لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ تهران ۲۱:۱۱

«استقبال» سفیر ایران از پیشنهاد میانجی‌گری چین در رابطه با عربستان


علی‌اصغر خاجی، سفیر ایران در چین
علی‌اصغر خاجی، سفیر ایران در چین

سفارت ایران در پکن ضمن تشکر از پیشنهاد چین برای میانجی‌گری میان جمهوری اسلامی و عربستان سعودی، اعلام کرد که ایران «همواره در راستای کاهش تنش با همسایگان گام برداشته» و از دستیابی به این هدف «ناامید نشده است».

در این بیانیه اعلام شده که ایران «به تمامی تلاش‌های سازنده» برای گفت‌وگو بین دو کشور «خوشامد» می‌گوید.

به گزارش خبرگزاری دولتی ایرنا، این سفارتخانه روز جمعه، ۲۰ اسفند، در بیانیه‌ای در عین حال اعلام کرد که اختلاف میان دو کشور همسایه «اصولا اختلاف نظر در دیدگاه‌ها، عملکرد و سیاست‌های اعلامی و اعمالی است».

در عین استقبال از میانجی‌گری، این بیانیه عربستان سعودی را متهم می‌کند که «با اتخاذ و اجرای سیاست‌های فرقه گرایانه، دامن زدن به اختلافات قومی و مذهبی و نیز حمایت مادی و معنوی از گروه‌های تروریستی و تکفیری، منطقه و جهان را بی ثبات و ناامن ساخته است».

سفارت ایران در چین همچنین با اشاره به «مداخله نظامی» عربستان سعودی در یمن، این کشور را به «دخالت آشکار در امور داخلی همسایگان و ایفای نقش بی‌ثبات‌کننده در منطقه» متهم کرده است.

در این بیانیه اعلام شده که ایران «به تمامی تلاش‌های سازنده» برای گفت‌وگو بین دو کشور «خوشامد» گفته و در آخرین مورد از پیشنهاد امیر کویت برای «برقراری گفت‌وگو و مفاهمه در منطقه» استقبال کرده است.

سفارت ایران در پکن تاکید کرد که در راستای همین سیاست از «ایفای نقش سازنده» جمهوری خلق چین در منطقه نیز استقبال می‌کند.

به گفته این سفارتخانه، جمهوری اسلامی «همواره در راستای کاهش تنش با همسایگان گام برداشته» و «از این که هنوز برخی کشورهای مسلمان منطقه به درک چنین ضرورتی برسند، ناامید نشده است».

وانگ یی، وزیر خارجه چین، روز چهارشنبه، ۱۲ اسفند، از ایران و عربستان به عنوان دوستان خوب چین نام برده و گفته بود که پکن در صورت نیاز آماده است برای رفع کدورت‌ها نقش ایفا کند.

ترکی بن محمدالماضی، سفیر عربستان در چین، نیز درمصاحبه با نشریه «الیوم السابع» ضمن استقبال از این پیشنهاد در عین حال گفته بود که ایران «غیر قابل تغییر» است.

وی همچنین بار دیگر اتهام‌ها درباره دخالت ایران در بحرین و سوریه و تلاش جمهوری اسلامی برای «صدور انقلاب اسلامی» را تکرار کرده بود.

در ماه‌های گذشته برخی از مقامات کشورهای منطقه از تلاش برای میانجی‌گری بین ایران و عربستان سعودی خبر داده اند.

مقام‌های ایرانی به تازگی گفت‌وگوهایی را با کویت و عمان انجام داده‌اند، گفت‌وگوهایی که پس از دیدار وزیر خارجه کویت از تهران و رد و بدل شدن برخی پیام‌ها میان طرف‌ها صورت گرفت.

وزارت خارجه ایران نیز سفر اخیر حسن روحانی، رئیس‌ جمهوری، به عمان و کویت را «نشانه حسن نیت» و «بیانگر علاقه‌مندی به داشتن روابط مطلوب و متوازن» دانسته است.

از سوی دیگر ابراهیم جعفری، وزیر خارجه عراق، نیز روز شنبه، ۲۵ دی‌ماه، اعلام کرده بود که کشورش همزمان با تلاش برای بهبود روابط خود با عربستان سعودی، در یک سال گذشته بین ایران و عربستان سعودی میانجی‌گری کرده، و او پیام‌هایی را میان دو کشور رد و بدل کرده است.

سخنگوی وزارت خارجه ایران روز دوشنبه، چهارم بهمن، درباره سخنان آقای جعفری گفت: «در این مدت برخی از کشورها بوده‌اند که علاقه داشته‌اند به حل معضلاتی که بین ایران و عربستان وجود دارد کمک کنند. من نمی‌دانم اسم آن را می‌توان میانجی گری گذاشت یا نه.»

بهرام قاسمی با بیان اینکه جمهوری اسلامی قصد ندارد تا ابد با عربستان رابطه نداشته باشد، درعین حال افزوده بود که این کشور «همچنان بر طبل سابق می کوبد و هنوز چشم‌انداز مثبت و سازنده ای از عربستان مشاهده نکرده‌ایم».

ایران و عربستان به‌ویژه پس از درگذشت ملک عبدالله، پادشاه پیشین عربستان، دوره‌ای سرد و پرتنش از روابط دوجانبه را تجربه کرده‌اند، و اختلاف منافع دو کشور در موضوعات منطقه‌ای از جمله سوریه، یمن و عراق تنش در روابط دو کشور را افزایش داده است.

ایران در سوریه از حکومت بشار اسد حمایت می‌کند، در حالی‌ که عربستان از مهم‌ترین حامیان گروهی از شورشیان آن کشور است.

در یمن روندی معکوس حاکم است و در حالی‌ که ائتلافی به رهبری ریاض دست به حملات هوایی علیه شورشیان حوثی برای بازگرداندن قدرت به عبدربه منصور هادی زده، مقام‌های ایرانی از شورشیان حوثی حمایت کرده و در عین حال به «ارسال سلاح» برای آنها متهم شده‌اند.

عربستان سعودی در زمستان سال گذشته و در پی حمله به اماکن دیپلماتیک این کشور در تهران و مشهد مناسبات دیپلماتیک خود با ایران را قطع کرد.

در همین حال به‌ دنبال حادثه منا در مهرماه ۹۴ که به مرگ ۴۶۵ زائر ایرانی منجر شد، ایران و عربستان نتوانستند بر سر تدابیر امنیتی و دیگر مشکلات بین دو کشور به توافق برسند و زائران ایرانی در حج ۹۵ حضور نداشتند.

در هفته‌های گذشته مذاکرات مقام‌های دو کشور برای ازسرگیری سفر حج برگزار شده ‌است.

XS
SM
MD
LG