جو بایدن دو دیپلمات زن کهنهکار در حوزه سیاست خارجی آمریکا بهویژه در امور ایران و اوکراین را برای تصدی مقامهای درجه دو و درجه سه وزارت خارجه ایالات متحده انتخاب و معرفی کرد.
وندی شرمن و ویکتوریا نولاند، دو دیپلمات منتخب آقای بایدن، به عنوان چهرههای شاخص و تاثیرگذار در عرصه سیاست خارجی آمریکا در دوران ریاست جمهوری باراک اوباما فعالیت داشتند.
وندی شرمن ۷۱ ساله، نقش یکی از مذاکرهکنندگان اصلی آمریکا در توافق هستهای سال ۲۰۱۵ میان قدرتهای جهانی با ایران (برجام) را ایفا کرد.
تیم انتقالی جو بایدن روز شنبه ۲۷ دی اعلام کرد که خانم شرمن برای تصدی مقام معاونت وزیر خارجه آمریکا نامزد شده است.
ویکتوریا نولاند ۵۹ ساله نیز در گذشته به عنوان دیپلمات ارشد ایالات متحده در اروپا، سفیر ناتو و سخنگوی وزارت خارجه، فعالیت کرده است.
در پی ناآرامیهای اوکراین در سال ۲۰۱۴ که به برکناری ویکتور یانکوویچ، رئیس جمهوری وقت این کشور و فرار او به روسیه انجامید، این دیپلمات بازنشسته به شکلی قاطع حمایت خود از معترضان اوکراین را ابراز کرد.
خانم نولاند برای معاونت امور سیاسی وزارت امور خارجه معرفی شده است که در ردهبندی سازمانی، دیپلمات درجه سه ایالات متحده محسوب میشود.
آقای بایدن که از چهارشنبه یکم بهمن (۲۰ ژانویه) زمام امور در کاخ ریاست جمهوری آمریکا را بر عهده میگیرد، بارها اعلام کرده است آمریکا به برجام باز میگردد.
او با بیان اینکه دولتش به گفتوگو درباره آینده برنامه هستهای و برنامه موشکی ایران توجه دارد، بر چالشهای پیش روی کشورهای عضو برجام و لزوم پایبندی ایران به تعهدات هستهایش تاکید کرده است.
برخی تحلیلگران بر این باورند که انتخاب آنتونی بلینکن به عنوان وزیر خارجه ایالات متحده و وندی شرمن در مقام معاون او، تاثیر قابل توجهی در تعیین سرنوشت روابط ایران و آمریکا در سالهای آینده خواهد داشت.
آقای بلینکن نیز از جمله سیاستمدارانی است که نقشی محوری در مذاکرات هستهای دولت اوباما با ایران ایفا کرد.
تنشها بین واشینگتن و تهران از سال ۲۰۱۸ بالا گرفته است؛ از زمانیکه دولت دونالد ترامپ از توافق اتمی با ایران موسوم به برجام خارج شد و سیاست فشار حداکثری شامل تحریمهای سنگین سیاسی و اقتصادی را در قبال جمهوری اسلامی در پیش گرفت.
حکومت ایران که میگوید صرفا با اهداف غیرنظامی در صدد توسعه برنامه هستهای خود است، از زمان خروج آمریکا از برجام، به تدریج به گامهای کاهشی از تعهدات هستهای خود روی آورده است.
مجلس شورای اسلامی روز ۱۲ آذر در جریان تصویب قانون موسوم به «اقدام راهبردی برای لغو تحریمها»، دولت را ملزم کرد که سالانه ۱۲۰ کیلوگرم اورانیوم با غنای ۲۰ درصد ذخیره کند.
مقامهای جمهوری اسلامی میگویند که غنیسازی ۲۰ درصدی اورانیوم و سایر گامهای کاهشی از تعهدات هستهای تنها در صورتی قابل برگشت است که آمریکا تحریمهای فلجکننده علیه ایران را بردارد.
هر دو نامزد منتخب آقای بایدن پس از اعلام رسمی از سوی رئیسجمهوری منتخب آمریکا، باید صلاحیتشان از سوی سنا تایید شود.