لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۸ اردیبهشت ۱۴۰۳ تهران ۱۴:۳۸

عفو بین‌الملل خواهان لغو حکم اعدام در پرونده سه معترض بازداشت‌شده در ایران شد


عرشیا تک‌دستان (تصویر چپ)، مهدی محمدی‌فرد (تصویر راست) و جواد روحی (تصویر وسط)
عرشیا تک‌دستان (تصویر چپ)، مهدی محمدی‌فرد (تصویر راست) و جواد روحی (تصویر وسط)

سازمان عفو بین‌الملل روز جمعه هفتم بهمن با صدور اطلاعیه‌ای از مقامات جمهوری اسلامی خواست که احکام «ناعادلانه» اعدام علیه سه نفر از معترضان جوان را که تحت شکنجه‌های شدیدی چون «شوک الکتریکی و شلاق» قرار گرفته‌اند لغو کند.

این نهاد مدافع حقوق بشر می‌گوید که مطلع شده نیروهای سپاه پاسداران به یکی از این سه نفر «تجاوز کرده و او را تحت شکنجه‌های جنسی قرار داده‌اند».

همچنین بر پایه گزارش این نهاد، نیروهای سپاه یکی دیگر از سه معترض یاد شده را با «قرار دادن یخ بر روی بیضه‌هایش به مدت دو روز شکنجه کرده‌اند».

عفو بین‌الملل این سه معترض محکوم به اعدام را عرشیا تک‌دستان ۱۸ ساله، مهدی محمدی‌فرد ۱۹ ساله، و جواد روحی ۳۱ ساله معرفی کرده است. آن‌ها به اتهام‌های انتسابی چون «محاربه» و «فساد فی‌ الارض»، هر کدام به دو بار اعدام محکوم شده‌اند.

دادگاه مدعی شده که این مردان جوان در اعتراضات نوشهر در اقداماتی چون «احراق و تخریب اموال»، رقص، سر دادن شعار و انداختن روسری‌های زنان در آتش دست داشته‌اند.

در این میان، جواد روحی به اتهام «ارتداد از طریق آتش زدن قرآن کریم و توهین به مقدسات» به سه بار اعدام محکوم شده است. عفو بین‌الملل تاکید دارد که اقرار آقای روحی علیه خود تحت شکنجه اخذ شده است.

در همین زمینه دایانا الطحاوی، معاون بخش خاورمیانه و شمال آفریقای سازمان عفو بین‌الملل، گفت: «واقعیت این است که عرشیا تک‌دستان، مهدی محمدی‌فرد و جواد روحی و بستگان نگران آن‌ها زیر سایه اعدام زندگی می‌کنند و در این حال ماموران سپاه پاسداران و مقامات دادستانی که مظنون به همدستی در سوءاستفاده جنسی از زندانیان و شکنجه آن‌ها هستند از مصونیت مطلق برخوردارند.»

او این امر را «نشان‌دهنده ظالمانه و غیرانسانی بودن دستگاه قضایی ایران» دانست.

خانم طحاوی سپس تاکید کرد که مقامات جمهوری اسلامی بلافاصله باید احکام اعدام این مردان جوان و تمام اتهامات مربوط به حضور آن‌ها در تظاهرات مسالمت‌آمیز اخیر را لغو کنند.

پیش از این نزدیکان جواد روحی به رادیو فردا گفته‌ بودند که او تحت شکنجه و در شرایطی که به وکیل انتخابی دسترسی نداشته به آنچه بازجویان خواسته‌اند، اعتراف کرده است.

بر اساس قوانین جمهوری اسلامی اقرار تحت فشار و شکنجه، وجاهت قانونی ندارد.

همچنین سلیمان وطن‌دوست، وکیل تسخیری جواد روحی، با اشاره به بیماری اعصاب و روان موکل خود گفته بود: «او در هیچ احراق و تخریبی مشارکت نداشته است. حتی در تصاویر ضبط شده نیز او تنها در صحنه حضور دارد و مشارکتی در اقدامات ندارد.»

قاضی شعبه اول دادگاه انقلاب ساری در دادنامه صادره مدعی شده است که «براساس تصاویر موجود در پرونده مربوط به جواد روحی و مهدی محمدی‌فر در حلقه اول به عنوان لیدر در هدایت و رهبری معترضین نقش اصلی را دارند». آقای محمدی‌فر متهم ردیف دوم این پرونده است.

مقام‌های جمهوری اسلامی و رسانه‌های حکومتی در ایران از واژه انگلیسی «لیدر» به معنای «رهبری» برای منتسب کردن اتهام هدایت تجمعات اعتراضی به بازداشت‌شدگان استفاده می‌کنند.

بررسی‌های رادیو فردا نشان می‌دهد که در جریان اعتراضات به جان باختن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد، ۲۲ معترض با اتهاماتی چون محاربه، فساد فی‌الارض و مقابله با حکومت به اعدام محکوم شده‌اند.

تاکنون حکم اعدام چهار تن از این معترضان اجرا شده است و ده‌ها معترض دیگر با اتهاماتی مشابه در خطر صدور حکم اعدام هستند.

با استفاده از اطلاعیه سازمان عفو بین‌الملل و گزارش‌های رادیو فردا؛ س.ن/آ.ت
XS
SM
MD
LG