لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۳ اسفند ۱۴۰۴ تهران ۲۰:۲۸
دود ناشی از حمله به تهران در روز سه‌شنبه ۱۲ اسفند
دود ناشی از حمله به تهران در روز سه‌شنبه ۱۲ اسفند

زنده هگست درباره جنگ با ایران: کارشان تمام است و خودشان هم می‌دانند؛ ناوشکن «دنا» غرق شد

به‌روز شده

پوشش زندهٔ رادیوفردا هر روز شماری از مهم‌ترین اظهارنظرهای رسمی، ارزیابی‌ها و تحولات بازتاب‌یافته در رسانه‌های ایران و جهان در خصوص ایران را ارائه می‌کند.

۱۴:۳۰ ۱۲.۱۲.۱۴۰۴

گزارشی از «تخلیه بند ۲۰۹ زندان اوین»

همسر مصطفی محمدحسن، دانشجوی زندانی در اوین، از «تخلیه» بند ۲۰۹ اوین که اغلب زندانیان سیاسی در آن‌جا نگهداری می‌شوند، خبر داد.

او سه‌شنبه ۱۲ اسفند در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «بند ۲۰۹ زندان اوین تخلیه شده و زندانیان به مکان نامعلومی منتقل شده‌اند. سایر زندانیان، از جمله زندانیان سیاسی و جرایم مالی، همچنان در بند ۷ هستند.»

بر اساس این گزارش، «نیروهای نوپو زندان را ترک کرده و در ساختمان‌های اطراف مستقر هستند.»

رادیو فردا به‌طور مستقل قادر به راستی‌آزمایی این گزارش نیست.

همسر آقای محمدحسن خواستار اقدام پیش از وقوع «فاجعه انسانی» در قبال زندانیان شده است.

مصطفی محمدحسن، رتبه ۷ کنکور کارشناسی ارشد و دانشجوی رشته فلسفه علم دانشگاه صنعتی شریف، از اوایل بهمن‌ماه در بازداشت به‌سر می‌برد.

یکشنبه دهم اسفند نیز بنیاد نرگس محمدی، فعال حقوق بشر زندانی، بار دیگر نسبت به وضعیت خطرناک زندانیان سیاسی و معترضان بازداشت‌شده‌ که پس از حملات نظامی ایالات متحده و اسرائیل به ایران، پشت میله‌های زندان گرفتار شده‌اند، عمیقاً ابراز نگرانی کرد.

این بنیاد همچنین به برخی گزارش‌های منتشرشده از سوی برخی رسانه‌های حقوق بشری مبنی بر بحرانی شدن وضعیت در زندان اوین تهران اشاره کرده است؛ «مدیریت زندان دچار فروپاشی شده و کارکنان با قفل کردن درها، بندها را تخلیه کرده‌اند؛ وضعیتی که دسترسی زندانیان به فروشگاه زندان و مایحتاج اولیه را مختل کرده است.

بر اساس همین گزارش‌ها، در بند زنان اوین و بند هفت این زندان، توزیع غذا متوقف شده و تنها مقدار محدودی نان در اختیار زندانیان قرار گرفته است.»

«بنیاد نرگس محمدی» در عین حال نوشته که گزارش‌های مشابه و مستقلی را از سوی خانواده‌های زندانیان در زندان‌های قزل‌حصار کرج و لاکان رشت دریافت و به‌طور جداگانه راستی‌آزمایی کرده است؛ گزارش‌هایی که از بحران کمبود غذا، تعطیلی فروشگاه‌ها و کاهش دسترسی به مراقبت‌های پزشکی خبر می‌دهند.

گفت‌وگو با حسین رئیسی؛ وضعیت زندانیان در ایران در شرایط اضطراری
please wait

No media source currently available

0:00 0:09:12 0:00
لینک مستقیم
۱۴:۲۴ ۱۲.۱۲.۱۴۰۴

گزارشی از نقش سامانه‌های هوش مصنوعی در حملات آمریکا و اسرائیل به ایران

روزنامه گاردین در گزارشی نوشت استفادهٔ گسترده از سامانه‌های هوش مصنوعی در حملات آمریکا و اسرائیل به ایران مرحله‌ای تازه در جنگ‌های مدرن را رقم زده است که در آن سرعت تصمیم‌گیری و اجرای عملیات، به‌گفتهٔ برخی کارشناسان، «سریع‌تر از سرعت فکر» است.

گاردین در گزارش خود می‌گوید مدل هوش مصنوعی «کلود» متعلق به شرکت انتروپیک در این عملیات به کار گرفته شده و با کوتاه کردن «زنجیره کشتار» از شناسایی هدف تا تأیید حقوقی و اجرای حمله، نقشی کلیدی در افزایش سرعت عملیات داشته است.

این مدل بخشی از سامانه‌ای است که شرکت فناوری نظامی پالانتیر با همکاری وزارت دفاع آمریکا توسعه داده است.

کارشناسان دانشگاهی به گاردین گفته‌اند سامانه‌های جدید می‌توانند حجم عظیمی از داده‌ها از جمله تصاویر پهپادها، شنود مخابراتی و اطلاعات انسانی را تحلیل کنند، اهداف را اولویت‌بندی کرده و حتی مبانی حقوقی حمله را به‌صورت خودکار ارزیابی کنند.

با این حال، برخی متخصصان درباره «واگذاری شناختی» هشدار داده‌اند؛ وضعیتی که در آن نقش انسان به تأیید صوری تصمیم‌هایی محدود می‌شود که عملاً توسط ماشین اتخاذ شده است.

این روزنامه در پایان می‌نویسد هم‌زمان با گسترش نقش هوش مصنوعی در جنگ‌ها، شرکت اوپن‌ای‌آی نیز قراردادی با پنتاگون امضا کرده است.

رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی شهریور امسال گزارش داده بود که شرکت‌های فناوری آمریکایی به‌طور فزاینده‌ای با پنتاگون همکاری می‌کنند و دهه‌ها مقاومت به‌دلیل نگرانی‌های اخلاقی و قوانین پیچیده قراردادها را معکوس کرده‌اند.

بر اساس این گزارش، سرمایه‌گذاران خطرپذیر در سال ۲۰۲۵ بیش از ۲۸ میلیارد دلار در استارتاپ‌های فناوری دفاعی سرمایه‌گذاری کرده‌اند و بر فناوری‌های دوگانه مانند رباتیک، امنیت سایبری و محاسبات کوانتومی تمرکز کرده‌اند.


۱۳:۵۶ ۱۲.۱۲.۱۴۰۴

نشست خبری سخنگوی وزارت خارجه ایران در یک مدرسه

سخنگوی وزارت خارجه ایران نشست خبری هفتگی خود را در مدرسه «شهید محلاتی» تهران برگزار کرد. اسماعیل بقائی گفت انتخاب این مدرسه برای این نشست از آن رو صورت گرفت که در همان روز اول حمله مشترک آمریکا و اسرائیل به ایران، «آسیب» دید.

سخنگوی وزارت خارجه ایران در این نشست غیرمستقیم در واکنش به اظهارات رئیس‌جمهور آمریکا مبنی بر در راه بودن کمک برای معترضان ایرانی، گفت: «از این بدتر می‌شود که بگویید ما برای جنگ کمک می‌فرستیم و اهداف آن مدرسه و بیمارستان و مردم عادی باشند؟»

مقام‌های جمهوری اسلامی اعلام کرده‌اند که بر اثر اصابت موشک‌های آمریکا و اسرائیل به یک مدرسه در میناب در استان هرمزگان، در نخستین روز حمله به ایران، دست‌کم ۱۶۵ نفر کشته شدند.

با این حال مارکو روبیو وزیر خارجه آمریکا می‌گوید که «ايالات متحده هرگز عمدی مدرسه‌ها را هدف قرار نمی‌دهد» و به جای آن ايران را به هدف قرار دادن غيرنظاميان در منطقه متهم کرد.

به نوشتهٔ خبرگزاری رویترز، رزماری دی‌کارلو، نماینده ویژه سازمان ملل در امور ایجاد صلح، نیز گزارش‌ها درباره این مدرسه را «بسیار غم‌انگیز» خواند اما گفت جزئیات مستقلی در این زمینه در دست نیست.

دنی دانون،‌ سفیر اسرائیل در سازمان ملل، هم اعلام کرد گزارش‌های متفاوتی درباره عامل حمله به مدرسه «شجره طیبه» دیده، از جمله ادعایی مبنی بر نقش سپاه پاسداران. خبرگزاری رویترز تأکید کرده که نتوانسته این گزارش‌ها را به‌طور مستقل تأیید کند.

نشست خبری سخنگوی وزارت خارجه ایران در یک مدرسه در تهران
نشست خبری سخنگوی وزارت خارجه ایران در یک مدرسه در تهران


۱۳:۲۹ ۱۲.۱۲.۱۴۰۴

فرانسه سامانه‌های دفاعی و ناوشکن به قبرس می‌فرستد

خبرگزاری رویترز به نقل از خبرگزاری نیمه‌رسمی قبرس، سی‌ان‌اِی، گزارش داد که فرانسه قصد دارد پس از حمله پهپادی به یک پایگاه هوایی بریتانیایی در این جزیره، سامانه‌های ضد موشک و ضد پهپاد به قبرس اعزام کند.

بر اساس این گزارش که سه‌شنبه ۱۲ اسفند منتشر شده، فرانسه علاوه بر این سامانه‌ها، یک ناوشکن هم به این جزیره خواهد فرستاد.

بر اساس این گزارش، امانوئل مکرون، رئیس‌جمهور فرانسه، صبح سه‌شنبه این تصمیم را به نیکوس کریستودولیدس، رئیس‌جمهور قبرس اطلاع داده است.

یک منبع دولتی قبرس که خواست نامش فاش نشود نیز در گفتگو با رویترز این گزارش را تأیید کرده است.

این خبر پس از آن منتشر می‌شود که یونان ساعاتی پس از دو حمله به پایگاه بریتانیایی آر‌اِی‌اف اکروتیری در روز دوشنبه، یازدهم اسفند، پیشنهاد کمک به قبرس ارائه و چهار جنگنده اف۱۶ به قبرس اعزام کرد.

در نخستین حمله به پایگاه یادشده، یک پهپاد ساخت ایران از نوع شاهد به باند پرواز پایگاه اصابت و خسارت محدودی ایجاد کرد. چند ساعت بعد نیز دو پهپاد دیگر رهگیری شدند.

مقامات ارشد قبرس گفته‌اند که حمله توسط پهپاد شاهد ایرانی انجام شده و احتمالاً توسط گروه شبه‌نظامی حزب‌الله لبنان که مورد حمایت ایران است، شلیک شده است. این مقامات تأکید کرده‌اند که هدف، پایگاه یادشده که قلمروی مستقل بریتانیا محسوب می‌شود، بود و نه خود قبرس.

بریتانیا روز یکشنبه اعلام کرد که درخواست آمریکا برای استفاده از پایگاه‌هایش برای حملات «دفاعی» علیه ایران را پذیرفته است. کی‌یر استارمر نخست‌وزیر بریتانیا بعداً گفت پایگاه‌های بریتانیا در قبرس توسط بمب‌افکن‌های آمریکایی استفاده نمی‌شوند.

قبرس از بریتانیا خواسته است که این پایگاه‌ها تنها برای اهداف بشردوستانه استفاده شوند.

۱۳:۱۹ ۱۲.۱۲.۱۴۰۴

آژانس: برخی ورودی‌های سایت نطنز به تازگی آسیب دیده‌اند

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی روز سه‌شنبه ۱۲ اسفند اعلام کرد که برخی از ساختمان‌های ورودی در تأسیسات زیرزمینی غنی‌سازی سوخت نطنز ایران اخیراً دچار خسارت شده‌اند.

این نهاد ناظر بین‌المللی افزوده که انتظار دارد هیچ پیامد رادیولوژیکی یا تأثیر اضافی در خود تأسیسات کشف نشود.

به نظر می‌رسد این اماکن در دور تازه حملات مشترک آمریکا و اسرائیل به ایران که از شنبه نهم اسفند آغاز شده و کماکان ادامه دارد، آسیب دیده‌ باشند.

پیش از این مقامات ایرانی گزارشی در این زمینه اعلام نکرده بودند.

در جریان جنگ ۱۲ روزه در خرداد و تیر ماه ۱۴۰۴ نیز سه سایت هسته‌ای فردو، نطنز و اصفهان مورد حمله قرار گرفتند که بر اساس اعلام دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا موجب نابودی کامل برنامه هسته‌ای ایران شد.

۱۲:۵۸ ۱۲.۱۲.۱۴۰۴

هلال احمر می‌گوید «۷۸۷ نفر» در چهار روز گذشته کشته شدند

جمعیت هلال احمر جمهوری اسلامی ایران روز سه‌شنبه ۱۲ اسفند اعلام کرد شمار کشته‌ها در حملات اسرائیل و آمریکا به «۷۸۷ نفر» رسیده است.

این نهاد عمومی همچنین شمار شهرستان‌های کشور را که درگیر حملات شده‌اند، ۱۵۳ شهرستان در سراسر ایران اعلام کرد.

هلال احمر آمار خود از کشته‌شدگان را بدون جزئیات و تفکیک اعلام می‌کند.

نهادهای رسمی در جمهوری اسلامی می‌گویند «۱۶۵ تن» از کشته‌شدگان دانش‌آموزان مدرسه دخترانه میناب بوده‌اند که روز سه‌شنبه مراسم تشییع جنازه شماری از آنان در این شهر برگزار شد. رسانه‌های جمهوری اسلامی فهرستی شامل «۵۷ اسم» از کشته‌شدگان این مدرسه را منتشر کرده‌اند.

مقامات جمهوری اسلامی این حمله را به آمریکا و اسرائیل نسبت داده و می‌گویند این موضوع را در مجامع قضایی بین‌المللی پیگیری خواهند کرد. آمریکا اما می‌گوید در حال بررسی گزارش‌های مرتبط با این موضوع است.

۱۱:۴۸ ۱۲.۱۲.۱۴۰۴

ترامپ بار دیگر از عدم مشارکت بریتانیا در حملات اولیه علیه ایران انتقاد کرد

دونالد ترامپ، در واکنش به عدم مشارکت بریتانیا در حملات اولیه اسرائیل و آمریکا علیه ایران، بار دیگر از بریتانیا انتقاد کرد و گفت «دیدن این‌که این رابطه آشکارا دیگر مانند گذشته نیست، بسیار غم‌انگیز است».

رئیس‌جمهور ایالات متحده روز سه‌شنبه ۱۲ اسفند در گفت‌وگو با روزنامهٔ «سان» گفت آمریکا برای پیشبرد عملیات نظامی در خاورمیانه به بریتانیا نیازی ندارد، اما گفت نخست‌وزیر این کشور «باید کمک می‌کرد».

او همچنین فرانسه را کشوری توصیف کرد که به‌گفتهٔ او در این موضوع «عالی» عمل کرده و افزود عملکرد بریتانیا با دیگر متحدان متفاوت بوده است.

کی‌یر استارمر شامگاه یکشنبه اعلام کرد که به آمریکا اجازه خواهد داد برای حملات دفاعی از پایگاه‌های نظامی بریتانیا استفاده کند. با این حال، در حملهٔ اولیه به ایران از این پایگاه‌ها استفاده نشده بود.

دارن جونز، سیاستمدار بریتانیایی، گفته است لندن ترجیح می‌دهد در چنین موقعیت‌هایی زمانی وارد عمل شود که با شرکای بین‌المللی همسو باشد و مبنای حقوقی روشنی برای اقدام وجود داشته باشد.

استارمر روز دوشنبه گفته بود: «ترامپ مخالفت خود را با تصمیم ما برای مشارکت نکردن در حملات اولیه ابراز کرده است، اما وظیفه من این است که تشخیص دهم چه چیزی در راستای منافع ملی بریتانیا است.»

۱۱:۰۶ ۱۲.۱۲.۱۴۰۴

علیرضا اعرافی، سومین عضو شورای موقت رهبری، کیست؟

پس از کشته شدن خامنه‌ای در حملات آمریکا و اسرائیل، علیرضا اعرافی به عضویت شورای موقت رهبری درآمد.

او کیست و چه پیشینه‌ای در ساختار جمهوری اسلامی دارد؟ حضور او در شورای موقت رهبری چه تأثیرات و پیامدهایی می‌تواند بر آیندهٔ رهبری جمهوری اسلامی داشته باشد؟ و اگر جمهوری اسلامی بماند و خود اعرافی نیز از حملات احتمالی جان سالم به در ببرد، آیا خود او شانس رسیدن به مقام رهبری جمهوری اسلامی را دارد یا نه؟

۱۰:۲۳ ۱۲.۱۲.۱۴۰۴

نتانیاهو می‌گوید عملیات علیه ایران یک جنگ بی‌پایان نیست

بنیامین نتانیاهو می‌گوید حملات اسرائیل و آمریکا به ایران ممکن است مدتی طول بکشد اما قرار نیست سال‌ها طول بکشد

نخست‌وزیر اسرائیل شامگاه دوشنبه در برنامه «هنیتی» شبکهٔ فاکس‌نیوز در این باره گفت: «می‌تواند سریع و قاطع باشد. ممکن است مدتی طول بکشد، اما قرار نیست سال‌ها طول بکشد. این یک جنگ بی‌پایان نیست.»

این اظهارات آقای نتانیاهو در حالی است که درگیری‌ها در چهارمین روز از آغاز عملیات نظامی علیه ایران گسترش یافته و اسرائیل اهداف حزب‌الله مورد حمایت ایران را در لبنان هدف قرار داده است. هم‌زمان، ایران نیز کشورهای حوزه خلیج فارس را هدف حمله قرار داده است.

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، دهم اسفند گفته بود عملیات نظامی علیه ایران که از صبح ۹ اسفند با مشارکت اسرائیل آغاز شده، می‌تواند تا چهار هفته طول بکشد.

روز سه‌شنبه یک سخنگوی ارتش اسرائیل گفت این کشور برای عملیاتی که «ممکن است چندین هفته به طول بینجامد آماده شده، اما بعید است شاهد اعزام نیروهای زمینی باشد».

۰۹:۵۸ ۱۲.۱۲.۱۴۰۴

ویتکاف دلیل شکست مذاکرات ایران و آمریکا را توضیح داد

استیو ویتکاف می‌گوید مذاکره‌کنندگان ارشد ایران در دور نخست گفت‌وگوهای اخیر با آمریکا گفته‌ بودند ۴۶۰ کیلوگرم اورانیوم با غنای ۶۰ درصد در اختیار دارند و می‌دانند که از این مقدار می‌توان ۱۱ بمب هسته‌ای ساخت.

فرستادهٔ ویژهٔ آمریکا شامگاه دوشنبه ۱۱ اسفند در گفت‌وگو با شبکهٔ فاکس‌نیوز گفت مذاکره‌کنندگان ایرانی «مستقیماً و بدون هیچ شرمی» این موضوع را مطرح کردند.

به‌گفتهٔ ویتکاف، مذاکره‌کنندگان ایرانی «افتخار می‌کردند به این‌که انواع پروتکل‌های نظارتی را دور زده‌اند تا به جایی برسند که بتوانند ۱۱ بمب هسته‌ای تولید کنند».

او همچنین افزود که طرف ایرانی در آن نشست بر «حق غیرقابل سلب» خود برای غنی‌سازی سوخت هسته‌ای تأکید کرده و هیئت آمریکایی در پاسخ اعلام کرده که دونالد ترامپ «معتقد است ما هم حق غیرقابل سلب داریم که شما را کاملاً متوقف کنیم.»

نمایندهٔ ویژهٔ آمریکا بار دیگر ادعا کرد ذخایر اورانیوم با غنای بالا در ایران می‌تواند ظرف یک هفته تا ۱۰ روز به سطح تسلیحاتی برسد، هرچند این امر مستلزم وجود همان تأسیساتی است که آقای ترامپ بارها گفته در جریان جنگ ۱۲ روزه آن‌ها را از بین برده است.

ویتکاف در بخش دیگری از این گفت‌وگو گفت دونالد ترامپ او و جرد کوشنر را مأمور کرده بود با هدف دستیابی به توافقی جامع با تهران شامل «برچیدن برنامهٔ موشکی ایران، توقف حمایت از نیروهای نیابتی، حذف نیروی دریایی ایران برای تضمین آزادی کشتیرانی و توقف کامل غنی‌سازی هسته‌ای» با تهران مذاکره کنند.

او با این حال تأکید کرد که به‌رغم تلاش طرف آمریکایی برای «توافق منصفانه، خیلی خیلی روشن بود که این کار غیرممکن خواهد بود؛ احتمالاً تا پایان دیدار دوم این موضوع مشخص شده بود، اما با این حال برای بار سوم هم برگشتیم تا آخرین تلاش خود را بکنیم.»

استیو ویتکاف دربارهٔ امتیازات پیشنهادی واشینگتن به تهران در جریان مذاکرات توضیحی نداد.

بیشتر

XS
SM
MD
LG