تولید پلاستیک یک‌بار مصرف، به رغم تعهدها، بین سال‌های ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۱ افزایش یافت

پلاستیک یک‌بار مصرف به یکی از تهدیدهای بزرگ و عاجل برای محیط زیست بدل شده است

پلاستیک یک‌بار مصرف به یکی از تهدیدهای بزرگ و عاجل برای محیط زیست بدل شده است

نتایج یک پژوهش جدید که روز دوشنبه ۱۷ بهمن منتشر شد می‌گوید به رغم اجرای مقررات سختگیرانه در سطح جهان، تولید پلاستیک یک‌بار مصرف بین سال‌های ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۱ حدود شش میلیون تن در سال افزایش یافته است و تولیدکنندگان در حل این مشکل و افزایش بازیافت پلاستیک «پیشرفت ناچیزی» داشتند.

پلاستیک یک‌بار مصرف به یکی از تهدیدهای بزرگ و عاجل برای محیط زیست بدل شده و هر سال میلیون‌ها تن از این ماده در گودال‌های زباله دفن و بدون بازیافت در رودخانه‌ها، دریاها و اقیانوس‌ها ریخته می‌شوند.

روند تولید این ماده نیز از نظر انتشار گازهای گلخانه‌ای یکی از منابع مهم آلودگی جو زمین است.

بنیاد میندرو در استرالیا در بخشی از پژوهش خود تحت عنوان «شاخص زباله‌های پلاستیک» می افزاید: «هیچ تردیدی نیست که قبل ازآن‌که تولید سالانه پلاستیک یک‌بار مصرف کاهش یابد بحران ناشی از زباله‌های پلاستیکی در حد چشمگیری تشدید خواهد شد».

به گفته این گزارش، از نظر حجم تولید پلیمر بکر که پلاستیک یک‌بار مصرف با آن ساخته می‌شود شرکت نفت و پتروشیمی «اکسون موبیل» در صدر جدول و شرکت پتروشیمی چینی «سینوپک» در رتبه دوم قرار دارد.

از نظر ایجاد تاسیسات جدید برای تولید پلاستیک یک‌بار مصرف، شرکت چینی «سینوپک» در فاصله سال‌های ۲۰۱۷ تا ۲۰۱۹ در مقام اول بوده و قرار است ظرفیت تولید آن در مجموع به پنج میلیون تن در سال برسد. ظرفیت تولید شرکت «اکسون موبیل» حدود چهار میلیون تن در سال است.

شرکت «اکسون موبیل» حاضر نشد در مورد این پژوهش اظهار نظر کند.

بیشتر در این باره: آمریکا استفاده از پلاستیک یک‌بار مصرف در پارک‌های ملی را تا سال ۲۰۳۲ ممنوع می‌کند

«سینوپک» در یبانیه‌ای گفت که اولین شرکت چینی است که به طرح موسوم به ائتلاف برای پایان دادن به زباله پلاستیکی پیوسته است و در حال تحقیق برای تولید پلاستیک‌های زوال‌پذیر است.

این طرح مورد حمايت شرکت‌های بزرگ در سراسر جهان است که از بازیافت و مصرف پلاستیک زوال‌پذیر حمایت می‌کنند.

بازار چین یکی از عوامل مهم افزایش تقاضا و مصرف پلاستیک یک‌بار مصرف طی ۱۵ سال گذشته بوده است. به رغم اجرای مقررات سختگیرانه و منع تولید و عرضه برخی از محصولات پلاستیکی یک‌بار مصرف در سال ۲۰۱۹، نیمی از ۱۵ میلیون تن در سال که در فاصله ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۱ به ظرفیت تولید پلاستیک یک‌بار مصرف در سطح جهان افزوده شده مربوط به چین است.

حکومت چین پارسال در برنامه پنج ساله خود اعلام کرد که با افزایش تولید پلاستیک مقابله خواهد کرد، تولید و مصرف پلاستیک یک‌بار مصرف را در حد چشمگیری کاهش خواهد داد و برخی از انواع آن را ممنوع می‌کند.

پیش‌بینی می‌شود که روند رو به افزایش تولید پلاستیک در چین کند شود ولی براساس یافته‌های پژوهش جدید، نیمی از ۲۰ شرکت بزرگ پتروشیمی در چین قصد دارند تا سال ۲۰۲۷ تولید پلیمر بکر را که ماده اولیه پلاستیک یک‌بار مصرف است، افزایش دهند.

این پژوهش خاطرنشان می‌کند که در سال ۲۰۲۱ حدود ۱۳۷ میلیون تن پلاستیک یک‌بار مصرف از سوخت‌های فسیلی تولید شده است و پیش‌بینی می‌کند که تا سال ۲۰۲۷ تولید پلاستیک یک‌بار مصرف حدود ۱۷ میلیون تن در سال افزایش خواهد یافت.

بر اساس گزارش خبرگزاری رویترز/ش.ر/ک.ر