لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۳ تهران ۱۵:۴۸

روحانی می‌گوید غنی‌سازی ۶۰ درصدی «پاسخی» به خرابکاری در تأسیسات نطنز است


حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران، روز چهارشنبه، ۲۵ فروردین، در جلسه هیئت دولت گفت که اقدام ایران برای رساندن غنی‌سازی اورانیوم خود به ۶۰ درصد و ساخت سانتریفیوژهای آی‌آر۶ «پاسخی به شرارت» حمله به شبکه برق‌رسانی تأسیسات غنی‌سازی نطنز است.

ایران روز ۲۴ فروردین از آغاز غنی‌سازی ۶۰ درصدی اورانیوم در کشور خبر داد. اعلام این سطح از غنی‌سازی توسط تهران دو روز بعد از انفجار در کارخانه غنی‌سازی نطنز انجام شد.

ایران و برخی رسانه‌های غربی و اسرائیلی می‌گویند اسرائیل پشت این خرابکاری بوده است.

حسن روحانی روز چهارشنبه در هیئت دولت در این باره گفت که «البته مقامات امنیتی و اطلاعاتی ما باید گزارش‌های نهایی را به ما بدهند.» او افزود که «ولی در ظاهر» این کار اسرائیل است.

حسن روحانی گفت که اگر اسرائیل علیه جمهوری اسلامی «اقدامی انجام دهد ما پاسخ خواهیم داد و اولین پاسخ را گرفتند.»

او اضافه کرد: «می‌خواهید در مذاکرات دست ما خالی شود، ولی دست ما پر است.»

ارزیابی کارشناسان آمریکایی و اسرائیلی حاکی از آن است که این انفجار، برنامه غنی‌سازی در نطنز را دست‌کم ۹ ماه به عقب انداخته و علیرضا زاکانی، رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی نیز روز سه‌شنبه با انتقاد شدید از دستگاه‌های امنیتی ایران افشا کرد که در جریان حادثه نطنز «بخش عمده امکانات غنی‌سازی کشور» از دست رفت و ایران به «بهشت جواسیس» تبدیل شده است.

با وجود این اظهارات، علی‌اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، روز چهارشنبه در گفت‌وگو با خبرگزاری ایسنا مدعی شد که «فقط یک سالن ما دچار اشکال شده است و در اسرع وقت و ظرف حداکثر دو روز آینده برق اصلی‌اش متصل می‌شود.»

او گفت که با وجود انفجار در شبکه برق، «غنی‌سازی در نطنز متوقف نشده است» و در ادامه نیز گفت که «اورانیوم ۶۰ درصد ربطی به سوخت راکتور تهران ندارد.»

حرکت ایران به سمت غنی‌سازی بیشتر اورانیوم مایه نگرانی در بین بسیاری از کشورهاست، زیرا برای ساخت بمب هسته‌ای غنی‌سازی حدود ۹۰ درصدی اورانیوم کفایت می‌کند.

تهران حاضر شده بود در صورت برچیده شدن تحریم‌های غرب برنامه هسته‌ای خود را مهار کند، اما دولت پیشین ایالات متحده از این توافق خارج شد.

با روی کار آمدن دولت جدید در آمریکا مسئله بازگشت ایالات متحده به توافق موسوم به برجام مطرح شده و دور دوم مذاکرات ایران و قدرت‌های جهانی برای احیای برجام قرار است فردا پنج‌شنبه در وین، پایتخت اتریش، برگزار شود.

این مذاکرات میان نمایندگان ایران و گروه چهار به علاوه یک انجام می‌شود، اما دیپلمات‌های آمریکایی نیز به صورت غیرمستقیم در جریان روند گفت‌وگوها قرار می‌گیرند.

تهران همچنان می‌گوید در صورت رفع همه تحریم‌های دوران دونالد ترامپ، آماده دست کشیدن از اقدامات هسته‌ای خارج از چارچوب برجام است، اما آمریکا می‌گوید این خواسته حداکثری ایران می‌تواند مذاکرات را به بن‌بست بکشاند.

یک مقام ارشد وزارت خارجه آمریکا همچنین گفته است مذاکره غیرمستقیم، روند را طولانی و پیچیده‌تر می‌کند اما تأکید کرده است که آمریکا حاضر به پرداخت هزینه برای مذاکره مستقیم با تهران نیست.

جن ساکی، سخنگوی کاخ سفید، نیز غنی‌سازی ۶۰ درصدی ایران را اقدامی تحریک‌آمیز خوانده، اما افزود که به‌رغم این اقدام «تحریک‌آمیز» ایران، ایالات متحده کماکان متعهد به ادامه مذاکرات هسته‌ای است.

دفتر ریاست جمهوری فرانسه، روز سه‌شنبه در واکنش به تصمیم غنی‌سازی ۶۰ درصدی ایران اعلام کرد که در حال هماهنگ کردن پاسخی به این اقدام ایران است.

با استفاده از ایسنا و رادیوفردا/ پ. پ./ ف. دو.
XS
SM
MD
LG