روزنامه آمریکایی وال استریت جورنال از قول منابع آگاه گزارش داده است که جمهوری اسلامی قیمت نفت تحویلی به سوریه را بیش از دو برابر کرده و این کشور را با بحران انرژی تنها گذاشته است.
این گزارش که روز یکشنبه ۲۵ دیماه منتشر شد، میافزاید: «بلندپروازی تهران برای کسب موقعیت قدرت برتر منطقه با شکستی تازه مواجه شده و اینبار چالشهای اقتصادی خود ایران باعث شده است تا این کشور نتواند ارائه سوخت ارزان به سوریه را ادامه دهد.»
به نوشته وال استریت جورنال، ایران طی سالهای گذشته با ارائه نفت بسیار ارزان و یکسوم قیمت بازار به سوریه در صدد افزایش نفوذ خود در این کشور، به چالش کشیدن اسرائیل و عربستان، همچنین «تسخیر قلب و ذهن» مردم سوریه بوده است.
با این حال، منابع آگاه به این روزنامه آمریکایی گفتهاند مقامات جمهوری اسلامی طی هفتههای گذشته به اطلاع دولت بشار اسد رساندهاند که باید قیمت نفت دریافتی از ایران را «بیش از دو برابر کند و به ۷۰ دلار برساند».
پیش از این، ایران نفت خود را به قیمت ۳۰ دلار، یعنی یکسوم قیمتهای جهانی نفت، راهی سوریه میکرد.
از سوی دیگر، قیمت جدید ایران برای سوریه باز هم ۱۵ دلار از قیمتهای جهانی نفت پایینتر است. با توجه به تخفیفهای گسترده ایران به مشتریان چینی و همچنین نظر به تحریمهای آمریکا، بعید است که ایران بتواند نفت خود را به قیمت بالای ۷۰ دلار عرضه کند.
وال استریت جورنال در ادامه نوشته است تهران همچنین به دولت سوریه گفته است که باید برای دریافت نفت پیشپرداخت انجام دهد و مانند سابق، حاضر به تحویل نفت با استفاده از خطوط اعتباری و تصویه بدهیها در آینده نیست.
سوریه نیمی از نفت مورد نیاز خود را از ایران وارد میکند و بقیه را از منابع داخلی تامین میکند، اما طی هفتههای گذشته گزارشهای فزایندهای از کمبود سوخت در کشور و صفهای طولانی در مقابل پمپبنزینهای خالی منتشر شده بود.
همچنین با فرا رسیدن زمستان، سوریه با بحران تامین سوخت نیروگاههای خود نیز مواجه است و ماه گذشته برای چند روز ادارات و مدارس را تعطیل کرد.
در همین حال، طی یک سال گذشته قیمت بنزین در سوریه پنج برابر شده و مردم به خاطر ناتوانی در تامین هزینه سوختهای فسیلی، به سوزاندان چوب و پوست پسته در منازل برای پختوپز و گرمایش روی آوردهاند.
این گزارش میافزاید به رغم هراس از سرکوب خونین نیروهای بشار اسد، برخی از شهروندان برای اعتراض به خیابانها آمدهاند.
حمید حسینی، رئیس اتحادیه صادرکنندگان نفت و گاز و پتروشیمی ایران، به این رسانه آمریکایی گفته است: «هماکنون ما خودمان تحت فشار هستیم و دلیلی برای ادامه ارسال سوخت ارزان به سوریه وجود ندارد.»
این گزارش میگوید با توجه به تورم ۵۰ درصدی، مردم ایران نیز با مشکلات معیشتی مواجه هستند و ۳۰ درصد جمعیت این کشور زیر خط فقر زندگی میکنند، در حالی که در سال ۲۰۱۵ تنها ۲۰ درصد مردم در ایران زیر خط فقر بودند.
وال استریت جورنال مینویسد در پاییز امسال، تغییری در میزان صادرات نفت ایران به سوریه اتفاق نیفتاد، اما دادههای شرکت اطلاعات کالا، کپلر، نشان میدهد محمولههای جدید نفت ایران تا اواخر زمستان راهی سوریه نخواهد شد.
هماکنون تنها یک محموله نفتی ایران که یک ماه پیش بنادر ایران را ترک کرده بود، در راه بنادر سوریه است.
پیشتر، هر ماه ایران یک یا دو محموله نفتی راهی سوریه میکرد.