ارتش اسرائیل درباره کشته‌شدن هند رجب، کودک فلسطینی، و ۱۵ امدادگر تحقیق می‌کند

هند رجب

ارتش اسرائیل اعلام کرد درباره کشته‌ شدن هند رجب، دختر پنج‌ساله فلسطینی، و همچنین ۱۵ امدادگر و نیروی امدادی در نوار غزه تحقیقات کیفری داخلی آغاز می‌کند.

بیش از دو سال پس از مرگ هند رجب در خودرویی زیر تیرباران سربازان اسرائیلی، ارتش اسرائیل روز چهارشنبه ۲۸ مرداد اعلام کرد که پس از بررسی چند پرونده از سوی سازوکار حقیقت‌یابی و ارزیابی این نهاد این تصمیم را اتخاذ کرده است.

یکی از این پرونده‌ها مربوط به کشته‌شدن هند رجب در ژانویه ۲۰۲۴ است. او پس از آن‌که شش عضو دیگر خانواده‌اش در خودرو کشته شدند، ساعت‌ها با تلفن از امدادگران فلسطینی درخواست کمک می‌کرد. پس از رسیدن یک آمبولانس، ارتباط با او و امدادگران قطع شد و ۱۲ روز بعد جسد هند رجب به همراه خانواده‌اش و دو امدادگر پیدا شد.

به نوشته شبکه خبری سی‌ان‌ان، این اولین بار است که ارتش اسرائیل اذعان می‌کند خودروی این خانواده فلسطینی توسط سربازان این کشور تیرباران شده است. اسرائیل پیشتر ادعا کرده بود که بر اساس تحقیقات اولیه این خودرو «اصلا در تیررس سربازان اسرائیلی نبوده است».

انتشار صدای هند رجب در حال حرف زدن و التماس به امدادگران در سال ۲۰۲۴ نظر جهانیان را به خود و وضعیت کودکان غزه در جنگ جلب کرد و به ساخت فیلمی مستند با عنوان «صدای هند رجب» انجامید که در سال ۲۰۲۶ برای جایزه اسکار هم نامزد شد.

پرونده دیگر به کشته‌ شدن ۱۵ امدادگر و نیروی امدادی وابسته به هلال احمر فلسطین، دفاع مدنی فلسطین و سازمان ملل در مارس ۲۰۲۵ در جنوب نوار غزه مربوط می‌شود.

اجساد این افراد بعداً از قبری در میان شن‌ها پیدا شد. مقام‌های سازمان ملل در آن زمان گفتند خودروهای امدادی آنها نیز که نشانه‌های مشخص داشتند، در نزدیکی محل پیدا شده بود.

تام فلچر، مسئول امور بشردوستانه سازمان ملل، آن زمان گفته بود این افراد «هنگام تلاش برای نجات جان دیگران به دست نیروهای اسرائیلی کشته شده‌اند» و خواستار پاسخگویی و اجرای عدالت شده بود.

ارتش اسرائیل می‌گوید در جنگ غزه هرگز به‌طور عمدی غیرنظامیان را هدف قرار نداده و گروه افراطی حماس را متهم می‌کند که با استفاده از مناطق غیرنظامی، جان مردم را به خطر می‌اندازد.

بیشتر در این باره:

درخواست کشورهای سازمان همکاری اسلامی برای حفاظت بین المللی از فلسطینی ها

عملیات نظامی ارتش اسرائیل در نوار غزه پس از حمله پانزدهم مهر ۱۴۰۳ گروه حماس به جنوب اسرائیل در مقیاسی وسیع آغاز شد. حماس پیشتر در فهرست گروه‌های تروریستی وزارت خارجه آمریکا و اتحادیه اروپا قرار گرفته است.

سازمان عفو بین‌الملل در گزارشی اعلام کرده است گروه فلسطینی حماس در حملهٔ ۱۵ مهر ۱۴۰۳ به جنوب اسرائیل و همچنین در رفتار با گروگان‌هایی که به غزه منتقل کرد، مرتکب «جنایت علیه بشریت» شده است.

ارتش اسرائیل در زمان کشته‌شدن امدادگران هلال احمر توضیح مستقیمی درباره این حادثه نداده بود، اما بعداً اعلام کرد در انتقال اجساد از منطقه که «منطقه فعال جنگی» توصیف شده بود، همکاری کرده است.

عید عزیز، مدیر رسانه‌ای هلال احمر فلسطین، به خبرگزاری رویترز گفت مهم‌تر از آغاز تحقیقات این است که اساساً از وقوع چنین حوادثی جلوگیری شود و تأکید کرد نشان هلال احمر و کارکنان پزشکی بر اساس قوانین بین‌المللی باید مورد حفاظت قرار گیرند.

منذر عابد، امدادگر فلسطینی که می‌گوید هنگام حادثه کشته‌شدن ۱۵ همکارش در محل حضور داشته، نیز ابراز امیدواری کرد عاملان کشته‌شدن همکارانش با «عدالت واقعی» روبه‌رو شوند.

ارتش اسرائیل همچنین درباره چند حادثه دیگر تصمیم‌هایی اعلام کرده است. از جمله، در پرونده کشته‌شدن هفت امدادگر سازمان «آشپزخانه مرکزی جهانی» در آوریل ۲۰۲۴، گفته شده است که «ظن معقولی» به وقوع تخلف کیفری وجود ندارد که آغاز تحقیقات جنایی را توجیه کند.

سازمان‌های حقوق بشری اسرائیلی می‌گویند تحقیقات کیفری درباره عملکرد نیروهای اسرائیلی در موارد کشته‌شدن فلسطینیان به‌ندرت به صدور کیفرخواست یا محکومیت منجر می‌شود.

دن اوون، پژوهشگر سازمان حقوق بشری یش دین، به رویترز گفت در یک دهه گذشته تنها بخش بسیار کوچکی از این تحقیقات به کیفرخواست منتهی شده و فشارهای سیاسی نیز پاسخگو کردن افراد مسئول را دشوارتر کرده است.

از آغاز جنگ غزه در اکتبر ۲۰۲۳ تاکنون، بر اساس آمار مقام‌های بهداشتی غزه، بیش از ۷۳ هزار فلسطینی در حملات اسرائیل کشته شده‌اند. در میان قربانیان شمار زیادی امدادگر، پزشک و روزنامه‌نگار نیز بوده‌اند.

آتش‌بس اعلام‌شده در اکتبر گذشته عمده درگیری‌ها در غزه را متوقف کرد، اما حملات اسرائیل به‌طور کامل پایان نیافت. اسرائیل می‌گوید حملات ادامه‌دار با هدف جلوگیری از حملات قریب‌الوقوع حماس و دیگر گروه‌های مسلح انجام می‌شود.

بر اساس آمار مقام‌های بهداشتی غزه و ارتش اسرائیل، از زمان آغاز آتش‌بس تاکنون بیش از ۱۲۰۰ فلسطینی و چهار سرباز اسرائیلی کشته شده‌اند.

بیشتر در این باره:

مذاکرات چهار‌ساعته کوشنر و نتانیاهو؛ اختلاف‌ها بر سر خلع‌سلاح حماس ادامه دارد