لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ تهران ۰۸:۲۷

روزنامه رسمی چین: انقلاب فرهنگی هرگز نباید تکرار شود


دوربین‌های مداربسته در جلوی تصویری از مائو، رهبر انقلاب کمونیستی چین در بیجینگ (پکن)
دوربین‌های مداربسته در جلوی تصویری از مائو، رهبر انقلاب کمونیستی چین در بیجینگ (پکن)

در پنجاهمین سالگرد انقلاب فرهنگی جمهوری خلق چین، روزنامه رسمی حزب کمونیست، در اظهارنظری به‌شدت کم‌سابقه آن را «اشتباهی» توصیف کرده که «هرگز نباید تکرار شود».

روزنامه «پیپل دیلی» ۲۸ اردیبهشت ماه گفته است «ما هرگز نباید درسی که از انقلاب فرهنگی گرفتیم را از یاد ببریم… ما نمی‌توانیم و نباید اجازه دهیم اشتباهی مانند آن را دوباره مرتکب شویم».

طی دهه‌های گذشته بسیار به ندرت پیش آمده‌است که روزنامه یا رسانه‌ای رسمی در چین به اظهار نظر مستقیمی در مورد این ماجرا بپردازد. حکومت عملا بحث در مورد این دوره از تاریخ چین کمونیست را در فهرست «حرف‌های نگو» قرار داده‌است.

۱۶ ماه مه (۲۷ اردیبهشت ماه) برابر است با پناهمین سالگرد یکی از «مرگبارترین» و «خشونت‌آمیز‌ترین» رخدادهای سیاسی معاصر چین؛ زمانی‌که مائو زه‌دونگ دستور داد نبرد «طبقاتی» آغاز شود.

در جریان این «انقلاب»، مدارس تعطیل شدند و اقتصاد «سرزمین میانه» با رکود مواجه شد. برآوردها نشان می‌دهند که این «انقلاب» به کشته شدن ۱.۵ میلیون نفر و بازداشت و محاکمه میلیون‌ها نفر دیگر انجامید. گروهی از تحلیل‌گران هدف از آن را پاکسازی حکومت از مخالفان مائو و طرز فکر او قلمداد می‌کنند.

پس از مرگ مائو (۱۸۹۳-۱۹۷۶) انقلاب فرهنگی با بازداشت همسر او و سه نفر دیگر (مشهور به دارودسته چهار نفره) عملا به پایان رسید. جیانگ چین، همسر مائو که نقشی کلیدی در انقلاب فرهنگی داشت خود به اعدام و سپس با تخفیف به حبس ابد محکوم شد. او در سال ۱۹۹۱ خودکشی کرد.

مائو همچنان مهم‌ترین چهره نمادین جمهوری خلق چین به شمار می‌رود و تصاویر او از خیابان‌ها و اماکن عمومی تا اسکناس‌ها و اداره‌های دولتی، همه جا به چشم می‌خورد.

روزنامه «پیپل دیلی» حال پس از پنجاه سال می‌گوید «تاریخ همیشه رو به جلو حرکت می‌کند». به گفته این روزنامه «ما از تاریخ درس می‌گیریم تا پیشرفت بهتری کنیم».

این روزنامه از همه خواسته است تا از رئیس‌جمهو شی جین‌پینگ حمایت کنند و می‌گوید «راست» و «چپ» نباید از انقلاب فرهنگی در جهت منافع خود بهره ببرند.

هرچند مرگ مائو و پایان «انقلاب فرهنگی» چین به بخشی از سیاست‌های او به ویژه در زمینه اقتصاد و بازار خاتمه داد، اما هنوز گروه‌های وفادار به افکارش، که گاه از آنها به عنوان «چپ‌های رادیکال» یا «نئومائوئیست‌»ها نام برده می‌شود در صحنه سیاسی حضور دارند. افرادی که معتقد هستند طی دهه‌های گذشته فاصله طبقاتی در چین نه تنها از بین نرفته، که بیشتر هم شده‌است.

در آغاز ماه جاری میلادی، در جریان کنسرتی در «تالار بزرگ ملل» (واقع در گوشه میدان مشهور تیانانمن در پکن) بخشی از سرودها و تبلیغات دوره مائو و انقلاب فرهنگی پخش شد، که به جنجال‌هایی در سطح رسانه‌های آن کشور انجامید.

نوشته‌ای که در بخش نظرات روزنامه رسمی حزب کمونیست منتشر شده، یک روز پس از سالگرد انقلاب فرهنگی منتشر شده‌است؛ بدون آن‌که در خود سالگرد آن اشاره‌ای به رخدادها شود.

XS
SM
MD
LG