خبرهای کوتاه
ماموران امنیتی ضیا نبوی را در منزلش بازداشت کردند

ماموران امنیتی روز سهشنبه ششم اسفند ماه با مراجعه به منزل ضیا نبوی او را بازداشت کردند.
دلیل بازداشت این فعال دانشجویی اعلام نشده است. عاطفه نبوی، یکی از بستگان ضيا نبوی در توییتر نوشته است که نمیدانیم چه کسانی و چرا ضیا نبوی را بازداشت کردهاند. او نوشته ماموران اقلامی را هم از خانه بردهاند.
ضیا نبوی ۲۵ خرداد ۸۸ یعنی سه روز پس از برگزاری انتخابات ریاستجمهوری دوره دهم و راهپیمایی بزرگ معترضان به نتایج انتخابات، همراه با چند نفر از دیگر دوستان خود در ستاد مهدی کروبی بازداشت شد.
وی آن زمان در دادگاه بدوی به ۱۵ سال زندان و در دادگاه تجدیدنظر به ۱۰ سال حبس در تبعید به اتهام «محاربه و ارتباط با سازمان مجاهدین خلق» محکوم شد. او ۲۵ بهمن ۹۶ در آستانه نهمین سال حبس از زندان سمنان آزاد شد. آقای نبوی همچنین مرداد ۹۷ برای مدت کوتاهی بازداشت شد.
مهمترین خبرهای ایران و جهان
ابراهیم رئیسی هفته آینده به سه کشور آمریکای لاتین سفر میکند

خبرگزاری جمهوری اسلامی ایرنا، روز چهارشنبه گزارش داد که ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور ایران، هفته آینده از سه کشور کوبا، نیکاراگوئه و ونزوئلا در آمریکای لاتین بازدید میکند و افزود که این سفر در پی دعوت رهبران سه کشور یادشده از آقای رئیسی انجام خواهد گرفت.
به نوشته ایرنا، در جریان این سفر چندین سند همکاری در حوزههای اقتصادی، سیاسی و علمی بین مقامات ایرانی با کوبایی و نیکاراگوئهای و ونزوئلایی به امضا خواهد رسید. این گزارش اما جزییاتی درباره این سندهای همکاری به دست نمیدهد.
گزارش ایرنا میگوید که سفر ابراهیم رئیسی به آمریکای لاتین روز یکشنبه آینده ۲۱ خرداد انجام میشود.
این سفر فرصتی برای دیدار رئیس دولت ایران با رهبران سه کشور متحد خود در منطقه آمریکای لاتین فراهم میآورد که هر سه این رهبران چپگرا هستند و به نقض حقوق بشر متهم شدهاند.
ایرنا نیز نوشته است: «تعداد قابل توجهی از کشورهای منطقه آمریکای لاتین، علاوه بر ظرفیتهای اقتصادی متنوع، دیدگاههای سیاسی و بینالمللی نزدیکی نیز با جمهوری اسلامی ایران دارند و همکاریهای اقتصادی و تجاری میان ایران با این کشورها میتواند منافع بسیاری نصیب دو طرف کند.»
با استفاده از گزارشهای ایرنا و رویترز؛ س.ن/ک.ر
حسین خسرو علی وزیری، مشهور به «شیخ آهنین»، در آمریکا درگذشت

شرکت آمریکایی «ورلد رسلینگ اینترتینمنت» روز چهارشنبه ۱۷ خرداد اعلام کرد، حسین خسرو علی وزیری، مشهور به «شیخ آهنین»، در سن ۸۱ سالگی درگذشت.
حساب کاربری «شیخ آهنین» نیز در بیانیهای از درگذشت حسین خسرو علی وزیری خبر داده است.
در هیچ یک از این دو بیانیه اشارهای به علت مرگ و محل مرگ «شیخ آهنین» نشده است. اما در پست توییتری حساب کاربری «شیخ آهنین» آمده است که او «این دنیا را با آرامش ترک کرده است.»
حسین خسرو علی وزیری متولد ۱۳۲۱ است. او در آغاز فعالیتهای ورزشی خود به کشتی روی آورد و سپس به ارتش پیوست.
او پس از مهاجرت به آمریکا در سال ۱۹۷۱ در وزن ۸۰ کیلوگرم کشتی فرنگی در مسابقات اتحادیه ورزشکاران آماتور «ایاییو» به مدال طلا رسید.
«شیخ آهنین» در سال ۱۹۸۳ با شکست باب باکلوند قهرمان مسابقات کشتی تفننی -حرفهای (دبلیودبلیواف) شد٬ اما بعدا با شکست در مقابل هالک هوگان این عنوان را واگذار کرد. او تنها ایرانی است که در این مسابقات به قهرمانی رسیده است.
آسوشیتدپرس میگوید، دبلیودبلیواف در دهه ۱۹۸۰ میلادی از «شیخ آهنین» در نقشی ضد آمریکایی٬ با توجه به فضای منفی آن دوران٬ استفاده میکرد.
اسپانیا امسال گرمترین و دومین بهار خشک را پشت سر گذاشت

وزارت محیط زیست و اداره هواشناسی اسپانیا روز چهارشنبه ۱۷ خرداد اعلام کردند که این کشور امسال گرمترین و دومین بهار خشک را از سال ۱۹۶۱ که آمارهای جوی ثبت میشوند پشت سرگذاشته است و به احتمال فراوان در طول تابستان نیز دمای هوا بالاتر از میانگین این فصل خواهد بود.
تولیدات کشاورزی اسپانیا از جمله کشت زیتون برای تولید روغن زیتون که تقریبا نیمی از کل تولید جهان است، از خشکسالی طولانی در بهار امسال آسیب دیدهاند.
همانطور که پژوهشهای اقلیمی در دهههای اخیر اثبات کردهاند هوای گرم و خشک خطرهای دیگری نظیر افزایش احتمال آتشسوزی در جنگلها و مراتع را به همراه دارد.
وزارت محیط زیست اسپانیا گفت میانگین دما بین اول مارس تا اول ژوئن ۱۴.۲ درجه سانتیگراد بوده است. این میانگین ۱.۸ درجه سانتیگراد از دمای متوسط سالهای ۱۹۹۱ تا ۲۰۲۰ و سهدهم درجه سانتیگراد از رکورد قبلی در سال ۱۹۹۷ بالاتر است.
دمای ناحیه کوردوبا در جنوب اسپانیا در ماه آوریل به مرز ۳۹ درجه سانتیگراد رسید که رکود جدیدی است.
سخنگوی اداره هواشناسی اسپانیا نیز گفت: «داريم به شکستن رکوردهای قبلی عادت میکنیم. میانگین دما در سه فصل از چهار فصل گذشته (تابستان و پاییز ۲۰۲۲ و بهار ۲۰۲۳) گرمترین دمای ثبت شده بودهاند».
او افزود که بهار امسال درعین حال دومین بهار خشک ثبتشده بوده است.
هر چند بهدلیل بارش فراوان در هفتههای اول فصل تابستان نگرانی از یک خشکسالی طولانی در سال جاری تا حدی برطرف شده، اما گرمایش و خشکی هوا یک مشکل جدی است.
مسئولان اداره هواشناسی اسپانیا میگویند گرمای بالاتر از میانگین معمول در تابستان امسال به خصوص در نیمه شرقی این کشور و جزایر آن در دریای مدیترانه «بسیار محتمل» است.
مدلهای پیشبینی اداره هواشناسی اسپانیا نشان میدهد که به احتمال ۵۰ تا ۷۰ درصد، تابستان امسال یکی از گرمترین تابستانها طی سه دهه گذشته خواهد بود هر چند میزان بارندگی در تابستان به احتمال ۴۰ تا ۵۰ درصد بالاتر از میانگین معمول خواهد بود.
براساس آمارهای دولت اسپانیا، میانگین حجم آب موجود در اکثر مخازن این کشور حدود ۴۷ درصد است ولی این رقم در دو ایالت کاتالونیا و آندالوسیا به حدود ۲۵ درصد کاهش یافته است.
آمارهای اداره هواشناسی اسپانیا نيز نشان میدهد که سال ۲۰۲۲ از زمان ثبت رکوردهای جوی در سال ۱۹۶۱ گرمترین سال بوده و تحت تاثیر سه موج هوای گرم، درجه حرارت در ۴۱ روز از تابستان گذشته افزایش یافت که طولانیترین مدت ثبتشده برای گرمای شدید در اسپانیاست.
تالاب گاوخونی «صد در صد» خشک شد

یک مقام حفاظت محیط زیست میگوید بر اساس تصاویر ماهوارهای، تالاب گاوخونی «صد در صد» خشک است و شاید دو یا سه درصدِ قسمت شمالی آن «کمی مرطوب» باشد.
حسین اکبری، معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی اداره کل حفاظت محیط زیست استان اصفهان، روز چهارشنبه ۱۷ خردادماه افزود: در طول سال گذشته تنها هفت میلیون متر مکعب «زهاب و پساب» همراه با هشت میلیون متر مکعب آب بهصورت کوتاهمدت و موقت به تالاب رها شد که در عمل این رهاسازی بینتیجه بود.
مرداد پارسال نیز منصور شیشهفروش، مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان، اعلام کرده بود که ۹۸ درصد تالاب گاوخونی خشک شده است.
گاوخونی، از مشهورترین تالابهای بینالمللی ایران، در استانهای اصفهان و یزد واقع شده و یکی از بزرگترین و مهمترین تالابهای ایران محسوب میشود که محلی برای اقامت پرندگان مهاجر و جانوران آبی است.
این تالاب از زایندهرود، بزرگترین رودخانه مناطق مرکزی ایران، تغذیه میکرد اما در سالهای اخیر در نتیجه سدسازیها و سپس خشک شدن زایندهرود، این تالاب نیز تقریبا خشک شده است.
در سالهای اخیر گزارشهای متعددی از نابودی تالابها و دریاچههای کشور منتشر شده است و کارشناسان، در کنار خشکسالی، مدیریت ناکارآمد و سدسازیهای بیرویه و غیراصولی را عامل آن عنوان کردهاند.
خداحافظی ساپینتو از استقلال به دلیل «شرایط فعلی مدیریت باشگاه»

ریکاردو ساپینتو، مربی تیم فوتبال استقلال تهران، یک هفته بعد از شکست در فینال جام حذفی در مقابل پرسپولیس، با انتشار پیامی از وضعیت مدیریت این تیم انتقاد و از سرمربیگری آن کنارهگیری کرد.
این مربی که طی یک فصل حضورش در جمع آبیپوشان پایتخت بارها بهدلیل درگیری با داوران خبرساز شده بود، ادعای باشگاه استقلال درباره ارائه پیشنهاد به خود را رد کرد و گفت که بهدلیل کم شدن «پیوند اعتماد» با هیئت مدیره باشگاه تصمیم به جدایی گرفته است.
آقای ساپینتو همچنین از «بی احترامی برخی از حریفان، سختی هشت ماهه بدون دستمزد، تصمیمات مشکوک داوران، مسئولان و کمیته انضباطی»، به عنوان چالشهایی یاد کرده که در مدت حضور خود در ایران با آنها مواجه بوده است و گفت دیگر نمیتوانست آنها را «نادیده» بگیرد.
این مربی پرتغالی که در فصل اخیر لیگ برتر فوتبال ایران با استقلال مقام سوم را به دست آورد، نتیجه گرفته که به دلیل «شرایط فعلی مدیریت باشگاه»، ادامه همکاری را «غیرممکن» میداند.
استقلال فصل جاری خود را با مدیرعاملی مصطفی آجورلو آغاز کرد و بعد از برکناری او توسط وزارت ورزش و جوانان، علی فتحاللهزاده مدیرعامل شد.
اما افشاگری سازمان خصوصیسازی درباره مبالغ هنگفتی که به این باشگاه برای پردخت بدهی مربی پیشین ایتالیایی پرداخت شده، اما در موارد دیگری هزینه شده بود، باعث شد آقای فتحاللهزاده از سمت خود کنارهگیری کند.
باشگاه استقلال اکنون با سرپرست اداره میشود و حجت کریمی این سمت را بر عهده دارد.
این باشگاه در واکنش به استعفای ریکاردو ساپینتو، در اطلاعیهای برای او آرزوی «موفقیت» کرد و از «برنامهریزی و مذاکرات» برای انتخاب سرمربی جدید خبر داد.
این در حالی است که پرداخت نکردن بدهی به آندرهآ استراماچونی، سرمربی پیشین، باعث شد که استقلال از فصل پیش روی جام باشگاههای آسیا حذف شود.
مساجد تاریخی اصفهان بهدلیل فرونشست زمین «ترک خوردند»

روزنامه «هممیهن» در شماره روز چهارشنبه ۱۷ خرداد در گزارشی درباره ادامه روند فرونشست زمین در اصفهان خبر داده که «تمام مناطق» این شهر درگیر مشکل شده و به نزدیکی آثار تاریخی اصفهان رسیده است.
در این گزارش آمده که بهدلیل خشکسالی و کمشدن سطح آبهای زیرزمینی، پدیده فرونشست با سرعت بیشتری پیشروی میکند و به مرکز شهر اصفهان هم رسیده است.
یک کارشناس باستانشناسی که به گفته «هممیهن» نخواست نامش فاش شود، از بناهایی مانند «مسجد حکیم و عتیق، بقعه شهشهان، درب امام، حمام وزیر، مسجد و حمام علی قلیآقا و مسجد سید» نام برده که درگیر فرونشست شدهاند.
او دیده شدن «ترکهای طولی» در این بناها را نشانه فرونشست دانسته و افزوده که روی ورودیهای حافظ و سپه به میدان نقشجهان و روی گنبد و دیوارهها و شبستان مسجد جامع عباسی هم ردپای این پدیده دیده میشود.
این در حالی است که علیرضا ایزدی، مدیرکل میراث فرهنگی استان اصفهان، در گفتوگو با خبرگزاری مهر ادعا کرده که ترکهای بدنه برخی آثار تاریخی مانند مسجد سید و مسجد جامع ربطی به فرونشست ندارند و «با توجه به بافت خشتی و آجری آنها جزو ترکهای طبیعیاند.»
او در عین حال تایید کرده که در نواحی شمالی اصفهان «شواهدی از فرونشست» وجود دارد و با توجه به فاصله کم آن با آثار تاریخی اصفهان، «هیچ تضمینی وجود ندارد» که فرونشست به بناهای تاریخی این شهر نرسد.
از سوی دیگر مدیر امور فرهنگی و ارتباطات اداره کل میراث فرهنگی اصفهان به روزنامه هممیهن گفته است که با ادامه یافتن خشکسالی و برقرار نشدن «جریان آب زایندهرود به صورت مستمر» فرونشست بیشتری در مرکز شهر اصفهان رخ خواهد داد و آن را «بیماری درماننشدنی» توصیف کرده است.
این روزنامه همچنین به نقل از رئیس بخش زلزلهشناسی مهندسی و خطرپذیری مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی خبر داده که بیش از «دو میلیون و ۷۰۰ هزارنفر» در «پهنههای فرونشستی» شهر اصفهان زندگی میکنند و بیش از ۴۰۰ بنای تاریخی ثبت شده نیز در همین پهنهها قرار گرفتهاند.
سقوط بیسابقه ارزش پول ملی ترکیه، ۱۰ روز پس از پیروزی اردوغان در انتخابات

در حالی که از پیروزی رجب طیب اردوغان در انتخابات ریاست جمهوری ترکیه ۱۰ روز میگذرد، ارزش پول ملی این کشور در روز چهارشنبه ۱۷ خرداد هفت درصد کاهش یافت و به پایینترین سطح خود در برابر دلار رسید.
به گزارش خبرگزاری رویترز، قیمت هر دلار آمریکا در روز چهارشنبه در بازار آزاد ارزهای خارجی ترکیه به ۲۳.۱۶ لیر رسید.
بر اساس این گزارش، ارزش پول ملی ترکیه در سال جاری میلادی ۱۹ درصد کاهش داشته و همچنین این روند پس از انتخاب اردوغان و آغاز سومین دوره ریاست جمهوری او شدت گرفته است.
خبرگزاری فرانسه نیز میزان کاهش ارزش پول ملی ترکیه در روز چهارشنبه را ۶.۶ درصد اعلام کرده است.
سقوط لیر در حالی است که بانک مرکزی ترکیه نزدیک به ۳۰ میلیارد دلار برای تقویت پول ملی این کشور، در فاصله بین اول ژانویه تا انتخابات ریاست جمهوری به بازار تزریق کرد و برای اولین بار در بیش از بیست سال گذشته، ذخایر ارزی ترکیه را به سمت محدوده منفی سوق داد.
ذخایر خالص بینالمللی بانک مرکزی ترکیه در ماه گذشته و پس از سالها مداخله برای ثابت نگاه داشتن قیمت لیر، به پایینترین سطح خود یعنی منفی ۴.۴ میلیارد دلار رسید.
با این حال، برخی کارشناسان اقتصادی بر این باروند که کاهش شدید لیر در روز چهارشنبه، نشانه ملموسی از کاهش کنترل دولت ترکیه بر بازار آزاد ارز است.
اردوغان که در سالهای اخیر سیاستهای پولی هترودوکسی (خلاف جریانهای رایج) را اجرا کرده، روز شنبه وزیر اقتصاد جدیدی را منصوب کرد که ماموریتش مهار تورم و بازگرداندن اقتصاد ترکیه اعلام شده است.
وزیر جدید اقتصاد ترکیه نیز یکی از حامیان اصلی سیاستهای اقتصادی اردوغان است.
اما تحلیلگران بر این باورند که افزایش شدید نرخ بهره بانکی که از پایان فوریه تاکنون به میزان ۸.۵ درصد ثابت مانده، میتواند به جلوگیری از سقوط لیر ترکیه کمک کند.
رئیسجمهور ترکیه در سالهای اخیر بانک مرکزی این کشور را مجبور کرده که به طور پیوسته نرخهای بهره را کاهش دهد که موجب افزایش تورم شده است.
برخلاف تئوریهای کلاسیک اقتصادی، رئیسجمهور ترکیه ادعا میکند که نرخهای بهره بالا باعث افزایش تورم میشود.
بر اساس گزارشهای رویترز و خبرگزاری فرانسه؛ م.ت/ ب.ب
۱۲ سازمان حقوق بشری خواستار افزایش فشارها برای توقف اعدامها در ایران شدند

۱۲ سازمان حقوق بشری از سازمان ملل و دولتهای مختلف جهان خواستند در مورد روند فزاینده اعدامها در ایران، «از تکرار اظهارات خود» در مورد مخالفت با مجازات اعدام فراتر رفته و فشار را بر جمهوری اسلامی برای توقف این اعدامها افزایش دهند.
این سازمانهای حقوق بشری از سازمان ملل و دولتها خواستهاند تا با استفاده از مجاری دیپلماتیک، هم از طریق سفارتخانههای کشورهایی که در ایران حضور دارند و هم از طریق تعامل کشورها با نمایندگیهای دائمی ایران در ژنو و نیویورک، برای توقف این روند کوششی مضاعف کنند.
امضاکنندگان این بیانیه تازه، نهادهای ایمپکت ایران، کُردپا، اهراز، اسپیاف، کمپین فعالان بلوچ، کیامامکیجی، رسانک، اسسیپیام، آیاچآرانجیاو، ماده ۱۹، همه حقوق بشر برای همه در ایران و سازمان ایبیسی هستند.
این نهادها خواستار اتخاد تدابیر و محدودیتهای هدفمند علیه افراد و نهادهای درگیر در این اعدامها شده و نوشتهاند که دفتر مقابله با مواد مخدر و جرائم سازمان ملل متحد و سایر آژانسهای سازمان ملل در ایران باید اطمینان حاصل کنند که فعالیتهای آنها به محاکمههای منجر به اعدام در ایران کمک نکند.
این بیانیه مشترک یادآور میشود که از اول ژانویه ۲۰۲۳، صدها نفر در ایران اعدام شدهاند که تعداد آنها بسته به منابع، به حداقل ۲۹۰ و حداکثر بیش از ۳۱۰ نفر میرسد که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته بیش از ۷۵ درصد افزایش داشته است.
به نوشته این بیانیه، درصد بالایی از اعدامشدگان اخیر از اقلیتهای قومی و عمدتاً از بلوچها و کردها هستند.
سازمان عفو بینالملل روز ۱۲ خرداد اعلام کرد که شمار اعدامهای مرتبط با جرائم مواد مخدر در ایران طی سال جاری میلادی نسبت به سال ۲۰۲۲ سه برابر شده است و این آمار را «شرمآور» خواند.
طبق آمار سازمان ملل متحد، حدود ۲۰ درصد این موارد اعدام مربوط به شهروندان بلوچ بوده، حال آنکه قوم بلوچ تنها ۵ درصد جمعیت ایران را شامل میشود.
با استفاده از متن بیانیه، ایمپکتایران؛ پ.پ / ب.ب
پرونده سرقت از بانک ملی؛ مالباختگان تاکنون «حدود ۴۰۰ میلیارد تومان» دریافت کردهاند

یک سال پس از خبرساز شدن سرقت از صندوق امانات در یک شعبه بانک ملی در تهران، سخنگوی قوه قضاییه خبر داد که تاکنون مالباختگان «حدود ۴۰۰ میلیارد تومان» از دارایی خود را پس گرفتهاند.
بانک ملی ایران روز ۱۶ خرداد ۱۴۰۱ در بیانیهای سرقت از صندوقهای امانت شعبه دانشگاه این بانک در تهران در خلال سه روز تعطیلی رسمی را تأیید کرد.
چهار روز بعد، خبرگزاری فارس به نقل از فرمانده انتظامی تهران از دستگیری سارقان صندوق امانات بانک ملی خبر داد و نوشت که ۱۳ نفر به اتهام سرقت از بانک دستگیر شدند، «ده نفر از آنها در داخل و سه نفر خارج از کشور».
با این حال مسعود ستایشی، سخنگوی قوه قضاییه، روز چهارشنبه، ۱۷ خرداد، در نشست خبری خود تعداد متهمان در این پرونده را ۲۸ نفر و اتهام آنها را «مشارکت در سرقت حدی و تخریب اموال دولتی و تحصیل مال نامشروع و پولشویی» عنوان کرد.
او همچنین درباره بازگشت سرمایه مالباختگان گفت: «حدود ۴۰۰ میلیارد تومان به نرخ امروز از متهمان مسترد و تحویل شکات (مالباختگان) پرونده شده است و حدود ۳۰۰ میلیارد در حال بررسی و بازگرداندن به مالباختگان است.»
وبسایت خبری «تابناک» سال گذشته در گزارشی نوشت که ارزش اموال سرقت شده از بانک حدود ۲۵۰۰ میلیارد تومان بوده که از دارایی خود شعبه دانشگاه بانک ملی بیشتر است. با این حال این مبلغ تأیید یا رد نشد.
سال گذشته خبرگزاریها در ایران در حالی از بازگردانده شدن «اکثر اموال» مسروقه پس از دستگیری سارقان خبر دادند که پیشتر اعلام شده بود بانک نمیتواند از میزان دقیق اموال و اسناد ربودهشده اطلاع داشته باشد و تنها صاحبان اموال از این امر آگاهند.
در همین زمینه دبیر کانون بانکها در ایران با اشاره به بیمه نبودن صندوقها گفته بود: «بانک در صورتی میتواند خسارات واردشده به این صندوقها را بپردازد که مشتری بتواند ثابت کند چه میزان کالا یا اشیا در صندوق داشته است.»
نکتهای که در همان زمان در شبکههای اجتماعی نظر کاربران را جلب کرد فاصله اندک این شعبه از بانک با یک کلانتری و همین طور نهاد ریاست جمهوری در تهران است که قاعدتا باید بر امنیت این محل میافزود.
با استفاده از گزارشهای ایسنا و رادیوفردا/ ف. دو./ ب. ب.
«کاهش سن مهاجرت» در ایران؛ گزارشها از مهاجرت دانشآموزان به کانادا و ترکیه

رسانههای ایران از کاهش سن مهاجرت از کشور، به رده سنی دانشآموزان خبر دادهاند و دلایل آن را «ناامیدی» دانشآموزان از آینده خود در ایران دانستهاند.
روزنامه اعتماد روز چهارشنبه ۱۷ خرداد در گزارشی در این زمینه، به نقل از یکی از معلمان نوشت: «دانشآموزان ناامید هستند».
این معلم که به یک نمونه از مهاجرت دانشآموزان اشاره کرد و افزود: «دختری كلاس نهم است و حدود ۶۲۰ میلیون تومان برای ثبتنام او در مدرسهای وابسته به دانشگاهی در تورنتوی كانادا پرداخت كردهاند.»
او یکی دیگر از دلایل مهاجرت دانشآموزان را قانون «لزوم پرداخت مبالغ میلیونی برای آزاد كردن مدرك دوره لیسانس و فوق لیسانس» دانست و گفت: «خانوادهها فكر میكنند مبالغی كه باید در آینده برای آزاد كردن مدرک پرداخت كنند، زودتر در سنین دانشآموزی برای اعزام فرزندانشان و تحصیل در كشورهای دیگر هزینه كنند تا از این شرایط رها شوند.»
بر اساس گزارشها، جمعیت مهاجران ایرانی در سالهای اخیر شدیدا افزایش یافته است. با این حال، هنوز دولت ایران از جمله وزارت آموزش و پرورش اطلاعاتی درباره مهاجرت دانشآموزان به خارج از کشور منتشر نکرده است.
رصدخانه مهاجرت نیز که در سالهای اخیر آمارهایی را درباره میزان مهاجرت گروههای مختلف ایرانیان به خارج منتشر کرده، پیشتر فقط به آمار مهاجرت نخبگان دانشآموزی اشاره کرده است.
اما به نوشته اعتماد، در ماههای اخیر، «پروندههای مهاجرت برای دانشآموزان یكی پس از دیگری در دفاتر مهاجرتی باز میشود».
مهرماه سال گذشته، روزنامه دنیای اقتصاد در گزارشی نوشت: «موسسات اعزام دانشآموز به کشورهایی نظیر ترکیه در حال فعالیت هستند.»
پیشتر الهام یاوری، رئیس سازمان ملی پرورش استعدادهای درخشان اعلام کرد: «۷۰ درصد دانشآموزان مدارس سمپاد به خارج کشور مهاجرت میکنند و تنها ۳۰ درصد آنان در داخل کشور میمانند.»
با استفاده از گزارشهای روزنامه اعتماد، دنیای اقتصاد و رادیو فردا؛ م.ت/ب.ب
ریزش بخشی از بازار «سید ولی» تهران روی مغازهها، در پی تداوم آتشسوزی در انبار چسب

سخنگوی سازمان آتشنشانی شهرداری تهران اعلام کرد که در پی تداوم آتشسوزی در انبار چسب و حلالهای کفاشی در بازار «سید ولی» در مرکز پایتخت، بخشی از سقف آن به «وسعت بیش از ۵۰ متر» فرو ریخت.
جلال ملکی، سخنگوی سازمان آتشنشانی تهران، روز چهارشنبه ۱۷ خرداد به خبرگزاری ایلنا گفت: «حوالی ساعت ۱۱ شب گذشته در حالی که آتشنشانان مشغول فعالیت بودند به یکباره سقف قسمت شرقی به وسعت بیش از ۵۰ متر تخریب شده و روی مغازهها ریخت.»
او افزود که اکنون حدود ۲۴ ساعت از آغاز آتشسوزی میگذرد اما «مشکل اصلی در قسمت زیرزمین این انبار است.»
به گفته ملکی، «با توجه به اینکه انبارهای بزرگتری در زیرزمین وجود دارد و به گفته مالکان چندین برابر طبقه همکف اجناس در طبقه زیرزمین وجود دارد، این بخش کاملا شعلهور بود و فقط یک مسیر به بالا داشت که آن هم یک راه پله بسیار باریک بود.»
او اضافه کرد: «این ساختمان در دو الی سه سال گذشته شش مرتبه مورد بازدید قرار گرفته و اخطار لازم داده شده بود، اما ترتیب اثر داده نشده بود.»
همزمان با این آتشسوزی، معاون نظارت در سازمان بازرسی کل کشور در نامهای رسمی به چندین نهاد مسئول از جمله ریاست جمهوری ایران خواستار سرعت بخشیدن به «ایمنسازی و رفع خطر» از بازار بزرگ تهران شد.
در سالهای اخیر، آتشسوزی ساختمانهای تجاری و حتی بیمارستانها در تهران افزایش چشمگیر داشته است.
یکی از آخرین موارد، مربوط به اواخر اردیبهشت است که دستکم ۱۷ نفر از جمله «دو آتشنشان و دو عابر پیاده» در پی وقوع آتشسوزی گسترده در یک انبار لوازم یدکی و لاستیک موتورسیکلت در خیابان مولوی پایتخت مصدوم شدند.
مسئله عدم رسیدگی به ساختمانهای ناایمن در پایتخت از سالها پیش مطرح است؛ فهرستی از صدها ساختمان ناایمن تهران یک سال پس از وقوع حادثه آتشسوزی ساختمان پلاسکو تهیه شد.
با این حال، هنوز اقدام عملی در این زمینه برداشته نشده و در این میان نیز یک عضو شورای شهر تهران، خبر داده که دولت ابراهیم رئیسی برخی از ردیفهای آتشنشانی را جزو «کالای لوکس» دانسته و حذف کرده است.
با استفاده از گزارشهای ایلنا و رادیو فردا؛ م.ت/ ب.ب
هشدار سازمان ملل درباره عواقب «جدی و ماندگار» تخریب سد در اوکراین

در پی وقوع انفجار در سد بزرگ «نُوایا کاخوفکا» بر روی رودخانه دنیپرو در استان خرسون، مدیر دفتر کمکرسانی سازمان ملل روز چهارشنبه، ۱۷ خردادماه، درباره عواقب «جدی و ماندگار» این رخداد هشدار داد.
انفجار در سد بزرگِ روی رودخانه دِنیپرو در استان خرسون که خط مقدم جبهه جنگ بین اوکراین و روسیه است، باعث سرازیر شدن حجم عظیمی آب در این منطقه جنگی شد و ساکنان دستکم ده منطقه را از خانههای خود فراری داد.
خبرگزاری رویترز روز چهارشنبه به نقل از مقامات اوکراینی نوشت که دستکم ۴۲ هزار نفر در این منطقه در خطر آبگرفتگی هستند. همین مقامات هشدار دادند که اوج آبگرفتگی در روز چهارشنبه خواهد بود.
اوکراین و متحدان غربی این کشور روز سهشنبه، ۱۶ خرداد، روسیه را به انفجار این سد متهم و آن را یک جنایت جنگی عامدانه توصیف کردند. این سد برقآبی تأمینکننده برق در مناطق تحت اشغال روسیه است.
اوکراین میگوید که تخریب این سد میتواند نیروگاه هستهای زاپوریژیا را با تهدید جدی روبهرو کند. در همین حال در خبرها آمده است که دادستان اوکراین در حال بررسی باز کردن پروندهای علیه مسکو به اتهام «اقلیمکشی» است.
ویدئویی از وزارت دفاع اوکراین که روسیه را متهم میکند:
به نوشته روزنامه گاردین، در حال حاضر دانشمندان اوکراینی منتظرند تا آب فرو بنشیند و بعد میزان آسیبها را برآورد کنند، اما یک وزیر سابق این کشور هشدار داده است که این رخداد میتواند بدترین فاجعه اقلیمی در اوکراین از زمان وقوع فاجعه اتمی چرنوبیل باشد.
همزمان کرملین کییف را متهم کرده است که خود دست به تخریب این سد بزرگ زده تا نگاهها را از ناکامیاش در ضد حمله علیه روسیه منحرف کند.
کنوانسیون ژنو آسیب رساندن به سدها در زمانه جنگ را به دلیل خطری که برای غیرنظامیان دارد ممنوع کرده است.
مارتین گریفیتس، مدیر کمکرسانی سازمان ملل، شب گذشته به شورای امنیت این سازمان درباره عواقب «جدی و ماندگار» تخریب سد هشدار داد و گفت که این رخداد بر زندگی هزاران نفر در دو سوی جبهه جنگ اثر خواهد گذاشت.
آقای گریفیتس با این حال تأکید کرد که میزان خسارات به خانه و زندگی ساکنان منطقه را تنها پس از فرو نشستن آب «در روزهای آینده» میتوان تخمین زد.
روزنامه گاردین روز چهارشنبه به نقل از کارشناسان نوشت که تخریب این سد «در بدترین حالت» میتواند خطری درازمدت برای بزرگترین نیروگاه اتمی اروپا یعنی زاپوریژیا داشته باشد و باعث نشت سموم کشاورزی و مواد شیمیایی دیگر به دریای سیاه شود.
آژانس هستهای اوکراین روز سهشنبه در بیانیهای اعلام کرده بود که ویرانی سد تهدیدی برای نیروگاه زاپوریژیا محسوب میشود. آب سد عامل فعالیت سیستم خنککننده این نیروگاه اتمی است که از نخستین هفتههای جنگ روسیه در اوکراین به تسلط ارتش روسیه درآمده، اما همچنان به دست کادر فنی اوکراینی اداره میشود.
مقامات اوکراین از آغاز اشغال خرسون نسبت به عواقب احتمالی آسیب دیدن سد «نوایا کاخوفکا» هشدار داده و گفته بودند خروج ۱۸ میلیون مترمکعب آب ذخیرهشده پشت سد میتواند ویرانی عظیمی در شهرها و مناطق اطراف ایجاد کند.
این سد یکی از شش سدِ روی رودخانه دنیپرو، اما اصلیترین آنها محسوب میشود که در ارتفاع ۳۰ متر و در طول بیش از سه کیلومتر، ۶۷ سال پیش در زمان حکومت شوروی ساخته شد.
با استفاده از گزارشهای رویترز، گاردین و رادیوفردا/ ف. دو./ ب. ب.
آمریکا خواستار آزادی وحید افکاری و دیگر زندانیان سیاسی در ایران شد

ودانت پاتل، معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، روز سهشنبه ۱۶ خرداد خواستار آزادی وحید افکاری، برادر نوید افکاری، و دیگر زندانیان سیاسی در ایران شد.
آقای پاتل در آغاز کنفرانس خبری روزانه خود در بیانیهای گفت: «مایلم به تدام برخورد خشن (حکومت) ایران با وحید افکاری، برادر نوید افکاری، کشتیگیر ایرانی که مقامات (جمهوری اسلامی) در سال ۲۰۲۰ او را اعدام کردند، اشاره کنم. وحید افکاری اکنون هزار روز است که در سلول انفرادی بهسر میبرد. وحید نیز مانند برادرش به ناحق بازداشت شد و برای اخذ اعترافات دروغین تحت شکنجه قرار گرفت و پس از یک محاکمه ناعادلانه به ۳۳ سال و ۹ ماه حبس و ۷۴ ضربه شلاق محکوم شد.»
معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در ادامه تاکید کرد:« نحوه رفتار با وحید، الگوی رویکرد مقامات قضایی جمهوری اسلامی (با زندانیان) است، (مقاماتی) که علاقهای به اجرای عدالت ندارند، اما میکوشند تا در دل مردم عادی و معترضان رعب و وحشت ایجاد کنند.»
ودانت پاتل گفت: «ما بار دیگر از مقامات ایرانی میخواهیم که وحید و همه آن ایرانیان، از جمله بسیاری از جوانانی را که به دلیل استفاده از حق انسانی خود از جمله حق آزادی بیان در زندان هستند، آزاد کنند.»
نوید افکاری، کشتیگیر ملیپوش به اتهام قتل عمد در جریان اعتراضات مرداد ۹۷ به اعدام محکوم شد، اتهامی که او همواره آن را رد کرده و گفته بود که تحت شکنجه ناگزیر از اعتراف دروغ شده است.
او با وجود ابهامات فراوانی که از سوی وکلایش اعلام شد و بهرغم کارزار جهانی در مخالفت با اجرای حکم اعدامش، روز ۲۲ شهریور ۱۳۹۹ اعدام و شبانه دفن شد.
وحید و حبیب افکاری نیز که همراه با نوید دستگیر شده بودند، به حبس های طولانی مدت و شلاق محکوم شده بودند.
حبیب افکاری که برای مدت طولانی در زندان انفرادی بود، ۱۴ اسفند پارسال از زندان آزاد شد ولی وحید افکاری همچنان در سلول انفرادی در حبس است.
الهام افکاری، خواهر نوید افکاری، نیز توسط اداره اطلاعات شیراز بازداشت و در دادگاه شیراز به پنج سال زندان محکوم شد.
نمایش ضعیف و شکست ۳-۰ والیبال ایران مقابل ژاپن

تیم ملی والیبال ایران در نخستین دیدار از لیگ ملتهای ۲۰۲۳ به مصاف ژاپن رفت و در نمایشی ضعیف، با نتیجه سه بر صفر شکست خورد.
ایشیکاوا ستاره ژاپنیها که در میلان بازی میکند، با کسب ۲۰ امتیاز ستاره زمین بود. در تیم ایران هم امین اسماعیلنژاد ۱۱ امتیاز به دست آورد.
این نتیجه یکطرفه، تکرار آخرین نبرد دو تیم در لیگ ملتهای پارسال بود که در آن مسابقه هم برتری در سه ست پیاپی نصیب ژاپن شد.
ایران و ژاپن تاکنون ۴۷ بار به مصاف هم رفتهاند که سهم ایران ۲۲ برد بوده و ژاپن هم ۲۵ مرتبه از سد ایران گذشته است.
محمد موسوی، جواد کریمی، پوریا حسینخانزاده، امیرحسین اسفندیار، محمدرضا حضرتپور، امین اسماعیلنژاد و محمد ولیزاده آغازگران ایران در برابر ژاپن بودند که ست اول را ۲۵ بر ۱۶ واگذار کردند.
بهروز عطایی سرمربی ایران در ست دوم ترکیب را تغییر داد. روند بازی تیمش بهتر شد اما سقف امتیازات ایران از عدد ۲۲ پیشروی نکرد. آقای عطایی، تغییراتی را هم در ست سوم اعمال کرد که مجدداً گرهگشا نبود و ایران از امتیاز نوزدهم فراتر نرفت.
در ادامه بازیهای هفته اول لیگ ملتها و از گروه دوم، ایران پنجشنبه ۱۸ خرداد مقابل لهستان به میدان خواهد رفت. شنبه ۲۰ خرداد با چین روبرو میشود. یک روز بعد هم در برابر اسلوونی قرار میگیرد.
فیلیپه بلین سرمربی فرانسوی ژاپن پیش از مسابقه گفته بود: «از وقتی به ژاپن آمدم بارها با ایران بازی کردیم و همیشه سخت بوده. بعد از مدتها، انقلابی در ترکیب ایران و ژاپن رخ داده. با توجه به میزبانی، هفته نخست برایمان اهمیت فراوانی دارد. تنها نگرانی ما این است که لژیونرها دیر از ایتالیا به اردو ملحق شدهاند.»
ژاپن ۹ طلای آسیا دارد و ۸ دوره هم روی سکوی نخست بازیهای آسیایی ایستاده. یک طلا، یک نقره و یک برنز المپیک، دو برنز جهانی، همچنین دو نقره جام جهانی هم در ویترین بزرگ افتخارات والیبال ژاپن قرار دارد.
«جدال کلاسیک در والیبال آسیا»
اولین تقابل والیبال ایران و ژاپن، بازیهای آسیایی ۱۹۵۸ توکیو بود که ژاپن به راحتی و ۳-۰ برنده شد، نتیجهای تکراری در هشت بازی بعدی. جالب اینکه ۴۱ سال طول کشید تا ایران بتواند یک ست از ژاپن بگیرد!
اولین برد ایران مقابل ژاپن، در قهرمانی ۲۰۰۳ آسیا رقم خورد، تاریخسازی با سرمربیگری پارک کی وون از کره جنوبی و پایانی بر ۴۵ سال ناکامی متوالی در برابر سرزمین آفتاب تابان. نخستین برد ۳-۰ ایران هم در کاپ ۲۰۱۰ آسیا به دست آمد.
طولانیترین نوار بردهای ایران، ۹ پیروی پیاپی بین سالیان ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۴ بود، سلسلهای که باعث شد جملهای تکراری از زبان مجری برنامه والیبال صداوسیما، سوژه تماشاگران والیبال در شبکههای اجتماعی شود. بهزاد کاویانی در اغلب برنامهها میگفت: «زمانی گرفتن یک ست از ژاپن، برای ما آرزو بود.»
با نوسازی والیبال ژاپن، بار دیگر کفه برتری این تیم سنگینتر شده است به نحوی که از لیگ ملتهای ۲۰۱۸ تاکنون، سهم ژاپن ۶ برد بوده و ایران فقط دو برد به دست آورده.
حریف ایران در نخستین بازی لیگ ملتهای ۲۰۲۱ هم ژاپن بود که آن بازی را نیز ۳-۰ بردند، نتیجهای که ۱۴ سال رقم نخورده بود اما رفته رفته در حال تبدیل شدن به رویهای عادی است.
پیش از سال ۲۰۲۱، آخرین بار که ایران با این نتیجه به رقیب دیرین خود باخت، رقابتهای قارهای ۲۰۰۷ بود.
حساسترین بازی در تاریخ والیبال دو کشور، در المپیک ۲۰۲۰ توکیو بود که ایران شکست خورد و حذف شد. میزبان المپیک با برتری مقابل ایران به یکچهارم نهایی صعود کرد.
حذف زودهنگام ایران در حالی رقم خورد که پس از پایان المپیک ریو، محمدرضا داورزنی قول کسب مدال در المپیک توکیو را داده بود.
کیومرث کرده گزارشگر صداوسیما، پس از حذف ایران در المپیک توکیو گریه کرد. پس از آن با توجه به توالی شکستها، گزارشگران مسابقه غافلگیر نشده و از ابراز واکنشهای احساسی خودداری میکنند.
پس از ناکامی یکسویه ایران مقابل ژاپن در لیگ ملتهای ۲۰۲۳، طعنه هواداران این رشته ورزشی با جمله مشهور آقای کاویانی و آرزوی بردن یک ست از ژاپن، در شبکههای اجتماعی، خصوصاً اینستاگرام تیم ملی والیبال ایران پررنگ بود.
دادگاه عالی لندن درخواست کارزار ضدجنگ برای بررسی قضایی فروش سلاح به عربستان را رد کرد

دادگاه عالی لندن روز سهشنبه ۱۶ خرداد، درخواست «کارزار علیه تجارت اسلحه» برای بررسی قضایی تصمیم دولت بریتانیا در رابطه با از سرگیری فروش سلاح به عربستان سعودی را رد کرد.
این کارزار معتقد است این سلاحها امکان دارد در جنگ داخلی یمن مورد استفاده قرار بگیرد.
دو قاضی این دادگاه، پروندهای قضایی را که در اوایل سال جاری به درخواست این کارزار ضدجنگ، علیه دولت بریتانیا تشکیل شده بود، مختومه اعلام کردند.
این کارزار که یک سازمان غیردولتی بریتانیایی است، دولت بریتانیا را به تخلف از قوانین بینالمللی و دخالت داشتن در بزرگترین فاجعه انسانی در یمن که در سالهای اخیر دهها هزار کشته به جا گذاشته است، متهم کرده.
قاضیان دادگاه عالی لندن، روز سهشنبه رای خود را به نفع دولت بریتانیا صادر کردند.
«کارزار علیه تجارت اسلحه» درخواست قضایی علیه دولت بریتانیا را زمانی مطرح کرد که بریتانیا اعلام کرده بود فروش سلاح به عربستان سعودی را از سر خواهد گرفت و وزرای کابینه دولت نیز بر این نکته که هیچ احتمال قطعیای برای استفاده از این سلاحها در موارد تخلف جدی از قوانین بشردوستانه بینالمللی وجود ندارد، پافشاری کرده بودند.
پیش از این نیز دولت ایتالیا به دنبال نشست وزرای کابینهاش در روز دهم خرداد، با صدور بیانیهای اعلام کرده بود که ممنوعیت فروش اسلحه به عربستان سعودی را لغو کرده است.
در سالهای ۲۰۱۹ و ۲۰۲۰ محدودیتهایی در مورد صادرات تجهیزات نظامی به عربستان سعودی اعمال شده بود تا از به کار بردن آنها در جنگ یمن جلوگیری شود.
با این حال، در بیانیه دولت ایتالیا، ضمن تحسین میانجیگریهای اخیر عربستان برای برقراری صلح در خاورمیانه، آمده است، «با توجه به تغییر وضعیت» در منطقه، ممنوعیت فروش اسلحه به عربستان سعودی، بیش از این ضرورتی ندارد.