لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۶ مرداد ۱۴۰۳ تهران ۰۵:۵۱

ادعای اردوغان: اگر حماس شکست بخورد، اسرائیل به ترکیه چشم طمع پیدا می‌کند


اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی حماس، کمتر از یک ماه پیش در سفر به ترکیه با رجب طیب اردوغان دیدار کرد
اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی حماس، کمتر از یک ماه پیش در سفر به ترکیه با رجب طیب اردوغان دیدار کرد

رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه ادعا کرد اگر اسرائیل بتواند گروه افراطی حماس را در نوار غزه شکست دهد، سپس به ترکیه «چشم طمع خواهد دوخت».

گروه افراطی حماس از سوی اسرائیل، آمریکا و اتحادیه اروپا به عنوان سازمان تروریستی شناخته می‌شود.

رئیس‌جمهور ترکیه که یکی از صریح‌ترین منتقدان اسرائیل از زمان حمله این کشور به غزه بعد از یورش ناگهانی حماس در روز ۱۵ مهر سال گذشته به اسرائیل بوده، همزمان در این مدت از حماس به عنوان یک گروه مقاومت فلسطینی یاد کرده است.

آقای اردوغان روز چهارشنبه ۲۶ اردیبهشت در جلسه پارلمان ترکیه گفت: «تصور نکنید اسرائیل در غزه متوقف می‌شود.»

او دولت اسرائیل را «سرکش و تروریست» خواند و افزود اگر جلوی آن گرفته نشود، «دیر یا زود به آناتولی [بخش آسیایی ترکیه] چشم طمع خواهد دوخت».

رئیس‌جمهور ترکیه همچنین اضافه کرد کرد: «همچنان در کنار حماس که برای استقلال سرزمین خود و دقاع از آناتولی می‌جنگد، خواهیم ایستاد.»

رجب طیب اردوغان روز دوشنبه نیز گفته بود بیش از هزار عضو حماس در جریان جنگ غزه در بیمارستان‌های ترکیه درمان شدند.

حمایت دوباره رجب طیب اردوغان از حماس در حالی صورت گرفته است که نشریه تایمز لندن روز سه‌شنبه در گزارشی ادعا کرد حماس قصد دارد با ایجاد «مخفیانه پایگاهی» در ترکیه، همراه با دیگر گروه‌های شبه‌نظامی فلسطینی، حملات به اسرائیل را «هماهنگ» کند.

بر مبنای سندی محرمانه که تایمز نوشته ارتش اسرائیل از «منزل یکی از اعضای ارشد حماس به دست آورده» است، این گروه طی یک دهه گذشته بر اثر فشارها اسرائیل در «موضع دفاعی» بوده است.

آن‌طور که ارتش اسرائیل مدعی شده، این سند از خانه «حمزه ابو شنب»، رئیس دفتر یحیی سنوار، رئیس حماس در نوار غزه، به دست آمده و حاوی طرحی برای تأسیس پایگاه‌ها در مکان‌های مختلف جهت تقویت «نیروهای مقاومت از جنبه نظامی، دیپلماتیک و اخلاقی» است.

این طرح شامل جزئیاتی درباره این که چه کسانی در پایگاه ترکیه مستقر شوند و چگونه پایگاه تأسیس شود، نیز هست. اما مشخص نیست اجرای آن قبل از حمله ۱۵ مهر حماس به اسرائیل آغاز شده باشد.

این در حالی است که روز اول اردیبهشت و همزمان با سفر اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی حماس، به ترکیه برای دیدار با مقام‌های ارشد آنکارا، روزنامه وال استریت جورنال نوشت رهبران این گروه به دنبال یافتن جایگزینی برای قطر به عنوان میزبان خود هستند.

آن طور که وال استریت جورنال به نقل از «مقام‌های عرب» که به نام‌شان اشاره نکرد نوشته بود، رهبران سیاسی حماس «دست‌کم با دو کشور منطقه» تماس گرفته‌اند تا ببینند می‌توانند مقر خود را به پایتخت یکی از این کشورها انتقال دهند یا خیر.

همچنین در هفته‌های اخیر گزارش‌هایی منتشر شده که حاکی از درخواست آمریکا از قطر برای فشار به حماس است تا اگر با آتش‌بس و آزادی گروگان‌های اسرائیلی موافقت نکند، مقام‌های قطری حماس را از دوحه بیرون برانند.

حماس سال‌هاست که از حمایت دوحه برخوردار است و بخش سیاسی آن در این شهر مستقر است.

رجب طیب اردوغان بعد از دیدار با اسماعیل هینه در گفتگو با خبرنگاران از پاسخ به پرسشی درباره موضوع مذاکره‌اش با او طفره رفت و گفت که دستور جلسه «بین ما و آقای هنیه می‌ماند».

با استفاده از گزارش‌های خبرگزاری فرانسه، تایمز لندن و رادیو فردا؛ ع.م./ب.ب.
XS
SM
MD
LG