شورای امنیت در آستانه تصمیمگیری در مورد قطعنامهای است که به بازرسان سازمان ملل امکان کمک به دولت عراق در زمینه تحقیقات در مورد افراطگرایان گروه حکومت اسلامی به ظن ارتکاب به جرایم جنگی را خواهد داد.
خبرگزاری آسوشیتدپرس روز شنبه ۲۵ شهریور در گزارشی به نقل از یک دیپلمات شورای امنیت سازمان ملل نوشت که مذاکرات در مورد این قطعنامه فعلاً علنی نیست و امید میرود شورای امنیت پنجشنبه آینده، ۳۰ شهریور بر سر آن رأیگیری کند.
این دیپلمات شورای امنیت به دلیل غیرعلنی بودن این مذاکرات، حاضر به افشای نام خود نشده است.
پیشنویس این قطعنامه از دبیرکل سازمان ملل میخواهد که گروهی از بازرسان را برای کمک به دولت عراق برای گردآوری شواهدی مأمور کند که نشانگر ارتکاب به «جنایات جنگی، جنایت علیه بشریت و نسلکشی» توسط گروه حکومت اسلامی یا داعش است.
آسوشیتدپرس مینویسد که در این زمینه ابراهیم جعفری، وزیر خارجه عراق، ماه گذشته در نامهای به آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل خبر داده بود که کشورش به همراه بریتانیا در حال کار بر روی پیشنویس این قطعنامه است.
به گزارش این خبرگزاری امل کلونی، حقوقدان فعال در زمینه حقوق بشر در اسفند ماه سال گذشته از نخستوزیر عراق خواسته بود که در این زمینه از سازمان ملل تقاضای کمک کند.
خانم کلونی که وکالت برخی از قربانیان ایزدی گروه داعش را به عهده دارد، از عراق خواسته بود زمینه تحقیق سازمان ملل در مورد جرایم این گروه را فراهم کند.
در آن زمان رویترز گزارش داده بود که بریتانیا در حال تهیه پیشنویسی برای ایجاد یک گروه تحقیق سازمان ملل است، اما همین خبرگزاری به نقل از امل کلونی نوشته بود که عراق بهتر است پیش از رأیگیری شورای امنیت در این باره، رسماً در نامهای از سازمان ملل درخواست کمک کند.
رویترز به گزارش کارشناسان سازمان ملل در اواخر خردادماه سال گذشته استناد کرده بود که در آن گروه داعش به نسلکشی علیه اقلیت ایزدی در عراق و سوریه و ارتکاب به اقداماتی چون کشتار، بردگی جنسی، و دیگر جرایم با هدف نابود کردن این اقلیت دینی متهم شده است.
ایزدیان فرقهای مذهبی و کردتبار در عراق، سوریه، جنوب شرقی ترکیه و منطقه قفقاز هستند که عقایدشان ترکیبی از عناصر چندین آیین باستانی منطقه خاورمیانه، اسلام، مسیحیت و آیین زرتشتی است، و گروه داعش این فرقه مذهبی را شیطانپرست میداند.
شمار پیروان این آیین در مجموع ۵۰۰ هزار تن برآورد میشود که نزدیک به ۲۰۰ هزار تن از آنان در عراق سکونت دارند، اما رهبران این فرقه تعداد پیروان آن در عراق را بین ۶۰۰ هزار تا ۷۰۰ هزار نفر برآورد میکنند و معتقدند در سراسر جهان بیش از یک و نیم میلیون نفر پیرو دارند.