میشوند، بلکه تداوم انسجام کشورهای غربی در ادامه جنگ و نهایتاً انتخابات کنگره در ماه نوامبر بر آنها اثرگذار است.
برای رسیدن به تصویری روشن از همه این پارامترها باید منتظر گذشت زمان ماند، با همه آسیبها و فجایعی که متأسفانه هر روز ادامه این جنگ به بار میآورد.
نظرات طرح شده در این یادداشت، الزاماً بازتاب دیدگاه رادیوفردا نیست.
گفتوگوی پوتین، مکرون و شولتس درباره صادرات غلات اوکراین

ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه، روز شنبه به رهبران فرانسه و آلمان گفت، مسکو به دنبال راههایی برای صادرات محمولههای غلاتی است که در بنادر اوکراین ماندهاند، اما در ازای آن خواستار لغو تحریمهای غرب است.
رهبر روسیه همچنین به امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه، و اولاف شولتس، صدراعظم آلمان، نسبت به ارسال سلاح به اوکراین هشدار داد و گفت که این اقدام میتواند شرایط اوکراین را متزلزلتر سازد.
دفتر صدراعظم آلمان اعلام کرده که این گفتوگو هشتاد دقیقه به طول انجامیده است.
پوتین در این مکالمه اظهار داشت، پیچیدگیهای صادرات غلات به بازارهای جهانی در نتیجه «سیاستهای اشتباه اقتصادی و مالی کشورهای غربی» است.
بر اساس اطلاعیه کرملین، آقای پوتین به مکرون و شولتس گفت: «روسیه آماده کمک به پیدا کردن راهحلهایی برای صادرات بدون مانع غلات است، از جمله صادرات گندم اوکراین از بنادر دریای سیاه.»
وی افزود: «افزایش صادرات کود و محصولات کشاورزی روسیه در عین حال به کاهش تنشها در بازار جهانی غذا کمک میکند که البته لازمه آن رفع تحریمهای مربوطه است.»
دفتر رئیس جمهوری فرانسه نیز اعلام کرد که آقای مکرون و آقای شولتس به نوبه خود از روسیه خواستهاند با رفع محاصره بندر اودسا در اوکراین اجازه صادرات غلات را بدهد.
اطلاعیه این نهاد میافزاید، دو رهبر به «وعده رئیس جمهوری روسیه برای تضمین دسترسی کشتیها به بندر اودسا برای صادرات غلات توجه دارند».
غرب پوتین را متهم کرده که از گرسنگی به عنوان سلاحی در حمله نظامی مسکو به اوکراین استفاده میکند. روسیه و اوکراین ۳۰ درصد گندم جهان را تامین میکنند.
نهادهای کارشناسی اتحادیه اروپا و دولت آلمان در روزهای اخیر گفتهاند که روسیه از صادرات غله اوکراین که مقصد اصلی آن آسیا و شمال آفریقاست جلوگیری میکند و این باعث افزایش شدید بهای مواد غذایی شده است.
بر اساس برآوردهای برنامه جهانی غذا در اوایل سال ۲۰۲۲ حدود ۲۷۶ میلیون نفر از مردم جهان از کمبود شدید مواد غذایی رنج میبرند و اگر جنگ اوکراین ادامه پیدا کند حداقل ۴۷ میلیون نفر دیگر به این رقم افزوده میشود.
با استفاده از گزارشهای خبرگزاری فرانسه و رادیو فردا؛ س.ن
آمریکا در حال بررسی ارسال سامانههای راکتی دوربرد به اوکراین است

شبکه خبری سیانان به نقل از مقامهای آمریکایی که نامشان فاش نشده، گزارش داد که دولت جو بایدن در آستانه تایید ارسال سامانههای موشکی پرتاب چندگانه به اوکراین است؛ فناوری نظامی پیشرفتهای که ظرفیتهای ارتش اوکراین برای مقابله با تهاجم روسیه را به شدت افزایش میدهد.
فناوری سامانه راکتانداز چندگانه و مدل سبک وزنتر آن موسوم به «راکتانداز توپخانهای با تحرک بالا» و یا به اختصار «هیمارس»، قادر به پرتاب راکتها تا مسافت ۳۰۰ کیلومتری است.
به گزارش سیانان، این سامانهها در صدر فهرست تسلیحات درخواستی اوکراین قرار دارند، چرا که در حال حاضر، درگیریها در نواحی گستردهای از شرق این کشور متمرکز شدهاند.
در همین حال، خبرگزاری رویترز به نقل از دیپلماتها و مقامهای آمریکایی گزارش داد که واشینگتن به کییف در مورد خطر تشدید درگیریها در صورت حمله به عمق خاک روسیه هشدار داده است.
دمیترو کولبا، وزیر خارجه اوکراین، میگوید که شرایط نظامی در شرق اوکراین به مراتب بدتر از آن چیزی است که بیان میشود و کشور هماکنون نیازمند جنگافزار سنگین برای مقابله موثر با حملات ارتش روسیه است.
همزمان با تلاش آمریکا و متحدانش برای ارسال جنگافزار پیشرفتهتر به اوکراین، وزیر خارجه روسیه به غرب در مورد تامین سلاح و تجهیز نظامی اوکراین هشدار داد.
خبرگزاری روسی تاس از قول سرگئی لاوروف نوشت که کمکهای تسلیحاتی و نظامی غرب به اوکراین امکان میدهد تا قلمرو روسیه را هدف قرار دهد و این «گامی خطرناک و توجیهناپذیر به سوی تشدید تنشها» است.
همزمان با بالا گرفتن اختلافها میان دولتهای غربی و مسکو و همچنین افزایش حملات روسیه به شرق اوکراین، شهردار سورودونتسک در منطقه دونباس گفت که تهاجم نیروهای روسی به این شهر تاکنون دستکم یکهزار و ۵۰۰ تن کشته بر جای گذاشته و حدود ۶۰ درصد از ساختمانهای مسکونی آن نیز به کلی ویران شدهاند.
کمبود تجهیزات رزمی روسیه برای تصرف سورودونتسک
وزارت دفاع بریتانیا روز جمعه در تازهترین گزارش اطلاعاتی خود اعلام کرد که نیروهای زمینی ارتش روسیه به تلاش خود برای محاصره شهرهای سورودونتسک و لیسیچانسک ادامه میدهند و اخیرا چندین روستا در شمال غرب پوپاسنا را نیز تصرف کردهاند.
بنا بر اعلام این وزارتخانه، همچنین روسیه در روزهای اخیر احتمالا تانکهای تی-۶۲ خود را که قدمتی ۵۰ ساله دارند، به حوزه استحفاظی «نیروهای گروهبندی جنوب» منتقل کرده است که ماموریت اشغال مناطق جنوبی اوکراین را بر عهده دارند.
این گزارش میافزاید: «تقریبا تردیدی نیست که تانکهای تی-۶۲ در برابر سلاحهای ضد تانک آسیبپذیر خواهند بود و حضور آنها در میدان نبرد، کمبود تجهیزات مدرن و آماده نبرد روسیه را برجسته میکند.»
گزارشها در روز جمعه همچنین حاکی است که جداییطلبان هوادار روسیه در جمهوری خودخوانده دونتسک گفتهاند کنترل کامل شهر کوچک اما راهبردی «لیمان» در شرق اوکراین را به دست گرفتهاند.
از سوی دیگر، مقامهای اوکراینی میگویند که بمباران نیروهای روسی در خارکیف تا کنون به کشته شدن دستکم هفت غیرنظامی و مجروح شدن ۱۷ نفر منجر شده است.
گزارشهای دو طرف بهطور مستقل قابل تایید نیست.
در حالیکه جنگ در اوکراین وارد نود و سومین روز خود شده، ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری این کشور، همزمان هشدار داد که باید از قحطی گسترده مواد غذایی در جهان جلوگیری کرد.
او روسیه را متهم کرد که از بحران کمبود مواد غذایی در جهان به عنوان «حربه» در مذاکرات با غرب بر سر لغو تحریمهای اعمال شده در پی تهاجم به اوکراین بهره میبرد.
با استفاده از گزارشهای خبری سیانان، رویترز و گزارشهای پیشین رادیو فردا/ آ.ت./ پ.پ.
نیروهای روسیه به بزرگراه مهمی که به شهرهای ناحیه دونباس منتهی میشود رسیدهاند

یک مقام اوکراینی روز پنجشنبه پنجم خرداد گفت ارتش روسیه به محاصره نیروهای اوکراینی در جبهه شرقی نزدیک شده و برای مدت کوتاهی در مسیر آخرین بزرگراه که به شهرهای ناحیه دونباس ختم میشود چند نقطه را تصرف کردند ولی این تهاجم روسیه دفع شده است.
فرماندار ایالت لوهانتسک اذعان کرد که نیروهای اوکراینی در حال عقبنشینی هستند ولی تاکید کرد تنها بزرگراهی که از رودخانه دونتسک عبور میکند و به شهرهای سیورودونتسک و لیسیچانسک منتهی میشود هنوز به تصرف روسیه درنیامده است.
روسیه در روزهای اخیر حملات خود به این مناطق را تشدید کرده است و با پیشروی در سه جبهه قصد دارد واحدهای ارتش اوکراین را محاصره کند. در صورت سقوط شهرهای سیورودونتسک و لیسیچانسک، کل ایالت لوهانتسک به تصرف روسیه در میآید که یکی از اهداف مهم تهاجم نظامی مسکو در شرق اوکراین است.
فرماندار لوهانتسک در پیامی در شبکههای اجتماعی نوشت: «حدود ۵۰ سرباز» روسیه به بزرگراهی رسیدند که لیسیچانسک را به شهر باخموت که در کنترل اوکراین است وصل میکند و برای مدت کوتاهی با احداث یک پست بازرسی توانستند در این نقطه مستقر شوند ولی مواضع آنها در هم کوبیده شد و مجبور به عقبنشینی شدند.
او افزوده است: «از اولین روز تهاجم تمامی قلمرو ایالت و مواضع نیروهای اوکراینی زیر حملات شدید توپخانه بوده است. بسیاری از سنگرها و مواضع دفاعی ما ویران شده است. کاملا مشخص است که سربازان ما در حال عقبنشینی به مواضع مستحکمتر هستند».
وی خاطرنشان کرد که نیروهای اوکراینی ممکن است مجبور شوند از یک یا دو شهر عقبنشینی کنند.
با توجه به اینکه روسیه هدف اصلی تهاجم نظامی خود را تصرف کامل منطقه دونباس اعلام کرده است از نظر کارشناسان نظامی غربی، تصرف دو شهر سیورودونتسک و لیسیچانسک میتواند یک نقطه عطف مهم در نبردهای جبهه شرقی باشد.
خبرنگاران رویترز در مناطق تحت کنترل روسیه در جبهههای جنوبی دونباس میگویند در پی عقبنشینی نیروهای اوکراینی در روزهای گذشته ارتش روسیه در اطراف شهر سویتلودارسک نیز پیشروی کرده است. این شهر اکنون در کنترل کامل شورشیان مورد حمایت روسیه است و آنها پرچمهای خود را در ساختمانهای دولتی نصب کردهاند.
برخی از کارشناسان غربی معتقدند که پیشروی روسیه در دونباس حداقل در کوتاهمدت روی سرنوشت جنگ تاثیر مهمی خواهد داشت.
به گفته یکی از کارشناسان پژوهشکده راهبردی «مرکز مطالعات نیروی دریایی» در آمریکا، نیروهای روسیه از مواضع دفاعی اوکراین در پوپاسانا واقع در جنوب سیورودونتسک عبور کرده و واحدهای ارتش اوکراین اکنون با خطر محاصره روبرو هستند.
وادیم دنیسنکو، مشاور وزارت دفاع اوکراین، در یک نشست خبری گفت وضعیت بسیار وخیم است و ۲۵ هنگ ارتش روسیه تلاش میکنند نیروهای اوکراینی را محاصره کنند.
او افزود: «همه چیز اکنون روی دونباس متمرکز شده است».
ارتش روسیه پس از عقبنشینی از اطراف کییف و نواحی شمالی اوکراین، در یک ماه اخير بخش اعظم نیروهای خود را به جبهههای شرقی در ناحیه دونباس اعزام کرده است. هر چند پیشروی روسیه کند بوده ولی تکیه بر آتش سنگین توپخانه در امتداد خطوط جبهه خسارات شدیدی به بار آورده است.
ارتش اوکراین میگوید طی ۲۴ ساعت گذشته بیش از ۴۰ شهر و شهرک در این مناطق زیر آتش توپخانه قرار گرفته است و حداقل ۴۷ ساختمان غیرنظامی از جمله خانههای مردم و مدارس آسیب دیدهاند.
در روزهای اخیر محاصره بنادر اوکراین در حاشیه دریای سیاه به دلیل نقش مهم آنها در صادرات غله و سایر مواد غذایی بار دیگر توجه فراوانی جلب کرده است. سازمان ملل بارها هشدار داده که توقف صادرات از اوکراین به بحران مواد غذایی و افزایش گرسنگی در کشورهای فقیر دامن میزند.
کشورهای غربی از روسیه خواستهاند به محاصره بنادر اوکراین پایان دهد. در مقابل مسکو مدعی است که دلیل اصلی بحران مواد غذایی تحریمهای غرب علیه روسیه است.
آندری رودنکو، معاون وزیر خارجه روسیه، روز پنجشنبه به خبرگزاری روسی اينترفکس گفت این کشور به شرط لغو برخی از تحریمها علیه مسکو حاضر است مسیرهای امنی برای از سرگیری صادرات از بنادر اوکراین ایجاد کند.
دمیتری پسکوف، سخنگوی کاخ کرملین، نیز گفت: «به اعتقاد ما عامل اصلی این بحران اقدامات کشورهای غربی است».
او ابراز امیدواری کرد که حکومت اوکراین در مذاکرات آتی شروط روسیه را بپذیرد که محورهای اصلی آن به رسمیت شناختن کریمه به عنوان بخشی از خاک روسیه و به رسمیت شناختن جمهوریهای مستقل در ناحیه دونباس است.
کییف بارها تاکید کرده است که هیچگاه این شروط را نمیپذیرد.
اولاف شولتس، صدراعظم آلمان، در سخنرانی خود در مجمع اقتصادی داووس گفت: نباید به ولادیمیر پوتین اجازه دهیم که شروط صلح را دیکته کند. «صلح تحميلی در کار نخواهد بود. نه اوکراين و نه ما اين را نخواهيم پذيرفت».
بر اساس گزارش خبرگزاری رویترز/ش.ر/ک.ر
زلنسکی مذاکره با مسکو را به عقبنشینی روسیه به مواضع قبل از شروع تهاجم مشروط کرد

رئیسجمهوری اوکراین روز چهارشنبه چهارم خرداد در یک سخنرانی ویدئویی خطاب به حاضران در مجمع جهانی اقتصاد در داووس گفت قبل از هرگونه مذاکرهای، روسیه باید به مواضع خود قبل از شروع جنگ عقبنشینی کند.
ولودیمیر زلنسکی گفت روسیه هیچ تمایلی به از سرگیری گفتگوها برای پایان دادن به جنگ نشان نداده است.
او بار دیگر آمادگی خود برای گفتگوی رو در رو با ولادیمیر پوتین، همتای روس خود، را اعلام کرد ولی تاکید کرد که «روسیه نیز باید تمایل خود به پایان دادن جنگ خونبار و دیپلماسی را نشان دهد».
آقای زلنسکی افزود: «اگر روسیه حداقل تمایلی نشان دهد مذاکره ممکن است. منظور من از حداقل تمایل عقبنشینی نیروهای روسیه به مواضع خود قبل از پنجم اسفند (شروع تهاجم نظامی) است. به اعتقاد من این اقدام تصمیم درستی است که روسیه میتواند اتخاذ کند».
او درع ین حال با صراحت اعلام کرد که هدف اوکراین بیرون راندن نیروهای روسیه از تمامی مناطق اشغال شده است و گفت «اوکراین تا پس گرفتن تمامی قلمرو خود خواهد جنگید. پای استقلال و تمامیت ارضی ما در میان است».
آقای زلنسکی افزود: روسیه که بهدلیل مقاومت شدید اوکراین اهداف نظامی خود را محدود کرده، ممکن است در پی بازی با زمان باشد.
همزمان، فرماندار ایالت لوهانتسک روز چهارشنبه گفت بر اثر حملات به شهر سورودونتسک طی ۲۴ ساعت گذشته، شش غیرنظامی کشته و هشت نفر دیگر مجروح شدهاند.
سیورودونتسک یکی از شهرهای بزرگ ناحیه صنعتی دونباس در شرق اوکراین و یکی از اهداف اصلی حملات روسیه در روزهای اخیر است. این شهر و نواحی اطراف آن تنها بخش از ایالت لوهانتسک است که در کنترل نیروهای اوکراینی قرار دارد.
ولودیمیر زلنسکی غروب سهشنبه در پیام روزانه خود به مردم اوکراین گفت که نیروهای کشورش در اطراف سیورودونتسک در وضعیت دشواری قرار دارند. او افزود: «تمامی توان ارتش روسیه، هر آنچه که از آن باقی مانده است، در حمله به این منطقه بسيج شده است. اشغالگران میخواهند همه چیز را در سیورودونتسک، لیمان، پوپاسانا و اسلاویانسک نابود کنند».
در یک اقدام دیگر که نشان میدهد مسکو قصد دارد نیروی نظامی بیشتری بسیج کند، دومای روسیه روز چهارشنبه حداکثر سن ۴۰ سال برای پیوستن داوطلبانه به نیروهای مسلح را لغو کرد.
در متن این لایحه جدید که در وبسایت دومای روسیه منتشر شده است گفته میشود افراد مسنتر که به ارتش میپیوندند میتوانند در واحدهای پشتیبانی مثل بکارگيری تسلیحات با هدفگیری دقیق و یا بخش مهندسی و بهداری ارتش خدمت کنند.
روسیه میگوید تنها پرسنل دائمی (حرفهای) نیروهای مسلح را به جنگ اوکراین اعزام میکند، هر چند در اولین روزهای تهاجم نظامی، ارتش روسیه اذعان کرد که به اشتباه تعدادی از سربازان وظیفه نیز به خط مقدم جبهه اعزام شدهاند.
در یک رویداد دیگر، ولادیمیر پوتین با صدور فرمانی پذیرش درخواست شهروندی روسیه برای ساکنان مناطق اشغال شده اوکراین را تسریع کرد. این فرمان میتواند تسلط روسیه بر دو ناحیه خرسون و زاپوریژیا را که در جنوب اوکراین و بین شبهجزیره کریمه و دونباس قرار دارند، تقویت کند.
معاون نخستوزیر روسیه هفته گذشته در دیدار از این دو منطقه گفت خرسون و زاپوریژیا میتوانند به بخشی از «خانواده روسیه» بدل شوند. فرمانداری که از سوی روسیه برای اداره امور خرسون تعیین شده است نیز از الحاق این منطقه به خاک روسیه حمایت کرده است.
همزمان، وزارت دفاع بریتانیا در بیانیههای روزانه خود در مورد تحولات جنگ در اوکراین گفت بعید است که به زودی بتوان راههای جایگزینی برای صادرات غله اوکراین پیدا کرد. به دلیل تصرف بنادر اوکراین در حاشیه دریای سیاه و محاصره اودسا توسط روسیه، صادرات تمامی کالاها و به خصوص غلات متوقف شده است.
سخنوی وزارت دفاع روسیه روز چهارشنبه گفت کار مینروبی در بندرگاه ماریوپل به پایان رسیده و پس از سه ماه نبرد سنگین این بندر میتواند فعالیت عادی خود را از سر بگیرد.
بر اساس گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس/ش.ر/ک.ر
تهاجم روسیه به اوکراین؛ کشف ۲۰۰ جسد در زیرزمینی در ماریوپل و ادامه نبرد در شرق

مقامات اوکراینی روز سهشنبه سوم خرداد اعلام کردند که حدود ۲۰۰ جسد در زیرزمین یک مجموعه مسکونی در شهر ماریوپل کشف شده است.
یکی از مشاوران شهردار ماریوپل گفت اجساد در حال تجزیه شدن بودند و بوی عفونت در محله پخش شده بود. هنوز مشخص نشده که این اجساد چه زمانی کشف شدهاند.
بندر ماریوپل در حاشیه دریای آزوف هفتهها زیرحملات سنگین ارتش روسیه بود. این شهر بيش از یک ماه پیش به تصرف کامل نیروهای روسیه درآمد ولی چند واحد ارتش اوکراین که در تاسیسات صنعتی آزوفاستال پناه گرفته بود تا ده روز پیش مقاومت میکردند.
بالاخره این نیروها از روز یکشنبه هفته قبل به مرور تسلیم شدند. وزارت دفاع روسیه تعداد آنها را دو هزار و ۵۰۰ نفر اعلام کرده ولی دولت اوکراین تاکنون در این زمینه سکوت کرده است.
جمعیت شهر ماریوپل قبل از شروع جنگ ۴۵۰ هزار نفر بود و تخمین زده میشود که حدود صد هزار نفر از این جمعیت با وجود قطع آب و برق و کمبود شدید مواد غذایی در طول نبرد در این شهر باقی مانده بودند.
مقامات اوکراینی میگویند حداقل ۲۱ هزار نفر در شهر ماریوپل کشته شدهاند و روسیه را متهم کردهاند که با آوردن تجهیزات متحرک سوزاندن اجساد به شهر ماریوپل تلاش میکند ابعاد این فاجعه را پنهان کند.
مقامات اوکراینی ادعا میکنند که تعدادی از قربانیان در گورهای دستهجمعی دفن شدهاند. در جریان حملات ارتش روسیه به شهر ماریوپل یک زایشگاه و ساختمان تئاتری که غیرنظامیان در آنجا پناه گرفته بودند، هدف قرار گرفت.
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین، غروب دوشنبه در سخنرانی روزانه خود روسیه را به پیشبرد «یک جنگ تمام عیار» با هدف وارد کردن بالاترین میزان خسارت و تلفات به اوکراین متهم کرد. او همزمان با گذشت سه ماه از آغاز جنگ گفت: «چنین جنگی طی ۷۷ سال گذشته در اروپا روی نداده است».
در آغاز تهاجم نظامی روسیه به نظر میرسید که هدف مسکو تصرف سریع کییف، فلج کردن ارتش اوکراین و بسرنگونی حکومت است. اما نیروهای مسلح اوکراین با کمکهای تسلیحاتی و اطلاعاتی غرب توانستند حملات روسیه به پایتخت را دفع کنند.
ارتش روسيه پس از عقبنشينی از حومه کیيف و جبهههای شمالی، روی ناحيه دونباس در شرق اوکراين تمرکز کرده است. شورشیان مورد حمایت روسیه از سال ۲۰۱۴ در این مناطق با ارتش اوکراین میجنگند و روسیه مدعی شده که هدف از تهاجم نظامی در این منطقه حمایت از روسزبانان ساکن ناحیه دونباس در برابر حملات اوکراین است.
قبل از شروع تهاجم نظامی روسیه در روز پنجم اسفند حدود ۱۴ هزار نفر در درگیریهای نظامی هشت سال گذشته بین شورشیان شرق اوکراین و ارتش این کشور کشته شده بودند.
وزارت دفاع بریتانیا روز سهشنبه گفت نیروهای روسیه حملات خود برای محاصره و تصرف سیورودونسک و شهرهای اطراف آن، تنها بخش از ایالت لوهانسک که هنوز در کنترل نیروهای اوکراینی است، را تشدید کردهاند.
وزارت دفاع بریتانیا میگوید ارتش روسیه «موفقیتهایی» داشته است ولی در صورت تصرف سیورودونسک و مناطق اطراف آن با مشکلات لجستیکی روبرو خواهد شد. «اگر خط جبهه در ناحیه دونباس به مناطق غربیتر منتقل شود خطوط ارتباطی روسیه گسترش مییابد و به احتمال فراوان نیروهای آن کشور با مشکلات لجستیکی بیشتری مواجه خواهند شد».
دو مقام ارشد روسیه روز سهشنبه اذعان کردند که روند پیشروی نیروهای این کشور کندتر از حدی است که انتظار داشتند. نیکلای پاتروشف، رئیس شورای امنیت روسیه، گفت: مسکو «در پی یک ضربالاجل نیست».
سرگی شویگو، وزیر دفاع روسیه، نیز در اجلاس پیمان همکاری نظامی روسیه با کشورهای سابق اتحاد شوروی گفت: ارتش روسیه آگاهانه سرعت پیشروی خود را کند کرده است تا ساکنان غیرنظامی شهرهای محاصره شده بتوانند از این شهرها خارج شوند. این درحالی است که روسیه در مسیر پیشروی خود شهرها را هدف حملات سنگین قرار میدهد.
همزمان، به نظر میرسد که تعدادی از ساکنان خارکیف، دومین شهر بزرگ اوکراین، در حال بازگشت هستند. ارتش روسیه حدود دو هفته پیش برای متمرکز کردن نیروهای خود در دونباس از مناطق اطراف این شهر عقبنشینی کرد.
این شهر در مراحل اولیه تهاجم نظامی روسیه به شدت بمباران شد ولی هنوز آمار دقیقی از تلفات غیرنظامیان و میزان خسارت در خارکیف منتشر نشده است.
در رویدادی دیگر، کيريل استرموسوف که از سوی روسیه برای اداره امور شهر و ناحیه خرسون در جنوب اوکراین گمارده شده است روز سهشنبه گفت تشکیلات محلی مورد حمایت روسیه از مسکو درخواست خواهد کرد در این ناحیه یک پایگاه نظامی دایر کند.
آقای استرموسوف قبلا نیز گفته بود که از مسکو خواسته است این ناحیه را به خاک روسیه ضمیمه کند.
بر اساس گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس/ش.ر/ک.ر
اوکراین: ۸۷ سرباز در حمله روسیه به یک پادگان آموزشی کشته شدهاند

اوکراین روز دوشنبه دوم خرداد اعلام کرد که تلفات حمله روسیه به پادگان آموزشی دسنا واقع در شمال این کشور ۸۷ نفر است. پادگان آموزشی دسنا در ناحیه چرنیهیف و در حاشیه شهرکی به همین نام واقع شده است.
این حمله روز ۲۷ اردیبهشت روی داد و در آن زمان دولت اوکراین تعداد تلفات را ۱۷ نفر اعلام کرده بود.
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین، در بخشی از سخنرانی ویدئویی خود در مجمع اقتصادی داووس گفت: «امروز کار آواربرداری در پادگان دسنا تمام شد و ۸۷ جسد زیر آوار پیدا شده است».
وزارت دفاع روسیه در زمان وقوع این حمله گفته بود که یک پادگان آموزشی را با موشکهای دوربرد هدف قرار داده است.
آماری که زلنسکی اعلام کرده است پرشمارترین تلفات نیروهای اوکراینی در یک حمله مشخص و دو برابر تلفات در حمله روسیه به یک پادگان آموزشی دیگر در یاراویو واقع در غرب کشور است که در ماه مارس روی داد.
در مورد تحولات در جبهههای جنگ، دفتر ریاستجمهوری اوکراین روز دوشنبه گفت نیروهای این کشور یک حمله دیگر روسیه به شهر سیورودونتسک در ایالت لوهانتسک را دفع کردهاند.
از هفته گذشته که آخرین سنگر مقاومت نیروهای اوکراینی در بندر ماریوپل سقوط کرد شهر سیورودونتسک به کانون حملات روسیه در جبهه شرقی بدل شده است. به نظر میرسد که هدف فعلی روسیه تصرف کامل لوهانتسک و دونتسک، دو ایالت ناحیه دونباس، و به محاصره درآوردن نیروهای اوکراینی در این جبهه است.
در یک رویداد دیگر، دادگاهی در شهر کییف یک سرباز روس به نام وادیم شيشیمارین را به جرم قتل یک غیرنظامی اوکراینی در روز چهارم تهاجم نظامی روسیه، به ارتکاب جنایت جنگی و حبس ابد محکوم کرد. روسیه به دلیل عدم امکان دفاع حقوقی از این سرباز به محاکمه اعتراض کرده است.
همزمان واحدهای مینیابی ارتش روسیه مشغول پاکسازی مينها در محدوده و اطراف تاسیسات صنعتی آزوفاستال در بندر ماریوپل هستند و کار آواربرداری از ساختمانهای ویران شده نیز آغاز شده است.
یک سرباز در واحدهای مینروبی ارتش روسیه گفت: «ماموریت بزرگی است چون دشمن این منطقه را مینگذاری کرده بود و ما نیز در جریان محاصره نیروهای اوکراینی مینهای ضد نفر زیادی کار گذاشته بودیم. جمع آوری مینها ممکن است دو هفته طول بکشد».
سرنوشت نیروهای اوکراینی که در مایوپل تسلیم شدند و وزارت دفاع روسیه تعداد آنها را حدود دو هزار نفر اعلام کرده است هنوز مشخص نیست. فرمانده جداییطلبان مورد حمایت روسیه در شرق اوکراین گفت این افراد محاکمه خواهند شد ولی معاون وزیر خارجه روسیه در گفتوگو با رسانههای آن کشور احتمال تبادل اسرا را مطرح کرده است.
روسیه پس از عقبنشینی از شمال اوکراین و حومه کییف اعلام کرده که هدف اصلی تهاجم نظامی، تصرف ناحیه دونباس است. روسیه به رغم تجمع بخش اعظم نیروهای خود در این جبهه و توپباران مداوم و سنگین، تاکنون پیشروی چندانی نداشته و بخشی از مناطق تصرف شده در خارکیف را نیز از دست داده است.
تصرف آخرین سنگر مقاومت نیروهای اوکراینی در آزوفاستال در دو ماه گذشته تنها پیروزی مهم روسیه بوده است و اکثر واحدهایی که در منطقه مستقر بودند اکنون به جبهههای اصلی نبرد در ناحیه دونباس اعزام شدهاند.
در روزهای اخیر حملات به سیورودونسکف، شرقیترین کانون مقاومت نیروهای اوکراینی در ناحیه دونباس و یکی از معدود شهرهای ایالت لوهانتسک که روسیه هنوز آن را تصرف نکرده، تشدید شده است.
فرماندار ایالت لوهانتسک گفت روسیه قصد دارد «این شهر را از روی زمین محو کند» و با حمله از سه جبهه تلاش میکند این شهر را محاصره کرده و نیروهای اوکراین را وادار به عقبنشینی کند.
برخی از کارشناسان نظامی غربی میگویند توان تهاجمی روسیه ممکن است به زودی کاهش یابد و همزمان با ارسال سلاحهای سنگین بیشتر از سوی غرب برای اوکراین، ارتش روسيه مجبور خواهد شد وارد موقعیت دفاعی شود.
وزارت دفاع بریتانیا روز دوشنبه در بیانیههای روزانه خود در تحلیل تازهترین تحولات جنگ اوکراین گفت تعداد تلفات ارتش روسیه طی سه ماهی که از شروع حمله به اوکراین میگذرد احتمالا معادل تلفات ارتش شوروی در طول ۹ سال اشغال افغانستان است.
در بخشی از این بیانیه گفته میشود: «مجموعهای از ضعفهای تاکتیکی، محدود بودن کنترل بر حریم هوایی، فقدان انعطاف و روش فرماندهی که حاضر است اشتباهات را تکرار کند، باعث شده است که تلفات ارتش روسیه بسیار سنگین شود و همزمان با تداوم حملات در ناحیه دونباس تلفات روسیه افزایش خواهد یافت».
بر اساس گزارش خبرگزاری رویترز/ش.ر/ک.ر
یک دیپلمات روسیه در سازمان ملل در اعتراض به جنگ اوکراین استعفاء داد

یک دیپلمات روسیه در اقدامی کمسابقه و در اعتراض به تهاجم کشورش به اوکراین از نمایندگی این کشور در دفتر سازمان ملل در ژنو سوئیس استعفاء داد.
بوریس باندارف که در صفحه شخصی لینکدین، خود را مشاور نمایندگی دائمی روسیه در دفتر سازمان ملل در ژنو معرفی کرده است، به خبرگزاری رویترز گفت که صبح دوشنبه دوم خرداد به سر کار رفته، نامه استعفایش را تحویل داده و بعد از ساختمان خارج شده است.
او علت این موضوع را مخالفت با تهاجم روسیه به اوکراین عنوان کرده است.
آقای باندارف گفته است چند سال پیش نیز موضوع تهاجم کشورش به اوکراین را تصور کرده بود، اما ابعاد این فاجعه بسیار بالاتر از آن چیزی بود که انتظارش را داشت.
او افزود: این نگرانی را بارها با دیپلماتهای ارشد روسیه در سازمان ملل مطرح کرده است اما آنها به او گفتند که «برای اجتناب از تفرقه، دهانش را ببندد».
این دیپلمات روس همچنین در صفحه لینکدین خود نوشته است وزارت خارجه روسیه تبدیل به خانه و خانواده وی شده بود، اما دیگر نمیتواند «افتضاح خونین، بیمعنی و غیرلازم» حمله به اوکراین را تحمل کند.
روسیه پنجم اسفند پارسال تهاجم نظامی علیه اوکراین را آغاز کرد که در نتیجه آن، تاکنون هزاران نفر کشته و بیش از پنج میلیون اوکراینی آواره شدهاند.
روسیه با تحریمهای شدید غرب و محکومیت مجمع عمومی سازمان ملل و نهادهای بینالمللی دیگر مواجه شده است.
با استفاده از گزارش خبرگزاری رویترز و رادیو فردا/د.خ/ک.ر
حبس ابد برای یک سرباز روس در نخستین پرونده «ارتکاب جنایت جنگی» در اوکراین

دادگاهی در اوکراین، در نخستین پرونده مربوط به ارتکاب جنایت جنگی، یک سرباز روس را به اتهام کشتار غیرنظامیان در این کشور به حبس ابد محکوم کرد.
وادیم شیشیماریان، سرباز ۲۱ ساله روس، متهم است که یک مرد روستایی در شمال شرق اوکراین را از پشت سر به ضرب گلوله کشته است.
این فرمانده تانک روسی با قبول اتهامات خود، از خانواده مقتول طلب بخشش کرده است.
مقامهای روسیه هنوز به صدور این حکم واکنشی نشان ندادهاند.
اوکراین، روسیه را به ارتکاب گسترده جنایت و خشونت علیه غیرنظامیان اوکراینی در جریان جنگ متهم کرده است.
تشدید حملات روسیه در شرق اوکراین؛ کییف آتشبس و امتیاز دادن به مسکو را رد کرد

همزمان با تشدید حملات روسیه در منطقه دونباس در هشتادوهشتمین روز از تهاجم ارتش این کشور به خاک اوکراین، کییف میگوید که حاضر به پذیرفتن آتشبس و یا امتیاز دادن به مسکو نیست.
خبرگزاری رویترز روز یکشنبه اول خرداد به نقل از مذاکرهکننده ارشد اوکراین نوشت که کییف هر گونه توافق با مسکو از جمله واگذاری قلمرو سرزمینی را رد میکند.
میخائیلو پودولیاک، مشاور رئیسجمهوری اوکراین، تصریح کرد هر گونه امتیازدهی به مسکو نتیجه معکوس خواهد داشت، زیرا جنگ پایان نخواهد یافت و روسیه هر بار پس از وقفهای کوتاه، با شدت بیشتری حملات خود را از سر میگیرد.
اخیرا لوید آستین، وزیر دفاع ایالات متحده، و ماریو دراگی، نخستوزیر ایتالیا، درخواست آتشبس فوری در جنگ اوکراین را مطرح کردند.
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین، روز ۱۴ اردیبهشت هشدار داده بود که تا وقتی نیروهای روسیه بهطور کامل از خاک اوکراین عقبنشینی نکنند، کشورش به توافق آتشبس با مسکو تن نخواهد داد.
او گفته بود اگرچه ادامه مذاکره صلح اهمیت دارد اما «تا وقتی رئیسجمهوری روسیه آن را امضا نکند یا بیانیه رسمی صادر نشود»، چنین توافقهایی بیفایده است.
تشدید حملات روسها برای تصرف کامل دونباس
آقای زلنسکی شامگاه شنبه ۳۱ اردیبهشت در یک سخنرانی ویدئویی، وضعیت در دونباس را «بسیار دشوار» توصیف کرد و در عین حال گفت: «این واقعیت که میتوانیم در هشتادوهفتمین روز از جنگی همهجانبه علیه روسیه چنین حرفی بزنیم، خبر خوشایندی است».
پس از پایان هفتهها مقاومت از سوی آخرین مبارزان اوکراینی در بندر راهبردی ماریوپول در جنوب شرقی این کشور، روسیه هماکنون مشغول انجام حملهای بزرگ در لوهانتسک، یکی از دو استان منطقه دونباس است.
جداییطلبان مورد حمایت روسیه پیش از تهاجم نیروهای روسی به اوکراین در ۲۴ فوریه (پنجم اسفند)، بخشهایی از لوهانتسک و استان همجوار آن، دونتسک، را در کنترل داشتند.
با این حال، از اوایل آوریل که نیروهای روسی وادار به عقبنشینی از مناطقی در حومه کییف شدند، مسکو تلاش خود را برای تصرف آخرین نواحی تحت کنترل اوکراین در دونباس تشدید کرده است.
ستاد کل نیروهای مسلح اوکراین روز یکشنبه در بهروز رسانی تازهترین تحولات جنگ در خط مقدم دونتسک گزارش داد که نیروهای روسی تلاش دارند با عبور از خطوط دفاعی اوکراین خود را به مرزهای اداری منطقه لوهانتسک برسانند.
به گفته فرماندار محلی در استان دونتسک، در پی بمباران نیروهای روسی در روز شنبه هفت غیرنظامی کشته و ده تن نیز مجروح شدند.
در همین حال، مناطق شمالیتر در لوهاننسک از جمله سورودوینسک نیز هدف آتشبار سنگین توپخانه روسیه قرار گرفتهاند.
پیش از این روسیه روز جمعه اعلام کرد که پس از سه ماه محاصره، شهر ماریوپل را به تمامی تصرف کرده است؛ رویدادی که تا به امروز، نادرترین دستاورد ارتش روسیه در خاک اوکراین قلمداد میشود.
تداوم پشتیبانی دولتهای غربی از کییف
در حالی که تهاجم روسیه به اوکراین به زودی وارد ماه چهارم میشود، جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا، روز شنبه لایحه مربوط به بسته جدید کمک ۴۰ میلیارد دلاری به اوکراین را ابلاغ کرد.
به این ترتیب، کل کمکهای ارائه شده توسط دولت بایدن به اوکراین از آغاز تهاجم روسیه به این کشور به ۵۳ میلیارد دلار میرسد.
همزمان با ادامه پشتیبانی غرب از اوکراین، آندری دودا، رئیسجمهوری لهستان، نیز روز یکشنبه در سفری غیرمترقبه به کییف، پایتخت اوکراین، حاضر شد که به عنوان نخستین رهبر خارجی از آغاز جنگ، در پارلمان اوکراین سخنرانی کند.
لهستان که از آغاز تهاجم روسیه به همسایه خود پذیرای میلیونها پناهنده اوکراینی بوده، به دروازه اصلی برای ارسال تسلیحات و کمکهای بشردوستانه غرب به اوکراین مبدل شده است. ورشو همچنین از حامیان جدی پیوستن اوکراین به اتحادیه اروپا است.
ولودیمیر زلنسکی روز شنبه بار دیگر گفت که اتحادیه اروپا باید هر چه سریعتر، تمایل اوکراین برای پیوستن به این اتحادیه را در متن تهاجم روسیه مد نظر قرار دهد.
با استفاده از گزارشهای خبری رویترز، آسوشیتدپرس و گزارشهای رادیو فردا/ آ.ت/ ک.ر
روسیه ورود بایدن و بلینکن به این کشور را ممنوع کرد

روسیه روز شنبه اعلام کرد که ورود ۹۶۳ شهروند آمریکایی از جمله جو بایدن و آنتونی بلینکن، رئیس جمهور و وزیر خارجه ایالات متحده، و ویلیام برنز، رئیس سازمان سیآیای، به این کشور را ممنوع میکند.
این ممنوعیت سفر گرچه تاثیری صرفا نمادین دارد، اما گویای روند نزولی روابط میان مسکو و واشینگتن است که از زمان تهاجم نظامی روسیه به اوکراین بسیار بغرنج شده است.
روز شنبه همچنین وزارت خارجه روسیه بهطور جداگانه ۲۶ اسم را به فهرست کاناداییهای که از سفر به روسیه منع شدهاند اضافه کرد که در بین آنها نام مقامات دفاعی، مدیران صنایع دفاعی و سوفی ترودو، همسر نخست وزیر کانادا، دیده میشود.
مسکو پیش از این در واکنش به تحریمهای کانادا، جاستین ترودو و کریستیا فریلند، نخست وزیر و وزیر اقتصاد این کشور را به همراه صدها کانادایی دیگر از ورود به روسیه منع کرده بود.
با استفاده از گزارش خبرگزاری رویترز؛ س.ن
روسیه در ماریوپل اعلام پیروزی کامل کرد

روسیه روز جمعه اعلام کرد که شهر ماریوپل را به تمامی تصرف کرده است، رخدادی که از آن به عنوان بزرگترین پیروزی ارتش روس در جنگ با اوکراین یاد شده است.
ارتش روسیه حدود سه ماه شهر ماریوپل را تحت محاصره داشت و با حملات خود این بندر استراتژیک را به تلی از آوار تبدیل کرد بهطوری که برآوردها حاکی از آن است که بیش از ۲۰ هزار شهروند غیرنظامی در این شهر کشته شدهاند.
بر اساس اعلام کرملین، سرگئی شویگو، وزیر دفاع روسیه، در گزارشی به ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور، اطلاع داده که کارخانه فولاد آزوفاستال «کاملا آزاد شده» و به این ترتیب تمام شهر به تصرف نیروهای روس درآمده است.
آزوفاستال آخرین سنگر نیروهای اوکراینی بود که در آن علیه تهاجم روسیه مقاومت میکردند. خبرگزاری روسی ریانووستی به نقل از وزارت دفاع روسیه گزارش داد که از روز دوشنبه در مجموع دو هزار و ۴۳۹ نیروی اوکراینی تسلیم شدهاند، از جمله بیش از ۵۰۰ نفر در روز جمعه.
رهبری نیروهای دفاعی در کارخانه آزوفاستال بر عهده هنگ آزوف بود، گروهی که عقاید راست افراطی آنها بهانهای به مسکو داده بود تا ادعا کند تهاجم این کشور علیه اوکراین به مثابه نبرد علیه نفوذ نازیها در اوکراین است. روسیه میگوید که فرمانده آزوف را با خودروی زرهی از کارخانه خارج کردهاند.
مقامات روسیه تهدید کردهاند که برخی مدافعان کارخانه فولاد آزوفاستال را به اتهام «جنایت جنگی» محاکمه خواهند کرد و آنها را «نازی» و «جنایتکار» نامیدهاند. همین امر موجب نگرانیهایی در جامعه بینالمللی نسبت به سرنوشت آنها شده است.
تصرف کامل ماریوپل پیروزی مهمی برای پوتین از آغاز جنگ تاکنون محسوب میشود که به شدت به آن نیاز داشت، جنگی که تصور میشد تبعات نه چندان سنگینی برای کرملین داشته باشد، اما شکست ارتش روسیه در تصرف کییف، عقبنشینی نیروها برای تمرکز مجدد در شرق اوکراین، و غرق شدن رزمناو روسی در دریای سیاه خلاف تصورات اولیه بود.
کارشناسان نظامی میگویند که تصرف کامل ماریوپل در این مقطع زمانی صرفا اهمیتی نمادین دارد، چرا که این شهر عملا تحت کنترل روسها بود.
با استفاده از گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس؛ س.ن
روسیه صادرات گاز به فنلاند را از روز شنبه متوقف میکند

شرکت تامین انرژی «گازوم» فنلاند روز جمعه، ۳۰ اردیبهشت، به نقل از شرکت روسی «گازپروم» اعلام کرد که از ساعت هفت صبح روز شنبه بهوقت محلی، صادرات گاز طبیعی روسیه به فنلاند متوقف میشود.
شرکت دولتی گازوم ضمن اعلام این خبر گفت که از پیش برای رویارویی با چنین وضعیتی بهدقت آماده شده و شبکه جایگزینی را برای تامین گاز این کشور راهاندازی کرده است، بنابراین خللی در جریان گاز طبیعی در فنلاند ایجاد نخواهد شد.
تصمیم روسیه برای توقف تامین گاز کشور همسایه پس از آن اتخاذ میشود که فنلاند روز یکشنبه، ۲۵ اردیبهشت، به طور رسمی از قصد خود برای پیوستن به ناتو (سازمان پیمان آتلانتیک شمالی) خبر داد.
فنلاند یکهزار و ۳۰۰ کیلومتر مرز مشترک با روسیه دارد و از آغاز تهاجم روسیه به اوکراین و در پی تشدید نگرانیهای امنیتی، حمایت عموم فنلاندیها برای پیوستن به ناتو افزایش یافته است.
مسکو بارها یکی از دلایل آنچه را «عملیات ویژه نظامی» در اوکراین میخواند، نگرانی از گسترش ناتو اعلام کرده و حال خودِ این تهاجم به کشور همسایه، باعث نگرانی کشورهای دیگر و تلاش و زمینهچینی آنها برای پیوستن به ناتو شده است.
گازوم از پرداخت روبل به روسیه در ازای صادرات گاز خودداری کرده است. پیش از این نیز، شرکت دولتی گازپروم فروش گاز به لهستان و بلغارستان را به دلیل مشابه متوقف کرده بود.
ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه، اعلام کرد که از ۱۲ فروردین، فرمان دریافت پول گاز صادراتی به روبل اجرایی خواهد شد و قرارداد صادرات گاز به هر کشوری که زیر بار این شرط نرود، لغو خواهد شد.
این اقدام تلافیجویانه از سوی کرملین در واکنش به تحریمهای «تنبیهی» غرب در پی تهاجم روسیه به اوکراین انجام گرفته است.
بلینکن روسیه را به استفاده از غذا به عنوان سلاح در اوکراین متهم کرد

آنتونی بلینکن، وزیر خارجه ایالات متحده، روز پنجشنبه روسیه را به استفاده از غذا به عنوان سلاح در اوکراین علیه میلیونها نفر از مردم جهان با «گروگانگیری» ذخایر غذایی متهم کرد.
یک مقام ارشد دولت روسیه اما این اتهام را رد کرد و گفت، روسها «احمق نیستند» که تحت شرایط تحریم، غذا به کشورهای دیگر صادر کنند.
آقای بلینکن که در شورای امنیت سازمان ملل متحد سخنرانی میکرد از روسیه خواست به محاصره بنادر اوکراین پایان دهد.
وی اظهار داشت: «به نظر میرسد دولت روسیه تصور میکند با استفاده از غذا به عنوان سلاح میتواند کاری را به انجام برساند که تهاجم نظامی آن کشور نتوانسته است چنین کند و به این شیوه روحیه مردم اوکراین را در هم بشکند.»
وزیر خارجه ایالات متحده افزود: «ذخایر غذای میلیونها اوکراینی و میلیونها نفر دیگر در سراسر جهان به معنای واقعی کلمه به گروگان گرفته شده است.»
جنگ در اوکراین باعث افزایش جهانی بهای غلات، روغن پخت و پز، انرژی و کود شده است. روسیه و اوکراین به تنهایی حدود یک سوم ذخایر گندم جهان را تامین میکنند. اوکراین در عین حال صادرکننده عمده ذرت، جو، روغن آفتابگردان و روغن کلزا است. روسیه و بلاروس که به مسکو در جنگ اوکراین کمک میکند نیز بیش از ۴۰ درصد صادرات جهانی پتاس، یک ماده مغذی گیاهی، را بر عهده دارند.
دیمیتری مدودوف، نخست وزیر سابق روسیه، در شبکه اجتماعی تلگرام نوشت، روسها در شرایط درست در تولید غذای مورد نیاز جهان تبحر دارند.
آقای مدودوف که اکنون معاون شورای امنیت روسیه است در ادامه افزود: «همه چیز غیرمنطقی به نظر میرسد. از یک طرف تحریمهای دیوانهواری اعمال میشود و از طرف دیگر تقاضاهایی برای تامین مواد غذایی وجود دارد.»
وی سپس عنوان کرد: «مسائل اینطوری جواب نمیدهد. ما احمق نیستیم.»
بر اساس گزارشها، آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، تلاش میکند تا توافقی به دست بیاید که به اوکراین اجازه صادرات غذا بدهد و صادرات و غذا و کود روسیه به بازارهای جهانی نیز از سرگرفته شود.
با استفاده از گزارش خبرگزاری رویترز؛ س.ن
بایدن تصمیم سوئد و فنلاند برای پیوستن به ناتو را ستود؛ تصویب کمک ۴۰ میلیاردی برای اوکراین

جو بایدن، رییس جمهوری آمریکا روز پنجشنبه ۲۹ اردیبهشت پس از دیدار با رهبران سوئد و فنلاند تصمیم «تاریخی» دو کشور برای پیوستن به ناتو را ستود. در این مذاکرات سه جانبه جزییات پیوستن دو کشور به ناتو بهرغم مخالفت ترکیه و نگرانیهای امنیتی در اروپا مورد بحث قرار میگیرد.
ساعاتی بعد سنای ایالات متحده با رای اکثریت کمک اقتصادی و نظامی ۴۰ میلیارد دلاری برای اوکراین را تصویب کرد.
مقامات آمریکایی در مورد نتیجه مثبت درخواست عضویت سوئد و فنلاند در ناتو ابراز خوشبینی کردهاند و پیوستن این دو کشور در پی تهاجم نظامی روسیه به اوکراین میتواند مایه سرافکندگی مسکو شود.
آقای بایدن پس از ملاقات با ماگدالنا اندرسون، نخست وزیر سوئد و سائولی نینیسته، رییس جمهوری فنلاند گفت: «امروز مفتخرم که حمایت قوی ایالات متحده از تقاضای عضویت دو دمکراسی عظیم و دو همکار بسیار قابل برای پیوستن به نیرومندترین اتحاد دفاعی در تاریخ جهان را اعلام کنم.»
وی افزود: «آنها تمامی شروط عضویت در ناتو را دارند و پیوستن دو کشور دیگر در شمالیترین نقطه اروپا امنیت متحدان ما را تقویت خواهد کرد.»
دولت روسیه هشدار داده است که پیوستن این دو کشور به ناتو «پیامدهای نظامی و سیاسی فراگیری» خواهد داشت. ولادیمیر پوتین همواره تاکید کرده که یکی از دلایل حمله نظامی روسیه به اوکراین تمایل کیيف به پیوستن به ناتو بوده است.
ولی دولتهای آمریکا و بریتانیا اعلام کردهاند که در صورت اقدامات تحریکآمیز و بیثبات کننده مسکو علیه سوئد و فنلاند در دورهای که درخواست عضویت آنها بررسی میشود از این دو کشور حمایت خواهند کرد.
جو بایدن در واکنش به ادعاهای ولادیمیر پوتین گفت: «پیوستن اعضای جدید به ناتو امنیت هیچ کشوری را به خطر نمیاندازد و هیچگاه چنین نبوده است.»
او تاکید کرد که آمریکا و متحدانش در دوره بررسی عضویت سوئد و فنلاند با هرگونه تهدید و تعرضی علیه این دو کشور مقابله خواهند کرد.
رییس جمهوری ترکیه روز پنجشنبه بار دیگر بر مخالفت آن کشور با پیوستن سوئد و فنلاند به ناتو تاکید کرد. بر اساس منشور ناتو هر یک از ۳۰ کشور عضو میتوانند در خواست عضویت کشورهای جدید را وتو کنند.
رجب طیب اردوغان در یک سخنرانی ویدئویی به مناسبت روز ورزش و جوانان گفت: «ما به دوستان خود گفتهایم که با عضویت سوئد و فنلاند در ناتو مخالفیم و به همین مسیر ادامه خواهیم داد.»
رییس جمهوری ترکیه در سخنرانیهای خود در روزهای گذشته گفت که دلیل مخالفت آن کشور حمایت سوئد و تا حد کمتری فنلاند از افرادی است که با حزب کارگران کردستان (پکاکا) و یا نیروهای کرد سوریه ارتباط دارند.
ترکیه این گروهها را «تروریست» میداند و ادعا میکند که سوئد و فنلاند به پناهگاه افراد وابسته به فتح الله گولن بدل شده است که آنکارا آنها را مسئول کودتای نافرجام سال ۲۰۱۶ میداند.
سائولی نینیسته، رییس جمهوری فنلاند در نشست خبری در کاخ سفید گفت: «ما حاضریم در مورد حساسیتهای ترکیه در مورد عضویت کشور ما در ناتو به شیوهای سازنده و شفاف مذاکره کنیم. ما تروریسم را بسیار جدی میگیریم، تروریسم را در هر شکلی محکوم میکنیم و به طور فعال با آن مبارزه میکنیم.»
ماگدالنا اندرسون، نخست وزیر سوئد نیز گفت کشورش برای رفع نگرانیهای تمامی اعضای ناتو از جمله ترکیه و با هدف حل هر مشکلی حاضر به گفتوگو است.
مقامات آمریکایی در روزهای گذشته ابراز امیدواری کردهاند که در نهایت مسئله مخالفت ترکیه حل خواهد شد و جو بایدن نیز روز گذشته در پاسخ به سئوالی در همین زمینه گفت: «به نظرم مشکل برطرف خواهد شد.»
جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا روز چهارشنبه گفت دولتهای سوئد و فنلاند به طور مستقیم با ترکیه در حال مذاکره هستند و آمریکا نیز برای کمک به یافتن یک توافق با هدف رفع نگرانیهای ترکیه با مقامات آن کشور در تماس است.
او افزود: «ناتو در برگیرنده مجموعهای از کشورهای مستقل است که هر یک دیدگاهها و منافع خاص خود را دارند ولی در عین حال ثابت کردهاند که در مواقع ضروری میتوانند اختلافات را حل کنند. پیشبینی من این است است که این مشکل حل خواهد شد.»
تصویب کمک ۴۰ میلیارد دلاری
بامداد جمعه سنای آمریکا با رای اکثریت اعضایش از هر دو حزب دموکرات و جمهوریخواه کمکی به ارزش ۴۰ میلیارد دلار برای اوکراین و متحدانش را تصویب کرد.
این بسته کمک اقتصادی و نظامی که پیشتر در مجلس نمایندگان به تصویب رسیده بود با ۸۶ رای در برابر ۱۱ رای مورد تایید سناتورها قرار گرفت.
میچ مککانل، رهبر جمهوریخواهان در سنای آمریکا، که در روزهای گذشته پس از کییف به استکهلم سفر کرده بود به خبرنگاران گفته بود که انتظار دارد سنا طی این هفته حدود ۴۰ میلیارد دلار کمک اضافه به اوکراین را تصویب کند.
جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده، ماه گذشته درخواست ۳۳ میلیارد دلار کمک به اوکراین کرده بود که ۲۰ میلیارد آن شامل کمک نظامی میشود، اما مجلس نمایندگان آمریکا این رقم را تا حدود ۴۰ میلیارد دلار افزایش داد.
همزمان وزارت دفاع اوکراین در یک پیام توییتری ضمن خبر دادن از کمک تازه آمریکا، خبر داد که نهادهای مالی بینالمللی و کشورهای گروه هفت هم تعهد کردهاند که در سه ماه آینده بیش از ۱۸ میلیارد دلار کمک به این کشور اختصاص دهند.
با استفاده از گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس؛ ش.ر/س.ن
انتخاب سردبیر
-
گفتوگو با زر امیرابراهیمی
هیچوقت خاکستر نشدم
-
دانش و فنآوری
تلسکوپ فضایی وب؛ تلاش دوباره بشر برای کشف حیات بیگانه
-
جشنواره فیلم کن در جستجوی برندگانش
نسل گرفتار پدری خودرأی در «برادران لیلا»
-
معترض حتی در زندان
روایت رضا محمدحسینی از سه سال زندان بدون یک روز مرخصی
-
روابط ایران و عمان
چرا سلطان هیثم بن طارق میزبان ابراهیم رئیسی شد؟
زیر ذرهبین
-
«منتقدان تأثیر افزایش قیمت جهانی چهار کالا را در داخل میبینند و بزرگنمایی میکنند.»
این ادعا، ادعایی گمراهکننده است، زیرا گرانیها فقط محدود به چند کالا نیست و اعتراضها به گرانی، تنها از سوی منتقدان دولت ابراهیم رئیسی ابراز نمیشوند.