لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۲۹ اسفند ۱۴۰۲ تهران ۱۴:۱۰

خبرهای کوتاه

قوه قضاییه ده‌ها «دلال و واسطه» فوتبال را احضار کرد

خبرگزاری ایسنا روز چهارشنبه از احضار «۳۰ دلال و واسطه» فوتبال توسط قوه قضاییه خبر داد.

ایسنا به نقل از خبرگزاری میزان نوشت که «قوه قضاییه در راستای پاکسازی فوتبال ایران» این افراد را احضار کرده است.

میزان در این باره نوشت: «سیر جدید احضارهای این دلالان بسیار فراگیر است و در وهله اول حدود ۳۰ نفر احضار شده‌اند.»

خبر احضار دلالان فوتبال در حالی منتشر شده است که روز دوشنبه کمیته اخلاق فدراسیون فوتبال ایران در اطلاعیه‌ای اعلام کرد که جمعی از دست‌اندرکاران این رشته ورزشی به مجازات محرومیت‌ محکوم شده‌اند.

در جدول منتشر شده، از داور و مربی تا دلال و پیش‌کسوتان فوتبال به چشم می‌خورد. از محرومیت کوتاه‌مدت با جریمه نقدی تا محکومیت مادام‌العمر. اما جزئیاتی از اتهامات اثبات شده که منجر به صدور حکم شده، به چشم نمی‌خورد.

مهم‌ترین خبرهای ایران و جهان

شورای هماهنگی تشکل‌های صنفی فرهنگیان: با عاملیت مردم همه موانع رفع می‌شود

شورای هماهنگی تشکل‌های صنفی فرهنگیان در بیانیه‌ای به مناسبت فرارسیدن نوروز، با اشاره به وضعیت سیاسی و اجتماعی ایران در سال ۱۴۰۲، تأکید کرد که تمام موانع در کشور با «عاملیت مردم» رفع خواهد شد.

این شورا روز سه‌شنبه، ۲۹ اسفندماه، در این بیانیه که در کانال تلگرامی خود منتشر کرده، بر ممکن‌بودن «تغییر و دگرگونی» تأکید کرده و نوشته «با عاملیت مردم، همدلی و همبستگی آنان تمامی موانع برای زیستنی توأم با رهایی و برابری مرتفع خواهند شد.»

در این بیانیه با اشاره به سرکوب گستردهٔ اقشار مختلف جامعه ایرانی در سال جاری خورشیدی آمده است: «تحریم آگاهانه انتخابات نمایشی مجلسِ حکومتی در این سال، نشان از عدم مشروعیت این نهاد و نارضایتی عمیق مردم از نحوه این حکمرانی آمرانه بود.»

شورای هماهنگی تشکل‌های صنفی فرهنگیان در ادامه با بیان اینکه «زیر تازیانهٔ ایدئولوژیک و کالایی‌شده، انگیزه و میل» دانش‌‌آموزان برای یادگیری «پَرپَر» شد، اعلام کرد که در سال گذشته «ترک تحصیل به سبب فقر فزونی یافت» و «کودکان کار نیز بازتولید شدند».

این شورا همچنین با اشاره به «پادگانی‌ شدن مدارس» نوشته که معلمان معترض «به زندان، یا اخراج، یا تبعید یا حبس خانگی محکوم» و «دادخواهان در حوزه‌های مختلفِ آموزش، کار، زنان، محیط زیست،‌ هنر و ... روانه زندان شدند».

در این بیانیه همچنین به بالا رفتن آمار اعدام در ایران و فشار بر جامعهٔ «ای‌جی‌بی‌تی‌کیو‌آی‌پلاس» اشاره شد و آمده که این موارد «محصول حکمرانی غیردموکراتیک، هژمونی خشونت و نیز عدم پاسخگویی افرادی است که فراتر از هر قانونی بر ما سلطه دارند».

این بیانیه در حالی منتشر شده که ده‌ها معلم طی یک سال گذشته بازداشت، احضار و شماری از معلمان نیز به خاطر فعالیت‌های صنفی زندانی شده‌اند.

همچنین بسیاری از اعضای شورای هماهنگی تشکل‌های صنفی فرهنگیان در سال ۱۴۰۲ با فشارهای شدید دستگاه‌‌های امنیتی جمهوری اسلامی روبرو شده‌اند.

دانش‌آموزان نقاط مختلف کشور نیز از آغاز اعتراضات «زن زندگی آزادی» نقش برجسته‌ای در ابراز مخالفت‌ها با سیاست‌های جمهوری اسلامی داشتند.

بازداشت یک مهاجر لبنانی در مرزهای جنوبی آمریکا به ظن تلاش برای «ساخت بمب»

یک مقام آمریکایی تأیید کرده که نیروهای مرزبانی این کشور به تازگی یک مرد مهاجر لبنانی‌ که ادعا کرده عضو گروه «حزب‌الله» است را در مرزهای جنوبی آمریکا به ظن تلاش برای «ساخت بمب» بازداشت کردند.

گزارش ان‌بی‌سی نیوز در دوشنبه شب ۲۸ اسفند حاکی است این مرد لبنانی در مرز ال پاسو در ایالت تگزاس بازداشت شده و در بازجویی عضویت خود در گروه حزب‌الله لبنان را تأیید کرده است.

مقام آمریکایی که ان‌بی‌سی نیوز به او استناد کرده، گفته است تحقیقات فعالی در خصوص این مرد از سوی نهادهای آمریکایی در جریان است.

نیویورک پست روز دوشنبه ابتدا گزارش داده بود باِصل بَصال عبادی با هویت جعلی در تلاش برای عبور از مرز در روز ۱۹ اسفند بازداشت شد و در بازجویی اذعان کرد در تلاش برای «ساخت بمب» درنظر داشته به نیویورک برسد.

این روزنامه تصویری نیز از این فرد منتشر کرده و افزوده بود او در بازجویی‌ گفته هفت سال از سوی حزب‌الله آموزش دیده و چهار سال دیگر نیز یک عضو فعال این گروه در حفاظت از اماکن تسلیحاتی بوده است.

نیویورک پست نوشته بود این مرد در بازجویی‌های بعدی اظهار داشته که در تلاش برای فرار از عضویت در حزب‌الله بوده «زیرا نمی‌خواسته مردم را بکشد».

او ظاهراً گفته است وقتی وارد این گروه شوید دیگر نمی‌توانید از بند آن رها شوید و آموزش‌هایی که دیده بر «جهاد» و کشتن غیرمسلمانان متمرکز بوده است.

حزب‌الله، که از سوی آمریکا یک سازمان تروریستی خارجی شناخته شده و مورد حمایت جمهوری اسلامی ایران قرار دارد، به این گزارش رسانه‌های آمریکا واکنش نشان نداده است.

حزب‌الله در پنج ماه و نیم اخیر به مرزهای شمال اسرائیل حمله می‌کند تا از گروه افراطی حماس که درگیر جنگ با ارتش اسرائیل است، حمایت کرده باشد.

حماس از سوی آمریکا و اروپا به عنوان یک گروه تروریستی معرفی می‌شود.

مرزبانی آمریکا گفته است اگر فردی برای امنیت ملی این کشور یک تهدید بالقوه باشد، بازداشت شده و نهادهای فدرال تحقیق در خصوص او را آغاز کرده و در صورت لزوم مورد پیگرد قانونی قرار خواهند داد.

ان‌بی‌سی نیوز شش ماه پیش به نقل از وزارت امنیت داخلی آمریکا گزارش داده بود مأموران مرزی این کشور با شمار بیشتری از افرادی که در فهرست نظارتی اف‌بی‌آی هستند و در صدد ورود به خاک آمریکا از مرزهای جنوبی بوده‌اند، روبه‌رو شده‌اند.

صدها هزار مهاجر غیرقانونی در یک سال اخیر از مرزهای جنوبی آمریکا وارد این کشور شده‌اند؛ موضوعی که به یکی از مسائل اصلی در انتخابات ریاست‌جمهوری هفت ماه دیگر نیز تبدیل شده است.

طرح قطعنامه منع سلاح اتمی در فضا توسط آمریکا و ژاپن با انتقاد روسیه مواجه شد

دمیتری پولیانسکی
دمیتری پولیانسکی

نماینده ایالات متحده در سازمان ملل از طرح قطعنامه‌ای در شورای امنیت برای منع کاربرد سلاح اتمی در فضا خبر داد. روسیه این قطعنامه را «سیاسی و به دور از واقعیت» خواند.

لیندا تامس گرینفیلد، نماینده آمریکا، روز دوشنبه، ۲۸ اسفند، ضمن خبر دادن از این قطعنامه که آمریکا و ژاپن به طور مشترک تهیه کرده‌اند تأکید کرد که قرار دادن هر گونه سلاح اتمی در مدار زمین «خطرناک و غیرقابل پذیرش» است.

اواخر بهمن‌ماه سال جاری جان کربی، هماهنگ کننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی کاخ سفید، گفت که روسیه در حال ساخت یک سلاح «نگران‌کننده» جدید ضدماهواره‌ای است. او اضافه کرد که روسیه هنوز چنین سلاحی را در فضا مستقر نکرده است.

چند روز بعد، ولادیمیر پوتین، رئیس‌ جمهوری روسیه، گزارش‌ها در خصوص قصد مسکو برای استقرار تسلیحات هسته‌ای در فضا را رد کرد و گفت: «ما همیشه مخالف استقرار سلاح‌های هسته‌ای در فضا بوده و هستیم.»

نماینده آمریکا در سازمان ملل روز دوشنبه از تمایل آمریکا برای همکاری با روسیه و چین در این زمینه «بدون پیش‌شرط» خبر داد.

با این حال روسیه به این گونه اظهار نظرها روی خوش نشان نداد و معاون نماینده روسیه در سازمان ملل در واکنش به خبر قطعنامه‌ای ویژه سلاح اتمی در فضا واشینگتن را به «پروپاگاند» و «سیاسی‌کاری» متهم کرد.

دمیتری پولیانسکی، نماینده روسیه، چنین نظر داد که متن قطعنامه آمریکا و ژاپن را کارشناسان و متخصصان بررسی نکرده‌اند و طرح قطعنامه جز «پروپاگاندی دیگراز طرف واشینگتن» نیست.

۱۱۴ کشور از جمله آمریکا و روسیه در سال ۱۹۶۷ «معاهده‌ فضای خارج از جو» را امضا کردند که به‌موجب آن ارسال یا توسعه سلاح اتمی در مدار زمین ممنوع است.

به گفته کاخ سفید، سلاح فضایی جدید که آمریکا می‌گوید روسیه در حال توسعه آن است این معاهده را نقض می‌کند.

صدیقه وسمقی: با هرگونه کفالت و وثیقه‌گذاری برای آزادی مخالفم

صدیقه وسمقی
صدیقه وسمقی

صدیقه وسمقی، اسلام‌پژوه، با آنکه به‌دلیل خودداری از پوشیدن حجاب اجباری، از ملاقات با پزشک محروم شده، اعلام کرده «با هرگونه کفالت و وثیقه‌گذاری» برای آزادی از زندان اوین مخالف است.

این در حالی است که صفحهٔ اینستاگرامی این فعال سیاسی، بامداد سه‌شنبه،‌ ۲۹ اسفندماه، نوشته که «به لحاظ قانونی وضعیت جسمانی خانم وسمقی مناسب تحمل زندان نیست».

بر اساس گزارش این صفحه، وسمقی گفته: «سپردن وثیقه و کفالت برای آن است که فرد برای اجرای حکم تحویل مراجع قضایی شود اما من دادگاه انقلاب را قانونی نمی‌دانم و به حکم آن تمکین نمی‌کنم.»

این صفحهٔ اینستاگرامی همچنین در خبر دیگری نوشته که صدیقه وسمقی «به خاطر سر نکردن روسری و شال از اعزام به بهداری اوین و یا بیمارستان در بیرون از زندان منع شده است».

او به همین دلیل همچنین از ملاقات فرزند و همسرش محروم شده است.

صفحهٔ اینستاگرامی خانم وسمقی دو روز پیش نیز اعلام کرده بود که یکی از اتهامات او «حضور بدون حجاب شرعی در ملأ عام است».

با این وجود این اسلام‌پژوه اعلام کرده که «حجاب تحمیلی جمهوری اسلامی را حجاب شرعی» نمی‌داند و «حجاب اجباری یک بازی سیاسی بیهوده است که زنان با مقاومت خود به این بازی پایان خواهند داد».

این فعال سیاسی پس از بازداشت اعلام کرده در دادگاه انقلاب حاضر نخواهد شد.

خانم وسمقی ۲۶ اسفندماه امسال توسط مأموران امنیتی جمهوری اسلامی در منزل شخصی‌اش در تهران بازداشت شد.

او ۱۵ اسفند امسال در یک پست اینستاگرامی نوشته بود که دادسرای اوین او را احضار کرده، اما در احضاریه الکترونیکی، اتهام این فعال سیاسی و شاکی پرونده‌اش مشخص نیست.

پاکستان، بنگلادش و هند در ۲۰۲۳ آلوده‌ترین هوا را داشتند

دهلی نو در نوامبر ۲۰۲۳
دهلی نو در نوامبر ۲۰۲۳

پاکستان در سال ۲۰۲۳ آلوده‌ترین کشور جهان از نظر کیفیت هوا باقی ماند و در جدول آلوده‌ترین‌ها بنگلادش و هند جای چاد و ایران را گرفتند.

غلظت ذرات معلق در هوای سه کشور پاکستان و بنگلادش و هند در سال گذشته میلادی بیش از ۱۵ برابر سطحی بود که سازمان بهداشت جهانی به عنوان استاندارد تعیین کرده است.

غلظت ذرات معلق کوچک‌تر از ۲.۵ میکرون که به ریه‌ها به‌شدت آسیب می‌رسانند در پاکستان نزدیک به ۷۴ میکروگرم و در بنگلادش نزدیک به ۸۰ میکروگرم بود. استاندارد سازمان بهداشت جهانی زیر پنج میکروگرم است.

کشور آفریقایی چاد که در سال ۲۰۲۲ به عنوان آلوده‌ترین کشور جهان معرفی شده بود در جدول ۲۰۲۳ جایی ندارد، همچون سودان و ایران که در این جدول نیامده‌اند، اما نه به دلیل افزایش کیفیت هوای این کشورها، بلکه تنها به دلیل «مشکلات» داده‌ها و اطلاعات موجود.

در تیرماه سال جاری، یک مقام وزارت بهداشت شهر زابل در استان سیستان و بلوچستان را به دلیل طوفان‌های گرد و غبار، آلوده‌ترین شهر ایران در سال گذشته خوانده و میانگین غلظت ذرات معلق در هوای این شهر در سال ۱۴۰۱ را بیش از ۸۰ میکروگرم در مترمکعب اعلام کرده بود.

در سال ۲۰۲۳، تنها هفت کشور در جهان هوایی منطبق بر استانداردهای تعیین‌شده داشتند: فنلاند، استرالیا، استونی، گرانادا، جمهوری موریس در آفریقا، ایسلند و نیوزیلند.

آی‌کیو ایر، سازمان ناظر بر کیفیت هوا در سوئیس، گزارش سالانه خود از آلودگی هوا در سراسر جهان را بر اساس اطلاعات بیش از ۳۰ هزار ایستگاه نظارتی در ۱۳۴ کشور و منطقه تهیه می‌کند.

این سازمان در فروردین ۱۴۰۱ برآورد کرده بود که تهران آلوده‌ترین هوا را در میان همه شهرهای جهان دارد.

اتحادیه اروپا صندوق پنج میلیارد یورویی کمک به اوکراین ایجاد کرد؛ قدردانی زلنسکی

دیدار جوزپ بورل با ولودیمیر زلنسکی، ۱۸ بهمن امسال
دیدار جوزپ بورل با ولودیمیر زلنسکی، ۱۸ بهمن امسال

شورای اروپا روز دوشنبه ۲۸ اسفند ایجاد «صندوق کمک به اوکراین» با اعتبار پنج میلیارد یورو را تصویب کرد.

صندوق جدید از طریق افزایش بودجه «صندوق تسهیلات صلح اروپایی» ایجاد می‌شود.

جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، با تاکید بر پایبندی این اتحادیه به تعهدات خود گفت: «با این صندوق، ما به حمایت از اوکراین در برابر جنگ تجاوزکارانه روسیه با هر آنچه و تا هر زمان که لازم باشد ادامه خواهیم داد».

به نوشته وبسایت شورای اروپا، این اعتبار پنج میلیارد یورویی صرف خرید تجهیزات دفاعی مورد نیاز اوکراین از شرکت‌های اتحادیه اروپا یا خارج از آن خواهد شد.

ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین، از اقدام اتحادیه اروپا قدردانی کرد.

او بامداد سه‌شنبه در پیام ویدئویی شبانه‌اش گفت از رهبری و تمامی کشورهای عضو اتحادیه اروپا برای ایجاد این صندوق جدید تشکر می‌کند.

او با بیان اینکه این پنج میلیارد یورو «برای حمایت از اقدامات دفاعی ما در سال جاری هزینه می‌شود» گفت: همچنین انتظار داریم که این صندوق به جزئی از توافقنامه امنیتی بین اوکراین و اتحادیه اروپا تبدیل شود.

شورای امنیت سازمان ملل حملات حوثی‌ها علیه کشتی‌های تجاری را محکوم کرد

شورای امنیت سازمان ملل با صدور بیانیه‌ای حملات حوثی‌ها علیه کشتی‌های تجاری در دریای سرخ را محکوم کرد و خواستار توقف فوری این حملات شد.

در بیانیه این شورا که شامگاه دوشنبه ۲۸ اسفند منتشر شد، از جمله حمله حوثی‌ها به کشتی «ترو کانفیدنس» که سه کشته و دست‌کم چهار مجروح برجای گذاشت محکوم شده است.

اعضای شورای امنیت سازمان ملل همچنین با محکوم کردن حمله حوثی‌ها به کشتی روبیمار، یادآور شده‌اند که این کشتی پس از غرق شدن، کشتی‌های در حال تردد در منطقه را با خطر مواجه کرده است.

حمله به کشتی «ترو کانفیدنس» ۱۶ اسفند روی داد و در پی آن سه نفر، شامل دو شهروند فیلیپین و یک شهروند ویتنام، کشته شدند.

کشتی بریتانیایی روبیمار نیز ۲۹ بهمن هدف اصابت موشک‌های حوثی‌ها قرار گرفت و سرانجام ۱۲ اسفند به طور کامل غرق شد.

شورای امنیت سازمان ملل در بیانیه خود همچنین بر اهمیت اجرای کامل قطعنامه‌های این شورا تاکید کرده و خواستار همکاری کشورها، از جمله با دولت قانونی یمن، برای جلوگیری از دستیابی حوثی‌ها به تسلیحات شده است.

بیانیه جدید این شورا هشدار داده است که حمله به کشتی‌های تجاری باید فورا بر اساس قطعنامه ۲۷۲۲ (مصوب ۲۰ دی‌ماه امسال) متوقف شود.

اعضای شورای امنیت همچنین خواستار آزادی فوری کشتی «گالاکسی لیدر» و خدمه آن که بیش از یکصد روز است به طور غیرقانونی در بازداشت حوثی‌ها هستند شده‌اند.

حوثی‌های مورد حمایت جمهوری اسلامی از آبان امسال تاکنون با ادعای حمایت از فلسطینی‌ها، کشتی‌های عبوری از آب‌های منطقه را هدف قرار داده و گفته‌اند حملات خود را تشدید می‌کنند.

نمایی هوایی از کشتی «ترو کانفیدنس» که بر اثر حمله حوثی‌ها دچار حریق شده است
نمایی هوایی از کشتی «ترو کانفیدنس» که بر اثر حمله حوثی‌ها دچار حریق شده است

در همین حال فرماندهی مرکزی ایالات متحده، سنتکام، اعلام کرد که نیروهای آمریکایی روز دوشنبه هفت موشک ضد کشتی، سه پهپاد، و سه کانتینر نگهداری سلاح را در مناطق تحت کنترل حوثی‌ها منهدم کردند.

بنابر بیانیه سنتکام، این تسلیحات تهدیدی قریب‌الوقوع برای کشتی‌های تجاری و نظامی تشخیص داده شدند.

سنتکام تاکید کرده است که این اقدامات برای محافظت از آزادی دریانوردی و ایمن‌تر کردن آب‌های بین‌المللی انجام می‌شود.

سوریه از حملات هوایی اسرائیل به حومه دمشق خبر داد

تصویری آرشیوی از حمله هوایی اسرائیل به حومه دمشق
تصویری آرشیوی از حمله هوایی اسرائیل به حومه دمشق

وزارت دفاع سوریه اعلام کرد که اسرائيل بامداد سه‌شنبه چندین منطقه نظامی در اطراف دمشق را هدف حملات موشکی خود قرار داده و این حملات منجر به «خسارات مادی» شده است.

این وزارتخانه در اطلاعیه خود افزوده که دفاع هوایی سوریه موشک‌های اسرائیلی را رهگیری و شماری از آنها را منهدم کرده است.

ایران در طول جنگ داخلی ۱۲ ساله سوریه یکی از حامیان اصلی بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه، بوده. اما در همین حال حمایت‌های ایران از دمشق و حزب‌الله منجر به حملات هوایی مدام اسرائیل به سوریه شده است. اسرائیل می‌گوید که این حملات را با هدف مهار قدرت نظامی ایران انجام می‌دهد.

این حملات از آغاز جنگ اسرائیل با گروه افراطی حماس در غزه افزایش یافته به طوری که از دسامبر گذشته تاکنون چندین از افسران سپاه پاسداران بر اثر آن کشته شده‌اند.

خبرگزاری رویترز ماه گذشته گزارش داد که سپاه پاسداران در نتیجه این حملات شمار افسران خود در سوریه را کاهش داده و برای حفظ نفوذ خود در سوریه بیشتر به شبه‌نظامیان شیعه متحد ایران متکی شده است.

با استفاده از گزارش خبرگزاری رویترز؛ س.ن

درخواست نهادهای حقوق بشری برای تمدید مأموریت کمیته حقیقت‌یاب درباره ایران

سازمان‌هایی چون عفو بین‌الملل، انجمن قلم آمریکا، مرکز حقوق بشر ایران و سازمان ملت‌ها و مردمان غیر رسمی (UNPO) از امضاکنندگان این بیانیه هستند
سازمان‌هایی چون عفو بین‌الملل، انجمن قلم آمریکا، مرکز حقوق بشر ایران و سازمان ملت‌ها و مردمان غیر رسمی (UNPO) از امضاکنندگان این بیانیه هستند

۴۳ سازمان حقوق بشری فعال در زمینه ایران و مسائل بین‌الملل از شورای حقوق بشر سازمان ملل خواسته‌اند تا مأموریت جاوید رحمان، گزارشگر ویژهٔ حقوق بشر و همچنین کمیته حقیقت‌یاب این سازمان درباره ایران، تمدید شود.

این سازمان‌ها روز دوشنبه، ۲۸ اسفندماه، همزمان با پنجاه‌ونهمین جلسهٔ شورای حقوق بشر سازمان ملل در بیانیه‌ای مشترک اعلام کردند: «‌تداوم این دو مأموریت متمایز و مکمل یکدیگر، امری حیاتی در راستای عمل شورا به وظیفه خود در زمینه بهبود و پاسداشت حقوق بشر در ایران شمرده می‌شود.»

در این بیانیه با اشاره به گزارش اخیر کمیتهٔ حقیقت‌یاب سازمان ملل آمده است که این کمیته به «پیشرفت چشمگیری در امر تحقیق درباره موارد نقض حقوق که در چارچوب اعتراضات صورت گرفته‌اند، دست یافته است».

در ادامه تأکید شده با وجود این پیشرفت کمیتهٔ حقیقت‌یاب «به زمان بیشتر و منابع مناسب برای پردازش میزان مهمی از شواهد گردآمده نیاز دارد».

این کمیته روز جمعه، ۱۸ اسفندماه، در گزارشی جمهوری اسلامی را مسئول «خشونت فیزیکی» منجر به جان باختن مهسا امینی معرفی کرد و اقدامات حکومت علیه زنان در ایران را مصداق «جنایت علیه بشریت» دانست.

این کمیته به صراحت تأکید کرد که بسیاری از موارد جدی نقض حقوق بشر «به‌ویژه جرایم قتل، حبس، شکنجه، تجاوز و سایر اشکال خشونت جنسی، آزار و تعقیب، ناپدیدسازی‌های قهری و سایر اعمال غیرانسانی مصداق جنایات علیه بشریت است».

سازمان‌های حقوق بشری منتشرکنندهٔ بیانیه روز دوشنبه با بیان اینکه جمهوری اسلامی «با زنان و دختران به عنوان شهروندان درجه دو رفتار» می‌کند، نوشتند که در ایران «سرکوبی شدیدتر از پیش علیه زیر پا گذاشتن قوانین تحقیرکننده و آزاردهنده حجاب اجباری وجود دارد».

آن‌ها در ادامه این بیانیه اعلام کردند که تحت حاکمیت جمهوری اسلامی «جمعیت ال‌جی‌بی‌تی‌آی و همچنان اقلیت‌های قومی و مذهبی نیز تحت تبعیض نظام‌مند قرار می‌گیرند».

این سازمان‌ها با «خطیر» توصیف کردن مأموریت جاوید رحمان گفتند: «گزارشگر ویژه نقشی ضروری در تماس با مقامات ایران دارد و فراخوان‌های فوری و سایر مکاتبات او گاه می‌توانند جان افراد را نجات دهند.»

سازمان‌هایی چون عفو بین‌الملل، انجمن قلم آمریکا، مرکز حقوق بشر ایران و سازمان ملت‌ها و مردمان غیر رسمی (UNPO) از امضاکنندگان این بیانیه هستند.

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا سه روز پیش از حمایت کشورش از قطعنامه‌ شورای حقوق بشر سازمان ملل برای تمدید ماموریت کمیته حقیقت‌یاب سازمان ملل درباره نقض حقوق بشر در ایران خبر داده بود.

شورای حقوق بشر سازمان ملل آذرماه پارسال کمیته حقیقت‌یاب در مورد اعتراضات ایران را تشکیل داد و سه حقوقدان زن را به عضویت در آن منصوب کرد.

وظیفهٔ اعضای این کمیته مستند کردن سرکوب اعتراضات در ایران و جمع‌آوری شواهد در مورد نقض موازین حقوق بشر با هدف شناسایی مقامات مسئول و پیگرد قضایی آن‌ها است.

جان باختن مهسا امینی منجر به اعتراضات گسترده‌ای در ایران علیه حجاب اجباری، سیاست‌های رهبران جمهوری اسلامی در داخل و خارج از کشور و درخواست برای آزادی‌های فردی و اجتماعی بیشتر شد.

این اعتراضات با سرکوب گسترده نیروهای امنیتی و انتظامی روبرو شد، و کمیته حقیقت‌یاب در گزارش خود تأکید کرده که حکومت جمهوری اسلامی برای سرکوب تظاهراتی که پس از جان باختن مهسا امینی به راه افتاد، به شکل «غیرضروری و نامتناسب از نیروی مرگبار» استفاده کرد و نیروهای امنیتی به بازداشت‌شدگان تجاوز جنسی کردند.

بر اساس بیانیهٔ ۴۳ سازمان حقوق بشری و گزارش‌های پیشین رادیو فردا؛ پ.م./م.ا.

آمریکا کشته شدن مروان عیسی، نفر سوم حماس، را تأیید کرد

جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، تأیید کرد که مروان عیسی، معاون فرمانده گردان‌های عزالدین قسام شاخه نظامی حماس، در حمله اخیر اسرائیل کشته شد.

آقای سالیوان اولین مقام رسمی غیراسرائیلی است که کشته شدن این مقام ارشد حماس را تایید می‌کند.

حماس از سوی آمریکا و اتحادیه اروپا تروریستی شناخته می‌شود.

آقای سالیوان روز دوشنبه ۲۸ اسفند به خبرنگاران گفت: «مروان عیسی، فرد شماره سه حماس، هفته گذشته در عملیات اسرائیل کشته شد».

او افزود: سایر رهبران ارشد حماس هم احتمالا درتونل‌ها پنهان شده‌اند و «عدالت در مورد آنها هم اجرا خواهد شد».

طی روزهای اخیر مقام‌های اسرائیل از کشته شدن مروان عیسی خبر داده و گفته بودند حماس سعی در پنهان کردن این خبر دارد.

گروه افراطی حماس تاکنون در این باره اظهار نظری نکرده است.

به گزارش رسانه‌های اسرائیلی، مروان عیسی هفته گذشته در حمله هوایی اسرائیل به تونل‌های زیر اردوگاه نصیرات در مرکز غزه کشته شد.

بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، حدود ده روز پیش با اشاره صالح العاروری، معاون دفتر سیاسی حماس که سه ماه پیش در لبنان کشته شد، گفته بود کشورش فرد شماره چهار حماس را حذف کرد و «افراد اول تا سوم هم بزودی حذف خواهند شد».

یحیی سنوار، رهبر حماس در غزه، محمد ضیف، فرمانده گردان‌های عزالدین قسام، و معاون او، مروان عیسی، از نظر اسرائیل افراد اول تا سوم حماس هستند.

«افزایش ۴۰ درصدی» مهاجرت از بریتانیا به اسرائیل بعد از جنگ غزه

از آغاز جنگ غزه، شمار مهاجرانی که از بریتانیا برای زندگی دائمی به اسرائیل مهاجرت می‌کنند، ۴۰ درصد افزایش یافته است.

این آمار روز دوشنبه ۲۸ اسفند در نمایشگاه مهاجرت یهودیان از بریتانیا به اسرائیل که با حضور اوفیر سوفر، وزیر جذب مهاجرت اسرائیل، و تسیپی حوتُووِلی، سفیر اسرائیل در لندن، برگزار شده است، منتشر شد.

به گزارش جروزالم پست، نمایشگاه لندن اولین در نوع خود در پنج سال اخیر و حاکی از افزایش علاقه در میان یهودیان بریتانیا برای مهاجرت به اسرائیل است.

به نوشته رسانه‌های اسرائیل، یکی از دلایل عمده افزایش مهاجرت یهودیان بریتانیا و کشورهای دیگر در اروپا، کانادا، استرالیا و آمریکا به اسرائیل از آغاز جنگ غزه، گسترش موارد یهودستیزی دراین کشورها است.

پیش از جنگ غزه نیز سال ۲۰۲۳ «بدترین سال» از نظر گسترش یهودستیزی در بریتانیا توصیف شده و بیش از دو برابر سال ۲۰۲۲، رویدادهایی که «یهودستیزانه» تلقی می‌شود، شامل آسیب به نهادها و اموال یهودیان، اتفاق افتاده بود.

بریتانیا از آغاز جنگ غزه شاهد راه‎‌پیمایی و تجمع‌های اعتراضی زیادی بوده که در آن شعارهایی مانند «از نهر تا بحر، فلسطین آزاد خواهد شد» سرداده شده است.

شعار «از نهر تا بحر، فلسطین آزاد خواهد شد» بخشی از اساسنامه گروه افراطی حماس است که حقی برای موجودیت اسرائیل قائل نیست و تمامی اراضی میان رود اردن تا دریای مدیترانه را خاک «فلسطین» می‌داند.

این در حالی است که بریتانیا حماس را گروه تروریستی می‌داند.

گزارش‌های نهادهای رسمی بریتانیا حاکی است برخوردهای خشونت‌بار و سایر مواردی که تهدید یهودیان در این کشور تلقی شده، در ماه‌های جنگ غزه سیر صعودی داشته.

مارک گاردنر، مدیر اجرایی یک سازمان یهودیان بریتانیا در این زمینه گفته بود یهودیان در این کشور «قوی و مقاوم» هستند اما «انفجار نفرت علیه جامعه یهودیان بریتانیایی، شرم‌آور است.»

شورای نمایندگی مؤسسات یهودی فرانسه و نهاد دولتی بلژیک در زمینه مبارزه با تبعیض ماه گذشته در گزارش‌های جداگانه‌ از افزایش شدید «جو خصمانه» علیه یهودیان در این کشورها ابراز نگرانی کردند. صدراعظم آلمان نیز بهمن ماه نسبت به افزایش یهودستیزی در کشورش هشدار داد.

با این حال، دورون آلموگ، رئیس آژانس یهود روز دوشنبه در نمایشگاه لندن گفت ابراز همبستگی و عشق به اسرائیل انگیزه اصلی مهاجرت یهودیان بریتانیایی به اسرائیل است.

به گفته آقای آلموگ، درخواست‌های مهاجرتی بیشتری از سایر کشورهای جهان در دوره اخیر برای مهاجرت به اسرائیل، ثبت شده و دولت اسرائیل کمک و اطلاعات لازم را به آن‌ها ارائه خواهد کرد.

به نوشته جروزالم پست، در میان خانواده‌های یهودیان بریتانیایی که دردوره اخیر به اسرائیل مهاجرت کرده‌اند، خانواده‌هایی با فرزندان جوان هستند که می‌خواهند به ارتش اسرائیل بپیوندند.

تنش دیپلماتیک میان واشینگتن و هاوانا به دنبال برگزاری تجمعات اعتراضی در شهرهای کوبا

ساختمان سفارت آمریکا در هاوانا، پایتخت کوبا
ساختمان سفارت آمریکا در هاوانا، پایتخت کوبا

در پی برگزاری تظاهرات در چند شهر کوبا، وزارت خارجه این کشور کاردار آمریکا در هاوانا را احضار و به این وسیله از واشنگتن خواست در امور داخلی این کشور مداخله نکند.

مقامات آمریکایی در کوبا هر گونه دخالتی دراعتراضات کم سابقه روز یکشنبه در این کشور را تکذیب و اعتراضات را پیامدهای «وضعیت وخیم» کوبا توصیف کرده‌اند.

روز یکشنبه چندین شهر کوبا از، جمله سانتیاگو و بایامو، شاهد اعتراضات گروهی از مردم به کمبود مواد غذایی و برق بود.

کوبا که وضعیت اقتصادی آن رو به وخامت است، از اوایل اسفند به دلیل تعمیرات در بزرگترین نیروگاه آبی کشور با قطعی متناوب برق روبرو بوده است.

در روزهای اخیر به دلیل کمبود سوخت مورد نیاز برای تولید برق، در چند منطقه از کشور برق ساعات طولانی و در مواردی تا ۱۴ ساعت در شبانه روز قطع شد.

همچنین دولت کوبا که با کمبود شدید منابع مالی روبرو است، دی‌ماه امسال اعلام کرد که در چارچوب اجرای مجموعه‌ای از اقدامات اقتصادی برای کاهش کسری بودجه، از ۱۲ بهمن بهای سوخت را بیش از ۵۰۰ درصد افزایش می‌دهد.

سفارت آمریکا در کوبا در پیامی در شبکه اجتماعی «ایکس» (توئیتر سابق) ضمن اشاره به «اعتراضات مسالمت آمیز» از دولت کوبا خواست «حقوق بشر معترضان را محترم شمرده و به خواست‌های مشروع مردم پاسخ دهد.»

برونو رودریگز، وزیرخارجه کوبا، در واکنش به این پیام از دولت آمریکا خواست «درامور داخلی کشور دخالت نکند.»

وزارت خارجه کوبا روز دوشنبه ۲۸ اسفند خبر داد که معاون این وزارتخانه هنگام احضار کاردار آمریکا رسما اعتراض خود به انتشار پیام سفارت آن کشور در مورد اعتراضات روز یکشنبه را بیان کرده و آن را به عنوان «پیامی مداخله جويانه و افترا‌آمیز» به شدت محکوم کرده است.

معاون وزیر خارجه کوبا علاوه بر این بر «نقش مستقیم واشینگتن در وضعیت اقتصادی که کوبا با آن مواجه است» نیز تاکید کرده است. منظور وزارت خارجه کوبا بیش از شش دهه تحریم‌های شدید و همه جانبه آمریکا است.

همزمان، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در واشنگتن روز دوشنبه گفت: «ایالات متحده در پشت این اعتراضات نیست و طرح چنین اتهامی بی‌معنا است. آنچه که شاهد آن هستیم، بازتاب وضعیت وخیم کوبا است. ما از دولت کوبا می‌خواهیم که از اعمال خشونت و دستگیری ناعادلانه پرهیز کرده و به حق مردم کوبا برای برگزاری اجتماعات مسالمت آمیز احترام بگذارد.»

این در حالی است که وزارت خارجه کوبا در بخشی از بیانیه خود گفته است: «اگر دولت ایالات متحده در مورد رفاه و زندگی مردم کوبا نگرانی‌های صادقانه‌ای داشت کوبا را از فهرست غیرقانونی حکومت‌های متهم به حمایت از تروریسم حذف می‌کرد.»

واشنگتن در سال ۲۰۲۱ کوبا را به این فهرست افزود.

ترامپ توانایی ارائه ضمانت «۴۵۴ ميليون دلاری» برای فرجام‌خواهی در یک پرونده را ندارد

وکلای دونالد ترامپ اعلام کردند موکلشان هنوز نتوانسته است مبلغ ۴۵۴ میلیون دلاری جریمه و یا ضمانت مالی به همین مبلغ را که برای شروع درخواست فرجام نسبت به حکم صادر شده از سوی دادگاه نیویورک در پرونده «کلاهبرداری» ضروری است، فراهم کند.

حکم دادگاه نیویورک در پرونده «کلاهبرداری» مربوط به اغراق و دستکاری در ارزش مستغلات روز ۲۷ بهمن در پایان يک دادرسی مدنی صادر شد.

آقای ترامپ برای شروع روند درخواست تجدید نظر در این حکم ابتدا باید مبلغ جریمه و یا ضمانت مالی معادل آن را به مراجع قضایی ایالت نیویورک تحویل دهد. در غیر این صورت ایالت نیویورک براساس حکم قاضی می‌تواند اموال و مستغلات او را ضبط کند.

وکلای رئیس جمهور سابق و نامزد حزب جمهوری‌خواه در انتخابات ریاست جمهوری امسال روز دوشنبه ۲۸ اسفند از دادگاه استیناف ایالت نیویورک خواستند که به اجرا گذاشتن حکم دادگاه اولیه را به تعویق بیاندازد.

آنها در مدارکی که به دادگاه ارائه دادند، استدلال کردند که مبلغ جریمه تعیین شده بیش از اندازه است و موکلشان برای کسب این ضمانت مالی از طریق چهار موسسه واسطه به ۳۰ شرکت تامین کننده ضمانت مالی مراجعه کرده است.

وکلای آقای ترامپ در سند ارائه شده به دادگاه استیناف افزودند: «تعیین یک ضمانت مالی غیرممکن به عنوان شرط تقاضای تجدید نظر به منافع متهم برای پیگیری درخواست خود لطمه شدیدی می‌زند.»

وکلای آقای ترامپ از دادگاه خواستند مبلغ ضمانت مالی را به ۱۰۰ میلیون دلار کاهش دهد.

هر شرکت ضمانت مالی که مبلغ مورد نظر مراجع قضایی نیویورک را در اختیار آقای ترامپ قرار دهد، در صورت شکست تقاضای تجدید نظر می‌تواند اموال او را تصاحب کند.

وکلای آقای ترامپ بیانیه یکی از مدیران ارشد یک موسسه واسطه امور بیمه و ضمانت مالی به نام «لوکتون» را که از سوی رئیس جمهور سابق برای کمک به کسب ضمانت مالی استخدام شده است، همراه با سایر اسناد به دادگاه ارائه کردند.

گری جیلتی، مدیر این شرکت بیمه، در بیانیه خود به دادگاه نوشته است: «تحت شرایط فعلی ارائه ضمانت مالی به مبلغ ۴۵۴ میلیون دلار ناممکن است. اکثر شرکت‌هایی که ضمانت مالی ارائه می‌دهند، حاضر نیستند رقمی بالاتر از ۱۰۰ میلیون دلار را تضمین کنند و به عنوان ضامن استقراض فقط پول نقد و یا اوراق قرضه بهادار و تضمین شده قبول می‌کنند و نه مستغلات.»

آقای ترامپ براساس اعلام جرم لتیتیا جیمز، دادستان کل نیویورک، در یکی از شعب دادگاه ایالتی در منهتن محاکمه و به دلیل اغراق و دستکاری درارزش واقعی مستغلات خود با هدف دریافت وام و خدمات بیمه ترجیحی به کلاهبرداری محکوم شد.

رئیس جمهور پیشین آمریکا تمامی اتهامات در این پرونده را رد کرده است.

آقای ترامپ چندی پیش نیز مجبور شد برای به جریان انداختن تقاضای تجدید نظر در حکم مربوط به بدنام کردن جین کارول، روزنامه نگار و نویسنده سرشناس آمریکایی، ۹۱.۶ میلیون دلار ضمانت مالی بپردازد.

انتقاد یک مقام صنفی از گرانی و کمبود لوازم یدکی خودروهای چینی در ایران

رئیس اتحادیه تامین قطعات لوازم یدکی تهران می‌گوید به دلیل تعهد نگرفتن از شرکت‌های خودروسازی چینی در قراردادها برای ارائه خدمات بعد از فروش، تأمین قطعات این خودروها در بازار ایران دچار مشکل است.

احمد حسینی روز دوشنبه ۲۸ اسفند در گفت‌وگو با خبرگزاری ایسنا با اشاره به مشکل دیگر در تامین قطعات خودروهای چینی گفت: «قیمت برخی از این قطعات، از قطعات خودروهای اروپایی و ژاپنی هم گران‌تر است و این چالشی است که همین شرکت‌های چینی برای ما ایجاد کرده‌اند.»

به گفته آقای حسینی، این تنها مربوط به خودروهای چینی وارداتی نیست و در بخش تامین و خدمات خودروهای «مونتاژی چینی» هم مشکلاتی وجود دارد.

او با یادآوری بالا رفتن نرخ ارز و افزایش تعرفه‌های گمرکی قطعات خودرو از «پنج و نیم درصد به ۵۱ درصد» و تعداد خودروهای وارداتی در کشور، نسبت به صعود قیمت‌ قطعات در سال آینده هشدار داد.

رئیس اتحادیه تامین قطعات لوازم یدکی تهران همچنین از گستردگی «قطعات تقلبی» خودرو در کشور خبر داد که به گفته او «از مبادی قانونی کشور با اخذ شناسه کالا و کد رهیگیری وارد شده است.»

پس از خروج آمریکا از برجام، شرکت‌های خودروسازی اروپایی به ویژه دو شرکت فرانسوی پژو و رنو از ایران خارج شدند و بازار خودرو ایران عرصه مونتاژ خودروهای اغلب درجه چندم چینی شد.

شرکت‌های چینی برخلاف اظهارات مقامات ایران در زمان خروج شرکت‌های خودروسازی غربی از ایران به خاطر تحریم‌ها، تاکنون علاقه‌ای برای راه‌اندازی واحدهای تولیدی در ایران نداشته و تنها قطعات یا خود خودرو به ایران می‌فروشند.

بر اساس آمارهای اتاق بازرگانی تهران، ایران پارسال بیش از ۲.۱ میلیارد دلار واردات قطعات وسایل نقلیه داشت که همه آن از چین تأمین شده است. این رقم معادل ۱۶ درصد از کل واردات ایران از چین در سال ۱۴۰۱ است.

تلاش برای لغو ممنوعیت «ناقص‌سازی جنسی زنان» در گامبیا شکست خورد

اعتراض به طرح لغو ممنوعیت «ناقص‌سازی جنسی زنان» مقابل پارلمان گامبیا
اعتراض به طرح لغو ممنوعیت «ناقص‌سازی جنسی زنان» مقابل پارلمان گامبیا

تلاش برخی قانونگذاران کشور گامبیا برای لغو قانونی که ناقص‌سازی جنسی زنان را ممنوع کرده بود، در مرحله اول در پارلمان این کشور با شکست مواجه شد.

در آستانه رأی‌گیری درباره این طرح در روز دوشنبه ۲۸ اسفند، جمعیتی شامل زنان و مردان مقابل پارلمان این کشور جمع شدند و با حمل پلاکاردهایی به آن اعتراض کردند.

این کشور کوچک با اکثریت مسلمان در غرب آفریقا در سال ۲۰۱۵ با تصویب قانونی، ناقص‌سازی یا «ختنه زنان» را ممنوع کرده و جریمه‌های سنگین و مجازات‌های زندان را برای افرادی که این کار را انجام می‌دهند اعمال کرده بود.

بر اساس این قانون، کسی که چنین عملی انجام دهد، ممکن است با مجازات بیش از ۳ سال زندان یا معادل ۱۲۵۰ دلار جریمه روبرو شود. اگر این عمل به مرگ بیانجامد، دادگاه می‌تواند متهم را به حبس ابد محکوم کند.

این در حالی است که آلمامه گیبا، قانونگذارگامبیایی که طرح لغو قانون منع ناقص‌سازی را در اوایل ماه جاری ارائه کرد، استدلال کرده این ممنوعیت، حقوق شهروندان را برای انجام فرهنگ و مذهب خود نقض می‌کند.

شورای عالی اسلامی گامبیا نیز در واکنش به این حکم، انجام چنین عملی را از «فضیلت‌های اسلام» عنوان کرده‌ است.

صندوق کودکان سازمان ملل متحد (یونیسف) در گزارشی که اوایل ماه جاری منتشر شد، اعلام کرد که تعداد زنان و دخترانی که در سراسر جهان تحت ناقص‌سازی قرار گرفته‌اند از ۲۰۰ میلیون نفر در هشت سال گذشته به ۲۳۰میلیون نفر در حال حاضر افزایش یافته است.

در حالی که بیش از نیمی از ۹۲ کشوری که ناقص‌سازی جنسی در آنها انجام می‌شود، قوانینی دارند که این عمل را ممنوع می‌کند، طبق گفته گروه حقوق بشری «‌برابری همین حالا»‌، جرم‌انگاری این اقدام یک گام مهم در توقف ‌آن است.

داده‌های سازمان ملل نشان می دهد که شیوع ناقص‌سازی جنسی در میان دختران در گامبیا از زمان اجرای ممنوعیت آن به شدت کاهش یافته است، اما به گفته کارولین لاگات، مدیر پروژه «‌برابری همین حالا»‌، اگر این قانون در تلاش‌های بعدی اعضای پارلمان گامبیا لغو شود، این خطر وجود دارد که «تلاش‌های حمایتی در کشورهای دیگر نیز با شکست روبرو شود یا عقب‌گرد داشته باشد.»

سازمان بهداشت جهانی می‌گوید ناقص‌سازی زنان هیچ فوایدی برای سلامتی ندارد و می‌تواند منجر به خونریزی بیش از حد، شوک، مشکلات روانی و مرگ شود.

بیشتر

تازه‌های ایران و جهان

XS
SM
MD
LG