لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۱ فروردین ۱۴۰۴ تهران ۱۷:۰۳

واشینگتن پست: گسترش حوزه عملیات فرماندهی عملیات مخصوص ارتش آمریکا


دولت باراک اوباما اختیارات و حوزه عملیات «فرماندهی عملیات مخصوص» نیروهای مسلح را توسعه داده تا این نیرو بتواند علاوه بر شناسایی و برنامه‌ریزی، در سراسر جهان علیه سازمان‌ها و گروه‌های تروریستی عملیات مستقيم انجام دهد.

مقامات دولت آمریکا می‌گویند افزایش حوزه عملیات این واحد پاسخی است به نگرانی‌های ناشی از احتمال پراکنده شدن نیروهای داعش، پس از از دست دادن مناطق تحت کنترل خود در سوریه و عراق.

سرفرماندهی عملیات مخصوص ارتش آمریکا، نهادی است که طراحی و اجرای عملیات شکار اسامه بن‌لادن را در سال ۲۰۱۱ به عهده داشت.

بر پایه گزارش واشنگتن‌پست، از این پس حوزه عملیات این واحد از خاک کشورهایی مثل عراق، سوریه و یا لیبی که قبلاً در آنجا عملیات پنهانی انجام داده، گسترده‌تر خواهد شد.

همچنین این واحد که تاکنون زیرنظر سرفرماندهی‌های نیروهای مسلح آمریکا در بخش‌های مختلف جهان عملیات می‌کرد، قرار است به یک نیروی ضد اطلاعاتی و عملیاتی با عنوان «نیروی ویژه ضدعملیات خارجی» بدل شود که نهادهای امنیتی و نظامی گوناگونی در عملکرد آن مشارکت خواهند کرد.

این گزارش حاکی است که «نیروی ویژه ضدعملیات خارجی» قرار است زیرنظر «فرماندهی عملیات مخصوص» نیروهای مسلح، و در نهایت وزارت دفاع آمریکا فعالیت کند و در نتیجه در مواقع ضروری می‌تواند مستقل از سرفرماندهی‌های ارتش آمریکا در بخش‌های مختلف جهان عمل کند.

به گفته یک مقام آمریکایی که حاضر نشد نامش فاش شود، ایجاد این واحد عملیاتی در آخرین روزهای ریاست جمهوری باراک اوباما محصول تجارب و طرح‌های مربوط به هدف گرفتن سازمان‌های تروریستی خارج از مناطق درگیری است.

با این حال مشخص نیست که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور منتخب آمریکا، این تشکیلات و یا نهادهای جدید دیگری را که توسط دولت اوباما تأسیس شده‌اند، حفظ کند.

این واحد جدید در عین حال می‌تواند به متحدان آمریکا در زمینه‌های اطلاعاتی و یا طراحی و اجرای عملیات کمک کند و حتی با نیروهای کشورهای متحد در خاک آن کشورها عملیات مشترک شرکت انجام دهد. در سایر بخش‌های جهان که حکومت‌های باثباتی ندارند این نیرو به طور یک‌جانبه عمل خواهد کرد.

مقام‌های پنتاگون امیدوارند این نیرو با سازمان سیا همکاری نزدیکی داشته باشد و در نتیجه بتوان همکاری بین مهم‌ترین اداره جاسوسی و واحدهای عملیاتی نظامی را که «در گذشته چندان خوب نبوده» بهبود بخشد.

در سال‌های اخیر میزان مشارکت سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا، در عملیات فرامرزی آمریکا و بخصوص مناطق بحرانی مثل پاکستان، یمن و سوریه کاهش یافته و مأموریت پهپادهای آن در سوریه به وزارت دفاع واگذار شده است. هنوز مشخص نیست میزان همکاری سازمان سیا با این سرفرماندهی جدید و به طور کلی همکاری این سازمان با وزارت دفاع پس از آغاز دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ تا چه حد خواهد بود.

در عین حال به نظر می‌رسد که سی.آی.ای با توجه به شبکه گسترده جاسوسی و عواملش در سراسر جهان و تجارب آن در عملیات‌های مخفی، به نسبت این گروه ویژه حوزه عملیاتی وسیع‌تری خواهد داشت.

سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا حاضر نشده در این مورد به سؤال‌های واشنگتن‌پست پاسخ دهد.

XS
SM
MD
LG