هنرمند روس معترض به سیاست‌های پوتین به هفت سال حبس محکوم شد

ساشا اسکوچیلِنکو

ساشا اسکوچیلِنکو، هنرمند روس، روز پنج‌شنبه، ۲۵ آبان‌ماه، به دلیل مخالفت با تهاجم نظامی روسیه به خاک اوکراین به هفت سال حبس محکوم شد. از آغاز تهاجم روسیه بیش از ۲۰ هزار معترض به سیاست‌های ولادیمیر پوتین تحت پیگرد قانونی قرار گرفته و ده‌ها تن روانهٔ زندان شده‌اند.

آلکساندرا اسکوچیلنکو که بیشتر به نام محاوره‌ایش ساشا معروف است، یک ماه پس از آغاز تهاجم گستردهٔ نظامی روسیه علیه اوکراین در یک سوپرمارکت در زادگاهش در سن‌پترزبورگ پنج برچسب قیمت را با پنج قطعه کاغذی جایگزین کرد.

روی یکی از آنها نوشته شده بود: سربازان روس به اوکراین اعزام می‌شوند و ما بهای این جنگ را با جان کودکان‌مان پرداخت می‌کنیم. در دومی آمده بود: جنگ را متوقف کنید! ۴۳۰۰ سرباز روس طی سه روز اول جنگ کشته شده‌اند، چرا تلویزیون این خبر را نمی‌گوید؟

دادستان خانم اسکوچیلنکو را متهم کرد که به دلیل نفرت از روسیه مرتکب جنایت بسیار سنگینی شده و امنیت ملی روسیه را به مخاطره انداخته است. روز پنج‌شنبه دادگاهی در سن‌پترزبورگ او را به اتهام بی‌اعتبار کردن ارتش روسیه به هفت سال زندان محکوم کرد.

این در حالی‌ است که این زن ۳۳ ساله از مریضی سخت رنج می‌برد و به دلیل نبود مراقبت ویژهٔ پزشکی طی ۱۹ ماه بازداشت وضعیت جسمی وی وخیم‌تر نیز شده است.

ساشا اسکوچیلنکو، نقاش، موزیسین و فعال حقوق همجنسگرایان، پیش از جنگ عمدتاً با داستان‌های مصورش که با بیان بسیار ساده و شفاف اختلال‌های روانی را توضیح می‌دهند مشهور شد. کتاب وی دربارهٔ افسردگی به چهار زبان ترجمه شده است.

او تابستان گذشته یادداشت‌های مصور خود از زندان را منتشر کرد. شش ماه پیش قرار بود نمایشگاه وی برگزار شود اما ماموران پلیس مراسم افتتاحیه را برهم زدند و شرکت‌کنندگان را مورد ضرب‌ و شتم قرار دادند.

ساشا اسکوچیلنکو در سخنرانی خود در دادگاه گفت مطمئن است به آن دلیل که از سرکوب نمی‌ترسد، مانند حیوان وحشی محصور شده. او خود را مخالف هرگونه جنگ خواند و گفت معتقد است برای زندگی انسان باید بیشترین ارزش را قائل باشیم.

پروندهٔ پرسروصدای ساشا اسکوچیلنکو و حکم ناعادلانه برای او نمونه‌ای دیگر از سرکوب کم‌‌سابقه در روسیه است که پس از آغاز جنگ در اوکراین شدید‌تر نیز شده است.

این در حالی است که همزمان با زندانی کردن مخالفان ولادیمیر پوتین و معترضان به جنگ، هزاران مجرم که حاضر شده‌اند علیه اوکراین بجنگند از زندان‌های روسیه آزاد شده‌اند. برخی از آنها پس از شش ماه جنگیدن اجباری بازگشته‌اند و مجدداً مرتکب جنایت شده‌اند.